Botrány: kazettás bombákat gyártó fegyvergyárakba fektetett az EP-képviselők nyugdíjalapja

Botrány: kazettás bombákat gyártó fegyvergyárakba fektetett az EP-képviselők nyugdíjalapja
 • Az Európai Parlamenti képviselők nyugdíjalapja fosszilis tüzelőanyag-bányákba és fegyvertgyártó cégekbe fektette az európai adófizetői pénzeket.

Az európai parlamenti képviselőknek az irodaszerekre adott havi juttatásokat a fegyver-, dohány-, bánya- és fosszilis tüzelőanyag-iparban való részvényvásárlásra használták fel, hogy finanszírozni tudják az Európai Parlament súlyosan eladósodott nyugdíjrendszerét - tudósít az EUObserver.

Több tízezer részvényt vásároltak egy olyan amerikai fegyvergyártó cégben, amely az EU tagállamai által 2008-ban aláírt nemzetközi egyezmény által betiltott kazettás bombákat gyárt.

A kazettás bombák több robbanótöltetet tartalmaznak, amelyek nagy területet borítanak be, és akár hetekkel később gyanútlan civileket is megölhetnek. A múltban többek között a Raytheon, a Honeywell International és a Textron Inc. gyártotta ezeket.

Az Európai Parlament önkéntes nyugdíjrendszere mindháromba befektetett.

Az EP-nyugdíjalapja 2008-ban 14 900 Raytheon-részvényt birtokolt 547 000 dollár piaci értékben, és 27 000 Honeywell International-részvényt 637 000 dollár piaci értékben. 2007-ben 7 600 Textron Inc. részvényt birtokolt 370 000 USD piaci értékben.

A Textron Inc. 2016-ban leállította a nagyméretű kazettás bombák gyártását, miután bizonyítékok láttak napvilágot arról, hogy a szaúdiak Jemenben civilek ellen használták azokat. A norvég szuverén vagyonalap pedig 2005-ben feketelistára tette a Raytheon és a Honeywell International cégeket, mivel azok kazettás bombákat gyártottak és értékesítettek. A belgiumi KBC Bank is ezt tette 2006-ban, tekintettel a fegyverek körüli vitákra.

Az Aerojet General céggel együtt a Honeywell International fejlesztette ki a CBU-87 kombinált hatású lőszert, amelyet az 1990-es évek elején az amerikai Sivatagi Viharban széles körben használtak, és pusztító hatást ért el.

A Human Rights Watch becslése szerint az első Öbölháborúban az amerikai és brit erők által ledobott kazettás bombák által megöltek 60 százaléka 15 év alatti volt. A Raytheon és a Honeywell International szerintük már nem gyárt kazettás bombákat.

A Northrop Grumman vállalatban is mintegy 11 800 részvény volt az EP-nyugdíjalap tulajdonában, a 2008-as piaci értékük 382 000 dollár volt. És további 79 000 részvényt birtokolt a BAE Systems brit multinacionális fegyverkezési, biztonsági és űrkutatási vállalatban, 311 000 font piaci értékkel.

A BAE Systems részvényei az 1990-es évek óta vannak a birtokában, amikor még British Aerospace néven működött. Nem világos, hogy a nyugdíjalap még mindig birtokolja-e a fent említett részvényeket, mivel a befektetésekre vonatkozó múltbeli információkat csak 2010-ig tették közzé.

Eltekintve attól az etikai kérdéstől, hogy az európai adófizetők pénzéből a fegyveriparba történő befektetéssel egy európai parlamenti képviselő nyugdíjalapját finanszírozzák, az Európai Parlamentnek valószínűleg mintegy 400 millió eurót kell majd kipréselnie a közpénzekből a mentőcsomagra.

Az alap az előrejelzések szerint 2024, az európai választások éve és 2026 között fog tönkremenni. A parlament nem tudott megoldást találni, ami riadalmat keltett a költségvetést felügyelő európai parlamenti képviselők körében.

"Ez egy szégyen. Azt hiszem, a legnagyobb kérdés az, hogy mi történik az alap hiányával" - mondta Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő. "Vajon további adófizetői pénzeket fognak ebbe beledobni? Szerintem egy centet sem szabadna erre fordítani" - mondta.

Monika Hohlmeier német EP-képviselő és Johan van Overtveldt volt belga pénzügyminiszter tavaly hasonlóan nyilatkozott Roberta Metsolának, az Európai Parlament elnökének írt közös levelében.

Úgy fogalmaztak, hogy az alap "potenciálisan pusztító hírnévkockázatot jelent az Európai Parlament számára".

"Nem közérdekű"

A parlament és korábbi befektetési tanácsadója, a Credit Agricole Luxembourg Private Bank szintén elutasította a befektetések nyilvánosságra hozatalát.

Az EUobservernek írt levelében az Európai Parlament azt állította, hogy a közzététel aláásná a kereskedelmi érdekek védelmét, és elhárította a közérdekű érveket.

A honlap által benyújtott fellebbezést 2022 decemberében hasonló indokokkal utasította el Roberts Zile, az Európai Parlament konzervatív alelnöke, aki a dokumentumokhoz való hozzáférési kérelmeket felügyeli. A Credit Agricole Luxembourg Private Bank szintén elutasította a kérelmet, majd nem volt hajlandó megmagyarázni, hogy miért.

Az EUobserver azonban egy nyilvános nyilvántartásból letöltött éves kimutatásokat követően megszerezte a befektetések 1994-től 2010-ig terjedő időszakra vonatkozó részletes bontását.

Ezeket a kimutatásokat a nyugdíjrendszer - az "Európai Parlament képviselőinek nyugdíjalapja" néven ismert nonprofit szervezet - kezelői készítették. A nonprofit szervezetet jelenleg az Európai Parlament luxemburgi épületében jegyezték be, és kezdetben aktív, majd volt európai parlamenti képviselők kezelték. A rendszer egy "SICAV-FIS" néven ismert luxemburgi befektetési alap alá került.

Az először az 1990-es évek elején létrehozott és 2009-ig az európai parlamenti képviselők számára nyitott önkéntes nyugdíjalap nagy mennyiségű pénzt veszít, mivel a nyugdíjkorhatárt elérő emberek száma miatt a nyugdíjkorhatárt elérte.

Köztük van az EU külpolitikai vezetője, Josep Borrell is, aki jelenleg a vitatott alapból kap nyugdíjat. A többiek közé tartozik Miguel Arias Canete is, amikor az Európai Bizottság klímavédelmi biztosa volt. Canete is azok között az európai parlamenti képviselők között volt, akik a rendszer ügyintézője volt.

A befektetések bemutatásakor az Európai Parlament azt mondta, hogy nem áll módjában nyilatkozni.

"Az önkéntes nyugdíjalap egy nonprofit egyesület, amelyet a luxemburgi jog szabályoz. Az Európai Parlamenttől elkülönülő harmadik fél, amely ezért nem nyilatkozhat a kért elemekkel kapcsolatban" - közölte az uniós parlament szóvivője e-mailben.

A képviselőknek csak két évig kellett befizetniük az alapba, hogy nyugdíjhoz jussanak. Minden egyes befizetett 1000 euró után az uniós parlament 2000 euróval járult hozzá.

A képviselők részesedését a havi több ezer eurós hivatali juttatásukból vonták le, amelyet önmagában is titok övez, mivel nem átlátható, hogy mire költik a pénzt. A havi juttatás titkosságának legnagyobb védelmezője Rainer Wieland, az Európai Parlament alelnöke, aki a honlapnak azt mondta, hogy az átláthatóság hiánya nem kérdés.

Az önkéntes nyugdíjrendszer nevében végrehajtott egyéb befektetések között szerepelnek nagy dohányipari, bányászati, fosszilis tüzelőanyag- és gyógyszeripari cégek is. Mások pedig olyan offshore adóparadicsomokban fektettek be, mint a Bermudák és a Kajmán-szigetek.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-01-19 | 09:56
Kiss László óbudai polgármester úgy hazudik, mint Karácsony: korábban örült a Mocsárosdűlő beépítésének

Kiss László óbudai polgármester úgy hazudik, mint Karácsony: korábban örült a Mocsárosdűlő beépítésének

 • A Városháza-mutyi érdekes szála volt a III. kerületi Mocsárosdűlő tervezett ingatlanfejlesztése, beépítése.
 • A helyi DK-s polgármester tagadta, hogy beépítést terveznének, de egy hangfelvételen a Vagyonkezelő vezetője és az ingtlanos megerősítették, hogy "örülni fog" annak.
 • Karácsony kapálózva tagadott és hazudozott az ügyben, pont ahogy bármilyen más ügyben is szokott, és erre ráerősített Szabó Tímea is.
 • A Városháza eladását vizsgáló bizottság előtt azonban kiderült az igazság.
 • A meghallgatáson ugyanis a Főváros főépítésze, Erő Zoltán elmondta, 2021. február 17-én közölték egy megbeszélésen Kiss László polgármesterrel a Mocsárosdűlő  beépítéséről született döntést, aki egyértelműen örült a Mocsáros beépítésének.
Botrány 2021-08-11 | 13:25
Micsoda meglepetés: sikkasztással gyanúsítanak egy hivatalban lévő váci szocialistát

Micsoda meglepetés: sikkasztással gyanúsítanak egy hivatalban lévő váci szocialistát

 • Alpolgármesterként szolgálta a várost.
 • Egy banánhéjon csúsztak el a szocik: a Jókai utcában lévő páncélszekrény túl nehéz volt, ezért a költöztetők kinyittatták.
 • Abból potyogott ki egy rakat hamisított számlatömb és bizonylat.
Botrány 2021-09-09 | 15:34
Orbán: Brüsszel szétveri az Unió egységét

Orbán: Brüsszel szétveri az Unió egységét

 • Magyarország határozatban áll ki Lengyelország mellett.
Botrány 2022-02-04 | 13:43
BINGÓ! A BENNFENTES megírta, hogy hazudozni fog az ellenzék, erre úgy is tettek

BINGÓ! A BENNFENTES megírta, hogy hazudozni fog az ellenzék, erre úgy is tettek

 • Pénteken délelőtt a BENFENTES megírta, hogy a baloldali ellenzék csúnya hazudozásba kezd pénteken 12 órától.
 • Így is lett.
 • Azt hazudták, hogy a Fidesz a román, szélsőséges AUR-ral parolázott Madridban.
 • Már a sajtótájékoztató előtt megírtuk, hogy ebből egy szó sem igaz.
 • Az AUR elnöke meghívót sem kapott a rendezvényre, amin az elnök hívatlanul megjelent, majd onnan a biztonságiak kidobták.
 • Ráhívták a spanyol csendőrséget, és a szélsőséges román begyűjtött egy 3000 eurós bírságot is.
 • Ma Gyöngyösi a Jobbikból kiállt, és komoly pofával belehazudta a kamerákba, hogy az AUR a Fidesz új szövetségese, miközben ez tényszerűen nem igaz.
 • Így lehet elhinni egyetlen szavukat is.
Botrány 2022-01-27 | 11:42
Választási csalásra, azaz bűncselekmény elkövetésére biztatta a londoni magyarokat Márki-Zay

Választási csalásra, azaz bűncselekmény elkövetésére biztatta a londoni magyarokat Márki-Zay

 • Példátlan eset történt Márki-Zay londoni fórumán: arra biztatta a lakcímmel nem rendelkezőket, hogy jelentkezzenek át magyarországi billegő körzetekbe.
 • Ezzel választási csalásra biztatta a londoni magyarokat Márki-Zay.
 • Ez példátlan eset, mert még a miniszterelnöki eskünek - igaz, Márki-Zay egyre messzebb jut attól, hogy azt letegye -, is van egy olyan passzusa, amely így szól: "Magyarország törvényeit betartom és másokkal is betartatom".
 • Pontosan arra kérte a lakcímmel nem rendelkező magyarokat, hogy ha tehetik, jelentkezzenek be egy-egy billegő körzetbe.
 • Péterfi Judit és Simon András csatlakozásáról azt mondta, az olyan, mint amikor az apostolok eldobtak mindent, és csatlakoztak a mesterhez.
 • Ez az analógia azt jelenti, hogy ő a messiás.
 • Majd kijelentette, soha nem mondta, ő legyőzi Orbánt [valójában az egész kampányában ezt mondta eddig].
 • A rendezvénynek helyet adó teremért egymillió forintot fizetett Márki-Zay stábja.
 • Szerinte "Magyarország Európa legnyomorultabb országa".
Botrány 2022-03-10 | 18:22
Baseballütővel, léccel felfegyverkezve követett el garázdaságot a DK-s Barkóczi

Baseballütővel, léccel felfegyverkezve követett el garázdaságot a DK-s Barkóczi

 • A Tiszták Koalíciójának tagja még 2002-ben egy sérelmet megtorolni ment egy hölgy lakásába, baseballütőkkel felfegyverkezve.
 • Papírja is van a bűncselekményről, ám ennek ellenére is ő a DK jelöltje Rákospalotán.
Botrány 2021-09-23 | 10:05
Karácsony jó előre ismeri az Európai Bíróság ítéletét?

Karácsony jó előre ismeri az Európai Bíróság ítéletét?

 • Egy ideje az tartja lázban az ellenzéket, hogy ha sikerül magukat kormányra verekedni, akkor feles többséggel akarnak kétharmados szabályokon változtatni.
 • Azt is hangoztatják, "kukába dobják" az egyébként eljárásjogi és minden más értelemben szabályosan elfogadott és érvényes Alaptörvényt.
 • Karácsony egy rádióinterjúban tovább ment, azt kotyogta ki, hamarosan megszülethet az Európai Bíróságon egy döntés, amely azt fogja kimondani, hogy a magyar kormány leépítette a jogállamot, és a működése nem összeegyeztethető az uniós alapértékekkel.
 • Azon túl, hogy ez egy marhaság, igazi skndallum, hogy egy jelenleg is hivatalban lévő ellenzéki politikus (Főpolgármester), aki a legfőbb hatalomra pályázik (miniszterelnök akar lenni), hamarabb értesül az Európai Bíróság ítéletéről, mint a magyar állam.
 • Ez arra bizonyíték, hogy Brüsszel a baloldali ellenzék kampányát segíti: mind a Bizottság, mind a Bíróság azt akarja, ha egy baloldali koalíció váltaná a jelenlegi Orbán-kormányt.
 • De az is benne van a pakliban, hogy a hazai baloldali hálózat diktálja az ítéletet a legfőbb európai bíróságnak.