A berlini okmánycserékre panaszkodnak a helyiek - Berlinben 250 000 okmány cseréje torlódott fel - mint valami szerencsejáték, olyan időpontot foglalni

250 ezer ügyeset akadt el - a legnagyobb torlódás a berlini polgármesteri hivatalokban mutatható ki - írja a bz-berlin. de hírportál.

Új útlevél, személyi igazolvány vagy jogosítvány cseréje - Berlinben időpontot kapni néha olyan, mint a szerencsejáték. Van a 115-ös forródrót és az online regisztráció a berlin.de oldalon, de az időpontok már gyakran foglaltak.

Bosszantó az mindazok számára, akiknek sürgősen szükségük van egy új dokumentumra - mert a korona-időkben nem lehet csak úgy elmenni a polgármesteri hivatalba.

"Berlin-szerte az első zárlat idején a polgármesteri hivatalokban tömegesen csökkentek az elérhető időpontok, így 250 ezer szolgáltatási hátralék keletkezett, amelyet a polgármesteri hivatalok most tolnak maguk előtt" - mondta Sebastian Maack (AfD), Reinickendorf polgármesteri szolgáltatásokért felelős városi tanácsosa.

A higiéniai előírások miatt egyes helyszíneket bezártak, vagy minimalizálták az ott dolgozók számát, a munka jelenleg vészhelyzeti üzemmódban folyik. Az eredmény: lényegesen kevesebb kérelmet lehetett kiszolgálni.

Friedrichshain-Kreuzbergben például jelenleg a normális esetben lehetséges időpontoknak csak 60-70 százaléka érhető el. A további személyzet munkába állítása sem oldaná meg a problémákat, mivel további berendezésekre és helyiségekre is szükség lenne.

A körzetektől függően a hetente feldolgozott ügyfelek száma 1400 és 2700 között van. Ezen kívül akár 950 olyan ügyfél is van, aki csak a dokumentumokat veszi át. A polgárok azonban nem mindig jelennek meg az előre lefoglalt időpontokon: a neuköllni polgármesteri hivatalokban áprilisban 7459 ügyfél kapott időpontot, akik közül 1497-en nem jelentek meg. Spandauban idén januártól áprilisig az időpontok mintegy 27 százalékát nem tartották be.

"Vannak emberek, akik hamis időpontokat foglalnak. Aztán ott egy Sylvester Stallone online regisztrál" - mondja Stephan Machulik (SPD), Spandau illetékes városi tanácsosa. Nincs mód arra, hogy kapcsolatba lépjünk ezekkel az emberekkel. Az online foglalási rendszer ezt nem teszi lehetővé.

"Az időpont-ajánlatot sokkal rugalmasabban és hatékonyabban használhatná ki az online platform" - mondja Machulik - "ha az érdeklődő polgárokat egyértelmű névvel, telefonszámmal és/vagy e-mail címmel személyre szabnák, akkor elkerülhetővé válnának a hamis kérések és a kettős időpontfoglalási kérelmek."

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-13 | 11:24

20 éves afgán késelt Hamburgban: 4 könnyebb sérült

 • Az eset még vasárnap történt.
 • A négyből 3 férfi úgy sérült meg, hogy szemtanúja volt a késelésnek, és le akarták fékezni az afgánt.
Kül 2021-06-05 | 18:56
BILD a kölni patkányinvázióról: "A patkányok választhatnak a kebab és a pizza között. Miért kellene mérgezett csalit enniük?"

BILD a kölni patkányinvázióról: "A patkányok választhatnak a kebab és a pizza között. Miért kellene mérgezett csalit enniük?"

 • A német országos sajtót is elérte a kölni patkányinvázó.
 • A helyi társasházkezelő "nehéz ügyfélkörre" hivatkozik, akik egyszerűen kidobálják a szemetet az erkélyekről a panelek előtt lévő területekre.
 • A bérlők nagy része bolgár és román.
Kül 2021-09-28 | 10:39
Robbanás Svédországban, 23 embert szállítottak kórházba, százakat evakuáltak

Robbanás Svédországban, 23 embert szállítottak kórházba, százakat evakuáltak

 • A robbanás eredete még nem ismert, de nem zárják ki, hogy bűnbandák által elkövetett bűncselekményről van szó.
 • A mentőszolgálat szerint a robbanásnak "nincsenek természetes okai".
Kül 2021-07-31 | 12:12
Leonie megölése: a család ügyvédje beperli az osztrák államot

Leonie megölése: a család ügyvédje beperli az osztrák államot

 • A gyanúsítottak menekültügyi eljárása túl sokáig tartott, szerinte a férfiak "fenyegetést jelentettek a lakosság számára", és a hatóságoknak jobban kellett volna felügyelniük őket.
Kül 2021-06-06 | 13:27
Annalena Baerbock, a zöldek kancellár-jelöltje a német Karácsony: magyarázkodott, majd péntek estére törölte önéletrajzából a hazugságokat

Annalena Baerbock, a zöldek kancellár-jelöltje a német Karácsony: magyarázkodott, majd péntek estére törölte önéletrajzából a hazugságokat

 • Folytonos vesszőfutás Annalena Baerbock, a német zöldek kancellár-jelöltjének élete is.
 • Ő is PhD-t hazudott magának az önéletrajzában, de kiderült, hogy az alapszakot sem végezte el Németországban.
 • Most kiderült, hogy bár villogott vele, de nem tagja a German Marshall Fundnak, nem tagja az UNHCR-nek, és nem szerepel a Heinrich Böll Alapítvány transzatlanti tanácsadó testületében sem.
 • Ezeket mind szerepeltette az önéletrajzában, de a német média kiderítette, hogy hazudott.
 • Pár hete a Bundestagnak adott jövedelem-bevallásából felejtett ki egy 20 000 eurós tételt a különjövedelmére vonatkozóan.