Orbán az infláció elleni harcról: rezsicsökkentés, benzinárstop, kamatstop és élelmiszerárstop

Orbán az infláció elleni harcról: rezsicsökkentés, benzinárstop, kamatstop és élelmiszerárstop
  • Mindezekről a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! c. műsorában beszélt a kormányfő.

Januárban minden hétvégén lesz oltási akciónap – közölte a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken Orbán Viktor miniszterelnök, aki az élelmiszerárstopról és a gyermekvédelmi népszavazásról is beszélt.

A járványnak még nincs vége és bár az omikron variáns a szakértők szerint is gyengébb a korábbiaknál, de csak az oltás véd meg a betegségtől – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban, hozzátéve, hogy a továbbiakban újabb oltási napok következnek, amelyben a háziorvosok is részt vesznek majd és ehhez az oltóanyag bőségesen rendelkezésre áll.
 
A kormányfő elmondta, hogy azért változnak a védettségi szabályok, mert ez a variáns gyorsabb lefolyású. Az iskolákban fertőzés esetén csak az oltatlan gyerekeknek kell otthon maradnia és február 15-től már csak oltás alapján adnak ki védettségi igazolványt, azaz tulajdonképpen a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá válik.

Tehát az oltási igazolvánnyá alakult védettségi igazolvány akkor lesz érvényes február 15. után, ha megvan a harmadik oltás, vagy a második oltás után nem telt még el hat hónap.

A negyedik oltás kérdéséről Orbán Viktor azt mondta, hogy a kormány támogatja azt, négy hónappal a harmadik oltás után lehet legkorábban felvenni, hat hónap után pedig a szakértők kifejezetten javasolják. A miniszterelnök szerint a negyedik oltás felvétele előtt mindenkinek érdemes kikérni a háziorvosa véleményét.

A miniszterelnök felidézte, hogy már eddig is védte a kormány a családokat az áremelkedésektől. Ilyen intézkedés volt a rezsicsökkentés, a benzinárstop, és a kamatstop.

Az élelmiszerárstopról hangsúlyozta: előírták, hogy a boltokban kötelező legyen tartani a csökkentett árú termékekből is.

Az intézkedést szerb minta alapján készítetek elő: februártól hat alapvető élelmiszer esetében az október 15-i árszintre kell visszatérnie a boltoknak. Az intézkedés 90 napra szól.

Ezek a termékek a következők:

- kristálycukor
- búzafinomliszt
- napraforgó-étolaj
- sertéscomb
- csirkemell
- 2,8 százalékos tehéntej

Orbán Viktor elmondta, hogy a kormány felkészült arra, hogy meg kell védeni az élelmiszerárak befagyasztását Brüsszelben.

A miniszterelnök reagált azokra az ellenzéki felvetésekre, hogy az élelmiszerárstop helyett inkább öt százalékra kellene csökkenteni az élelmiszerek árát. A kormányfő emlékeztetett rá, hogy néhány alapvető élelmiszer árát már korábban csökkentették öt százalékra, de akkor a baloldal ezt az intézkedést nem támogatta.

Mi egy olyan kormány vagyunk, amelyik abban hisz, hogy a gazdaság akkor működik a legjobban, ha az emberek minél szabadabban tudják követni a saját érdekeiket - jelentette ki a miniszterelnök. – Mégiscsak vannak válságos szituációk – folytatta, hozzátéve –, a kérdés hogy ilyenkor milyen mértékig szabad beavatkozni ebbe a rendbe. Olyan infláció van egész Európában amely eltéríti a gazdaságot a normális működésétől. Nem lehet az inflációt megállítani az országhatárokon, ezért a ránk gyakorolt negatív hatásait kell tompítanunk – mondta. A miniszterelnök szerint két irányból kell védekezni.

Az egyik hogy emeljük a béreket, meg a nyugdíjakat. A másik hogy ahol lehetséges megfogjuk az árak emelkedését – mondta. 2013 óta van rezsicsökkentés Magyarországon.Ez általában is helyes dolog, de ilyenkor különösen jótékony hatású. Magyarországon nem tudják, hogy ez az árnövekedés milyen szociális feszültséget okoz Nyugat-Európában. Ott egy-egy család rezsiköltsége 2-3 hónap alatt másfél-kétszeresére emelkedett - fogalmazott Orbán Viktor.

Az infláció beütött az üzemanyagárakban is. Ez pedig nem csak az üzemanyag árát növeli, hanem mindenben megjelenik, mert az árut szállítani kell. Ezért ott bevezettünk egy árstoppot, és sikerült – idézte fel a kormányfő. Van egy másik fenyegető dolog a családok életében, ez pedig a hitel.Ahol korábban hiteleket vettek fel, nem fix kamaton, ott kamatnövekedés jelentkezik. Itt bevezettünk egy kamatstoppot, nehogy a megnövekedett kamatszint miatt a családok elveszítsék a fedelet a fejük felől.

Most látjuk, hogy nőnek az élelmiszerárak. Mit kell csinálni ilyenkor – tette fel a költői kérdést a miniszterelnök. – Körül kell nézni, hogy mások mit léptek erre válaszul – válaszolt. – A szerbeknél láttam izgalmas dolgot, ők azt csinálták, hogy kiválasztottak 5 alapvető élelmiszert, és annak árát vissza vitték egy korábbi árszintre – árulta el a kormányfő.

EHHEZ HASONLATOSAN A MAGYAR KORMÁNY IS KIVÁLASZTOTT OLYAN ALAPVETŐ ÉLELMISZEREKET, MELYEKNEK AZ ÁRÁT OKTÓBERI SZINTRE KELL VISSZASZÁLLÍTANI. Nem lehet minden termék árát szabályozni. Előírtuk, hogy ezekből kötelező lesz tartani a polcokon. Egy olyan szabályt hoztunk, ami betartható. Ha nincs az árú a polcokon, akkor büntetni fogunk – tette hozzá Orbán Viktor.

Orbán Viktor közölte, 90 napra vezetik be az árstoppot. Bízik benne, hogy 90 nap után csökkeni fog az infláció. Így ki lehet bekkelni a mostani inflációs időszakot. A baloldali kritikák kapcsán kifejtette, hogy a baloldali pártok nem szavazták meg az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentését - tette hozzá.Teljesen ésszerűtlen dolgokat mond a baloldal, és nem lehet rájuk számítani.

A gyermekvédelem egyik kérdése, hogy megvédjük gyermekeinket a pedofíliától, a szexuális ragadozóktól. Példaként hozta fel, hogy Németországban egy több száz fős pedofilhálózat bukott le. Egy ilyen hálózat kiépüléséhez idő kell – fogalmazott. Szembe kell néznünk azzal, hogy a mai modern világban olyan jelenségek is felerősödnek, amitől meg kell védenünk a gyerekeinket – mondta.

A magyar törvények ezt jól megoldják – tette hozzá. A gyermekvédelmi törvényt érintő bírálatokról elmondta, hogy Magyarország egy szabad ország, ahol az emberek szabadon választhatják meg életformájukat.

A gyermekvédelmi népszavazás a gyerekekről szól majd, és a szülők döntik el, hogyan akarják nevelni a gyerekeiket – hangsúlyozta.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-03-08 | 10:45
A magyaroknak a helyén van az esze: négyötödük helyesli az orosz gáz vásárlását

A magyaroknak a helyén van az esze: négyötödük helyesli az orosz gáz vásárlását

  • Hiába kampányol azzal a baloldal, hogy elzárná a gázcapot, az emberek nem támogatják ezt az elképzelést.
Bel 2021-09-14 | 12:29
Nem megy ez a koránkelés - Karácsony 9:33-kor jelentkezett be facebookos munkahelyéről, viszi a közpénzből fizetett autó kampányolni

Nem megy ez a koránkelés - Karácsony 9:33-kor jelentkezett be facebookos munkahelyéről, viszi a közpénzből fizetett autó kampányolni

  • A mai napot is ellógja a Főpolgármester Budapesten, mert ahogy írja a Facebookján, Szentendrére, Veszprémbe, Győrbe utazik.
  • Ma 9:33-kor is nagyon álmoskás fejjel indította a napot, mint aki épp kiugrott az ágyból.
  • Ez már a védjegyévé vált, pedig hatalmas átéléssel alakítja a szerepet, hogy ő egy potens vezető.
Bel 2022-03-03 | 09:51
Hiába próbált elfutni, a migránsokkal együtt elfogták az embercsempészt

Hiába próbált elfutni, a migránsokkal együtt elfogták az embercsempészt

  • Az NNI jelzése alapján rendőrök 2022. március 3-án 9 óra körül a 4606-os úton, Újhartyán térségében intettek le egy magyar honosságú személygépkocsit, amelyet egy szerb férfi vezetett, a járműben 10 külföldi tartózkodott.
  • A megállított autóból a sofőr kipattant és próbált futva menekülni - hiába.
  • Magukat szír, illetve tunéziai állampolgárnak valló emberek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.
  • Az illegális migránsokat - meghallgatásukat követően - a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A szerb férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.
Bel 2021-07-29 | 16:14
Már 43% a hibridautók aránya az újautók között, elképesztő a mélyszegénység

Már 43% a hibridautók aránya az újautók között, elképesztő a mélyszegénység

  • Egyre környezettudatosabban választanak autót a magyarok, megugrott a hibridek eladási aránya.
  • Ezek a modellek általában drágábbak is a robbanómotoros kiviteleknél.
  • Nagy kár, hogy az Európai Bizottság a hibrideket is száműzné 2035-re, és maradnának a tisztán elektromos autók.
  • Pedig ha valami értelmezhető az individuális, motoros közlekedésben, az pont a hibrid: városokban elmegy a villanymotorral, városokon kívül pedig a robbanómotor húzza.
  • A brüsszeli zöld őrület ennek a logikának azonban keresztbe tesz.
Bel 2021-05-16 | 14:30
A vasárnap érkezett 1,2 millió kínai vakcina jelentőset dobott az elérhető oltóanyag mennyiségén

A vasárnap érkezett 1,2 millió kínai vakcina jelentőset dobott az elérhető oltóanyag mennyiségén

  • Szijjártó Péter vasárnap jelentette be, hogy újabb adag kínai oltóanyag érkezett Magyarországra, összesen 1,2 millió dózis.
  • Ezzel már 4,5 millió adagot leszállítottak a kínaiak a megrendelt 5 millióból.
  • Összesen eddig 7,3 millió oltást adtak be Magyarországon, 4,6 millió első köröst, 2,7 millióan pedig már a másodikat is megkapták.
  • A járványadatok azt mutatják, az Európa-bajnok magyar oltási program letörte a járványt.
  • Müller Cecília pénteken az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, "most már egyértelműen túl vagyunk a koronavírus-járvány harmadik hullámán".
  • Sehol Európában nincs az mint Magyarországon, hogy annyira szabad a vakcinaválasztás, mintha csak a plázába mennénk vásárolgatni.
  • Gyakorlatilag bármely vakcina elérhető napokon belül.
Bel 2021-06-22 | 20:44
Az egyik örök rivális jelentette be: a Fradi arénájához hasonlóan az MTK stadion is nemzeti trikolórba borul szerdán

Az egyik örök rivális jelentette be: a Fradi arénájához hasonlóan az MTK stadion is nemzeti trikolórba borul szerdán

  • Mint ismert, a Fradi B-közép azt kérte Kubatov Gábor elnöktől, a Groupama Arénát fessék piros-fehér-zöldre, válaszul arra, hogy a müncheniek szivárványos arénában akarták fogadni a magyar válogatottat.
  • A klubelnök Facebookján közölte: "Természetesen. A haza minden előtt."
  • Így szerda este a németek elleni meccs idején piros-fehér-zöldben fog világítani a fővárosi zöldek stadionja.
  • Most nem várt helyről kapott támogatást a törekvésében, mert kiderült: egy másik fővárosi stadion is nemzeti színekbe borul.
Bel 2022-01-14 | 11:55
Szlovák és a magyar rendőrök közösen csaptak le a migránsokra

Szlovák és a magyar rendőrök közösen csaptak le a migránsokra

  • A szlovák és a magyar rendőrök 2022. január 13-án ellenőriztek nemzetközi szerelvényeket és az állomás környékét, öt embert gyűjtöttek be.
  • A magukat szír és tunéziai állampolgárnak valló férfiak jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért előállították őket.
  • Meghallgatásukat követően, a hatályos magyar jogszabályok szerint mindannyiukat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A Váci Rendőrkapitányság munkatársai a jövőben is folytatják a szlovák rendőrökkel közös járőrszolgálatot.
Bel 2021-11-04 | 12:57
Amíg mindeki aludt: Több mint száz illegális migránst fogtak el

Amíg mindeki aludt: Több mint száz illegális migránst fogtak el

  • A rendőrök az éjszaka folyamán nagyobb csoportokban 125 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében.