Kísért a múlt: az M3-as felújításán dolgozó Swietelsky 9 milliárdot kérne pluszban, de az ITM szerint ennek a harmada megalapozatlan - ha a Karácsony vezette Főváros nem kezeli a helyzetet, bedől a 220 milliárdos projekt

Kísért a múlt: az M3-as felújításán dolgozó Swietelsky 9 milliárdot kérne pluszban, de az ITM szerint ennek a harmada megalapozatlan - ha a Karácsony vezette Főváros nem kezeli a helyzetet, bedől a 220 milliárdos projekt
  • A BKV 9,5 milliárd forinttal fizetne többet az eredeti árhoz képest a Swietelsky Vasúttechnikának a metróvonal felújításáért, csakhogy az ITM vizsgálata most kimondta, hogy ennek a harmada megalapozatlan.
  • Ezek után égető kérdés, hogy lesz-e megállapodás a naponta félmilliós utasforgalmat lebonyolító M3-as rekonstrukciójának befejezéséről.
  • Amennyiben a főváros nem tudja kezelni a kialakult helyzetet, a teljes, közel 220 milliárdos M3-as projekt bedőlhet, és Magyarországnak 173 milliárd forintot kell az EU-nak visszafizetnie.
  • Az M4-es metró építésekor elkövetetett csalássorozat miatt Magyarország már ismeri a budapesti metróépítés visszaéléseit.

Nem alátámasztott az M3-as metróvonal alagúti rekonstrukciós szerződésesének áremelése – a Világgazdaság információi szerint erre a végkövetkeztetésre jutott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A BKV és a Swietelsky Vasúttechnika között tervezett szerződésmódosítás elszámolhatósági vizsgálata során a szaktárca megállapította, hogy bár a vágányépítési és alagúti munkákra, a biztosítóberendezések felújítására, valamint a vasúti távközlési és központi diszpécser rendszerek korszerűsítése kötött szerződés újbóli, immáron negyedik módosítása jogilag igazolt, azonban az árnövekmény számszakilag túlzott.

A BKV az év elején nyújtotta be a drágulásról szóló tervezetet jóváhagyásra első körben az ITM-nek, mint Irányító Hatóságnak (IH).

Az M3 projektje 217,5 milliárd forint támogatási összeggel rendelkezik, ebből 172,72 milliárd IKOP finanszírozás, 44,77 milliárdot pedig a központi büdzsé áll. A forrásokat az ITM illetékes helyettes államtitkársága kezeli, így az uniós elszámolási szabályok alapján a szerződésmódosításhoz az IH, illetve a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályának (KFF) engedélye szükséges. A 3-as metróvonal beruházása alapvetően négy nagy kivitelezési szerződést tartalmaz, az egyik az alagúti munkálatoké.

A főváros ennek kapcsán a költségvetés terhére próbált nagyvonalú gesztust tenni a vállalkozó felé és azt akarta elérni, hogy a 47,8 milliárd forint ellenértékű szerződést 9,09 milliárd forinttal, és további 5 százalékos, 460 millió forintos tartalékkerettel emeljék meg.

A csaknem 20 százalékos drágulás okaként főképp a metróvonal középső szakaszán zajló állomásfelújítás elindulásának csúszását, valamint a déli szakasz nem tervezett azbesztmentesítésének a munkálatok ütemére gyakorolt hatását jelölték meg. Ugyanakkor már 2019 november végén, a középső állomások felújítására vonatkozó szerződés megkötésekor egyértelmű volt, hogy az alagút rekonstrukciója nem fejezhető be az eredeti, 2020. július 24-i határidőre.

A Világgazdaság úgy tudja, az új dátumot a BKV és a Swietelsky Vasúttechnika 2023. január 6-ra tűzte ki. A 29 hónapos hosszabbítást, és az alagút középső szakaszán még el nem végzett munkálatokat a kivitelező a már említett plusz milliárdokért vállalná.

Csakhogy az árkiegészítés alátámasztását szigorú elvek határozzák meg, amelyeknek az ITM vizsgálat alapján nem felelnek meg teljes mértékben az ár módosítását részletező fővárosi, illetve vállalkozói számítások.

Ezért az IH az összességében 9,55 milliárdos emelést elvetette, az árnövekmény maximálisan elfogadható mértékét pedig mintegy nettó 6,18 milliárd forintban állapította meg. Bár az IH jóváhagyja a szerződésmódosítást és tovább adja az ügyet második körben a KFF-nek a szerződésmódosítás közbeszerzési-jogi ellenőrzésére, de egyúttal rögzíti, hogy a hazai költségvetési finanszírozás terhére mindösszesen legfeljebb ennyi pénz, valamint ennek az 5 százalékos tartalékkerete számolható el.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a BKV és a Swietelsky Vasúttechnika között kialkudott összegen belül körülbelül 3 milliárd forintra jelenleg nincs fedezet.

A kialakult helyzetben két forgatókönyv lehetséges:

  • az egyszerűbb eset, ha a főváros és a vállalkozó is elfogadja a csökkentett emelést, mert így nincs szükség plusz forrás bevonására, tekintve, hogy a megállapított elszámolható összeg a támogatási szerződésben rendelkezésre áll,
  • ha viszont a Swietelsky ennyiért nem hajlandó befejezni az alagút-rekonstrukciót, akkor a BKV-nak, illetve a tulajdonos fővárosi önkormányzatnak kell előteremtenie a hiányzó milliárdokat.

Amennyiben ez nem sikerül, úgy a finanszírozás meghiúsulása miatt a cég akár fel is mondhatja a szerződést, a követelését pedig peres úton próbálhatja meg érvényesíteni.

Ennél nagyobb baj, hogy ezzel a középső szakasz állomásainak korszerűsítésén jelenleg is dolgozó Swietelsky Magyarország azonnal akadályoztatást jelenthet be (az alagútban és az állomásokon zajló munkavégzés egymásra épül), ami végső soron a teljes projekt megvalósítását is veszélybe sodorná.

Egy ilyen szcenárióra tavaly ősszel még új közbeszerzés lefolytatásával reagált volna a BKV.

Azonban ehhez mostanra valószínűsíthetően már nincs elég idő, mivel az uniós források 2023. december 31-ig hívhatók le, és addigra a teljes beruházást be kell fejezni.

Ha ez nem történik meg, az Európai Bizottság a csaknem 173 milliárd forintos uniós támogatás valamekkora részének visszafizetésre kötelezheti Magyarországot.

A Főváros és a BKV érdekérvényesítő képességén múlik, hogy el tudják-e fogadtatni a vállalkozóval az IH által elszámolhatónak ítélt összeget, vagy saját zsebből kénytelenek eleget tenni a 9,5 milliárd forintos igénynek, noha ez az állami intézményrendszer szerint nem lenne kifizethető teljes egészében.

Mindenesetre a majd 3 milliárdos különbözetnek lenne máshol is helye. Például jól jönne az illetékes minisztériumok nyomásra a főváros részéről az idén év elején végre tervezésre kiírt, de fedezettel jelenleg nem rendelkező Határ út és Göncz Árpád városközpont állomások száz százalékos akadálymentességét biztosító projektelemek finanszírozásához.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-02-01 | 05:41
70 ingatlana van a jobbikos Steinmetz Ádámnak

70 ingatlana van a jobbikos Steinmetz Ádámnak

  • Rét, legelő, erdő, szántó.
  • 2021-ben 27 milliós támogatást kapott ezekre a Magyar Államkincstártól.
Bel 2022-05-25 | 10:52
6 millió 409 ezer a beoltott, 3080 az új fertőzött

6 millió 409 ezer a beoltott, 3080 az új fertőzött

  • A beoltottak száma 6 409 451 fő, közülük 6 195 684 fő a második, 3 875 291 fő a harmadik, 298 288 fő már a negyedik oltását is felvette.
  • Az elmúlt héten összesen 3080 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 917 777 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Az elmúlt héten elhunyt 61 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 841 731 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 29 539 főre csökkent.
  • Jelenleg 483 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 18-an vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2022-05-24 | 13:50
11 fős migránsbanda Balotaszállásmál

11 fős migránsbanda Balotaszállásmál

  • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. május 24-én 11 óra 10 perckor Balotaszállás térségében 11 külföldit tartóztattak fel.
  • Magukat afgán állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.
  • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • Ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 
 
 
Bel 2021-09-07 | 19:49
Zuhanórepülés: Karácsony számai úgy esnek, mintha csak szabadesésben lenne a Főpolgármester

Zuhanórepülés: Karácsony számai úgy esnek, mintha csak szabadesésben lenne a Főpolgármester

  • A hiperpasszív munkatempó megtette a hatását.
  • Karácsony pár hónap alatt azok között is rengeteget veszített, akik nem szeretik Orbán Viktort, és kifejezetten kormányellenesek.
  • Lehet, hogy korábban kellene ébrednie a Főpolgármesternek. Vagy többet dolgoznia a budapestiekért. De egyik szcenárióban sem érdemes bízni.
  • Ez már a sokadik közvélemény-kutatás, amely azt mutatja, hogy Karácsony lejtmenetben van.
  • A Pulzus, a Publicus, a Medián, a Nézőpont, a Századvég, a Závecz, az IDEA is azt mérte mostanában, hogy Karácsony folyamatosan veszít.
  • Vagyis jobbról és balról is ugyanezt a vesszőfutást mérik hónapok óta, és mind a HVG-nek, mind a BENNFENTES-nek ugyanezek az értesülései.
  • Karácsonynak nagyon gyengék a városvezetői képességei, és ma már ezt a választópolgárok is így látják.
  • A napokban egy baloldali hetilapnak Márki-Zay azt nyilatkozta, Karácsony "lusta és elkényelmesedett".
Bel 2021-06-18 | 08:55

106 új fertőzöttet azonosítottak, 300-nál kevesebb ember van kórházban

  • Az új halálos áldozatok száma: 2 fő.
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 289 ember.
  • Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 43 fő.
  • Az első dózissal oltottak száma: 5 389 058 fő.
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 4 360 313 fő.
Bel 2022-07-14 | 09:10
Két embercsempész 29 migránssal a csomagtartóban

Két embercsempész 29 migránssal a csomagtartóban

  • 2022. július 13-án 17 óra 20 perckor az M5 autópálya 35-es kilométerszelvényében igazoltattak egy magyar honosságú tehergépkocsit.
  • A járművet egy 44 éves libanoni férfi vezette, mellette ült társa egy 46 éves orosz férfi, a járműben 29 külföldi tartózkodott.
  • Magukat szír állampolgárnak valló migránsok magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel és társával együtt elfogták és előállítják őket.
  • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-11-03 | 07:00
Exkluzív fotók: Égette a tízmilliókat az esküvőjén a milliárdos EU-s pályázati ügyekbe keveredett Cseh Katalin

Exkluzív fotók: Égette a tízmilliókat az esküvőjén a milliárdos EU-s pályázati ügyekbe keveredett Cseh Katalin

  • Luxusesküvőn házasodott össze Cseh Katalin és Berg Dániel 2021 augusztusában.
  • A BENNFENTES megszerezte a luxuslagzi fotóit: arany, pezsgő és elképesztő rongyrázás mindenütt.
  • Míg a rendre biztonsági őr figyelt, a fotókat a Momentum belső köreiből szivárogtatták ki.