"Lelkes és tiszta civilek" - Budakalász 2019-ben megválasztott polgármestere a munkatársaival beszélte meg, hazudik a bíróságon a munkaügyi perben, amit a jogszerűtlenül kirúgott jegyző indított a város ellen

"Lelkes és tiszta civilek" - Budakalász 2019-ben megválasztott polgármestere a munkatársaival beszélte meg, hazudik a bíróságon a munkaügyi perben, amit a jogszerűtlenül kirúgott jegyző indított a város ellen
 • 2019-ben a fideszellenes, ellenzéki média olyan embereket segített pozíciókba országszerte, akik lelkes civileknek maszkírozták magukat, tiszták és frissek, nem pedig olyanok, mint a "gonosz és korrupt fideszesek".
 • Országszerte és különösen a budapesti agglomerációban több településen is sikerült az alaptalan hangulatkeltéssel kipucolni az egyébként sikeresen és botránymentesen működő önkormányzatok éléről a helyi jobboldalt.
 • A választások után Budakalásznak is új, "civil" polgármestere és képviselőtestülete lett. Az új vezetés gyorsan megvált a jegyzőtől, mondvacsinált bizalomvesztésre hivatkozva.
 • Most ahogyan az szinte megszokott a baloldali kényszerösszefogástól, kiszivárgott egy újabb hangfelvétel.
 • Eszerint Göbl Richárd polgármestert a környezete emlékeztette arra, a jegyző rendben dolgozik, végrehajtja a feladatokat.
 • Ennek ellenére megváltak a jegyzőtől, és a hangfelvétel alapján azt is megbeszélték egymás között, hogy Göbl Richárd polgármester majd hazudik a bíróság előtt.
 • Mint az közismert, a magyar jog szerint a tanúknak igazmondási kötelezettsége van a bíróság előtt, így különösen botrányos, hogy a hivatalban lévő polgármesterről egy olyan hangfelvétel készült, ahol azt mondja: "De akkor én hazudok".
 • Miközben az új vezetés novemberben bocsátotta el a korábbi jegyzőt, utóda az a Deák Ferenc lett, akit Göbl Richárd polgármester akart, és aki közeli szomszédja a polgármesternek. Deák a még hivatalban lévő jegyzőnek személyesen elmondta, ő a jelöltje Göbl polgármesternek. Később el is nyerte a jegyzői állást.

"De akkor én hazudok" – mondta egy hétfő reggel nyilvánosságra került felvételen a budakalászi polgármester, amikor az alpolgármesterrel, a kabinetvezetővel és a jegyzővel azt beszélték meg, hogyan lehetne a bíróság előtt igazolni, jogszerűen váltak meg a 2019-es önkormányzati választás után a korábbi, fideszes vezetésű önkormányzat jegyzőjétől - írja a Telex. A hangfelvétel hosszab verzója itt hallgatható meg.

A felvétel alapján azonban olyan állítások is elhangzottak a bíróságon, amelyekről a felvételen szereplők tudták, hogy nem fedik a valóságot, és nem igazak.

A munkaügyi pert első fokon márciusban a budakalászi önkormányzat elvesztette a korábbi jegyzővel szemben, a megbeszélésen elhangzott érveket azonban így is elmondta a bíróság előtt Göbl Richárd polgármester, noha akkor a munkatársai jelezték neki, hogy azok nem megalapozottak. Az önkormányzat fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, amely alapján több mint 20 millió forint jár a korábbi jegyzőnek az eltávolítása miatt.

"A tárgyaláson tanúként meghallgatott dr. Göbl Richárd tagadta, hogy az első találkozás alkalmával közölte felperessel azt, hogy nem kíván vele együtt dolgozni, ugyanakkor elismerte, hogy szóba került a közös megegyezés" – állt a bíróság ítéletről szóló indoklásában.

Ehhez képest a felvételen az alábbiak hallhatók:

Deák Ferenc (hivatalban lévő jegyző): "mert ott neki (Udvarhelyi István korábbi jegyzőnek) alternatívaként fel lett ajánlva a közös megegyezés, ha ezt aláírja, akkor így rendben, ha nem, akkor bizalomvesztés. Ez mondjuk lehet, hogy gyengíti a pozíciónkat, mert ő azt mondja nyomásgyakorlás."
Péterffy Gábor (kabinetfőnök): "Erről ő nem hozhat bizonyítékot".
Göbl Richárd (polgármester): "Ez rögtön az elején volt?"
Fórián-Szabó Gergely (alpolgármester): "Igazándiból rögtön az elején elmondtad neki, hogy mi nem kívánunk vele együtt dolgozni, rögtön az első nap, amikor bejöttünk."

A bíróságon előadottakkal ellentétben eszerint tehát közölte a polgármester a korábbi jegyzővel, hogy nem kíván vele együtt dolgozni. Vagyis a városvezető tanúként hazudott a bíróság előtt.

A felvételen hallható beszélgetésből kirajzolódik, a polgármester kevés részletre emlékszik a jegyzővel kapcsolatban, így arra is a beszélgetésen részt vevők emlékeztetik, hogy írásos megbízásokat is adott neki, mielőtt az önkormányzat hivatalosan is megvált volna tőle, bizalomvesztésre hivatkozva. A megbízásokra azért volt szükség, mert a bíróság előtt kellet bizonyítania a polgármesternek, hogy csak a közös munka idején győződhetett meg arról, nem tud együtt dolgozni az előző önkormányzat jegyzőjével.

A kabinetfőnök arra is emlékeztette a polgármestert, hogy arra kérte a korábbi jegyzőt, segítsen a korábbi önkormányzat vezetése által a személyük ellen tett feljelentés körülményeinek tisztázásában, és ezt a jegyző meg is tette:

Göbl: "És ő nem segített."
Péterffy: "De! Hát hogyne? Végrehajtotta a feladatot, hozta az írásos dokumentumot. A teljes, komplett levelezését a történetnek. Amivel bemutatta, mi szerepelt a testületi határozatban, milyen hivatalos levelezések történtek ez ügyben... megmutatta a levelezést, amelyben az ügyvédi iroda leírja, hogy aggályos a feljelentési szándék a város vezetése... amelyre válaszul Udvarhelyi leírja, hogy ő mindent ért, viszont a közelgő választásokra hivatkozva az önkormányzat ragaszkodik a feljelentés megtételéhez."

Tehát míg egymás közt az érintettek elismerték, hogy a kiadott feladatoknak a jegyző eleget tett, a bíróságon mégis úgy érvelt a polgármester, hogy a bizalomvesztés alapja a szakmai hiányosságok a munkáját illetően.

Göbl azt is elismerte, hogy valójában keveset tudott a jegyzőről:

Göbl: "Magánemberként én azt tudom mondani, hogy én nem ismertem az ő munkastílusát."
Péterffy: "De…, hiszen tudtuk róla, hogy szabadidejében felveszi a rendész egyenruhát..."
Göbl: "De én nem tudtam. Nem is láttam. Meg fogják kérdezni..."

Ekkor a jelenlévők győzködik a polgármestert a hangfelvételen, hogy ez köztudott dolog – bár összeférhetetlenség nincs abban, ha a jegyző szabadidejében rendészeti feladatokat is vállal.

Göbl: "Én nem is ismertem, tehát nem is lehetnek emlékeim...arra a rendészre sem emlékszem, akivel összekaptam..."
Fórián-Szabó Gergely (alpolgármester): "Ha ezt így elmondod, akkor egyből azt mondják, hogy... Azt a részt kell kitalálnunk, hogy hogyan volt, amikor téged és engem feljelentettek, miközben testületi döntés volt..."
Göbl: "Az egy valós ok, én ezért haragszom" – mondta Göbl, utalva a fentebb már említett rágalmazással kapcsolatos feljelentésre, amelyről azonban az átadott iratokból is tudható volt, hogy nem a jegyző kezdeményezésére történt.

A bizalomvesztéssel indokolt felmentés komoly stigma

"Köztisztviselői működésünket a jogszabályok szigorúan szabályozzák. Az önéletrajz formája is kötött: hol és mikor dolgozott, mi volt legutóbbi munkahelye megszűnésének oka, ez az első oldalon szerepel. Ha a felmentés oka bizalomvesztés volt, azt a közszférában nem lehet eltitkolni, márpedig ez olyan stigma, amelyre egy potenciális munkaadó azt mondja köszöni, de akkor mégse. Azt gondolhatja, valami súlyos és egyértelmű dolognak kellett történnie, hiszen még fegyelmi eljárás sem volt" – mondta a Telexnek Udvarhelyi.

A bíróság szerint a bizalomvesztésig csak a közös munka alapján lehet jutni, ám azt, hogy az új önkormányzatnak kevés ideje volt a közös munkára, azt a felvétel tanúsága szerint Göbl is elismeri, aki a beszélgetésben korrekten ítéli meg Udvarhelyit.

A perben az elhangzott, hogy az új vezetésű önkormányzat felajánlotta az együttműködést, de Udvarhelyi a Telexnek megerősítette, már a választás után nem sokkal közölték vele: vagy közös megegyezéssel távozik, vagy majd más megoldást találnak – ez lett végül a bizalmatlanságra való, utóbb a bírósági ítélet szerint megalapozatlannak bizonyult hivatkozás.

Az is kiderült a beszélgetésekből, hogy a polgármesternek Deák a jelöltje a jegyzői posztra, ezt Deák pedig el is mondta az akkor még hivatalban lévő Udvarhelyinek.

Azt állást persze formailag meg kellett pályáztatni, ez Udvarhelyi a 2019. novemberi elbocsátása után történt meg, bár nyilvánossá végül csak december 11-én tették, december 15-i határidővel. Így is 29 pályázat érkezett, öt jelentkezőt hívtak be, köztük Göbl közeli szomszédját, Deákot, aki végül el is nyerte az állást, aki addig, egy, a szerződés tényleges megkötéséhez képest korábbi dátummal, tanácsadói feladatokat látott el az önkormányzatnál.

"A bizalomvesztést november 18-cal mondták ki, de Deák már októberben közölte, hogy ő lesz a jegyző. Már október 16-án mondták, hogy mindenképp meg fogják szüntetni a munkaviszonyom, de szeretnék, ha közös megegyezés lenne. Ha nem, akkor, ahogy mondták, megkezdődik a boncolgatása a korábbi ügyeknek, mert vannak dokumentumok, amelyeken az én nevem szerepel. Sok ilyen van, persze, hiszen én voltam a jegyző állok elébe a vizsgálatnak De láthatóan a saját elképzeléseik szerint sem állta volna ki a fegyelmi vizsgálatot a lista az ügyekről, nincs is ügy azóta sem" – mondta Udvarhelyi, aki szerint a polgármestert nagyon méltatlan helyzetbe hozták tanácsadói a munkaügyi perrel, ahol úgy tűnt, a napi feladatokat illetően kevéssé van képben a polgármester.

A végül januárban beiktatott új jegyző munkájával kapcsolatban rövid idő alatt több vitatható döntés is nyilvánosságra került: új pozíciójában, az anyakönyvvezető megkerülésével állított ki egy iratot egy bangladesi haláleset miatt, mire az anyakönyvvezető, akinek a kódjával belépett az új jegyző az adatbázisba, felmondott, és az ügyet jelentette a kormányhivatalnak, amely vizsgálatot is indított.

A váratlanul megüresedett anyakönyvvezetői helyre ezután pályázott egy jelölt, akit szakmai múltja alapján alkalmasnak találtak, ám a jegyző megakadályozta, attól tartva, hogy az illető nem heteroszexuális. Deák felajánlotta lemondását, amit a személyéhez megválasztása kezdetétől ragaszkodó polgármester nem fogadott el.

A Telex információi szerint Göbl ragaszkodik Deákhoz, aki nélkül nem hajlandó betölteni a polgármesteri pozíciót. Az új választást azonban a 2019-ben minden egyéni önkormányzati képviselői helyet elnyert 2011 Egyesület szeretné elkerülni.

(Telex)

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-09-03 | 12:55
Cseh Katalin behúzott füllel és farokkal magyarázkodik

Cseh Katalin behúzott füllel és farokkal magyarázkodik

 • Az álom-gyilkos párt európai parlamenti képviselője arra reagált, hogy Budai Gyula feljelentette őt a NAV-nál.
Botrány 2021-11-16 | 15:40
Karácsony remegő hangon tagad és fenyegetőzik

Karácsony remegő hangon tagad és fenyegetőzik

 • A Főpolgármester megint áldozatpózba vágta magát, ahogy azt szokta, mert szerinte minden, ami Anonymus hangfelvételén elhangzik, az rágalom, és a városvezetés senkit nem ismer a videóban nevesítettek közül.
 • Többszöri újságírói kérdésre válaszolva Karácsony megerősítette: nem indítanak semmilyen vizsgálatot az ügyben.
Botrány 2021-10-05 | 15:25
Részegségével mentegeti náci karlendítését az ózdi jobbikos

Részegségével mentegeti náci karlendítését az ózdi jobbikos

 • Előbb aljas rágalomnak tartotta, hogy karlengetne, most újabb magyarázattal állt elő az előválasztáson vesztes ózdi jobbikos.
 • Illuminált állapotban volt - mondja.
 • A mosakodásban továbbra is hű partnere az ellenzéki propagandamédia.
 • Kérdés, ki az, aki Holokauszt-múzeumba jár részegen?
Botrány 2021-12-13 | 11:00
Városháza-mutyi: egyszerre több helyszínen is házkutatásba kezdett a rendőrség

Városháza-mutyi: egyszerre több helyszínen is házkutatásba kezdett a rendőrség

 • Korábban kiszivárgott emailezések szerint egyes érintettek aktív nyomeltakarításba kezdtek.
Botrány 2022-03-30 | 18:18
Újabb kamudiplomás a Momentumban: Buzinkay György

Újabb kamudiplomás a Momentumban: Buzinkay György

 • Egyszer történészként hivatkozik magára, egyszer jogászként, de egyik sem igaz.
 • Munkája nincs, Karácsony kegyelemkenyerén éldegél, mint fővárosi cég felügyelőbizottsági tagja.
Botrány 2021-10-01 | 14:56
Márki-Zay neve mellől eltűnt 2 491 szavazat - Ide-oda csúszkálnak az Excel-cellák: a baloldal feltalálta a modern kékcédulás választást?

Márki-Zay neve mellől eltűnt 2 491 szavazat - Ide-oda csúszkálnak az Excel-cellák: a baloldal feltalálta a modern kékcédulás választást?

 • Márki-Zaynak egyik pillanatról a másikra eltűnt 2 491 szavazata.
 • A baloldalnak a vérében vannak a választási csalások, és ezt többszörösen bebizonyították az előválasztás során is.
 • Az M3-ason lezúzott luxus kupé BMW-ben 17 millió forintot találtak a balesete után, a sofőrje az ózdi előválasztásban dolgozott koordinátorként, a jobbikos jelöltet segítette.
 • Ózdon az MSZP-sek és a jobbikosok is megvádolták egymást azzal, hogy 2 000-3 000 forintot fizetnek egy előválasztási szavazatért.
 • Miskolcon 2 000 forint volt a tarifa, ezt azoknak a buszoztatott romáknak ígérték, akik Dobrev Klárára voksolnak.
 • Püspökladányban Bangóné Borbély Ildikó osztott "csomagot" a szavazatokért cserébe, ha rá és Karácsonyra szavaznak az emberek.
 • Kecskeméten a Momentum szerint az MSZP-sek szintén pénzt osztottak a szavazatokért cserébe.
 • A BENNFENTES csütörtökön írta meg, egészen kirívó, 5,5% az érvénytelen szavazatok aránya a baloldali előválasztásban, de vannak körzetek, ahol meghaladják a 10, 20, vagy adott esetben 30 százalékot.
 • A BENNFENTES információi szerint azoknak a vesztes jelölteknek, akik szoros versenyben, de éppen lemaradtak az indulásról, szemet szúrt, hogy a Momentum több körzetben is az utolsó pillanatokban, "online" szavazatokkal fordított.
 • Csütörtök estéről péntek reggelre pedig Márki-Zay neve mellől tűnt el 2 491 szavazat.
 • A baloldal tartja magát Sztálin régi igazságához: "Nem az a lényeg, hányan szavaznak az emberre, hanem hogy ki számolja a szavazatokat."
Botrány 2021-12-02 | 12:39
Képmutatás: miközben a rezsicsökkentést szidják, elsőként jelentkeznek a rezsicsökkentés védernyője alá

Képmutatás: miközben a rezsicsökkentést szidják, elsőként jelentkeznek a rezsicsökkentés védernyője alá

 • Márki-Zay Péter számtalanszor kifejetette, ostobaságnak, hülyeségnek, átverésnek tartja a rezsicsökkentést.
 • De ez nem akadályozta meg abban, hogy azonnal behúzódjon a rezsicsökkentés kormányzati védernyője alá.
 • Hódmezővásárhely polgármestere ugyanis amint lehetősége volt, gyorsan jelentekezett az állami rezsicsökkentés egyetemes szolgáltatási árszabályozása alá.
 • Ugyanígy tett Karácsony Gergely, Budapest Főpolgármestere is.
 • Ez a csütörtöki Kormányinfón derült ki, Gulyás Gergely szavaiból.
Botrány 2022-03-22 | 13:04
Karácsony nyári kampányát is a kenőpénzbotrányba keveredett baloldali háttérember intézte

Karácsony nyári kampányát is a kenőpénzbotrányba keveredett baloldali háttérember intézte

 • Már a főpolgármesterig ér a kenőpénzes baloldali intézőember botránya.