Hawala banki segítséggel 75 tonna aranyat csempésztek Törökországba Németországból egy szövevényes bűncselekmény-sorozatban

Hawala banki segítséggel 75 tonna aranyat csempésztek Törökországba Németországból egy szövevényes bűncselekmény-sorozatban
  • 1,6 milliárd eurót, vagyis több mint 500 milliárd forintot ér a csempészáru.

Egy banda vezetője állítólag 1,6 milliárd euró értékű aranyrudakat exportált illegálisan. A milliárdok teljesen észrevétlenül kerültek át Észak-Rajna-Vesztfáliából Törökországba. Az ősi "hawala banki tevékenység" tette ezt lehetővé. De aztán felfedezték az aranykapcsolatot - tudósít a Focus.

A feltételezett bandafőnök, Turan S. állítólag közel 75 ezer kilogramm aranyat csempészett Törökországon keresztül. Állítólag így mosták tisztára a bűnszervezetek pénzét. A FOCUS-Online információi szerint a kölni ügyészség feltételezi, hogy jó 1,6 milliárd euró értékű aranyrudakról van szó.

A banda egyik feltételezett feje ékszerüzletet vezet a kölni Keupstrassen. Egyedül ő állítólag 50 millió euróval kereskedett illegálisan. Állítólag az összeg legalább 1 százalékát megtartotta jutalékként.

René Seppi ügyész szerint 53 gyanúsított ellen folyik nyomozás. Három gyanúsítottat még mindig őrizetben tartanak. A feltételezett bandavezér, Turan S. egy isztambuli ékszer-nagykereskedő. Feltehetően hazájában bujkál. A férfi után hajtóvadászat folyik.

A csoport elleni vádak a következők: pénzmosás, csalás, a pénzforgalmi szolgáltatások felügyeletéről szóló törvény (ZAG) megsértése és bűnszervezet létrehozása.

Hogyan működik a Hawala Banking

Az ügy minden dimenziót felülmúl. Az eljárás ismét megmutatja, hogy a pénzügyi kalózok milyen sikeresen használják a keleti hawala banki tevékenységet. A rendszer a Paypalra emlékeztet, kivéve, hogy évszázados: az ügyfél készpénzt helyez el például egy kölni pénzügyi ügyeskedőnél, a pénz címzettje, pedig Keleten található. A kölni tolvaj utasít egy keleti pénzügyi tolvajt, hogy fizesse ki a készpénzt a címzettnek.

Ez fordítva is ugyanígy működik. Az emberkereskedők is így fizetik ki egymást. A pénzt jutalékkal keresik, amelyet megtartanak.

Így a pénz áramlása nem hagy nyomot. Mivel a bankfelügyeleti hatóság, a BaFin nem hagyta jóvá ezeket a kereskedelmi pénzügyleteket, azok illegálisak. A bűnbandák és az iszlám terrorista csoportok már régóta használják a hawala-rendszert az illegális pénzmozgások leplezésére.

Csaló bandák több tízmilliót zsákmányoltak az "álrendőr" átveréssel. A német nyugdíjasok átverése Izmirben működő call centereken keresztül történt. A banditák a zsákmányt két észak-rajna-vesztfáliai ékszerésznek adták át. Majd Isztambulban a hawala-kereskedőktől kapták vissza a pénzt.

 Török call centereken keresztül rabolt ki nyugdíjasokat egy klánfőnök és bandája - A klánfőnök álrendőrként rabolt ki német nyugdíjasokat: havi 250 ezer eurót keresek

Egy másik hawala-hálózat is bíróság elé került. Düsseldorfban jelenleg is folyik a per egy országszerte aktív hawala-bűnszervezet ellen. Egy duisburgi ékszerkereskedő szervezte.

A hétfős banda állítólag több mint 210 millió eurót mozgatott külföldre. Állítólag 2018 januárja és 2019 november közepe között több mint 2500 illegális pénzátutalás történt. Májusban az 52 éves ékszerkereskedő ügyvédjén keresztül magyarázkodott: "segítettem a rendszer felállításában". Kicsiben indult Duisburgban 2018 elején, majd egyre nagyobb és nagyobb lett.

Bár tisztában volt azzal, hogy a hawala banki tevékenység büntetendő ebben az országban, azt mondta, szervezett bűnözésre nem gondolt.

Az utolsó mondat fontos az ékszerkereskedő elleni ügyben. Mert a kérdés az, hogy az ő rendszere bűnszervezet volt-e. A maximális büntetés öt év. Ha bűnösnek találják, a feltételezett bandafőnök hosszú börtönbüntetésre számíthat. És akkor elveszíti elkobzott 22 millió eurós vagyonát is.

Valójában az ügyészek nehezen tudják kideríteni, honnan származnak a befizetett pénzek. Voltak kapcsolatok kétes befektetőkkel. Ezt a lehallgatásokból tudják. Arra azonban nem volt szilárd bizonyíték, hogy a hawala-transzferekbe bűnszervezetekből származó pénz áramlott volna.

Ezért az ügyészség egy jogi trükkhöz folyamodott: az ügyészek a CISA megsértésére összpontosítottak. Itt nem számít, honnan származik a pénz. Ami számít, az az a tény, hogy nem volt felhatalmazás az ilyen banki tranzakciókra. Ha a rendszer bandaként is szerveződött, akkor a bűnszövetség vádja is felmerül.

A kölni ügyészség ugyanazt az utat követi, mint düsseldorfi kollégái

Még akkor is, ha vannak arra utaló jelek, hogy Turan S. aranykapcsolatán keresztül pénzt mostak tisztára: A kölni vámnyomozók és ügyészek ugyanúgy járnak el, mint düsseldorfi kollégáik. A nyomozók a Köln és Törökország közötti illegális pénzügyi csatornákra összpontosítanak.

A feltételezett főnöknek, Turan S.-nek számos letéteményese volt. Legtöbbjük kölni ékszerész volt. A pénzből a banda nagy mennyiségű óaranyat és más nemesfémeket vásárolt, és ezeket rudabra olvasztotta. Egy alkalmazott fedőcégeken keresztül szerzett vámpapírokat. Ezekkel az árukat Törökországba exportálták és értékesítették. Ezenkívül futárok készpénzt hoztak Isztambulba, hogy feltöltsék a gyűjtők készpénztartalékát.

A vámnyomozókat más bírósági eljárások tanúvallomásai vezették a banda nyomára. Egy informátor is fontos nyomokkal látta el a nyomozókat. Mustafa Kaplan egy megvádolt kölni üzletember ügyvédje. Úgy véli, hogy a vádak többsége "az eljárás végére semmivé foszlik".

Az ügyvéd azzal vádolja a nyomozó hatóságokat, hogy "ágyúval lövöldöznek verebekre". A Hawala-bankolás minden fizetési rendszer anyja. Még a keresztesek is használták.

A lobbisták nagy nyomására a Bundestag 2009-ben elfogadta a ZAG-ot, Kaplan szerint "állítólag azért, hogy megakadályozza a pénzmosást, a valóság azonban más".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-21 | 19:31
Mintegy 1 500 olyan afgánt akar befogadni Németország, akik segítették a Bundeswehrt

Mintegy 1 500 olyan afgánt akar befogadni Németország, akik segítették a Bundeswehrt

  • Afgánok érkeznek maguktól is folyamatosan illegális bevándorlókként, ezek az emberek azok, akik az afganisztáni misszióban a Bundeswehr helyi segítői voltak.
  • Jellemzően tolmácsok és családtagjaik, de vannak közöttük a tálibokkal szembeszálló fegyveresek is.
  • A befogadásukat az afganisztáni biztonsági helyzet megváltozásával indokolják, ahol mostanában egyre több területen ismét a tálibok az urak.
  • 2013 óta Németország 798 volt helyi katonát fogadott be 2 596 családtagjukkal együtt.
Kül 2021-06-01 | 11:01
Ayaan Hirsi Ali: a balközép és a szélsőbaloldali pártok függenek a bevándorlók szavazataitól

Ayaan Hirsi Ali: a balközép és a szélsőbaloldali pártok függenek a bevándorlók szavazataitól

  • A világszerte ismert, szomáliai származású holland–amerikai író, nőjogi aktivista szerint várható, hogy Európát újabb és újabb menekülthullámok érik el, amíg a migráció legalább a kontinensen nincs megfelelően kezelve.
  • A Magyar Nemzetnek adott interjújában azt is elmondta, bőven akadnak olyan európai vezetők, akik egyszerűen nem bírnak megbirkózni a bevándorlással. Itt már nemcsak baloldali, hanem bizony jobbközép országvezetőkről is szó van - hangsúlyozta.
Kül 2021-06-28 | 11:48
Ismét késelés Németországban: két sérült

Ismét késelés Németországban: két sérült

  • A támadó elmenekült, nagy erőkkel keresik.
Kül 2023-01-30 | 15:46
A brit hadsereg vészhelyzeti tervet dolgoz ki, hogy a tankjaik ne jussanak az oroszok kezére

A brit hadsereg vészhelyzeti tervet dolgoz ki, hogy a tankjaik ne jussanak az oroszok kezére

  • Erről akkor kezdtek el okoskodni, hogy bejelentették: Challenger 2-eseket adnak át Ukrajnának.
  • Tetszettek volna előbb gondolkodni.
Kül 2021-06-22 | 13:25
A CDU kancellár-esélyes elnöke: A Nyugatnak nincs szüksége újabb hidegháborúra Kínával, és Oroszország lekicsinylése sem szolgálja a nyugati demokráciák érdekeit

A CDU kancellár-esélyes elnöke: A Nyugatnak nincs szüksége újabb hidegháborúra Kínával, és Oroszország lekicsinylése sem szolgálja a nyugati demokráciák érdekeit

  • Német reálpolitika a gyakorlatban.
  • Macron francia elnök is nagyrészt ezen az állásponton van, különösen Oroszország tekintetében. 
  • A hazai baloldali ellenzék még mindig ideológiai szóvirágokkal akarja fegyelmezni a két keleti nagyhatalmat.
  • Ahogy mindig, most is le vannak maradva pár körrel.
  • Az Új Hidegháború elkerülését képviseli nemzetközi színtéren Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külügyminiszter is.
  • Közép-Európában mindenki tudja, hogy a Hidegháború számunkra vasfüggönyt jelent és berlini falat.
  • Józan ember nem akarhatja, hogy amerikai indíttatásból egy Új Hidegháború frontvonalán álljon Európa.
  • Ezt képviseli a CDU esélyes kancellár-jelöltje, Armin Laschet is.
Kül 2021-06-29 | 17:45
Drámai: a 24 éves Steffi pénteken azért utazott Würzburgba, hogy koszorúslány-ruhát vegyen a legjobb barátnőjének esküvőjére

Drámai: a 24 éves Steffi pénteken azért utazott Würzburgba, hogy koszorúslány-ruhát vegyen a legjobb barátnőjének esküvőjére

  • Ő az egyike annak a három embernek, akit a szomáliai migráns, a rendőrség által erőszakosnak és pszichiátriai problémákkal küzdőnek ismert dzsihádista véletlenszerűen megölt a würzburgi késelésben.
  • Az esküvőt, amelyre tegnapelőtt került volna sor, elhalasztották Steffi temetése miatt, miután Abdirahman nyakon szúrta, és ezzel megölte.