Egyetlen mandátumon marakodnak az ellenzéki pártok: Márki-Zayén

Egyetlen mandátumon marakodnak az ellenzéki pártok: Márki-Zayén
 • Márki-Zay listás mandátumán nem tudnak megegyezni az ellenzéki pártok.
 • A vita annyira elmérgesedett, hogy a Párbeszéd és az MSZP el se ment a legutolsó egyeztetésre, és az üzenetekre sem válaszoltak.

Egyetlen mandátumon és MZP parlamenti státuszán huzakodnak az ellenzéki pártok. Vasárnap eredménytelenül zárult a hat ellenzéki párt vezetőinek – most már a miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter delegáltjaival kiegészült – tárgyalása az ellenzéki listaállításról. A következő körös tárgyalásra az MSZP és a Párbeszéd el se ment – tudta meg az atv.hu több ellenzéki pártból.

A keddi egyeztetésre, melynek házigazdája a Momentum volt, azért volt szükség, mert miközben a roma politikusok Márki-Zay Péter által sürgetett befutó helyre kerülésében történt előrelépés (ironikus módon a cigányellenes hadjárattal nagyra nőtt Jobbik volt az első párt, amely Márki-Zay nyomásának engedve befutó helyre tett egy roma politikust listáján), az MSZP és a Párbeszéd listás mandátumainak számában nem sikerült megegyezniük a pártoknak.

A listaállításról szóló tárgyalások egyik utolsó, nyitott kérdése az MSZP, illetve a Párbeszéd leendő listás helyeinek száma, pontosabban azoknak a Momentum helyeihez viszonyított aránya. Az MSZP ugyanis egymaga szeretne annyi listás befutó helyet, amennyi a Momentumnak van, míg a DK, Jobbik, Momentum és LMP közös javaslata összesen kíván annyi befutó helyet juttatni az MSZP-nek és a P-nek, mint amennyije a Momentumnak lesz.

Január végén az MSZP-ből azt hallottuk, hogy nem várható kenyértörés az ügyben; a Momentum 8 helyéhez képest az MSZP most már csak hét listás befutó helyet szeretne, és ha a P esetében kettővel számolunk, akkor összesen egy mandátumról folyik a vita. "Meg fogunk egyezni" – értékelte befolyásos szocialista forrásunk a fejleményeket.

Ehhez képest viszont a keddi, Momentumnál tartott egyeztetésen az MSZP és a P nem vett részt, és több, az eseményen részt vett pártból úgy tudjuk, hogy nem reagáltak a többi pártból érkezett üzenetekre sem. Az MSZP-ből származó információink szerint a távolmaradás oka egyrészt Karácsony Gergely síelése volt, másrészt az, hogy a vasárnapi, eredménytelen tárgyaláshoz képest nem változott a helyzet annyit, hogy az indokolta volna az újabb fordulót.

A két vitás kérdés, ami egyik oldalon az MSZP és a P, a másik oldalon a DK, Jobbik, Momentum és LMP közötti feszültséget okozza:

- az MSZP és a Párbeszéd, illetve a Momentum egymáshoz viszonyított befutó listás helyeinek száma

- az a tény, hogy a Párbeszéd korábban befogadó nyilatkozatot adott Márki-Zay Péternek. A P azt szeretné, ha a miniszterelnök-jelölt nem számítana bele a kvótájukba, a DK-Jobbik-Momentum-LMP négyes viszont azt, ha beleszámítana.

Bár szombaton kezdődik az egyéni jelöltekkel kapcsolatos aláírásgyűjtés, a listaállításra az ellenzéknek még van ideje: az országos listákat február 26-án délutánig kell leadni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-28 | 17:36
Egyre jobban belegabalyodik a székesfehérvári DK-s az offshore hazugságaiba

Egyre jobban belegabalyodik a székesfehérvári DK-s az offshore hazugságaiba

 • A DK-s jelölt először csípőből tagadta offshore-érintettségét.
 • Aztán az Országos Előválasztási Bizottságnak elismerte, hogy 2010-től idén nyárig igazgatója volt a cégnek, de azzal védekezik, hogy ettől még sosem volt a cég tulajdonosa, márpedig csak ez lenne kizáró ok az előválasztáson.
 • De egy általa aláírt, angol nyelvű dokumentum tulajdonosként jelöli meg őt. Szerinte abban csak elírás történt.
Bel 2022-03-07 | 14:06
VIDEÓ - Márki-Zay szerint a fegyverszállítás nem veszélyes

VIDEÓ - Márki-Zay szerint a fegyverszállítás nem veszélyes

 • Továbbra is locsolná az olajat a tűzre Márki-Zay.
Bel 2021-09-29 | 12:44
Októbertől 42 millió támogatást és 73 millió hitelt is lehet igényelni a családtámogatási rendszerben

Októbertől 42 millió támogatást és 73 millió hitelt is lehet igényelni a családtámogatási rendszerben

 • 1990 óta soha nem volt még ilyen bőkezű a családtámogatási rendszer.
Bel 2021-07-16 | 20:00
Tilos volt kérdezni Karácsonyt a sajtótájékoztatóján

Tilos volt kérdezni Karácsonyt a sajtótájékoztatóján

 • Pár hete még azt mondta, olyan országban szeretne élni, ahol az újságírók szabadon dolgozhatnak.
 • Mai sajtótájékoztatóján is áldozatpózba vágta magát, és a Budapestet megbénító dugókat nyafogva ráfogta a kormányra.
Bel 2022-04-01 | 12:56
Ismét Pest megyében fogtak el egy 13 fős MigránsTaxit

Ismét Pest megyében fogtak el egy 13 fős MigránsTaxit

 • A Pest megyei rendőrök 2022. április 1-jén n 4 óra 51 perc körül az M0 autóút szigetszentmiklósi pihenőhelyénél vezettek ki egy lengyel honosságú gépjárművet, amelyet egy bolgár férfi vezetett, a járműben 12 külföldi tartózkodott.
 • A magukat afgán, illetve pakisztáni állampolgárnak valló emberek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.
 • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, a bolgár férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.
Bel 2021-05-15 | 09:15

Papírforma: az utóbbi napok vesszőfutása után is ragaszkodik ahhoz Karácsony, hogy miniszterelnök legyen

 • Több hónapos szenvelgést zárt le maga az érintett: Karácsony hivatalosan is bejelentette, hogy elindul a miniszterelnök-jelöltségért.
Bel 2021-12-21 | 09:13
A hétfői laboradatok szerint már 15 omikron eset volt itthon

A hétfői laboradatok szerint már 15 omikron eset volt itthon

 • A beoltottak száma 6 232 575 fő, közülük 5 945 349 fő már a második oltását is megkapta, 3 114 011 pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 1985 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 230 385 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 132 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 054 288 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 138 069 főre csökkent.
 • 5527 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 501-en vannak lélegeztetőgépen.