Német FOCUS magazin: Az integráció sikertelen - Németország puskaporos hordón ül, a széleskörűen elterjedt antiszemitizmus az iszlámban gyökerezik

Német FOCUS magazin: Az integráció sikertelen - Németország puskaporos hordón ül, a széleskörűen elterjedt antiszemitizmus az iszlámban gyökerezik
  • Az antiszemitizmus széles körben elterjedt Németországban, és az iszlámban mélyen gyökerezik: ezt mutatják az évek óta ismert tanulmányok eredményei - írja a FOCUS.
  • Ez robbanásveszélyes a társadalmunk számára - fogalmaz a lap.

Régóta ismert - még a német kormány számára is -, hogy az antiszemitizmus széles körben elterjedt az európai muszlim lakosság körében. A berlini Társadalomtudományi Kutatóközpont (WZB) 2013-as tanulmánya szerint az európai muszlimok közel fele úgy véli, hogy a zsidókban nem lehet megbízni. Ehhez képest a keresztényeknek csak kevesebb mint tíz százaléka vallja ezt.

A tanulmány szerint Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában alig van különbség a muszlimok első és második generációja között. A vallási fundamentalizmus, az antiszemitizmus és a bigottság széles körben elterjedt és mélyen gyökerezik közöttük.

Nem csoda, hogy a Bertelsmann Alapítvány 2019-es tanulmánya szerint a németek 52 százaléka fenyegetőnek tartja az iszlámot. A felmérésben a muszlim németeket is megkérdezték.

A zsidó lakosság első kézből tapasztalja a muszlimok ellenségeskedéseit. A bielefeldi székhelyű Interdiszciplináris Kutatás Intézetének 2017-es, a konfliktusok és az erőszak kapcsolatát vizsgáló tanulmánya szerint a Németországban megkérdezett zsidók 81 százaléka azt mondta, hogy muszlimok már megtámadták, 61 százalékuk pedig szóbeli sértegetést vagy zaklatást tapasztalt.

Az antiszemitizmus identitást teremt a muszlimok számára, és jellemző az iszlámra

A szakértők szerint az okok az iszlámban gyökereznek: az iszlám világban az országok 53 százalékát tekintélyelvű módon kormányozzák, és csak négy százalékuk demokratikus - írja Ruud Koopmans, a WZB kutatója. Günther Jikeli berlini történész és szociológus 2018-ban bemutatta az európai muszlimok körében tapasztalható antiszemitizmusról szóló, aprólékos tanulmányát. Londonban, Berlinben és Párizsban különböző etnikai hátterű fiatal muszlim férfiakkal készített interjúkat.

Az antiszemitizmus nem a kivétel, hanem a szabály a muszlimok körében, és a zsidógyűlölet gyakran a norma

Ezekben az interjúkban az antiszemitizmus különböző formáit azonosította: a "klasszikus antiszemitizmust", mint például a sztereotípiák, miszerint a zsidók gazdagok; az Izraellel kapcsolatos antiszemitizmus formáit; és egy olyan antiszemitizmust, amely teljesen mellőzi az igazolásokat. Jikeli számára az antiszemitizmus "a muszlim identitás értelmezésében rejlik": a zsidókkal szembeni ellenségesség tehát része az iszlámnak, a muszlim létnek. Az antiszemitizmus nem a kivétel, hanem a szabály a muszlimok körében, és a zsidógyűlölet gyakran a norma - állapítja meg Jikeli.

Matthias Küntzel hamburgi politológus szerint a "gyengének és megvetendőnek" érzett zsidók megalázása az iszlám jellemző része: "Amikor 2014 nyarán arab fiatalok Berlinben azt a jelszót skandálták: 'Zsidó, zsidó, gyáva disznó, gyere ki és harcolj egyedül', ez a lealacsonyítás szembetűnő lett. Amikor 2018 áprilisában Berlinben egy arab az övéhez nyúlt, hogy megkorbácsoljon vele egy kipát viselőt, ő is egy olyan archaikus nyelvet használt, amely többet fejez ki, mint az erőszak: a köpködéshez vagy a pofonhoz hasonlóan az öves verés a másik lekicsinylésére szolgál - a megalázás itt fontosabb volt, mint a fizikai sérülés" - fogalmaz a kutató.


Az arab, iráni és török média nagy befolyása

A tudósok az arab, iráni és török média befolyását tekintik az európai muszlim közegekben széles körben elterjedt antiszemitizmus egyik okának. Itt az antiszemitizmus gyakran elég nyíltan megnyilvánul - írja a jénai Demokrácia és Civil  Társadalom Intézet (IDZ): "Emellett érvényesül a külföldről fizetett iszlamista szervezetek befolyása a németországi mecsetegyesületekre és az imámokra is" - írják.

A zsidók elleni fizikai támadásokat és a zsinagógák meggyalázását és lerombolását tehát főként fiatal, többnyire arab származású muszlim elkövetők követik el - írja az IDZ. Az elmúlt években Európában számos antiszemita gyilkosságért is muszlim elkövetők felelősek: ilyen volt például a 2012-es toulouse-i zsidó iskola elleni támadás, amelyben egy tanárt és három gyermeket lőttek agyon; a 2014-es brüsszeli zsidó múzeum elleni támadás, amelyben négy ember halt meg; a 2015-ös Párizs melletti zsidó szupermarket elleni támadás, amelyben négy ember halt meg; és a 2015-ös koppenhágai zsinagóga elleni támadás, amelyben két ember halt meg.

A fiatal migránsok körében nagyobb az erőszakra való hajlam

Eddig a rendőrségi statisztikák a megoldatlan antiszemita bűncselekményeket automatikusan a szélsőjobboldali szélsőségeseknek tulajdonították: "A zsidókkal szembeni ellenségesség azonban a muszlim országokból érkező bevándorlók körében is probléma. Ez egy érzékeny kérdés, amivel sokan nem akarják megégetni magukat" - mondta a FOCUS Online-nak Susanne Schröter frankfurti professzor, a Globális Iszlámkutatási Centrum vezetője. Schröter szerint a statisztikák így hamis képet festenek.

Honnan ered tehát az utcai erőszak, amely újra és újra megmutatkozik, és amely miatt nemrégiben számos tüntetés eszkalálódott a német városokban?

  • Különösen a fiatalabb migránsok körében elterjedt az utcai erőszak, akik között sok muszlim is van, és közöttük nagyobb az erőszakra való hajlam. A német integrációs politika nem csak a tolerancia tekintetében teljesít rosszul: a bűnügyi statisztikákban is toronymagasan vezetnek a migrációs hátterű bűnözők - vallástól függetlenül. (A muszlimok mintegy 5,5 millióan vannak, ami a németországi migrációs hátterű emberek körülbelül egynegyedét teszi ki). Ha a statisztikákat kiigazítjuk a menedékjogi bűncselekményekkel vagy az átutazó bűnözőkkel, akkor mindenekelőtt a fiatalok kerülnek a bűnözéskutatás fókuszába.

  • Bár a fiatalkorúak bűnözése a 2000-es évek óta csökken, a Christian Pfeiffer volt igazságügyi miniszter által vezetett Alsó-Szászországi Kriminológiai Kutatóintézet megállapította, hogy "a migrációs háttérrel rendelkező fiatalkorúak továbbra is körülbelül kétszer annyi rablást és testi sértést követnek el, mint a migrációs háttérrel nem rendelkező fiatalkorúak. A tanulmányok többsége szerint a migrációs háttérrel rendelkező serdülők gyakrabban számolnak be erőszakos bűncselekmények elkövetéséről, és gyakrabban jelennek meg a többszörös erőszakos elkövetők között" - írja Christian Walburg, a Münsteri Egyetem Bűnügyi Tudományok Intézetének munkatársa.

  • Walburg: "A legmagasabb bűnözési arány minden társadalomban és minden időben a serdülőkorból a felnőttkorba való átmenetben lévő férfiak körében figyelhető meg. Ez a tény különösen jelentős az elmúlt években ide költözött menedékkérők regisztrációs vizsgálatakor, akik között jóval több volt a "kriminológiailag releváns' korú férfi, mint a lakosság egészében". A migránsok pedig egyre fiatalabbak: 2015-ben és 2016-ban az összes menedékkérő 34 százaléka 16 és 29 év közötti férfi volt, míg 2015 végén a német lakosság mindössze 7,8 százaléka. A szíriai konfliktus kezdete után pedig túlnyomórészt muszlim menekültek érkeztek.

A közel-keleti konfliktus következményei - zsidógyűlölet a muszlimok körében: Miért nem stimmelnek a statisztikák az antiszemita bűncselekményekkel kapcsolatban?

Az 1960-as évekbeli első vendégmunkás-megállapodások óta a szövetségi kormány, valamint a tartományok és a helyi hatóságok bűnösen elhanyagolták a migránsok integrációját a német oktatási rendszerbe. A vendégmunkásokat és a menekülteket évtizedekig magukra hagyták - először abban a hitben, hogy a vendégmunkások végül hazatérnek, majd a félreértett multikulturális toleranciában. Sok nagyvárosban hotspotok és gettók alakultak ki, amelyek belső struktúráját ma már nehéz felbomlasztani.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-24 | 13:04
Der Spiegel: az iskolaudvarokon a "te zsidó" a leggyakrabban elhangzó sértegetés, az etnikai és vallási konfliktusok túlterhelik a német iskolákat

Der Spiegel: az iskolaudvarokon a "te zsidó" a leggyakrabban elhangzó sértegetés, az etnikai és vallási konfliktusok túlterhelik a német iskolákat

  • Élénk vita zajlik az egyre növekvő, és utcán is észlelhető antiszemitizmus miatt Németországban.
  • A BILD pár napja arról számolt be, migráns fiatalok "szar zsidók" ordítozással tüntettek nagyvárosokban, köztük Berlinben.
  • Egyes iszlámkritikus gondolkodók a németországi helyzethez mérten bátran kimondják: az iszlámban benne gyökerezik a zsidóellenesség, és a politikusok hibát követtek el, amikor nem vették észre, hogy antiszemitizmust importálnak.
  • A Spiegel szerint az iskolákban is jelentkezik a probléma, etnikai és vallási konfliktusok terhelik a mindennapokat.

 

Kül 2021-07-06 | 13:08
A német Alkotmányvédelem korábbi feje "személyiségvizsgálattal" ellenőrizné a közszolgálati újságírókat

A német Alkotmányvédelem korábbi feje "személyiségvizsgálattal" ellenőrizné a közszolgálati újságírókat

  • Szerinte kapcsolat áll fent a baloldali szélsőségesség és a német közmédia újságírói között.
  • A német közvéleményben rengeteg kritika éri az utóbbi években a közmédiát, mert az szélsőségesen elfogult a Zöldekkel és a migrációval szemben.
Kül 2021-08-07 | 09:00
A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán

A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán

  • Az sem tartóztatja őket vissza, hogy a Brit kormány bejelentette, jelentősen szigorítja az embercsempészet büntetését, és börtönnel sújtja az illegálisan érkezőket.
  • Egyharmadával több migráns érkezett az Egyesült Királyságba fél év alatt, mint tavaly a teljes évben.
Kül 2022-10-28 | 11:20
Ausztria: az FPÖ utolérte a szociáldemokratákat

Ausztria: az FPÖ utolérte a szociáldemokratákat

  • Kutatók szerint a gyenge kormány és a fokozódó migrációs probléma áll a párt erősödésének hátterében.
Kül 2021-07-21 | 16:16
A luxemburgi külügyminiszter népszavazást akar a magyar EU-tagságról

A luxemburgi külügyminiszter népszavazást akar a magyar EU-tagságról

  • Nagyon szúrja a szemét a nyugat-európai politikusoknak a magyar gyermekvédelmi törvény.
Kül 2021-06-25 | 21:30
Bajor belügyminiszter: Allahu Akbart rikácsolt a 3 embert megölő és 10 ember megsebesítő szomáliai

Bajor belügyminiszter: Allahu Akbart rikácsolt a 3 embert megölő és 10 ember megsebesítő szomáliai

  • 3 embert ölt meg, köztük egy kisfiút.
  • Feltehetően megölte a kisfiú valamelyik szülőjét is.
  • A szomáliai migráns inkább nőkre vadászott, egy boltból lopott nagy késsel.
  • Indítékairól először semmit sem lehetett tudni.
  • Herrmann belügyminiszter azonban azt mondta, hogy a tanúvallomások szerint az elkövető "Allahu Akbar-t kiáltott a bűncselekmény során".
Kül 2021-06-06 | 19:32
A BILD szerint a CDU nyert Szász-Anhaltban 35,8 százalékkal, második az AfD 23,1%-kal

A BILD szerint a CDU nyert Szász-Anhaltban 35,8 százalékkal, második az AfD 23,1%-kal

  • Harmadik a Linke, 10,9%-os eredménnyel, negyedik az SPD 8 százalékkal, ötödik az FDP 6,8 százalékkal, és hatodik a Grüne 6%-kal.