Édesapja buszos közbeszerzést nyert Hódmezővásárhelyen, cserébe a fia a cég buszaival hurcolja kampányolni Márki-Zayt

Édesapja buszos közbeszerzést nyert Hódmezővásárhelyen, cserébe a fia a cég buszaival hurcolja kampányolni Márki-Zayt
 • Hódmezővásárhelyen a Jovány Busz Kft. tulajdonosa, id. Jovány Gyula, egy, a VOLÁN-t váltó buszos tender előkészítésében vett részt, mint a koncepció kialakítója.
 • Majd mint vállalkozó, meg is nyerte azt.
 • Ez az összeférhetetlenség iskolapéldája.
 • Összeférhetetlenség? Korrupció? Ugyan. Tiszta kezek.

Márki-Zay Péter, a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltje ifj. Jovány Gyulát úgy említette, mint aki az eseményre érkező kampánybuszt is vezette - írja a hvg.

Ő édesapja buszos cégénél, a Jovány Busz Kft.-nél dolgozik, amely 2020 decemberében elnyerte a hódmezővásárhelyi városi tömegközlekedés üzemeltetését 96 millió forintért, a városvezetés szerint a korábbiaknál lényegesen olcsóbban.

A BENNFENTES összerendezte az információmorzsákat a Jovány Busz Kft-ről és id. valamint ifjabbik Jovány Gyuláról.

Ugyanis az a buszos cég szállítja Márki-Zay Pétert kampánykörútján, mely közbeszerzést nyert Hódmezővásárhelyen: a közbeszerzést megalapozó koncepció kidolgozója az az idősebbik Jovány Gyula volt, aki későb a közbeszerzési tendert is elnyerte. Ifjabbik Jovány pedig a miniszterelnök-jelöt sofőrje, és egyébként édesapja buszos cégénél dolgozik.

A jelek szerint finoman fogalmazva is felesleges luxusnak tűnő szolgáltatásért - nagyon alacsony a kihasználtsága - az önkormányzat évi 96 millió forintot fizet a Jovány Busz Kft.-nek.

Korábban kiderült, hogy az a csoda történt meg, hogy az nyerte a vásárhelyi buszközlekedés üzemeltetését, aki elkészítette a koncepciót.

Márki-Zay Péter polgármester ugyanis a tavalyi év utolsó hónapjában hirdette ki veszélyhelyzeti döntését: ez alapján az önkormányzat nevében a Jovány Busz Kft.-vel, Jovány Gyula cégével kötött szerződést a vásárhelyi helyi tömegközlekedés üzemeltetésére, melyet az előző hónapokban éppen Jovány Gyula "gondolt újra".

Míg a Volánbusz modern, korszerű, EURO 6-os környezetvédelmi besorolású buszokkal szállítja az utasokat, addig a Jovány Busz Kft. óránkénti menetrendje négy EURO 4-es, egy EURO 3-as és egy EURO 2-es busszal szennyezi a vásárhelyi levegőt. Ezeket a régi, elavult, korszerűtlen dízeljárműveket a nyugat-európai városokból már évekkel ezelőtt kitiltották, s a Greenpeace környezetvédelmi szervezet javaslatára Budapest is hasonlóra készül.

Az EURO 4-es, 3-as, 2-es buszoknak az EURO 5-ös, 6-os buszokhoz képest nagyságrendekkel magasabb a károsanyag-kibocsátásuk (szén-monoxid, nitrogén-oxid, nitrogén-dioxid, szállópor stb.), vagyis durván szennyezik a környezetet, a levegőt.

Miután Jovány Gyula előkészítette a vásárhelyi buszközlekedés átalakítását, majd cégével meg is nyerte a város tenderét, a visszasegítés sem maradt el: Márki-Zay Békés megyei állomására Hódmezővásárhelyről is szállították a híveket, akik, egy a polgármester fotóival feldíszített Jovány Busz-járattal érkeztek meg Orosházára.

A történet azért is roppant érdekes volt, mert a Márki-Zay vezette vásárhelyi önkormányzat éppen két nappal ezelőtt, a csütörtöki közgyűlésen döntött arról, hogy meghosszabbítja a július 15-én lejáró személyszállítási közszolgáltatási határozatot: ez alapján a Jovány Busz Kft. szerződése immár 2022. március 31-ig lesz hatályos a várossal.

A polgármester a 2020 év utolsó hónapjában hirdette ki veszélyhelyzeti döntését, s ez alapján az önkormányzat nevében a Jovány Busz Kft.-vel, Jovány Gyula cégével kötött szerződést a vásárhelyi helyi tömegközlekedés üzemeltetésére, melyet az előző hónapokban éppen Jovány Gyula "gondolt újra".

Az erősen mutyiszagú manőver kapcsán Márki-Zay visszautasította a korrupciós vádakat, mondván: Jovány adta a legjobb ajánlatot [a saját maga által kidolgozott koncepcióra - a szerk.], a város pedig a korábbiakhoz képest pénzt takarít meg a buszközlekedésen.

A Jovány-járatok márciusban indultak meg, majd három nap után a kormányhivatal három hónapra felfüggesztette a cég működését, mert megfelelő engedélyekkel nem rendelkező buszokkal végeztek személyszállítást, így június 5-éig állniuk kellett a cég járműveinek. A Jovány-buszok egyébként azóta is gyakorlatilag üresen köröznek a városban, ráadásul a Volánbusz Zrt. is tovább szolgáltat a 45 ezres településen, mert álláspontja szerint a 2018-as korábbi tender alapján élő és hatályos szerződéssel rendelkezik.

Miközben gyakorlatilag több a busz, mint az utas, a város időzített bombán ül: a Volánbusz ugyanis bírósági úton kívánja érvényesíteni a Vásárhellyel szembeni követelését, a polgármester ismertetése alapján 100-200 millió forintra rúg az állami társaság követelése, amit a város nem akar kifizetni.

Az biztos, hogy Jovány Gyulának megérte kidolgozni a vásárhelyi új buszos közlekedés koncepcióját, majd meg is nyernie a tendert: a nyilvános cégadatbázisokat böngészve kiderül: hasít a Jovány Busz Kft., amely a 2020-as üzleti évben 2017-hez képest megduplázta nettó árbevételét (33,3 millió forintra), és 16 millió forint nyereséget is termelt.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-05-24 | 11:58
Botka László szabad és szolidáris városa: "Húzz el innen a picsába és vidd a szarodat is!" – így hallgattatja el az önkormányzati cég embere a tiltakozó rendezvényszervezőt

Botka László szabad és szolidáris városa: "Húzz el innen a picsába és vidd a szarodat is!" – így hallgattatja el az önkormányzati cég embere a tiltakozó rendezvényszervezőt

 • Sokadjára hull le az álarc a Botka-vezetette szegedi önkormányzatról.
 • Szavakban hatalmas a szolidaritás és a szabadság, a gyakorlatban az önkormányzat rendszeresen megalázza azokat, akik gyengébbek nála, vagy nem értenek egyet a szegedi városvezetés döntéseivel.
Botrány 2021-10-06 | 13:50
A tömegközlekedést is letérdeltette Karácsony azt követően, hogy a budapesti autós közlekedést tönkretette

A tömegközlekedést is letérdeltette Karácsony azt követően, hogy a budapesti autós közlekedést tönkretette

 • Minden nagyobb hírportálon vezető anyag, hogy Budapesten a tömegközlekedés is elesett.
 • Nem jártak a 4-6 vonalán a villamosok, a pótlóbuszok késtek, TAXI-t nem lehetett találni.
 • És mivel foglalkozik eközben Karácsony Gergely, Budapestért meválasztott főpolgármestere?
 • A bohózatba fulladó ellenzéki előválasztáson belüli személyes taktikázással.
Botrány 2021-08-03 | 18:18
Bárki kérheti a harmadik oltást, de így is folytatja a kínai vakcina elleni uszítást Karácsony és a cselédmédiája

Bárki kérheti a harmadik oltást, de így is folytatja a kínai vakcina elleni uszítást Karácsony és a cselédmédiája

 • Az oltásellenes baloldal nem bír leállni.
 • A 444 arról ír lelkendezve, hogy a Sinopharmmal oltottak egynegyedének nincsen antitestje.
 • Hiába jelezte már több, orvosszakmai és virológiai kérdésben jártas szakértő, hogy a védettség komplexebb az ellenanyag-szint mérésénél, Karácsonyék továbbra is hazudoznak a keleti vakcináról.
 • A Semmelweis Egyetem kutatása megmutatta, azoknak a 80%-a is védett a koronavírus ellen, akik korábban negatív antitest-teszttel rendelkeztek.
 • Ráadásul augusztus 1-től bárki felveheti a harmadik oltást, tehát okafogyott a hergelés.
 • Már csak azért is, mert ha a kínai nem lett volna hatásos, akkor a harmadik hullámot sem sikerült volna letörni.
 • Egyértelmű ugyanis, hogy a nagyarányú oltási program szorította vissza a koronavírus-járványt idehaza.
Botrány 2021-09-08 | 19:51
Gyurcsány egyik katonája rátámadott a Józsefvárosi Fidesz alelnökére

Gyurcsány egyik katonája rátámadott a Józsefvárosi Fidesz alelnökére

 • Egy baloldali aktivista durván szidalmazta és megtámadta Soós Györgyöt, a Józsefvárosi Fidesz alelnökét hétfőn a budapesti Harminckettesek terén.
Botrány 2021-11-10 | 08:44
Karácsony képtelen igazat mondani? Pár nap alatt dőlt össze megint a karácsonyi hazudozás

Karácsony képtelen igazat mondani? Pár nap alatt dőlt össze megint a karácsonyi hazudozás

 • Hogy Karácsony nem egy egyenes jellem, azt mindenki tudja, aki követi a közéleti pályafutását.
 • A Főpolgármester bevett taktikája, hogy miközben áldozatpózba vágja magát, addig hazugságokból hazugságokba menekül, és egészen addig hazudozik, amíg teljesen le nem lepleződik.
 • A Városháza tervezett eladása során is napokig terelt, hazudozott, lakájmédiázott. Napokig azt állította, semmilyen terv nem született a Városháza eladásáról, aljas hazugság minden, amit a sajtó állít.
 • Mikor végképp tarthatatlanná vált minden hazugság, akkor a Főpolgármester elismerte, mégis született korábban ilyen terv.
 • Van még Karácsony szavainak bármilyen súlya? Egy egyszerű választó hogyan tudja megállapítani, hogy bármilyen ügyben Karácsony éppen hazudik-e?
 • Valószínűleg sehogy.
 • Azt kell feltételeznünk, hogy Karácsony nekifutásból hazudozik mindenről.
Botrány 2021-06-03 | 14:19
Szuperciki: Karácsony Angela Merkelhez mérte magát, de abban a pillanatban elhasalt

Szuperciki: Karácsony Angela Merkelhez mérte magát, de abban a pillanatban elhasalt

 • A "hiperpasszív" angoltudással rendelkező Karácsony egy interjúban a HVG kérdésére azzal riposztozott, ha angoltudás nélkül lehet kancellár Angela Merkel, akkor ő is lehet miniszterelnök.
 • Sajnos ezúttal sem sikerült igazat mondania a Főpolgármester Úrnak, folytatódik a szuperkínos vesszőfutás.
 • Angela Merkel ugyan nem anyanyelvi szinten, de elég jól beszél angolul, olyannyira, hogy az angol királynővel és a brit politikai elittel is angolul beszélt látogatásán, erről hosszú videófelvétel is elérhető a Youtubeon.
 • Mindemellett a leköszönő német kancellár oroszul is kiválóan beszél.
Botrány 2021-10-06 | 12:17
Márki-Zay Péter bunkó és szexista megjegyzést tett Dobev Klárára

Márki-Zay Péter bunkó és szexista megjegyzést tett Dobev Klárára

 • Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára "női mivolta létére Magyarországon ebben a versenyben ő volt a legsikeresebb politikus" - mondta Márki-Zay az ATV-ben.
 • Márki-Zay szavait nehéz másképp érteni, mint hogy azon lepődött meg, hogy a magyar társadalomban egy nő "női mivolta létére" jó eredményt tud elérni.