Miért utaznak román cigányok tutajokon Mexikóból az Egyesült Államokba? - idén eddig 2217 illegális romániai cigány bevándorlót fogtak el

Miért utaznak román cigányok tutajokon Mexikóból az Egyesült Államokba? - idén eddig 2217 illegális romániai cigány bevándorlót fogtak el
  • Romániai cigányok nagy csoportjai illegális migránsként lépnek be Mexikóból az Egyesült Államokba.
  • Texas déli határain át érkeznek, és arra hivatkoznak az USA déli határainál, a rasszizmus miatt menekültek el Romániából, hogy menedékjogot kérjenek az Egyesült Államokban.

A több száz közép-amerikai migráns közül, akik naponta tutajokon kelnek át a Rio Grande folyón Mexikóból Texasba, egy nap tucatnyian tűntek ki. Általában magasabbak voltak, és néhányan szoknyát, elegáns cipőt és tréningruhát viseltek, míg a többi migráns közül sokan pólót, nadrágot és farmert - tudósít a Reuters.

Az amerikai határőrök, akik a folyó közelében elfogták őket, spanyolul próbáltak beszélni velük. Szünetet tartottak, amikor néhány határátlépő tört angolsággal elmagyarázta, hogy románok - mondta a Reuters fotósa.

A roma kisebbséghez tartozó románok sokasága lépte át az elmúlt hetekben az amerikai-mexikói határt Texas déli részén, hogy az Egyesült Államokban menedékjogot kérjen. Ez rávilágít a migránsok egy részének távoli származására, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt hónapokban 20 éves csúcsra emelkedett a határon történő letartóztatások száma.


A Reuters májusban többször is szemtanúja volt annak, hogy a romániai roma migránsok nagy csoportjai tutajokon keltek át a Rio Grandén. A Reuters által megszólaltatott migránsok elmondták, hogy a romániai rasszizmus elől menekülnek, és az Egyesült Államokban akarnak menedéket kérni.

A romák Európa legnagyobb etnikai kisebbsége, akiket régóta sújt a társadalmi kirekesztés és a megkülönböztetés - írja a Reuters.

Három hét alatt a Reuters fotósa közel 200 románt látott átkelni a texasi határ különböző pontjain, sokan 10-15 fős, nagycsaládos csoportokban.

A határőrök a 2021-es évben eddig 2217 románt fogtak el, többet, mint a 2020-as évben elfogott 266, illetve a 2019-es évben elfogott 289 románnál - derül ki az amerikai vám- és határvédelmi ügynökség adataiból.

A 2016-os pénzügyi évben több mint 2000 román lépte át a délnyugati határt. A jelenlegi érkezők 2007 óta - a legkorábbi év, amelyre vonatkozóan állampolgársági adatok állnak rendelkezésre - a legmagasabbak.

Margareta Matache, a Harvard Egyetem FXB Center for Health and Human Rights roma programjának igazgatója szerint sok roma menekült el Romániából az üldöztetés és a szörnyű gazdasági körülmények elől, amit részben a COVID-19 világjárvány is elősegített.
"Jelenleg az amerikai politika reményt adnak az emberibb és igazságosabb életre, beleértve a bevándorlókkal kapcsolatosakat is" - mondta Matache. "Ők jobb életet keresnek egy olyan helyen, ahol nincsenek kitéve erőszaknak, diszkriminációnak és tiszteletlenségnek".

A román kormány azt közölte, hogy az Egyesült Államok nem értesítette a román államot az őrizetbe vett állampolgárokról, de hozzátette, hogy  miután elolvasták a médiajelentéseket, nagykövetségük tisztviselői kapcsolatba léptek a helyi hatóságokkal.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége egy 2016-os, kilenc európai országban közel 8000 roma ember körében végzett felmérés során megállapította, hogy a roma lakosság mintegy 80 százaléka az országos szegénységi küszöb alatt él.

Nincs hivatalos népességszámlálás a romákról, akik számos országban élnek, és régóta előítéletekkel szembesülnek Európában és világszerte. A legtöbben Kelet-Európában élnek, különösen Romániában, Bulgáriában, Szlovákiában és Magyarországon.

A román média beszámolói szerint sok romániai migráns Párizsból Mexikóvárosba repül turistaként, mivel Mexikóba való beutazáshoz nem kell vízum. Ezután embercsempészek busszal viszik őket az amerikai határra, ahol csónakkal vagy tutajjal kelnek át a Rio Grandén.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-17 | 21:00
FRONTEX: újra emelkedik az illegális migrációs nyomás Európa külső határain

FRONTEX: újra emelkedik az illegális migrációs nyomás Európa külső határain

  • Az illegális határátlépések száma Európa külső határain 2021 első négy hónapjában elérte a 36 100-at.
  • Ez mintegy harmadával több, mint egy évvel ezelőtt, amikor a COVID járvány kitörésével összefüggő utazási korlátozások miatt csökkent az illegális migráció.
  • Áprilisban az illegális határátlépések száma meghaladta a 7 800-at, ami négyszerese a tavalyi év azonos hónapjában mért rekordalacsony értéknek.
Kül 2021-07-09 | 09:56
Eltemették Steffit, a késes szomáliai 24 éves áldozatát

Eltemették Steffit, a késes szomáliai 24 éves áldozatát

  • A fiatal nő azért ment Würzburgba, hogy legjobb barátnőjének esküvőjére ajándékokat és koszorúslány-ruhát vásároljon.
  • Az ámokfutó szomáliai késes iszlamista az áruházban szúrta le és ölte meg.
Kül 2024-01-10 | 15:54
Beismerés a német kiképző parancsnoktól: 200000-et közelíti a halott, eltűnt vagy sebesült ukrán katonák száma

Beismerés a német kiképző parancsnoktól: 200000-et közelíti a halott, eltűnt vagy sebesült ukrán katonák száma

  • A Neue Zürher Zeitungban olvasható egy interjú Andreas Marlow-val, aki 14 hónapja vezeti az Európai Unió ukrajnai oktatási és kiképzési parancsnokságát Németországban.
  • Az altábornagy arra panaszkodik: "Az ukránok olyan katonákat küldenek nekünk, akiknek alig van tudásuk vagy tapasztalatuk."
  • De ami ennél is sokkal fontosabb beismerés, hogy elsőként mondja el, ahogyan az sejthető volt korábban is, Ukrajna katonai veszteségei brutálisak, és sokkal magasabbak, mint amivel a propagandamédia kábítja az embereket.
  • Ismert: a dollármédia azzal ködösít idehaza, hogy elenyésző az ukrán, és sokkal jelentősebb az orosz hadsereg vesztesége.
  • "A 2022 februárjában létező 200 000 hivatásos katona túlnyomó többsége azóta meghalt, megsebesült vagy előléptették. Az ukrán frontkatonák túlnyomó többsége ma civil vagy legjobb esetben tartalékos" - mondja ezzel szemben Marlow.
  • Arra is felhívja a figyelmet, "Az oroszokat semmiképpen sem szabad alábecsülni, ez már sokszor megtörtént a történelemben. Most például nagyon oda kell figyelnünk, hogy milyen következtetéseket vonnak le a harckocsik fejlesztésének területén, miután ilyen hihetetlenül nagy veszteségeket szenvedtek el."
  • Merthogy "megfigyeljük, hogy az oroszok tanulnak és adaptálják védelmi technológiáikat és taktikáikat."
Kül 2021-06-16 | 15:52
110 millió euróból imámképzés indul Németországan

110 millió euróból imámképzés indul Németországan

  • Évek óta probléma, hogy a német államban az imámokat török és szaudi pénzekből képzik.
  • Ezen próbálnak meg változtatni.
Kül 2021-09-06 | 09:24
Berlin: zavarta az afgánt a dolgozó kertésznő, ezért többször nyakon szúrta

Berlin: zavarta az afgánt a dolgozó kertésznő, ezért többször nyakon szúrta

  • Ismét egy "mentálisan sérült" bevándorló az elkövető, de "iszlamista háttérre" utaló jelek is vannak.
Kül 2021-06-08 | 15:56
Emmanuel Macront felpofozta egy férfi a Drôme-i útja során

Emmanuel Macront felpofozta egy férfi a Drôme-i útja során

  • Néhány perccel korábban a sajtótájékoztatóján így fogalmazott: "Ha a gyűlölet és az erőszak visszatér, az egy dolgot ás alá, mégpedig a demokráciát. Ezért mindenkit tiszteletre és nyugalomra szólítok fel".