Exkluzív: a választásokig mindenképpen eladták volna Karácsonyék a Városházát

Exkluzív: a választásokig mindenképpen eladták volna Karácsonyék a Városházát
 • Erről Csák Imre, a Városháza-gate koronatanúja beszélt egy interjúban.
 • A Csák által hozott amerikai és arab befektetőktől Berki Zsolt, a Városháza jutalékos embere előre elkért kétmilliárd forintot.
 • Ez annyira pofátlan húzás volt, hogy a potenciális vevőjelöltek inkább elálltak az üzlettől.

Nevét és arcát vállalva szólalt meg a Városháza-gate koronatanúja, Csák Imre, aki arról beszélt, hogy a fővárosi önkormányzat jutalékos embere, Berki Zsolt az ő kapcsolatrendszerét felhasználva próbált vevőt találni a budapesti Városháza épületegyüttesére.

A Csák által hozott amerikai és arab befektetőkkel való tárgyaláson Berki előre kétmilliárd forintnyi "jutalékot", vagyis korrupciós pénzt kért az ügylet tető alá hozásáért, ami miatt a potenciális vevők inkább elálltak az üzlettől. A koronatanú szerint Berki azt mondta, hogy ő közvetlenül Barts Balázsnak, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjének dolgozik, amit vissza is igazoltak.

Exkluzív interjút adott a TV2 Tények című híradójának Csák Imre, a Városháza-gate koronatanúja, akit Karácsony Gergely főpolgármester embere keresett meg, hogy segítsen vevőket felhajtani a patinás épület eladásához. Csákot a TV2 a tököli börtönben érte utol, ahol egy korábbi ügye miatt tölti büntetését.

"Kifejezetten ingatlannal foglalkozom és Berki Zsolt keresett meg, őt 2-3 éve ismerem" – mondta a koronatanú. Berki neve a Városháza-gate kirobbanását követően vált ismertté. 

Az Anonymus által nyilvánosságra hozott hangfelvételekből kiderült, hogy a fővárosban egy jól behatárolható kör jutalékos, vagyis korrupciós rendszert működtet, amit ingatlaneladásokból finanszíroz. 

Ennek a körnek tagja Berki Zsolt is, aki lényegében a fővárosi ingatlaneladások után kért kenőpénzeket szedte be és osztotta szét a megfelelő potentátoknak. A koronatanú is megerősítette, hogy Berki a fővárosi vagyonkezelő nevében járt el, és őt arra kérte, hogy segítsen vevőt találni a budapesti Városháza épületére. A találkozó 2020. év végén történt.

"Először e-mailen, aztán telefonon is beszéltünk, majd volt személyes tárgyalás is" – mondta a férfi. Hozzátette: Berki Zsolt úgy mutatkozott be, hogy ő személyesen Barts Balázsnak, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjének dolgozik, és ezt vissza is igazolták. Csák kiemelte: őt azért kereste meg Berki, mert tudta, hogy megfelelő kapcsolatrendszere van. A potenciális befektetőkről Csák Imre annyit mondott, hogy amerikai és arab üzletemberek.

"Amennyiben az ügyfelem aláírta volna Zsolt jutalékos szerződését, akkor utána ő vitte volna be személyesen a befektetőket Bartshoz" – szögezte le Csák Imre.

A szerződés tárgya a Városháza épülete lett volna egy kisebb rész kivételével. A megállapodás tartalmáról úgy nyilatkozott a koronatanú, hogy a megmaradt kisebb területen, az épületegyüttes parkolójának egy részén új épületet húztak volna fel. A konstrukció szerint az építkezés ideje alatt a fővárosi önkormányzat visszabérelte volna az új tulajdonostól a teljes épületkomplexumot. Érdemes megemlíteni, hogy a tervezett új épület helyén Karácsony választási ígérete szerint közpark épült volna.

A vételár a legelső találkozón 30 milliárd forint volt, »majd ez 100 millió eurós nagyságrendig változott« – fejtette ki a koronatanú.

Hozzátette: ezen felül kért Berki Zsolt még kétmilliárd forintnyi jutalékot. Csák Imre ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ellentétben egy átlagos ingatlanüzlettel, ahol az eladó fizeti a jutalékot, itt a vevőnek kellett volna egy külön szerződés alapján. Az ügyletet még a választások előtt le akarták bonyolítani, mert az önkormányzatnak nagy szüksége volt a pénzre.

A tárgyalások során elhangzott Berki szájából, hogy az ügyfél nézesse meg az épületegyüttes valódi értékét, ami még a magas jutalékkal együtt is nagyon megéri, hiszen ez Budapest legfrekventáltabb ingatlana.

Az ügylet menetével kapcsolatban Berki Zsolt azt a tájékoztatást adta, hogy amint megállapodnak a jutalékról, ő előbb Barts Balázshoz viszi el az ügyfelet, majd ezután Karácsony Gergellyel vagy Tüttő Kata főpolgármester-helyettessel ülhetnek le tárgyalni. Az érdeklődő azt kérdezte Berkitől, hogy van-e írásos felhatalmazása a városvezetéstől az ingatlan eladására. Csák Imre szerint Berki válasza az volt, hogy erre nincsen szükség, hiszen ezt "személyesen az első ember fogja visszaigazolni".

Ezzel Barts Balázsra utalt, mint akivel majd elsőként találkoznak, és ezután jönnek a tárgyalások a Városháza vezetőivel.

Gyakorlat teszi a mestert

A potenciális vevő közbeszerzéssel kapcsolatos kérdésére azt mondták: minden úgy lesz, ahogy az ügyfél kéri, hiszen "van ebben gyakorlatuk". A koronatanú lényegében arról beszélt, hogy Berkiék a közbeszerzést megbundázták volna, hogy biztosan az nyerjen, akit ők akarnak.

Ilyen feltételek mellett sem az amerikai, sem pedig az arab befektető nem kért az üzletből, attól tartottak ugyanis, hogy az adásvétel nyomán botrány és akár rendőrségi ügy is kipattanhatott volna a jutalék és az elcsalt közbeszerzés miatt.
Mint ismert, az Anonymus által tavaly nyilvánosságra hozott hanganyagokból azokról az egyeztetésekről derültek ki részletek, amelyekben a Városházát – Berki Zsolt, Gansperger Gyula baloldali üzletember és Bajnai Gordon volt kormányfő közreműködésével – orosz befektetőknek próbálták meg eladni. Később kiderült, hogy Berkin keresztül olasz üzleti körökben is kerestek érdeklődőket. Csák Imre pedig most arról beszélt, hogy amerikai és arab befektetőknek is felajánlották az ingatlant.

Vagyis egyértelműen kijelenthető, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros Berki Zsolton keresztül gyakorlatilag minden követ megmozgatott, hogy vevőt találjon Budapest egyik legértékesebb ingatlanára, ráadásul úgy, hogy az üzlet után hatalmas összeget, Csák szerint kétmilliárd forintnyi kenőpénzt osztottak volna vissza.

A botrány kirobbanását követően számos feljelentés született, a rendőrség befolyással üzérkedés, hűtlen kezelés, csalás, hivatali visszaélés, vesztegetés és vesztegetés elfogadása gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

Azóta tanúkihallgatásra is sor került, az 1-es számú tanú vallomásáról, aki szintén megerősítette a Csák Imre által elmondottakat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-07-29 | 16:32
Deutsch: "akasztják a hóhért", Cseh Katalin lelepleződött

Deutsch: "akasztják a hóhért", Cseh Katalin lelepleződött

 • A Fidesz Európai Parlamenti képviselője bejelentette, hogy az OLAF-hoz furdulnak Cseh Katalin céges ügyei miatt, mert az felveti az európai uniós forrásokkal történő csalás gyanúját.
Botrány 2021-07-09 | 13:28
6 regisztrált szexuális ragadozót és pedofilt azonosítottak be a San Franciscó-i Meleg Férfikórusban

6 regisztrált szexuális ragadozót és pedofilt azonosítottak be a San Franciscó-i Meleg Férfikórusban

 • Amerikai patrióták folytatták az oknyomozást.
 • A kórus által előadott "mű" szerint "Eljövünk a gyermekeitekért, megtérítjük őket!"
 • A 444 védelmébe vette a kórust, és a kormányt, valamint a kormánnyal nem ellenséges médiát homofóbozza.
 • Amerikai patrióták eddig 6 regisztrált szexuális ragadozót és pedofilt azonosítottak a San Franciscó-i Meleg Férfikórusban.
Botrány 2021-12-08 | 10:52
Márki-Zay továbbra is a homoszexualitás életérzésén lovagol

Márki-Zay továbbra is a homoszexualitás életérzésén lovagol

 • Nincs még egy ember idehaza, aki heteróként ennyire sok homoerotikus fantáziával a fejében él együtt, mint Márki-Zay.
 • Ahogyan a baloldal egésze, úgy ő is 'büszkén' szájerezett a brüsszeli események évfordulóján, mintha az valami ünnep lenne. Soha nagyobb ünnepet a baloldalnak.
 • Pedig a nagyszerű ember és kivételes tehetségű Szájer József a botrány után azt tette, amit tennie kellett: lemondott minden köztisztségéről és visszavonult.
 • Szemben azokkal a baloldali közszereplőkkel, akiket a legnagyobb botrány sem tud elmozdítani a pozíciójából.
 • A baloldalon megengedett az ÁFA-csalás, az adócsalás, a nyílt korrupció és a kokainfogyasztás is.
 • Semminek nincsen soha semmi következménye a baloldalon.
Botrány 2021-08-25 | 21:26
Egyszerűen kinevette Karácsony azt az autóst, aki a dugókra panaszkodott neki

Egyszerűen kinevette Karácsony azt az autóst, aki a dugókra panaszkodott neki

 • Baloldali együttérzés a gyakorlatban.
 • Egy stábtagja pedig beszólt az elégedetlenkedőnek, hogy szálljon ki a kocsiból.
 • Miközben az összes léhűtő, mihaszna, Budapest vezetésével megbízott csinovnyikot autóval hurcolják mindenhová.
 • Ez a zavart heherészés és a stábtag beszólása arra közvetett bizonyíték, hogy sem Karácsony, sem pedig a stábja nem bírja a nyomást és a stresszt.
 • Mindez nem lehet véletlen: a HVG és a BENNFENTES is megírta korábban, Karácsony azt képzelte, begaloppol a győzelembe.
 • Ehelyett gyakorlatilag szétesett és összeomlott a kampánya, ami mára nem más csupán, csak egy kínos vesszőfutás.
Botrány 2021-10-04 | 13:19
A teljes ellenzéki médiát pofára ejtette az ózdi karlendítő, akit azzal mentegettek, csak "karlendítésnek látszó mozdulat" közben fotózták le

A teljes ellenzéki médiát pofára ejtette az ózdi karlendítő, akit azzal mentegettek, csak "karlendítésnek látszó mozdulat" közben fotózták le

 • Heteken keresztül mentegette Farkas Péter Barnabást az ellenzéki propagandamédia azzal, hogy "karlendítésnek látszó mozdulatot tesz".
 • Ezzel próbálták eladni az ózdi jobbikost a baloldali választók előtt.
 • Kár volt ebbe a sztoriba ennyire beleállniuk, mert újabb, teljesen egyértelmű kép szivárgott az ózdi náci karlendítőről.
Botrány 2021-05-10 | 11:29
Érdekes elméletet feszegetnek Ausztráliában: a kínai hadsereg vezetői megvitatták a koronavírust, mint lehetséges biológiai fegyvert

Érdekes elméletet feszegetnek Ausztráliában: a kínai hadsereg vezetői megvitatták a koronavírust, mint lehetséges biológiai fegyvert

 • Jó ideje spekulál azon a világ, hogy a koronavírus természetes képződmény-e, netán egy egyszerű laborszökevény, vagy amolyan modern biológiai fegyver.
 • Most a The Australian c. ausztrál újság hozott nyilvánosságra dokumentumokat, amelyek szerint a kínai hadsereg vezetői évekkel ezelőtt megvitatták a koronavírus biológiai fegyverként történő hasznosítását.
 • Korábban a Wall Street Journal, a Politico, és a Neue Zürcher Zeitung is cikkezett arról, a Vuhanban működő víruslaborok nem biztonságosak, a biztonsági protokollokat nem mindig tartják be megfelelően.
 • A kölcsönös információs hadviselésben nehéz rendet vágni, ennek megfelelően a legvadabb összeesküvés-elméletek kaptak szárnyra.
 • A tisztánlátást nehezíti, hogy a nyugati és a keleti nagyhatalmak is kiterjedt inormációs háborút folytatnak egymás ellen.
Botrány 2021-11-16 | 20:02
Karácsony suttyomban hajléktalanokat költöztetett Csepelre

Karácsony suttyomban hajléktalanokat költöztetett Csepelre

 • A téma a legutóbbi közgyűlésen is szóba került, de Karácsonyt nem érdekleték a helyiek ellenérzései.
 • Fontosabb dolgokkal van elfoglalva: ki kell árúsítania a budapesti ingatlanvagyont.
Botrány 2021-05-19 | 15:20
Bosszúból 8000 migránst szabadított rá Marokkó a spanyol Ceuta exklávéra

Bosszúból 8000 migránst szabadított rá Marokkó a spanyol Ceuta exklávéra

 • Ezt is megértük Európa perifériáján: a migránsokkal úgy bánnak, mint a lábasjószágokkal.
 • Oda hajtják őket, ahol zűrzavart kell kelteni, bosszúból.