Holnaptól jön az élelmiszerárstop, ezreket spórolhatnak vele a magyar családok

Holnaptól jön az élelmiszerárstop, ezreket spórolhatnak vele a magyar családok
  • Ugyancsak keddtől SZÉP kártyával is fizethetünk az élelmiszerboltokban.

Havonta több ezer forintot spórolhatnak meg a családok a február elsejétől életbe lépő élelmiszerárstoppal – mondta Nagy István a közösségi oldalára feltöltött videóban. Az agrárminiszter emlékeztetett: a keddtől hatályos élelmiszerárstoppal a kormány több alapvető élelmiszer árát rögzíti a tavaly október közepi szinten. Ugyancsak keddtől sok boltban már Szép-kártyával is lehet fizetni az élelmiszerért – számolt be az M1 Híradója.

Február elsejétől már csak az október 15-i áron lehet majd eladni a sertéscombot, a csirke far-hátat és a csirkemellet. Ezek mellett a hústermékek mellett a kristálycukrot, a búza-finomliszt, a napraforgó-étolaj és a 2,8 százalékos tehéntej ára is csökken majd a boltokban. Fontos, hogy nem egyenár lesz az országban, hanem minden üzletnek a saját október közepi árszintjére kell visszatérnie.

Nagy István agrárminiszter azt mondta: a magyar kormány elkötelezett abban, hogy megvédje a családokat a járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt hazánkba is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől. "E nagy mennyiségben fogyó élelmiszerek árának csökkentésével havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a vásárlók. Az árstoppal különösen szeretnénk segíteni a gyermekes családokat és az idős embereket." – hangsúlyozta.

Az élelmiszerárstop életbe lépéséről mindenhol kötelezően tájékoztatni kell a vásárlókat.

"Az érintett termékekre vonatkozóan egy központi hirdetmény-anyag került kiadásra. Ez azt jelenti, hogy minden bolt számára egy egységes nyomtatványt kötelező kirakni, attól függetlenül, hogy ő ezekből az érintett hatósági áras termékekből mindegyiket forgalmazza, vagy csak ezek közül néhányat" – tudatta Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A tájékoztató táblák közül a kéket a hipermarketekben, szupermarketekben, diszkontáruházakban és 200 négyzetméternél nagyobb területű boltokban kell elhelyezni jól látható helyen, a kisebb boltokban a kereskedő döntheti el, melyik színváltozatot használja.

Az élelmiszerárak befagyasztása február 1-től május 1-ig tart. A rendelkezések betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi. Amennyiben a kereskedők nem tartják be az előírásokat, úgy jelentős bírságra számíthatnak. Ennek mértéke 50 ezertől hárommillió forintig terjedhet.

Évről-évre folyamatosan növekszik a Széchenyi Pihenő Kártya népszerűsége is. A feltöltött összegek 2018-hoz képest mára több mint a háromszorosára emelkedtek. Tavaly még vonzóbbá vált a kártya azzal, hogy alszámlái között szabaddá vált az átjárás, vagyis a munkavállalók bármelyik kártya zsebéből fizethetnek a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidő szolgáltatásért.

Most újabb változás jön. Februártól élelmiszert is lehet vásárolni a boltokban Szép-kártyával, így azokat a termékeket is, amelyek árát hatóságilag rögzítik.

"A kormányrendelet megjelenése után hamar jött a kormany.hu-n egy tájékoztató, ami kimondja, hogy mivel átjárhatóság van december 31-ig a kártyák alszámlái között, ezért akármelyik alszámlával tudunk majd élelmiszert vásárolni" – emelte ki Fata László cafetéria szakértő.

Fontos, hogy csak azokban az élelmiszerüzletekben használhatunk Szép-kártyát, amely esetében a kereskedő szerződést kötött a kártyát kibocsátó bankok egyikével.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-05-25 | 09:51
A sötétben próbálták szállítani a migransokat az embercsempészek

A sötétben próbálták szállítani a migransokat az embercsempészek

  • Egy osztrák, egy ukrán és egy török férfi öt illegális migránst akart Ausztriába vinni az éjjeli órákban.
Bel 2021-05-28 | 20:00

Előválasztási bábszínház: a Jobbik ezúttal egy székesfehérvári DK-s mögé állt be

  • Lassan tényleg semmi értelme nem lesz az előválasztási színjátéknak: ezúttal egy székesfehérvári DK-s mögé állt be a Jobbik.
Bel 2021-11-19 | 09:26
Orbán Viktor: Akik nincsenek beoltva, azok életveszélyben vannak

Orbán Viktor: Akik nincsenek beoltva, azok életveszélyben vannak

  • A beoltottak száma 6 017 807 fő, közülük 5 788 775 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 765 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • 11 289 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 998 488 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 135 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 837 584 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 128 124 főre emelkedett.
  • 6122 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 613-an vannak lélegeztetőgépen. 
Bel 2021-11-05 | 10:42
A baloldali vörösbáró óriási vadászbirtokkal rendelkezik Erdélyben

A baloldali vörösbáró óriási vadászbirtokkal rendelkezik Erdélyben

  • A baloldalnak több soron felajánlkozó Bige László szenvedélyes vadász, volt, hogy egy trófeáért 24 ezer eurót kellett fizetnie.
  • A Kovászna megyei Komandón óriási vadászházat és vadászterületet is birtokol a baloldali oligarcha.
Bel 2021-10-26 | 13:27
Orbán az M30-as autópálya átadásán: a mi nemzedékünk küldetése, hogy amit az idegenek és a nagyhatalmak szétszabdaltak, azt megpróbáljuk összeölteni

Orbán az M30-as autópálya átadásán: a mi nemzedékünk küldetése, hogy amit az idegenek és a nagyhatalmak szétszabdaltak, azt megpróbáljuk összeölteni

  • Ezt arra utalva mondta a kormányfő, hogy Trianon előtt a Lengyelország felől jövő áruforgalom központja Kassa városa volt.
  • Mostantól Miskolcot és Kassát újra jó minőségű út köti össze.
Bel 2022-01-19 | 09:25
Tatabányánál 11 illegális migránst csempészett a szerb sofőr

Tatabányánál 11 illegális migránst csempészett a szerb sofőr

  • 2022. január 18-án 19 óra 45 perckor ellenőriztek a rendőrök egy személygépkocsit az M1-es autópálya 54-es kilométerszelvényében, amit egy 51 éves szerb állampolgár vezetett.
  • A járműben 11 fő, magát szír állampolgárnak valló személy utazott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.
  • A rendőrök a sofőrt és utasait elfogták és a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
  • A szerb sofőrrel szemben a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntett gyanúja miatt indít eljárást.
Bel 2021-07-27 | 13:23
Két embercsempész, 17 illegális szír migráns

Két embercsempész, 17 illegális szír migráns

  • A rendőrök Nagybaracska és Sárhát között fogták el az embercsempészeket.
  • Több mint egy tucat migránst szállítottak az autójukban.