Botka tanácsadója Orbánról: a kormányfő négy órán keresztül minden kérdésre válaszol, nem beszél hülyeségeket

Botka tanácsadója Orbánról: a kormányfő négy órán keresztül minden kérdésre válaszol, nem beszél hülyeségeket
  • Ruff Bálint kommunikációs- és kampánytanácsadó évek óta dolgozik Botka László szegedi polgármesterrel, és újabban Pikó András VIII. kerületi polgármestert is segíti.
  • Hetente jelentkező podcast-vendég a Szabad Európa portálján, ahol az aktuális ellenzéki és kormányzati politikai mozgásokat elemzi.
  • A legutóbbi adásban azt mondta, ugyan időről-időre fölröppen, hogy Orbán Viktor "elfáradt", neki a 2021-es utolsó Kormányinfóról nagyon nem ez volt a benyomása.
  • Szerinte a magyar miniszterelnök "négy órán keresztül minden kérdésre válaszol, nem beszél hülyeségeket".
  • "Ráadásul nem csak a kormánybarát médiától kapott kérdéseket, mégis mindenre tudott úgy válaszolni, hogy sajátjaiban nem maradt semmifajta hiátus. Ezt nem lehet teljesen elmondani az ellenzéki politikusokról, akiknél becsúsznak szerencsétlen és félremagyarázható mondatok" - mondta a Szabad Európának Ruff.

Kérdésre válaszolva Ruff azt mondta a Szabad Európa riporterének, hogy "Nekem más tűnt fel a kormányfői tájékoztató közben. Időről időre felmerült a „jól értesültek” között, hogy Orbán Viktor belefáradt a politizálásba, nem is szereti ezt csinálni, nem bírja fizikailag vagy szellemileg úgy, mint rég. Ez a sajtótájékoztató pont az ellenkezőjét bizonyította, a kormányfő négy órán keresztül minden kérdésre válaszol, nem esik ki a saját maga alkotta narratívájából, nem beszél hülyeségeket. Ráadásul nem csak a kormánybarát médiától kapott kérdéseket, mégis mindenre tudott úgy válaszolni, hogy sajátjaiban nem maradt semmifajta hiátus. Ezt nem lehet teljesen elmondani az ellenzéki politikusokról, akiknél becsúsznak szerencsétlen és félremagyarázható mondatok."

Újabb közbevetésre, hogy a "piros lett a paradicsom, nem sárga" jó kampányeszköz-e, Ruff azt válaszolta: "Kampánytechnikai szempontból szerintem ez nagyon jó ötlet. A Fidesz azzal foglalkozik, ami az embereket érdekli, és úgy kommunikál, hogy a magyar emberek megértsék. Van egy olyan kulturális fogyasztói réteg, amelyik rezonál erre. Az óvodástól kezdve a 90 éves emberig, és ez eljut a hármas számú italboltba is. Ugyanakkor mi a reakció a másik oldalról? Elindul egy találgatás, hogy egy Lenin vagy Sztálin idézetet követ-e "a Magyarország előre meg, nem hátra" szlogen. Pedig a politikában nincs olyan mondat, amit az elmúlt 3000 ezer évben valaki már ne mondott volna ki. Ráadásul ha már itt tartunk, az ellenzék egységes szlogenje, amire három hónapot kellett várni, a "Legyen Magyarország mindannyiunké", az MSZP választási szlogenje volt a 90-es években."

Márki-Zay 7. frakciójáról is megvan a véleménye a tanácsadónak, szerinte vesztes hozzáállás Márki-Zayé, mert gyengeséget sugároz: "Szimbolikus sarokköve az ellenzéki viszonyoknak a hetedik frakció kérdése. Azt a hatalmas legitimációt, amit Márki-Zay Péter az ellenzéki előválasztás megnyerésével kapott, egy olyan kérdésben égeti el, amiben az egyébként megvert pártelnököknek a beleegyezését kéri. Azokét, akik évtizedek óta benne vannak abban a játékban, hogy minden vesztes helyzetből kihozzák a számukra nyerőt. Miért hihette Márki-Zay Péter, hogy kell neki öt ember, akiknek semmilyen legitimációja nincsen, de bejuttatva a Parlamentbe önálló frakciót alkothatnak? Talán valaki bogarat tett a fülébe, vagy ő maga gondolja, hogy majd a megnyert választások után meg fogják buktatni az „összeszövetségesült” pártok. Ez eleve egy vesztes hozzáállás. Inkább az lenne a logikus, hogy minden frakcióban van embere, mindenhol van olyan politikai befolyása, hogy ne tudják megbuktatni."

Ruff a beszélgetés további részében kifejti, miért hiba az árulózás, miért nem műkdik, hogy 5 szintje van Márki-Zay kampányában a döntéshozatalnak, és mi a különbség a kampányparanoia és a kampányvakság között.

További részletek itt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-02-03 | 11:12
Dísznek mennek az ellenzék sztárnevei Márki-Zay listájára

Dísznek mennek az ellenzék sztárnevei Márki-Zay listájára

  • Karácsony Gergely után Dobrev Klára is bejelentette a héten, ugyan fent lesz az ellenzék közös listájának élén, de mandátumát nem veszi át.
  • Helyette Brüsszelt választja, ahogyan Budapest első embere a főpolgármesterséget.
  • Ez azt jelenti, hogy a szavazólapon szereplő 5 névből kettő csak dísznek kerül fel a lista élére, de biztos mandátumaikat nem veszik át.
  • Az üzenet az, hogy "szavazzatok ránk, de nem különösebben érdekeltek bennünket, mi nem fogunk benneteket képviselni".
Bel 2021-06-24 | 13:04
Szalai Ádám: Fáj, nagyon fáj, talán még nem fájt ennyire

Szalai Ádám: Fáj, nagyon fáj, talán még nem fájt ennyire

  • Szalai Ádám, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya a közösségi oldalán megindító üzenetet osztott meg az Európa-bajnoki szereplésről.
     
Bel 2022-04-26 | 11:54
Migránsbandák: Két csoportban 75 illegális migránst fogtak el

Migránsbandák: Két csoportban 75 illegális migránst fogtak el

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a honvédekkel és a cseh rendőrökkel, valamint a Polgárőrség Határvédelmi Tagozatával együttműködve 2022. április 26-án 8 óra 40 perckor és 9 óra 25 perckor két csoportban újabb 75 határsértőt tartóztattak fel Szeged-Gyálarét és Ásotthalom külterületén.
  • Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír, afgán és palesztin állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2022-03-31 | 18:21
Egyetlen Orbán-interjú megmutatja, mennyivel több a miniszterelnök ellenfeleinél

Egyetlen Orbán-interjú megmutatja, mennyivel több a miniszterelnök ellenfeleinél

  • Az Origónak adott választás előtti interjút a miniszterelnök.
  • Koherens, egyértelmű válaszokat adott egy nehéz és kiismerhetetlen helyzetben.
  • Semmi vagdalkozás, semmi nagyotmondás, csak tények, és a történelem ismeretéből fakadó következteések, valamint a jelen és a valóság ismerete.
  • Orbán egyetlen interjúban többet és mélyebbet mond, mint ellenfelei egy év alatt összesen.
Bel 2021-12-07 | 10:19
Úgy tűnik, mégis működik a jogállam: egy fideszes parlamenti képviselő mentelmi jogát kérte ki az ügyészség

Úgy tűnik, mégis működik a jogállam: egy fideszes parlamenti képviselő mentelmi jogát kérte ki az ügyészség

  • És nem is ő az első, amióta nem a baloldal kormányoz.
  • A végrehajtói botrány nyomozásában megalapozott gyanú merült fel arra, hogy dr. Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.
  • Ezért Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére
Bel 2021-10-26 | 09:42
A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg

A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg

  • A beoltottak száma 5 941 073 fő, közülük 5 721 531 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 120 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • Összesen 1701 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 852 214 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 44 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 795 828 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 25 775 főre emelkedett.
  • 1 685 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-05-19 | 13:24
Keményen odacsap a kormány a pedofiloknak: minősített esetekben az emberrablással vagy az emberöléssel lesz egyenértékű a tettük, duplázódnak a büntetések

Keményen odacsap a kormány a pedofiloknak: minősített esetekben az emberrablással vagy az emberöléssel lesz egyenértékű a tettük, duplázódnak a büntetések

  • Aki gyermekpornográf tartalmat készít, terjeszt vagy használ fel, az a magyar jog szerinti legrosszabbra készüljön - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője szerdán a pedofilellenes törvénycsomag benyújtásával kapcsolatban.
  • Kocsis Máté azt írta, a minősített esetekben a pedofilok tette egyenértékű lesz az emberrablással vagy az emberöléssel, "mert egy kisgyermekkel szemben elkövetett erőszakos pedofil bűncselekmény is az áldozat megölését jelenti".
  • "Még ha a test életben is marad, a gyermek egészséges lelke biztosan meghal. Erre sújt le a szigorító javaslat, a jelenleg kiszabható büntetéseket megduplázzuk" - emelte ki.
  • Az új, minősített - tehát még súlyosabban büntetendő - esetek között felsorolta: ha 12 év alattival szemben követik el, ha hivatalos személyként követik el ("lex Kaleta"), ha sanyargatást vagy erőszakot alkalmazva követik el, és ha különös visszaesőként követik el.
  • "Nincs kibúvó, nincs könnyen megúszás, nincs enyhe következmény. Jobb, ha ezentúl eszükbe se jut" - fogalmazott Kocsis Máté.