Orbán Viktor a brüsszeli NATO-csúcson is azt képviseli, Magyarország nem sodródhat háborúba

Orbán Viktor a brüsszeli NATO-csúcson is azt képviseli, Magyarország nem sodródhat háborúba
 • Szemben a baloldal követeléseivel, Orbán Viktor és a magyar kormány álláspontja egyértelmű: Magyarország nem sodródhat bele az ukrán háborúba.

Csütörtök délelőtt elkezdődött a NATO csúcstalálkozója Brüsszelben, Orbán Viktor röviddel tíz óra előtt érkezett meg a katonai szövetség székházába. A miniszterelnök a NATO rendkívüli találkozóját követően, délutántól az európai uniós országok vezetőinek csúcsértekezletén vesz részt. Mindkét esemény fókuszában az egy hónapja kirobbant orosz-ukrán háború és annak következményei állnak. Az EU-csúcsra a Brüsszelben tárgyaló amerikai elnök, Joe Biden is hivatalos.

Orbán Viktor szerdán videóüzenetben beszélt a brüsszeli diplomáciai nagyüzemről, a NATO- és EU-csúcstalálkozókon képviselendő magyar álláspontról.

"Meg kell előznünk, hogy belesodorjanak bennünket egy háborús konfliktusba, nemet kell mondani azokra a javaslatokra, amelyek légi háborút eredményeznének Oroszországgal, meg kell akadályozni azokat a javaslatokat, amelyek az orosz agresszióval szembeni szankciókat ki akarják terjeszteni az energiaszektorra, és így nehéz, talán lehetetlen helyzetbe is sodornák Magyarországot" – sorolta a miniszterelnök.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyancsak részt vesz a NATO-csúcson.

A magyar diplomácia vezetője csütörtöki doorstep nyilatkozatában megerősítette, hogy a NATO jelenlegi hivatalos álláspontja az Ukrajnában zajló háborúról teljes mértékben egybeesik a magyar nemzeti érdekkel: A SZÖVETSÉG KORÁBBAN VILÁGOSSÁ TETTE, HOGY NEM RÉSZESE A KONFLIKTUSNAK, ÉS MINDENT MEG KELL TENNI AZÉRT, HOGY A HÁBORÚ NE TERJEDJEN TÚL UKRAJNA HATÁRAIN.

"Ez Magyarországnak is elemi érdeke" – húzta alá a miniszter, aki szerint fontos, hogy a NATO jelenleg érvényes álláspontja és pozíciója érvényben maradjon a csütörtöki találkozót követően is.

Stoltenberg NATO-főtitkár: Nem küldünk csapatokat Ukrajnába

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a találkozóra érkezve ismertette is a hivatalos álláspontot, mint mondta, A SZÖVETSÉG MINDEN TŐLE TELHETŐT MEGTESZ UKRAJNA TÁMOGATÁSÁRA, DE FELELŐSSÉGE AZ IS, HOGY A HÁBORÚ NE TERJEDJEN AZ UKRÁN HATÁRON TÚLRA, ÉS NE VÁLJÉK KONFLIKTUSSÁ A NATO ÉS OROSZORSZÁG KÖZÖTT.

Szerinte ennek értelmében tiszta sor, hogy SEM LÉGI, SEM SZÁRAZFÖLDI CSAPATOKAT NEM KÜLDENEK UKRAJNÁBA.

A lengyel és balti javaslatról, ami repüléstilalmi zóna bevezetését szorgalmazza az ország felett, kritikusan elmondta:ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a NATO-nak erőteljesen támadnia kellene az orosz légvédelmi rendszereket, s le kellene lőnie orosz katonai repülőket.

A norvég diplomata egyúttal megerősítette, hogy új harccsoportokat telepítenének Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába, hogy megerősítsék a szövetség keleti régiójának védelmét.

STOLTENBERG DOORSTEP NYILATKOZATÁBAN EGYELŐRE NEM TETTE HIVATALOSSÁ, HOGY A HÁBORÚ NYOMÁN MEGHOSSZABBÍTANÁ HAMAROSAN LEJÁRÓ FŐTITKÁRI MANDÁTUMÁT, ÉS TOVÁBBI EGY ÉVIG MARADNA A KATONAI SZÖVETSÉG VEZETŐJE.

Utóbbi lehetőségéről a szövetség név nélkül nyilatkozó diplomatái számoltak be a brüsszeli sajtónak.

Korábban Olaf Scholz német kancellár, Joe Biden amerikai elnök és Emmanuel Macron francia elnök is a légtérzár, valamint az ugyancsak lengyelek szorgalmazta szárazföldi békefenntartó misszió ellen emelt szót.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2022-10-06 | 17:39
Szlovén baloldal: gyorsan lebontották a kerítést, most engedélyezték a melegek örökbefogadását is

Szlovén baloldal: gyorsan lebontották a kerítést, most engedélyezték a melegek örökbefogadását is

 • A szlovén baloldal azt követően, hogy hatalomra jutott, azonnal elbontotta a határkerítést, amit még az előző, jobboldali kormány emelt a Horvátországgal közös határszakaszon.
 • Most pedig engedélyezik a melegházasságot és az azonos neműek örökbefogadását is.
Kül 2021-05-09 | 21:03
Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

Alig 500 embert érdekelt a konferencia Európa jövőjéről

 • A Parlament, a Tanács és a Bizottság által elindított, részvételi demokrácián alapuló folyamatot nemrégiben jelentették be.
 • Célja a kezdeményezésnek, hogy közelebb hozza az európai állampolgárokat az Európai Unióhoz.
 • Az első, ünnepélyes megnyitón pár Erasmusos diák, Európa vezető politikusai, mint Emmanuel Macron francia elnök, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, António Costa portugál miniszterelnök, és az Európai Unió Tanácsának nevében Ursula von der Leyen lépett színpadra.
 • A nagyszabásúnak beharangozott párbeszédet alig 500 európai követte online.
Kül 2021-06-03 | 14:59

Kétharmaddal ment át a dán migrációellenes-törvény: az országba érkező menedékkérőket külföldre, akár Európán kívüli országokba telepíthetik át

 • Gyorsan átment a dán migrációellenes törvény: csütörtökön 70:24 arányban szavazta meg azt a dán parlament.
 • A jogszabály felhatalmazza a dán hatóságokat, hogy a királyság területére érkező illegális bevándorlókat egy partnerország területén helyezzék el menedékkérelmük elbírálásának idejére. Ez a partnerország Európa területén kívül is lehet.
 • Ha Dániában nyújt be valaki menedékkérelmet, akkor tudnia kell, hogy visszaküldik egy Európán kívüli országba.
 • Azt reméljük, hogy ennek nyomán az emberek felhagynak a menedékkérelmek benyújtásával Dániában – jelentette ki Rasmus Stoklund, a kormánypárt bevándorlásügyi szóvivője.
Kül 2021-06-08 | 16:25
A kampányban indián kishölgyet játszott, BLM-aktivista volt, most a guatmalai migránsok arcába vágta a színesbőrű Kamala Harris alelnök, hogy "ne gyertek"

A kampányban indián kishölgyet játszott, BLM-aktivista volt, most a guatmalai migránsok arcába vágta a színesbőrű Kamala Harris alelnök, hogy "ne gyertek"

 • Ez persze szöges ellentétben áll azzal a kampányígérettel, hogy "szolidaritást vállalunk" azokkal, akik illegálisan léptek be az Egyesült Államokba.
Kül 2021-08-02 | 13:06

Németország: felfüggesztettel elengedték a 13 éves, alvó kislányt szexuálisan bántalmazó 22 éves migránst

 • 2020-ban már kapott egy felfüggesztettet, akkor egy 11 éves kislánnyal találkozgatott szex céljából - de a bíróság szerint ezek a találkozások "közös beleegyezésen" alapultak.
 • Az afgán migráns elismerte tettét, de megbánást nem mutatott.
Kül 2021-08-07 | 09:00
A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán

A veszélyek ellenére egyre több migráns kel át a La Manche-csatornán

 • Az sem tartóztatja őket vissza, hogy a Brit kormány bejelentette, jelentősen szigorítja az embercsempészet büntetését, és börtönnel sújtja az illegálisan érkezőket.
 • Egyharmadával több migráns érkezett az Egyesült Királyságba fél év alatt, mint tavaly a teljes évben.