Továbbra is Karácsonyt savazza Dobrev az előválasztási korteskedésben

Továbbra is Karácsonyt savazza Dobrev az előválasztási korteskedésben
  • A Demokratikus Koalíció azzal indította kampányát, hogy Dobrevék "nem csak választást nyerni, hanem kormányozni is tudnak".
  • Ez egyértelmű kiszólás Karácsony Gergelynek, aki megmutatta Budapesten, hogy nyerni ugyan tud, de várost vezetni a legkevésbé sem.

A Dobrev Klára mögé felsorakozott Demokratikus Koalíció (DK) a Széll Kálmán téren indította a napot - írja a HVG.

A miniszterelnök-jelölt szerint az Orbán-rendszer lebontásának első napja a hétfői, a "Nemzeti Elnyomás Rendszerének" felszámolásában pedig oroszlánrészt tervez vállalni a DK, ugyanis "nemcsak választást nyerni tudnak, hanem kormányozni is."

Az eseményen jelen voltak a DK budai jelöltjei, Gy. Németh Erzsébet, Kálmán Olga, Komáromi Zoltán és Molnár Gyula is, akik alapvetően a helyi zöldterületek épségének megőrzését, valamint az orvosi, és egyéb humáninfrastrukturális helyzet javítását tűzték ki célul. Kálmán Olga mindehhez hozzátette, hogy célja a II-III. kerületi fideszes hazugságokkal egyenes beszédet használva szembenézni.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és a Párbeszéd, az LMP és az MSZP miniszterelnök-jelöltje is a fővárosban turnézott: több kerületben találkozott az általa támogatott jelöltekkel (például a Momentumos Orosz Annával a XI., az LMP-s Csárdi Antallal a VIII. kerületben). Karácsony a hvg.hu-nak azt mondta, a végsőkig kiélezett versenyre számít a miniszterelnök-jelölti összecsapásban, és nem értett egyet azokkal, akik indulásakor azt gondolták, lefutott versenyről van szó.

Arról, hogy miért csak viszonylag későn, valamint külön úton, saját mozgalmat alapítva indult el jelöltként úgy fogalmazott, nagyon sok dolgot kellett számba vennie főpolgármesterként, de végül arra jutott, hogy az ellenzéki összefogást legkorábban ösztönző, a Fideszt legyőzni képes és a választók körében népszerű politikusként kötelező volt beszállnia. Azt is megjegyezte, szerinte teljesen természetes, hogy a legesélyesebb jelölt indul legkésőbb.

Többpárti jelöltként úgy látja, a választásokat nem lehet pártalapon megnyerni: egy egypárti politikus nehezebben fogja tudni megszólítani a többi szimpatizánst és a bizonytalanokat, az erős kötelék pedig a kormányzás szempontjából sem előnyös.

Bár a hvg.hu-nak több forrás is állította, hogy Fekete-Győr András visszaléphet Karácsony javára, a főpolgármester szerint ez a kérdés fel sem vetődött közte és a Momentum pártelnöke között. Mindazonáltal úgy véli, a kétfordulós előválasztás lényege pont az, hogy "nem a legnagyobb kicsi, hanem egy közös többszörös győz", és ha úgy alakul, hogy ő továbbjut, számít a Momentum és szavazóinak támogatására, lévén jó kapcsolatot ápolnak a párttal, és húsz momentumos jelöltet is támogat az előválasztáson.

Arról, hogy mit szól a Párbeszéd, az MSZP és az LMP lehetséges összeolvadásához, annyit mondott: a pártok önálló törekvéseit félre kell rakni a választás utánra, és a mostani, hatpárti felállásra kell fókuszálni. Úgy véli, ennyi pártra egyébként sincs szükség az ellenzékben, és 2022 után időszerű lesz a politikai pártstruktúra újragondolása. Az LMP-Párbeszéd együttműködést, mint a két magyarországi zöld párt összefogását egyébként különösképpen szorgalmazza a közös múlt viharossága ellenére is.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-25 | 12:51
Ez sem sikerült Karácsonynak: a fővárosiak 68 százaléka elégedetlen a forgalmi dugók ellen tett lépéseivel

Ez sem sikerült Karácsonynak: a fővárosiak 68 százaléka elégedetlen a forgalmi dugók ellen tett lépéseivel

  • Nincs nagy sikerszériában a Főpolgármester.
  • Lassan annyi eredményt sem tud felmutatni, mint a szintén lerohasztott Zuglóban.
Bel 2021-06-29 | 13:50
Eddig tűrte a kormány, hogy az építőanyag-ipar 100%-os áremelkedéssel reagált a családtámogatásokra

Eddig tűrte a kormány, hogy az építőanyag-ipar 100%-os áremelkedéssel reagált a családtámogatásokra

  • Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, a kormány napokon belül beavatkozik az építőanyagok áraiba.
  • Ezzel akadályozva meg azt, hogy az iparág lenyelje a kormány által biztosított családtámogatásokat.
Bel 2021-10-08 | 21:15
Karácsony Gergely: a baloldali gondolatnak Magyarországon ma nincs társadalmi többsége

Karácsony Gergely: a baloldali gondolatnak Magyarországon ma nincs társadalmi többsége

  • Az elmúlt évek hazudozásai után feltehetően most először mondott igazat a Főpolgármester.
  • Karácsony szerint csak Márki-Zay Péter győzheti le Orbánt - igaz, egy nappal korábban még azt állította, csak ő győzhet Orbán ellen.
  • Ilyen plakátokat is helyezetett ki Budapest-szerte, ahogyan a képen is látható.
  • A plakátokon ez a felirat áll: "Orbán ellen többség kell. A többséghez Karácsony."
Bel 2021-10-21 | 15:59
Gulyás: a harmadik oltás szinte száz százalékban véd a kórházba kerüléstől

Gulyás: a harmadik oltás szinte száz százalékban véd a kórházba kerüléstől

  • A Kormányinfón beszélt erről Gulyás Gergely.
  • Azt is elmondta, Magyarország megvétózza a brüsszeli klímaterveket, mert az jelentős rezsiemelkedéssel járna a magyaroknak.
Bel 2021-06-14 | 13:09
Partizán és N1TV összegyúrva: újabb ellenzéki propagandamédia indul

Partizán és N1TV összegyúrva: újabb ellenzéki propagandamédia indul

  • Az ellenzéki átal megszerzett nagyvárosi önkormányzatokra hárul a feladat, hogy finanszírozzák az újabb baloldali propagandát.
  • Kipróbált elvtárs kerülhet a kezdeményezés élére Kövesdi Péter személyében, aki korábban a Népszavánál dolgozott, jelenleg pedig az Érd Médiacentrum vezetője.
Bel 2021-08-07 | 12:13
Negyedszázados rekord az olimpiai érmek számában!

Negyedszázados rekord az olimpiai érmek számában!

  • Ha a sportellenes ellenzéken múlt volna, ez a siker sem jött volna össze.
Bel 2021-11-29 | 15:43
20 illegális migránst csempészett a Pentele hídon

20 illegális migránst csempészett a Pentele hídon

  • A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai az M8-as autópálya Pentele hídra vezető felhajtóján 2021. november 29-én 2 óra 55 perckor megállítottak egy román honosságú személygépkocsit.
  • Az intézkedés során a jármű rakterében 20 magát afgán állampolgárnak valló férfit találtak, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 
  • A járművet vezető 53 éves román állampolgárságú férfi ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult.
  • Az illegális migránsokat meghallgatásukat követően a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.