Édesapja buszos közbeszerzést nyert Hódmezővásárhelyen, cserébe a fia a cég buszaival hurcolja kampányolni Márki-Zayt

Édesapja buszos közbeszerzést nyert Hódmezővásárhelyen, cserébe a fia a cég buszaival hurcolja kampányolni Márki-Zayt
  • Hódmezővásárhelyen a Jovány Busz Kft. tulajdonosa, id. Jovány Gyula, egy, a VOLÁN-t váltó buszos tender előkészítésében vett részt, mint a koncepció kialakítója.
  • Majd mint vállalkozó, meg is nyerte azt.
  • Ez az összeférhetetlenség iskolapéldája.
  • Összeférhetetlenség? Korrupció? Ugyan. Tiszta kezek.

Márki-Zay Péter, a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje ifj. Jovány Gyulát úgy említette, mint aki az eseményre érkező kampánybuszt is vezette - írja a hvg.

Ő édesapja buszos cégénél, a Jovány Busz Kft.-nél dolgozik, amely 2020 decemberében elnyerte a hódmezővásárhelyi városi tömegközlekedés üzemeltetését 96 millió forintért, a városvezetés szerint a korábbiaknál lényegesen olcsóbban.

A BENNFENTES összerendezte az információmorzsákat a Jovány Busz Kft-ről és id. valamint ifjabbik Jovány Gyuláról.

Ugyanis az a buszos cég szállítja Márki-Zay Pétert kampánykörútján, mely közbeszerzést nyert Hódmezővásárhelyen: a közbeszerzést megalapozó koncepció kidolgozója az az idősebbik Jovány Gyula volt, aki későb a közbeszerzési tendert is elnyerte. Ifjabbik Jovány pedig a miniszterelnök-jelöt sofőrje, és egyébként édesapja buszos cégénél dolgozik.

A jelek szerint finoman fogalmazva is felesleges luxusnak tűnő szolgáltatásért - nagyon alacsony a kihasználtsága - az önkormányzat évi 96 millió forintot fizet a Jovány Busz Kft.-nek.

Korábban kiderült, hogy az a csoda történt meg, hogy az nyerte a vásárhelyi buszközlekedés üzemeltetését, aki elkészítette a koncepciót.

Márki-Zay Péter polgármester ugyanis a tavalyi év utolsó hónapjában hirdette ki veszélyhelyzeti döntését: ez alapján az önkormányzat nevében a Jovány Busz Kft.-vel, Jovány Gyula cégével kötött szerződést a vásárhelyi helyi tömegközlekedés üzemeltetésére, melyet az előző hónapokban éppen Jovány Gyula "gondolt újra".

Míg a Volánbusz modern, korszerű, EURO 6-os környezetvédelmi besorolású buszokkal szállítja az utasokat, addig a Jovány Busz Kft. óránkénti menetrendje négy EURO 4-es, egy EURO 3-as és egy EURO 2-es busszal szennyezi a vásárhelyi levegőt. Ezeket a régi, elavult, korszerűtlen dízeljárműveket a nyugat-európai városokból már évekkel ezelőtt kitiltották, s a Greenpeace környezetvédelmi szervezet javaslatára Budapest is hasonlóra készül.

Az EURO 4-es, 3-as, 2-es buszoknak az EURO 5-ös, 6-os buszokhoz képest nagyságrendekkel magasabb a károsanyag-kibocsátásuk (szén-monoxid, nitrogén-oxid, nitrogén-dioxid, szállópor stb.), vagyis durván szennyezik a környezetet, a levegőt.

Miután Jovány Gyula előkészítette a vásárhelyi buszközlekedés átalakítását, majd cégével meg is nyerte a város tenderét, a visszasegítés sem maradt el: Márki-Zay Békés megyei állomására Hódmezővásárhelyről is szállították a híveket, akik, egy a polgármester fotóival feldíszített Jovány Busz-járattal érkeztek meg Orosházára.

A történet azért is roppant érdekes volt, mert a Márki-Zay vezette vásárhelyi önkormányzat éppen két nappal ezelőtt, a csütörtöki közgyűlésen döntött arról, hogy meghosszabbítja a július 15-én lejáró személyszállítási közszolgáltatási határozatot: ez alapján a Jovány Busz Kft. szerződése immár 2022. március 31-ig lesz hatályos a várossal.

A polgármester a 2020 év utolsó hónapjában hirdette ki veszélyhelyzeti döntését, s ez alapján az önkormányzat nevében a Jovány Busz Kft.-vel, Jovány Gyula cégével kötött szerződést a vásárhelyi helyi tömegközlekedés üzemeltetésére, melyet az előző hónapokban éppen Jovány Gyula "gondolt újra".

Az erősen mutyiszagú manőver kapcsán Márki-Zay visszautasította a korrupciós vádakat, mondván: Jovány adta a legjobb ajánlatot [a saját maga által kidolgozott koncepcióra - a szerk.], a város pedig a korábbiakhoz képest pénzt takarít meg a buszközlekedésen.

A Jovány-járatok márciusban indultak meg, majd három nap után a kormányhivatal három hónapra felfüggesztette a cég működését, mert megfelelő engedélyekkel nem rendelkező buszokkal végeztek személyszállítást, így június 5-éig állniuk kellett a cég járműveinek. A Jovány-buszok egyébként azóta is gyakorlatilag üresen köröznek a városban, ráadásul a Volánbusz Zrt. is tovább szolgáltat a 45 ezres településen, mert álláspontja szerint a 2018-as korábbi tender alapján élő és hatályos szerződéssel rendelkezik.

Miközben gyakorlatilag több a busz, mint az utas, a város időzített bombán ül: a Volánbusz ugyanis bírósági úton kívánja érvényesíteni a Vásárhellyel szembeni követelését, a polgármester ismertetése alapján 100-200 millió forintra rúg az állami társaság követelése, amit a város nem akar kifizetni.

Az biztos, hogy Jovány Gyulának megérte kidolgozni a vásárhelyi új buszos közlekedés koncepcióját, majd meg is nyernie a tendert: a nyilvános cégadatbázisokat böngészve kiderül: hasít a Jovány Busz Kft., amely a 2020-as üzleti évben 2017-hez képest megduplázta nettó árbevételét (33,3 millió forintra), és 16 millió forint nyereséget is termelt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-08-13 | 13:14
Az Örs mellett Kelenföldön, a Blahán, a Nyugatiban, Kőbánya-Kispesten, de a Deákon is drogos hajléktalanok zaklatják az embereket

Az Örs mellett Kelenföldön, a Blahán, a Nyugatiban, Kőbánya-Kispesten, de a Deákon is drogos hajléktalanok zaklatják az embereket

  • Karácsony Gergely álomvárosa: a lepusztult, összeszart drogtanya.
  • A baloldal szerint ez a szabadság.
  • Az Index összefoglaló riportja az Örsről felkavarta az állóvizet, és budapestiek panaszkodnak a közbiztonság hiányára a legnagyobb tereken.
Botrány 2022-03-09 | 18:31
Tiszták koalíciója: garázdaságért ítélték el korábban a DK-s Barkóczkit

Tiszták koalíciója: garázdaságért ítélték el korábban a DK-s Barkóczkit

  • Egy nő sérelmére követte el a bűncselekményt, több férfi tettestársával együtt.
  • Jelenle ő a rákospalotai baloldali jelölt, Gyurcsány és Márki-Zay embere.
Botrány 2021-11-16 | 15:40
Karácsony remegő hangon tagad és fenyegetőzik

Karácsony remegő hangon tagad és fenyegetőzik

  • A Főpolgármester megint áldozatpózba vágta magát, ahogy azt szokta, mert szerinte minden, ami Anonymus hangfelvételén elhangzik, az rágalom, és a városvezetés senkit nem ismer a videóban nevesítettek közül.
  • Többszöri újságírói kérdésre válaszolva Karácsony megerősítette: nem indítanak semmilyen vizsgálatot az ügyben.
Botrány 2022-03-30 | 18:18
Újabb kamudiplomás a Momentumban: Buzinkay György

Újabb kamudiplomás a Momentumban: Buzinkay György

  • Egyszer történészként hivatkozik magára, egyszer jogászként, de egyik sem igaz.
  • Munkája nincs, Karácsony kegyelemkenyerén éldegél, mint fővárosi cég felügyelőbizottsági tagja.
Botrány 2021-07-20 | 16:57
Cseh Katalin úgy vágott vissza, hogy nem mond igazat

Cseh Katalin úgy vágott vissza, hogy nem mond igazat

  • Perrel is fenyegetőzik a BENNFENTES ellen, mondván, portálunk korrupcióval vádolta.
  • A BENNFENTES nem vádolta korrupcióval a Momentum politikusát.
Botrány 2021-12-20 | 09:24
Karácsony cégvezetője: neki home office a yachton, tízmilliós órákban, a kisembernek kirúgások

Karácsony cégvezetője: neki home office a yachton, tízmilliós órákban, a kisembernek kirúgások

  • Mártha Imre, Bajnai és Gyurcsány bizalmasa, a Főváros legfontosabb közműcég-vezetője instagramján a yachtról tolja a 'home office'-t.
  • De azt is fontosnak tartotta megosztani követőivel, hogy egy csinos fenéknek is helyet szorított a yachtján az álomnyaralás közben.
  • Közben vagy kétmilliós, vagy tizenötmilliós órában feszít a tél elején is bronzbarna csúcsmenedzser, akit Karácsony nevezett ki a tisztségébe.
  • Ha a spanyol Costa del Solt éppen megunta, akkor alkalmi hölgykíséretével átvonul Marokkó 7 csillagos szállodájába, éjszakánként 1,6 millióért / fő.
  • Ez a baloldali szolidaritás Budapesten: a legfontosabb vállalatvezető álomnővel nyomja a 'home office'-t a yachton, közben csoportos létszámleépítések zajlanak a Főváros közműcégénél, ahol családos embereket tesznek lapátra.
  • Mit szól ehhez az őskommunista Jámbor András, Karácsony ideológiai jobbkeze?
Botrány 2021-10-06 | 13:50
A tömegközlekedést is letérdeltette Karácsony azt követően, hogy a budapesti autós közlekedést tönkretette

A tömegközlekedést is letérdeltette Karácsony azt követően, hogy a budapesti autós közlekedést tönkretette

  • Minden nagyobb hírportálon vezető anyag, hogy Budapesten a tömegközlekedés is elesett.
  • Nem jártak a 4-6 vonalán a villamosok, a pótlóbuszok késtek, TAXI-t nem lehetett találni.
  • És mivel foglalkozik eközben Karácsony Gergely, Budapestért meválasztott főpolgármestere?
  • A bohózatba fulladó ellenzéki előválasztáson belüli személyes taktikázással.
Botrány 2022-03-22 | 13:04
Karácsony nyári kampányát is a kenőpénzbotrányba keveredett baloldali háttérember intézte

Karácsony nyári kampányát is a kenőpénzbotrányba keveredett baloldali háttérember intézte

  • Már a főpolgármesterig ér a kenőpénzes baloldali intézőember botránya.