Német FOCUS magazin: Az integráció sikertelen - Németország puskaporos hordón ül, a széleskörűen elterjedt antiszemitizmus az iszlámban gyökerezik

Német FOCUS magazin: Az integráció sikertelen - Németország puskaporos hordón ül, a széleskörűen elterjedt antiszemitizmus az iszlámban gyökerezik
 • Az antiszemitizmus széles körben elterjedt Németországban, és az iszlámban mélyen gyökerezik: ezt mutatják az évek óta ismert tanulmányok eredményei - írja a FOCUS.
 • Ez robbanásveszélyes a társadalmunk számára - fogalmaz a lap.

Régóta ismert - még a német kormány számára is -, hogy az antiszemitizmus széles körben elterjedt az európai muszlim lakosság körében. A berlini Társadalomtudományi Kutatóközpont (WZB) 2013-as tanulmánya szerint az európai muszlimok közel fele úgy véli, hogy a zsidókban nem lehet megbízni. Ehhez képest a keresztényeknek csak kevesebb mint tíz százaléka vallja ezt.

A tanulmány szerint Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában alig van különbség a muszlimok első és második generációja között. A vallási fundamentalizmus, az antiszemitizmus és a bigottság széles körben elterjedt és mélyen gyökerezik közöttük.

Nem csoda, hogy a Bertelsmann Alapítvány 2019-es tanulmánya szerint a németek 52 százaléka fenyegetőnek tartja az iszlámot. A felmérésben a muszlim németeket is megkérdezték.

A zsidó lakosság első kézből tapasztalja a muszlimok ellenségeskedéseit. A bielefeldi székhelyű Interdiszciplináris Kutatás Intézetének 2017-es, a konfliktusok és az erőszak kapcsolatát vizsgáló tanulmánya szerint a Németországban megkérdezett zsidók 81 százaléka azt mondta, hogy muszlimok már megtámadták, 61 százalékuk pedig szóbeli sértegetést vagy zaklatást tapasztalt.

Az antiszemitizmus identitást teremt a muszlimok számára, és jellemző az iszlámra

A szakértők szerint az okok az iszlámban gyökereznek: az iszlám világban az országok 53 százalékát tekintélyelvű módon kormányozzák, és csak négy százalékuk demokratikus - írja Ruud Koopmans, a WZB kutatója. Günther Jikeli berlini történész és szociológus 2018-ban bemutatta az európai muszlimok körében tapasztalható antiszemitizmusról szóló, aprólékos tanulmányát. Londonban, Berlinben és Párizsban különböző etnikai hátterű fiatal muszlim férfiakkal készített interjúkat.

Az antiszemitizmus nem a kivétel, hanem a szabály a muszlimok körében, és a zsidógyűlölet gyakran a norma

Ezekben az interjúkban az antiszemitizmus különböző formáit azonosította: a "klasszikus antiszemitizmust", mint például a sztereotípiák, miszerint a zsidók gazdagok; az Izraellel kapcsolatos antiszemitizmus formáit; és egy olyan antiszemitizmust, amely teljesen mellőzi az igazolásokat. Jikeli számára az antiszemitizmus "a muszlim identitás értelmezésében rejlik": a zsidókkal szembeni ellenségesség tehát része az iszlámnak, a muszlim létnek. Az antiszemitizmus nem a kivétel, hanem a szabály a muszlimok körében, és a zsidógyűlölet gyakran a norma - állapítja meg Jikeli.

Matthias Küntzel hamburgi politológus szerint a "gyengének és megvetendőnek" érzett zsidók megalázása az iszlám jellemző része: "Amikor 2014 nyarán arab fiatalok Berlinben azt a jelszót skandálták: 'Zsidó, zsidó, gyáva disznó, gyere ki és harcolj egyedül', ez a lealacsonyítás szembetűnő lett. Amikor 2018 áprilisában Berlinben egy arab az övéhez nyúlt, hogy megkorbácsoljon vele egy kipát viselőt, ő is egy olyan archaikus nyelvet használt, amely többet fejez ki, mint az erőszak: a köpködéshez vagy a pofonhoz hasonlóan az öves verés a másik lekicsinylésére szolgál - a megalázás itt fontosabb volt, mint a fizikai sérülés" - fogalmaz a kutató.


Az arab, iráni és török média nagy befolyása

A tudósok az arab, iráni és török média befolyását tekintik az európai muszlim közegekben széles körben elterjedt antiszemitizmus egyik okának. Itt az antiszemitizmus gyakran elég nyíltan megnyilvánul - írja a jénai Demokrácia és Civil  Társadalom Intézet (IDZ): "Emellett érvényesül a külföldről fizetett iszlamista szervezetek befolyása a németországi mecsetegyesületekre és az imámokra is" - írják.

A zsidók elleni fizikai támadásokat és a zsinagógák meggyalázását és lerombolását tehát főként fiatal, többnyire arab származású muszlim elkövetők követik el - írja az IDZ. Az elmúlt években Európában számos antiszemita gyilkosságért is muszlim elkövetők felelősek: ilyen volt például a 2012-es toulouse-i zsidó iskola elleni támadás, amelyben egy tanárt és három gyermeket lőttek agyon; a 2014-es brüsszeli zsidó múzeum elleni támadás, amelyben négy ember halt meg; a 2015-ös Párizs melletti zsidó szupermarket elleni támadás, amelyben négy ember halt meg; és a 2015-ös koppenhágai zsinagóga elleni támadás, amelyben két ember halt meg.

A fiatal migránsok körében nagyobb az erőszakra való hajlam

Eddig a rendőrségi statisztikák a megoldatlan antiszemita bűncselekményeket automatikusan a szélsőjobboldali szélsőségeseknek tulajdonították: "A zsidókkal szembeni ellenségesség azonban a muszlim országokból érkező bevándorlók körében is probléma. Ez egy érzékeny kérdés, amivel sokan nem akarják megégetni magukat" - mondta a FOCUS Online-nak Susanne Schröter frankfurti professzor, a Globális Iszlámkutatási Centrum vezetője. Schröter szerint a statisztikák így hamis képet festenek.

Honnan ered tehát az utcai erőszak, amely újra és újra megmutatkozik, és amely miatt nemrégiben számos tüntetés eszkalálódott a német városokban?

 • Különösen a fiatalabb migránsok körében elterjedt az utcai erőszak, akik között sok muszlim is van, és közöttük nagyobb az erőszakra való hajlam. A német integrációs politika nem csak a tolerancia tekintetében teljesít rosszul: a bűnügyi statisztikákban is toronymagasan vezetnek a migrációs hátterű bűnözők - vallástól függetlenül. (A muszlimok mintegy 5,5 millióan vannak, ami a németországi migrációs hátterű emberek körülbelül egynegyedét teszi ki). Ha a statisztikákat kiigazítjuk a menedékjogi bűncselekményekkel vagy az átutazó bűnözőkkel, akkor mindenekelőtt a fiatalok kerülnek a bűnözéskutatás fókuszába.

 • Bár a fiatalkorúak bűnözése a 2000-es évek óta csökken, a Christian Pfeiffer volt igazságügyi miniszter által vezetett Alsó-Szászországi Kriminológiai Kutatóintézet megállapította, hogy "a migrációs háttérrel rendelkező fiatalkorúak továbbra is körülbelül kétszer annyi rablást és testi sértést követnek el, mint a migrációs háttérrel nem rendelkező fiatalkorúak. A tanulmányok többsége szerint a migrációs háttérrel rendelkező serdülők gyakrabban számolnak be erőszakos bűncselekmények elkövetéséről, és gyakrabban jelennek meg a többszörös erőszakos elkövetők között" - írja Christian Walburg, a Münsteri Egyetem Bűnügyi Tudományok Intézetének munkatársa.

 • Walburg: "A legmagasabb bűnözési arány minden társadalomban és minden időben a serdülőkorból a felnőttkorba való átmenetben lévő férfiak körében figyelhető meg. Ez a tény különösen jelentős az elmúlt években ide költözött menedékkérők regisztrációs vizsgálatakor, akik között jóval több volt a "kriminológiailag releváns' korú férfi, mint a lakosság egészében". A migránsok pedig egyre fiatalabbak: 2015-ben és 2016-ban az összes menedékkérő 34 százaléka 16 és 29 év közötti férfi volt, míg 2015 végén a német lakosság mindössze 7,8 százaléka. A szíriai konfliktus kezdete után pedig túlnyomórészt muszlim menekültek érkeztek.

A közel-keleti konfliktus következményei - zsidógyűlölet a muszlimok körében: Miért nem stimmelnek a statisztikák az antiszemita bűncselekményekkel kapcsolatban?

Az 1960-as évekbeli első vendégmunkás-megállapodások óta a szövetségi kormány, valamint a tartományok és a helyi hatóságok bűnösen elhanyagolták a migránsok integrációját a német oktatási rendszerbe. A vendégmunkásokat és a menekülteket évtizedekig magukra hagyták - először abban a hitben, hogy a vendégmunkások végül hazatérnek, majd a félreértett multikulturális toleranciában. Sok nagyvárosban hotspotok és gettók alakultak ki, amelyek belső struktúráját ma már nehéz felbomlasztani.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-30 | 21:33
Zeit: Németországban minden negyedik ember migrációs háttérrel rendelkezik

Zeit: Németországban minden negyedik ember migrációs háttérrel rendelkezik

 • A külföldi gyökerekkel rendelkezők aránya az elmúlt években meredeken emelkedett.
Kül 2021-06-10 | 09:08
Biden feloldja a TikTok ellenében Trump-által hozott szankciókat

Biden feloldja a TikTok ellenében Trump-által hozott szankciókat

 • Az Egyesült Államokban ádáz vita volt arról a kampányban, mely politikai csoportosulás az igazán Kína- és Oroszország-ellenes, ki akadályozza meg a két keleti nagyhatalom térszerzését.
 • Trump szerint ő, és számtalan intézkedést hozott az Egyesült Államok érdekeinek védelmében Oroszország és Kína ellen is.
 • Eközben a demokraták azt olvasták a fejére - bizonyítékok nélkül -, hogy az oroszok zsebében van, vagy a kínaiakkal üzletel.
 • Ehhez képest a napokban Biden feloldotta az orosz-német Északi Áramlat II. gázvezeték-építés miatt Trump-által hozott szankciókat.
 • Most Biden a kínai TikTok és WeChat applikációk tilalmát oldotta fel.
Kül 2021-06-25 | 21:21
Hermann bajor belügyminiszter: a leszúrt kisfiúnak valamelyik szülőjét is megölte a szomáliai migráns

Hermann bajor belügyminiszter: a leszúrt kisfiúnak valamelyik szülőjét is megölte a szomáliai migráns

 • A sérültek között van egy kisfiú is. Valószínűleg az egyik szülője is meghalt a késes támadásban.
 • Ez az információ Herrmann bajor belügyminisztertől származik - írja a MainPost.
Kül 2021-07-02 | 14:52

A miniszterelnök kifejezte részvétét az Ausztriában meggyilkolt 13 éves kislány miatt

 • Úgy fogalmazott, egész Ausztriát felháborította az eset, az ország talpon van.
 • Kurz kancellár pedig derekasan küzd a migráció ellen.
 • Arra figyelmeztetett, azzal, hogy Afganisztánól kivonul az Egyesült Államok és a NATO, milliónyi afgán indulhat meg Európa felé.
Kül 2021-06-21 | 14:56
Már a németeknél is többségben vannak azok, akik nem akarnak további menekülteket befogadni

Már a németeknél is többségben vannak azok, akik nem akarnak további menekülteket befogadni

 • Az 5000 megkérdezett 47,3 százaléka válaszolta azt, hogy "egyáltalán nem", míg 15,2 százaléka azt, hogy "inkább nem".
 • 14,4 százalék mondta azt, hogy "igen, határozottan", 13,2 százalék pedig azt, hogy "inkább igen".
 • 57,8 százalék válaszolta azt, hogy "nem, biztosan nem" vagy "inkább nem" integrálódtak a német társadalomba azok, akik az utóbbi 10 évben érkeztek.
Kül 2021-05-10 | 17:05
„A haza túlélése a tét” – újabb nyílt levelet címeztek Macronnak francia katonák

„A haza túlélése a tét” – újabb nyílt levelet címeztek Macronnak francia katonák

 • A felhívás ismételten Emmanuel Macron köztársasági elnökhöz, a miniszterekhez, a  képviselőkhöz és a főtisztekhez intézett nyílt levél formájában jelent meg.
 • A levelet névtelenül megfogalmazó katonák szerint a következő választásokon nem „a mandátumok meghosszabbításáról vagy mások mandátumának megszerzéséről lesz szó. Hanem a haza túlélése a tét”.
 • A szerzők jelezték, hogy "nemrégiben léptek a pályára", ezért a szabályzatnak megfelelően nyilvánosan nem nyilváníthatnak véleményt.
 • A francia közéletben hónapok óta nagy viták vannak arról, a francia köztársaság keretei megfelelő védelmet biztosítanak-e a radikális iszlamizmssal szemben.
 • Az utóbbi időkben Macron elnök is arról beszél, megálljt kell parancsolni a baloldali iszlamizmusnak, mert az nem fér össze a köztársasági hagyománnyal.
Kül 2021-06-21 | 14:02
A németeknél már a megszokott francia kártya is rasszista és szexista

A németeknél már a megszokott francia kártya is rasszista és szexista

 • Mert az nem képviseli a jelenlegi színes és diverz társadalmat.