Exkluzív: a választásokig mindenképpen eladták volna Karácsonyék a Városházát

Exkluzív: a választásokig mindenképpen eladták volna Karácsonyék a Városházát
 • Erről Csák Imre, a Városháza-gate koronatanúja beszélt egy interjúban.
 • A Csák által hozott amerikai és arab befektetőktől Berki Zsolt, a Városháza jutalékos embere előre elkért kétmilliárd forintot.
 • Ez annyira pofátlan húzás volt, hogy a potenciális vevőjelöltek inkább elálltak az üzlettől.

Nevét és arcát vállalva szólalt meg a Városháza-gate koronatanúja, Csák Imre, aki arról beszélt, hogy a fővárosi önkormányzat jutalékos embere, Berki Zsolt az ő kapcsolatrendszerét felhasználva próbált vevőt találni a budapesti Városháza épületegyüttesére.

A Csák által hozott amerikai és arab befektetőkkel való tárgyaláson Berki előre kétmilliárd forintnyi "jutalékot", vagyis korrupciós pénzt kért az ügylet tető alá hozásáért, ami miatt a potenciális vevők inkább elálltak az üzlettől. A koronatanú szerint Berki azt mondta, hogy ő közvetlenül Barts Balázsnak, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjének dolgozik, amit vissza is igazoltak.

Exkluzív interjút adott a TV2 Tények című híradójának Csák Imre, a Városháza-gate koronatanúja, akit Karácsony Gergely főpolgármester embere keresett meg, hogy segítsen vevőket felhajtani a patinás épület eladásához. Csákot a TV2 a tököli börtönben érte utol, ahol egy korábbi ügye miatt tölti büntetését.

"Kifejezetten ingatlannal foglalkozom és Berki Zsolt keresett meg, őt 2-3 éve ismerem" – mondta a koronatanú. Berki neve a Városháza-gate kirobbanását követően vált ismertté. 

Az Anonymus által nyilvánosságra hozott hangfelvételekből kiderült, hogy a fővárosban egy jól behatárolható kör jutalékos, vagyis korrupciós rendszert működtet, amit ingatlaneladásokból finanszíroz. 

Ennek a körnek tagja Berki Zsolt is, aki lényegében a fővárosi ingatlaneladások után kért kenőpénzeket szedte be és osztotta szét a megfelelő potentátoknak. A koronatanú is megerősítette, hogy Berki a fővárosi vagyonkezelő nevében járt el, és őt arra kérte, hogy segítsen vevőt találni a budapesti Városháza épületére. A találkozó 2020. év végén történt.

"Először e-mailen, aztán telefonon is beszéltünk, majd volt személyes tárgyalás is" – mondta a férfi. Hozzátette: Berki Zsolt úgy mutatkozott be, hogy ő személyesen Barts Balázsnak, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjének dolgozik, és ezt vissza is igazolták. Csák kiemelte: őt azért kereste meg Berki, mert tudta, hogy megfelelő kapcsolatrendszere van. A potenciális befektetőkről Csák Imre annyit mondott, hogy amerikai és arab üzletemberek.

"Amennyiben az ügyfelem aláírta volna Zsolt jutalékos szerződését, akkor utána ő vitte volna be személyesen a befektetőket Bartshoz" – szögezte le Csák Imre.

A szerződés tárgya a Városháza épülete lett volna egy kisebb rész kivételével. A megállapodás tartalmáról úgy nyilatkozott a koronatanú, hogy a megmaradt kisebb területen, az épületegyüttes parkolójának egy részén új épületet húztak volna fel. A konstrukció szerint az építkezés ideje alatt a fővárosi önkormányzat visszabérelte volna az új tulajdonostól a teljes épületkomplexumot. Érdemes megemlíteni, hogy a tervezett új épület helyén Karácsony választási ígérete szerint közpark épült volna.

A vételár a legelső találkozón 30 milliárd forint volt, »majd ez 100 millió eurós nagyságrendig változott« – fejtette ki a koronatanú.

Hozzátette: ezen felül kért Berki Zsolt még kétmilliárd forintnyi jutalékot. Csák Imre ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ellentétben egy átlagos ingatlanüzlettel, ahol az eladó fizeti a jutalékot, itt a vevőnek kellett volna egy külön szerződés alapján. Az ügyletet még a választások előtt le akarták bonyolítani, mert az önkormányzatnak nagy szüksége volt a pénzre.

A tárgyalások során elhangzott Berki szájából, hogy az ügyfél nézesse meg az épületegyüttes valódi értékét, ami még a magas jutalékkal együtt is nagyon megéri, hiszen ez Budapest legfrekventáltabb ingatlana.

Az ügylet menetével kapcsolatban Berki Zsolt azt a tájékoztatást adta, hogy amint megállapodnak a jutalékról, ő előbb Barts Balázshoz viszi el az ügyfelet, majd ezután Karácsony Gergellyel vagy Tüttő Kata főpolgármester-helyettessel ülhetnek le tárgyalni. Az érdeklődő azt kérdezte Berkitől, hogy van-e írásos felhatalmazása a városvezetéstől az ingatlan eladására. Csák Imre szerint Berki válasza az volt, hogy erre nincsen szükség, hiszen ezt "személyesen az első ember fogja visszaigazolni".

Ezzel Barts Balázsra utalt, mint akivel majd elsőként találkoznak, és ezután jönnek a tárgyalások a Városháza vezetőivel.

Gyakorlat teszi a mestert

A potenciális vevő közbeszerzéssel kapcsolatos kérdésére azt mondták: minden úgy lesz, ahogy az ügyfél kéri, hiszen "van ebben gyakorlatuk". A koronatanú lényegében arról beszélt, hogy Berkiék a közbeszerzést megbundázták volna, hogy biztosan az nyerjen, akit ők akarnak.

Ilyen feltételek mellett sem az amerikai, sem pedig az arab befektető nem kért az üzletből, attól tartottak ugyanis, hogy az adásvétel nyomán botrány és akár rendőrségi ügy is kipattanhatott volna a jutalék és az elcsalt közbeszerzés miatt.
Mint ismert, az Anonymus által tavaly nyilvánosságra hozott hanganyagokból azokról az egyeztetésekről derültek ki részletek, amelyekben a Városházát – Berki Zsolt, Gansperger Gyula baloldali üzletember és Bajnai Gordon volt kormányfő közreműködésével – orosz befektetőknek próbálták meg eladni. Később kiderült, hogy Berkin keresztül olasz üzleti körökben is kerestek érdeklődőket. Csák Imre pedig most arról beszélt, hogy amerikai és arab befektetőknek is felajánlották az ingatlant.

Vagyis egyértelműen kijelenthető, hogy a Karácsony Gergely vezette főváros Berki Zsolton keresztül gyakorlatilag minden követ megmozgatott, hogy vevőt találjon Budapest egyik legértékesebb ingatlanára, ráadásul úgy, hogy az üzlet után hatalmas összeget, Csák szerint kétmilliárd forintnyi kenőpénzt osztottak volna vissza.

A botrány kirobbanását követően számos feljelentés született, a rendőrség befolyással üzérkedés, hűtlen kezelés, csalás, hivatali visszaélés, vesztegetés és vesztegetés elfogadása gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

Azóta tanúkihallgatásra is sor került, az 1-es számú tanú vallomásáról, aki szintén megerősítette a Csák Imre által elmondottakat.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2023-01-21 | 22:57
Ukrán tényfeltáró portál: szétlopják a katonák élelmezésére szánt pénzeket

Ukrán tényfeltáró portál: szétlopják a katonák élelmezésére szánt pénzeket

 • Brutális, másfél-kétszeres, két-háromszoros, de általánosan is 50-65%-os túlárazásokat leplezett le a kiskereskedelmi árakhoz képest az ukrán hadsereg élelmezési szerződéseiben a zn.ua, egy nyugati támogatásokból működő ukrán tényfeltáró portál.
 • Megszerezték a legfrisebb beszerzési szerződéseket, és azokat összehasonlították a 2021-esekkel.
 • Az élelmiszereket egy olyan, csak a minimális saját tőkével rendelkező, kijevi cégtemetőbe bejegyzett vállalkozás szállítja a Védelmi Minisztériumnak, amelynek ügyvezetője korábban a Védelmi Minisztérium alkalmazottja volt.
 • a minisztérium részéről pedig az ellenjegyző egy olyan hivatalnok, aki nyáron már félmillió dolláros sikkasztás gyanújába keveredett.
Botrány 2021-09-08 | 11:29
Szécsényben 1,5 milliárdot kaszáltak a Cseh Katalin körüli cégek, de a működésüknek semmi nyoma

Szécsényben 1,5 milliárdot kaszáltak a Cseh Katalin körüli cégek, de a működésüknek semmi nyoma

 • A szécsényi telephelyen az említett társaságok soha nem dolgoztak, a szóban forgó pályázatok megvalósulásának pedig egyelőre nyoma sincs.
 • Ez már csak azért is figyelemreméltó körülmény, mert a pályázatok jelentős részének megvalósítási határideje már lejárt.
Botrány 2021-05-17 | 10:41
Jeffrey Epstein, a különös körülmények között öngyilkosságot elkövető hírhedt pedofil a New York-i otthonában tartott több tucat 'férfiklub' jellegű találkozó során tanácsokat adott Bill Gatesnek, hogyan vessen véget Melindával kötött 'toxikus' házasságának - állítja egy új jelentés

Jeffrey Epstein, a különös körülmények között öngyilkosságot elkövető hírhedt pedofil a New York-i otthonában tartott több tucat 'férfiklub' jellegű találkozó során tanácsokat adott Bill Gatesnek, hogyan vessen véget Melindával kötött 'toxikus' házasságának - állítja egy új jelentés

 • Jeffrey Epstein, aki a börtönben halt meg, miközben gyermekekkel kapcsolatos szexuális bűncselekmények miatt a bírósági tárgyalására várt, állítólag házassági tanácsokat adott a 65 éves Bill Gates technológiai mogulnak.
 • A két férfi több tucatszor találkozott Epstein 77 millió dolláros Upper East Side-i villájában, sokkal gyakrabban, mint ahogyan azt korábban tudni lehetett - számol be a The Daily Beast.
 • A találkozók gyakran hasonlítottak egy 'férfiklub' légköréhez, ahol a pár Gates házasságáról pletykált egy olyan személy szerint, aki részt vett ezeken a találkozókon.
 • A Daily Beast forrása szerint a férfiak 'nagyon közel álltak egymáshoz'.
 • Gates szóvivője szerint a jelentés "félreérthető".
Botrány 2021-11-03 | 15:02
A világ vezetői szenderegtek a klímacsúcson

A világ vezetői szenderegtek a klímacsúcson

 • Innen akarták nekünk megüzenni, hogy veszélyben vagyunk, felforr a bolygó.
 • Annyira komolyan vették a saját riogatásukat, hogy belealudtak.
 • Azt követően, hogy 400 magángéppel érkeztek meg rettegni Glasgowba.
 • Egy magángép egyetlen 4 órás útja egy európai polgár éves, teljes kibocsátása.
 • Állítólag Karácsony is részt vett sopánkodva ezen a konferencián, de arról nincsenek hírek, hogy milyen nyelven tette ezt.
 • Így arról sem készült fotó, hogy a világ más klímarettegőihez hasonlóan ő is beleszenderedett volna az unalomba.
Botrány 2022-02-16 | 09:50
Soros bírái a lengyelek és a magyarok ellen döntöttek

Soros bírái a lengyelek és a magyarok ellen döntöttek

 • Az Európai Unió bírósága elutasította a magyar és a lengyel keresetet, hogy ne lehessen megfoghatatlan jogállami feltételekhez kötni az uniós pénzek kifizetését.
 • A Soros György szervezetei által érzékenyített uniós bírók papírforma-szerű döntést hoztak.
 • A megfoghatatlan jogállamisági követelésekre való hivatkozás és ezzel a pénzek visszatartása két dologra jó.
 • Egyrészt súlyosan sértik ezzel a versenysemlegesség elvét az Unióban, másrészt nagykalapáccsal álltak neki az Unió szétverésének.
 • A döntés összefüggésben áll azzal, hogy Soros György NGO-i tudatosan rossz hírét keltik Magyarországnak és Lengyelországnak is.
Botrány 2021-10-21 | 11:02
Édesapja buszos közbeszerzést nyert Hódmezővásárhelyen, cserébe a fia a cég buszaival hurcolja kampányolni Márki-Zayt

Édesapja buszos közbeszerzést nyert Hódmezővásárhelyen, cserébe a fia a cég buszaival hurcolja kampányolni Márki-Zayt

 • Hódmezővásárhelyen a Jovány Busz Kft. tulajdonosa, id. Jovány Gyula, egy, a VOLÁN-t váltó buszos tender előkészítésében vett részt, mint a koncepció kialakítója.
 • Majd mint vállalkozó, meg is nyerte azt.
 • Ez az összeférhetetlenség iskolapéldája.
 • Összeférhetetlenség? Korrupció? Ugyan. Tiszta kezek.
Botrány 2023-02-23 | 11:25
Szászországi elhárítás: a migránsokkal teli nagyvárosokból elköltözők szélsőséges szélsőjobboldaliak, rasszisták

Szászországi elhárítás: a migránsokkal teli nagyvárosokból elköltözők szélsőséges szélsőjobboldaliak, rasszisták

 • Az új belső ellenség az a német, aki normális körülmények között szeretné nevelni a gyerekeit.