Drága mulatság Karácsony "hiperpasszív" angolja: hivatalosan eddig 9,2 milliót költöttek tolmácsra és fordításokra a Városházán

  • Az utóbbi hetek legforróbb témája, hogy Karácsony Gergely Főpolgármester éppen mit hazudik a nyelvvizsgájáról, a nemlétező PhD-fokozatáról, vagy éppen az angoltanulásban őt hátráltató, de állítólag már kinőtt diszlexiájáról.
  • Közérdekű adatigénylésből most kiderült: a Főpolgármester "hiperpasszív" angolja olyannyira hiper és passzív, hogy az eddig 7,5 millióba került az adófizetőknek.
  • A közzétett listával kapcsolatban azonban vannak kérdőjelek, abból egy sor olyan esemény kimaradt, ahol elviekben szüksége volt Karácsonynak tolmácsra.

Egy közérdekű adatigénylésre adott válaszból a PestiSrácok.hu megtudta: eddig hét és fél millió forintot költöttek másfél év alatt arra, hogy Karácsonynak fordítsanak, és összesen 9,2 milliót költöttek tolmácsolásra, levelek és tanulmányok lefordítására, továbbá a Hivatal más szereplőinek nyelvi támogatására.

Az életrajza szerint Karácsony az ELTE Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetében szociológiából szerzett diplomát, majd ezután a Budapesti Corvinus Egyetemen kezdte meg első doktori képzését. A főpolgármester ugyan középfokú nyelvvizsgára hivatkozott egy Facebook-posztban, azonban csak egy lektorátusi igazolása van angol nyelvből, pedig az egyetemek szabályzatai kimeneti követelményként írják elő az államilag elismert nyelvvizsgát.

Pártja, a Párbeszéd honlapján megtalálható bemutatkozása szerint 2007-ben az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetében doktori (PhD) fokozatot szerzett, de kiderült, hogy az csak "elírás", egy ügybuzgó párbeszédes alkalmazott írta az önéletrajzába.

Karácsony korábbi főnöke, a Corvinus rektora, Lánczi András a közelmúltban azt mondta a főpolgármesterrel kapcsolatban: kénytelen volt eltanácsolni Karácsonyt a Corvinus doktori iskolájából, mivel nem teljesítette az előírt követelményeket, még úgy sem, hogy a megszokottól eltérően két év haladékot kapott. A rektor elmondta azt is, hogy természetesen Karácsony is minden segítséget megkapott náluk, ám ezzel nem tudott élni a párbeszédes politikus, akinek "nyelvi felkészültsége nem volt kielégítő".

A főpolgármester és a Fővárosi Önkormányzat számára igényelt tolmácsolás között van természetesen olyan tétel, ami magyarázható, mert lengyelül, törökül és perzsául nem feltétlenül kell folyékonyan beszélnie egy politikusnak, azonban a Budapest által kért tolmácsolás döntő többsége az angol nyelvvel kapcsolatos volt.

Ha mindent összeszámolunk, akkor Karácsonyék az elmúlt másfél évben 9,2 millió forintot költöttek nyelvi segítségre. A Fővárosi Önkormányzat két gazdasági társasággal, az Anglofon Stúdió Kft.-vel és az Interlex Communications Kft.-vel kötött határozott idejű szerződést; a munkákat szinte teljes egészét ez a két vállalat zsebelte be borsos áron.

A Fővárosi Önkormányzat Budai Gyulának küldött válaszában azt írta, hogy külföldre nem kíséri tolmács Karácsony Gergelyt. Ez azért érdekes, mert ha itthon szüksége van erre a főpolgármesternek, akkor külföldön miért nincs? Budai Gyula portálunk megkeresésére azt mondta, hogy nagy összegben fogadna arra, hogy külföldön is van tolmács Karácsonnyal, csak azt nem írták bele a válaszba és az adatigénylésbe, "elfelejtik beleírni, hogy külföldön mennyit költ tolmácsra".

Ha itthon nem tud angolul, külföldön hogy megy neki? Gondolom, nem magyarul beszélgettek Sadiq Khannal, London polgármesterével – jelentette ki a PestiSrácoknak az országgyűlési képviselő.

A budapest.hu portálon nyilvánosságra hozott lista azonban hiányos lehet, abból kimaradtak bizonyos tételek, amikor a Főpolgármester vagy interjút adott angolul, vagy valamilyen nemzetközi szereplése volt. Hogy a közzétett lista hiányos, vagy Karácsony másképpen oldotta meg ezeket a helyzeteket, arról csak találgatni lehet.

Elképzelhető, hogy a Főpolgármestert Barabás Richárd, újbudai alpolgármester segítette ki ezeken az alkalmakon.Alább az a lista, melynek eseményei nem szerepel a hivatalosan közzétett táblázatban.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-11-05 | 10:42
A baloldali vörösbáró óriási vadászbirtokkal rendelkezik Erdélyben

A baloldali vörösbáró óriási vadászbirtokkal rendelkezik Erdélyben

  • A baloldalnak több soron felajánlkozó Bige László szenvedélyes vadász, volt, hogy egy trófeáért 24 ezer eurót kellett fizetnie.
  • A Kovászna megyei Komandón óriási vadászházat és vadászterületet is birtokol a baloldali oligarcha.
Bel 2021-11-24 | 12:45
40 illegális migránst tartóztattak fel Bács-Kiskun megyében

40 illegális migránst tartóztattak fel Bács-Kiskun megyében

  • A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő egyenruhások 2021. november 23-án 22 óra 50 perckor Hercegszántónál 27 külföldit, majd 2021. november 24-én 2 óra 45 perckor Garánál 13 illegális migránst tartóztattak fel.
  • A határsértők szír és török állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a csoportot visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-08-03 | 11:41
Egyetlen éjszaka alatt újabb 100 migránst tartóztattak fel a határőrök

Egyetlen éjszaka alatt újabb 100 migránst tartóztattak fel a határőrök

  • Folyamatosan növekszik a migrációs nyomás magyarország déli határszakaszán.
  • A koronavírus-fertőzés miatt az illegális migráció kimagasló veszélyforrás.
Bel 2021-07-22 | 09:00
Vakcinabőség: 5 millió 583 ezer a beoltott

Vakcinabőség: 5 millió 583 ezer a beoltott

  • A delta vírusmutáns azonban több európai országban erősen terjed, ezért aki még nem oltatta be magát, tegye meg.
  • Megelőzés érdekében az Operatív Törzs újabb intézkedéseket hozott, így Európában elsőként lehetővé teszi Magyarország a harmadik oltást mindenkinek.
  • A még be nem oltott időseket személyesen is fel fogják keresni, és iskolakezdés előtt minden oktatási intézményben elérhető lesz az oltás. 
Bel 2021-12-09 | 18:05
Magyar rendőrök a cseh kollégákkal tartóztattak fel 16 migránst

Magyar rendőrök a cseh kollégákkal tartóztattak fel 16 migránst

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a cseh rendőrökkel együttműködve 2021. december 9-én 13 óra 15 perckor 16 határsértőt tartóztattak fel Mórahalom külterületén.
  • Ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-09-21 | 17:06
DK-s polgármester előterjesztése szerint a fővárosi FKF nem takarítja a tulajdonában álló járdákat és közterületeket

DK-s polgármester előterjesztése szerint a fővárosi FKF nem takarítja a tulajdonában álló járdákat és közterületeket

  • Niedermüller Péter előterjesztése szerint több lakossági panasz is érkezett az önkormányzathoz a köztisztaság miatt.
  • Ezért egy olyan előterjesztést készítettek és fogadtak el a testületi ülésen, mely szerint a kerületi önkormányzat inkább elvégzi a budapesti helyett a munkát.
Bel 2021-06-17 | 13:21
Az MSZP volt elnökhelyettese nem biztos, hogy elfogadja, hogy leveszik a tábláról

Az MSZP volt elnökhelyettese nem biztos, hogy elfogadja, hogy leveszik a tábláról

  • A pécsi MSZP-s jelölttel a párt elnöke közölte, "leveszik a tábláról".
  • Az érintett azt mondja, nem biztos, hogy elfogadja ezt a döntést.