A milliónyi euróba belebukott Eva Kaili arra panaszkodik, "kínozzák" a belga luxusbörtönben

A milliónyi euróba belebukott Eva Kaili arra panaszkodik, "kínozzák" a belga luxusbörtönben
 • "Ez középkori" - üzente ügyvédjén keresztül.

Az Európai Parlament volt alelnöke "kínzásról" panaszkodik a belga cellában - írja a vrt.be portál.

Eva Kaili, az Európai Parlament súlyos korrupciós ügybe belebukott szocialista alelnöke ügyvédjén keresztül panaszkodik a körülményekre, amelyek között Belgiumban fogva tartják. Kailit december elején tartóztatták le az Európai Parlamentben folyó korrupciós nyomozás során, mert kenőpénzt fogadott el. Az ügyvédje most a szájába adja a "kínzás" szót.

Kaili görög európai parlamenti képviselő december 9. óta van fogvatartva. Vizsgálat folyik ellene, mert kenőpénzt fogadott el, a nyomozók nagy mennyiségű készpénzt találtak az otthonában. Kaili maga fenntartja ártatlanságát, és ügyvédei ma a brüsszeli tanács előtt azzal érveltek, hogy elektronikus bokaperec segítségével szabadon lenne engedhető.

A meghallgatás részeként Eva Kaili ügyvédei is elítélték azokat a körülményeket, amelyek között ügyfelüket fogva tartják. Például csak kétszer láthatta 23 hónapos gyermekét, amióta őrizetbe vették - hangzott el. A múlt héten pedig állítólag egy időre elszigetelték, ami azt jelentette, hogy senkivel sem érintkezhetett.

"Ez idő alatt 16 órát töltött a bírósági rendőrség cellájában is. Bár ott hideg volt, és le kellett vetnie a kabátját, nem kapott második takarót. Megjött a menstruációja is, és sok vért vesztett, de nem engedték mosakodni. Ráadásul a lámpát folyamatosan égve tartották, ami megakadályozta, hogy elaludjon" - érvel ügyvédje.

"Ez kínzás. Kaili Évát gyanúsítják, de még mindig fennáll az ártatlanság vélelme. Európában vagyunk, de ezek a törvények ellentétesek az emberi jogok európai egyezményével. Ez itt a középkor" - zárja ügyvédje, Dimitrakopoulos mester. 

Eva Kaili és ügyvédei feltehetően nem ontják ki az igazság minden részletét. A lebukott szocit ugyanis egy ultramodern, újépítésű börtönben tartják fogva, ami inkább tűnik luxushotelnek, mint olyan helynek, ahol rabokat tartanak fogva.

A Brüsszel északkeleti csücskében található Haren börtön Belgium, de talán egész Európa legújabb és legmodernebb börtöne. Több évig tartó tervezés és kivitelezés után tavaly októberben adták át az intézményt, az első rabok pedig novemberben kerültek itt elhelyezésre – tehát Kaili is az elsők között élvezheti az intézmény vendégszeretetét.

A HAREN TÖBB TUCAT ÉPÜLETBŐL ÁLL ÉS 15 HEKTÁRON TERÜL EL, EZÉRT A HELYI SAJTÓBAN GYAKRAN CSAK „LUXUS BÖRTÖNFALUKÉNT" SZOKTAK HIVATKOZNI RÁ.

Az épületkomplexumot úgy alakították ki, hogy „a lehető legbarátságosabb környezetet" biztosítsa a bentlakóknak. Tervező hivatkoztak arra, hogy az itt raboskodók „jól érezzék magukat" és a lehető „legpozitívabb benyomások érjék őket", valamint, hogy „elkerüljenek a börtönélményekkel kapcsolatos bármiféle frusztrációt".

Ennek megfelelően például nem szereltek rácsokat az ablakokra, hogy minden helyiséget természetes fény világíthasson meg. Sőt, a cellákat saját hűtővel, televízióval, állítható termosztáttal, bejövő hívásokat fogadó vonalas telefonnal és zuhanykabinnal szerelték fel.

A fogvatartottak ráadásul bizonyos jogosultságok megszerzése után szabadon mozoghatnak a börtönben, ami lehetővé teszi számukra, hogy „továbbra is gyakorolhassák napi rutinjukat, pozitívan befolyásolva ezzel a kedélyállapotukat". Itt az iskolába a dolgozni járó fogvatartottak felkapják a kabátjukat és kimennek az ajtón. Nemcsak a cellájukból, hanem a lakótömbjükből is" – olvasható a börtönt tervező mérnökiroda honlapján, ahol külön kiemelik, hogy a rabok jólétét minden más szempont elé sorolták a tervezés során.

Miről van szó?

Tavaly év vége óta az európai politikát egy vesztegetési botrány sújtja az Európai Parlamentben. Katar, valamint Marokkó állítólag megpróbálta befolyásolni az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit. Ez konkrétan úgy történt volna, hogy az Európai Parlamentben fontos pozíciót betöltő személyeknek nagy összegeket fizettek, vagy drága ajándékokat adtak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-03-10 | 18:25
Tóth Csabának a nyomozóhatóságok előtt kell felelnie a százmilliós korrupciós pénzekről

Tóth Csabának a nyomozóhatóságok előtt kell felelnie a százmilliós korrupciós pénzekről

 • Felfüggesztette a mentelmi jogát az Országgyűlés, méghozzá négyötöddel.
 • Senki sem szavazott nemmel.
Botrány 2022-12-14 | 18:16
"Az NGO-k? Szükségünk van rájuk, hogy pénzt forgassanak" - vallotta az EP-s korrupciós botrány egyik főszereplőjének asszisztense

"Az NGO-k? Szükségünk van rájuk, hogy pénzt forgassanak" - vallotta az EP-s korrupciós botrány egyik főszereplőjének asszisztense

 • Eva Kaili, a másfél milliónyi euróval lebukott EP-alelnök olasz élettársának asszisztense együttműködik a belga hatóságokkal.
 • Elmondása szerint az Eva Kaili bizalmasa által alapított, Soros György támogatta emberjogi védelemmel foglalkozó NGO-k szerepe csak az, hogy azok "forgassák" a pénzt.
Botrány 2022-03-13 | 19:10
Márki-Zay mentegeti a karlendítő Z. Kárpát Dánielt

Márki-Zay mentegeti a karlendítő Z. Kárpát Dánielt

 • A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint a Jobbikban nincsenek se nácik, se fasiszták.
 • Nagy kérdés, hogy akkor korábban kire utalt, amikor azt mondta, "a kommunistákat és a fasisztákat a szövetségben mi külön-külön képviseljük".
 • Ha nincsenek közöttük fasiszták, akkor hogyan képviseli őket a Kapitány?
Botrány 2022-01-19 | 09:21
Dübörög a szakértelem: közokirat-hamisítást követhetett el Karácsony párttársa

Dübörög a szakértelem: közokirat-hamisítást követhetett el Karácsony párttársa

 • V. Naszályi Márta budavári polgármester ügyében a rendőrség is nyomoz.
 • Megalapozott annak gyanúja, hogy a polgármester közokirat-hamisítást követhetett el.
 • 6 milliárdről 12 milliárdra nőtt közben az önkormányzat működési költsége, a 11 milliárdos megtakarításnak pedig hűlt helye, de az eredmények nem látszanak.
Botrány 2021-06-30 | 15:46
A Miss Nevada győztese egy férfi

A Miss Nevada győztese egy férfi

 • Ő az első transznemű nő (értsd átoperált férfi), aki megnyerte a Miss Nevada USA szépségversenyt.
Botrány 2021-09-08 | 14:16
Egy utcányi busz a dugóban vesztegel, de Karácsonyék azt tanácsolják, utazzunk tömegközlekedéssel

Egy utcányi busz a dugóban vesztegel, de Karácsonyék azt tanácsolják, utazzunk tömegközlekedéssel

 • Karácsonyék inkompetenciája egyetlen képben.
 • Számoljunk együtt! Vajon mennyi károsanyagot bocsát ki Karácsony miatt ez a rengeteg dugóban veszteglő busz?
 • Közben a Főpolgármester tanácsokat osztogat, azt mondja, válasszuk a tömegközlekedést az autós közelekdés helyett.
 • Minek? Hogy így is, úgy is a dugóban vesztegeljen mindenki?
 • Karácsonyék lassan szénmonoxidba és nitrogén-dioxidba fullasztják Budapestet.