Brutális királydrámát leplez, hogy MZP listás mandátumán marakodik az ellenzék

Brutális királydrámát leplez, hogy MZP listás mandátumán marakodik az ellenzék
 • A napokban körbefutott a médiában, hogy az MSZP és a Párbeszéd nem jelent meg az ellenzéki közös listáról szóló egyeztetés legutóbbi fordulóján.
 • A vita azon folyik a szereplők között, hogy a Márki-Zaynak az előválasztás előtt befogadó-nyilatkozatot biztosító Párbeszédnek hány listás mandátum járjon.
 • A Párbeszéd azt követeli, hogy amiben korábban megállapodtak +1, ami Márki-Zayé lenne.
 • A többi párt egységesen azzal érvel, Márki-Zay "férjen bele" a Párbeszéd eddig kialkudott kvótájába.
 • Látszólag tehát csak egyetlen mandátumon vitatkoznak a pártok, de ez csak a látszat.
 • A kérdés sokkal összetetteb, és egy igazi királydráma bontakozik ki: a tét az, hogy ki "nyelje be" az öntörvényű és kiálhatatlan Márki-Zayt, és a Párbeszéd teljesen biztos lehet-e a saját frakcióalapításban.
 • Mostanra már a Párbeszédnek sincsen ínyére a jelölt, mégpedig azért, mert nem akarják kockáztatni, hogy egy vereség után Márki-Zay ne üljön be a frakciójukba, és ezzel az ne alakulhasson meg, vagy ha be is ül, később ha kiszáll onnan, akkor azzal megpecsételi a frakció sorsát.
 • És az ezzel járó frakciótámogatást.
 • Márki-Zayt most már úgy dobálják egymás között az ellenzéki pártok, mint a forró krumplit.
 • A döntés Karácsonyék kezében van, és ők a biztos frakcióalapítást és a biztos pénzt fogják választani.

Hogy az egész érthető legyen, érdemes visszatekinteni az előválasztást megelőző időkre.

Akkor a pártok hosszas alkudozás után úgy döntöttek, minden, az előválasztáson induló jelöltnek befogadó nyilatkozatot kell szereznie az előválasztáson induló pártoktól, hogy egyéni győzelmük esetén melyik frakcióba ülnek majd be.

Márki-Zay előbb azért lobbizott, hogy a "civilek", azaz a Mindenki Magyarországa Mozgalom is indulhasson, de ezt a pártok elutasították, arra hivatkozva, hogy a választásokon az emberek nem "civil mozgalmakra", hanem pártokra szavaznak.

Miután a civiljeire nemet mondtak a pártok, Márki-Zay behozta az előválasztásba Pálinkás Józsefék Új Világ Néppártját, csakhogy ez a formáció az előzetes aláírásgyűjtést sem tudta megugrani, így a startvonal előtt elvérzett a terv, hogy Márki-Zay saját politikai jelölőszervezettel nevezhessen be a versenybe.

Ekkoriban Márki-Zay tehát azt mondta, neki az Új Világ Néppárt szimpatikus, de ez a formáció nem tudott rajtvonalhoz állni, így Márki-Zay végül a Párbeszéd frakcióját jelölte meg, ahonnan meg is kapta a befogadó nyilatkozatot.

Mellékszál a történetben, de így az önmagát jobboldali, szabadpiac-hívőnek és kereszténynek valló hódmezővásárhelyi polgármester egy olyan frakcióba kéredzkedett be, amelynek tagjai idehaza a legsötétebb zöldpolitikát és a Nyugaton is bukásban lévő klímakommunizmust képviselik; egy olyan frakcióba, amelynek a közéleti rikácsoláson kívül semmit felmutatni nem képes Szabó Tímea, a kommunista propaganda-szaklap főszerkesztésében megedződött Jámbor András, és a közéleti bohóctrollkodást főállásban végzó Tordai Bence lehetnek a tagjai 2022-től.

A föntebbiek történtek tehát az előválasztás során az egyéni jelöltekkel jelölésük ügyében kronologikusan, de a pártok később arról is alkudozni kezdtek, hány listás - azaz befutó helyet - osszanak el egymás között.

Itt érdemes felidézni, hogy Márki-Zay három törekvését is elutasították a pártok az alkudozás során. Először be akarta vinni a listán az Új Kezdet - Új Világ Néppártból összegyúrt "jobboldali formáció" tagjait az Országgyűlésbe. Ezt nem engedték neki az előválsztáson szereplő pártok, azzal az érveléssel, hogy az mehet be a közös listáról, akinek valamilyen (bármilyen) támogatottsága az előválasztás alapján látszott.

Ezt övetően Márki-Zay azt szerette volna, ha a saját mozgalmának, a Mindenki Magyarországa Mozgalom tagjainak adnak listás befutó helyeket a pártok, de az ellenzék erre is nemet mondott.

Utolsóként pedig Márki-Zay azzal próbálkozott, hogy 3-4 roma jelöltet szeretett volna a listára felvinni. A pártok végül erre a javaslatára is nemet mondtak.

Mivel a legfrissebb vita a Párbeszéd listás kvóta-mandátumáról szól, ezért érdemes csak a Párbeszédre szorítkozni, mert az egyetlen - vagy +1 mandátum - tekintetében van forrásponton az ellenzéki kényszerösszefogás.

A Párbeszéd számukra jó, nyerhető körzetekben szerezte meg az indulás jogát az előválasztási alkuk során: Tordait tartották a favoritnak a II. kerületben, Szabót a III-ban, és esélyesnek tartották Jámbor Andrást is a VIII-IX. kerületben, ahogyan Mellár Tamást is Pécs egyik körzetében, és ugyanígy Márki-Zay Pétert is Hódmezővásárhelyen.

Csakhogy az utóbbi hónapokban radikálisan fordult pár választókörzetben az esély.

A BENNFENTES információi szerint a budapesti baloldal és Karácsony lejtemenete, a VIII. kerület általános problémái - hajléktalanok, mocsok, rendezetlenség - miatt egyáltalán nem lefutott meccs a Sára-Jámbor összecsapás a VIII-IX. kerület egy részét magába foglaló választókörzetben.

Ugyanígy a pécsi városvezetés belső konfliktusai és mutyijai miatt a pécsi körzet sem betonbiztos Mellár Tamásnak, aki egyébként szintén összerúgta a port a helyi városvezetéssel, és "politikai kalandornak" minősítette az előválasztáskor Márki-Zay Pétert.

De a BENNFENTES információi alapján az ellenzék úgy számol, hogy Márki-Zay sem lesz képes elverni a körzet egyéni képviselőjét, a fideszes Lázár Jánost, hiába nyilatkozta azt a miniszterelnök-jelölt, hogy csak akkor lesz képviselő, ha egyéniben nyer. De Szabó Tímea sem érezheti megnyertnek a mandátumát, ellenfele ugyanis az Óbudát három cikluson át sikerrel vezető Bús Balázs, aki többek között a Mocsárosdűlő megvédésével kampányol.
Itt érkezünk meg a királydrámához, amit az ellenzék kisebbíteni akar, holott tétre megy a játék. A tét az, a Párbeszédnek biztosan lesz-e frakciója és frakciópénze a jövőben, és mi az az ár, ami bebiztosítja a biztos frakcióalakítást.

Ez az ár Márki-Zay mandátuma, illetve a mandátumszerzését és ezen túl a Párbeszéd frakcióalakítási jogát 100%-ig szavatoló +1 hely kiharcolása.

Merthogy a Karácsony-Szabó tandem mindenképpen be akarja biztosítani az 1%-os baráti társaság túlélését. Mégpedig azzal, hogy +1 helyet kérnek a listán a többi ellenzéki párttól az eddigi kvótájukon felül (ami 2-3 főt jelentett). Vagyis azt akarják, a 2-3 letárgyalt helybe ne számítson bele Márki-Zay Péter listás mandátuma, hiszen a miniszterelnök-jelölt a Párbeszéd frakciójába ülne be a befogadó nyilakozat szerint, hanem kapjanak egy plusz helyet.

Miért álltak elő ezzel a követeléssel a párbeszédesek?

Mert az időközben változó esélyek így bizonytalanná tették a Párbeszéd frakciójának megalakítását. Ha Jámbor, Szabó és Mellár, és a szintén egyéniben is induló Márki-Zay - vagy bármelyikük - nem tudja hozni a mandátumát, akkor aligha lesz frakciója a Párbeszédnek.
Ráadásul a BENNFENTES úgy értesült, Karácsonyék nem akarják megkockáztatni, hogy Márki-Zay miatt ne alakulhasson meg a frakció, vagy később az feloszoljon, ha Márki-Zay éppen úgy dönt, hátat fordít a frakciónak és függetlenként folytatja.

Karácsonyék a 2022-2026 közötti parlamenti ciklust biztos párttámogatás és frakciótámogatás mellett akarják végigcsinálni, nem engedhetik meg, hogy frakció és így pénz nélkül maradjanak, elég csak arra gondolni, hogy Karácsonynak súlyos lekötelezettségei vannak, hiszen valaki(k) félmilliárd forintnál is többet invesztáltak sikertelen miniszterelnök-jelölti kampányába.

Ezt a pénz valahogyan vissza kell adni a titokzatos donoroknak, a "mikroadományozóknak".

Tehát azzal, hogy egyetlen mandátumon, az elvileg vezető miniszterelnök-jelölt biztos helyén alkudozik az ellenzék, az azt jelenti, hogy Karácsonynak fontosabb az önálló Párbeszéd-frakció és a vele járó pénz, mint Márki-Zay helye.

A tét nagy. Évente 80 milliós frakciótámogatás, ugyanennyi párttámogatás és pártalapítványi pénz egy alig létező mikropártnak. Ez egyetlen parlamenti ciklusban 1 milliárd forint.

A mérleg egyik serpenyőjében tehát Márki-Zay mandátuma. A másikban a 100%-ig biztos Párbeszéd-frakció és a tutibiztos egymilliárd forint.
 
Karácsonyék pedig inkább az egymilliárd forint felé billentik a mérleg nyelvét, mert az sokkal fontosabb nekik, mint Márki-Zay Péter, a mandátuma, és az ambíciói.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-06 | 14:40
Földre vinné a Fradit Baranyi Krisztina

Földre vinné a Fradit Baranyi Krisztina

 • Tovább gyűrűzik a Ferencvárosi Torna Klub és a helyi polgármester konfliktusa.
 • Korábban Kubatov Gábor, az FTC elnöke azt mondta, Baranyi kivérezteti a klubot.
 • A kerületi vezető szerint ez nem igaz.
 • Az FTC vezére szerint viszont a polgármester asszony ha tehetné, kivéreztetné a Fradit.
Bel 2021-10-05 | 11:24
A baloldal választási bizottsága nem engedi Karácsonynak és Márki-Zaynak, hogy együtt induljanak

A baloldal választási bizottsága nem engedi Karácsonynak és Márki-Zaynak, hogy együtt induljanak

 • Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke nyilatkozta ezt az ATV-nek, majd a HVG-nek.
 • Magyar György ügyvéd a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, "nincs tandem - játék közben a szabályokon nem változtatunk, erről szól a demokrácia, döntsék el, kinek a neve szerepeljen a szavazólapon."
Bel 2021-06-11 | 17:07
Lefőtt a kávé: a Momentum már most visszaléptetné, de a nyár végén Fekete-Győr magától is bedobja a törölközőt

Lefőtt a kávé: a Momentum már most visszaléptetné, de a nyár végén Fekete-Győr magától is bedobja a törölközőt

 • A Mandiner információi szeint Fekete-Győr nyár végén feladja, mert katasztrofálisan alakultak a személyes esélyei és a Momentum népszerűsége.
 • A BENNFENTES is arról értesült az elmúlt hetekben, hogy látva azt a kínos produkciót, amit a Momentum elnöke nyújt, Fekete-Győrt vissza akarják léptetni a jelöltségtől a Momentum más, vezető politikusai.
 • Ők féltik a liberális pártot a további népszerűség-vesztéstől.
 • Mert az elhíresült Partizán-interjút követően tulajdonképpen összeomlott Fekete-Győr megítélése még a saját pártjában is.
 • A BENNFENTES úgy tudja, a Gyurcsánnyal való megegyezés és a Partizán-interjú miatt komoly kilépési hullám kezdődött a Mometumban.
 • Fekete-Győrt gyakorlatilag az a liberális médiaelit is leírta, akik korábban címlapokon ajnározta őt. Nekik új kedvencük van Karácsony személyében.
 • A héten a Publicus megalázó adatsort tett közé: eszerint a választók 2%-a szavazna Fekete-Győr miniszterelnök-jelöltségére.
 • Ceglédi Zoltán politikai elemző, aki korábban Donáth Annának adott tanácsokat, többször figyelmezetette a nyilvánosságban a momentumosokat, hogy a pártot éppen kicsinálják Gyurcsányék.
 • A sorozatos DK-Jobbik alkuk és visszaléptetések az elemzőt igazolják: a két nagy gyakorlatilag kiírta a lilákat a választásból.
Bel 2021-08-02 | 10:03
5 millió 624 ezer a beoltott

5 millió 624 ezer a beoltott

 • A hétvégi összesített adatokat közöljük. 
 • A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed, ezért aki még nem oltatta be magát, az tegye meg - javasolja a kormányzati tájékoztató honlap.
Bel 2021-10-26 | 12:24
Körbeárulás: Márki-Zay Karácsonyt, Karácsony a jelölő pártjait, a bukott Fekete-Győr és a Momentum Karácsonyt árulta el az előválasztáson

Körbeárulás: Márki-Zay Karácsonyt, Karácsony a jelölő pártjait, a bukott Fekete-Győr és a Momentum Karácsonyt árulta el az előválasztáson

 • Kibuktak régi sérelmek is, Botka László és Juhász Péter arról győzködték Márki-Zayt, a fővárosi baloldal, élükön Karácsonnyal, csak blöffölnek, korántsem olyan erős Karácsony, mint állítja magáról.
 • A szegedi polgármester azért haragszik Karácsonyra és az MSZP vezetésére, mert 2017-ben félreállították, és helyette Karácsony listavezetésével kampányoltak 2018-ban.
 • Juhász is egy régebbi sérelme miatt fúrta Karácsonyt, ő amiatt van kiakadva a Főpolgármesterre, mert a megállapodásuk ellenére az EGYÜTT-Párbszéd közös lista helyett az MSZP-Párbeszéd közös listáját vezette.
 • Fekete-Győr és Márki-Zay még az első forduló előtt ígéretett tettek Karácsonynak, hogy visszalépnek a javára, majd Márki-Zay állva maradt, még ezt követően is hitegette Karácsonyt, bukása után Fekete-Győr pedig Márki-Zay támogatására hívta fel  momentumosokat.
 • Azonban nem önszántából tette ezt, Orosz Anna, aki a motorja volt a pártelnök megbuktatásának, motorja volt annak is, hogy határozottan Márki támogatására vegye rá a Momentumot.
 • A 444 összefoglalója szerint Karácsony enervált volt és fáradt, a viták után be is vallotta, hogy "unta", és kampányának gyengeségéért a gyurcsányista Gál J. Zoltánt okolják Karácsony stábjának tagjai.
 • Elbizakodottságát és a mikromenedzsmentet hányják a szemére utólag, pedig a nyáron a BENNFENTES is úgy értesült, és a 444 is utal most rá, hogy Karácsony stábjában nem supán Gál J. volt elbizakodott Karácsony esélyeit tekintve, hanem Karácsony teljes környezete: mindenki azt gondolta közülük, csak Karácsony lehet a befutó.
 • Az írásból az is kiderül, Karácsony a teljes megsemmisülés elől menekült bele a visszalépésbe, és ahogyan minden, számára kínos helyzetből, ezzel a lépéssel is csak a saját bőrét mentette, nem akart harmaik helyezettként befutni.
 • Miközben az összes ellenzéki szereplő körbeárulta a másikat és a pártjaikat, jelentős sebeket okozva ezzel egymásnak, továbbra is azt hazudják a választóknak, hatalmas az egység a kormányváltók között.
 • Márpedig ha valahol egység van, az a Demokratikus Koalíció, Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc szervezeti és választói hátországa, mely az első forduló alapján a legnagyobb kis párt lehet az új Országgyűlésben.
 • Ezzel pedig továbbra is ők diktálnak majd Márki-Zay Péternek is, akinek mindenben meg kell alkudnia Gyurcsány Ferencékkel.
Bel 2021-07-30 | 11:37
Rohamosan nő a magyar határt megsértő illegális migránsok száma

Rohamosan nő a magyar határt megsértő illegális migránsok száma

 • A tagállamok összehangolt fellépésének köszönhetően 2020-ban 2280 embercsempészt tartóztattak le, 14 szervezett bűnözői csoportot számoltak fel, valamint lefoglaltak 639 900 euró értékű készpénzt, 52 tűzfegyvert, 1166 hamis okmányt és 381 járművet.
 • Jól érzékelhetően erősödni fog a migrációs mozgás a balkáni útvonalon, nőni fog a nyomás – más országok mellett – hazánkon is.
Bel 2021-10-26 | 15:35
Márki-Zay szerint a legfontosabb az illegális bevándorlók integrációja

Márki-Zay szerint a legfontosabb az illegális bevándorlók integrációja

 • Ez nem egészen úgy hangzik, mintha egy bevándorlásellenes jobboldali politikus szavai lennének.