Nahát: a mosdatlan szájú szlovák külügyminiszter egy atlantista háborús uszító?

Nahát: a mosdatlan szájú szlovák külügyminiszter egy atlantista háborús uszító?
 • Az utóbbi hetekben Rastislav Káčer nagyon rá van fixálódva az Orbán-kormányra, legutóbb azt üzente a magyar miniszterelnöknek, hogy húzzon a faszba.
 • Szinte minden napra jut egy magyargyalázás.
 • Ez az agresszív hangnem és nyomásgyakorlás nem véletlen.
 • Káčer egy olyan atlantista szervezethez is kapcsolható, ahol egymást érik a háborús héják, ukrán tanácsadók, és amelynek tagja a friss cseh elnök, aki szintén aggódik Magyarország miatt, de megtaláljuk itt Bajnai Gordont is.
 • A GLOBSEC az elmúlt években 5 millió eurót kapott Szlovákiától, döntően a külügyminisztériumtól.

A felvidéki Körkép utánanézett egy kicsit a nagyszájú szlováknak. Van itt minden, adótartozás, atlantista kapcsolatok, Globsec-tagság, kapcsolat Bajnai Gordonnal, sok százezer eurós állami szerződések

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter az elmúlt hetekben Magyarország- és magyarellenes kijelentéseivel hívta fel magára a figyelmet, de Ján Kuciak meggyilkolása kapcsán a minap azt is mondta, hogy erős, szabad és független sajtó nélkül, amely az igazságot keresi, nem lehet demokrácia.

Vettük hát a fáradtságot és rákerestünk Rastislav Káčerre a neten - fogalmaz a Körkép -, hogy kizárólag nyilvános adatokból kapjunk teljesebb képet munkásságáról, kapcsolati rendszeréről és főleg ideológiai-politikai hovatartozása hátteréről.

Találtunk adótartozást, megnéztük az általa nagyban támogatott Globsecet, ahol aztán egy sor olyan névre leltünk, amelyek beszédesebbek minden nyilatkozatnál. Rastislav Káčer diplomáciai tevékenysége kapcsán már az elején érdemes felhívni a figyelmet több érdekes körülményre. 2001–2003 között a szlovák külügy államtitkáraként ő felelt Szlovákia NATO-csatlakozásának koordinálásáért. Logikus következtetés, hogy ekkor kerülhetett az amerikaiak látókörébe, ami megalapozhatta nála markáns atlantista elköteleződését. Eléggé visszás, hogy egy ilyen amerikai karrier után a V4-ek országaiban kezdett el nagykövetként tevékenykedni.

Először 5 évig Budapesten, majd 2020-tól Prágában. Mindkét országban érdeke volt a globális erőknek a kormányváltás. Utóbbiban be is következett.

Káčer 2018-ban fejezte be szlovák nagyköveti pályafutását Magyarországon.

Hazatérve megalapította cégét, az RK Strategies s.r.o.-ot, amely a Finstat adatai szerint az első három évben közel 459 ezer eurós forgalom mellett több mint 300 ezer eurós nyereséget produkált. Ez barátok között is 65 százalékos haszonkulcs, ami kiemelkedő teljesítmény.

A szlovák cégjegyzék adatai szerint Káčer a mai napig a cég egyedüli tulajdonosa, de már nem ügyvezető. Káčert 2020 októberében Zuzana Čaputová államfő prágai szlovák nagykövetté nevezte ki, és ettől kezdve a cégnek már kevésbé ment jól az üzlet.

Forgalma ezres nagyságrendre csökkent, és 2023. január 31-hez 400 eurós adótartozás látszik a cég adatai között – bár volt ennél rosszabb is. 2020 év végén 32 ezer eurós adóhátralékot halmozott fel. Ez utóbbi (vélhetően már rendezett) adótartozásról szóló információ a FOAF.sk nyilvános cégfigyelő adatbázisból származik. A 400 eurós hátralék a Finreg szerint január végén még aktuális volt.

A felvidéki orosz kollaboránsok emlegetése helyett mindenképp érdemesebb volna állampolgári kötelességét teljesítenie, főleg ilyen gazdasági eredmény mellett – nem beszélve jól fizető köztisztviselői állásáról.

Egyébiránt az RK Strategies gazdasági mérlege szerint a tavalyi évet 297 983 eurós vagyonnal zárta a vállalat, ebből 225 461 euró volt a pénzvagyon.

GLOBSEC, a hálózat

Káčer neve egy ideig egy másik cégben, a Kongresové a kultúrne centrum a.s. részvénytársaságban is szerepelt a felügyelőtanács tagjaként, egészen tavaly szeptemberig – ekkor nevezték ki külügyminiszternek. A cég ugyanoda van bejegyezve, mint az atlantista agytröszt, a GLOBSEC, amelynek 2016 és 2018 között Jaroslav Naď védelmi miniszter is igazgatóhelyettese volt. Mint később látni fogjuk, a kongresszusszervezésnek is megvan a maga szerepe a történetben.

A GLOBSEC think tank igazgatótanácsának névsora elképesztően beszédes. Az élén Róbert Vass áll, mint alapító, ám mellette rögtön Bajnai Gordon, a rossz emlékű magyar exminiszterelnök fényképe szerepel, aki igazgatótanácsbeli tagsága mellett a szervezet Tanácsadó Testületének az elnöke.

Bajnai nevét az elmúlt hetekben a Nyugatról jövő, magyar belpolitika befolyására szolgáló forintmilliárdokkal emlegetik együtt.

Érdekes, bár a sajtóban kevésbé szereplő név Vazil Hudák, aki szlovák gazdasági miniszter volt 2015–2016-ban, ma pedig az Európai Beruházási Bank alelnöke. Sokat elárul, hogy mindemellett a grúziai kormányfő gazdasági tanácsadója. De ami sokkal fontosabb, a Topky szlovák portál a kormány bukása utáni napokban szivárogtatta ki, hogy egy Čaputová államfő által kinevezett szakértői kormányban is ott lehetne. A szakértői kormány kinevezésének esélye az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt.

A GLOBSEC Tanácsadói Testületében megtaláljuk még Mikuláš Dzurinda exkormányfő nevét is, aki épp most próbálkozott meg egy pártprojekttel Modrá Koalícia néven, és amely a legutóbbi felméréseken 2 százalékot ért el. Ott van még Annegret Kramp-Karrenbauer, vagyis AKK, Angela Merkel első közvetlen utódja a CDU élén, akit aztán a német kereszténydemokraták belső harcai lemondásra kényszerítettek.

A tanácsadók között szereplő nevek közül érdemes még kiemelni Miroslav Lajčák volt külügyminisztert, Ivan Mikloš egykori pénzügyminisztert (aki egy ideig Ukrajnában volt tanácsadó), Petr Pavel nemrég megválasztott cseh államfőt, Maroš Šefčovičot, aki Brüsszelben járja az uniós biztosok valóságtól elrugaszkodott útját. És persze nem hagyjuk ki Katarína Cséfalvayovát, aki a Smer–Most-Híd–SNS-kormány idején volt a parlament külügyi bizottságának elnöke a Most-Híd jelöltjeként – ő a GLOBSEC Policy Institute tagja.

A rengeteg ismerős név felsorolása egyáltalán nem hiábavaló. Amikor Rastislav Káčer legutóbb arról beszélt, hogy talán, esetleg belép a nagypolitikába, Mikuláš Dzurindával való tárgyalásokat is emlegetett. Káčer leplezetlen öröme Petr Pavel cseh elnökké való megválasztása kapcsán szintén új megvilágítsába került.

A fenti névsor olyan nemzetközi összefonódásokkal teli szakmai kapcsolati hálóra utal, amihez hasonlót Robert Fico idején ismertünk meg országon belül, és a "mi emberünk" kifejezéssel szokás emlegetni a sajtóban…

Dőlnek a százezrek

Káčer a GLOBSEC tiszteletbeli elnöke, és nem titkolta, hogy sokat dolgozott azért, hogy a szervezet eljusson a jelenlegi pozíciójába. A Pravda baloldali napilap külügyminiszteri kinevezésekor arról írt, hogy Káčernek köszönhetően két fontos változás történt a GLOBSEC kapcsán: konferenciahelyszínt szerzett Pozsonyban, és a GLOBSEC vált az egyik legjelentősebb biztonságpolitikai fórummá Közép-Európában.

Látva az agytrösszttel szorosan kapcsolódó személyek névsorát, nézzük meg, hogy az elmúlt években milyen megbízásokat kapott az állami szférából a GLOBSEC.

A Központi Szerződés-nyilvántartás adatai szerint GLOBSEC 2016-tól kezdődően napjainkig több mint 5 millió eurónyi (egészen pontosan 5 076 505 euró) szerződést kötött az állami szférával beszállítóként.


Ennek az összegnek több mint felét a szlovák külügyminisztérium fizette ki. A külügy mellett a második legnagyobb megrendelő a listán a pénzügyminisztérium. A támogatások nagy része "stratégiai együttműködésből" adódott, és jelentős összegek mentek például az évente megrendezésre kerülő Tatra Summit biztonságpolitikai konferencia megszervezésére. A külügy- és pénzügyminisztériumon kívül a belügy, az igazságügy, a parlament kancelláriája, a gazdasági minisztérium is szerepel a megrendelők között

Érdemes lesz figyelni, hogy Káčer külügyminisztersége idején mennyi támogatásban részesül a GLOBSEC.

Főleg, hogy a pénzügyminisztériumot most Eduard Heger vezeti, aki a korábbi GLOBSEC igazgatóhelyettes Jaroslav Naďgyal készül új pártot alapítani. A fentiekből három dolog tökéletesen látszik.

A szlovák külügyminiszter szakmai és kapcsolati beágyazottsága olyan csoporthoz köthető, amelynek tagjai egyértelműen Orbán Viktor politikájával szemben foglalnak állást. Mindazok számára, akik valamilyen szempontból profitálnak a GLOBSEC sikeréből (akár anyagi, akár kapcsolatrendszeri előnyök formájában), érdekeltek abban, hogy szlovákiában továbbra is egy liberális-atlantista kormány maradjon hatalmon.

És végül, nagyon fontos belpolitikai kérdés, hogy Káčer külügyminiszterként Szlovákia érdekei szerint válogatja meg szavait Magyarország és a magyar közösség kapcsán, vagy valójában csak egyéni szakmai érdekeit követi, hogy érvényesülni tudjon egy olyan hálózatban, ahol Magyarországot gyalázni alapkövetelmény.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-03-31 | 14:20
Sepsiszentgyörgyi polgármester a kidobott szavazólapokról: szervezett provokáció

Sepsiszentgyörgyi polgármester a kidobott szavazólapokról: szervezett provokáció

 • Antal Árpád rámutatott: a baloldal által bemutatott, kidobott szavazólapok azonosító nyilatkozat nélkül eleve érvénytelennek minősülnek.
Botrány 2021-09-25 | 14:49
Hangfelvétel: ajándékcsomagot osztogatnak az előválasztóknak, ha az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikóra és Karácsony Gergelyre szavaznak

Hangfelvétel: ajándékcsomagot osztogatnak az előválasztóknak, ha az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikóra és Karácsony Gergelyre szavaznak

 • Ez már a sokadik csalásgyanús eset az előválasztáson: egy hangfelvétel szerint csomagokat osztogatnak Püspökladányban az embereknek, hogy Bangónéra, és az MSZP miniszterelnök-jelöltjére, vagyis Karácsony Gergelyre szavazzanak.
 • A képviselőnőről köztudott, hogy közel 20 év fővárosi politizálás után kullogott haza szülőföldjére, miután Csepelen kikapott egyéni jelöltként.
 • Ahogyan az is ismert, nem ez az első botránya: korábban lepatkányozta a fideszes választókat, 2004 decemberében pedig plakátarca volt a határon túli magyarok ellen uszító gyurcsányi kampánynak.
 • A BENNFENTES a héten megírta: Ózdon az MSZP-s gyanú szerint a Jobbik által felbérelt roma nehézfiúk akadályozták, hogy az előválasztók az MSZP-s jelöltre szavazzanak.
 • Jobbikos médiumok szerint viszont 2 000 forintot ígértek az MSZP-sek a romáknak egyetlen szavazatért Ózdon.
 • A narancs.hu értesülései szerint Miskolcon a DK szervezetten, autókkal szállította a szavazókat az előválasztási sátorhoz, ahol Dobrevre kellett volna szavazniuk, szintén 2 000 forintos tarifáért.
 • Pestszentlőrincen pedig 5000 forintos karácsonyi ajándékutalványt ígérgettek az időseknek, ha elmennek szavazni az előválasztásra, és a DK-s önkormányzattól kiküldtek egy Kunhalmi Ágnest lejárató emailt.
 • És ott van még a szerda éjszaka az M3-as autópályán totálkárosra tört fekete luxus kupé BMW esete, melyből előválasztási szavazólapok és nagy mennyiségű készpénz került elő.
Botrány 2022-03-24 | 12:57
Ingatlanbizniszért cserébe nagyon olcsó lakások a polgármesternek - így megy a korrupció a DK-s kerületben

Ingatlanbizniszért cserébe nagyon olcsó lakások a polgármesternek - így megy a korrupció a DK-s kerületben

 • A DK-s Szaniszló Sándor és helyettese Pestszentlőrincen érzi az üzletet.
 • Ha gördülékenyen engedélyeznek egy ingatlanberuházást, akkor cserébe kérik a jussukat, és a közvetítőknek is jut a felépült lakásokból.
 • Patek Gábor, a kispesti szocialista polgármester korábbi jobbkeze azzal henceg egy hangfelvételen, hogyan szereznek meg lakásokat építőipari projektekből.
Botrány 2022-01-29 | 13:35
Kész átverés: Cseh Katalinék tíz esetben ugyanazzal pályáztak

Kész átverés: Cseh Katalinék tíz esetben ugyanazzal pályáztak

 • Pályáztak, és nyertek.
 • A gyanú szerint megtévesztették az EU-s döntéshozókat, körbeszámlázásokat követtek el a céghálóban és fölmerül a költségvetési csalás gyanúja is.
Botrány 2022-03-31 | 11:54
Nyomoz az NNI a pestszentlőrinci ingatlanmutyik miatt

Nyomoz az NNI a pestszentlőrinci ingatlanmutyik miatt

 • Abban a kerületben, ahol Sanyi nem olyan karót nyelt, és ahol Patek Gábor elhencegte, hogy ingatlanfejlesztésekből kanyarítanak ki maguknak lakásokat.
Bel 2021-06-02 | 12:49
Jól megy a baloldal adatgyűjtő cégének: közel félmilliárdot szedtek ki a DatAdatból Bajnaiék

Jól megy a baloldal adatgyűjtő cégének: közel félmilliárdot szedtek ki a DatAdatból Bajnaiék

 • A DatAdat a baloldal internetes adatgyűjtő vállalkozása, amely modern Big Data technológiá segítségével profilozza a választókat.
 • Hasít a cég, mások megfigyeléséből szép kis pénzt csinálnak: 2021-ben közel félmilliárdos osztalékelőleget vesz ki a Bajnai Gordon egykori kormányfő által tulajdonolt vállalkozásból a tulajdonosi kör.
Botrány 2022-02-25 | 16:30
250 milliót szakíthatott a korrupciós pénzből a szocialista Tóth Csaba

250 milliót szakíthatott a korrupciós pénzből a szocialista Tóth Csaba

 • Horváth Csaba és Tóth Csaba szocialista politikusok a zuglói parkolási nyereség felére tartottak igényt.
 • A gyanú szerint Tóth Csaba ezzel 250 milliót tehetett zsebre alig két év alatt.
 • Amikor ezt az ügyletet tető alá hozták Zuglóban, akkor pont Karácsony Gergely volt ott a polgármester.
Botrány 2021-08-13 | 12:07
Joe Biden fia egy videóban arról vallott, 18 napon keresztül bulizott oroszokkal Las Vegasban, a külföldről pénzelt hazai médiában erről se lehet olvasni

Joe Biden fia egy videóban arról vallott, 18 napon keresztül bulizott oroszokkal Las Vegasban, a külföldről pénzelt hazai médiában erről se lehet olvasni

 • Joe bácsi kicsi fiának zűrös ügyeiről a hazai, külföldről finanszírozott cselédmédia be se számol.
 • Helyette még mindig lehet rettegni Trumptól.
 • Hunter Biden egy újabb kiszivárgott videóban bevallotta, 2018 nyarán 18 napon át bulizott Las Vegasban orosz drogkereskedőkkel, esténként 10 000 dollárt elverve.
 • Penthouse lakosztályokból járt bordélyokba, és annyira kiütötte magát a rengeteg elfogyasztott alkoholtól és drogtól, hogy végül elájult a jakuzziban.