Fegyőr behisztizett és megzsarolta saját elnökségét - kiszivárogtak a jegyzőkönyvek II.

Fegyőr behisztizett és megzsarolta saját elnökségét - kiszivárogtak a jegyzőkönyvek II.
  • Ahogy a törpök élete sem csak játék és mese, a Momentum ifjú titánjai is már az alakulás után súlyos konfliktusokba keveredtek párton belül.
  • A Mandiner bemutatott néhány jegyzőkönyv-részletet, amelyek azt bizonyítják, hogy már 2017-ben is súlyos problémák voltak a pénzügyekkel a pártban.
  • Erre jött rá Fekete-Győr zsarolása, amellyel a többi vezetőt padlóra küldte.
  • A Mandiner információi szerint a Momentumban a mai napig ilyen cicaharcok zajlanak.

Ahogy korábban megírtuk, Cseh Katalin és Zaránd Péter szavait idéző jegyzőkönyv-részletekből kiderül, hogy a Momentum 2017-es Nyitás Fesztiválja nagyon sokba került a pártnak.

Nemcsak anyagilag, hiszen már az előtt is el voltak adósodva, de szervezetileg is majdnem ráment a párt:

konfliktusok, felelős keresések, mutogatások, petíciók.

Végül kikiáltottak valakit bűnbaknak amiatt, hogy egy sikertelen fesztivál sokba került, de ő sem kapott szankciót.

Viszont sokkal érdekesebb a jellemrajz, ami az egész vita során Fekete-Győr Andrásról kirajzolódik.

Az egész konfliktus onnan indult, hogy az elnökség megkérte a kampányvezető Zaránd Pétert, hogy akit nem talál alkalmasnak a kommunikációs stábban, azt váltsa le, zaránd pedig Gyuris Dórától, Papp Gergőtől és Pencz Andrástól el is köszönt.

Azonban a leváltott kommunikációs csapat még egy utolsó akcióba lendült és írtak egy újabb petíciószerű levelet, amelyben Zaránd leváltását követelték a korábbi hibáira hivatkozva. Ezeket a hibákat Zarán elismerte, az elnökség pedig azon a véleményen volt, hogy ettől függetlenül elégedettek vele, maradhat a pozíciójában.

A Mandiner viszont úgy tudja, ez a levél már a megírásakor egyeztetve lett az elnök Fekete-Győr Andrással, csak a párt vezetője névleg nem volt benne, hogy alulról jövő kezdeményezésnek tűnjön a puccs. Ezt Zaránd fel is hozta Fekete-Győrnek az ülésen:

„Hozzám az jutott vissza, hogy azt a 80-90-1500 nem tudom aláírós lófaszt, ami itt terjeng, azt, azt te vezetted, Andris, és hogy ezt te kérted. És te mondtad, azt, hogy ha elegen lesznek az aláírók, akkor... akkor majd az elnökség meghajol”
Fekete-Győr viszont mindent tagadott.

Ekkor az elnökség szavazott Zaránd Péter ügyéről, és 4-1 arányban úgy döntöttek, maradjon pozíciójában a kampányvezető.

Egyedül Fekete-Győr nem akarta ezt, ezért gyorsan be is hisztizett és

megfenyegette párttársait, hogyha nem az történik, amit ő akar, akkor le fog mondani.

A zsarolás megtette hatását és Orosz Anna és Cseh Katalin átállt Fekete-Győr mellé, így Zarándnak távoznia kellett posztjáról.

Soproni Tamás viszont úgy reagált:

„Én úgy éreztem, hogy valami eltört bennem ott az asztalnál. Legalábbis ahogy körbe néztem, mindenki sokkot kapott egy kicsit. Ez, tudom, le is jött, Andris. Mindenki sokkot kapott, hogy ez egy olyan szervezeti kulturális lépés, ami számunkra egy új ... egy új lépcsőfok, egy új mélypont a Momentumban. ... Az, ami ekkor történt, hogy te megzsaroltál, az egy gyógyíthatatlan folt. Mi megint leültünk, nélküled direkt, mert tudtuk, hogy nem fogsz mozdulni egy centit sem, és azt mondtuk, bazmeg: haladjunk tovább. Kompromisszumot keresünk, Andris felé hogyan nyitunk. Az a kívánság, hogy leváltsuk, bazmeg, Zaránd Pétert. Ez a kívánság, ez az elvárás az elnök részéről.”

Zaránd tehát távozott, Soproni és Fekete-Győr kapcsolata pedig meggyengült. Soproni Tamás egyébként később, 2018-ban meg is próbálta puccsolni az elnököt, ez azonban akkor nem jött össze.

Zaránd pedig búcsúzóul ennyit mondott:

„És szeretnék egy kicsit arról beszélni, hogy ki vezeti ezt a pártot. És itt most kérlek, félre ne értsétek. Ezt a pártot ma, úgy tűnik, hogy Gyuris Dóra, Tölcsér Borbála és Papp Gergő vezetik, hárman. Meg Kiss László. Négyen. Ők vezetik ezt a pártot. Ők vezetik ezt a pártot, mert ha ezek az emberek megzsarolnak titeket, akkor idővel beadjátok a derekatokat. Ez történik, ez történt. Teljesen mindegy, hogy egyébként ennek a nem tudom... napirendi pontnak az lesz a vége, hogy én lemondok, vagy ti visszahívtok... teljesen mindegy. Csakis annak a beismerése történik, hogy ezt a pártot nem ti vezetitek. És ezt beismeritek, hogy ezt a pártot az vezeti, aki képes megmozgatni a vidéket, aki képes jelölteket átbaszni, aki képes szervezeti embereket átbaszni, aki képes embereket lejáratni mindenféle alap nélkül. És ti nem álltok ki emberek mellett. Mert az, hogy »csillapítsuk a kedélyeket«, bocs, srácok, ez egy semmi. Ez egy nulla.

Morálisan olyan szinten nulla teljesítményt nyújtott a párt az elmúlt tíz napban, hogy innen nincs visszaút szerintem.
És teljesen független a helyzet valójában attól, hogy én lemondok-e vagy sem. És néhány nappal ezelőtt írtam egy - azért, mert az elnökség kérése volt, informálisan, hogy tartsak ki - írtam egy motiváló üzenetet a stáb tagjainak, mert nekik is valamiből ki kell tartani, tudjátok... hogy holnap is van munka, és kell valamit csinálni. És szeretném ezt veletek megosztani, mert azt hiszem, hogy olyan pillanatokba sikerült írni, amikor tán én is jobban  tudtam koncentrálni, mint az elmúlt kilenc napban bármikor. Azt írtam nekik, hogy »a párt  legnagyobb erőpróbája ez most, egy krízis folyamán. Ez egy olyan próba, amin a pártok többsége elhasal. Arról szól, hogy a szervezet tagsága képes-e túllépni az egókon, önálló életstratégiákon, és képessé válik felelősséget vállalni egymásért. Ha ez sikerül, akkor megerősödünk, és nagyot lépünk előre a politikai közösséggé válás útján. Ha nem sikerül, mert
túlléptünk az elveinken, vagy mert az egók és a belső politizálás megöli a bizalmat, akkor vagy  így, vagy úgy, de a Momentum csak keserű emlék lesz, és egy eltékozolt lehetőség Magyarországnak. Drága tanulópénz.« 

Öhöm... nagyon sajnálom. Ne legyen igazam, de az az érzésem, hogy ez... hogy ez nagyon is be fog igazolódni. Semmilyen integráló hatás nincs az emberek között. Hogyha engem fekete bárányként be akartok áldozni, márpedig most ez fog történni, és senki nem fog megvédeni, pedig ez fog történni, és emberek szabadon csámcsoghatnak ezen az egészen, ami elképesztően undorító, akkor ez a szervezet semmivel sem jobb, mint azok a pártok, akiket valójában le akarunk győzni. Semmivel sem jobb. Ha egy picit is következetesebb lett volna ez a szervezet és morális alapon akar döntést hozni, már réges-régen kizárt volna embereket. Réges-régen. Emberek tudatosan ellehetetlenítették a  munkát és ezt bizonyítható. Hogy utasításokat adnak arra, hogy ne végezzék a munkájukat, és arra, hogy dezinformálják a tagságukat. Ez történik ma a Momentumban. És ennek ti menlevelet adtok és ezt ti legitimáljátok. És utólag egyébként még meg is fogjátok erősíteni, mert én távozni fogok ebből.

Ez nonszensz, srácok. Ez politikai játszmázás, ez minden elvnek  a feladása. Semmi értelme csinálni ezt a pártot, semmi.

Az a cél, hogy jussunk be a parlamentbe? És miért? Évi 250 misiért? Ez a célunk? Hogy ebből lehet egy jó szervezetet építeni? Ennek nincs értelme.”

A Mandiner információi szerint a pártban most is hasonló harcok zajlanak, aki lelép, emiatt hagyja ott a pártot.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-01-26 | 16:15
Stabilitás és frissítés: nyilvános a Fidesz 106 jelöltjének neve

Stabilitás és frissítés: nyilvános a Fidesz 106 jelöltjének neve

  • Összesen 26 válsztókerületben cserélt jelöltet a Fidesz a 2018-as indulókhoz képest.
Bel 2021-09-16 | 11:53
Karácsony azt kamuzza, dehogy akar ő feljebb törni, nagy megtiszteltetés neki a főpolgármesterség is

Karácsony azt kamuzza, dehogy akar ő feljebb törni, nagy megtiszteltetés neki a főpolgármesterség is

  • Ennek ellenére 3 hónapja csak a személyes miniszterelnök-jelölti kampányával van elfoglalva.
  • VV Zsoltinak adott interjút egy kisbuszban a hiperpasszív munkavégzéséről hírhedt Főpolgármester.
  • A nyelvvizsga-botrányáról azt mondta, ha valaki hibázott, az nem ő volt.
  • A budapesti dugókról pedig azt állította a délelőtt fél tízkor álmoskás fejjel a konyhájából élőző Facebook-mester, hogy egy nagyvárosban életszerű, hogy ez történik.
Bel 2021-09-28 | 09:36
725 ezren már felvették a harmadik oltást

725 ezren már felvették a harmadik oltást

  • A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg.
  • A betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. 
Bel 2021-06-03 | 13:18
Épül az ország: forgalomba helyezték az M80-as első, 6,6 kilométeres szakaszát

Épül az ország: forgalomba helyezték az M80-as első, 6,6 kilométeres szakaszát

  • Az útépítés során kétsávos autóutat alakítanak Körmend és az osztrák határnál fekvő Rábafüzes között.
  • A 28,85 kilométeres útszakasz 6,6 kilométeres szakaszát adták át csütörötökön.
  • A Körmend és Vasszentmihály közötti 20,6 kilométeres szakasz várhatóan 2021 októberében kerül átadásra a forgalom számára - derül ki a NIF sajtóanyagából.
Bel 2021-06-23 | 09:57

5 431 713 fő a beoltottak száma, közülük 4 619 877 fő már a második oltását is megkapta

  • Összesen 91 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 8 beteg.
  • 241 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-05-19 | 13:24
Keményen odacsap a kormány a pedofiloknak: minősített esetekben az emberrablással vagy az emberöléssel lesz egyenértékű a tettük, duplázódnak a büntetések

Keményen odacsap a kormány a pedofiloknak: minősített esetekben az emberrablással vagy az emberöléssel lesz egyenértékű a tettük, duplázódnak a büntetések

  • Aki gyermekpornográf tartalmat készít, terjeszt vagy használ fel, az a magyar jog szerinti legrosszabbra készüljön - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője szerdán a pedofilellenes törvénycsomag benyújtásával kapcsolatban.
  • Kocsis Máté azt írta, a minősített esetekben a pedofilok tette egyenértékű lesz az emberrablással vagy az emberöléssel, "mert egy kisgyermekkel szemben elkövetett erőszakos pedofil bűncselekmény is az áldozat megölését jelenti".
  • "Még ha a test életben is marad, a gyermek egészséges lelke biztosan meghal. Erre sújt le a szigorító javaslat, a jelenleg kiszabható büntetéseket megduplázzuk" - emelte ki.
  • Az új, minősített - tehát még súlyosabban büntetendő - esetek között felsorolta: ha 12 év alattival szemben követik el, ha hivatalos személyként követik el ("lex Kaleta"), ha sanyargatást vagy erőszakot alkalmazva követik el, és ha különös visszaesőként követik el.
  • "Nincs kibúvó, nincs könnyen megúszás, nincs enyhe következmény. Jobb, ha ezentúl eszükbe se jut" - fogalmazott Kocsis Máté.
Bel 2021-09-30 | 19:02
Nem segített a csomagosztás: Bangóné búcsút inthet a jelöltségnek

Nem segített a csomagosztás: Bangóné búcsút inthet a jelöltségnek

  • És ezzel valószínűleg a Parlamentnek is.
  • Püspökladányban a momentumos Kiss László verte el Bangóné Borbély Ildikót, így ő lesz a kihívója a Fidesz jelöltjének.
  • Kiss 1 665 szavazatot, Bangóné 1 382 szavazatot szerzett.