Nahát: a mosdatlan szájú szlovák külügyminiszter egy atlantista háborús uszító?

Nahát: a mosdatlan szájú szlovák külügyminiszter egy atlantista háborús uszító?
 • Az utóbbi hetekben Rastislav Káčer nagyon rá van fixálódva az Orbán-kormányra, legutóbb azt üzente a magyar miniszterelnöknek, hogy húzzon a faszba.
 • Szinte minden napra jut egy magyargyalázás.
 • Ez az agresszív hangnem és nyomásgyakorlás nem véletlen.
 • Káčer egy olyan atlantista szervezethez is kapcsolható, ahol egymást érik a háborús héják, ukrán tanácsadók, és amelynek tagja a friss cseh elnök, aki szintén aggódik Magyarország miatt, de megtaláljuk itt Bajnai Gordont is.
 • A GLOBSEC az elmúlt években 5 millió eurót kapott Szlovákiától, döntően a külügyminisztériumtól.

A felvidéki Körkép utánanézett egy kicsit a nagyszájú szlováknak. Van itt minden, adótartozás, atlantista kapcsolatok, Globsec-tagság, kapcsolat Bajnai Gordonnal, sok százezer eurós állami szerződések

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter az elmúlt hetekben Magyarország- és magyarellenes kijelentéseivel hívta fel magára a figyelmet, de Ján Kuciak meggyilkolása kapcsán a minap azt is mondta, hogy erős, szabad és független sajtó nélkül, amely az igazságot keresi, nem lehet demokrácia.

Vettük hát a fáradtságot és rákerestünk Rastislav Káčerre a neten - fogalmaz a Körkép -, hogy kizárólag nyilvános adatokból kapjunk teljesebb képet munkásságáról, kapcsolati rendszeréről és főleg ideológiai-politikai hovatartozása hátteréről.

Találtunk adótartozást, megnéztük az általa nagyban támogatott Globsecet, ahol aztán egy sor olyan névre leltünk, amelyek beszédesebbek minden nyilatkozatnál. Rastislav Káčer diplomáciai tevékenysége kapcsán már az elején érdemes felhívni a figyelmet több érdekes körülményre. 2001–2003 között a szlovák külügy államtitkáraként ő felelt Szlovákia NATO-csatlakozásának koordinálásáért. Logikus következtetés, hogy ekkor kerülhetett az amerikaiak látókörébe, ami megalapozhatta nála markáns atlantista elköteleződését. Eléggé visszás, hogy egy ilyen amerikai karrier után a V4-ek országaiban kezdett el nagykövetként tevékenykedni.

Először 5 évig Budapesten, majd 2020-tól Prágában. Mindkét országban érdeke volt a globális erőknek a kormányváltás. Utóbbiban be is következett.

Káčer 2018-ban fejezte be szlovák nagyköveti pályafutását Magyarországon.

Hazatérve megalapította cégét, az RK Strategies s.r.o.-ot, amely a Finstat adatai szerint az első három évben közel 459 ezer eurós forgalom mellett több mint 300 ezer eurós nyereséget produkált. Ez barátok között is 65 százalékos haszonkulcs, ami kiemelkedő teljesítmény.

A szlovák cégjegyzék adatai szerint Káčer a mai napig a cég egyedüli tulajdonosa, de már nem ügyvezető. Káčert 2020 októberében Zuzana Čaputová államfő prágai szlovák nagykövetté nevezte ki, és ettől kezdve a cégnek már kevésbé ment jól az üzlet.

Forgalma ezres nagyságrendre csökkent, és 2023. január 31-hez 400 eurós adótartozás látszik a cég adatai között – bár volt ennél rosszabb is. 2020 év végén 32 ezer eurós adóhátralékot halmozott fel. Ez utóbbi (vélhetően már rendezett) adótartozásról szóló információ a FOAF.sk nyilvános cégfigyelő adatbázisból származik. A 400 eurós hátralék a Finreg szerint január végén még aktuális volt.

A felvidéki orosz kollaboránsok emlegetése helyett mindenképp érdemesebb volna állampolgári kötelességét teljesítenie, főleg ilyen gazdasági eredmény mellett – nem beszélve jól fizető köztisztviselői állásáról.

Egyébiránt az RK Strategies gazdasági mérlege szerint a tavalyi évet 297 983 eurós vagyonnal zárta a vállalat, ebből 225 461 euró volt a pénzvagyon.

GLOBSEC, a hálózat

Káčer neve egy ideig egy másik cégben, a Kongresové a kultúrne centrum a.s. részvénytársaságban is szerepelt a felügyelőtanács tagjaként, egészen tavaly szeptemberig – ekkor nevezték ki külügyminiszternek. A cég ugyanoda van bejegyezve, mint az atlantista agytröszt, a GLOBSEC, amelynek 2016 és 2018 között Jaroslav Naď védelmi miniszter is igazgatóhelyettese volt. Mint később látni fogjuk, a kongresszusszervezésnek is megvan a maga szerepe a történetben.

A GLOBSEC think tank igazgatótanácsának névsora elképesztően beszédes. Az élén Róbert Vass áll, mint alapító, ám mellette rögtön Bajnai Gordon, a rossz emlékű magyar exminiszterelnök fényképe szerepel, aki igazgatótanácsbeli tagsága mellett a szervezet Tanácsadó Testületének az elnöke.

Bajnai nevét az elmúlt hetekben a Nyugatról jövő, magyar belpolitika befolyására szolgáló forintmilliárdokkal emlegetik együtt.

Érdekes, bár a sajtóban kevésbé szereplő név Vazil Hudák, aki szlovák gazdasági miniszter volt 2015–2016-ban, ma pedig az Európai Beruházási Bank alelnöke. Sokat elárul, hogy mindemellett a grúziai kormányfő gazdasági tanácsadója. De ami sokkal fontosabb, a Topky szlovák portál a kormány bukása utáni napokban szivárogtatta ki, hogy egy Čaputová államfő által kinevezett szakértői kormányban is ott lehetne. A szakértői kormány kinevezésének esélye az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt.

A GLOBSEC Tanácsadói Testületében megtaláljuk még Mikuláš Dzurinda exkormányfő nevét is, aki épp most próbálkozott meg egy pártprojekttel Modrá Koalícia néven, és amely a legutóbbi felméréseken 2 százalékot ért el. Ott van még Annegret Kramp-Karrenbauer, vagyis AKK, Angela Merkel első közvetlen utódja a CDU élén, akit aztán a német kereszténydemokraták belső harcai lemondásra kényszerítettek.

A tanácsadók között szereplő nevek közül érdemes még kiemelni Miroslav Lajčák volt külügyminisztert, Ivan Mikloš egykori pénzügyminisztert (aki egy ideig Ukrajnában volt tanácsadó), Petr Pavel nemrég megválasztott cseh államfőt, Maroš Šefčovičot, aki Brüsszelben járja az uniós biztosok valóságtól elrugaszkodott útját. És persze nem hagyjuk ki Katarína Cséfalvayovát, aki a Smer–Most-Híd–SNS-kormány idején volt a parlament külügyi bizottságának elnöke a Most-Híd jelöltjeként – ő a GLOBSEC Policy Institute tagja.

A rengeteg ismerős név felsorolása egyáltalán nem hiábavaló. Amikor Rastislav Káčer legutóbb arról beszélt, hogy talán, esetleg belép a nagypolitikába, Mikuláš Dzurindával való tárgyalásokat is emlegetett. Káčer leplezetlen öröme Petr Pavel cseh elnökké való megválasztása kapcsán szintén új megvilágítsába került.

A fenti névsor olyan nemzetközi összefonódásokkal teli szakmai kapcsolati hálóra utal, amihez hasonlót Robert Fico idején ismertünk meg országon belül, és a "mi emberünk" kifejezéssel szokás emlegetni a sajtóban…

Dőlnek a százezrek

Káčer a GLOBSEC tiszteletbeli elnöke, és nem titkolta, hogy sokat dolgozott azért, hogy a szervezet eljusson a jelenlegi pozíciójába. A Pravda baloldali napilap külügyminiszteri kinevezésekor arról írt, hogy Káčernek köszönhetően két fontos változás történt a GLOBSEC kapcsán: konferenciahelyszínt szerzett Pozsonyban, és a GLOBSEC vált az egyik legjelentősebb biztonságpolitikai fórummá Közép-Európában.

Látva az agytrösszttel szorosan kapcsolódó személyek névsorát, nézzük meg, hogy az elmúlt években milyen megbízásokat kapott az állami szférából a GLOBSEC.

A Központi Szerződés-nyilvántartás adatai szerint GLOBSEC 2016-tól kezdődően napjainkig több mint 5 millió eurónyi (egészen pontosan 5 076 505 euró) szerződést kötött az állami szférával beszállítóként.


Ennek az összegnek több mint felét a szlovák külügyminisztérium fizette ki. A külügy mellett a második legnagyobb megrendelő a listán a pénzügyminisztérium. A támogatások nagy része "stratégiai együttműködésből" adódott, és jelentős összegek mentek például az évente megrendezésre kerülő Tatra Summit biztonságpolitikai konferencia megszervezésére. A külügy- és pénzügyminisztériumon kívül a belügy, az igazságügy, a parlament kancelláriája, a gazdasági minisztérium is szerepel a megrendelők között

Érdemes lesz figyelni, hogy Káčer külügyminisztersége idején mennyi támogatásban részesül a GLOBSEC.

Főleg, hogy a pénzügyminisztériumot most Eduard Heger vezeti, aki a korábbi GLOBSEC igazgatóhelyettes Jaroslav Naďgyal készül új pártot alapítani. A fentiekből három dolog tökéletesen látszik.

A szlovák külügyminiszter szakmai és kapcsolati beágyazottsága olyan csoporthoz köthető, amelynek tagjai egyértelműen Orbán Viktor politikájával szemben foglalnak állást. Mindazok számára, akik valamilyen szempontból profitálnak a GLOBSEC sikeréből (akár anyagi, akár kapcsolatrendszeri előnyök formájában), érdekeltek abban, hogy szlovákiában továbbra is egy liberális-atlantista kormány maradjon hatalmon.

És végül, nagyon fontos belpolitikai kérdés, hogy Káčer külügyminiszterként Szlovákia érdekei szerint válogatja meg szavait Magyarország és a magyar közösség kapcsán, vagy valójában csak egyéni szakmai érdekeit követi, hogy érvényesülni tudjon egy olyan hálózatban, ahol Magyarországot gyalázni alapkövetelmény.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-03-17 | 11:11
Márki-Zay szerint nem az ő problémája, hogy a baloldalt mi érinti

Márki-Zay szerint nem az ő problémája, hogy a baloldalt mi érinti

 • Márki-Zay lerázta magáról annak felelősségét, hogy a baloldal aktuális korrupciós ügyeivel foglalkozzon.
Botrány 2022-02-16 | 09:50
Soros bírái a lengyelek és a magyarok ellen döntöttek

Soros bírái a lengyelek és a magyarok ellen döntöttek

 • Az Európai Unió bírósága elutasította a magyar és a lengyel keresetet, hogy ne lehessen megfoghatatlan jogállami feltételekhez kötni az uniós pénzek kifizetését.
 • A Soros György szervezetei által érzékenyített uniós bírók papírforma-szerű döntést hoztak.
 • A megfoghatatlan jogállamisági követelésekre való hivatkozás és ezzel a pénzek visszatartása két dologra jó.
 • Egyrészt súlyosan sértik ezzel a versenysemlegesség elvét az Unióban, másrészt nagykalapáccsal álltak neki az Unió szétverésének.
 • A döntés összefüggésben áll azzal, hogy Soros György NGO-i tudatosan rossz hírét keltik Magyarországnak és Lengyelországnak is.
Botrány 2021-09-02 | 16:09
Budai Gyula feljelentette Cseh Katalint

Budai Gyula feljelentette Cseh Katalint

 • Az országgyűlési képviselő költségvetési csalás bűncselekménye miatt tett feljelentést.
 • Dokumentumokat is átadott, amelyek igazolják, hogy Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője érdekeltségébe tartozó céghálózat miként lopta el az európai uniós és az állami támogatásokat.
Botrány 2021-11-26 | 12:02
Anonymus besegít a vizsgálóbizottságnak: testreszabott pályázatok 10%-ért cserébe

Anonymus besegít a vizsgálóbizottságnak: testreszabott pályázatok 10%-ért cserébe

 • Minden eddiginél konkrétabb hanganyag jutott el a szerkesztőségekhez pénteken reggel.
 • Ezen Gansperger Gyula és régi bizalmasa, Bodnár Dezső a Városháza iránt is érdeklődő nagybefektetőt beavatják a városházi pályázatok és 10 százalékok világába.
 • A rendszerváltás óta nem volt még olyan hanganyag vagy bizonyíték, amely ilyen mélységekig tárja fel az érdeklődők számára a politikai korrupció bugyrait.
Botrány 2021-11-25 | 13:57
3 hetet adott a budapesti baloldali többség a vizsgálóbizottságnak, de Bajnai szerepét nem szabad vizsgálniuk

3 hetet adott a budapesti baloldali többség a vizsgálóbizottságnak, de Bajnai szerepét nem szabad vizsgálniuk

 • Bajnai Gordon közreműködését a fővárosi ingatlanbizniszekben a vizsgálóbizottság nem firtathatja, ezt Karácsonyék módosítokkal érték el.
 • Azét a Bajnaiét, aki arról beszélt egy hangfelvételen, sok "cápa" vannak a fővárosi koalícióban, akik ha kiszagolnak egy "üzletet", egy "dealt", akkor közvetítőként a folyamatba akarnak ékelődni, hogy "jutalékot" szerezzenek.
 • Ez nem lehet vizsgálni Karácsonyék módosítói alapján.
 • Ez ugyanaz a baloldal, amely minden nap a demokrácia miatt sírdogál.
Botrány 2022-04-01 | 11:02
Totális baloldali gátlástalanság: háborús rémhírekkel hívogatják az embereket

Totális baloldali gátlástalanság: háborús rémhírekkel hívogatják az embereket

 • Pécsett és Szegeden is abszurd és gátlástalanul hazug automata telefonhívásokkal sokkolja a baloldal az embereket.
 • Azt állítják, Putyin titkos paktumot kötött Orbánnal, hogy Magyarország felől támadják meg Ukrajnát.
 • Ez a háborús dezinformáció borzasztóan veszélyes, és nem a Fideszre, hanem Magyarország biztonságára nézve.
 • A baloldalnak azonban semmi sem drága.
 • Az eset érdekessége, hogy Pécsett többen is panasszal éltek a helyi választási bizottságnál.
 • De ahogyan azt korábban a BENNFENTES bemutatta, a baloldal a választások előtt baloldali aktivistákkal töltötte fel a független önkormányzati bizottságokat, Pécsett is.
 • Ennek megfelelően a baloldali többségűvé vált bizottság elutasította a panaszokat, leseperte az asztalról a választási csalás miatti bejelentéseket.
 • Ezért volt fontos a baloldalnak, hogy az országgyűlési választások előtt elfoglalja az elvileg független, önkormányzati választási bizottságokat.
Botrány 2021-09-23 | 12:50
Pár éve kötéllel a péniszén, beszpídezve fogták el a rendőrök a CNN riporterét, aki legutóbb Szijjártóval izmozott

Pár éve kötéllel a péniszén, beszpídezve fogták el a rendőrök a CNN riporterét, aki legutóbb Szijjártóval izmozott

 • A 2008-ban a nyakát és a péniszét kötéllel összekötő, hülyére speedezett riporter, Richard Quest az új idolja a hazai cselédmédiának.
 • Csak azért, mert Szijjártóval kekeckedett a CNN csatornán sugárzott interjúban.
Botrány 2021-07-15 | 10:44
Ukrán alkotmánybíróság: nem alkotmányellenes a nyelvhasználati törvény

Ukrán alkotmánybíróság: nem alkotmányellenes a nyelvhasználati törvény

 • Vagyis továbbra csak magánbeszélgetéseken és egyházi szertartásokon lehet magyarul beszélni Kárpátalján.
 • Más élethelyzetekben tilos.
 • Egy nyugatra tartó bezzegdemokrácia hétköznapjai.