Bloomberg: 40 év után vége az amerikai középosztály vagyonfelhalmozásnak? Egy, az inflációtól és a vagyonvesztéstől szorongó középosztály néz farkasszemet a félidős választásokkal

Bloomberg: 40 év után vége az amerikai középosztály vagyonfelhalmozásnak? Egy, az inflációtól és a vagyonvesztéstől szorongó középosztály néz farkasszemet a félidős választásokkal
  • Mintegy 7 százalékkal csökkent az amerikai középosztály átlagos vagyona, alig kilenc hónap alatt.
  • Ez máris nagyobb visszaesés, mint a 2007-2009-es globális pénzügyi válság óta bármikor.
  • Az amerikai középosztály tagjai közül kétszer annyian mondták, hogy szoronganak az amerikai gazdaság állapota miatt, mint azok, akik nyugodtnak érzik magukat.

Az amerikai középosztály egy generáció óta a legnagyobb csapással néz szembe a vagyonát illetően, ahogy jelenleg a félidős választások előtt áll - noha az olcsó pénz évtizedének és az abból táplálkozó vagyonboomnak köszönhetően gazdagabban fut neki a szavazásnak, mint valaha is volt - írja a Bloomberg egy nagy riportban.

Ez a következtetése a Bloomberg News vizsgálatának, amely új vagyoni adatokat párosított a Harris exkluzív közvélemény-kutatásával annak a 100 millió felnőttnek az attitűdjeiről, akik az amerikai gazdaság és politika középpontjában állnak a választások előtt.

A középosztály vagyona régóta meghatározza az amerikai vezetők politikai sorsát. Az adatok szerint ez a csoport felelős az amerikai fogyasztási kiadások feléért, és tagjai nagyobb valószínűséggel szavaznak, mint a jövedelmi ranglétrán lejjebb elhelyezkedők.

Az interjúkban a középosztálybeli amerikaiak - az ohiói és michigani nyugdíjasoktól a wyomingi első lakásvásárlókig - aggodalmukról beszéltek a gazdaság jövőjével és az infláció hatásával kapcsolatban, de ugyanakkor optimizmusukat is kifejezték mind saját pénzügyeikkel, mind gyermekeik jövőjével kapcsolatban. 

A középosztály vagyona márciusban érte el a csúcsot, és most csökken - a lejtmenet a korábban példátlan ötéves emelkedést követi.

Amerikában középosztálybelinek lenni többről szól, mint a fizetésről vagy a bérekről: a valódi gazdasági biztonságot a vagyon, valamint a vagyonhoz való hozzáférés és a következő generációnak való továbbadás képessége határozza meg.

Idén márciusban az amerikai középosztály átlagos reálvagyona - beleértve a lakástulajdont és más fizikai eszközöket, valamint a nyugdíj- és egyéb megtakarításokat - 393 300 dollár volt, ami a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) közgazdászai által összeállított adatok szerint minden idők legmagasabb értéke.

A végeredmény egy olyan amerikai gazdaság és fogyasztói réteg, amely jobban fel tudja dolgozni a fenyegető recesszió okozta sokkhatásokat, ugyanakkor a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az emberek idegesebbek is, mint az elmúlt években bármikor, már ami a gazdaságot illeti.

Ezek az aggodalmak az amerikai politika szempontjából is kritikus időszakban jelentkeznek, mivel Joe Biden elnök demokratái igyekeznek megvédeni a Kongresszusban a vékony többségüket.

A középosztály vagyonának márciusi csúcspontja egy ötéves felhalmozási időszakot zárt le, amely két elnökséget ölelt fel, és amelyet a történelmi mélyponton lévő alacsony kamatlábak tettek lehetővé, és amely az elmúlt fél évszázad legjelentősebb csúcspontja volt az időszakban.

Az adatok azt mutatják, hogy az átlagos amerikai középosztálybeli felnőttek ezen a csúcson több mint 120 000 dollárral lettek gazdagabbak, mint amikor Donald Trump 2017 januárjában hivatalba lépett.

Ezek a nyereségek olyan dolgok, mint amik például a lakásfelújítások világméretű fellendülését táplálták, és segítettek a családoknak átvészelni az emelkedő fogyasztói árakat.

De ez a korszak már leáldozóban van, ha nem is ért véget.

A Berkeley közgazdászai által "középső 40%"-nak nevezett felnőttek átlagos vagyona - az a népesség, amelynek vagyona az 50-90. percentilisbe esik - október 25-i zárásig mintegy 7%-kal, azaz több mint 27 000 dollárral, 366 100 dollárra csökkent a márciusi csúcs óta a becsléseik szerint.

Ez máris a legnagyobb visszaesés a 2007-2009-es globális pénzügyi válság óta.
Jó okunk van azt gondolni, hogy a lejtmenet még csak most kezdődik. Ez jelentős hatással lehet a gazdaságra, valamint a választásokra, nemcsak idén, hanem 2024-ben is, amikor a demokraták megpróbálják majd megtartani a Fehér Házban a hatalmukat.

A fogyasztók valószínűleg visszafogják a vásárlásokat, ahogy a pénzügyi körülmények egyre veszélyesebbé válnak. És még egy olyan évben is, amikor jelentős társadalmi kérdések szerepelnek a szavazólapon, a gazdasági aggodalmak és realitások sok szavazatot befolyásolnak majd.

A középosztálybeli szavazók körében a Bloomberg számára a félidős választások előtt végzett Harris-felmérés szerint 86%-uk mondta, hogy személyes pénzügyi helyzete jelenleg jó, de minden ötödik választópolgár arra számít, hogy a következő egy évben rosszabb lesz.

Kétszer annyian mondták, hogy stresszesnek vagy szorongónak érzik magukat az amerikai gazdaság jelenlegi állapota miatt, mint azok, akik nyugodtnak érzik magukat.

Mindössze 26% mondta, hogy optimista.

Bár a pártok között is van megosztottság. A választások előtt a középosztálybeli republikánusok stresszesebbek és kevésbé optimisták a gazdasággal kapcsolatban, mint demokrata párti társaik.

A republikánusokat tehát jobban aggasztja a gazdaság, mint a demokratákat.

Ha az amerikai gazdaság jelenlegi helyzetére gondol, az alábbi érzelmek közül melyiket érzi? Kérjük, válassza ki az összeset, amelyik Önre vonatkozik.

A középosztálybeli családok problémája az, hogy miközben az infláció felemészti a jövedelmüket és a vásárlóerőt az élelmiszerektől a nyaralásokig, a vagyon, amelyre sokan támaszkodhatnának, hogy tompítsák a csapást, most szintén megsérül. Ez annak köszönhető, hogy a Fed a gazdaság lassítása érdekében a hitelfelvételi költségek, a kamat emelésével igyekszik felvenni a harcot az infláció ellen.

Az S&P 500 index máris 19%-ot esett idén a fenyegető recessziótól való félelem miatt.

A 30 éves fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamatlába, amely az 1940-es évek óta a középosztály vagyonának alapköve, egy év alatt több mint kétszeresére emelkedett, és két évtizede a legmagasabb szintre emelkedett, miközben a meglévő lakások eladásai 15 éves mélypontra zuhantak.

Ez a háttér a középosztály számára sem ismeretlen. Ha országszerte beszélünk a középosztály tagjaival, akkor azt tapasztaljuk, hogy feszültség van a vagyon gyarapodása között, amelyet sokan élveztek az elmúlt öt évben, valamint a gazdasággal kapcsolatos jövőbeli aggodalmaik között.

Mindez persze a választók fejében lesz, amikor november 8-án az urnákhoz járulnak. 

Tom Maley és családja profitált az ingatlanárak emelkedéséből. De ő a legtöbbeknél konzervatívabb is, amikor a vagyonról történő gondolkodásról van szó.

A lakásvagyon papíron lévő vagyon, ugye?

A 71 éves Tom Maley nem sokkal a világjárvány előtt ment nyugdíjba optikusként, és mint sokan az amerikai középosztályból, akik válaszoltak a Harris-felmérésre, ő és családja is profitált a lakásárak emelkedéséből. Az Ohio állambeli Columbus külvárosában lévő otthona ma jóval többet ér, mint amikor megvásárolta. Az elmúlt 5 év során a CoreLogic elemző cég által összeállított adatok szerint az átlagos lakástulajdonosok Columbus környékén közel 108 000 dollárral növelték saját tőkéjüket.

De ő konzervatívabb, mint a legtöbben, amikor erről a vagyonról gondolkodik.

"Csak két olyan alkalom van, amikor az otthonod értékének van jelentősége: aznap, amikor megveszed, és amikor eladod" - mondja Maley.

Erre akkor kapott lgutóbb emlékeztető jelzést, amikor a három felnőtt fia közül az egyiket idén év elején Marylandből Ohioba költöztették a munkája miatt, és ennek következtében a 3% alatti jelzáloghitelből 6%-os kamatozású lett. "Ez a jóléti hatás nagyon gyorsan semmivé válik, amikor költözni kell" - mondja Maley.

A valóság az, hogy az amerikai középosztály vagyonának nagy része ingatlanban van lekötve, ami azt is jelenti, hogy nem olyan könnyű hozzáférni, mint a likvidebb formában tartott vagyonhoz.

Az elmúlt öt évben a középső 40%-nak a Fed adatai szerint az otthonokban lévő tőkéje 5,7 billió dollárral, közel 17 billió dollárra nőtt, ami az amerikai teljes ingatlanvagyon nagyjából 60%-át teszi ki.

A középosztály vagyonának növekedése: az ingatlanárak az elmúlt 5 évben a legnagyobb mértékben növelték a háztartások vagyonát.

Ez a lakástulajdon-értéknövekedés segít megmagyarázni a növekvő társadalmi szakadékot és feszültséget az amerikai lakástulajdonosok és a bérlők között: utóbbiak számára a lakástulajdon még valószínűtlenebbé vált a bérleti díjak emelkedésével, mondja Gabriel Zucman, a Berkeley egyik közgazdásza.

Ő azonban valami nagyobbat is lát a láthatáron.

Zucman szerint "talán fordulóponthoz érkeztünk" a vagyonfelhalmozásban - egy 40 éves időszak végére, amikor a növekvő vagyon az amerikai középosztály nagy részét megvédte a stagnáló jövedelmek, a növekvő egyenlőtlenségek és az utóbbi időben az infláció hatásaitól.

Másfelől viszont még normális időkben is kevesen költöznek, és a lakásvagyon a gazdaság számára lengéscsillapítóként hathat.

Mischa Fisher, a Northwestern Egyetemen tanító, lakhatásra szakosodott közgazdász szerint az ingatlanvagyon, amelyen az amerikai középosztály most ül, recesszió esetén nem csak számukra, hanem a fogyasztásvezérelt gazdaság számára is 'párnát' [védelmet] jelent.

A CoreLogic adatai szerint az idén júniusig eltelt öt év alatt a napfényövezet olyan metropoliszaiban, mint a floridai Lakeland-Winter Haven és az arizonai Phoenix-Mesa-Scottsdale, a lakástulajdonosok 200% feletti növekedést értek el. A CoreLogic adatai alapján az államok több mint felében 100 000 dollár feletti értéknövekedést értek el a lakástulajdonosok a vagyonukban, élükön az átlagos kaliforniai lakástulajdonosok 298 000 dolláros nyereségével.

Átlagos 5 éves tőkenövekedés a 100 legnagyobb metropolisz területén.


A lakásvagyon még fontosabbá vált tehát e középosztálybeli csoport számára. Öt évvel ezelőtt a középső 40% a vagyonának egyharmadát ingatlanban tartotta. Idén ez az arány 36,2%-ra nőtt, ami messze a legnagyobb vagyonelem a csoport számára.

Bár Maley is haszonélvezője volt, felkészült a nehezebb időkre, és azt tervezi, hogy a félidős választásokon a republikánusokra fog szavazni, mivel a gazdaság helyzete a legfontosabb kérdés számára, mint mondja.

Ő és a felesége máris visszafogták a kiadásaikat.

"Nem ez az első rodeó, ahol kétszámjegyű inflációval kell szembenéznem" - mondja.

Brandi Romero és férje a wyomingi Casperbe költöztek, és tavaly vásároltak egy házat, amelyben öt gyermeküket szeretnék felnevelni.

Harmincasok és első lakásvásárlók

Az ezredfordulós családok számára, akik nemrégiben léptek eggyel feljebb az ingatlanlétrán, a magas infláció és az emelkedő kamatlábak kombinációja másképp hat.

Brandi Romero és férje három évvel ezelőtt a wyomingi Casperbe költözött Louisianából, ahol jobb életminőséget és az amerikai középosztálybeli álom saját verzióját keresték. Tavaly vásároltak egy házat, amelyben öt, három és 15 év közötti gyermeküket szeretnék felnevelni.

"Szóval ezt a részét megkaptuk" - mondja Romero, a veterán és volt rendőrtiszt, aki most otthon marad a gyerekekkel, és nem volt hajlandó politikáról beszélni vagy elárulni, kire tervez szavazni november 8-án. "De minden drágult, mióta ideköltöztünk."

Az Egyesült Államok hegyvidéki államaiban, amelyekhez Wyoming is tartozik, a múlt hónapban továbbra is a legmagasabb volt az infláció az országban, a fogyasztói árak éves szinten 9,6%-kal emelkedtek, ami jóval az országos átlag felett van.

A hegyvidéki államokban emelkednek a leggyorsabban az árak.


A számlák kifizetéséhez és a benzinhez, amire szükség van ahhoz, hogy a gyerekeket minden nap elszállítsa az iskolába, Romero az Uber és a Lyft cégeknél sofőrködik.

De még mindig aggódik amiatt, hogy egyszer megengedheti-e magának, hogy meglátogassa a családját Louisianában, vagy hogy a gyerekeit főiskolára küldje.

Férjével meghozták azt a nehéz döntést, hogy kivették a gyerekeiket az iskolai sportból, mert nem engedhetik meg maguknak az ezzel járó utazást.

Ezzel nincsenek egyedül. A Harris-felmérésben részt vevő középosztálybeli válaszadók közel 80%-a mondta, hogy visszafogja a kiadásait. Ahogy az infláció emelkedik, az amerikaiak egyre takarékosabbak lesznek.

Az emelkedő árak mennyire késztették Önt arra, hogy jelentősen csökkentse kiadásait?

"Nehéz optimistának lenni, mert semmi sem stabil körülöttünk" - mondja Romero. De "optimistán remélem, hogy a helyzet javulni fog".

A Harris felmérése szerint a középosztály ezredfordulós tagjai, mint Romero, aki 36 éves, valójában optimistábbak az előttük álló évvel kapcsolatban, mint az idősebb középosztálybeli amerikaiak. Az ezredfordulósok több mint fele úgy gondolta, hogy pénzügyi helyzete egy év múlva jobb lesz, mint most, szemben az X generációs válaszadók mindössze 37%-ával és a baby boomerek 18%-ával.

Az ezredfordulós középosztálybeliek optimistábbak - A jövőre gondolva, Ön szerint milyen lesz a pénzügyi helyzete a következő egy évben?

Gale Benington, a nyugdíjas pszichológus számára, aki a michigani Lansing mellett él férjével, egy nyugdíjas középiskolai tanárral és kosárlabdaedzővel, az emelkedő árakkal való megbirkózás csak folytatása volt annak a megszorításnak, amelyet a házaspár a világjárvány idején vállalt. 

A gyerekek rendben lesznek, ugye?

Az amerikai középosztály fejlődését gyakran generációkban mérik. Az emberek szeretik tudni, hogy jobban teljesítettek, mint a szüleik - és hogy a gyerekeik még jobban fognak teljesíteni.

A világjárvány okozta zavarok és a közelgő recesszióval kapcsolatos borúlátás ellenére az amerikai középosztály tagjai figyelemre méltóan optimisták a hosszú távú kilátásokat illetően, és hisznek abban, hogy a gyermekeik jól fognak boldogulni.

De a republikánusok középosztálya egy kicsit kevésbé bizakodó a gyerekek kilátásaival kapcsolatban.

Ha a gyermekei jövőbeli jövedelmére és vagyonára gondol, mit gondol, anyagilag jobban vagy rosszabbul fognak járni, mint ön?

A Harris által megkérdezett középosztálybeli felnőttek kétharmada azt mondta, hogy egy évtized múlva jobb anyagi helyzetben lesz, mint ma, és 81%-uk úgy gondolta, hogy gyermekeik jobban fognak járni, mint a szüleik. Bár a pártok szavazóinak véleménye szerényen megoszlott.

A középosztálybeli republikánusoknak csak 77%-a volt optimista a gyermekei jövőjét illetően, szemben a demokraták 85%-ával.

Gale Benington nyugdíjas pszichológus számára, aki a michigani Lansing mellett él férjével, egy nyugdíjas középiskolai tanárral és kosárlabdaedzővel, az emelkedő árakkal való megbirkózás csak folytatása volt annak a megszorításnak, amelyet a házaspár a világjárvány idején vállalt.

Még mindig minden este megisznak egy pohár bort a vacsorához. Csak már nem mennek el annyiszor vacsorázni vagy moziba, mint korábban.

Az inflációval való megbirkózást a nő hazafias háborús kötelességének tekinti, mivel inkább Vlagyimir Putyint okolja az árak emelkedéséért, mint Biden elnököt.

Azt tervezi, hogy a novemberi választásokon a demokrata jelöltekre fog szavazni.

Ha az amerikai fogyasztók ellenálló képességét akarja felmérni, a lánya lehet a legjobb példa, mondja Benington, ami arra utal, hogy miért olyan optimista gyermeke jövőjét illetően.

A 24 éves orvosbiológiai mérnök már most többet keres, mint Benington férje tanárként valaha is keresett, és szabadabban költ, mint Benington valaha is tudna vagy akarna.

"Állandóan azt mondja nekünk, hogy olyan gazdag vagyok, olyan gazdag vagyok" - mondja Benington. "Valóban olyan szinten él, ahol ha akar valamit, meg is kapja. Én még soha nem éltem ezen a szinten."
Tony Grice optimista a saját gazdasági jelenét és kilátásait illetően, de nem bízik abban, hogy Amerika vagy annak gazdasága merre tart.

Az amerikai álom

A középosztályba való bekerülés továbbra is az amerikai álom egyik legfontosabb eleme, és Tony Grice fekete emberként ennek az álomnak a saját, bonyolult 21. századi változatát éli.

Grice Philadelphiában született, főiskolára járt, és könyvelésből és pénzügyekből szerzett diplomát. 30 évig dolgozott a szövetségi kormányzatnál, mielőtt visszavonult az észak-karolinai Raleigh külvárosába.

A 67 éves Grice kényelmesen megél nyugdíjából, társadalombiztosítási juttatásaiból és a feleségével az évek során eszközölt befektetések hozamából. Ez a középosztálybeli nyugdíjas évei irigylésre méltóak, és az USA szélesebb körű jólétéről árulkodnak.

A középosztálybeli amerikaiaknak nem csak ingatlanvagyonuk van, de nyugdíjcélú megtakarításaik is növekedtek az elmúlt öt évben, még akkor is, ha ezek a megtakarítások az idei piaci zavarok miatt visszaestek, és ez egyeseket arra ösztönözhet, hogy változtassanak megtakarítási stratégiájukon.

A Harris felmérése szerint a középosztálybeli válaszadók közel ötöde már csökkentette vagy tervezi a 401-es nyugdíjpénztári befizetések csökkentését. Ugyanakkor 39%-uk azt mondta, hogy ennek ellenkezőjét teszi, és növeli vagy tervezi növelni a 401-es nyugdíjpénztárba történő befizetéseket.

Turbulenciák közepette sokan növelik a befektetéseket - Mennyit változtak a 401(k) számlára történő befizetései tavaly óta?


A középosztály erős pénzügyi helyzete magyarázatot adhat arra, hogy miért látják a többségnél optimistábban az amerikai álom megvalósíthatóságát: 60%-uk tartja elérhetőnek, szemben a lakosság 49%-ával. Ebben a kérdésben is vannak nézeteltérések a pártok között: a középosztályhoz tartozó republikánusok fele látja elérhetőnek az álmot, míg a demokraták kétharmada.

És miközben Grice jól érzi magát, ő is a kiábrándultak közé tartozik, egy fekete ember egy olyan országban, amely még mindig nem ébredt rá a rasszizmusra. Azt fontolgatja, hogy állandóan az Egyesült Államokon kívülre, talán Mexikóba költözik. Lehet, hogy a középosztály kényelmes tagja. Csak aggódik, hogy az ország túlságosan megosztott ahhoz, hogy helyrehozza.

"Nem akarom az életem hátralévő részét egy konfliktusokkal teli országban leélni" - mondja Grice.

Grice számára a középosztály tagjának lenni kevesebb jelentőséggel bír egy olyan országban, amely szerinte gazdaságilag megosztott "a szegényekre, a dolgozó szegényekre, a kényelmesekre és a gazdagokra".

A félidős választásokon a demokratákra fog szavazni. Mégsem biztos benne, hogy az eredmény számít majd.

Még ha a saját gazdasági jelenét és jövőjét illetően optimista is, nem biztos abban, hogy Amerika vagy annak gazdasága merre is tart éppen.

Ami 2022-ben, úgy tűnik, sok középosztálybeli szavazót elgondolkodtat majd ezen a választáson.

Módszertan

Az itt közölt középosztálybeli vélemények a Bloomberg számára a Harris Poll által végzett felmérésből származnak, amelynek válaszadói azok közül kerültek ki, akik beleegyeztek, hogy részt vegyenek az online felmérésekben. A cég 8 047 amerikai válaszait használta fel szeptember 9. és október 2. között, köztük 2455 középosztálybeli (45 000 és 180 000 dollár közötti éves jövedelemről és 100 000 és 1 millió dollár közötti vagyonról beszámoló) amerikai válaszait. A hibahatár a nagyobb mintavétel esetében +/-1,4 százalékpont, a kisebb mintavétel esetében +/-2,52 százalékpont.

A középosztály vagyonára és vagyonára vonatkozó két ábra az amerikai lakosság azon 40%-ának adatait mutatja, akik többet keresnek és többel is rendelkeznek, mint az alsó 50% és kevesebbel, mint a felső 10%. A vagyoni diagram esetében, amely a Kaliforniai Egyetem, Berkeley Realtime Inequality weboldalának adatain alapul, ez a 40%-os univerzum a 20 éves vagy idősebb felnőtteket foglalja magában, akik évi 48 000 és 170 000 dollár között keresnek, és 96 000 és 1,07 millió dollár közötti nettó vagyonnal rendelkeznek. Az ábrán szereplő számadatokat az inflációval kiigazított, 2022. júniusi dollárra korrigálták. A Federal Reserve adatai a középosztály vagyonáról nem inflációval kiigazítottak.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Sztori 2023-06-29 | 17:42
Belsős katonai információkat fecsegett ki a dollármédiában az egykori hivatásos őrnagy

Belsős katonai információkat fecsegett ki a dollármédiában az egykori hivatásos őrnagy

  • A háborúpárti nyomásgyakorlás részeként folytatódik a Magyar Honvédség történelmi fejlesztési programja és vezetése elleni támadássorozat.
  • Szerda este a külföldről fizetett média koronaékszerében provokálta a nemrégiben amerikai kiképzésen járt Gulyás Márton műsorvezető Dr. Varga Csaba Istvánt, a Magyar Honvédség egykori őrnagyát.
  • A felmentett őrnagy Gulyásnak azt állította, hogy politikai okokból menesztették a honvédségtől.
  • A BENNFENTES úgy értesült, hogy a korábbi vezérkari főnök, Ruszin-Szendi Romulusz támogatásával mentették fel a tevékenysége körüli problémák miatt.
  • Az őrnagy eltávolítása miatti sértettségében magáról megfeledkezve érzékeny katonai információkat szivárogtatott ki az interjúban.
  • Tette ezt egy olyan helyzetben, amikor a szomszédban háború dúl.
  • Az egész provokatív kérdezz-felelek természetesen nem véletlen.
  • Korábban a Partizánban szólta el magát Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje is, hogy ha győz a választásokon, akkor "akár katonai" segítséget is nyújt Ukrajnának, ha a NATO "úgy dönt".
  • Az a nemzetközi politikai-hatalmi és információs hálózat - ennek része a Partizán is -, amely az összes közép-európai országot belepasszírozta a fegyverszállításokba és a háború eszkalációjába, továbbra sem tett le arról, hogy Magyarországot is belerángassa a konfliktusba.
  • A sértett katonát így eszközként használta fel a Gulyás-féle Partizán, amit a háborúpárti nemzetközi hálózat fizet az információs térben végzett nyomásgyakorlásért.
Sztori 2021-11-15 | 12:46
Merész képzettársítás: Márki-Zay szerint a homoszexuálisoknak nincsen hadserege

Merész képzettársítás: Márki-Zay szerint a homoszexuálisoknak nincsen hadserege

  • A néhai Hermann Göring tudna erről mesélni.
  • Újabb zagyva interjút adott az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy horvát lapnak.
  • Az interjúban ismételten a kedvenc témáján, a homoszexualitás kérdéskörén lovagol.
  • Kifejtette, győzelme esetén feladata lesz a jogállam helyreállítása, a demokrácia és a sajtószabadság megújítása.
  • A cikk kitér arra is, hogy Márki-Zay kiáll a homoszexuálisnak való jogok teljes megadása mellett, és az azonos neműek házasságának legalizálását is ígéri.
  • Kérdésre, hogy miért hasonlítja Orbán rendszerét a náci rezsimhez, a hódmezővásárhelyi polgármester elmondta: a nácik és a kommunisták általában azokat támadják meg, akiknek nincs hadseregük.
  • Putyinnak van, így Orbán ellene nem megy, de Brüsszelnek, Sorosnak, a zsidóknak, a romáknak és a homoszexuálisoknak nincs, ezért lesznek Orbán gyűlöletkampányának áldozatai, mondta el Márki-Zay Péter.
Sztori 2023-02-23 | 12:31
A Newsweek Magyarországról: Pressman, Power és a Biden-kormányzat egy újabb színes forradalom kirobbantására törekszik

A Newsweek Magyarországról: Pressman, Power és a Biden-kormányzat egy újabb színes forradalom kirobbantására törekszik

  • A paprikaforradalom megfűszerezéséről írt a Newsweek hasábjain Gavin M. Wax, a New York-i fiatal republikánusok vezetője.
  • Szerinte az Egyesült Államok baloldala folytatni akarja a "színes forradalmak" sikertelen sorát, ahelyett, hogy békén hagynák a magyarokat, hogy a saját értékeik és döntéseik alapján élhessenek.
  • A szerző kritizálja Presman nagykövet és Samantha Power, az USAID vezetőjének tevékenységét is.
  • Gavin M. Wax a New York Young Republican Club nevében egyébként szerdán kötött stratégiai megállapodást az Alapjogokért Központtal Budapesten.
Sztori 2023-09-26 | 16:10
FRONTEX: az EU-ba érkező illegális migránsok mindössze 8 százaléka nő

FRONTEX: az EU-ba érkező illegális migránsok mindössze 8 százaléka nő

  • Vagyis 10 illegális migránsból 9 férfi.
  • És szemben az ukrajnai menekültekkel, akik döntő többsége nő, ők katonakorú fiatal férfiak.
  • Az EU határvédelmi hivatala a kábítószercsempészet terjedésére is figyelmeztet.
Sztori 2021-11-09 | 18:11
Németországban 115 forint egy KWó áram, és négyszeres a gáz ára a hazainak, de Márki-Zay szerint ez a követendő példa

Németországban 115 forint egy KWó áram, és négyszeres a gáz ára a hazainak, de Márki-Zay szerint ez a követendő példa

  • A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint a lakossággal meg kell fizettetni az energiahordozók piaci árait, és az iparnak kell kedvezményeket nyújtani.
Sztori 2023-01-30 | 15:06
Trump a tanárokról: "ha rózsaszín hajú kommunisták tanítják a gyerekeinket, akkor nagy bajban vagyunk"

Trump a tanárokról: "ha rózsaszín hajú kommunisták tanítják a gyerekeinket, akkor nagy bajban vagyunk"

  • Mintha Trump szoros figyelemmel követné a magyar tanártüntetéseket.
Sztori 2021-06-08 | 12:51
Németország figyelmeztet: a mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny elkezdődött

Németország figyelmeztet: a mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny elkezdődött

  • A világ a hadviselés új korszakába lép, amelynek középpontjában a mesterséges intelligencia áll.
  • A mesterséges intelligencia gyorsabbá, okosabbá és hatékonyabbá teszi a hadseregeket.
  • De ha a mesterséges intelligenciát nem ellenőrzik, az a világ destabilizációjával fenyeget.
  • "A mesterséges intelligencia-alapú fegyverkezési verseny már most is zajlik" - ez a német külügyminiszter, Heiko Maas nyers figyelmeztetése.
Sztori 2021-06-29 | 18:06
Gyorshír: a hollandok után de Boer is letérdelt

Gyorshír: a hollandok után de Boer is letérdelt

  • Frank de Boer már nem a holland válogatott edzője, mert elváltak útjaik - jelentették be egy hivatalos közleményben.