Orbán az infláció elleni harcról: rezsicsökkentés, benzinárstop, kamatstop és élelmiszerárstop

Orbán az infláció elleni harcról: rezsicsökkentés, benzinárstop, kamatstop és élelmiszerárstop
  • Mindezekről a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! c. műsorában beszélt a kormányfő.

Januárban minden hétvégén lesz oltási akciónap – közölte a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken Orbán Viktor miniszterelnök, aki az élelmiszerárstopról és a gyermekvédelmi népszavazásról is beszélt.

A járványnak még nincs vége és bár az omikron variáns a szakértők szerint is gyengébb a korábbiaknál, de csak az oltás véd meg a betegségtől – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban, hozzátéve, hogy a továbbiakban újabb oltási napok következnek, amelyben a háziorvosok is részt vesznek majd és ehhez az oltóanyag bőségesen rendelkezésre áll.
 
A kormányfő elmondta, hogy azért változnak a védettségi szabályok, mert ez a variáns gyorsabb lefolyású. Az iskolákban fertőzés esetén csak az oltatlan gyerekeknek kell otthon maradnia és február 15-től már csak oltás alapján adnak ki védettségi igazolványt, azaz tulajdonképpen a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá válik.

Tehát az oltási igazolvánnyá alakult védettségi igazolvány akkor lesz érvényes február 15. után, ha megvan a harmadik oltás, vagy a második oltás után nem telt még el hat hónap.

A negyedik oltás kérdéséről Orbán Viktor azt mondta, hogy a kormány támogatja azt, négy hónappal a harmadik oltás után lehet legkorábban felvenni, hat hónap után pedig a szakértők kifejezetten javasolják. A miniszterelnök szerint a negyedik oltás felvétele előtt mindenkinek érdemes kikérni a háziorvosa véleményét.

A miniszterelnök felidézte, hogy már eddig is védte a kormány a családokat az áremelkedésektől. Ilyen intézkedés volt a rezsicsökkentés, a benzinárstop, és a kamatstop.

Az élelmiszerárstopról hangsúlyozta: előírták, hogy a boltokban kötelező legyen tartani a csökkentett árú termékekből is.

Az intézkedést szerb minta alapján készítetek elő: februártól hat alapvető élelmiszer esetében az október 15-i árszintre kell visszatérnie a boltoknak. Az intézkedés 90 napra szól.

Ezek a termékek a következők:

- kristálycukor
- búzafinomliszt
- napraforgó-étolaj
- sertéscomb
- csirkemell
- 2,8 százalékos tehéntej

Orbán Viktor elmondta, hogy a kormány felkészült arra, hogy meg kell védeni az élelmiszerárak befagyasztását Brüsszelben.

A miniszterelnök reagált azokra az ellenzéki felvetésekre, hogy az élelmiszerárstop helyett inkább öt százalékra kellene csökkenteni az élelmiszerek árát. A kormányfő emlékeztetett rá, hogy néhány alapvető élelmiszer árát már korábban csökkentették öt százalékra, de akkor a baloldal ezt az intézkedést nem támogatta.

Mi egy olyan kormány vagyunk, amelyik abban hisz, hogy a gazdaság akkor működik a legjobban, ha az emberek minél szabadabban tudják követni a saját érdekeiket - jelentette ki a miniszterelnök. – Mégiscsak vannak válságos szituációk – folytatta, hozzátéve –, a kérdés hogy ilyenkor milyen mértékig szabad beavatkozni ebbe a rendbe. Olyan infláció van egész Európában amely eltéríti a gazdaságot a normális működésétől. Nem lehet az inflációt megállítani az országhatárokon, ezért a ránk gyakorolt negatív hatásait kell tompítanunk – mondta. A miniszterelnök szerint két irányból kell védekezni.

Az egyik hogy emeljük a béreket, meg a nyugdíjakat. A másik hogy ahol lehetséges megfogjuk az árak emelkedését – mondta. 2013 óta van rezsicsökkentés Magyarországon.Ez általában is helyes dolog, de ilyenkor különösen jótékony hatású. Magyarországon nem tudják, hogy ez az árnövekedés milyen szociális feszültséget okoz Nyugat-Európában. Ott egy-egy család rezsiköltsége 2-3 hónap alatt másfél-kétszeresére emelkedett - fogalmazott Orbán Viktor.

Az infláció beütött az üzemanyagárakban is. Ez pedig nem csak az üzemanyag árát növeli, hanem mindenben megjelenik, mert az árut szállítani kell. Ezért ott bevezettünk egy árstoppot, és sikerült – idézte fel a kormányfő. Van egy másik fenyegető dolog a családok életében, ez pedig a hitel.Ahol korábban hiteleket vettek fel, nem fix kamaton, ott kamatnövekedés jelentkezik. Itt bevezettünk egy kamatstoppot, nehogy a megnövekedett kamatszint miatt a családok elveszítsék a fedelet a fejük felől.

Most látjuk, hogy nőnek az élelmiszerárak. Mit kell csinálni ilyenkor – tette fel a költői kérdést a miniszterelnök. – Körül kell nézni, hogy mások mit léptek erre válaszul – válaszolt. – A szerbeknél láttam izgalmas dolgot, ők azt csinálták, hogy kiválasztottak 5 alapvető élelmiszert, és annak árát vissza vitték egy korábbi árszintre – árulta el a kormányfő.

EHHEZ HASONLATOSAN A MAGYAR KORMÁNY IS KIVÁLASZTOTT OLYAN ALAPVETŐ ÉLELMISZEREKET, MELYEKNEK AZ ÁRÁT OKTÓBERI SZINTRE KELL VISSZASZÁLLÍTANI. Nem lehet minden termék árát szabályozni. Előírtuk, hogy ezekből kötelező lesz tartani a polcokon. Egy olyan szabályt hoztunk, ami betartható. Ha nincs az árú a polcokon, akkor büntetni fogunk – tette hozzá Orbán Viktor.

Orbán Viktor közölte, 90 napra vezetik be az árstoppot. Bízik benne, hogy 90 nap után csökkeni fog az infláció. Így ki lehet bekkelni a mostani inflációs időszakot. A baloldali kritikák kapcsán kifejtette, hogy a baloldali pártok nem szavazták meg az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését - tette hozzá.Teljesen ésszerűtlen dolgokat mond a baloldal, és nem lehet rájuk számítani.

A gyermekvédelem egyik kérdése, hogy megvédjük gyermekeinket a pedofíliától, a szexuális ragadozóktól. Példaként hozta fel, hogy Németországban egy több száz fős pedofilhálózat bukott le. Egy ilyen hálózat kiépüléséhez idő kell – fogalmazott. Szembe kell néznünk azzal, hogy a mai modern világban olyan jelenségek is felerősödnek, amitől meg kell védenünk a gyerekeinket – mondta.

A magyar törvények ezt jól megoldják – tette hozzá. A gyermekvédelmi törvényt érintő bírálatokról elmondta, hogy Magyarország egy szabad ország, ahol az emberek szabadon választhatják meg életformájukat.

A gyermekvédelmi népszavazás a gyerekekről szól majd, és a szülők döntik el, hogyan akarják nevelni a gyerekeiket – hangsúlyozta.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-11-05 | 09:28
 A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg

 A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg

  • A beoltottak száma 5 967 747 fő, közülük 5 748 682 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 315 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették. 
  • 6804 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 892 164 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 83 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 804 720 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 56 260 főre emelkedett.
  • 3629 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 366-en vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2022-03-25 | 09:22
249.089-an már a negyedik oltásukat is felvették

249.089-an már a negyedik oltásukat is felvették

  • A beoltottak száma 6 401 307 fő, közülük 6 185 041 fő a második, 3 838 261 fő a harmadik, 249 089 fő már a negyedik oltását is felvette.
  • 2439 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 839 358 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 38 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 693 393 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 100 707 főre csökkent.
  • 1953 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 70-en vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2021-06-07 | 12:51
Police.hu: a hétvégén a rendőrök és a katonák 367, idehaza jogellenesen tartózkodó külföldit tartóztattak fel

Police.hu: a hétvégén a rendőrök és a katonák 367, idehaza jogellenesen tartózkodó külföldit tartóztattak fel

  • További 300 főt megakadályoztak az ország területére történő belépésben a magyar-szerb határon.
  • Hazánk területén 9 fő határsértőt fogtak el a rendőrök és katonák, 1 személy ellen közokirat-hamisítás, további 5 személy ellen embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.
Bel 2021-11-19 | 10:48
1 millió 765 ezren már a harmadik adag vakcinát is megkapták

1 millió 765 ezren már a harmadik adag vakcinát is megkapták

  • Elhunyt 135, többségében idős, krónikus beteg.
  • Újabb 11 289 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon - közölte pénteken a koronavirus.gov.hu hivatalos portál.
  • Eddig 6 017 807 embert oltottak be, közülük 5 788 775-en a második, 1 millió 765 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.
  • Kórházban 6122 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 613-an vannak lélegeztetőgépen.
  • Hatósági házi karanténban 59 177-en vannak.
  • Jövő héten oltási akció lesz az országban, regisztrálás és bejelentkezés nélkül 101 oltóponton lehet reggel 7-től este 7-ig felvenni a vakcinát.
Bel 2021-10-19 | 18:25
Márki-Zay első útja Gyurcsányhoz vezetett

Márki-Zay első útja Gyurcsányhoz vezetett

  • Ezt a DK elnöke jelentette be Facebook oldalán.
  • Mint ismert, hétfőn azt is megüzente a bukott kormányfő, hogy előbb a többség megszerzése az Országgyűlésben, és csak utána következik a kormányfőválasztás.
Bel 2021-12-01 | 07:43
Szabadságát töltő rendőr jelzése alapján elfogtak egy észak-macedón embercsempészt

Szabadságát töltő rendőr jelzése alapján elfogtak egy észak-macedón embercsempészt

  • A Készenléti Rendőrség NNI Pécsi Osztálya jelzése alapján a Pest megyei rendőrök 2021. december 1-jén 0 óra 40 perc körül az M5-ös autópálya inárcsi pihenőhelyénél vezettek ki egy cseh honosságú személyautót.
  • A járművet egy tunéziai állampolgár vezette, az utastérben két külföldi tartózkodott.
  • A magukat tunéziai, illetve szír állampolgárnak valló férfiak magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.
  • Az illegális migránsokat - meghallgatásukat követően - a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, a tunéziai férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.
Bel 2022-02-01 | 05:29
Szépen gyűlnek az ingatlanok a láthatatlan Tóth Bertalan nevén

Szépen gyűlnek az ingatlanok a láthatatlan Tóth Bertalan nevén

  • Ezért érdemes a listás képviselői helyekért kapaszkodni: nulla munka, jelentős vagyongyarapodás.
Bel 2021-08-02 | 11:48
Karácsony egy teljes kampányt akart rá építeni, de ez sem jött neki össze: megkezdődött a harmadik oltás Magyarországon

Karácsony egy teljes kampányt akart rá építeni, de ez sem jött neki össze: megkezdődött a harmadik oltás Magyarországon

  • Napokig hazudozott Karácsony az embereknek, hogy nem kellő mértékben védettek.
  • A kormány gyorsan lépett: Európában elsőként lehetővé tette a 3. oltás felvételét.