A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal figyelmeztet: az energiaválság veszélyezteti a belbiztonságot

A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal figyelmeztet: az energiaválság veszélyezteti a belbiztonságot
 • Az áremelkedések, az energiahiány és a korona-szabályok miatt Németországban tüntetések alakulhatnak ki, amelyek akár "erőszakos akciókhoz" is vezethetnek - derül ki a BKA elemzéséből.
 • Kiderül azonban, hogy a Bűnügyi Hivatal komplex válságra számít a német társadalom korona-fáradtsága, az infláció, a megélhetés és az iszlamizmus problematikái miatt.
 • A kormánnyal való elégedettség is folyamatosan csökken, ahogyan azok száma is, akik azt állítják: szabadon, retorzió nélkül mondhatják el véleményüket.

A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) fokozott biztonsági helyzetre és a tüntetések forró telére számít az energia- és élelmiszerárak emelkedése, valamint az energiaellátás miatt. A fertőzések számának növekedése miatt az új korona-védelmi intézkedések "súlyosbíthatják a helyzetet, és így növelhetik a veszélyt" - tudósíta a Tagesspiegel.

Ez egy belső BKA-jegyzőkönyvből derül ki, amely a szövetségi köztársaságban történő esetleges tiltakozásokkal foglalkozik. "A veszélyhelyzet relevanciájáról" beszél - a korona-tüntetésekhez hasonló helyzet várható, "ha a lakosság jelentős része úgy érzi, vagy ténylegesen a létét fenyegető helyzetbe kerül a politikai döntések miatt".

A BKA az iszlamisták azon kísérleteit is regisztrálta, hogy a jelenlegi válságot saját céljaikra használják fel. Ez magában foglalja a gazdasági infrastruktúra elleni támadásokra való felhívást. Az "Iszlám Állam" nevű terrorista milícia szóvivője felszólított arra, hogy használják ki Oroszország Ukrajna elleni háborúját és az európai instabil politikai helyzetet.

A BKA mindenesetre a korona-tüntetésekhez hasonló tüntetésekre és bűncselekményekre számít. Emellett a baloldali szcéna által szervezett megszállásokra és blokádokra is sor kerülhet az energia- és a fegyveriparban működő vállalatoknál. A szélsőjobboldaliak és a korona-szkeptikusok várhatóan bűncselekményeket követnek el politikusok és döntéshozók ellen, és a korona-kritikusok várhatóan "erőszakos akcióformákban" is részt vesznek. Az októbertől lehetséges új korona-szabályok a polgári demokratikus spektrum egy részét is a korona-tiltakozó miliő karjaiba terelhetik - figyelmeztet a BKA.

Összességében a BKA igyekszik nem túldramatizálni a helyzetet. Annalena Baerbock (Zöldek) szövetségi külügyminiszter "népfelkelésre" figyelmeztetett az energiahiány miatt. A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) szakértői egyelőre nem látnak olyan jeleket, amelyek "a várható tüntetésekkel összefüggésben erőszakos zavargásokra utalnak".

Egyre többen elégedetlenek a helyzettel

A politikai helyzettel kapcsolatos elégedetlenség azonban egyre nő - különösen keleten. A szövetségi kormánynak a német egység helyzetéről szóló éves jelentése szerint ott az emberek mindössze 31 százaléka volt "összességében elégedett".

A nyugati országrészekben az elégedettség 44 százalékos volt, tíz ponttal alacsonyabb, mint 2020-ban. Keleten a megkérdezettek mindössze 26 százaléka volt elégedett a kormány munkájával, míg 2020-ban 42 százalékuk.

A felmérés szerint a keletnémeteknek csak 43 százaléka, a nyugatnémeteknek pedig 58 százaléka gondolja úgy, hogy "mindig szabadon kifejezheti a véleményét anélkül, hogy bajba kerülne" - szemben a két évvel ezelőtti 50, illetve 63 százalékkal.

Október 8-ra az AfD nagyszabású tüntetésre szólít fel Berlinben "Állítsuk meg az árrobbanást" jelszavával. A párt már korábban bejelentette a "forró őszt" és a hétfői jobboldali tüntetések újraindítását. Egy széles körű szövetség október 8-ra pedig ellentüntetésekre hív fel.

A berlini rendőrség felkészült az eszkalálódó helyzetre. Ennek érdekében három forgatókönyvet dolgoztak ki: áremelkedés, hiány és az energiaellátás meghibásodása; a kettes fázis bevezetése jelenleg a küszöbön áll - mondják. A klímamozgalom és az energiapolitika kritikusainak több tiltakozása mellett az Állami Bűnügyi Hivatal több bűncselekményre számít - a gyűlölet-bűncselekmények, a csalások, például benzin tankolásakor, áruvásárláskor vagy szociális juttatásoknál, valamint a lopások, a családon belüli erőszak, a vandalizmus, a betörések, az áramlopás és a villanyórák manipulálása mellett.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-31 | 11:11
Berlin: négy sérültje van a késelésnek és a lövöldözésnek

Berlin: négy sérültje van a késelésnek és a lövöldözésnek

 • A dpa információi szerint a rendőrség az arab származású klánokkal való kapcsolatot vizsgálja.
Kül 2021-07-14 | 15:03
Kezdődik: az afgán helyzet összeomlása miatt több ezer migráns akar Németországba indulni

Kezdődik: az afgán helyzet összeomlása miatt több ezer migráns akar Németországba indulni

 • A NATO és az Egyesült Államok, ahogyan a német hadsereg is, 2021 szeptember 11-el kivonja csapatait Afganisztánból.
 • Már most arról szólnak a hírek, hogy a Talibán visszaveszi az ország irányítását, a napokban egy, a tálibok által készített videót lehetett látni, ahogyan a tálibok lemészárolják a központi kormány kommandósait.
 • Az országban becslések szerint 3 millió, úgynevezett belső menekült él, a szomszédos Pakisztánban 1,5 millió, Iránban közel 800 ezer, Törökországban pedig 130 ezer.
Kül 2021-05-27 | 09:00
Miért utaznak román cigányok tutajokon Mexikóból az Egyesült Államokba? - idén eddig 2217 illegális romániai cigány bevándorlót fogtak el

Miért utaznak román cigányok tutajokon Mexikóból az Egyesült Államokba? - idén eddig 2217 illegális romániai cigány bevándorlót fogtak el

 • Romániai cigányok nagy csoportjai illegális migránsként lépnek be Mexikóból az Egyesült Államokba.
 • Texas déli határain át érkeznek, és arra hivatkoznak az USA déli határainál, a rasszizmus miatt menekültek el Romániából, hogy menedékjogot kérjenek az Egyesült Államokban.
Kül 2021-06-02 | 19:14
Koronateszt-csalás Németországban - csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki tesztekre a szövetségi kormány - túlszámlázás, valamint gyanúsan alacsony esetszámok a kiszervezett tesztközpontokban

Koronateszt-csalás Németországban - csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki tesztekre a szövetségi kormány - túlszámlázás, valamint gyanúsan alacsony esetszámok a kiszervezett tesztközpontokban

 • Csak áprilisban 700 millió eurót fizetett ki a német szövetségi állam a koronateszt-központoknak - erről a Focus Online számolt be.
 • A Neue Zürher Zeitung egy nagyriportban arról ír, a Covid-19 tesztközpontok az adófizetők pénzéből gazdagodnak, teljesen ellenőrizetlenül.
 • Van olyan tesztközpont, ami 80 ember szűrését végzi el naponta, de ezret jelent le a szövetségi kormánynak.
 • Egyelőre azt sem lehet megállapítani, valósak-e a lejelentett adatok, de a 18 eurót a német kormány mindig kifizeti.
 • Sajtóhírek szerint az alvilág is rámozdult a nagy bizniszre.
 • A bz-berlin.de szerdán egy helyszíni riportot közölt, amelyben a berlini Neukölln városrész koronateszt-pontjait ellenőrizte a rendőrség.
 • Jens Spahn egészségügyi miniszter a napokban nem csupán ez a vád érte utol.
 • Tavaly 1,5 milliárd euróért vásárolt a szövetségi egészségügyi minisztérium rossz minőségú FFP2-maszkokat.
Kül 2021-07-13 | 11:37
Bizonyítékok vannak arra, hogy az afgánok szándékosan csalták Leoniet (†13) halálos csapdába

Bizonyítékok vannak arra, hogy az afgánok szándékosan csalták Leoniet (†13) halálos csapdába

 • Leonie-t (†13) bedrogozták, megerőszakolták, majd a holttestét egy fa mellé dobták. A Bécstől mintegy 40 kilométerre fekvő Tullnból származó lányt a jelek szerint szándékosan csalták a csapdába későbbi kínzói.
 • Négy férfit (16-23 évesek) gyanúsítanak azzal, hogy június 26-án éjjel hatalmas mennyiségű kábítószert adtak a fiatal diáklánynak.
 • A férfiak közül legalább ketten állítólag megerőszakolták a gyermeket egy bécsi lakásban, ahol Leonie meghalt.
 • A három gyanúsított afgán, Amini I. (18), Ali H. (16) és Sahel S. (23) őrizetben van. A negyedik gyanúsított afgán, Rasuli Z. (22), szökésben van.