Orbán Viktor a brüsszeli NATO-csúcson is azt képviseli, Magyarország nem sodródhat háborúba

Orbán Viktor a brüsszeli NATO-csúcson is azt képviseli, Magyarország nem sodródhat háborúba
 • Szemben a baloldal követeléseivel, Orbán Viktor és a magyar kormány álláspontja egyértelmű: Magyarország nem sodródhat bele az ukrán háborúba.

Csütörtök délelőtt elkezdődött a NATO csúcstalálkozója Brüsszelben, Orbán Viktor röviddel tíz óra előtt érkezett meg a katonai szövetség székházába. A miniszterelnök a NATO rendkívüli találkozóját követően, délutántól az európai uniós országok vezetőinek csúcsértekezletén vesz részt. Mindkét esemény fókuszában az egy hónapja kirobbant orosz-ukrán háború és annak következményei állnak. Az EU-csúcsra a Brüsszelben tárgyaló amerikai elnök, Joe Biden is hivatalos.

Orbán Viktor szerdán videóüzenetben beszélt a brüsszeli diplomáciai nagyüzemről, a NATO- és EU-csúcstalálkozókon képviselendő magyar álláspontról.

"Meg kell előznünk, hogy belesodorjanak bennünket egy háborús konfliktusba, nemet kell mondani azokra a javaslatokra, amelyek légi háborút eredményeznének Oroszországgal, meg kell akadályozni azokat a javaslatokat, amelyek az orosz agresszióval szembeni szankciókat ki akarják terjeszteni az energiaszektorra, és így nehéz, talán lehetetlen helyzetbe is sodornák Magyarországot" – sorolta a miniszterelnök.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyancsak részt vesz a NATO-csúcson.

A magyar diplomácia vezetője csütörtöki doorstep nyilatkozatában megerősítette, hogy a NATO jelenlegi hivatalos álláspontja az Ukrajnában zajló háborúról teljes mértékben egybeesik a magyar nemzeti érdekkel: A SZÖVETSÉG KORÁBBAN VILÁGOSSÁ TETTE, HOGY NEM RÉSZESE A KONFLIKTUSNAK, ÉS MINDENT MEG KELL TENNI AZÉRT, HOGY A HÁBORÚ NE TERJEDJEN TÚL UKRAJNA HATÁRAIN.

"Ez Magyarországnak is elemi érdeke" – húzta alá a miniszter, aki szerint fontos, hogy a NATO jelenleg érvényes álláspontja és pozíciója érvényben maradjon a csütörtöki találkozót követően is.

Stoltenberg NATO-főtitkár: Nem küldünk csapatokat Ukrajnába

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a találkozóra érkezve ismertette is a hivatalos álláspontot, mint mondta, A SZÖVETSÉG MINDEN TŐLE TELHETŐT MEGTESZ UKRAJNA TÁMOGATÁSÁRA, DE FELELŐSSÉGE AZ IS, HOGY A HÁBORÚ NE TERJEDJEN AZ UKRÁN HATÁRON TÚLRA, ÉS NE VÁLJÉK KONFLIKTUSSÁ A NATO ÉS OROSZORSZÁG KÖZÖTT.

Szerinte ennek értelmében tiszta sor, hogy SEM LÉGI, SEM SZÁRAZFÖLDI CSAPATOKAT NEM KÜLDENEK UKRAJNÁBA.

A lengyel és balti javaslatról, ami repüléstilalmi zóna bevezetését szorgalmazza az ország felett, kritikusan elmondta:ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a NATO-nak erőteljesen támadnia kellene az orosz légvédelmi rendszereket, s le kellene lőnie orosz katonai repülőket.

A norvég diplomata egyúttal megerősítette, hogy új harccsoportokat telepítenének Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába, hogy megerősítsék a szövetség keleti régiójának védelmét.

STOLTENBERG DOORSTEP NYILATKOZATÁBAN EGYELŐRE NEM TETTE HIVATALOSSÁ, HOGY A HÁBORÚ NYOMÁN MEGHOSSZABBÍTANÁ HAMAROSAN LEJÁRÓ FŐTITKÁRI MANDÁTUMÁT, ÉS TOVÁBBI EGY ÉVIG MARADNA A KATONAI SZÖVETSÉG VEZETŐJE.

Utóbbi lehetőségéről a szövetség név nélkül nyilatkozó diplomatái számoltak be a brüsszeli sajtónak.

Korábban Olaf Scholz német kancellár, Joe Biden amerikai elnök és Emmanuel Macron francia elnök is a légtérzár, valamint az ugyancsak lengyelek szorgalmazta szárazföldi békefenntartó misszió ellen emelt szót.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-26 | 14:37
A tálibok visszafoglalják Afganisztán nagy részét - most újabb menekülthullám indul Európa felé?

A tálibok visszafoglalják Afganisztán nagy részét - most újabb menekülthullám indul Európa felé?

 • Teszi fel a kérdést az osztrák EXXPRESS portál.
 • Az afgán központi kormány csak Kabult és környékét tartja ellenőrzése alatt.
 • Az ország többi részét a tálibok: egész körzetek adták meg magukat harc nélkül a táliboknak.
 • Már 2,2 millió ember él a tálibok uralma alatt, és ez a szám napról-napra nő.
 • Mindez egy hatalmas népvándorlás elindulását eredményezheti ismét.
Kül 2021-05-24 | 11:38

Újabb német baloldali politikus felejtette el mellékjövelemeit bejelenteni a Bundestagnak

 • Miután a Zöldek kancellárjelöltje és korábbi elnöke is botrányba keveredett emiatt, a párt most szigorúbb szabályozást követel.
Kül 2021-07-13 | 10:31
Rutte letérdeltette Hollandiát, elhibázták a járványkezelést, terjed a Delta-variáns

Rutte letérdeltette Hollandiát, elhibázták a járványkezelést, terjed a Delta-variáns

 • Pár napja még nem volt hajlandó elsimerni, hogy a kormánya hibázott.
 • Most megtette, azt mondta, az újra emelkedő koronavírus-számok miatt, hogy "rosszul kalkuláltunk, csalódottak vagyunk emiatt, és bocsánatot kérünk".
 • Újabb szigorítások Hollandiában.
Kül 2021-06-25 | 20:34
BILD: szomáliai a würzburgi merénylő

BILD: szomáliai a würzburgi merénylő

 • 3 halottat, 10 súlyos sérültet hagyott maga után, miután egy hatalmas késsel Würzburg belvárosában késeléses támadásba kezdett.
 • A 10 sértült közül 3 vagy 4 áldozat állapota kritikus, intenzíven kezelik őket.
 • Az ámokfutót a helyiek fékezték meg, míg a rendőrök kiérkezve lábon lőtték.