Orbán Viktor a brüsszeli NATO-csúcson is azt képviseli, Magyarország nem sodródhat háborúba

Orbán Viktor a brüsszeli NATO-csúcson is azt képviseli, Magyarország nem sodródhat háborúba
  • Szemben a baloldal követeléseivel, Orbán Viktor és a magyar kormány álláspontja egyértelmű: Magyarország nem sodródhat bele az ukrán háborúba.

Csütörtök délelőtt elkezdődött a NATO csúcstalálkozója Brüsszelben, Orbán Viktor röviddel tíz óra előtt érkezett meg a katonai szövetség székházába. A miniszterelnök a NATO rendkívüli találkozóját követően, délutántól az európai uniós országok vezetőinek csúcsértekezletén vesz részt. Mindkét esemény fókuszában az egy hónapja kirobbant orosz-ukrán háború és annak következményei állnak. Az EU-csúcsra a Brüsszelben tárgyaló amerikai elnök, Joe Biden is hivatalos.

Orbán Viktor szerdán videóüzenetben beszélt a brüsszeli diplomáciai nagyüzemről, a NATO- és EU-csúcstalálkozókon képviselendő magyar álláspontról.

"Meg kell előznünk, hogy belesodorjanak bennünket egy háborús konfliktusba, nemet kell mondani azokra a javaslatokra, amelyek légi háborút eredményeznének Oroszországgal, meg kell akadályozni azokat a javaslatokat, amelyek az orosz agresszióval szembeni szankciókat ki akarják terjeszteni az energiaszektorra, és így nehéz, talán lehetetlen helyzetbe is sodornák Magyarországot" – sorolta a miniszterelnök.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyancsak részt vesz a NATO-csúcson.

A magyar diplomácia vezetője csütörtöki doorstep nyilatkozatában megerősítette, hogy a NATO jelenlegi hivatalos álláspontja az Ukrajnában zajló háborúról teljes mértékben egybeesik a magyar nemzeti érdekkel: A SZÖVETSÉG KORÁBBAN VILÁGOSSÁ TETTE, HOGY NEM RÉSZESE A KONFLIKTUSNAK, ÉS MINDENT MEG KELL TENNI AZÉRT, HOGY A HÁBORÚ NE TERJEDJEN TÚL UKRAJNA HATÁRAIN.

"Ez Magyarországnak is elemi érdeke" – húzta alá a miniszter, aki szerint fontos, hogy a NATO jelenleg érvényes álláspontja és pozíciója érvényben maradjon a csütörtöki találkozót követően is.

Stoltenberg NATO-főtitkár: Nem küldünk csapatokat Ukrajnába

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a találkozóra érkezve ismertette is a hivatalos álláspontot, mint mondta, A SZÖVETSÉG MINDEN TŐLE TELHETŐT MEGTESZ UKRAJNA TÁMOGATÁSÁRA, DE FELELŐSSÉGE AZ IS, HOGY A HÁBORÚ NE TERJEDJEN AZ UKRÁN HATÁRON TÚLRA, ÉS NE VÁLJÉK KONFLIKTUSSÁ A NATO ÉS OROSZORSZÁG KÖZÖTT.

Szerinte ennek értelmében tiszta sor, hogy SEM LÉGI, SEM SZÁRAZFÖLDI CSAPATOKAT NEM KÜLDENEK UKRAJNÁBA.

A lengyel és balti javaslatról, ami repüléstilalmi zóna bevezetését szorgalmazza az ország felett, kritikusan elmondta:ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a NATO-nak erőteljesen támadnia kellene az orosz légvédelmi rendszereket, s le kellene lőnie orosz katonai repülőket.

A norvég diplomata egyúttal megerősítette, hogy új harccsoportokat telepítenének Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába, hogy megerősítsék a szövetség keleti régiójának védelmét.

STOLTENBERG DOORSTEP NYILATKOZATÁBAN EGYELŐRE NEM TETTE HIVATALOSSÁ, HOGY A HÁBORÚ NYOMÁN MEGHOSSZABBÍTANÁ HAMAROSAN LEJÁRÓ FŐTITKÁRI MANDÁTUMÁT, ÉS TOVÁBBI EGY ÉVIG MARADNA A KATONAI SZÖVETSÉG VEZETŐJE.

Utóbbi lehetőségéről a szövetség név nélkül nyilatkozó diplomatái számoltak be a brüsszeli sajtónak.

Korábban Olaf Scholz német kancellár, Joe Biden amerikai elnök és Emmanuel Macron francia elnök is a légtérzár, valamint az ugyancsak lengyelek szorgalmazta szárazföldi békefenntartó misszió ellen emelt szót.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-18 | 12:07
Nem igazán lehet hátradőlni: a briteknél az emberek 80%-a kapott legalább egy oltást, mégis elszabadult a Delta-variáns

Nem igazán lehet hátradőlni: a briteknél az emberek 80%-a kapott legalább egy oltást, mégis elszabadult a Delta-variáns

  • A törzs a szakértők szerint a fiatalok és a be nem oltottak körében terjed.
  • A becslések szerint a Delta 60 százalékkal fertőzőképesebb, mint az Alpha törzs, és megduplázhatja a kórházba kerülés kockázatát.
  • A kutatások azonban azt is kimutatták, hogy a kétszeri oltás még mindig több mint 90 százalékkal megelőzi a Delta-variáns okozta kórházba kerülést.
Kül 2022-03-30 | 13:48
Szijjártó: a magyar baloldal csúnyán lebukott

Szijjártó: a magyar baloldal csúnyán lebukott

  • A tárcavezető annak kapcsán mondta ezt, hogy kiderült: titkos tárgyalások folynak Márki-Zay stábja és az ukrán vezetés között.
  • Ukrajnának ugyanis az az érdeke, hogy Magyarországon olyan vezetés legyen, amely katonát ad a háborúba és engedélyezi a fegyverszállításokat.
  • A jelenlegi magyar kormány álláspontja világos: Magyarország nem sodródhat a háborúba.
Kül 2021-07-13 | 11:37
Bizonyítékok vannak arra, hogy az afgánok szándékosan csalták Leoniet (†13) halálos csapdába

Bizonyítékok vannak arra, hogy az afgánok szándékosan csalták Leoniet (†13) halálos csapdába

  • Leonie-t (†13) bedrogozták, megerőszakolták, majd a holttestét egy fa mellé dobták. A Bécstől mintegy 40 kilométerre fekvő Tullnból származó lányt a jelek szerint szándékosan csalták a csapdába későbbi kínzói.
  • Négy férfit (16-23 évesek) gyanúsítanak azzal, hogy június 26-án éjjel hatalmas mennyiségű kábítószert adtak a fiatal diáklánynak.
  • A férfiak közül legalább ketten állítólag megerőszakolták a gyermeket egy bécsi lakásban, ahol Leonie meghalt.
  • A három gyanúsított afgán, Amini I. (18), Ali H. (16) és Sahel S. (23) őrizetben van. A negyedik gyanúsított afgán, Rasuli Z. (22), szökésben van.