A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal figyelmeztet: az energiaválság veszélyezteti a belbiztonságot

A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal figyelmeztet: az energiaválság veszélyezteti a belbiztonságot
  • Az áremelkedések, az energiahiány és a korona-szabályok miatt Németországban tüntetések alakulhatnak ki, amelyek akár "erőszakos akciókhoz" is vezethetnek - derül ki a BKA elemzéséből.
  • Kiderül azonban, hogy a Bűnügyi Hivatal komplex válságra számít a német társadalom korona-fáradtsága, az infláció, a megélhetés és az iszlamizmus problematikái miatt.
  • A kormánnyal való elégedettség is folyamatosan csökken, ahogyan azok száma is, akik azt állítják: szabadon, retorzió nélkül mondhatják el véleményüket.

A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) fokozott biztonsági helyzetre és a tüntetések forró telére számít az energia- és élelmiszerárak emelkedése, valamint az energiaellátás miatt. A fertőzések számának növekedése miatt az új korona-védelmi intézkedések "súlyosbíthatják a helyzetet, és így növelhetik a veszélyt" - tudósíta a Tagesspiegel.

Ez egy belső BKA-jegyzőkönyvből derül ki, amely a szövetségi köztársaságban történő esetleges tiltakozásokkal foglalkozik. "A veszélyhelyzet relevanciájáról" beszél - a korona-tüntetésekhez hasonló helyzet várható, "ha a lakosság jelentős része úgy érzi, vagy ténylegesen a létét fenyegető helyzetbe kerül a politikai döntések miatt".

A BKA az iszlamisták azon kísérleteit is regisztrálta, hogy a jelenlegi válságot saját céljaikra használják fel. Ez magában foglalja a gazdasági infrastruktúra elleni támadásokra való felhívást. Az "Iszlám Állam" nevű terrorista milícia szóvivője felszólított arra, hogy használják ki Oroszország Ukrajna elleni háborúját és az európai instabil politikai helyzetet.

A BKA mindenesetre a korona-tüntetésekhez hasonló tüntetésekre és bűncselekményekre számít. Emellett a baloldali szcéna által szervezett megszállásokra és blokádokra is sor kerülhet az energia- és a fegyveriparban működő vállalatoknál. A szélsőjobboldaliak és a korona-szkeptikusok várhatóan bűncselekményeket követnek el politikusok és döntéshozók ellen, és a korona-kritikusok várhatóan "erőszakos akcióformákban" is részt vesznek. Az októbertől lehetséges új korona-szabályok a polgári demokratikus spektrum egy részét is a korona-tiltakozó miliő karjaiba terelhetik - figyelmeztet a BKA.

Összességében a BKA igyekszik nem túldramatizálni a helyzetet. Annalena Baerbock (Zöldek) szövetségi külügyminiszter "népfelkelésre" figyelmeztetett az energiahiány miatt. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) szakértői egyelőre nem látnak olyan jeleket, amelyek "a várható tüntetésekkel összefüggésben erőszakos zavargásokra utalnak".

Egyre többen elégedetlenek a helyzettel

A politikai helyzettel kapcsolatos elégedetlenség azonban egyre nő - különösen keleten. A szövetségi kormánynak a német egység helyzetéről szóló éves jelentése szerint ott az emberek mindössze 31 százaléka volt "összességében elégedett".

A nyugati országrészekben az elégedettség 44 százalékos volt, tíz ponttal alacsonyabb, mint 2020-ban. Keleten a megkérdezettek mindössze 26 százaléka volt elégedett a kormány munkájával, míg 2020-ban 42 százalékuk.

A felmérés szerint a keletnémeteknek csak 43 százaléka, a nyugatnémeteknek pedig 58 százaléka gondolja úgy, hogy "mindig szabadon kifejezheti a véleményét anélkül, hogy bajba kerülne" - szemben a két évvel ezelőtti 50, illetve 63 százalékkal.

Október 8-ra az AfD nagyszabású tüntetésre szólít fel Berlinben "Állítsuk meg az árrobbanást" jelszavával. A párt már korábban bejelentette a "forró őszt" és a hétfői jobboldali tüntetések újraindítását. Egy széles körű szövetség október 8-ra pedig ellentüntetésekre hív fel.

A berlini rendőrség felkészült az eszkalálódó helyzetre. Ennek érdekében három forgatókönyvet dolgoztak ki: áremelkedés, hiány és az energiaellátás meghibásodása; a kettes fázis bevezetése jelenleg a küszöbön áll - mondják. A klímamozgalom és az energiapolitika kritikusainak több tiltakozása mellett az Állami Bűnügyi Hivatal több bűncselekményre számít - a gyűlölet-bűncselekmények, a csalások, például benzin tankolásakor, áruvásárláskor vagy szociális juttatásoknál, valamint a lopások, a családon belüli erőszak, a vandalizmus, a betörések, az áramlopás és a villanyórák manipulálása mellett.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-25 | 20:14
Késes támadás: nem 6 sérült van, hanem összesen 10, és 3 halott

Késes támadás: nem 6 sérült van, hanem összesen 10, és 3 halott

  • A legfrissebb számok szerint Würzburgban nem 6, hanem 10 sérült van, és közülük 3 vagy 4 intenzíven - írja a mainpost.de portál.
Kül 2021-06-04 | 09:03
Chicago: bandatagok üldözték a 14 éves lányt, majd fejbelőtték

Chicago: bandatagok üldözték a 14 éves lányt, majd fejbelőtték

  • Az Egyesült Államok-beli Chicagoban nincs nyoma annak, hogy az utcai erőszak csillapodna.
  • A közbiztonság válságos állapotban van a városban, de a leszbikus demokrata polgármester a közend fenntartása helyett azzal van elfoglalva, hogy nem ad fehér újságíróknak interjút.
  • Chicagóban 2021-ben 1418 embert lőttek le, míg 2020-ban összesen 1252-en váltak lövöldözés áldozatává - számolt be a Chicago Tribune.
Kül 2021-07-25 | 13:35

Késes támadást hajtott végre a szomáliai Frankfurtban, a rendőrök meglőtték

  • A rendőröknek is azt kiabálta, "megöllek!"
Kül 2021-06-27 | 21:34
A németeknél az emberekkel fizettetik meg a klímavédelem árát: most a lakások fűtésébe építettek be újabb adót

A németeknél az emberekkel fizettetik meg a klímavédelem árát: most a lakások fűtésébe építettek be újabb adót

  • A CO2-adó, vagy más néven éghajlati adó Németországban jelenleg benne van az extrém-magas áramárban (111 Ft kilowattóránként).
  • Ugyanez az adónem szerepel az üzemanyagok árában is, 6 eurócenttel literenként, ezt a Zöldek további 16 eurócenttel fejelnék meg.
  • És most beépítették a lakótthonok fűtésének árába is.
  • Csak ez az adóemelés akár 308 euróval is megdobhatja az éves rezsit.
  • Nem véletlenül mondja Orbán az utóbbi időkben, hogy Európában az emberekkel akarják megfizettetni a klímarombolás árát, és ő ezt személyesen ellenzi.
Kül 2021-07-21 | 14:28
A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

A würzburgi késes gyilkos "pszichiátriai gondok" miatt ölt, nem azért, mert iszlamista

  • Továbbra is homokba dugja a fejét a német bűnüldözés és a politika: a szomáliai késes gyilkos, aki 3 nőt ölt meg nemrégiben Würzburgban, "pszichiátriai nehézségekkel, üldöztetéssel" küzdött.
  • Vagyis az érvelésük alapján nem iszlamista indíték áll a bűncselekmény mögött, így kárpótlás sem jár az áldozatok családtagjainak.
  • Igaz, azt elismerik a hatóságok, hogy sorozatos mulasztások történtek.
  • Az elkövető 5 alkalommal járt pszichiátriai kezelésen, és állítólag kemény drogokat, köztük heroint és kristályos metamfetamint is fogyasztott. Rendszeresen fogyasztott kannabiszt is.
Kül 2021-05-17 | 11:25

Londonban is elszabadult a zsidóellenes, palesztinpárti tüntetés: „Erőszakoljátok meg a lányaikat”

  • Ahogyan Németországban, úgy az Egyesült Királyság fővárosában, Londonban is antiszemita fordulatot vettek az eredetileg palesztinpárti tüntetések.
  • "Erőszakoljátok meg a lányaikat" - ordították hangosbeszélőkból a zsidók lakta negyedben. 
  • A twitteren kezdett terjedni egy felvétel a palesztinpárti autós felvonulásról.
  • Ezen palesztin zászlóval díszített autókból hangosbeszélőn zsidókat gyalázó szövegeket ordítanak London Finchley nevű, zsidók lakta negyedében.
  • "Basszák meg a zsidók. Basszák meg az anyjukat. Erőszakoljátok meg a lányaikat és mutassátok ki a támogatásotokat Palesztinának. Ilyen üzenetet kell küldenünk. Kérlek tegyétek meg Gáza szerencsétlen gyerekeiért" - hangzott az utcákon.
  • Az incidens miatt Boris Johnson miniszterelnök is megszólalt, Twitteren azt írta, nincs helye a brit társadalomban az antiszemitizmusnak, és kiáll a zsidó közösség mellett.