Márki-Zay miatt bizonytalanná válnak a baloldaliak

Márki-Zay miatt bizonytalanná válnak a baloldaliak
  • 50%-os listás eredményt mért a Nézőpont a Fidesznek, 3-3%-ot a Mi Hazánknak és a Kétfarkú Kutyapártnak.
  • "Most vasárnap" 43 százalékot érne el a baloldali ellenzék egyelőre nemlétező listája.
  • Gattyán György Megoldás Mozgalma is 1% körüli eredményre számíthatna.

Hat héttel a választás előtt állóháborúnak tűnik a magyarországi kampányidőszak. A Nézőpont Intézet választási listás eredménybecslése első látásra kísértetiesen egyezik az év eleji adataival - összegez a Nézőpont Intézet.

Ha "most vasárnap" lettek volna választások, a kormánypárt minden második pártlistás szavazatot megkapott volna (50 százalék), míg a baloldal közös listája a szavazatok 43 százalékára számíthatott volna.

A két küszöbostromló kispárt, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt továbbra is 3-3 százalékon áll, míg a korábban egyéb kategóriába sorolt maradék egy százaléknyi aktív szavazó már nem "valamilyen egyéb" pártra adná voksát, hanem úgy tűnik, hogy Gattyán György pártját röpítik majd egyszázalék fölé.

A felszín alatt azonban mégis látható egy fontos változás. Míg januárban a becsült baloldali tábornak kevesebb mint a negyede (24 százalék) volt bizonytalannak tekinthető, február közepére arányuk 40 százalékra nőtt. Mindez azt jelenti, hogy tíz, elvileg a baloldali listára szavazó polgár közül négy nem biztos a dolgában. Kikacsinthat más pártok felé vagy dönthet a választás napi otthonmaradásáról is.

A romló eredmények oka alighanem a miniszterelnök-jelölt vitatott fellépésében keresendő, magyarázkodás helyett a baloldali szavazók növekvő aránya választja a nyílt kiállás helyett a rejtőzködő támogatást.

Januárban jeleztük, hogy a Fidesz szavazótábora elkötelezett, s nemcsak a kormánypárttal szimpatizál, de a kormánnyal és különösen a kormányfővel is elégedett. Akkor és most is a 2018-asnál jobb kormánypárti eredményre lát esélyt a Nézőpont "legvalószínűbb listás eredményre" vonatkozó becslése. Ugyanakkor a Fidesz-szavazók 10 százalékának részvétele nem vehető biztosra, a kormánypárt a várt jó eredményét csak abban az esetben tudja elérni, ha mozgósítása jól sikerül, a megfelelő időpontban és hatékonysággal szólítja meg majd peremszavazóit.

Ugyan a két kispárt jelenleg nem éri el a Nézőpont-becslés szerint az ötszázalékos küszöböt, de mindkettőjüknek vannak még tartalékai. Kutatásukban rákérdeztek, ki az, aki elképzelhetőnek tartja, hogy ezen pártokra szavaz, s közülük kivontuk a valamelyik más pártra biztosan szavazókat. Ezek alapján elmondható, hogy jelenleg a Mi Hazánk a bejutásra esélyesebb kispárt, amelynek potenciális támogatottsága eléri a 6 százalékot. A biztosan meglévő 3 százalék fölötti szavazói elsősorban a baloldali bizonytalanok táborából érkezhetnek, miután szaporodnak kétségeik eddigi pártszimpátiájukkal kapcsolatban. A Mi Hazánk jelenlegi már meglévő, háromszázalékos táborának egyik fele 2018-ban még Fidesz-szavazó volt, másik fele pedig Jobbik-szavazó.

A Kétfarkú Kutya Párt potenciális támogatottsága 4 százalék, támogatói pedig kizárólag kormánykritikusok. A viccpárt ezért komoly fenyegetés a baloldali közös lista számára. Kérdés, hogy a küszöb alatti érték elbizonytalanítja vagy fellelkesíti a meglévő vagy a további szavazótáborukat.

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-08-13 | 18:03
Összeszarják a drogos hajléktalanok Budapestet, Szabó Tímeának erről is a kormány jut eszébe

Összeszarják a drogos hajléktalanok Budapestet, Szabó Tímeának erről is a kormány jut eszébe

  • Nem ám Karácsony Gergely, aki Budapest Főpolgármestere.
Bel 2022-02-25 | 16:01
Áder János: Vigyáznunk kell a szabadságra

Áder János: Vigyáznunk kell a szabadságra

  • Ezt Magyarország államfője a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából mondta.
  • Márki-Zay Péter eközben hatalmas bulit csap Vásárhelyen, azt ünnepelve, hogy már 4 éve polgármester.
Bel 2021-09-01 | 10:46
Alig 2 óra alatt elfogtak egy román embercsempészt és 37 illegális migránst

Alig 2 óra alatt elfogtak egy román embercsempészt és 37 illegális migránst

  • Embercsempészés megalapozott gyanúja miatt indult eljárás egy román állampolgár ellen Csongrád-Csanád megyében, aki 27 migránsnak nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.
  • Valamivel korábban, további 10 határsértőt tartóztattak fel a megye rendőrei.
Bel 2021-11-08 | 08:01
A rendőrök az éjszaka két embercsempészt elfogtak és 57 illegális migránst feltartóztattak Csongrád-Csanád megyében

A rendőrök az éjszaka két embercsempészt elfogtak és 57 illegális migránst feltartóztattak Csongrád-Csanád megyében

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel együttműködve 2021. november 7-én 22 óra 55 perckor Domaszék külterületén, az 55-ös számú főúton ellenőriztek egy bolgár honosságú Volkswagen Transportert, valamint egy mögötte haladó, szintén bolgár honosságú Mercedes Sprintert.
  • A járművekben a 48 és 42 éves bolgár sofőrökön kívül további 26, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • Az egyenruhások a gépjárművek vezetőit előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ellenük embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.
  • Aznap este  2 órakor 20 fő, 4 óra 20 perckor 11 fő illegális migránst tartóztattak fel Szeged és Újszeged belterületén.
  • Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír, szomáliai és iraki állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2022-01-19 | 09:47
Márki-Zay az ellenzékről: Nincs főnök, nincs beosztott sem

Márki-Zay az ellenzékről: Nincs főnök, nincs beosztott sem

  • Merész dolog ezt kijelenteni annak ismeretében, hogy a Demokratikus Koalíciónak, azaz Gyurcsány Ferencnek lesz a legnagyobb frakciója a Paralemntben.
  • Márpedig egy esetleges baloldali koalíciós kormányban a legnagyobb frakciót adó párt elnöke lesz a főnök, neki lesz a legnagyobb súlya, a legtöbb embere.
  • Ez pedig jelen állás szerint a DK és Gyurcsány Ferenc.
Bel 2021-06-01 | 06:19

Ma végre odacsaphat az Országgyűlés a pedofiloknak - a törvénytervezetről tárgyal az Országgyűlés

  • A mai ülésnapon tárgyalja a Fidesz-KDNP javaslatát az Országgyűlés a pedofil bűncselekményeket elkövetők szigorúbb büntetéséről.
  • Hétfőn a törvényt tárgyaló bizottságban a DK-s képviselő nem szavazta meg az indítványt.