Édesapja buszos közbeszerzést nyert Hódmezővásárhelyen, cserébe a fia a cég buszaival hurcolja kampányolni Márki-Zayt

Édesapja buszos közbeszerzést nyert Hódmezővásárhelyen, cserébe a fia a cég buszaival hurcolja kampányolni Márki-Zayt
 • Hódmezővásárhelyen a Jovány Busz Kft. tulajdonosa, id. Jovány Gyula, egy, a VOLÁN-t váltó buszos tender előkészítésében vett részt, mint a koncepció kialakítója.
 • Majd mint vállalkozó, meg is nyerte azt.
 • Ez az összeférhetetlenség iskolapéldája.
 • Összeférhetetlenség? Korrupció? Ugyan. Tiszta kezek.

Márki-Zay Péter, a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje ifj. Jovány Gyulát úgy említette, mint aki az eseményre érkező kampánybuszt is vezette - írja a hvg.

Ő édesapja buszos cégénél, a Jovány Busz Kft.-nél dolgozik, amely 2020 decemberében elnyerte a hódmezővásárhelyi városi tömegközlekedés üzemeltetését 96 millió forintért, a városvezetés szerint a korábbiaknál lényegesen olcsóbban.

A BENNFENTES összerendezte az információmorzsákat a Jovány Busz Kft-ről és id. valamint ifjabbik Jovány Gyuláról.

Ugyanis az a buszos cég szállítja Márki-Zay Pétert kampánykörútján, mely közbeszerzést nyert Hódmezővásárhelyen: a közbeszerzést megalapozó koncepció kidolgozója az az idősebbik Jovány Gyula volt, aki későb a közbeszerzési tendert is elnyerte. Ifjabbik Jovány pedig a miniszterelnök-jelöt sofőrje, és egyébként édesapja buszos cégénél dolgozik.

A jelek szerint finoman fogalmazva is felesleges luxusnak tűnő szolgáltatásért - nagyon alacsony a kihasználtsága - az önkormányzat évi 96 millió forintot fizet a Jovány Busz Kft.-nek.

Korábban kiderült, hogy az a csoda történt meg, hogy az nyerte a vásárhelyi buszközlekedés üzemeltetését, aki elkészítette a koncepciót.

Márki-Zay Péter polgármester ugyanis a tavalyi év utolsó hónapjában hirdette ki veszélyhelyzeti döntését: ez alapján az önkormányzat nevében a Jovány Busz Kft.-vel, Jovány Gyula cégével kötött szerződést a vásárhelyi helyi tömegközlekedés üzemeltetésére, melyet az előző hónapokban éppen Jovány Gyula "gondolt újra".

Míg a Volánbusz modern, korszerű, EURO 6-os környezetvédelmi besorolású buszokkal szállítja az utasokat, addig a Jovány Busz Kft. óránkénti menetrendje négy EURO 4-es, egy EURO 3-as és egy EURO 2-es busszal szennyezi a vásárhelyi levegőt. Ezeket a régi, elavult, korszerűtlen dízeljárműveket a nyugat-európai városokból már évekkel ezelőtt kitiltották, s a Greenpeace környezetvédelmi szervezet javaslatára Budapest is hasonlóra készül.

Az EURO 4-es, 3-as, 2-es buszoknak az EURO 5-ös, 6-os buszokhoz képest nagyságrendekkel magasabb a károsanyag-kibocsátásuk (szén-monoxid, nitrogén-oxid, nitrogén-dioxid, szállópor stb.), vagyis durván szennyezik a környezetet, a levegőt.

Miután Jovány Gyula előkészítette a vásárhelyi buszközlekedés átalakítását, majd cégével meg is nyerte a város tenderét, a visszasegítés sem maradt el: Márki-Zay Békés megyei állomására Hódmezővásárhelyről is szállították a híveket, akik, egy a polgármester fotóival feldíszített Jovány Busz-járattal érkeztek meg Orosházára.

A történet azért is roppant érdekes volt, mert a Márki-Zay vezette vásárhelyi önkormányzat éppen két nappal ezelőtt, a csütörtöki közgyűlésen döntött arról, hogy meghosszabbítja a július 15-én lejáró személyszállítási közszolgáltatási határozatot: ez alapján a Jovány Busz Kft. szerződése immár 2022. március 31-ig lesz hatályos a várossal.

A polgármester a 2020 év utolsó hónapjában hirdette ki veszélyhelyzeti döntését, s ez alapján az önkormányzat nevében a Jovány Busz Kft.-vel, Jovány Gyula cégével kötött szerződést a vásárhelyi helyi tömegközlekedés üzemeltetésére, melyet az előző hónapokban éppen Jovány Gyula "gondolt újra".

Az erősen mutyiszagú manőver kapcsán Márki-Zay visszautasította a korrupciós vádakat, mondván: Jovány adta a legjobb ajánlatot [a saját maga által kidolgozott koncepcióra - a szerk.], a város pedig a korábbiakhoz képest pénzt takarít meg a buszközlekedésen.

A Jovány-járatok márciusban indultak meg, majd három nap után a kormányhivatal három hónapra felfüggesztette a cég működését, mert megfelelő engedélyekkel nem rendelkező buszokkal végeztek személyszállítást, így június 5-éig állniuk kellett a cég járműveinek. A Jovány-buszok egyébként azóta is gyakorlatilag üresen köröznek a városban, ráadásul a Volánbusz Zrt. is tovább szolgáltat a 45 ezres településen, mert álláspontja szerint a 2018-as korábbi tender alapján élő és hatályos szerződéssel rendelkezik.

Miközben gyakorlatilag több a busz, mint az utas, a város időzített bombán ül: a Volánbusz ugyanis bírósági úton kívánja érvényesíteni a Vásárhellyel szembeni követelését, a polgármester ismertetése alapján 100-200 millió forintra rúg az állami társaság követelése, amit a város nem akar kifizetni.

Az biztos, hogy Jovány Gyulának megérte kidolgozni a vásárhelyi új buszos közlekedés koncepcióját, majd meg is nyernie a tendert: a nyilvános cégadatbázisokat böngészve kiderül: hasít a Jovány Busz Kft., amely a 2020-as üzleti évben 2017-hez képest megduplázta nettó árbevételét (33,3 millió forintra), és 16 millió forint nyereséget is termelt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2022-12-13 | 15:56
Brüsszeli korrupció: 600 ezer helyett 1,5 millió eurót foglaltak le a két baloldalinál

Brüsszeli korrupció: 600 ezer helyett 1,5 millió eurót foglaltak le a két baloldalinál

 • Eddig mindenki úgy tudta, 250 millió forintnyi eurót foglaltak le a két szocialistánál.
 • Ma kiderült, hogy több, mint 600 millió fortintyi készpénzt találtak a korrupt baloldaliaknál.
Botrány 2021-12-20 | 09:24
Karácsony cégvezetője: neki home office a yachton, tízmilliós órákban, a kisembernek kirúgások

Karácsony cégvezetője: neki home office a yachton, tízmilliós órákban, a kisembernek kirúgások

 • Mártha Imre, Bajnai és Gyurcsány bizalmasa, a Főváros legfontosabb közműcég-vezetője instagramján a yachtról tolja a 'home office'-t.
 • De azt is fontosnak tartotta megosztani követőivel, hogy egy csinos fenéknek is helyet szorított a yachtján az álomnyaralás közben.
 • Közben vagy kétmilliós, vagy tizenötmilliós órában feszít a tél elején is bronzbarna csúcsmenedzser, akit Karácsony nevezett ki a tisztségébe.
 • Ha a spanyol Costa del Solt éppen megunta, akkor alkalmi hölgykíséretével átvonul Marokkó 7 csillagos szállodájába, éjszakánként 1,6 millióért / fő.
 • Ez a baloldali szolidaritás Budapesten: a legfontosabb vállalatvezető álomnővel nyomja a 'home office'-t a yachton, közben csoportos létszámleépítések zajlanak a Főváros közműcégénél, ahol családos embereket tesznek lapátra.
 • Mit szól ehhez az őskommunista Jámbor András, Karácsony ideológiai jobbkeze?
Botrány 2021-05-17 | 13:03
"Lelkes és tiszta civilek" - Budakalász 2019-ben megválasztott polgármestere a munkatársaival beszélte meg, hazudik a bíróságon a munkaügyi perben, amit a jogszerűtlenül kirúgott jegyző indított a város ellen

"Lelkes és tiszta civilek" - Budakalász 2019-ben megválasztott polgármestere a munkatársaival beszélte meg, hazudik a bíróságon a munkaügyi perben, amit a jogszerűtlenül kirúgott jegyző indított a város ellen

 • 2019-ben a fideszellenes, ellenzéki média olyan embereket segített pozíciókba országszerte, akik lelkes civileknek maszkírozták magukat, tiszták és frissek, nem pedig olyanok, mint a "gonosz és korrupt fideszesek".
 • Országszerte és különösen a budapesti agglomerációban több településen is sikerült az alaptalan hangulatkeltéssel kipucolni az egyébként sikeresen és botránymentesen működő önkormányzatok éléről a helyi jobboldalt.
 • A választások után Budakalásznak is új, "civil" polgármestere és képviselőtestülete lett. Az új vezetés gyorsan megvált a jegyzőtől, mondvacsinált bizalomvesztésre hivatkozva.
 • Most ahogyan az szinte megszokott a baloldali kényszerösszefogástól, kiszivárgott egy újabb hangfelvétel.
 • Eszerint Göbl Richárd polgármestert a környezete emlékeztette arra, a jegyző rendben dolgozik, végrehajtja a feladatokat.
 • Ennek ellenére megváltak a jegyzőtől, és a hangfelvétel alapján azt is megbeszélték egymás között, hogy Göbl Richárd polgármester majd hazudik a bíróság előtt.
 • Mint az közismert, a magyar jog szerint a tanúknak igazmondási kötelezettsége van a bíróság előtt, így különösen botrányos, hogy a hivatalban lévő polgármesterről egy olyan hangfelvétel készült, ahol azt mondja: "De akkor én hazudok".
 • Miközben az új vezetés novemberben bocsátotta el a korábbi jegyzőt, utóda az a Deák Ferenc lett, akit Göbl Richárd polgármester akart, és aki közeli szomszédja a polgármesternek. Deák a még hivatalban lévő jegyzőnek személyesen elmondta, ő a jelöltje Göbl polgármesternek. Később el is nyerte a jegyzői állást.
Botrány 2021-12-02 | 11:57
Városháza, vizsgálóbizottság: Bajnai megtagadta a bizottság előtt történő megjelenést

Városháza, vizsgálóbizottság: Bajnai megtagadta a bizottság előtt történő megjelenést

 • Az érinthetetlenek és a kiválasztottak kasztjának tagjait nem lehet a vizsgálóbizottság elé idézni.
 • Bajnai Gordon egykori miniszterelnök nem hajlandó megjelenni a Városháza tervezett eladása miatt létrehívott vizsgálóbizottság ülésén.
 • Pedig fontos lenne tisztázni, mit értett a volt kormányfő "cápák" alatt, akik a folyamatokba ékelődnek, hogy önmagukat közvetítőként láttatva "jutalékot" kérjenek maguknak.
Botrány 2021-05-24 | 09:40
Karácsony a két hetes nyelvvizsga és nyelvtudás-botránya után benyögte, csak azért nem tud angolul, mert diszlexiás volt, de kinőtte

Karácsony a két hetes nyelvvizsga és nyelvtudás-botránya után benyögte, csak azért nem tud angolul, mert diszlexiás volt, de kinőtte

 • Először azt állította, van középfokú nyelvvizsgája, később kiderült, hogy nincsen
 • Majd az ATV-ben azzal magyarázkodott, neki "hiperpasszív" angol nyelvtudása van.
 • Most ott tartunk, hogy a Telex elnevezésű ellenzéki propagandakiadványnak a Főpolgármester azt a magyarázatot adta, egykori angoltanára szerint diszelxiás volt, ám azóta kinőtte.
 • Kérdés, azóta miért nem tanult meg angolul.
Botrány 2021-12-13 | 11:00
Városháza-mutyi: egyszerre több helyszínen is házkutatásba kezdett a rendőrség

Városháza-mutyi: egyszerre több helyszínen is házkutatásba kezdett a rendőrség

 • Korábban kiszivárgott emailezések szerint egyes érintettek aktív nyomeltakarításba kezdtek.