Idehaza továbbra is a 2. legolcsóbb az energia ára Európában

Idehaza továbbra is a 2. legolcsóbb az energia ára Európában
  • Hiába hazudozik a komcsi média és az ellenzék.

A meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások európai összehasonlításban továbbra is kedvező áron juthatnak földgázhoz és villamos energiához - derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal statisztikai összegzéséből.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz Magyarországon a legolcsóbb, míg átlagfogyasztás esetén a villamos energiáért a második legkedvezőbb árat fizetik a magyar fogyasztók.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) augusztusi nemzetközi ár-összehasonlítása azt is vizsgálta, hogy az árak tekintetében hol állunk az európai rangsorban akkor, ha túllépjük az áltagfogyasztás mértékét.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. Az alapfelmérést az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT végezi.

Mivel a kormány rendelkezéseinek értelmében 2022. augusztus 1-től az átlag feletti fogyasztás esetén úgynevezett piaci árat kell fizetnie a fogyasztóknak, ezért a villamos energia és a földgáz fogyasztói árait bemutató grafikonokat a MEKH szakértői kiegészítették egy hipotetikus árral. Ez azt tükrözi, hogy milyen átlagárat kell fizetnie azoknak a fogyasztóknak, akik az átlagfogyasztási értékeket (2.523 kWh éves fogyasztás villamosenergia esetén és 63.645 MJ földgáz esetén) 20%-kal túllépik.

Az augusztusi nemzetközi ár-összehasonlítás eredményei szerint a magyar fogyasztók a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2.523 kWh/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,36 eurocent/kWh) fizetik a villamos energiáért.

Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,78 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.
Átalagfogyasztás (63.645 MJ) esetén a földgázért augusztusban továbbra is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat (2,57 eurocent/kWh).

Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,14 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-04-12 | 16:33
Határvédelem: 48 fős migránsbandát fogtak el a rendőrök

Határvédelem: 48 fős migránsbandát fogtak el a rendőrök

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei az osztrák és a cseh rendőrökkel, valamint a Polgárőrség Határvédelmi Tagozatával közreműködve 2022. április 12-én 11 óra 20 perckor egy csoportban újabb 48 határsértőt tartóztattak fel Szeged-Gyálarét külterületén.
  • Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-12-07 | 14:14
Hiába ugrottak ki az autóból a migránsok és az embercsempész

Hiába ugrottak ki az autóból a migránsok és az embercsempész

  • Az egyenruhások – a Készenléti Rendőrség NNI Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján – 2021. december 7-én 8 óra 30 perckor a 86-os számú főúton, Jánossomorja külterületén akartak ellenőrizni egy cseh rendszámú kisteherautót.
  • A sofőr a rendőröket észlelve hirtelen megállt, majd a járműből az utasok a gépkocsivezetővel együtt kiugrottak, és elfutottak.
  • A járőrök azonnal kutatásba kezdtek, ennek eredményeképpen 10 órára megtaláltak 12, magát afgán állampolgárnak valló férfit, akik személyazonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • Később rendőrkézre került a 33 éves cseh tartózkodási engedéllyel rendelkező azeri sofőr is, akit elfogtak, majd a migránsokkal együtt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították őket.
  • A járművezetővel szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt eljárást indítanak, a migránsokat pedig – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2022-08-29 | 07:23
REKORD: 39 fős illegális MigránsTaxit fogtak el

REKORD: 39 fős illegális MigránsTaxit fogtak el

  • A rendőrök 2022. augusztus 28-án az M1-es autópályán, Tatabánya térségében ellenőriztek egy tehergépkocsit.
  • Jármű rakterében 38 férfi tartózkodott, akik nem tudták igazolni az országban való jogszerű tartózkodásukat.
  • A járőrök őket a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
  • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • Török állampolgárságú járművezetővel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2021-12-07 | 08:43
8 illegális migránssal a kocsijában, menekülés közben belhajtott egy napelemparkba

8 illegális migránssal a kocsijában, menekülés közben belhajtott egy napelemparkba

  • A Tolna megyei rendőrök az M6-os autópálya Paksi pihenőjében fogták el a férfit, aki egy napelemkollektornak is nekihajtott, miközben menekült a rendőrök elöl.
Bel 2021-10-06 | 19:46
Kezdődik a bosszú: Hadházy feljelenti Tóth Csabát

Kezdődik a bosszú: Hadházy feljelenti Tóth Csabát

  • Adóelkerülés és pénzmosás vádjával.
Bel 2021-12-10 | 15:27
A GVH feljelentette a Pannónia Nyomda Kft-t, amelynek Cseh Katalin volt az ügyvezetője

A GVH feljelentette a Pannónia Nyomda Kft-t, amelynek Cseh Katalin volt az ügyvezetője

  • A Gazdasági Versenyhivatal tájékoztatta az Európai Csalás Elleni Hivatalt (OLAF) is.