Holnaptól jön az élelmiszerárstop, ezreket spórolhatnak vele a magyar családok

Holnaptól jön az élelmiszerárstop, ezreket spórolhatnak vele a magyar családok
 • Ugyancsak keddtől SZÉP kártyával is fizethetünk az élelmiszerboltokban.

Havonta több ezer forintot spórolhatnak meg a családok a február elsejétől életbe lépő élelmiszerárstoppal – mondta Nagy István a közösségi oldalára feltöltött videóban. Az agrárminiszter emlékeztetett: a keddtől hatályos élelmiszerárstoppal a kormány több alapvető élelmiszer árát rögzíti a tavaly október közepi szinten. Ugyancsak keddtől sok boltban már Szép-kártyával is lehet fizetni az élelmiszerért – számolt be az M1 Híradója.

Február elsejétől már csak az október 15-i áron lehet majd eladni a sertéscombot, a csirke far-hátat és a csirkemellet. Ezek mellett a hústermékek mellett a kristálycukrot, a búza-finomliszt, a napraforgó-étolaj és a 2,8 százalékos tehéntej ára is csökken majd a boltokban. Fontos, hogy nem egyenár lesz az országban, hanem minden üzletnek a saját október közepi árszintjére kell visszatérnie.

Nagy István agrárminiszter azt mondta: a magyar kormány elkötelezett abban, hogy megvédje a családokat a járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt hazánkba is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől. "E nagy mennyiségben fogyó élelmiszerek árának csökkentésével havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a vásárlók. Az árstoppal különösen szeretnénk segíteni a gyermekes családokat és az idős embereket." – hangsúlyozta.

Az élelmiszerárstop életbe lépéséről mindenhol kötelezően tájékoztatni kell a vásárlókat.

"Az érintett termékekre vonatkozóan egy központi hirdetmény-anyag került kiadásra. Ez azt jelenti, hogy minden bolt számára egy egységes nyomtatványt kötelező kirakni, attól függetlenül, hogy ő ezekből az érintett hatósági áras termékekből mindegyiket forgalmazza, vagy csak ezek közül néhányat" – tudatta Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A tájékoztató táblák közül a kéket a hipermarketekben, szupermarketekben, diszkontáruházakban és 200 négyzetméternél nagyobb területű boltokban kell elhelyezni jól látható helyen, a kisebb boltokban a kereskedő döntheti el, melyik színváltozatot használja.

Az élelmiszerárak befagyasztása február 1-től május 1-ig tart. A rendelkezések betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi. Amennyiben a kereskedők nem tartják be az előírásokat, úgy jelentős bírságra számíthatnak. Ennek mértéke 50 ezertől hárommillió forintig terjedhet.

Évről-évre folyamatosan növekszik a Széchenyi Pihenő Kártya népszerűsége is. A feltöltött összegek 2018-hoz képest mára több mint a háromszorosára emelkedtek. Tavaly még vonzóbbá vált a kártya azzal, hogy alszámlái között szabaddá vált az átjárás, vagyis a munkavállalók bármelyik kártya zsebéből fizethetnek a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidő szolgáltatásért.

Most újabb változás jön. Februártól élelmiszert is lehet vásárolni a boltokban Szép-kártyával, így azokat a termékeket is, amelyek árát hatóságilag rögzítik.

"A kormányrendelet megjelenése után hamar jött a kormany.hu-n egy tájékoztató, ami kimondja, hogy mivel átjárhatóság van december 31-ig a kártyák alszámlái között, ezért akármelyik alszámlával tudunk majd élelmiszert vásárolni" – emelte ki Fata László cafetéria szakértő.

Fontos, hogy csak azokban az élelmiszerüzletekben használhatunk Szép-kártyát, amely esetében a kereskedő szerződést kötött a kártyát kibocsátó bankok egyikével.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-04-13 | 15:42
Alig 100 méteren belül elfogták a menekülő embercsempészt és migránsait

Alig 100 méteren belül elfogták a menekülő embercsempészt és migránsait

 • Pest megyei rendőrök 2022. április 13-án 11 óra 50 perckor az M5 autópálya örkényi lehajtójánál vezettek ki egy személygépkocsit, melyet egy magyar férfi vezetett, mellette egy török állampolgár utazott.
 • A migráns kipattant az autóból és futásnak eredt, azonban a rendőrök pár száz méter után elfogták, a sofőrrel együtt előállítják.
 • A külföldit – meghallgatását követően – visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, a magyar férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.
Bel 2022-02-08 | 18:02
Márki-Zay dadája egy idős hölggyel keménykedett a piacon

Márki-Zay dadája egy idős hölggyel keménykedett a piacon

 • Péterfi Judit, aki Márki-Zay gyámja és felvigyázója ebben a kampányban, nekiesett egy idős hölgynek az egri piacon.
Bel 2022-03-11 | 09:26
A járvány ötödik hullámának leszálló ágában vagyunk

A járvány ötödik hullámának leszálló ágában vagyunk

 • A beoltottak száma 6 398 615 fő, közülük 6 178 638 fő a második, 3 826 840 fő a harmadik, 232 691 fő már a negyedik oltását is felvette.
 • 2068 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 814 362 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 50 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 650 643 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 119 066 főre csökkent.
 • 2338 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 109-en vannak lélegeztetőgépen
Bel 2021-10-25 | 10:17
Ezen a hétvégén is százakat tartóztattak fel a határokon és már bent az országban a rendőrök

Ezen a hétvégén is százakat tartóztattak fel a határokon és már bent az országban a rendőrök

 • Nem csillapodik a migrációs nyomás, százakkal szemben intézkedtek a rendőrök.
Bel 2022-08-19 | 14:01
Magyarországon csempészett 24 illegális migránst a svéd sofőr

Magyarországon csempészett 24 illegális migránst a svéd sofőr

 • 2022. augusztus 19-én a délelőtti órákban, a 8-as számú főúton, Alsóújlak térségében állítottak meg egy svéd forgalmi rendszámú személygépkocsit, amelyet egy svéd állampolgárságú férfi vezetett.
 • Gépkocsiban a sofőrön kívül huszonnégy, magát az ellenőrzés során iraki, egyiptomi és szír állampolgárnak valló személy utazott.
 • A rendőri intézkedés során az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.
 • Ezért őket a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-07-05 | 12:27
Grillezni kiváló a Karácsony által vett frankfurti használt villamos

Grillezni kiváló a Karácsony által vett frankfurti használt villamos

 • 25-30 éves levetett frankfurti villamosokat vásárol Karácsonyon Budapestre.
 • A szerelvényeket utólag sem lehet klimatizálni, állítják a frankfurtiak és a VEKE.
 • A BKV szerint utólag is beszerelhető a klíma.