A kertváros közepére, egy fás-parkos területre álmodott lakópark-panama borzolja a kedélyeket Pestszentlőrincen

A kertváros közepére, egy fás-parkos területre álmodott lakópark-panama borzolja a kedélyeket Pestszentlőrincen
 • Aggódnak a helyi civilek a túlzott beépítési tervek, és a várható zsúfoltság miatt: a DK-s Szaniszló Sándor polgármester a háromszorosára emelte a terület beépíthetőségét.
 • A tervet nem támogatja a Fidesz-KDNP képviselőcsoportja mellett egy jobbikos, egy független, és egy LMP-s képviselő sem.
 • Az elképzelést még a veszélyhelyzetben akarta átnyomni a DK-s Szaniszló Sándor polgármester, de érzékelve az ellenállást, visszakozott.
 • Szerdán egy új előterjesztést tárgyal a testület, nagy kérdés, hogy átmegy-e, azaz megszavazza-e a szivárványtöbbség.

A DK-s Szaniszló Sándor vezette városrészben nem csak a környékbeli lakosság, hanem a helyi LMP és a Jobbik tiltakozását is kiváltotta egy vitatható ingatlanbefektetés - írja a Mandiner.

"Nem először tapasztaljuk, hogy az önkormányzat erővel, a lakossággal való egyeztetés nélkül akar átvinni egy fejlesztést" – fogalmazott a Mandinernek Krajlik József.

Ő egyike azon civileknek, akiknek nem különösebben tetszik a XVIII. kerületi vezetés által támogatott nagyszabású ingatlanberuházás, melyet a Tarkő és az Ohuta utca és a Herrich Károly tér által határolt területen tervez egy magánbefektető. Egész pontosan a Tarkő Invest nevű, 2019-ben alapított cég, amely megvette az egykori laktanya egy részét.

Azt korábban írta meg a BENNFENTES, hogy a területen a beépíthetőséget a háromszorosára emelték meg Szaniszlóék.

Márpedig ez egyszerű matek: több fölépíthető lakás ugyanakkora területen, sokkal több profit.

Krajlik szerint nem önmagában a lepusztult ingatlan hasznosításával, hanem a léptékkel van a problémájuk, ennek pár hete egy lakossági fórumon is hangot adtak.

Addigra ugyanis Szaniszló Sándor korábban MSZP-s, immár DK-s polgármester a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrend révén ráruházott jogkörével élve elfogadta helyettese, a párbeszédes Petrovai László alpolgármester előterjesztését.

Ezzel pedig a Gyurcsány-párti kerületvezető lényegében zöld utat adott a felháborodást kiváltó társasházépítési terveknek. Egész pontosan egy úgynevezett települési tanulmánytervet fogadott el Szaniszló, megalapozva a befektetővel kötendő településrendezési szerződést.

Petrovai Szaniszló által is elfogadott indoklása szerint a "terület fejlesztése annak rendezésével és a hiányzó infrastrukturális kapcsolatok és ellátás kiépítésével az önkormányzat és a kerület lakóinak érdekeit is szolgálja".

Elégedetlen lakosok, széttartó testület

Ezzel azonban nem csupán a túlzott forgalomtól, a városképbe nem illő beépítésektől és a zsúfoltságtól félő környékbeli lakosok nem értenek egyet.

Hanem a képviselő-testület sem egységes: az említett, a kerületvezetés távolmaradásával megtartott lakossági fórumon Lévai István Zoltán és Tóth Kálmán fideszes képviselőkkel együtt hitet tett a projekt megakadályozása mellett Makai Tibor jobbikos, Nagy Károly független, volt momentumos és Banga Zoltán LMP-s képviselő is.

Ők mind attól tartanak, hogy a jelenlegi elképzelések szerint a megengedettnél 80-nal több lakás épülhet a nagyszabású beruházás keretében, védett fákat is kivágnának a munkálatok során, ezért nem támogatják a Szaniszló-féle elképzelést. Úgy tudni, a három ellenzéki képviselő a lakossági fórumon megerősítette: a DK-s városvezetés nem is egyeztetett velük erről a kérdésről.

Alighanem a belső ellenállással szembesülve juthatott arra a döntésre a polgármester, hogy a veszélyhelyzet idején hozott döntéseinek utólagos jóváhagyását célzó indítványát visszavonja a pandémia után megtartott első testületi ülésről. Joggal aggódhatott ugyanis, hogy a matematika nyomán, ha kiesik három voks, úgy a vitás kérdés miatt az egész csomag elveszíti a többségét az egyébként formálisnak számító szavazáson.

Új előterjesztés született, új előterjesztővel

Ehelyett mostanra új előterjesztés született a Tarkő Invest projektjéről, ezt azonban már az MSZP-s Kőrös Péter, a kerületi beruházásokért felelős alpolgármester, Kunhalmi Ágnes szocialista társelnök bizalmasa jegyzi, s az indoklása szerint belevették a lakosok észrevételeit is. Például egy már korábban beígért zebraépítést.

Kérdés, ez valóban így történt-e: a Mandiner információi szerint az érintettek csupán egy szűk részével egyeztettek az önkormányzat részéről.

Ami azonban igazán izgalmassá teszi a szerdai, június 30-i rendkívüli, a Fidesz-KDNP által kezdeményezett testületi ülést, hogy az említett képviselők, akik a kormánypárti frakció mellett korábban elköteleződtek a beruházás megakadályozása mellett, ezúttal a helyi vezetéssel tartanak, avagy sem.

Vagyis: megszavazzák-e a Kőrös-féle indítványt, avagy a további egyeztetéseket szorgalmazó fideszes javaslatra nyomnak igent.

Szimbolikus pofon jöhet Szaniszlónak

Ha az utóbbi forgatókönyv valósul meg, márpedig a Mandiner információi szerint jelen állás szerint erre van nagyobb esély, úgy az komoly, szimbolikus pofon éheti a Gyurcsány-pártba átzsilipelt, ám a Mandiner informátorai szerint a helyi DK-val nem éppen felhőtlen viszonyt ápoló Szaniszlónak.

A lap úgy tudja, ettől az ügytől függetlenül sincs egység a baloldali vezetésben, a hivatalban, illetve a helyi pártok között, ám egy ilyen fiaskó ezt a feszültséget még inkább napvilágra tudná hozni. Vagyis látványosan szakadhat a szivárványkoalíció – fogalmazott az önkormányzat belső működésére rálátó forrásunk, aki egyébként korrupciógyanút is emlegetett a tervezett ingatlanberuházás kapcsán.

Állítólag még maga Szaniszló sem lelkesedik a projektért, ám érthető módon ezt nyilvánosan nem kommunikálja. "Nem akarunk kis Manhattan-t, túlzott beépítést. Maradjon meg a kertvárosi hangulat, és szeretnénk az egyéb, a társadalmi igényeket kiváltó, szociális fejlesztéseket is megvalósulni látni" – foglalta össze aggályait a cikk elején már idézett Krajlik József.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-01 | 13:04
Karácsony azt hazudta, a kormány titkosította az autópálya-koncesszió részleteit - kiderült, hogy ez nem igaz

Karácsony azt hazudta, a kormány titkosította az autópálya-koncesszió részleteit - kiderült, hogy ez nem igaz

 • Meglepetés: a Főpolgármestert ismételten fülön csípték a hazugságai miatt.
 • A Miniszterelnöki Kabinetiroda azt tanácsolja Karácsonynak, ha el akarja kerülni a nyelvvizsgájához kapcsolódó hazugságspirált, tájékozódjon.
Bel 2021-06-28 | 12:15
Radnóti András, a Momentum külpolitikai szakértője: "A DK, a Jobbik és a szocialisták már most is dominálnak"

Radnóti András, a Momentum külpolitikai szakértője: "A DK, a Jobbik és a szocialisták már most is dominálnak"

 • A momentumos szakértő szerint a tapasztaltabb, dörzsöltebb pártok kiüresítették az előválasztás folyamatát.
 • Radnóti megállapítja, a pártok alkujai megakadályozzák, hogy a választókörzetekben a legjobb jelöltek lehessenek az ellenzék jelöltjei.
 • Szerinte a jelenlegi alkuk csak a 2002-2010 közötti korszak restaurációjára jók, és ez kevés.
 • A BENNFENTES korábban is rendszeresen írt arról, a jelek szerint Gyurcsányék kiszorítják az együttműködésből a lila pártot.
 • Erre figyelmezetett több soron a korábban Donáth Annának dolgozó Ceglédi Zoltán is.
 • Magyar Bálint egykori SZDSZ-es miniszter a publicisztikára reflektálva a Facebookon leárulózta a momentumos szakértőt.
Bel 2021-07-20 | 17:05

A Pegasust gyártó NSO Group: képesek vagyunk észlelni, ha egy kormány visszaél a programunkkal

 • Az izraeli cégnél sem hülyék dolgoznak, bármit is képzeljen magáról a magyar ellenzéki média.
 • "Eszközeink az elmúlt években terrorakciókat akadályoztak meg Európában, emberek tízezreit mentették meg egy európai fővárosi metró megtámadásától, amelyet néhány perccel az eset előtt sikerült elkerülni"- mondta az izraeli üzletember.
Bel 2021-10-07 | 13:26
Karácsony teljes kétségbeesésben: szombati vitára hívta a jelölteket

Karácsony teljes kétségbeesésben: szombati vitára hívta a jelölteket

 • Ezzel Karácsony közvetetten elismerte, hogy nagyon le van maradva.
 • Politiológiai közhely, hogy annak van szüksége a vitára, aki a kihívó fél, vagy aki nagyon rosszul áll.
Bel 2021-06-05 | 17:20

A kormánypártiak 86, és az ellenzékiek 59 százaléka is helyesli a Szputnyik V oltóanyag beszerzését

 • Az Alapjogokért Központ arra volt kíváncsi, mi az emberek véleménye az orosz vakcina beszerzéséről.
 • Rákérdeztek arra is, a magyarok elégedettek-e a hazai járványkezeléssel.
 • A teljes felnőtt népességet reprezentáló kutatás szerint a magyarok 54%-a elégedett a járványellenes intézkedésekkel.
Bel 2021-06-29 | 20:39
Mióta Karácsony már nem metrózik, hanem klímás szolgálati autó hurcolja mindenhová, nem fontos neki a hőség a metróban

Mióta Karácsony már nem metrózik, hanem klímás szolgálati autó hurcolja mindenhová, nem fontos neki a hőség a metróban

 • Mivel nyár van, kőkemény kánikula tombol az egész oszágban, így Budapesten is.
 • Ez már a 2. nyár, hogy az utasok megfőhetnek a metróban a Karácsony-vezette Budapesten.
 • Igazából neki már teljesen lényegtelen, hiszen szolgálati autó hurcibálja mindenhová, és most már luxusnak minősíti a metró utólagos klimatizálását.
 • Es persze vannak fontosabb dolgai is a Főpolgármesternek.
 • Ő ugyanis az ellenzék egyik miniszterelnök-jelöltje, aki a tönkretett Zugló és a lezüllesztett Budapest helyett már Magyarország vezetésére pályázik.
 • Az ember, aki sosem csinált még semmit, sose fejezett még be semmit, és közben mindenkit elárult, de a hatalmas ambíciója az mégis akkora, hogy lassan az egész Galaxist is maga alá gyűri.
Bel 2021-06-02 | 11:42
Budapesti terroristát fogott a TEK, robbanóanyag is volt nála

Budapesti terroristát fogott a TEK, robbanóanyag is volt nála

 • A Terrorelhárítási Központ jelzése alapján indult ügyben a Fővárosi Nyomozó Ügyészség az akciót a TEK közreműködésével hajtotta végre - írja a BLIKK.
 • A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a tegnapi napon végrehajtott akció eredményeként gyanúsítottként hallgatott ki, majd vett őrizetbe egy 21 éves férfit, aki a megalapozott gyanú szerint Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmények elkövetésére készült Magyarország területén – írja a Fővárosi Főügyészség.
 • A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a férfit előállította, majd gyanúsítottként hallgatta ki a lakosság megfélemlítése céljából, előre kitervelten, aljas indokból és célból, több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettével, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettével megvalósított terrorcselekmény előkészületének megalapozott gyanúja miatt.
Bel 2021-07-28 | 17:16
Orbán: Hosszú Katinka mindig a mi hősünk marad

Orbán: Hosszú Katinka mindig a mi hősünk marad

 • Hosszú Katinka Facebook-posztja alatt kommentelt a miniszterelnök.
 • Nem volt ilyen gáláns Hosszúval a Telex: "vergődésről" írtak a számítógép előtt görnyedő újságíróik, miután Hosszú a hetedik helyen futott be.