Édesapja buszos közbeszerzést nyert Hódmezővásárhelyen, cserébe a fia a cég buszaival hurcolja kampányolni Márki-Zayt

Édesapja buszos közbeszerzést nyert Hódmezővásárhelyen, cserébe a fia a cég buszaival hurcolja kampányolni Márki-Zayt
 • Hódmezővásárhelyen a Jovány Busz Kft. tulajdonosa, id. Jovány Gyula, egy, a VOLÁN-t váltó buszos tender előkészítésében vett részt, mint a koncepció kialakítója.
 • Majd mint vállalkozó, meg is nyerte azt.
 • Ez az összeférhetetlenség iskolapéldája.
 • Összeférhetetlenség? Korrupció? Ugyan. Tiszta kezek.

Márki-Zay Péter, a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje ifj. Jovány Gyulát úgy említette, mint aki az eseményre érkező kampánybuszt is vezette - írja a hvg.

Ő édesapja buszos cégénél, a Jovány Busz Kft.-nél dolgozik, amely 2020 decemberében elnyerte a hódmezővásárhelyi városi tömegközlekedés üzemeltetését 96 millió forintért, a városvezetés szerint a korábbiaknál lényegesen olcsóbban.

A BENNFENTES összerendezte az információmorzsákat a Jovány Busz Kft-ről és id. valamint ifjabbik Jovány Gyuláról.

Ugyanis az a buszos cég szállítja Márki-Zay Pétert kampánykörútján, mely közbeszerzést nyert Hódmezővásárhelyen: a közbeszerzést megalapozó koncepció kidolgozója az az idősebbik Jovány Gyula volt, aki későb a közbeszerzési tendert is elnyerte. Ifjabbik Jovány pedig a miniszterelnök-jelöt sofőrje, és egyébként édesapja buszos cégénél dolgozik.

A jelek szerint finoman fogalmazva is felesleges luxusnak tűnő szolgáltatásért - nagyon alacsony a kihasználtsága - az önkormányzat évi 96 millió forintot fizet a Jovány Busz Kft.-nek.

Korábban kiderült, hogy az a csoda történt meg, hogy az nyerte a vásárhelyi buszközlekedés üzemeltetését, aki elkészítette a koncepciót.

Márki-Zay Péter polgármester ugyanis a tavalyi év utolsó hónapjában hirdette ki veszélyhelyzeti döntését: ez alapján az önkormányzat nevében a Jovány Busz Kft.-vel, Jovány Gyula cégével kötött szerződést a vásárhelyi helyi tömegközlekedés üzemeltetésére, melyet az előző hónapokban éppen Jovány Gyula "gondolt újra".

Míg a Volánbusz modern, korszerű, EURO 6-os környezetvédelmi besorolású buszokkal szállítja az utasokat, addig a Jovány Busz Kft. óránkénti menetrendje négy EURO 4-es, egy EURO 3-as és egy EURO 2-es busszal szennyezi a vásárhelyi levegőt. Ezeket a régi, elavult, korszerűtlen dízeljárműveket a nyugat-európai városokból már évekkel ezelőtt kitiltották, s a Greenpeace környezetvédelmi szervezet javaslatára Budapest is hasonlóra készül.

Az EURO 4-es, 3-as, 2-es buszoknak az EURO 5-ös, 6-os buszokhoz képest nagyságrendekkel magasabb a károsanyag-kibocsátásuk (szén-monoxid, nitrogén-oxid, nitrogén-dioxid, szállópor stb.), vagyis durván szennyezik a környezetet, a levegőt.

Miután Jovány Gyula előkészítette a vásárhelyi buszközlekedés átalakítását, majd cégével meg is nyerte a város tenderét, a visszasegítés sem maradt el: Márki-Zay Békés megyei állomására Hódmezővásárhelyről is szállították a híveket, akik, egy a polgármester fotóival feldíszített Jovány Busz-járattal érkeztek meg Orosházára.

A történet azért is roppant érdekes volt, mert a Márki-Zay vezette vásárhelyi önkormányzat éppen két nappal ezelőtt, a csütörtöki közgyűlésen döntött arról, hogy meghosszabbítja a július 15-én lejáró személyszállítási közszolgáltatási határozatot: ez alapján a Jovány Busz Kft. szerződése immár 2022. március 31-ig lesz hatályos a várossal.

A polgármester a 2020 év utolsó hónapjában hirdette ki veszélyhelyzeti döntését, s ez alapján az önkormányzat nevében a Jovány Busz Kft.-vel, Jovány Gyula cégével kötött szerződést a vásárhelyi helyi tömegközlekedés üzemeltetésére, melyet az előző hónapokban éppen Jovány Gyula "gondolt újra".

Az erősen mutyiszagú manőver kapcsán Márki-Zay visszautasította a korrupciós vádakat, mondván: Jovány adta a legjobb ajánlatot [a saját maga által kidolgozott koncepcióra - a szerk.], a város pedig a korábbiakhoz képest pénzt takarít meg a buszközlekedésen.

A Jovány-járatok márciusban indultak meg, majd három nap után a kormányhivatal három hónapra felfüggesztette a cég működését, mert megfelelő engedélyekkel nem rendelkező buszokkal végeztek személyszállítást, így június 5-éig állniuk kellett a cég járműveinek. A Jovány-buszok egyébként azóta is gyakorlatilag üresen köröznek a városban, ráadásul a Volánbusz Zrt. is tovább szolgáltat a 45 ezres településen, mert álláspontja szerint a 2018-as korábbi tender alapján élő és hatályos szerződéssel rendelkezik.

Miközben gyakorlatilag több a busz, mint az utas, a város időzített bombán ül: a Volánbusz ugyanis bírósági úton kívánja érvényesíteni a Vásárhellyel szembeni követelését, a polgármester ismertetése alapján 100-200 millió forintra rúg az állami társaság követelése, amit a város nem akar kifizetni.

Az biztos, hogy Jovány Gyulának megérte kidolgozni a vásárhelyi új buszos közlekedés koncepcióját, majd meg is nyernie a tendert: a nyilvános cégadatbázisokat böngészve kiderül: hasít a Jovány Busz Kft., amely a 2020-as üzleti évben 2017-hez képest megduplázta nettó árbevételét (33,3 millió forintra), és 16 millió forint nyereséget is termelt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-08-03 | 20:10
Pár nappal ezelőtt öngyilkosságot kísérelt meg a pedofil képek miatt letartóztatott jobbikos?

Pár nappal ezelőtt öngyilkosságot kísérelt meg a pedofil képek miatt letartóztatott jobbikos?

 • A BENNFENTES úgy értesült, pár nappal ezelőtt öngyilkosságot kísérelt meg a pedofil pornográf felvételek miatt letartóztatott jobbikos Horváth László.
Botrány 2021-10-25 | 10:26
Eltékozolt jövő: Karácsony tétlensége miatt jelentős bevételektől esik el a BKV

Eltékozolt jövő: Karácsony tétlensége miatt jelentős bevételektől esik el a BKV

 • A JCDecaux Hungary Zrt. (JCD) még a Tarlós-éra végén érvényes ajánlatot nyújtott be, és havi 142 millió, évi több mint 1,7 milliárd forintot fizetett volna a járműágazathoz, illetve a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek négy plusz opcionálisan további négy évre szóló hasznosítási jogáért.
 • Karácsony indítványára azonban a közyűlés erre nemet mondott, majd a megállapodást egy határozattal ellehetetlenítette.
 • A döntéssel körülbelül 20 új busz rendszerbeállítását akadályozta meg Karácsony, ennyi fizetett volna két év alatt a cég a BKV-nak.
Botrány 2021-10-01 | 18:22
Eltűnt a minden ősi szakmához közel került, offshore botrányba gabalyodó DK-s exjelölt Facebook-oldala

Eltűnt a minden ősi szakmához közel került, offshore botrányba gabalyodó DK-s exjelölt Facebook-oldala

 • Ráczné Földi Judit nem viselte jól, hogy kiderültek offshoreos ügyletei, és a baloldali előválasztáson is leszavazták az emberek.
Botrány 2021-07-19 | 13:17
Anonymous: 4,5 milliárd forintnyi EU-s támogatást zsebelt be egy politikus és holdudvara

Anonymous: 4,5 milliárd forintnyi EU-s támogatást zsebelt be egy politikus és holdudvara

 • Újabb pendrive érkezett a bennfentes.net szerkesztőségébe Anonymous videójával.
 • Az álarcos alak azt mondja: 4,5 milliárd forint európai uniós támogatást és 300 millió forintnyi állami közbeszerzést nyert egy politikus cége és "haveri cégek".
Botrány 2021-10-20 | 11:17
A nép legegyszerűbb gyermekének maszkírozott Jakab is felrántotta a CSOK-ot

A nép legegyszerűbb gyermekének maszkírozott Jakab is felrántotta a CSOK-ot

 • Jakab Péter, a szerepe szerint a nép legegyszerűbb emberét alakító jobbikos pártvezér is élt a lehetőséggel, és felvette a CSOK-ot.
 • Korábban párttársai azt állították, csak a fideszes nagyurak élhetnek a családi otthonteremtési kedvezménnyel.
Botrány 2021-11-09 | 19:18
Újabb Anonymus-videó: a Városháza eladásáról egyeztet Karácsony beosztottja, a befektető és az ingatlanos

Újabb Anonymus-videó: a Városháza eladásáról egyeztet Karácsony beosztottja, a befektető és az ingatlanos

 • A felek arról is egyeztetnek, hogy a 4,7 hektáros telekből 3,9 hektárt akarnak eladni.