"Lelkes és tiszta civilek" - Budakalász 2019-ben megválasztott polgármestere a munkatársaival beszélte meg, hazudik a bíróságon a munkaügyi perben, amit a jogszerűtlenül kirúgott jegyző indított a város ellen

"Lelkes és tiszta civilek" - Budakalász 2019-ben megválasztott polgármestere a munkatársaival beszélte meg, hazudik a bíróságon a munkaügyi perben, amit a jogszerűtlenül kirúgott jegyző indított a város ellen
 • 2019-ben a fideszellenes, ellenzéki média olyan embereket segített pozíciókba országszerte, akik lelkes civileknek maszkírozták magukat, tiszták és frissek, nem pedig olyanok, mint a "gonosz és korrupt fideszesek".
 • Országszerte és különösen a budapesti agglomerációban több településen is sikerült az alaptalan hangulatkeltéssel kipucolni az egyébként sikeresen és botránymentesen működő önkormányzatok éléről a helyi jobboldalt.
 • A választások után Budakalásznak is új, "civil" polgármestere és képviselőtestülete lett. Az új vezetés gyorsan megvált a jegyzőtől, mondvacsinált bizalomvesztésre hivatkozva.
 • Most ahogyan az szinte megszokott a baloldali kényszerösszefogástól, kiszivárgott egy újabb hangfelvétel.
 • Eszerint Göbl Richárd polgármestert a környezete emlékeztette arra, a jegyző rendben dolgozik, végrehajtja a feladatokat.
 • Ennek ellenére megváltak a jegyzőtől, és a hangfelvétel alapján azt is megbeszélték egymás között, hogy Göbl Richárd polgármester majd hazudik a bíróság előtt.
 • Mint az közismert, a magyar jog szerint a tanúknak igazmondási kötelezettsége van a bíróság előtt, így különösen botrányos, hogy a hivatalban lévő polgármesterről egy olyan hangfelvétel készült, ahol azt mondja: "De akkor én hazudok".
 • Miközben az új vezetés novemberben bocsátotta el a korábbi jegyzőt, utóda az a Deák Ferenc lett, akit Göbl Richárd polgármester akart, és aki közeli szomszédja a polgármesternek. Deák a még hivatalban lévő jegyzőnek személyesen elmondta, ő a jelöltje Göbl polgármesternek. Később el is nyerte a jegyzői állást.

"De akkor én hazudok" – mondta egy hétfő reggel nyilvánosságra került felvételen a budakalászi polgármester, amikor az alpolgármesterrel, a kabinetvezetővel és a jegyzővel azt beszélték meg, hogyan lehetne a bíróság előtt igazolni, jogszerűen váltak meg a 2019-es önkormányzati választás után a korábbi, fideszes vezetésű önkormányzat jegyzőjétől - írja a Telex. A hangfelvétel hosszab verzója itt hallgatható meg.

A felvétel alapján azonban olyan állítások is elhangzottak a bíróságon, amelyekről a felvételen szereplők tudták, hogy nem fedik a valóságot, és nem igazak.

A munkaügyi pert első fokon márciusban a budakalászi önkormányzat elvesztette a korábbi jegyzővel szemben, a megbeszélésen elhangzott érveket azonban így is elmondta a bíróság előtt Göbl Richárd polgármester, noha akkor a munkatársai jelezték neki, hogy azok nem megalapozottak. Az önkormányzat fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen, amely alapján több mint 20 millió forint jár a korábbi jegyzőnek az eltávolítása miatt.

"A tárgyaláson tanúként meghallgatott dr. Göbl Richárd tagadta, hogy az első találkozás alkalmával közölte felperessel azt, hogy nem kíván vele együtt dolgozni, ugyanakkor elismerte, hogy szóba került a közös megegyezés" – állt a bíróság ítéletről szóló indoklásában.

Ehhez képest a felvételen az alábbiak hallhatók:

Deák Ferenc (hivatalban lévő jegyző): "mert ott neki (Udvarhelyi István korábbi jegyzőnek) alternatívaként fel lett ajánlva a közös megegyezés, ha ezt aláírja, akkor így rendben, ha nem, akkor bizalomvesztés. Ez mondjuk lehet, hogy gyengíti a pozíciónkat, mert ő azt mondja nyomásgyakorlás."
Péterffy Gábor (kabinetfőnök): "Erről ő nem hozhat bizonyítékot".
Göbl Richárd (polgármester): "Ez rögtön az elején volt?"
Fórián-Szabó Gergely (alpolgármester): "Igazándiból rögtön az elején elmondtad neki, hogy mi nem kívánunk vele együtt dolgozni, rögtön az első nap, amikor bejöttünk."

A bíróságon előadottakkal ellentétben eszerint tehát közölte a polgármester a korábbi jegyzővel, hogy nem kíván vele együtt dolgozni. Vagyis a városvezető tanúként hazudott a bíróság előtt.

A felvételen hallható beszélgetésből kirajzolódik, a polgármester kevés részletre emlékszik a jegyzővel kapcsolatban, így arra is a beszélgetésen részt vevők emlékeztetik, hogy írásos megbízásokat is adott neki, mielőtt az önkormányzat hivatalosan is megvált volna tőle, bizalomvesztésre hivatkozva. A megbízásokra azért volt szükség, mert a bíróság előtt kellet bizonyítania a polgármesternek, hogy csak a közös munka idején győződhetett meg arról, nem tud együtt dolgozni az előző önkormányzat jegyzőjével.

A kabinetfőnök arra is emlékeztette a polgármestert, hogy arra kérte a korábbi jegyzőt, segítsen a korábbi önkormányzat vezetése által a személyük ellen tett feljelentés körülményeinek tisztázásában, és ezt a jegyző meg is tette:

Göbl: "És ő nem segített."
Péterffy: "De! Hát hogyne? Végrehajtotta a feladatot, hozta az írásos dokumentumot. A teljes, komplett levelezését a történetnek. Amivel bemutatta, mi szerepelt a testületi határozatban, milyen hivatalos levelezések történtek ez ügyben... megmutatta a levelezést, amelyben az ügyvédi iroda leírja, hogy aggályos a feljelentési szándék a város vezetése... amelyre válaszul Udvarhelyi leírja, hogy ő mindent ért, viszont a közelgő választásokra hivatkozva az önkormányzat ragaszkodik a feljelentés megtételéhez."

Tehát míg egymás közt az érintettek elismerték, hogy a kiadott feladatoknak a jegyző eleget tett, a bíróságon mégis úgy érvelt a polgármester, hogy a bizalomvesztés alapja a szakmai hiányosságok a munkáját illetően.

Göbl azt is elismerte, hogy valójában keveset tudott a jegyzőről:

Göbl: "Magánemberként én azt tudom mondani, hogy én nem ismertem az ő munkastílusát."
Péterffy: "De…, hiszen tudtuk róla, hogy szabadidejében felveszi a rendész egyenruhát..."
Göbl: "De én nem tudtam. Nem is láttam. Meg fogják kérdezni..."

Ekkor a jelenlévők győzködik a polgármestert a hangfelvételen, hogy ez köztudott dolog – bár összeférhetetlenség nincs abban, ha a jegyző szabadidejében rendészeti feladatokat is vállal.

Göbl: "Én nem is ismertem, tehát nem is lehetnek emlékeim...arra a rendészre sem emlékszem, akivel összekaptam..."
Fórián-Szabó Gergely (alpolgármester): "Ha ezt így elmondod, akkor egyből azt mondják, hogy... Azt a részt kell kitalálnunk, hogy hogyan volt, amikor téged és engem feljelentettek, miközben testületi döntés volt..."
Göbl: "Az egy valós ok, én ezért haragszom" – mondta Göbl, utalva a fentebb már említett rágalmazással kapcsolatos feljelentésre, amelyről azonban az átadott iratokból is tudható volt, hogy nem a jegyző kezdeményezésére történt.

A bizalomvesztéssel indokolt felmentés komoly stigma

"Köztisztviselői működésünket a jogszabályok szigorúan szabályozzák. Az önéletrajz formája is kötött: hol és mikor dolgozott, mi volt legutóbbi munkahelye megszűnésének oka, ez az első oldalon szerepel. Ha a felmentés oka bizalomvesztés volt, azt a közszférában nem lehet eltitkolni, márpedig ez olyan stigma, amelyre egy potenciális munkaadó azt mondja köszöni, de akkor mégse. Azt gondolhatja, valami súlyos és egyértelmű dolognak kellett történnie, hiszen még fegyelmi eljárás sem volt" – mondta a Telexnek Udvarhelyi.

A bíróság szerint a bizalomvesztésig csak a közös munka alapján lehet jutni, ám azt, hogy az új önkormányzatnak kevés ideje volt a közös munkára, azt a felvétel tanúsága szerint Göbl is elismeri, aki a beszélgetésben korrekten ítéli meg Udvarhelyit.

A perben az elhangzott, hogy az új vezetésű önkormányzat felajánlotta az együttműködést, de Udvarhelyi a Telexnek megerősítette, már a választás után nem sokkal közölték vele: vagy közös megegyezéssel távozik, vagy majd más megoldást találnak – ez lett végül a bizalmatlanságra való, utóbb a bírósági ítélet szerint megalapozatlannak bizonyult hivatkozás.

Az is kiderült a beszélgetésekből, hogy a polgármesternek Deák a jelöltje a jegyzői posztra, ezt Deák pedig el is mondta az akkor még hivatalban lévő Udvarhelyinek.

Azt állást persze formailag meg kellett pályáztatni, ez Udvarhelyi a 2019. novemberi elbocsátása után történt meg, bár nyilvánossá végül csak december 11-én tették, december 15-i határidővel. Így is 29 pályázat érkezett, öt jelentkezőt hívtak be, köztük Göbl közeli szomszédját, Deákot, aki végül el is nyerte az állást, aki addig, egy, a szerződés tényleges megkötéséhez képest korábbi dátummal, tanácsadói feladatokat látott el az önkormányzatnál.

"A bizalomvesztést november 18-cal mondták ki, de Deák már októberben közölte, hogy ő lesz a jegyző. Már október 16-án mondták, hogy mindenképp meg fogják szüntetni a munkaviszonyom, de szeretnék, ha közös megegyezés lenne. Ha nem, akkor, ahogy mondták, megkezdődik a boncolgatása a korábbi ügyeknek, mert vannak dokumentumok, amelyeken az én nevem szerepel. Sok ilyen van, persze, hiszen én voltam a jegyző állok elébe a vizsgálatnak De láthatóan a saját elképzeléseik szerint sem állta volna ki a fegyelmi vizsgálatot a lista az ügyekről, nincs is ügy azóta sem" – mondta Udvarhelyi, aki szerint a polgármestert nagyon méltatlan helyzetbe hozták tanácsadói a munkaügyi perrel, ahol úgy tűnt, a napi feladatokat illetően kevéssé van képben a polgármester.

A végül januárban beiktatott új jegyző munkájával kapcsolatban rövid idő alatt több vitatható döntés is nyilvánosságra került: új pozíciójában, az anyakönyvvezető megkerülésével állított ki egy iratot egy bangladesi haláleset miatt, mire az anyakönyvvezető, akinek a kódjával belépett az új jegyző az adatbázisba, felmondott, és az ügyet jelentette a kormányhivatalnak, amely vizsgálatot is indított.

A váratlanul megüresedett anyakönyvvezetői helyre ezután pályázott egy jelölt, akit szakmai múltja alapján alkalmasnak találtak, ám a jegyző megakadályozta, attól tartva, hogy az illető nem heteroszexuális. Deák felajánlotta lemondását, amit a személyéhez megválasztása kezdetétől ragaszkodó polgármester nem fogadott el.

A Telex információi szerint Göbl ragaszkodik Deákhoz, aki nélkül nem hajlandó betölteni a polgármesteri pozíciót. Az új választást azonban a 2019-ben minden egyéni önkormányzati képviselői helyet elnyert 2011 Egyesület szeretné elkerülni.

(Telex)

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-10-13 | 09:53
Márki-Zay továbbra is védi gyermeknevelési "elveit": ütni csak nyitott kézfejjel, hogy ne maradjon nyoma

Márki-Zay továbbra is védi gyermeknevelési "elveit": ütni csak nyitott kézfejjel, hogy ne maradjon nyoma

 • Az ellenzéki cselédmédia most nem teszi fel a kérdést, hogy aki bántalmazza a gyermekeit, az vajon bántalmazná-e az országot?
 • Hogy jó-e egy országnak, ha egy bántalmazó vezetné?
Botrány 2021-09-14 | 11:24
Jakab pontosan úgy beszél a 2006-os rendőrterrorról, mint főnöke, Gyurcsány Ferenc

Jakab pontosan úgy beszél a 2006-os rendőrterrorról, mint főnöke, Gyurcsány Ferenc

 • A Jobbik jelenlegi elnöke szerint "ribillió, rendbontás" folyt a pesti utcákon.
 • Pedig Jakab Péter még a 2010-es éveket követően is gárdamellényben és gárdasapkában feszített Miskolcon.
Botrány 2021-09-23 | 10:33
Utaztatás, verőlegények, szavazatvásárlás - így csal az ellenzék az előválasztáson

Utaztatás, verőlegények, szavazatvásárlás - így csal az ellenzék az előválasztáson

 • Ózdon az MSZP-s gyanú szerint a Jobbik által felbérelt roma nehézfiúk akadályozták, hogy az előválasztók az MSZP-s jelöltre szavazzanak.
 • Jobbikos médiumok szerint viszont 2 000 forintot ígértek az MSZP-sek a romáknak egyetlen szavazatért Ózdon.
 • A narancs.hu értesülései szerint Miskolcon a DK szervezetten, autókkal szállította a szavazókat az előválasztási sátorhoz, ahol Dobrevre kellett volna szavazniuk, szintén 2 000 forintos tarifáért.
 • Pestszentlőrincen pedig 5000 forintos karácsonyi ajándékutalványt ígérgettek az időseknek, ha elmennek szavazni az előválasztásra, és a DK-s önkormányzattól kiküldtek egy Kunhalmi Ágnest lejárató emailt.
Botrány 2021-07-15 | 10:44
Ukrán alkotmánybíróság: nem alkotmányellenes a nyelvhasználati törvény

Ukrán alkotmánybíróság: nem alkotmányellenes a nyelvhasználati törvény

 • Vagyis továbbra csak magánbeszélgetéseken és egyházi szertartásokon lehet magyarul beszélni Kárpátalján.
 • Más élethelyzetekben tilos.
 • Egy nyugatra tartó bezzegdemokrácia hétköznapjai.
Botrány 2021-09-28 | 15:05
Sűrű bocsánatkérések közepette, de tovább üti a vasat az MSZP-s Tóth Bertalan a DK-s offshore-ügyben

Sűrű bocsánatkérések közepette, de tovább üti a vasat az MSZP-s Tóth Bertalan a DK-s offshore-ügyben

 • Érthető a pártelnök óvatos alázatossága, az MSZP 5 az százalékos parlamenti küszöbön vergődik egy jó ideje.
 • Így csak Gyurcsányékon múlik, becipelik-e a hátukon a kommunista utódpárt egyikét.
Botrány 2021-09-27 | 11:01
Kocsis Máté: Ezek ugyanolyanok!

Kocsis Máté: Ezek ugyanolyanok!

 • Jakab a munkagépest fenyíti, verőlegények fojtószorítanak, Gyurcsány erőszakot alkalmaz - írta a Fidesz frakcióvezetője.
Botrány 2021-09-08 | 11:35
A nép egyszerű kisembere, Jakab Péter testőrökkel járja az országot, akik fojtófogással tepertek le egy járókelőt

A nép egyszerű kisembere, Jakab Péter testőrökkel járja az országot, akik fojtófogással tepertek le egy járókelőt

 • Jakab Péter testőre és sofőrje rátámadt egy kutyát sétáltató férfira, fojtófogással vitték a földre.
Botrány 2021-09-30 | 14:58
Megmagyarázzák: a nagyszámú érvénytelen szavazatnak nincs hatása a végeredményre

Megmagyarázzák: a nagyszámú érvénytelen szavazatnak nincs hatása a végeredményre

 • Az előválasztási szavazólapok 5,5 százaléka érvénytelen.
 • Van körzet, ahol ez a szám 10, van, ahol 20, és van olyan is, ahol 30 százaléknál is magasabb.
 • De a baloldal választási bizottsága szrint ez nem befolyásolja az eredményeket.