A kertváros közepére, egy fás-parkos területre álmodott lakópark-panama borzolja a kedélyeket Pestszentlőrincen

A kertváros közepére, egy fás-parkos területre álmodott lakópark-panama borzolja a kedélyeket Pestszentlőrincen
  • Aggódnak a helyi civilek a túlzott beépítési tervek, és a várható zsúfoltság miatt: a DK-s Szaniszló Sándor polgármester a háromszorosára emelte a terület beépíthetőségét.
  • A tervet nem támogatja a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja mellett egy jobbikos, egy független, és egy LMP-s képviselő sem.
  • Az elképzelést még a veszélyhelyzetben akarta átnyomni a DK-s Szaniszló Sándor polgármester, de érzékelve az ellenállást, visszakozott.
  • Szerdán egy új előterjesztést tárgyal a testület, nagy kérdés, hogy átmegy-e, azaz megszavazza-e a szivárványtöbbség.

A DK-s Szaniszló Sándor vezette városrészben nem csak a környékbeli lakosság, hanem a helyi LMP és a Jobbik tiltakozását is kiváltotta egy vitatható ingatlanbefektetés - írja a Mandiner.

"Nem először tapasztaljuk, hogy az önkormányzat erővel, a lakossággal való egyeztetés nélkül akar átvinni egy fejlesztést" – fogalmazott a Mandinernek Krajlik József.

Ő egyike azon civileknek, akiknek nem különösebben tetszik a XVIII. kerületi vezetés által támogatott nagyszabású ingatlanberuházás, melyet a Tarkő és az Ohuta utca és a Herrich Károly tér által határolt területen tervez egy magánbefektető. Egész pontosan a Tarkő Invest nevű, 2019-ben alapított cég, amely megvette az egykori laktanya egy részét.

Azt korábban írta meg a BENNFENTES, hogy a területen a beépíthetőséget a háromszorosára emelték meg Szaniszlóék.

Márpedig ez egyszerű matek: több fölépíthető lakás ugyanakkora területen, sokkal több profit.

Krajlik szerint nem önmagában a lepusztult ingatlan hasznosításával, hanem a léptékkel van a problémájuk, ennek pár hete egy lakossági fórumon is hangot adtak.

Addigra ugyanis Szaniszló Sándor korábban MSZP-s, immár DK-s polgármester a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrend révén ráruházott jogkörével élve elfogadta helyettese, a párbeszédes Petrovai László alpolgármester előterjesztését.

Ezzel pedig a Gyurcsány-párti kerületvezető lényegében zöld utat adott a felháborodást kiváltó társasházépítési terveknek. Egész pontosan egy úgynevezett települési tanulmánytervet fogadott el Szaniszló, megalapozva a befektetővel kötendő településrendezési szerződést.

Petrovai Szaniszló által is elfogadott indoklása szerint a "terület fejlesztése annak rendezésével és a hiányzó infrastrukturális kapcsolatok és ellátás kiépítésével az önkormányzat és a kerület lakóinak érdekeit is szolgálja".

Elégedetlen lakosok, széttartó testület

Ezzel azonban nem csupán a túlzott forgalomtól, a városképbe nem illő beépítésektől és a zsúfoltságtól félő környékbeli lakosok nem értenek egyet.

Hanem a képviselő-testület sem egységes: az említett, a kerületvezetés távolmaradásával megtartott lakossági fórumon Lévai István Zoltán és Tóth Kálmán fideszes képviselőkkel együtt hitet tett a projekt megakadályozása mellett Makai Tibor jobbikos, Nagy Károly független, volt momentumos és Banga Zoltán LMP-s képviselő is.

Ők mind attól tartanak, hogy a jelenlegi elképzelések szerint a megengedettnél 80-nal több lakás épülhet a nagyszabású beruházás keretében, védett fákat is kivágnának a munkálatok során, ezért nem támogatják a Szaniszló-féle elképzelést. Úgy tudni, a három ellenzéki képviselő a lakossági fórumon megerősítette: a DK-s városvezetés nem is egyeztetett velük erről a kérdésről.

Alighanem a belső ellenállással szembesülve juthatott arra a döntésre a polgármester, hogy a veszélyhelyzet idején hozott döntéseinek utólagos jóváhagyását célzó indítványát visszavonja a pandémia után megtartott első testületi ülésről. Joggal aggódhatott ugyanis, hogy a matematika nyomán, ha kiesik három voks, úgy a vitás kérdés miatt az egész csomag elveszíti a többségét az egyébként formálisnak számító szavazáson.

Új előterjesztés született, új előterjesztővel

Ehelyett mostanra új előterjesztés született a Tarkő Invest projektjéről, ezt azonban már az MSZP-s Kőrös Péter, a kerületi beruházásokért felelős alpolgármester, Kunhalmi Ágnes szocialista társelnök bizalmasa jegyzi, s az indoklása szerint belevették a lakosok észrevételeit is. Például egy már korábban beígért zebraépítést.

Kérdés, ez valóban így történt-e: a Mandiner információi szerint az érintettek csupán egy szűk részével egyeztettek az önkormányzat részéről.

Ami azonban igazán izgalmassá teszi a szerdai, június 30-i rendkívüli, a Fidesz-KDNP által kezdeményezett testületi ülést, hogy az említett képviselők, akik a kormánypárti frakció mellett korábban elköteleződtek a beruházás megakadályozása mellett, ezúttal a helyi vezetéssel tartanak, avagy sem.

Vagyis: megszavazzák-e a Kőrös-féle indítványt, avagy a további egyeztetéseket szorgalmazó fideszes javaslatra nyomnak igent.

Szimbolikus pofon jöhet Szaniszlónak

Ha az utóbbi forgatókönyv valósul meg, márpedig a Mandiner információi szerint jelen állás szerint erre van nagyobb esély, úgy az komoly, szimbolikus pofon éheti a Gyurcsány-pártba átzsilipelt, ám a Mandiner informátorai szerint a helyi DK-val nem éppen felhőtlen viszonyt ápoló Szaniszlónak.

A lap úgy tudja, ettől az ügytől függetlenül sincs egység a baloldali vezetésben, a hivatalban, illetve a helyi pártok között, ám egy ilyen fiaskó ezt a feszültséget még inkább napvilágra tudná hozni. Vagyis látványosan szakadhat a szivárványkoalíció – fogalmazott az önkormányzat belső működésére rálátó forrásunk, aki egyébként korrupciógyanút is emlegetett a tervezett ingatlanberuházás kapcsán.

Állítólag még maga Szaniszló sem lelkesedik a projektért, ám érthető módon ezt nyilvánosan nem kommunikálja. "Nem akarunk kis Manhattan-t, túlzott beépítést. Maradjon meg a kertvárosi hangulat, és szeretnénk az egyéb, a társadalmi igényeket kiváltó, szociális fejlesztéseket is megvalósulni látni" – foglalta össze aggályait a cikk elején már idézett Krajlik József.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-02-18 | 16:09
Legfontosabb problémáink végre megoldódnak: LMBTQ-felelőse is van már Márki-Zaynak

Legfontosabb problémáink végre megoldódnak: LMBTQ-felelőse is van már Márki-Zaynak

  • Baloldali források szerint Buzinkay György lett LMBTQ jogokért felelős "tisztviselő" Márki-Zay csapatában, amire egyfajta árnyékkormányként próbálnak tekinteni.
Bel 2021-06-10 | 09:19

Az oltást kapottak száma 5 311 475 fő, 4 112 876 fő már a második oltását is megkapta

  • 206 az új fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 7 többségében idős, krónikus beteg.
  • 481 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 57-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2022-09-09 | 10:38
Kettős elfogás: Osztrák és szerb kocsival próbálkoztak az embercsempészek

Kettős elfogás: Osztrák és szerb kocsival próbálkoztak az embercsempészek

  • 2022. szeptember 9-én a reggeli órákban, a 8717-es számú úton, Bucsu és Bozsok között állítottak meg egy osztrák, valamint egy szerb forgalmi rendszámú személygépkocsit, amelyeket szerb állampolgárságú férfiak vezetett.
  • Az osztrák rendszámú gépkocsiban a sofőrön kívül hét, magát az ellenőrzés során indiai állampolgárnak mondó személy utazott.
  • A rendőri intézkedés során az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.
  • Ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-11-15 | 10:35
Mától valamennyi kormányablakban és kormányhivatali ügyfélszolgálaton kötelező a maszk

Mától valamennyi kormányablakban és kormányhivatali ügyfélszolgálaton kötelező a maszk

  • A beoltottak száma 5 999 516 fő, közülük 5 774 158 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 594 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • Az elmúlt három napban 21 060 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 960 844 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 304 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 825 775 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 102 898 főre emelkedett.
  • 5286 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 519-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-09-23 | 17:18
Karácsony majdnem agyvérzést kapott, amikor Márki-Zay megdicsérte a kormány adórendszerét

Karácsony majdnem agyvérzést kapott, amikor Márki-Zay megdicsérte a kormány adórendszerét

  • Gyorsan be is jelentette a pletykák szerint az egyik mecénásának tartott Varga Zoltán által tulajdonolt 24 portálon, hogy fel akarja forgatni az adórendszert.
  • Ez csak egyet jelenthet egy baloldali politikus esetében: radikális adóemeléseket, és a bérből és fizetésből élők, a középosztály kifosztását.
  • Karácsony gyakorlatilag fölmentette magát a munkavégzés alól, szerinte Budapest jövője nem azon múlik, hogy telefonról intézi-e a fővárosi ügyeket, vagy emailen.
Bel 2022-02-10 | 22:08
Lázár: Márki-Zay megváltónak képzeli magát, de csak egy szélhámos

Lázár: Márki-Zay megváltónak képzeli magát, de csak egy szélhámos

  • A volt kancelláriaminiszter rendesen odapirított a szerepzavarban lévő Márki-Zaynak.
Bel 2021-12-15 | 11:57
Egy teljes embercsempész hálózatot buktattak le a rendőrök

Egy teljes embercsempész hálózatot buktattak le a rendőrök

  • A gyanú szerint 20 év körüli fiatalok szállítottak illegális migránsokat az osztrák-magyar határhoz, a fuvarokat egy Magyarországon tartózkodó szír férfi szervezte.
  • A rendőrök az ügy vizsgálatát befejezték, és vádemelést javasolnak a bűnszervezet 8 tagjával szemben.
Bel 2022-02-15 | 13:19
Márki-Zay szerint a haza megmentése a legfontosabb, de elárulta, egy kiadós pihenéssel készül április 3. után

Márki-Zay szerint a haza megmentése a legfontosabb, de elárulta, egy kiadós pihenéssel készül április 3. után

  • Feszes munkatempó.
  • Azt mondta Bohár Dánielnek, hogy április 3. után kevesebb dolga lesz, mint most a kampányban.
  • Hont András ellenzéki publicistát pedig a Fidesz ügynökének tartja, akinek "nagyon jól fizet", hogy néha őt kritizálja.
  • A saját fasisztázós mondatától pedig elhatárolódott.
  • A szellemi végkimerültség jelei mutatkoznak Márki-Zay Péteren, lehet, hogy túl nagy rá ez a miniszterelnök-jelölti kabát.