Tarlós ellen kampányt építettek fel Karácsonyék a tömegközlekedés klimatizálásáért, most annyit tanácsolnak cinikusan, "Nyissuk ki az ablakot!"

Tarlós ellen kampányt építettek fel Karácsonyék a tömegközlekedés klimatizálásáért, most annyit tanácsolnak cinikusan, "Nyissuk ki az ablakot!"
  • Döbbenetes cinizmus.
  • Többek között azzal vergődött hatalomra Budapesten az ellenzék, hogy majd klimatizálja a metrót és a tömegközlekedést.
  • Most már csak annyit tudnak mondani a kánikulában levegőt nem kapó embereknek, hogy "Nyissuk ki az ablakot!"
  • A cinikus elszólás hasonlít Karácsonyéra, aki nemrégiben azt javasolta az autósoknak, ha nem bírják a dugót, szálljanak ki, és menjenek gyalog.
  • Őt klimatizált szolgálati autó hurcolja mindenhova, sofőrrel.

A Budapesten közlekedőknek nem elég, hogy a felújítások miatt hosszabb menetidővel kell számolniuk több buszjáraton, előfordulhat, hogy ezeken légkondicionálás nélkül kell utazniuk. A BKK szerint a légkondicionáló berendezéseknek is sok már ez a meleg.

Nyissuk ki az ablakot! – ennyit tud javasolni a BKK arra az esetre, ha a kánikulai napokon azt tapasztalnánk, hogy egy-egy buszon nem működik a légkondicionáló.

Márpedig sok esetben nem működik, erre június közepén figyeltünk fel, ezért tesztelni kezdtünk olyan buszjáratokat, amelyek hosszan szelik át a várost: az 5-öst, a 105-öst és a 7-es buszcsalád járműveit.

A legforróbb kánikulai napokon is rendszeresen fordult elő, hogy a busz – elsősorban az észak-pesti, külvárosi szakaszokon – légkondicionálás nélkül közlekedett.

A BKV autóbuszain a klímaberendezéseket – még tavasszal, a nyári szezon előtt – átvizsgálták, épp azért, hogy a hőségben is képesek legyenek biztosítani a kellő komfortot. Emellett rendszeresen, a klímaberendezés gyártójának utasításai alapján is elvégzik a berendezések karbantartását, tisztítását, a szűrők és egyéb alkatrészek cseréjét.

Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a BKV autóbuszainak jelentős része elöregedett. Sajnos már az elmúlt években is azt tapasztalták, hogy a 15-20 éves járművek klímaberendezései még a lehetséges maximális odafigyelés mellett is gyakran meghibásodnak, vagy rosszabb hatásfokkal üzemelnek, mint az elvárható lenne. Több járműnél csak a légkondicionáló berendezések teljes cseréje jelentene megoldást. Azonban egy ilyen beruházás egy idős, kivonás előtt álló jármű esetében gazdaságilag nem indokolható.

Ráadásul a megvalósításhoz szükséges – egyébként is rendkívül szűk – forrásokat egyéb, ennél fontosabb karbantartási feladatoktól kellene átcsoportosítani – válaszolt a Magyar Nemzet megkeresésére a BKK sajtóközpontja. A lap információi alapján nemcsak karbantartási, hanem üzemanyag-gazdálkodási megfontolások is állnak a légkondicionálás mellőzésének a hátterében, ugyanis a berendezések használata növeli a buszok gázolajfogyasztását.

Ami a városvezetés elöregedett járműparkra vonatkozó állításait illeti: a Tarlós István-féle városvezetés 2010-ben egy elképesztően leromlott járműparkkal vette át a fővárosi tömegközlekedési céget. A két ciklus alatt a járműállomány folyamatosan új buszokkal frissült. Csak 2013-ban 150 új Mercedes-Benz Citaro érkezett, de érdemes megemlíteni azokat is, amelyeket még a Tarlós-vezetés vásárolt meg, de Karácsony Gergely adott át 2020–2021-ban.

Továbbá azt, hogy a Karácsony-féle városvezetés eddig egyetlen, mindössze néhány darab buszra szóló tendert írt ki, amelynek a győzteséről kiderült, hogy egy kamucég.

Ám a beszerzés elsősorban azért keltett botrányt, mert amíg a főváros lehívhatott volna újabbakat a Tarlósék által megszerzett új buszokból, a Karácsony-féle városvezetés inkább használt buszok beszerzése mellett döntött, annak ellenére, hogy az új buszokra a fedezet is megvolt. Ezzel szemben a kormány idén is 3,2 milliárdot költ fővárosi buszbeszerzésre. A kormány az elmúlt évben és idén újabb 64 modern buszt szerzett Budapestnek, miközben az agglomerációs közlekedésfejlesztést is támogatja.

Budapest baloldali vezetése nem csak a buszok esetében preferálja használt, elavult járművek beszerzését. Karácsony Gergely legutolsó teljhatalmú döntése értelmében Frankfurtból vásárolna a BKV húsz-harminc éves villamosokat. Amennyiben évek múltán mégis megérkeznének a Siemens gyártmányú járművek, azontúl, hogy alacsony padlósak, más komfortjavulást nem fognak jelenteni az utazóközönségnek, ugyanis nincs bennük klímaberendezés.

A Magyar Nemzet értesülései szerint hiába állítja a BKV, hogy megoldható a koros járművek nyári hűtése, a gyártó Siemens 2006 és 2014 között többször is vizsgálta a frankfurti közlekedési vállalat kérésére a korszerűsítést, de végül nem vállalta a berendezések beszerelését a vázszerkezet tartókapacitásának a végessége miatt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-09-24 | 18:14
49 perces felvételen győzködi Havas a tanítványát, hogy szexre bírja

49 perces felvételen győzködi Havas a tanítványát, hogy szexre bírja

  • A hangfelvétel szerint végül sikerrel járt a Tanár Úr.
  • Kis magyar metoo a Havas-féle boszorkánykonyhából.
Botrány 2022-01-26 | 16:47
Beismerte a Bizottság tisztviselője: a pedofil-ellenes törvény miatt tartják vissza a pénzeket

Beismerte a Bizottság tisztviselője: a pedofil-ellenes törvény miatt tartják vissza a pénzeket

  • Ez súlyos jogsértés, mert a Helyreállítási Alap forrásait biztosító közös hitelfelvételt Magyarország is megszavazta.
  • Vagyis ezek a pénzek járnának Magyarországnak, ha az EU nem kekeckedne hazánkkal.
Botrány 2021-09-27 | 19:56
Az MSZP-s Tóth Bertalan bizonyítékokat hozott nyilvánosságra, hogy a székesfehérvári DK-s jelölt hazudik az offshore ügyében

Az MSZP-s Tóth Bertalan bizonyítékokat hozott nyilvánosságra, hogy a székesfehérvári DK-s jelölt hazudik az offshore ügyében

  • Szerinte a korszakváltást nem lehet végigcsinálni közhiteles adatokkal dokumentált offsore-ozókkal és náci karlendítőkkel.
Botrány 2021-09-21 | 17:41
Kussoljatok! - ezt üzeni Márki-Zay a hódmezővásárhelyi képviselőknek

Kussoljatok! - ezt üzeni Márki-Zay a hódmezővásárhelyi képviselőknek

  • Úgynevezett "széksértési" önkormányzati rendeletet alkotott a hódmezővásárhelyi közgyűlés.
  • Ennek lényege, hgy bármely képviselő bemószerolhatja a másikat, ha az szerinte sértőt mondott a Polgármester Úrra, vagy más képviselőre.
  • Nesze neked szólásszabadság és demokrácia.
Botrány 2023-01-21 | 16:08
Agybaj, de igaz: napokon belül rovarokat és férgeket etet velünk az Európai Bizottság

Agybaj, de igaz: napokon belül rovarokat és férgeket etet velünk az Európai Bizottság

  • Január 24-én ugyanis életbe lép az Európai Bizottság rendelete, mely egy sor élelmiszer előállításához engedélyezi a házi tücsök (Acheta domesticus) és a penészevű gabonabogár (Alphitobius diaperinus) felhasználását.
  • A cél természetesen a klíma- és bolygóvédelem.
  • A porokat egy vietnámi és egy franci cég szállíthatja be az élelmiszerelőállításba.
Botrány 2022-02-09 | 10:16
Cseh Katalinnak vastagabb a bőr a képén, mint a Kínai Nagy Fal

Cseh Katalinnak vastagabb a bőr a képén, mint a Kínai Nagy Fal

  • Átláthatóságról és integritásról szóló online eseményen lépett fel a művésznő.
  • Ennek a "közösségi források jövőjének védelme" és a "fenntartható beruházások" voltak a témái.
  • Közben 4,8 milliárdos, EU-s pénzek jogtalan felhasználásának ügyében folyik egykori céghálója ellen a nyomozás.
Botrány 2021-10-26 | 13:13
Támadnak a "tiszták" Józsefvárosban: egy kerékbilincs-mutyi miatt elítélt jegyző Pikó munkatársa

Támadnak a "tiszták" Józsefvárosban: egy kerékbilincs-mutyi miatt elítélt jegyző Pikó munkatársa

  • Dr. Sajtos Csilla Józsefváros új jegyzője nyár óta.
  • Ő korábban Terézvárosban is megfordult, ahol egy kerékbilincs-botrány miatt 300 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte a bíróság.
  • Sajtos Csillát amitatt ítélték el, mert hivatali helyzetével visszaélve kerékbilincseket szedetett le szabálytalanul parkoló autókról úgy, hogy annak költségeit az érintettnek nem kellett megfizetni, sőt, a szabálytalan parkolás miatt nem indult eljárás sem.
  • Vádlott-társa, a 2010 előtt alpolgármester MSZP-s Hatvani Csaba szintén 300 ezer forintos pénzbüntetést kapott.
  • Harmadik társuk, az akkori közterület-felügyelet vezetője volt, és akit vesztegetéssel is megvádoltak, 250 ezer forintos büntetést és 2 év letöltendőt kapott.
  • Nyár óta a jogerősen elítélt jegyzőasszony a józsefvárosi törvényesség legfőbb felügyelője.