Hawala banki segítséggel 75 tonna aranyat csempésztek Törökországba Németországból egy szövevényes bűncselekmény-sorozatban

Hawala banki segítséggel 75 tonna aranyat csempésztek Törökországba Németországból egy szövevényes bűncselekmény-sorozatban
 • 1,6 milliárd eurót, vagyis több mint 500 milliárd forintot ér a csempészáru.

Egy banda vezetője állítólag 1,6 milliárd euró értékű aranyrudakat exportált illegálisan. A milliárdok teljesen észrevétlenül kerültek át Észak-Rajna-Vesztfáliából Törökországba. Az ősi "hawala banki tevékenység" tette ezt lehetővé. De aztán felfedezték az aranykapcsolatot - tudósít a Focus.

A feltételezett bandafőnök, Turan S. állítólag közel 75 ezer kilogramm aranyat csempészett Törökországon keresztül. Állítólag így mosták tisztára a bűnszervezetek pénzét. A FOCUS-Online információi szerint a kölni ügyészség feltételezi, hogy jó 1,6 milliárd euró értékű aranyrudakról van szó.

A banda egyik feltételezett feje ékszerüzletet vezet a kölni Keupstrassen. Egyedül ő állítólag 50 millió euróval kereskedett illegálisan. Állítólag az összeg legalább 1 százalékát megtartotta jutalékként.

René Seppi ügyész szerint 53 gyanúsított ellen folyik nyomozás. Három gyanúsítottat még mindig őrizetben tartanak. A feltételezett bandavezér, Turan S. egy isztambuli ékszer-nagykereskedő. Feltehetően hazájában bujkál. A férfi után hajtóvadászat folyik.

A csoport elleni vádak a következők: pénzmosás, csalás, a pénzforgalmi szolgáltatások felügyeletéről szóló törvény (ZAG) megsértése és bűnszervezet létrehozása.

Hogyan működik a Hawala Banking

Az ügy minden dimenziót felülmúl. Az eljárás ismét megmutatja, hogy a pénzügyi kalózok milyen sikeresen használják a keleti hawala banki tevékenységet. A rendszer a Paypalra emlékeztet, kivéve, hogy évszázados: az ügyfél készpénzt helyez el például egy kölni pénzügyi ügyeskedőnél, a pénz címzettje, pedig Keleten található. A kölni tolvaj utasít egy keleti pénzügyi tolvajt, hogy fizesse ki a készpénzt a címzettnek.

Ez fordítva is ugyanígy működik. Az emberkereskedők is így fizetik ki egymást. A pénzt jutalékkal keresik, amelyet megtartanak.

Így a pénz áramlása nem hagy nyomot. Mivel a bankfelügyeleti hatóság, a BaFin nem hagyta jóvá ezeket a kereskedelmi pénzügyleteket, azok illegálisak. A bűnbandák és az iszlám terrorista csoportok már régóta használják a hawala-rendszert az illegális pénzmozgások leplezésére.

Csaló bandák több tízmilliót zsákmányoltak az "álrendőr" átveréssel. A német nyugdíjasok átverése Izmirben működő call centereken keresztül történt. A banditák a zsákmányt két észak-rajna-vesztfáliai ékszerésznek adták át. Majd Isztambulban a hawala-kereskedőktől kapták vissza a pénzt.

 Török call centereken keresztül rabolt ki nyugdíjasokat egy klánfőnök és bandája - A klánfőnök álrendőrként rabolt ki német nyugdíjasokat: havi 250 ezer eurót keresek

Egy másik hawala-hálózat is bíróság elé került. Düsseldorfban jelenleg is folyik a per egy országszerte aktív hawala-bűnszervezet ellen. Egy duisburgi ékszerkereskedő szervezte.

A hétfős banda állítólag több mint 210 millió eurót mozgatott külföldre. Állítólag 2018 januárja és 2019 november közepe között több mint 2500 illegális pénzátutalás történt. Májusban az 52 éves ékszerkereskedő ügyvédjén keresztül magyarázkodott: "segítettem a rendszer felállításában". Kicsiben indult Duisburgban 2018 elején, majd egyre nagyobb és nagyobb lett.

Bár tisztában volt azzal, hogy a hawala banki tevékenység büntetendő ebben az országban, azt mondta, szervezett bűnözésre nem gondolt.

Az utolsó mondat fontos az ékszerkereskedő elleni ügyben. Mert a kérdés az, hogy az ő rendszere bűnszervezet volt-e. A maximális büntetés öt év. Ha bűnösnek találják, a feltételezett bandafőnök hosszú börtönbüntetésre számíthat. És akkor elveszíti elkobzott 22 millió eurós vagyonát is.

Valójában az ügyészek nehezen tudják kideríteni, honnan származnak a befizetett pénzek. Voltak kapcsolatok kétes befektetőkkel. Ezt a lehallgatásokból tudják. Arra azonban nem volt szilárd bizonyíték, hogy a hawala-transzferekbe bűnszervezetekből származó pénz áramlott volna.

Ezért az ügyészség egy jogi trükkhöz folyamodott: az ügyészek a CISA megsértésére összpontosítottak. Itt nem számít, honnan származik a pénz. Ami számít, az az a tény, hogy nem volt felhatalmazás az ilyen banki tranzakciókra. Ha a rendszer bandaként is szerveződött, akkor a bűnszövetség vádja is felmerül.

A kölni ügyészség ugyanazt az utat követi, mint düsseldorfi kollégái

Még akkor is, ha vannak arra utaló jelek, hogy Turan S. aranykapcsolatán keresztül pénzt mostak tisztára: A kölni vámnyomozók és ügyészek ugyanúgy járnak el, mint düsseldorfi kollégáik. A nyomozók a Köln és Törökország közötti illegális pénzügyi csatornákra összpontosítanak.

A feltételezett főnöknek, Turan S.-nek számos letéteményese volt. Legtöbbjük kölni ékszerész volt. A pénzből a banda nagy mennyiségű óaranyat és más nemesfémeket vásárolt, és ezeket rudabra olvasztotta. Egy alkalmazott fedőcégeken keresztül szerzett vámpapírokat. Ezekkel az árukat Törökországba exportálták és értékesítették. Ezenkívül futárok készpénzt hoztak Isztambulba, hogy feltöltsék a gyűjtők készpénztartalékát.

A vámnyomozókat más bírósági eljárások tanúvallomásai vezették a banda nyomára. Egy informátor is fontos nyomokkal látta el a nyomozókat. Mustafa Kaplan egy megvádolt kölni üzletember ügyvédje. Úgy véli, hogy a vádak többsége "az eljárás végére semmivé foszlik".

Az ügyvéd azzal vádolja a nyomozó hatóságokat, hogy "ágyúval lövöldöznek verebekre". A Hawala-bankolás minden fizetési rendszer anyja. Még a keresztesek is használták.

A lobbisták nagy nyomására a Bundestag 2009-ben elfogadta a ZAG-ot, Kaplan szerint "állítólag azért, hogy megakadályozza a pénzmosást, a valóság azonban más".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-26 | 14:37
A tálibok visszafoglalják Afganisztán nagy részét - most újabb menekülthullám indul Európa felé?

A tálibok visszafoglalják Afganisztán nagy részét - most újabb menekülthullám indul Európa felé?

 • Teszi fel a kérdést az osztrák EXXPRESS portál.
 • Az afgán központi kormány csak Kabult és környékét tartja ellenőrzése alatt.
 • Az ország többi részét a tálibok: egész körzetek adták meg magukat harc nélkül a táliboknak.
 • Már 2,2 millió ember él a tálibok uralma alatt, és ez a szám napról-napra nő.
 • Mindez egy hatalmas népvándorlás elindulását eredményezheti ismét.
Kül 2021-07-15 | 19:31
A fiatalkorú bűnözőknek már a többsége nem osztrák, második helyezettek az afgánok

A fiatalkorú bűnözőknek már a többsége nem osztrák, második helyezettek az afgánok

 • Nyilvánosságra hoztak egy listát, amelyben az Ausztriában börtönben ülő fiatalokat vették számba, származási ország szerint.
 • Bár lakosságarányosan afgánokból van szinte a legkevesebb Ausztriában, de már másodikak az összesítésben.
 • Ezek az arányok összecsengenek a nemrégiben Németországban nyilvánosságra hozott adatokkal.
 • Ott is az lett a statisztikai összegzés végeredménye, hogy kirívóan sok a bevándorlók által elkövetett késelés, nemi erőszak és rablás.
Kül 2021-08-14 | 18:04
Covidparty: hatalmas gócpontot csinált Barack Obama a 60. születésnapi buliján

Covidparty: hatalmas gócpontot csinált Barack Obama a 60. születésnapi buliján

 • Az Egyesült Államok korábbi elnöke több száz fős magánpartit tartott 60. születésnapján.
 • Eddig 74 fő igazolt Covid-fertőzöttet azonosítottak a területen, a legtöbbet április óta.
Kül 2021-06-30 | 21:33
Zeit: Németországban minden negyedik ember migrációs háttérrel rendelkezik

Zeit: Németországban minden negyedik ember migrációs háttérrel rendelkezik

 • A külföldi gyökerekkel rendelkezők aránya az elmúlt években meredeken emelkedett.
Kül 2021-05-13 | 12:37
Úszik az olajban a globális klímacélokkal kampányoló Biden elnök környezete

Úszik az olajban a globális klímacélokkal kampányoló Biden elnök környezete

 • Kampánya során Joe Biden amerikai elnök azt ígérta, nem fogad el pénzt a fosszilis energiával foglalkozó iparágaktól.
 • Úgy tűnik a kabinetjének tagjai kevésbé válogatósak.
 • Az elnök klímaügyi különleges elnöki megbízottjának, John Kerry feleségének az apja 115 ezer dollárnyi olaj és gázipari befektetéssel rendelkezik.
Kül 2021-07-14 | 15:03
Kezdődik: az afgán helyzet összeomlása miatt több ezer migráns akar Németországba indulni

Kezdődik: az afgán helyzet összeomlása miatt több ezer migráns akar Németországba indulni

 • A NATO és az Egyesült Államok, ahogyan a német hadsereg is, 2021 szeptember 11-el kivonja csapatait Afganisztánból.
 • Már most arról szólnak a hírek, hogy a Talibán visszaveszi az ország irányítását, a napokban egy, a tálibok által készített videót lehetett látni, ahogyan a tálibok lemészárolják a központi kormány kommandósait.
 • Az országban becslések szerint 3 millió, úgynevezett belső menekült él, a szomszédos Pakisztánban 1,5 millió, Iránban közel 800 ezer, Törökországban pedig 130 ezer.