A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal figyelmeztet: az energiaválság veszélyezteti a belbiztonságot

A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal figyelmeztet: az energiaválság veszélyezteti a belbiztonságot
 • Az áremelkedések, az energiahiány és a korona-szabályok miatt Németországban tüntetések alakulhatnak ki, amelyek akár "erőszakos akciókhoz" is vezethetnek - derül ki a BKA elemzéséből.
 • Kiderül azonban, hogy a Bűnügyi Hivatal komplex válságra számít a német társadalom korona-fáradtsága, az infláció, a megélhetés és az iszlamizmus problematikái miatt.
 • A kormánnyal való elégedettség is folyamatosan csökken, ahogyan azok száma is, akik azt állítják: szabadon, retorzió nélkül mondhatják el véleményüket.

A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) fokozott biztonsági helyzetre és a tüntetések forró telére számít az energia- és élelmiszerárak emelkedése, valamint az energiaellátás miatt. A fertőzések számának növekedése miatt az új korona-védelmi intézkedések "súlyosbíthatják a helyzetet, és így növelhetik a veszélyt" - tudósíta a Tagesspiegel.

Ez egy belső BKA-jegyzőkönyvből derül ki, amely a szövetségi köztársaságban történő esetleges tiltakozásokkal foglalkozik. "A veszélyhelyzet relevanciájáról" beszél - a korona-tüntetésekhez hasonló helyzet várható, "ha a lakosság jelentős része úgy érzi, vagy ténylegesen a létét fenyegető helyzetbe kerül a politikai döntések miatt".

A BKA az iszlamisták azon kísérleteit is regisztrálta, hogy a jelenlegi válságot saját céljaikra használják fel. Ez magában foglalja a gazdasági infrastruktúra elleni támadásokra való felhívást. Az "Iszlám Állam" nevű terrorista milícia szóvivője felszólított arra, hogy használják ki Oroszország Ukrajna elleni háborúját és az európai instabil politikai helyzetet.

A BKA mindenesetre a korona-tüntetésekhez hasonló tüntetésekre és bűncselekményekre számít. Emellett a baloldali szcéna által szervezett megszállásokra és blokádokra is sor kerülhet az energia- és a fegyveriparban működő vállalatoknál. A szélsőjobboldaliak és a korona-szkeptikusok várhatóan bűncselekményeket követnek el politikusok és döntéshozók ellen, és a korona-kritikusok várhatóan "erőszakos akcióformákban" is részt vesznek. Az októbertől lehetséges új korona-szabályok a polgári demokratikus spektrum egy részét is a korona-tiltakozó miliő karjaiba terelhetik - figyelmeztet a BKA.

Összességében a BKA igyekszik nem túldramatizálni a helyzetet. Annalena Baerbock (Zöldek) szövetségi külügyminiszter "népfelkelésre" figyelmeztetett az energiahiány miatt. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) szakértői egyelőre nem látnak olyan jeleket, amelyek "a várható tüntetésekkel összefüggésben erőszakos zavargásokra utalnak".

Egyre többen elégedetlenek a helyzettel

A politikai helyzettel kapcsolatos elégedetlenség azonban egyre nő - különösen keleten. A szövetségi kormánynak a német egység helyzetéről szóló éves jelentése szerint ott az emberek mindössze 31 százaléka volt "összességében elégedett".

A nyugati országrészekben az elégedettség 44 százalékos volt, tíz ponttal alacsonyabb, mint 2020-ban. Keleten a megkérdezettek mindössze 26 százaléka volt elégedett a kormány munkájával, míg 2020-ban 42 százalékuk.

A felmérés szerint a keletnémeteknek csak 43 százaléka, a nyugatnémeteknek pedig 58 százaléka gondolja úgy, hogy "mindig szabadon kifejezheti a véleményét anélkül, hogy bajba kerülne" - szemben a két évvel ezelőtti 50, illetve 63 százalékkal.

Október 8-ra az AfD nagyszabású tüntetésre szólít fel Berlinben "Állítsuk meg az árrobbanást" jelszavával. A párt már korábban bejelentette a "forró őszt" és a hétfői jobboldali tüntetések újraindítását. Egy széles körű szövetség október 8-ra pedig ellentüntetésekre hív fel.

A berlini rendőrség felkészült az eszkalálódó helyzetre. Ennek érdekében három forgatókönyvet dolgoztak ki: áremelkedés, hiány és az energiaellátás meghibásodása; a kettes fázis bevezetése jelenleg a küszöbön áll - mondják. A klímamozgalom és az energiapolitika kritikusainak több tiltakozása mellett az Állami Bűnügyi Hivatal több bűncselekményre számít - a gyűlölet-bűncselekmények, a csalások, például benzin tankolásakor, áruvásárláskor vagy szociális juttatásoknál, valamint a lopások, a családon belüli erőszak, a vandalizmus, a betörések, az áramlopás és a villanyórák manipulálása mellett.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-30 | 11:44
Súlyosan megsebesítettek egy Németországban dolgozó magyart

Súlyosan megsebesítettek egy Németországban dolgozó magyart

 • A pénztárcáját akarták elvenni idegenek, és olyan súlyosan megsebesítették, hogy élet-halál között van.
Kül 2021-05-11 | 11:40
Ezreket vádolnak csalással a koronavírus-oltásoknál Németországban - egy betegjogi aktivista büntetésre szólít fel

Ezreket vádolnak csalással a koronavírus-oltásoknál Németországban - egy betegjogi aktivista büntetésre szólít fel

 • Az emberek újra és újra megpróbálják becsapni a hatóságokat Németországban, hogy időpontot kapjanak a koronavírus elleni oltásra, holott még nem ők vannak soron.
 • Az oltóközpontokban dolgozók agresszivitásra panaszkodnak.
 • Egy betegjogi aktivista most szankciókat követel.
Kül 2022-09-30 | 11:08
70 év óta először: 10% felett az infláció Ausztriában

70 év óta először: 10% felett az infláció Ausztriában

 • Osztrák közgazdászok az energia árának emelkedését okolják a rekordméretű inflációért.
Kül 2021-06-05 | 09:40
Szabad oltásturizmust jelentett be Putyin Oroszországba

Szabad oltásturizmust jelentett be Putyin Oroszországba

 • Eddig is ez volt a gyakorlat, de júliustól ezt legalizálják.
 • Aki Oroszországba megy oltásért, ezentúl teljesen legálisan veheti fel a Szputnyik-V vakcinát, térítés ellenében.
Kül 2022-10-13 | 13:51
Energiaválság a berlini rendelőkben: az orvosok korlátozzák a szolgáltatásokat

Energiaválság a berlini rendelőkben: az orvosok korlátozzák a szolgáltatásokat

 • Számos radiológiai, nukleáris medicinás, sugárterápiás és dialízis praxis létét fenyegeti az energiaválság Berlinben.
 • Egy két orvosból álló radiológiai rendelő arról számolt be, hogy a korábbi 3800 euró helyett most 18000 eurót fizetnek havonta az áramért.
Kül 2021-06-02 | 11:25

370 000 eurót zsákmányolt Tirolban a román bűnbanda, a börtönben ülő két tag egyike feladta a harmadikat: "csak egy kistraktort akartam venni" - védekezett az utóbbi

 • Több mint 100 millió forintnyi árut rabolt össze egy négytagú román bűnbanda 2019-ben Tirolban.
 • Két tagjuk börtönbüntetését tölti, akik közül az egyik feladta a harmadikat is.
 • Ő a bíróság előtt azzal védekezett, semmi köze a betöréses lopásokhoz, ő csak egy kistraktort ment venni, nem is tudott arról, a többiek mire készülnek.