Tarlós ellen kampányt építettek fel Karácsonyék a tömegközlekedés klimatizálásáért, most annyit tanácsolnak cinikusan, "Nyissuk ki az ablakot!"

Tarlós ellen kampányt építettek fel Karácsonyék a tömegközlekedés klimatizálásáért, most annyit tanácsolnak cinikusan, "Nyissuk ki az ablakot!"
 • Döbbenetes cinizmus.
 • Többek között azzal vergődött hatalomra Budapesten az ellenzék, hogy majd klimatizálja a metrót és a tömegközlekedést.
 • Most már csak annyit tudnak mondani a kánikulában levegőt nem kapó embereknek, hogy "Nyissuk ki az ablakot!"
 • A cinikus elszólás hasonlít Karácsonyéra, aki nemrégiben azt javasolta az autósoknak, ha nem bírják a dugót, szálljanak ki, és menjenek gyalog.
 • Őt klimatizált szolgálati autó hurcolja mindenhova, sofőrrel.

A Budapesten közlekedőknek nem elég, hogy a felújítások miatt hosszabb menetidővel kell számolniuk több buszjáraton, előfordulhat, hogy ezeken légkondicionálás nélkül kell utazniuk. A BKK szerint a légkondicionáló berendezéseknek is sok már ez a meleg.

Nyissuk ki az ablakot! – ennyit tud javasolni a BKK arra az esetre, ha a kánikulai napokon azt tapasztalnánk, hogy egy-egy buszon nem működik a légkondicionáló.

Márpedig sok esetben nem működik, erre június közepén figyeltünk fel, ezért tesztelni kezdtünk olyan buszjáratokat, amelyek hosszan szelik át a várost: az 5-öst, a 105-öst és a 7-es buszcsalád járműveit.

A legforróbb kánikulai napokon is rendszeresen fordult elő, hogy a busz – elsősorban az észak-pesti, külvárosi szakaszokon – légkondicionálás nélkül közlekedett.

A BKV autóbuszain a klímaberendezéseket – még tavasszal, a nyári szezon előtt – átvizsgálták, épp azért, hogy a hőségben is képesek legyenek biztosítani a kellő komfortot. Emellett rendszeresen, a klímaberendezés gyártójának utasításai alapján is elvégzik a berendezések karbantartását, tisztítását, a szűrők és egyéb alkatrészek cseréjét.

Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a BKV autóbuszainak jelentős része elöregedett. Sajnos már az elmúlt években is azt tapasztalták, hogy a 15-20 éves járművek klímaberendezései még a lehetséges maximális odafigyelés mellett is gyakran meghibásodnak, vagy rosszabb hatásfokkal üzemelnek, mint az elvárható lenne. Több járműnél csak a légkondicionáló berendezések teljes cseréje jelentene megoldást. Azonban egy ilyen beruházás egy idős, kivonás előtt álló jármű esetében gazdaságilag nem indokolható.

Ráadásul a megvalósításhoz szükséges – egyébként is rendkívül szűk – forrásokat egyéb, ennél fontosabb karbantartási feladatoktól kellene átcsoportosítani – válaszolt a Magyar Nemzet megkeresésére a BKK sajtóközpontja. A lap információi alapján nemcsak karbantartási, hanem üzemanyag-gazdálkodási megfontolások is állnak a légkondicionálás mellőzésének a hátterében, ugyanis a berendezések használata növeli a buszok gázolajfogyasztását.

Ami a városvezetés elöregedett járműparkra vonatkozó állításait illeti: a Tarlós István-féle városvezetés 2010-ben egy elképesztően leromlott járműparkkal vette át a fővárosi tömegközlekedési céget. A két ciklus alatt a járműállomány folyamatosan új buszokkal frissült. Csak 2013-ban 150 új Mercedes-Benz Citaro érkezett, de érdemes megemlíteni azokat is, amelyeket még a Tarlós-vezetés vásárolt meg, de Karácsony Gergely adott át 2020–2021-ban.

Továbbá azt, hogy a Karácsony-féle városvezetés eddig egyetlen, mindössze néhány darab buszra szóló tendert írt ki, amelynek a győzteséről kiderült, hogy egy kamucég.

Ám a beszerzés elsősorban azért keltett botrányt, mert amíg a főváros lehívhatott volna újabbakat a Tarlósék által megszerzett új buszokból, a Karácsony-féle városvezetés inkább használt buszok beszerzése mellett döntött, annak ellenére, hogy az új buszokra a fedezet is megvolt. Ezzel szemben a kormány idén is 3,2 milliárdot költ fővárosi buszbeszerzésre. A kormány az elmúlt évben és idén újabb 64 modern buszt szerzett Budapestnek, miközben az agglomerációs közlekedésfejlesztést is támogatja.

Budapest baloldali vezetése nem csak a buszok esetében preferálja használt, elavult járművek beszerzését. Karácsony Gergely legutolsó teljhatalmú döntése értelmében Frankfurtból vásárolna a BKV húsz-harminc éves villamosokat. Amennyiben évek múltán mégis megérkeznének a Siemens gyártmányú járművek, azontúl, hogy alacsony padlósak, más komfortjavulást nem fognak jelenteni az utazóközönségnek, ugyanis nincs bennük klímaberendezés.

A Magyar Nemzet értesülései szerint hiába állítja a BKV, hogy megoldható a koros járművek nyári hűtése, a gyártó Siemens 2006 és 2014 között többször is vizsgálta a frankfurti közlekedési vállalat kérésére a korszerűsítést, de végül nem vállalta a berendezések beszerelését a vázszerkezet tartókapacitásának a végessége miatt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-09-24 | 18:25
A baloldal végig hazudott az előválasztási rendszer meghekkeléséről - párbeszédes belső levelezés cáfolja a baloldal hazudozásait

A baloldal végig hazudott az előválasztási rendszer meghekkeléséről - párbeszédes belső levelezés cáfolja a baloldal hazudozásait

 • Egyre rövidebb a baloldali hazudozások szavatossága.
 • Karácsony Gergely lebukása után a teljes baloldal is 4 nap alatt bukott meg a hazugságaival.
 • Azt állították, a Fidesz és a kormánykörök hekkelték meg az előválasztási rendszert.
 • Facebookos belső üzenetváltásokból derült ki, hogy pontosan tudták a leálláskor, hogy elbénázták az egészet.
 • De ennek ellenére is a kormánypártokra fogták a leállást.
 • A baloldalnak nincsen egy igaz pillanata sem, amikor igazat mondanának az embereknek.
Botrány 2021-10-05 | 15:25
Részegségével mentegeti náci karlendítését az ózdi jobbikos

Részegségével mentegeti náci karlendítését az ózdi jobbikos

 • Előbb aljas rágalomnak tartotta, hogy karlengetne, most újabb magyarázattal állt elő az előválasztáson vesztes ózdi jobbikos.
 • Illuminált állapotban volt - mondja.
 • A mosakodásban továbbra is hű partnere az ellenzéki propagandamédia.
 • Kérdés, ki az, aki Holokauszt-múzeumba jár részegen?
Botrány 2021-09-08 | 14:38
Az LMBTQ-propaganda elkaszálása miatt nem fizeti ki Brüsszel a Helyreállítási Alap pénzeit

Az LMBTQ-propaganda elkaszálása miatt nem fizeti ki Brüsszel a Helyreállítási Alap pénzeit

 • Kiemelten fontos az Uniónak, hogy a kisgyerekeket transzneműek érzékenyítsék az óvodákban és az iskolákban.
Botrány 2021-08-03 | 20:10
Pár nappal ezelőtt öngyilkosságot kísérelt meg a pedofil képek miatt letartóztatott jobbikos?

Pár nappal ezelőtt öngyilkosságot kísérelt meg a pedofil képek miatt letartóztatott jobbikos?

 • A BENNFENTES úgy értesült, pár nappal ezelőtt öngyilkosságot kísérelt meg a pedofil pornográf felvételek miatt letartóztatott jobbikos Horváth László.
Botrány 2021-07-29 | 11:14
Momentumos jegyzőkönyv: Cseh Katalin a saját cégére hivatkozva lett a Momentum vezetőségi tagja

Momentumos jegyzőkönyv: Cseh Katalin a saját cégére hivatkozva lett a Momentum vezetőségi tagja

 • Másfél hete tart az Anonymous-ügyként elhíresült botrány, amelyben egy álarcos alak hívta fel a sajtó figyelmét, hogy Cseh Katalinhoz köthető cégháló több mint 4,7 milliárd európai uniós támogatást nyert el.
 • A NOlimpiával ismertséget szerző politikus, aki az olimpiára hivatkozva pályázott EU-s támogatást hologramos technológia kifejlesztésére, elismerte a pályázás tényét és azt állította, hogy minden rendben volt a pályázattal.
 • A BENNFENTES is írt róla, hogy nem ez volt a családi Pannónia Nyomda Kft. első botránya, korábban a Momentumtól is kaptak megbízásokat a 2018-as kampányban, amely pénzekkel nem tudott megfelelően elszámolni a párt.
 • A Cseh Katalin apja, Cseh Tibor által alapított Pannónia Nyomda Kft., amelynek 2013 és 2018 között Cseh Katalin volt az ügyvezetője, két részletben összesen 285 millió forintot nyert EU-s pályázatokon.
 • Úgy is, hogy fióktelepet nyitott pár nappal a pályázatok előtt, hogy jogsulttá váljon az EU-s forrásokra.
Botrány 2021-09-27 | 10:52
Egy gazdátlanul hagyott nagyváros mindennapjai: feljelentést tett a Közbeszerzési Hatóság Karácsonyék villamosbeszerzése miatt

Egy gazdátlanul hagyott nagyváros mindennapjai: feljelentést tett a Közbeszerzési Hatóság Karácsonyék villamosbeszerzése miatt

 • Karácsony hetek óta gőzerővel csak a kampányára fókuszál.
 • Bár azt állította, mindegy, hogy telefonon, vagy emailen tartja a kapcsolatot a kollégáival, mert a budapesti ügyek akkor is mennek.
 • A Közbeszerzési Hatóság nem így látja, a hivatal eljárást indított, és az elhíresült villamosbeszerzések ügyében megtette a büntetőfeljelentést is.
 • A Hatóság szerint a verseny szűkítésére alkalmas, ahogyan a Főváros előzetes tárgyalásokon ismertette a frankfurti villamosok szállítójával a beszerzés paramétereit.
Botrány 2021-09-08 | 11:29
Szécsényben 1,5 milliárdot kaszáltak a Cseh Katalin körüli cégek, de a működésüknek semmi nyoma

Szécsényben 1,5 milliárdot kaszáltak a Cseh Katalin körüli cégek, de a működésüknek semmi nyoma

 • A szécsényi telephelyen az említett társaságok soha nem dolgoztak, a szóban forgó pályázatok megvalósulásának pedig egyelőre nyoma sincs.
 • Ez már csak azért is figyelemreméltó körülmény, mert a pályázatok jelentős részének megvalósítási határideje már lejárt.