A milliónyi euróba belebukott Eva Kaili arra panaszkodik, "kínozzák" a belga luxusbörtönben

A milliónyi euróba belebukott Eva Kaili arra panaszkodik, "kínozzák" a belga luxusbörtönben
 • "Ez középkori" - üzente ügyvédjén keresztül.

Az Európai Parlament volt alelnöke "kínzásról" panaszkodik a belga cellában - írja a vrt.be portál.

Eva Kaili, az Európai Parlament súlyos korrupciós ügybe belebukott szocialista alelnöke ügyvédjén keresztül panaszkodik a körülményekre, amelyek között Belgiumban fogva tartják. Kailit december elején tartóztatták le az Európai Parlamentben folyó korrupciós nyomozás során, mert kenőpénzt fogadott el. Az ügyvédje most a szájába adja a "kínzás" szót.

Kaili görög európai parlamenti képviselő december 9. óta van fogvatartva. Vizsgálat folyik ellene, mert kenőpénzt fogadott el, a nyomozók nagy mennyiségű készpénzt találtak az otthonában. Kaili maga fenntartja ártatlanságát, és ügyvédei ma a brüsszeli tanács előtt azzal érveltek, hogy elektronikus bokaperec segítségével szabadon lenne engedhető.

A meghallgatás részeként Eva Kaili ügyvédei is elítélték azokat a körülményeket, amelyek között ügyfelüket fogva tartják. Például csak kétszer láthatta 23 hónapos gyermekét, amióta őrizetbe vették - hangzott el. A múlt héten pedig állítólag egy időre elszigetelték, ami azt jelentette, hogy senkivel sem érintkezhetett.

"Ez idő alatt 16 órát töltött a bírósági rendőrség cellájában is. Bár ott hideg volt, és le kellett vetnie a kabátját, nem kapott második takarót. Megjött a menstruációja is, és sok vért vesztett, de nem engedték mosakodni. Ráadásul a lámpát folyamatosan égve tartották, ami megakadályozta, hogy elaludjon" - érvel ügyvédje.

"Ez kínzás. Kaili Évát gyanúsítják, de még mindig fennáll az ártatlanság vélelme. Európában vagyunk, de ezek a törvények ellentétesek az emberi jogok európai egyezményével. Ez itt a középkor" - zárja ügyvédje, Dimitrakopoulos mester. 

Eva Kaili és ügyvédei feltehetően nem ontják ki az igazság minden részletét. A lebukott szocit ugyanis egy ultramodern, újépítésű börtönben tartják fogva, ami inkább tűnik luxushotelnek, mint olyan helynek, ahol rabokat tartanak fogva.

A Brüsszel északkeleti csücskében található Haren börtön Belgium, de talán egész Európa legújabb és legmodernebb börtöne. Több évig tartó tervezés és kivitelezés után tavaly októberben adták át az intézményt, az első rabok pedig novemberben kerültek itt elhelyezésre – tehát Kaili is az elsők között élvezheti az intézmény vendégszeretetét.

A HAREN TÖBB TUCAT ÉPÜLETBŐL ÁLL ÉS 15 HEKTÁRON TERÜL EL, EZÉRT A HELYI SAJTÓBAN GYAKRAN CSAK „LUXUS BÖRTÖNFALUKÉNT" SZOKTAK HIVATKOZNI RÁ.

Az épületkomplexumot úgy alakították ki, hogy „a lehető legbarátságosabb környezetet" biztosítsa a bentlakóknak. Tervező hivatkoztak arra, hogy az itt raboskodók „jól érezzék magukat" és a lehető „legpozitívabb benyomások érjék őket", valamint, hogy „elkerüljenek a börtönélményekkel kapcsolatos bármiféle frusztrációt".

Ennek megfelelően például nem szereltek rácsokat az ablakokra, hogy minden helyiséget természetes fény világíthasson meg. Sőt, a cellákat saját hűtővel, televízióval, állítható termosztáttal, bejövő hívásokat fogadó vonalas telefonnal és zuhanykabinnal szerelték fel.

A fogvatartottak ráadásul bizonyos jogosultságok megszerzése után szabadon mozoghatnak a börtönben, ami lehetővé teszi számukra, hogy „továbbra is gyakorolhassák napi rutinjukat, pozitívan befolyásolva ezzel a kedélyállapotukat". Itt az iskolába a dolgozni járó fogvatartottak felkapják a kabátjukat és kimennek az ajtón. Nemcsak a cellájukból, hanem a lakótömbjükből is" – olvasható a börtönt tervező mérnökiroda honlapján, ahol külön kiemelik, hogy a rabok jólétét minden más szempont elé sorolták a tervezés során.

Miről van szó?

Tavaly év vége óta az európai politikát egy vesztegetési botrány sújtja az Európai Parlamentben. Katar, valamint Marokkó állítólag megpróbálta befolyásolni az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit. Ez konkrétan úgy történt volna, hogy az Európai Parlamentben fontos pozíciót betöltő személyeknek nagy összegeket fizettek, vagy drága ajándékokat adtak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2023-03-01 | 20:54
Emberségből jeles: kipakolták a berlini öregek otthonának lakóit, hogy migránsokat költöztessenek be

Emberségből jeles: kipakolták a berlini öregek otthonának lakóit, hogy migránsokat költöztessenek be

 • Olyan lakókat is kitesznek az idősek otthonából, akik lélegeztetőgépen vannak.
 • Ennek oka, hogy a migránsotthonok jövedelmezőbbek, mint az idősotthonok.
Botrány 2022-01-20 | 13:06
Hazugságspirálban vergődik Karácsony

Hazugságspirálban vergődik Karácsony

 • Jutalmat adott a Városháza tervezett eladásában közreműködő vagyonkezelő vezetőjének, majd letagadta azt.
 • Karácsonynak egyszerűen nem megy az igazmondás.
Botrány 2021-08-25 | 13:24
Nesze neked adatvédelem: Szegeden úgy pózoltak az előválasztási ívekkel, hogy látszottak a fotón a személyes adatok

Nesze neked adatvédelem: Szegeden úgy pózoltak az előválasztási ívekkel, hogy látszottak a fotón a személyes adatok

 • Ha ez a Fidesznél történik meg, hetekig cikkez róla az ellenzéki propagandamédia.
 • Az ellenzék nyíltan listázza a támogatóit, ahogyan arról a BENNFENTES is írt.
Botrány 2021-09-24 | 17:49
Csípőből hazudik a székesfehérvári DK-s: dokumentumokkal bizonyítjuk, hogy egy offshore cég képviselője és tulajdonosa

Csípőből hazudik a székesfehérvári DK-s: dokumentumokkal bizonyítjuk, hogy egy offshore cég képviselője és tulajdonosa

 • Ráczné Földi Judit kapásból letagadta, hogy egy offshore hátterű vállalkozás képviselője és tulajdonosa lenne.
 • A BENNFENTES nyilvánosságra hozza azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy a DK-s képviselőjelölt-jelölt egyszerűen hazudik.
 • Úgy tűnik, aki Gyurcsány Ferenc pártjában politizál, az hazudik, mint a vízfolyás.
Botrány 2021-12-20 | 09:24
Karácsony cégvezetője: neki home office a yachton, tízmilliós órákban, a kisembernek kirúgások

Karácsony cégvezetője: neki home office a yachton, tízmilliós órákban, a kisembernek kirúgások

 • Mártha Imre, Bajnai és Gyurcsány bizalmasa, a Főváros legfontosabb közműcég-vezetője instagramján a yachtról tolja a 'home office'-t.
 • De azt is fontosnak tartotta megosztani követőivel, hogy egy csinos fenéknek is helyet szorított a yachtján az álomnyaralás közben.
 • Közben vagy kétmilliós, vagy tizenötmilliós órában feszít a tél elején is bronzbarna csúcsmenedzser, akit Karácsony nevezett ki a tisztségébe.
 • Ha a spanyol Costa del Solt éppen megunta, akkor alkalmi hölgykíséretével átvonul Marokkó 7 csillagos szállodájába, éjszakánként 1,6 millióért / fő.
 • Ez a baloldali szolidaritás Budapesten: a legfontosabb vállalatvezető álomnővel nyomja a 'home office'-t a yachton, közben csoportos létszámleépítések zajlanak a Főváros közműcégénél, ahol családos embereket tesznek lapátra.
 • Mit szól ehhez az őskommunista Jámbor András, Karácsony ideológiai jobbkeze?
Botrány 2021-05-29 | 12:00

Micsoda véletlen - Gyurcsány eltűnt szakdolgozata után most Karácsonyé sincs meg

 • Elérhetetlen Karácsony Gergely szakdolgozata az ELTE-n.
 • Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) adatvédelmi tisztviselője arról tájékoztatta a sajtót, hogy Karácsony szakdolgozata nem szerepel az egyetem könyvtárának elektronikus adatbázisában, és az eredeti példány sem található a gyűjtőköri állományban.
 • A Karácsony Gergely szellemi teljesítményét igazoló dokumentumok közül nem ez az egyetlen, aminek nyoma veszett.
 • Legutóbb a főpolgármester azt közölte, nem tudja, hol van az érettségi bizonyítványa, most pedig a máshol már nem elérhető szakdolgozatáról állítja, hogy meg kellene keresnie.