Az Európai Bíróság elmarasztalta Németországot a nitrogén-dioxid okozta levegőszennyezettség miatt

Az Európai Bíróság elmarasztalta Németországot a nitrogén-dioxid okozta levegőszennyezettség miatt

Az Európai Bíróság elmarasztalta Németországot, mert évek óta számos városban jelentősen túllépik a nitrogén-oxid határértékeit. A luxembourgi legfelsőbb uniós bírák úgy döntöttek, hogy Németország megsértette az uniós jogot. A határértékeket 2010 és 2016 között 26 városban "szisztematikusan és folyamatosan" túllépték - mondták ki ítéletük indoklásában, tudósít a ZEIT.

Az Európai Uinó Bizottsága ragaszkodott ahhoz, hogy a határértékeket be kell tartani - és 2018-ban az Európai Bíróság elé vitte Németországot. Brüsszel úgy vélte, hogy a német kormány nem tett eleget a légszennyezés csökkentése érdekében. A bíróság követte a keresetet, mondván, hogy Németország megszegte az EU tiszta levegő-irányelvből eredő kötelezettségeit. A jelentés szerint "nem hoztak megfelelő intézkedéseket" az NO2-határértékek 2010 utáni betartása érdekében.

A nitrogén-dioxid (NO2) főként a motorokban, kemencékben történő égetés során keletkezik szén, olaj, gáz, fa és hulladék égetésekor. Többek között az asztmások is szenvedhetnek tőle. A törvények előírják, hogy a kültéri levegőben lévő érték éves átlagban nem haladhatja meg a 40 mikrogrammot köbméterenként.

2017-ben azonban 66 német városban meghaladta a határértéket az NO2 szintje a levegőben - ami szakértők szerint nagyrészt a dízelautóknak köszönhető. Létezik egy 200 mikrogrammos egyórás határérték is, amelyet évente legfeljebb 18 alkalommal lehet túllépni.

A Deutsche Umwelthilfe (Német Környezetvédelmi Segély) számos városban perelt a határértékek betartásáért, és ennek eredményeként a bíróságok sok helyen elrendelték az új kibocsátási normáknak nem megfelelő dízelüzemű járművek vezetési tilalmát bizonyos utakon. 

E megközelítés ellenzői azt állították, hogy a nitrogén-dioxid határértékek betarthatatlanul alacsonyak, kritizálták a mérési módszert, vagy rámutattak, hogy mennyire korlátozza a dízelüzemű járművek vezetőinek szabadságát, ha bizonyos utakat nem használhatnak. Még a kisajátítás is szóba került a viták során, mivel a dízelautók emiatt veszítettek értékükből.

A döntés miatt a dízelüzemű gépjárművezetők új korlátozásokkal szembesülhetnek. A helyzet azonban 2016 óta megváltozott: amint arra a szövetségi közlekedési minisztérium rámutatott, számos jármű, köztük autóbuszok is, már elektromos meghajtásúak. Csak Berlinben már jóval több mint száz e-busz közlekedik. Emellett a dízelüzemű járművek flottája is megújul, gazdaságosabbá és tisztábbá válik. A Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség szerint 2020-ban már csak hat német mérőállomáson fordult elő határérték-túllépés: Münchenben (54 mikrogramm/köbméter), Ludwigsburgban (47), Limburgban (44), Stuttgartban (43), Darmstadtban (42) és Hamburgban (41). Ez azonban nem játszott szerepet a luxemburgi ítéletben.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-06-24 | 13:11
Lebukott az ukrán embercsempész 18 migránssal

Lebukott az ukrán embercsempész 18 migránssal

  • Nógrád megyei rendőrök 2022. június 24-én 10 óra 58 perckor ellenőriztek egy Mercedes Sprinter kistehergépkocsit a 22-es számú főúton, Szécsény külterületén, amelyet egy ukrán férfi vezetett, a jármű utasterében 18 külföldi tartózkodott.  
  • A járműben utazó férfiak – az elsődleges információk alapján – szír állampolgárnak vallották magukat, akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, őket a rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállították.
  • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, az ukrán férfi ellen a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.
Bel 2022-04-27 | 11:38
Brutális számok: 27 illegális migránst csempészett az embercsempész

Brutális számok: 27 illegális migránst csempészett az embercsempész

  • Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei a NAV járőreivel együttműködve 2022. április 27-én 8 óra 08 perckor az M1 autópálya Győr felé vezető oldalán a 93-as kilométerszelvényében igazoltattak egy tehergépkocsit, amit egy cseh állampolgár vezetett, a járműben huszonhét külföldi tartózkodott.
  • A magukat afgán és kurd állampolgárnak valló migránsok magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A járőrök az embercsempészt elfogták és az illegális migránsokkal együtt előállították
  • A sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2021-09-06 | 14:35
Elérte az afgán migránshullám a déli határt

Elérte az afgán migránshullám a déli határt

  • Múlt héten rekordmennyiségű migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok.
  • Karácsony 2018 előtt "nyamvadt kerítésnek" nevezte a déli határzárat.
Bel 2022-05-25 | 11:00
MigránsTaxi: Cseh sofőr 27 illegális migránst csempészett a csomagtartóban

MigránsTaxi: Cseh sofőr 27 illegális migránst csempészett a csomagtartóban

  • A Győr-Moson-Sopron Megye járőrei 2022. május 25-én 8 óra 40 perckor egy cseh honosságú tehergépkocsit állítottak meg Földsziget külterületén.
  • A járművet egy 33 éves sofőr vezette, amelynek rakterében 27 – magukat szír állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
  • A járőrök az embercsempészt elfogták és az illegális migránsokkal együtt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállítják.
  • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak
Bel 2021-12-23 | 07:26
Közel 30 illegális migráns lapult a sötétben

Közel 30 illegális migráns lapult a sötétben

  • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2021. december 22-én 20 óra 35 perckor Bácsszőlős közigazgatási területén 12 határsértőt, majd 2021. december 23-án 0 óra 50 perckor Katymárnál 15 illegális migránst tartóztattak fel. 
  • Ellenőrzésük során a külföldiek szír és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.
Bel 2022-04-05 | 09:19
A 41 éves moldáv sofőr négy illegális migránst szállított Ausztria irányába

A 41 éves moldáv sofőr négy illegális migránst szállított Ausztria irányába

  • Az M85-ös számú autóút 90-es kilométerszelvényében, a nagycenki tavaknál ellenőriztek az egyenruhások 2022. április 4-én 21 óra 5 perckor egy román rendszámú gépjárművet.
  • Az autóban a járművezetőn kívül további négy, magát afgán állampolgárnak valló férfi utazott.
  • Külföldi utasok személyazonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A rendőrök a gépkocsi vezetőjét elfogták és a migránsokkal együtt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállítják.
  • Migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében a rendőrök visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-05-14 | 19:00
Újabb hazugságot gyűrt maga alá az igazság: az Átlátszó statisztikai adatokkal bizonyította be, nem halt meg 30 ezer magyar a koronavírus-járványban

Újabb hazugságot gyűrt maga alá az igazság: az Átlátszó statisztikai adatokkal bizonyította be, nem halt meg 30 ezer magyar a koronavírus-járványban

  • A baloldal örömmámorban úszott tavasszal a halálozási adatok láttán: folyamatosan azt harsogták, tízezrek pusztultak bele a koronavírus-járványba a kormány elhibázott védekezése miatt. Az ellenzéki képviselők gyilkosozták a kormány tagjait.
  • A 25.000-es számnál közös gyertyagyújtással emlékeztek a Kossuth téren, Jakabtól Gyurcsányig.
  • A baloldali ellenzék minden emberi méltóságon túllépve, a gyászolók érzelmeit otrombán felhasználva sokkolta a méltatlan halálpornóval az országot. Hű segéderő volt ebben a törekvésükben az ellenzéket kritika nélkül kiszolgáló liberális propagandamédia.
  • Eközben szintén közös oltásellenességükkel bizalmatlanságot szítottak az emberekben a keleti vakcinákkal szemben. Ennek következtében sokan elutasították a kínai és az orosz oltást is. Többen közülük belehaltak abba, hogy elhitték a baloldal oltásellenes szólamait, köztük a DK politikusai.
  • Az ellenzéki Átlátszó cáfolja a baloldal sokkloló halálkampányát: a többlethalálozás vizsgálatakor összehasonlította az elmúlt 5 év halálozási statisztikáit és a 2021-es év I. negyedévének halálozási statisztikáival.
  • Cikkükben kimutatják: a számok alapján 2021 első negyedévében 5.424-gyel többen haltak meg a 2015–2019-es évek első negyedévének átlagához képest, 8.335-tel többen pedig 2020 első negyedévéhez képest.
  • Mivel 2021 első negyedévében a regisztrált koronavírusos áldozatok száma ennél több volt (egészen pontosan: 11.738), így kijelenthető, hogy a nyilvántartásban szereplő COVID-halottak száma valóban magasabb, mint ahány honfitársunknak ténylegesen a vírus okozhatta a halálát.