Orbán Viktor a brüsszeli NATO-csúcson is azt képviseli, Magyarország nem sodródhat háborúba

Orbán Viktor a brüsszeli NATO-csúcson is azt képviseli, Magyarország nem sodródhat háborúba
 • Szemben a baloldal követeléseivel, Orbán Viktor és a magyar kormány álláspontja egyértelmű: Magyarország nem sodródhat bele az ukrán háborúba.

Csütörtök délelőtt elkezdődött a NATO csúcstalálkozója Brüsszelben, Orbán Viktor röviddel tíz óra előtt érkezett meg a katonai szövetség székházába. A miniszterelnök a NATO rendkívüli találkozóját követően, délutántól az európai uniós országok vezetőinek csúcsértekezletén vesz részt. Mindkét esemény fókuszában az egy hónapja kirobbant orosz-ukrán háború és annak következményei állnak. Az EU-csúcsra a Brüsszelben tárgyaló amerikai elnök, Joe Biden is hivatalos.

Orbán Viktor szerdán videóüzenetben beszélt a brüsszeli diplomáciai nagyüzemről, a NATO- és EU-csúcstalálkozókon képviselendő magyar álláspontról.

"Meg kell előznünk, hogy belesodorjanak bennünket egy háborús konfliktusba, nemet kell mondani azokra a javaslatokra, amelyek légi háborút eredményeznének Oroszországgal, meg kell akadályozni azokat a javaslatokat, amelyek az orosz agresszióval szembeni szankciókat ki akarják terjeszteni az energiaszektorra, és így nehéz, talán lehetetlen helyzetbe is sodornák Magyarországot" – sorolta a miniszterelnök.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ugyancsak részt vesz a NATO-csúcson.

A magyar diplomácia vezetője csütörtöki doorstep nyilatkozatában megerősítette, hogy a NATO jelenlegi hivatalos álláspontja az Ukrajnában zajló háborúról teljes mértékben egybeesik a magyar nemzeti érdekkel: A SZÖVETSÉG KORÁBBAN VILÁGOSSÁ TETTE, HOGY NEM RÉSZESE A KONFLIKTUSNAK, ÉS MINDENT MEG KELL TENNI AZÉRT, HOGY A HÁBORÚ NE TERJEDJEN TÚL UKRAJNA HATÁRAIN.

"Ez Magyarországnak is elemi érdeke" – húzta alá a miniszter, aki szerint fontos, hogy a NATO jelenleg érvényes álláspontja és pozíciója érvényben maradjon a csütörtöki találkozót követően is.

Stoltenberg NATO-főtitkár: Nem küldünk csapatokat Ukrajnába

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a találkozóra érkezve ismertette is a hivatalos álláspontot, mint mondta, A SZÖVETSÉG MINDEN TŐLE TELHETŐT MEGTESZ UKRAJNA TÁMOGATÁSÁRA, DE FELELŐSSÉGE AZ IS, HOGY A HÁBORÚ NE TERJEDJEN AZ UKRÁN HATÁRON TÚLRA, ÉS NE VÁLJÉK KONFLIKTUSSÁ A NATO ÉS OROSZORSZÁG KÖZÖTT.

Szerinte ennek értelmében tiszta sor, hogy SEM LÉGI, SEM SZÁRAZFÖLDI CSAPATOKAT NEM KÜLDENEK UKRAJNÁBA.

A lengyel és balti javaslatról, ami repüléstilalmi zóna bevezetését szorgalmazza az ország felett, kritikusan elmondta:ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a NATO-nak erőteljesen támadnia kellene az orosz légvédelmi rendszereket, s le kellene lőnie orosz katonai repülőket.

A norvég diplomata egyúttal megerősítette, hogy új harccsoportokat telepítenének Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába, hogy megerősítsék a szövetség keleti régiójának védelmét.

STOLTENBERG DOORSTEP NYILATKOZATÁBAN EGYELŐRE NEM TETTE HIVATALOSSÁ, HOGY A HÁBORÚ NYOMÁN MEGHOSSZABBÍTANÁ HAMAROSAN LEJÁRÓ FŐTITKÁRI MANDÁTUMÁT, ÉS TOVÁBBI EGY ÉVIG MARADNA A KATONAI SZÖVETSÉG VEZETŐJE.

Utóbbi lehetőségéről a szövetség név nélkül nyilatkozó diplomatái számoltak be a brüsszeli sajtónak.

Korábban Olaf Scholz német kancellár, Joe Biden amerikai elnök és Emmanuel Macron francia elnök is a légtérzár, valamint az ugyancsak lengyelek szorgalmazta szárazföldi békefenntartó misszió ellen emelt szót.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2022-02-08 | 18:07
Áttörés: sikeres volt a miniszterelnök "jégtörő" akciója

Áttörés: sikeres volt a miniszterelnök "jégtörő" akciója

 • Orbán Viktor múlt heti moszkvai látogatását követően egymásnak adják a kilincset nyugati vezetők Moszkvában.
Kül 2021-09-28 | 10:39
Robbanás Svédországban, 23 embert szállítottak kórházba, százakat evakuáltak

Robbanás Svédországban, 23 embert szállítottak kórházba, százakat evakuáltak

 • A robbanás eredete még nem ismert, de nem zárják ki, hogy bűnbandák által elkövetett bűncselekményről van szó.
 • A mentőszolgálat szerint a robbanásnak "nincsenek természetes okai".
Kül 2021-08-13 | 11:36
Naponta két csoportos nemi erőszak történik Németországban

Naponta két csoportos nemi erőszak történik Németországban

 • Annak ellenére, hogy Németország összlakosságának mindössze 13,7 százalékát teszik ki, a csoportos nemi erőszak felében külföldiek érintettek.
Kül 2021-07-09 | 19:05
Orbán Szlovéniában: Mindenkinek fel kell készülnie egy Afganisztánból érkező migrációs hullámra

Orbán Szlovéniában: Mindenkinek fel kell készülnie egy Afganisztánból érkező migrációs hullámra

 • Ezt a V4 és a Szlovénia csúcstalálkozóján mondta a miniszterelnök, ahol a soros Szlovén elnökségre készültek fel Közép-Európa államai.
 • A kormányfő arra reflektált ezzel, hogy Afganisztánból kivonul az Egyesült Államok és a NATO, és sorra érkeznek a hírek, hogy a tálibok egyre nagyobb területet ellenőriznek az országban.
 • A Talibán visszatérésétől sokan amiatt tartanak, mert az egy újabb migrációs hullámot indíthat meg Európa felé.
 • A tálibok ugyanis árulóknak tartják azokat, akik kooperáltak a nyugati hatalmakkal, vagy egyszerűen elfogadták, hogy nem a tálibok az ország ideiglenes urai.
 • Egy afganisztáni polgárháborúra figyelmeztet az afgán amerikai haderő parancsnoksága és a német Bundeswehr katonai hírszerzése is.
Kül 2021-06-24 | 13:33
Német-francia reálpolitika: csúcstalálkozót akarnak Putyinnal

Német-francia reálpolitika: csúcstalálkozót akarnak Putyinnal

 • Egy újabb lépés az Új Hidegháború elkerüléséért.
Kül 2021-05-22 | 12:55
Újabb német zöld csúcspolitikus javította ki a Bundestagnak leadott jövedelemnyilatkozatát 20 500 euróval

Újabb német zöld csúcspolitikus javította ki a Bundestagnak leadott jövedelemnyilatkozatát 20 500 euróval

 • A napokban a német zöldek kancellár-jelöltje is "elfelejtette" bevallani bizonyos kiegészítő-jövedelmeit.
Kül 2021-07-31 | 12:12
Leonie megölése: a család ügyvédje beperli az osztrák államot

Leonie megölése: a család ügyvédje beperli az osztrák államot

 • A gyanúsítottak menekültügyi eljárása túl sokáig tartott, szerinte a férfiak "fenyegetést jelentettek a lakosság számára", és a hatóságoknak jobban kellett volna felügyelniük őket.