Új rekordot állított fel a marokkói maffia: 500 ATM-et robbantottak fel Németországban 2022-ben

Új rekordot állított fel a marokkói maffia: 500 ATM-et robbantottak fel Németországban 2022-ben
  • Az ügyészség rendőrségi nyomozói úgy jellemezték a bandát, mint akik "robbanásos támadásokat hajtottak végre közterületeken".
  • Vagyis a rablás és a terrorizmus közötti határvonal kezd elmosódni az ilyen esetekben.
  • Az ATM-ek kifosztása ahhoz kell, hogy a Hollandiában élő marokkói maffia tagjai beléphessnek a kokainkereskedők közé.

2022-ben 500 bankautomatát robbantottak fel migránsbandák Németországban és ezzel új rekordot állítottak fel - fogalmaz az RMX.NEWS portál.

Szervezett, többnyire marokkói migránsokból álló robbantóbandák veszélyeztetik a németek életét a nagy erejű robbanóanyagokkal elkövetett ATM-rablásaikkal.

A Hollandiában és Franciaországban tevékenykedő, többnyire marokkói migránsokból álló szervezett bűnbandák rekord ütemben robbantanak fel ATM-eket Németországban rendkívül profi rablási akciókban. A kormányzati statisztikák szerint 2022-ben 500 ilyen automatát robbantottak, statisztikailag naponta több mint egy gépet robbantottak fel.

A készpénz továbbra is népszerű a németek körében, és ennek a keresletnek a kielégítésére a bankok közel 100 000 ATM-et üzemeltetnek az ország egész területén, a gépekben pedig rendszeresen 50 000 és 100 000 euró közötti összegek vannak. A bűnbandák ezt kihasználják, és hajlandóak szélsőséges módszereket alkalmazni, hogy hozzáférjenek ehhez a pénzhez. Ezek a bűnszövetkezetek állítólag aprólékosan megtervezik a műveleteiket, beleértve a kezdeti megfigyelést, a bontást és a menekülést.

A rendőrség szerint is brutálisan és kegyetlenül járnak el, emberéleteket kockáztatva.

Sőt, ezek a migránsbandák olyan erős robbanóanyaggal robbantanak bankokat, hogy egész épületeket semmisítenek meg. Egyes esetekben akár 30 méteres távolságból is felrobbantották a bankok páncéltermének ajtaját, ami jól mutatja, milyen erősek ezek a robbanások.

A rendőrség szerint a németek előtt álló veszély példátlan, mivel sok ilyen bank- vagy ATM lakóépületben található.

Rekordszámú eset

Bár az ilyen bankrablások végleges számát még nem hozták nyilvánosságra 2022-re vonatkozóan, a Welt Am Sonntag által bemutatott rendőrségi információk szerint 500 ilyen támadás történt, ami rekordot jelent. A német belügyminisztérium most magas szintű megbeszéléseket tart a témában, de úgy tűnik, a rablóbandák nem lassítanak. A szövetségi bűnügyi rendőrség jelentése szerint 2021-ben 414 esetben történt megkísérelt vagy sikeres bontás és 2020-ban is hasonló számok voltak.

A hatóságok leírják, hogy a bandák Németország nyugati részén a legaktívabbak, a legnépesebb tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália, valamint Alsó-Szászország a legnépszerűbb célpontok. Egyrészt ezek a régiók a legközelebbi államok Hollandiához, ahol a bandák a legaktívabbak - bár egyes bandák a szintén közeli Franciaországból átutazva tevékenykednek.

Hogyan működnek a bandák?

A bandák a gyors menekülés érdekében általában a főbb autópályák közelében található bankokat veszik célba, a legtöbbször a kora reggeli órákban, amikor az utak többnyire üresek.

Általában csapatokban dolgoznak, amelyek minden tagja meghatározott szerepet tölt be.

A hesseni Heusenstamm kisváros közelében történt egyik esetben a banda benzinnel locsolta le a szemeteseket, majd az út közepén felgyújtotta őket, és ezzel gyakorlatilag mindkét forgalmi sávot útzár alá helyezte. Ez az útzár később megakadályozta, hogy a rendőrség üldözze a menekülő járművet.

Két másik férfi, akik arcmaszkot és tréningruhát viseltek, felfeszítették a Commerzbank ajtaját. Felvették őket, amint feltörik a bankautomata pénznyílásait, majd egy tömlő segítségével acetilénnel és oxigénnel töltik fel a gépet, ami a bomba két alapanyaga. Egy másik személy, aki ezt követően felrobbantotta a bombát, egy BMW 320d-ben ült a bank mögött.

A Welt szerint a férfiak "egy autóversenyző csapat pontosságával és sebességével dolgoztak a boxutcában".

Ez azonban csak egyetlen eset. Ilyen robbanások szinte minden éjjel megrengetik Németországot, és gyakran a gépeken keletkezett több ezer eurós károknál sokkal nagyobb a kár.

A Die Welt riportja részletesen beszámol arról, hogy az erős robbanások súlyosan megrongálták az épületeket, és a lakókat evakuálni kellett otthonukból. Az épületekben, szupermarketekben és más közterületeken történt robbanásokról készült videók másnap reggel rendszeresen futnak a német híradóban.

Az egyik bírósági tárgyaláson, amelyet egy bandatag ellen indítottak, akit a rendőrségnek végül sikerült letartóztatnia, egy hesseni bíró az ítélethirdetés során "háborús jellegű károkról" beszélt a német belvárosokban. Az ügyészség rendőrségi nyomozói úgy jellemezték a bandát, mint akik "robbanásos támadásokat hajtottak végre közterületeken".

Ennek eredményeképpen a rablás és a terrorizmus közötti határvonal kezd elmosódni az ilyen esetekben.

"Csoda, hogy eddig még nem volt halálos áldozat" - mondta Swen Eigenbrodt, a hesseni állami bűnügyi hivatal (LKA) új speciális egységének vezető nyomozója. Az egység aktívan célba vette azokat a bandákat, amelyek részt vettek az államban látott ATM-rablásokban.

Néhány elkövetőt már sikerült őrizetbe venni, gyakran apró, de jogilag megsemmisítő hibák miatt. Egyesek például ujjlenyomatot hagytak a helyszínen, másokat a sebességmérő kamerák akkor kaptak el, amikor megpróbáltak elszáguldani a helyszínről, néha pedig a mozgásadatokat szolgáltató okostelefonjuk miatt fogták el őket. Ennek ellenére nagyon ritka a helyszínen történő letartóztatás, mivel a csapatok olyan gyorsan mozognak, és néhány letartóztatás ellenére elég aktív csapat van ahhoz, hogy az ATM-ek elleni támadások száma folyamatosan emelkedjen.

Utrecht egy hotspot

A hollandiai Utrecht városa virágzó, de a szegénységgel is küszködik, és egyes városrészekben a lakosság akár 60 százaléka is migrációs háttérrel rendelkezik. Most a holland és a német bűnüldöző szervek együtt dolgoznak a szervezett bandák megállításán, mivel sokan közülük ebből a városból származnak.

Cyrille Fijnaut holland kriminológus, emeritus professzor 20 éve figyeli ezeket az ATM-rablóbandákat, és aktív tanácsadója a holland kormánynak. Elmondása szerint a bűnözői hálózat körülbelül 200-400 fiatalemberből áll, és "sokuknak marokkói gyökerei vannak". Elmondása szerint gyakran a környékükön élő idősebb fiúk nyomdokaiba lépnek, akik drága órákat és sportkocsikat villantanak.

Néhány évvel ezelőtt az egyik vezető bandafőnök saját kiképzőközpontot hozott létre az ATM-bontó csapatok számára. Egyszerűen kibérelt egy gyárépületet, leselejtezett ATM-eket rendelt az interneten, és elkezdte kiképezni a tagokat, ami egyfajta iskolaként szolgált a bandatagok számára. Ezek a bűnszövetkezetek azonban olyan városokban is aktívak, mint Amszterdam és Alkmaar.

Egy híres holland védőügyvéd, Vito Shukrula azt is elmondta, hogy az ilyen típusú rablásokat valójában "magvető" pénzként használják, hogy belépjenek a holland kokainkereskedelembe. Úgy jellemezte, hogy ezeknek a csapatoknak ez "könnyű pénz".

Amint arról a Remix News korábban már beszámolt, a marokkói maffia évente több milliárdos bevételre tesz szert a hollandiai drogkereskedelemből. A bűnözői csoport nemcsak riválisokat, hanem állami tanúkat, sőt újságírókat is meggyilkolt már. A csoport olyannyira rettegetté vált, hogy a 18 éves holland hercegnő, Amalia alig néhány hónapja elrejtőzött a hiteles emberrablási és gyilkossági fenyegetések miatt. Mark Rutte holland miniszterelnök is megerősítette a biztonságát a csoport fenyegetései miatt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-22 | 20:31
Német elemzés: Tunéziából a második Libanon lehet

Német elemzés: Tunéziából a második Libanon lehet

  • Egy újabb bukott állam Észak-Afrikában semmi jót nem ígér migrációs szempontból.
  • Így is csónakos migránsok tömegei indulnak meg naponta Libanonól és Tunéziából az olasz Lampedusa felé.
Kül 2021-08-20 | 14:08
Csúfos kudarc: a CNN arról ír, a Biden-kormányzatot hibáztatják a saját szakértői

Csúfos kudarc: a CNN arról ír, a Biden-kormányzatot hibáztatják a saját szakértői

  • A demokrata kurzussal kesztyűs kézzel bánó CNN által megszólaltatottak szerint az amerikai csapatkivonás elhibázott.
  • Erre a Biden-adminisztráció katonai és hírszerzési szakértői előre figylmeztették az Elnököt és az embereit.
  • Hónapok óta beszámoltak az amerikai vezetésnek, hogy Afganisztán el fog bukni.
  • Megindult az egymásra mutogatás a csúfos kudarc miatt.
Kül 2021-06-22 | 20:03
EUROPOL: A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve

EUROPOL: A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve

  • A 2020-as évet értékelte az EUROPOL, az Európai Unión belüli legfontosabb rendőrségi szerv.
  • A dzsihádista terrorizmus továbbra is a legnagyobb fenyegetést jelenti az Európai Unióra nézve, és azt továbbra is a külföldi fejlemények befolyásolják - írják.
  • Az Irakban és Szíriában még mindig aktívan tevékenykedő úgynevezett Iszlám Állam (IS) eléri európai támogatóit, hogy Európában támadások elkövetésére buzdítsa őket.
Kül 2021-06-21 | 15:28
Nincs az aljasságnak határa: afgán migránsok rendszeresen zaklatnak látássérült nőket Chemnitzben

Nincs az aljasságnak határa: afgán migránsok rendszeresen zaklatnak látássérült nőket Chemnitzben

  • A nők sérelmére elkövetett nemi erőszak, fogdosás, molesztálás, késes gyilkosságok és uszodai zaklatások a német sajtó híradásai szerint a mindennapok részei.
  • Most afgán elkövetőket keresnek Chemnitzben, akik látássérült nőket inzultáltak.
  • A másik kedvelt bűnelkövetése az afgánoknak Németország-szerte, hogy gyerekekkel zsúfolt játszóterek mellett önkielégítenek.
Kül 2021-06-08 | 20:54
A német zöldek kancellár-jelöltje bocsánatot kért a pontatlan jövedelem-igazolásai és a hibás önéletrajza miatt

A német zöldek kancellár-jelöltje bocsánatot kért a pontatlan jövedelem-igazolásai és a hibás önéletrajza miatt

  • A német sajtó hetek óta Annalena Baerbock diploma-, jövedelmi- és önéletrajzi botrányai miatt hangos.
  • Ma a német Zöldek társelnöke bocsánatot kért a mulasztásaiért.
  • Karácsony Gergely idehaza továbbra is lubickol a hazugságokban, és eszébe sem jut bocsánatot kérni.
Kül 2021-05-19 | 08:18

Óriási gyermekpornó-ellenes razzia zajlik Berlinben - 250 rendőr tart házkutatást 43 lakásban és egyéb helyiségben, 42 gyanúsított érintett

  • Szerda reggel hatalmas gyermekpornó-ellenes razzia kezdődött Berlinben.
  • 43 lakás- és egyéb helyiség átvizsgálásáról szólnak a hírek.
  • A berlini rendőrség 250 rendőrének bevonásával folyik a razzia.