Holnaptól jön az élelmiszerárstop, ezreket spórolhatnak vele a magyar családok

Holnaptól jön az élelmiszerárstop, ezreket spórolhatnak vele a magyar családok
 • Ugyancsak keddtől SZÉP kártyával is fizethetünk az élelmiszerboltokban.

Havonta több ezer forintot spórolhatnak meg a családok a február elsejétől életbe lépő élelmiszerárstoppal – mondta Nagy István a közösségi oldalára feltöltött videóban. Az agrárminiszter emlékeztetett: a keddtől hatályos élelmiszerárstoppal a kormány több alapvető élelmiszer árát rögzíti a tavaly október közepi szinten. Ugyancsak keddtől sok boltban már Szép-kártyával is lehet fizetni az élelmiszerért – számolt be az M1 Híradója.

Február elsejétől már csak az október 15-i áron lehet majd eladni a sertéscombot, a csirke far-hátat és a csirkemellet. Ezek mellett a hústermékek mellett a kristálycukrot, a búza-finomliszt, a napraforgó-étolaj és a 2,8 százalékos tehéntej ára is csökken majd a boltokban. Fontos, hogy nem egyenár lesz az országban, hanem minden üzletnek a saját október közepi árszintjére kell visszatérnie.

Nagy István agrárminiszter azt mondta: a magyar kormány elkötelezett abban, hogy megvédje a családokat a járvány és az elszabadult európai energiaárak miatt hazánkba is begyűrűző élelmiszerár-növekedéstől. "E nagy mennyiségben fogyó élelmiszerek árának csökkentésével havonta több ezer forintot takaríthatnak meg a vásárlók. Az árstoppal különösen szeretnénk segíteni a gyermekes családokat és az idős embereket." – hangsúlyozta.

Az élelmiszerárstop életbe lépéséről mindenhol kötelezően tájékoztatni kell a vásárlókat.

"Az érintett termékekre vonatkozóan egy központi hirdetmény-anyag került kiadásra. Ez azt jelenti, hogy minden bolt számára egy egységes nyomtatványt kötelező kirakni, attól függetlenül, hogy ő ezekből az érintett hatósági áras termékekből mindegyiket forgalmazza, vagy csak ezek közül néhányat" – tudatta Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A tájékoztató táblák közül a kéket a hipermarketekben, szupermarketekben, diszkontáruházakban és 200 négyzetméternél nagyobb területű boltokban kell elhelyezni jól látható helyen, a kisebb boltokban a kereskedő döntheti el, melyik színváltozatot használja.

Az élelmiszerárak befagyasztása február 1-től május 1-ig tart. A rendelkezések betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi. Amennyiben a kereskedők nem tartják be az előírásokat, úgy jelentős bírságra számíthatnak. Ennek mértéke 50 ezertől hárommillió forintig terjedhet.

Évről-évre folyamatosan növekszik a Széchenyi Pihenő Kártya népszerűsége is. A feltöltött összegek 2018-hoz képest mára több mint a háromszorosára emelkedtek. Tavaly még vonzóbbá vált a kártya azzal, hogy alszámlái között szabaddá vált az átjárás, vagyis a munkavállalók bármelyik kártya zsebéből fizethetnek a szálláshelyért, a vendéglátásért vagy a szabadidő szolgáltatásért.

Most újabb változás jön. Februártól élelmiszert is lehet vásárolni a boltokban Szép-kártyával, így azokat a termékeket is, amelyek árát hatóságilag rögzítik.

"A kormányrendelet megjelenése után hamar jött a kormany.hu-n egy tájékoztató, ami kimondja, hogy mivel átjárhatóság van december 31-ig a kártyák alszámlái között, ezért akármelyik alszámlával tudunk majd élelmiszert vásárolni" – emelte ki Fata László cafetéria szakértő.

Fontos, hogy csak azokban az élelmiszerüzletekben használhatunk Szép-kártyát, amely esetében a kereskedő szerződést kötött a kártyát kibocsátó bankok egyikével.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-08-19 | 12:23
Már 166 ezren a harmadik oltást is felvették

Már 166 ezren a harmadik oltást is felvették

 • Európában elsőként Magyarország tette lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét.
Bel 2022-01-31 | 11:52
A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki már 4 hónapnál régebben kapta meg az előző oltását

 • A beoltottak száma 6 363 112 fő, közülük 6 101 699 fő már a második, 3 683 719 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
 • Az elmúlt három nap összesen 45 407 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 553 405 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Az elmúlt három napban  elhunyt 176 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 280 399 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 231 601 főre emelkedett.
 • 3903 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 150-en vannak lélegeztetőgépen.
 • Az omikron és a február 15-től életbe lépő oltási igazolvány miatt is érdemes kihasználni az oltási akciót, amelyben februárban is minden csütörtökön, pénteken, és szombaton folytatódik.
Bel 2022-02-21 | 11:13
Magyarország segít a bajban: újabb 120 lélegeztetőgépet adunk Ukrajnának

Magyarország segít a bajban: újabb 120 lélegeztetőgépet adunk Ukrajnának

 • Fele kárpátaljai, fele ukrajnai kórházakba kerül.
Bel 2021-08-05 | 21:03
Kétszer annyi prémiumot kapott a pécsi, önkormányzati cégvezető, mint Müller Cecília

Kétszer annyi prémiumot kapott a pécsi, önkormányzati cégvezető, mint Müller Cecília

 • Müller Cecília prémiumán lovagol egy világjáványt követően az ellenzéki cselédmédia.
 • Azt elfelejtik megemlíteni, hogy az állítólag kormányzati elvonásoktól szenvedő Pécsett a dupláját kapta egy cégvezető.
Bel 2022-02-13 | 13:28
Orbán: tűrjük fel az ingujjat, és tegyünk pontot az ügy végére

Orbán: tűrjük fel az ingujjat, és tegyünk pontot az ügy végére

 • A miniszterelnök teljes évértékelő beszéde.
Bel 2021-09-30 | 11:18
Fekete-Győr 3,683 százalékos eredménye után "királycsinálónak" érzi magát

Fekete-Győr 3,683 százalékos eredménye után "királycsinálónak" érzi magát

 • Csak önbizalom legyen elvtársak, a többit megvesszük.
 • Fekete-Győr "eredménye" gyakorlatilag semmit nem jelent a miniszterelnök-jelöltek további párharcában.
 • A 3,683% ugyanis gyakorlatilag statisztikai hibahatár, nincs jelentősége a továbbiakban.
 • Ettől függetlenül mintha mi sem történt volna, Fekete-Győr akkora önbizalommal nyilatkozik a médiának, mintha 95%-kal nyerte volna meg az első fordulót.
 • Olyannyira, hogy a Telex újságírójának arról nyilatkozott, már egy magasabb polcon érzi magát.