Holnaptól jön az élelmiszerárstop, ezreket spórolhatnak vele a magyar családok

Holnaptól jön az élelmiszerárstop, ezreket spórolhatnak vele a magyar családok
 • Ugyancsak keddtől SZÉP kártyával is fizethetünk az élelmiszerboltokban.

Havonta több ezer forintot spórolhatnak meg a családok a február elsejétől életbe lépő élelmiszerárstoppal – mondta Nagy István a közösségi oldalára feltöltött videóban. Az agrárminiszter emlékeztetett: a keddtől hatályos élelmiszerárstoppal a kormány több alapvető élelmiszer árát rögzíti a tavaly október közepi szinten. Ugyancsak keddtől sok boltban már Szép-kártyával is lehet fizetni az élelmiszerért – számolt be az M1 Híradója.

Február elsejétől már csak az október 15-i áron lehet majd eladni a sertéscombot, a csirke far-hátat és a csirkemellet. Ezek mellett a hústermékek mellett a kristálycukrot, a búza-finomliszt, a napraforgó-étolaj és a 2,8 százalékos tehéntej ára is csökken majd a boltokban. Fontos, hogy nem egyenár lesz az országban, hanem minden üzletnek a saját október közepi árszintjére kell visszatérnie.

Nagy István agrárminiszter azt mondta: a magyar kormány elkötelezett abban, hogy megvédje a családokat a járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt hazánkba is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől. "E nagy mennyiségben fogyó élelmiszerek árának csökkentésével havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a vásárlók. Az árstoppal különösen szeretnénk segíteni a gyermekes családokat és az idős embereket." – hangsúlyozta.

Az élelmiszerárstop életbe lépéséről mindenhol kötelezően tájékoztatni kell a vásárlókat.

"Az érintett termékekre vonatkozóan egy központi hirdetmény-anyag került kiadásra. Ez azt jelenti, hogy minden bolt számára egy egységes nyomtatványt kötelező kirakni, attól függetlenül, hogy ő ezekből az érintett hatósági áras termékekből mindegyiket forgalmazza, vagy csak ezek közül néhányat" – tudatta Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A tájékoztató táblák közül a kéket a hipermarketekben, szupermarketekben, diszkontáruházakban és 200 négyzetméternél nagyobb területű boltokban kell elhelyezni jól látható helyen, a kisebb boltokban a kereskedő döntheti el, melyik színváltozatot használja.

Az élelmiszerárak befagyasztása február 1-től május 1-ig tart. A rendelkezések betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi. Amennyiben a kereskedők nem tartják be az előírásokat, úgy jelentős bírságra számíthatnak. Ennek mértéke 50 ezertől hárommillió forintig terjedhet.

Évről-évre folyamatosan növekszik a Széchenyi Pihenő Kártya népszerűsége is. A feltöltött összegek 2018-hoz képest mára több mint a háromszorosára emelkedtek. Tavaly még vonzóbbá vált a kártya azzal, hogy alszámlái között szabaddá vált az átjárás, vagyis a munkavállalók bármelyik kártya zsebéből fizethetnek a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidő szolgáltatásért.

Most újabb változás jön. Februártól élelmiszert is lehet vásárolni a boltokban Szép-kártyával, így azokat a termékeket is, amelyek árát hatóságilag rögzítik.

"A kormányrendelet megjelenése után hamar jött a kormany.hu-n egy tájékoztató, ami kimondja, hogy mivel átjárhatóság van december 31-ig a kártyák alszámlái között, ezért akármelyik alszámlával tudunk majd élelmiszert vásárolni" – emelte ki Fata László cafetéria szakértő.

Fontos, hogy csak azokban az élelmiszerüzletekben használhatunk Szép-kártyát, amely esetében a kereskedő szerződést kötött a kártyát kibocsátó bankok egyikével.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-25 | 12:33
Nézőpont: több mint kétszer annyian akarják Orbánt kormányfőnek, mint Márki-Zayt

Nézőpont: több mint kétszer annyian akarják Orbánt kormányfőnek, mint Márki-Zayt

 • Ennél az eredménynél még Karácsony is jobbat ért el korábban a kormányfővel szemben.
Bel 2022-01-11 | 12:18
27 illegális migránst csempészett

27 illegális migránst csempészett

 • A Pest megyei rendőrök 2021. január 11-én 5 óra 37 perckor az M5 autópálya 35-ös kilométerszelvényében igazoltattak egy tehergépkocsit, amelyet egy ukrán férfi vezetett, a jármű rakterében 27 külföldi tartózkodott.
 • A magukat szír állampolgárnak valló férfiak magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállítják őket.
 • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok alapján visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • Az ukrán férfi ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít büntetőeljárást.
Bel 2021-06-05 | 17:40
Kísért a múlt: az M3-as felújításán dolgozó Swietelsky 9 milliárdot kérne pluszban, de az ITM szerint ennek a harmada megalapozatlan - ha a Karácsony vezette Főváros nem kezeli a helyzetet, bedől a 220 milliárdos projekt

Kísért a múlt: az M3-as felújításán dolgozó Swietelsky 9 milliárdot kérne pluszban, de az ITM szerint ennek a harmada megalapozatlan - ha a Karácsony vezette Főváros nem kezeli a helyzetet, bedől a 220 milliárdos projekt

 • A BKV 9,5 milliárd forinttal fizetne többet az eredeti árhoz képest a Swietelsky Vasúttechnikának a metróvonal felújításáért, csakhogy az ITM vizsgálata most kimondta, hogy ennek a harmada megalapozatlan.
 • Ezek után égető kérdés, hogy lesz-e megállapodás a naponta félmilliós utasforgalmat lebonyolító M3-as rekonstrukciójának befejezéséről.
 • Amennyiben a főváros nem tudja kezelni a kialakult helyzetet, a teljes, közel 220 milliárdos M3-as projekt bedőlhet, és Magyarországnak 173 milliárd forintot kell az EU-nak visszafizetnie.
 • Az M4-es metró építésekor elkövetetett csalássorozat miatt Magyarország már ismeri a budapesti metróépítés visszaéléseit.
Bel 2022-02-22 | 10:25
Ezúttal Balotaszállásnál fogtak el 12 migránst

Ezúttal Balotaszállásnál fogtak el 12 migránst

 • A Bács-Kiskun megyei rendőrök 2022. február 22-én 9 óra 10 perckor Balotaszállás térségében 12 külföldit tartóztattak fel.
 • Az illegális migránsok indiai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.
 • A határsértők jogellenesen jutottak be az országba, ezért a járőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-10-12 | 10:29
10 fős MigránsTaxit fogtak az M1-esen

10 fős MigránsTaxit fogtak az M1-esen

 • A Nemzeti Adó-és Vámhivatal munkatársai kedd hajnalban az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán, a 93. kilométerszelvényben állítottak meg egy személygépkocsit.
 • Járműben a sofőrön kívül kilenc férfi utazott, akik az országban való jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
 • A kiérkező rendőrök mind a tíz személyt előállították a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra.
 • Illegális migránsokat a hatályos jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, a 45 éves sofőr ellen pedig embercsempészés bűntett elkövetés emiatt büntetőeljárást indítanak.
Bel 2021-10-11 | 11:14
Orosz Anna az ügyvezetői elnökségig katapultált a Momentum élén

Orosz Anna az ügyvezetői elnökségig katapultált a Momentum élén

 • A kétharmaddal megbukott Fekete-Győrt váltja Újbuda alpolgármestere a Momentum élén.
 • A BENNFENTES egy hete írta meg, a Fekete-Győr ellen szövetkezők jelöltje Orosz Anna.
Bel 2021-11-02 | 09:24
A kormány a harmadik oltás felvételére biztatja a korábban beoltottakat

A kormány a harmadik oltás felvételére biztatja a korábban beoltottakat

 • A beoltottak száma 5 955 250 fő, közülük 5 736 452 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 221 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 1867 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 876 497 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 39 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 800 796 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 44 781 főre emelkedett.
 • 2839 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 312-en vannak lélegeztetőgépen.