Botrány: kazettás bombákat gyártó fegyvergyárakba fektetett az EP-képviselők nyugdíjalapja

Botrány: kazettás bombákat gyártó fegyvergyárakba fektetett az EP-képviselők nyugdíjalapja
 • Az Európai Parlamenti képviselők nyugdíjalapja fosszilis tüzelőanyag-bányákba és fegyvertgyártó cégekbe fektette az európai adófizetői pénzeket.

Az európai parlamenti képviselőknek az irodaszerekre adott havi juttatásokat a fegyver-, dohány-, bánya- és fosszilis tüzelőanyag-iparban való részvényvásárlásra használták fel, hogy finanszírozni tudják az Európai Parlament súlyosan eladósodott nyugdíjrendszerét - tudósít az EUObserver.

Több tízezer részvényt vásároltak egy olyan amerikai fegyvergyártó cégben, amely az EU tagállamai által 2008-ban aláírt nemzetközi egyezmény által betiltott kazettás bombákat gyárt.

A kazettás bombák több robbanótöltetet tartalmaznak, amelyek nagy területet borítanak be, és akár hetekkel később gyanútlan civileket is megölhetnek. A múltban többek között a Raytheon, a Honeywell International és a Textron Inc. gyártotta ezeket.

Az Európai Parlament önkéntes nyugdíjrendszere mindháromba befektetett.

Az EP-nyugdíjalapja 2008-ban 14 900 Raytheon-részvényt birtokolt 547 000 dollár piaci értékben, és 27 000 Honeywell International-részvényt 637 000 dollár piaci értékben. 2007-ben 7 600 Textron Inc. részvényt birtokolt 370 000 USD piaci értékben.

A Textron Inc. 2016-ban leállította a nagyméretű kazettás bombák gyártását, miután bizonyítékok láttak napvilágot arról, hogy a szaúdiak Jemenben civilek ellen használták azokat. A norvég szuverén vagyonalap pedig 2005-ben feketelistára tette a Raytheon és a Honeywell International cégeket, mivel azok kazettás bombákat gyártottak és értékesítettek. A belgiumi KBC Bank is ezt tette 2006-ban, tekintettel a fegyverek körüli vitákra.

Az Aerojet General céggel együtt a Honeywell International fejlesztette ki a CBU-87 kombinált hatású lőszert, amelyet az 1990-es évek elején az amerikai Sivatagi Viharban széles körben használtak, és pusztító hatást ért el.

A Human Rights Watch becslése szerint az első Öbölháborúban az amerikai és brit erők által ledobott kazettás bombák által megöltek 60 százaléka 15 év alatti volt. A Raytheon és a Honeywell International szerintük már nem gyárt kazettás bombákat.

A Northrop Grumman vállalatban is mintegy 11 800 részvény volt az EP-nyugdíjalap tulajdonában, a 2008-as piaci értékük 382 000 dollár volt. És további 79 000 részvényt birtokolt a BAE Systems brit multinacionális fegyverkezési, biztonsági és űrkutatási vállalatban, 311 000 font piaci értékkel.

A BAE Systems részvényei az 1990-es évek óta vannak a birtokában, amikor még British Aerospace néven működött. Nem világos, hogy a nyugdíjalap még mindig birtokolja-e a fent említett részvényeket, mivel a befektetésekre vonatkozó múltbeli információkat csak 2010-ig tették közzé.

Eltekintve attól az etikai kérdéstől, hogy az európai adófizetők pénzéből a fegyveriparba történő befektetéssel egy európai parlamenti képviselő nyugdíjalapját finanszírozzák, az Európai Parlamentnek valószínűleg mintegy 400 millió eurót kell majd kipréselnie a közpénzekből a mentőcsomagra.

Az alap az előrejelzések szerint 2024, az európai választások éve és 2026 között fog tönkremenni. A parlament nem tudott megoldást találni, ami riadalmat keltett a költségvetést felügyelő európai parlamenti képviselők körében.

"Ez egy szégyen. Azt hiszem, a legnagyobb kérdés az, hogy mi történik az alap hiányával" - mondta Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő. "Vajon további adófizetői pénzeket fognak ebbe beledobni? Szerintem egy centet sem szabadna erre fordítani" - mondta.

Monika Hohlmeier német EP-képviselő és Johan van Overtveldt volt belga pénzügyminiszter tavaly hasonlóan nyilatkozott Roberta Metsolának, az Európai Parlament elnökének írt közös levelében.

Úgy fogalmaztak, hogy az alap "potenciálisan pusztító hírnévkockázatot jelent az Európai Parlament számára".

"Nem közérdekű"

A parlament és korábbi befektetési tanácsadója, a Credit Agricole Luxembourg Private Bank szintén elutasította a befektetések nyilvánosságra hozatalát.

Az EUobservernek írt levelében az Európai Parlament azt állította, hogy a közzététel aláásná a kereskedelmi érdekek védelmét, és elhárította a közérdekű érveket.

A honlap által benyújtott fellebbezést 2022 decemberében hasonló indokokkal utasította el Roberts Zile, az Európai Parlament konzervatív alelnöke, aki a dokumentumokhoz való hozzáférési kérelmeket felügyeli. A Credit Agricole Luxembourg Private Bank szintén elutasította a kérelmet, majd nem volt hajlandó megmagyarázni, hogy miért.

Az EUobserver azonban egy nyilvános nyilvántartásból letöltött éves kimutatásokat követően megszerezte a befektetések 1994-től 2010-ig terjedő időszakra vonatkozó részletes bontását.

Ezeket a kimutatásokat a nyugdíjrendszer - az "Európai Parlament képviselőinek nyugdíjalapja" néven ismert nonprofit szervezet - kezelői készítették. A nonprofit szervezetet jelenleg az Európai Parlament luxemburgi épületében jegyezték be, és kezdetben aktív, majd volt európai parlamenti képviselők kezelték. A rendszer egy "SICAV-FIS" néven ismert luxemburgi befektetési alap alá került.

Az először az 1990-es évek elején létrehozott és 2009-ig az európai parlamenti képviselők számára nyitott önkéntes nyugdíjalap nagy mennyiségű pénzt veszít, mivel a nyugdíjkorhatárt elérő emberek száma miatt a nyugdíjkorhatárt elérte.

Köztük van az EU külpolitikai vezetője, Josep Borrell is, aki jelenleg a vitatott alapból kap nyugdíjat. A többiek közé tartozik Miguel Arias Canete is, amikor az Európai Bizottság klímavédelmi biztosa volt. Canete is azok között az európai parlamenti képviselők között volt, akik a rendszer ügyintézője volt.

A befektetések bemutatásakor az Európai Parlament azt mondta, hogy nem áll módjában nyilatkozni.

"Az önkéntes nyugdíjalap egy nonprofit egyesület, amelyet a luxemburgi jog szabályoz. Az Európai Parlamenttől elkülönülő harmadik fél, amely ezért nem nyilatkozhat a kért elemekkel kapcsolatban" - közölte az uniós parlament szóvivője e-mailben.

A képviselőknek csak két évig kellett befizetniük az alapba, hogy nyugdíjhoz jussanak. Minden egyes befizetett 1000 euró után az uniós parlament 2000 euróval járult hozzá.

A képviselők részesedését a havi több ezer eurós hivatali juttatásukból vonták le, amelyet önmagában is titok övez, mivel nem átlátható, hogy mire költik a pénzt. A havi juttatás titkosságának legnagyobb védelmezője Rainer Wieland, az Európai Parlament alelnöke, aki a honlapnak azt mondta, hogy az átláthatóság hiánya nem kérdés.

Az önkéntes nyugdíjrendszer nevében végrehajtott egyéb befektetések között szerepelnek nagy dohányipari, bányászati, fosszilis tüzelőanyag- és gyógyszeripari cégek is. Mások pedig olyan offshore adóparadicsomokban fektettek be, mint a Bermudák és a Kajmán-szigetek.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-11-29 | 16:59
Bajnai Gordon, az áldozat

Bajnai Gordon, az áldozat

 • Hosszú nagyinterjúban magyarázkodik Bajnai Gordon KISZ-privatizátor, szocialista üzletember és a Hajdú-Bétet tönkretevő megszorítás-guru a 24.hu portálnak a Városháza tervezett eladásában játszott szerepe miatt.
 • Utal rá, hogy ő az események áldozata, holott korábban is közel volt az állammal kötött nagy üzletekhez, elég csak a Ferihegyi Reptér eladására gondolni, amit helyeselt.
 • De azt is elismeri, hogy szokott külföldi milliárdosoknak tanácsokat adni a hazai vagyonelemek kiárúsításáról.
Botrány 2022-03-29 | 13:16
Anonymus: Patek Gábor 1,6 milliárdos bizniszt vitt el Horváth és Molnár elől

Anonymus: Patek Gábor 1,6 milliárdos bizniszt vitt el Horváth és Molnár elől

 • Ugyanő kifejtette, hülye az, aki a parkolásból visszakér 50%-ot.
 • Patek azzal is hencegett, egy BKK-s tenderrel kapcsolatban lejárató cikket írattak a HVG-ben, amit átvett a Telex és az Index is.
Botrány 2021-07-20 | 16:57
Cseh Katalin úgy vágott vissza, hogy nem mond igazat

Cseh Katalin úgy vágott vissza, hogy nem mond igazat

 • Perrel is fenyegetőzik a BENNFENTES ellen, mondván, portálunk korrupcióval vádolta.
 • A BENNFENTES nem vádolta korrupcióval a Momentum politikusát.
Botrány 2022-03-18 | 12:29
Demeter Márta: az ellenzék feladata kikényszeríteni a fegyverszállításokat

Demeter Márta: az ellenzék feladata kikényszeríteni a fegyverszállításokat

 • A Jobbik házi TV-jének adott interjút a korábban MSZP-s, LMP-s, majd jobbikos jelöltként elhasalt, de jelenleg is parlamenti képviselő Demeter Márta.
 • Szerinte egyértelmű, hogy mit kellene tennie a kormánynak, Ukrajna védelmében fegyvereket kellene szállítania, és az ellenzéknek ezt ki kellene kényszerítenie.
 • Majd ostorozta a kormányt, hogy nem engedi át hazánk területén a fegyverszállítmányokat.
 • Ezzel Márki-Zay, Fekete-Győr, Juhász Ferenc, Rónai Sándor, Potocskáné Kőrösi Anita és Iványi Gábor után újabb baloldali politikus követelte, hogy Magyarország vegyen részt abban a háborús konfliktusban, amihez semmi köze.
Botrány 2021-10-21 | 11:02
Édesapja buszos közbeszerzést nyert Hódmezővásárhelyen, cserébe a fia a cég buszaival hurcolja kampányolni Márki-Zayt

Édesapja buszos közbeszerzést nyert Hódmezővásárhelyen, cserébe a fia a cég buszaival hurcolja kampányolni Márki-Zayt

 • Hódmezővásárhelyen a Jovány Busz Kft. tulajdonosa, id. Jovány Gyula, egy, a VOLÁN-t váltó buszos tender előkészítésében vett részt, mint a koncepció kialakítója.
 • Majd mint vállalkozó, meg is nyerte azt.
 • Ez az összeférhetetlenség iskolapéldája.
 • Összeférhetetlenség? Korrupció? Ugyan. Tiszta kezek.
Botrány 2021-06-26 | 19:59
A bécsi "Aréna": eddig légvár, de csak a személyzet már 1 860 000 euróba került

A bécsi "Aréna": eddig légvár, de csak a személyzet már 1 860 000 euróba került

 • Három ügyvezető három asszisztenssel visz egy olyan projektet Bécsben, amely jelenleg is csak "értékelési fázisban" van.
 • Közel kétmillió eurót azonban már eltapsoltak bér- és egyéb költségekre.
 • A tervezett építési költségek is folyamatosan emelkednek: az eredetileg tervezett 250 millió euró helyett már 740 millióról szólnak a hírek.
 • A vörös Bécs az utóbbi években is produkált egy ilyen építkezést, akkor a KH Nord [északi kórház] költségei emelkedtek meg 480 millió euróról 1,3 milliárd euróra.
Botrány 2021-11-25 | 13:57
3 hetet adott a budapesti baloldali többség a vizsgálóbizottságnak, de Bajnai szerepét nem szabad vizsgálniuk

3 hetet adott a budapesti baloldali többség a vizsgálóbizottságnak, de Bajnai szerepét nem szabad vizsgálniuk

 • Bajnai Gordon közreműködését a fővárosi ingatlanbizniszekben a vizsgálóbizottság nem firtathatja, ezt Karácsonyék módosítokkal érték el.
 • Azét a Bajnaiét, aki arról beszélt egy hangfelvételen, sok "cápa" vannak a fővárosi koalícióban, akik ha kiszagolnak egy "üzletet", egy "dealt", akkor közvetítőként a folyamatba akarnak ékelődni, hogy "jutalékot" szerezzenek.
 • Ez nem lehet vizsgálni Karácsonyék módosítói alapján.
 • Ez ugyanaz a baloldal, amely minden nap a demokrácia miatt sírdogál.
Botrány 2021-09-21 | 12:26
Jakabból kibukott az ordenáré nyilasproli

Jakabból kibukott az ordenáré nyilasproli

 • A miniszterelnököt Viktóriázta az Országgyűlésben Jakab.