Sneider Tamás: a Jobbik-DK alku "üzletszerű politika"

Sneider Tamás: a Jobbik-DK alku "üzletszerű politika"
 • Egykori jobbikosok fejezték ki véleményüket a Jobbik és a DK összeborulásáról.
 • Volner szerint a nyilvánosság előtt végzik ki a Momentumot, Varga-Damm pedig arról beszélt, a DK megtalálta a becsvágyóbb, de szerényebb képességű partnerét.
 • Az egykori elnök Sneider azt mondta, a helyi alapszervezetekkel nem beszélik meg, ki lesz a jelölt, ők is csak a közösségi médiában látják, hogy a DK-s jelöltet kell támogatniuk.

A Jobbik–DK-tengely kettéosztja a baloldali összefogást annak érdekében, hogy minél több parlamenti helyet zsebeljenek be – nyilatkozták lapunknak volt jobbikos képviselők. Varga-Damm Andrea úgy látja, a Jobbikban a DK megtalálta a nála becsvágyóbb, de annál szerényebb képességű szövetségesét. Volner János szerint a Momentummal, míg Vona Gábor úgy látja, Karácsony Gergellyel szemben jött létre az abszurd paktum - tudósít a Magyar Nemzet.

Gyurcsány Ferenc most darálja le az egyik szövetségesét, a Momentumot a nyilvánosság előtt – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Volner János független képviselő a Jobbik–DK-szövetség kapcsán.

Az egykori jobbikos politikus elmondta: ez a megállapodás már azelőtt létrehozza a baloldali tömbön belüli összefogást, mielőtt az előválasztás megkezdődne. – Gyurcsány Ferenc hathatós sajtótámogatást kiélvezve vesztes helyzetbe hozza a Momentumot, hiszen a baloldali szavazók által oly nagyon vágyott összefogás már azelőtt megvalósul, mielőtt egyáltalán Fekete-Győr András pártja rajtvonalhoz áll – közölte a képviselő, aki szerint ez azért is érdekes, mert a Momentumnak szinte kizárólag csak Budapesten és néhány nagyvárosban van esélye arra, hogy megnyerje az előválasztást.

Sneider Tamás, a Polgári Válasz nevű párt politikusa üzletszerű politikának nevezte lapunknak Jakab és Gyurcsány alkuját.

– Ez kizárólag azért jött létre, hogy minél több parlamenti helyet szerezzen a két párt magának – jelezte az egykori jobbikos elnök, aki erkölcsileg felháborítónak tartja az abszurd egyezséget. – A Jobbik nem azért jött létre, hogy a DK legnagyobb támogatója és szövetségese legyen még egy ilyen tömörülésen belül is, de ennek meglesz a következménye – mondta Sneider Tamás, majd hozzátette: volt pártjának vezetősége sok esetben nem beszéli meg belső működését az alapszervezetekkel, így azok tagjai csak a közösségi oldalakon tudnak arról, hogy kit kell támogatni az egyes választókörzetekben.

– Először azt ígérték, hogy mind a 106 körzetben lesznek jobbikos jelöltek, ehelyett azt látjuk, hogy szépen lépnek vissza a DK-s jelöltek javára. Ezzel sikerült átverniük a szavazóikat – közölte a volt pártelnök.

A DK arra használja fel az összefogást, hogy a teljes ellenzéki erőteret maga alá gyűrje – reagált kérdésünkre Varga-Damm Andrea egykori jobbikos képviselő, az általa alapított Reformerek vezetője. Szerinte a Jobbik képében a DK megtalálta a nála becsvágyóbb, de annál szerényebb képességű szövetségesét. – Jakab Péterék célja, hogy a Jobbikot most vezető szűk körnek a tagjai még négy évig biztosan képviselők legyenek, illetve az állami támogatásokból a környezetük jól megéljen – mutatott rá.

Hozzátette: a Jobbik azt gondolja, ha a DK vezérével összefog, akkor szövetségesével uralni tudja az ellenzéki erőteret. – Csakhogy Gyurcsány egyeduralkodó szerepre vágyik, de elhiteti a Jobbikkal, hogy ők fontosak – jelezte, megjegyezve: "az öncélú cselekedetek miatt az összefogás törékennyé vált, így ennek csak kudarc lehet a vége".

Bana Tibor, a Mindenki Magyarországa Mozgalom körmendi jelöltje reméli, Vas megyei körzetében nem lesz ilyen egyezség. – Nem mutat jó irányba, ha a demokratikus előválasztás helyett ilyen jellegű háttéralkuk születnek, ezzel ugyanis kevésbé jelenik meg a választópolgárok véleménye – kommentálta röviden a Jobbik–DK-szövetséget az egykori jobbikos politikus.

Korábban Vona Gábor közösségi oldalán azt írta: "van logika" a Jobbik és a DK paktumában, így nem tartja meglepőnek, hogy a baloldali előválasztás során "nem a választók, hanem a pártok háttéralkui lesznek a meghatározóak".

– Ha senki sem egyezik meg, akkor az adott erőviszonyok és a véletlenek döntenek majd, de ha kettőnek sikerül megállapodnia, akkor ők nyertek és a harmadik hoppon marad – mutatott rá. Az egykori pártelnök szerint a szokatlan megállapodás nem a Momentummal, hanem Karácsony Gergely mozgalmával szemben jött létre.

– A jelenleg teljesen strukturálatlan, túlságosan is heterogén és politikai amatőrökkel teletűzdelt 99 Mozgalom súlytalanná válhat a szervezettebb Jobbik–DK-szövetséggel szemben. Ezzel azt érhetik el, hogy amennyiben az ellenzék nyer és Karácsony Gergely miniszterelnök lesz, nem ő, hanem Jakab és Gyurcsány fognak diktálni – vélekedett Vona Gábor.

Bencsik János, a Polgári Válasz alapítója bejegyzésében úgy reagált: Jakab Péterék "a legerősebb ellenzéki pártként választják a megújulás esélye helyett a múlt posványát". "Soha nem hittem volna, hogy valaha le fogom írni az alábbi szavakat, de sajnos igaz: a magyar politikai élet megújulásának legnagyobb gátja mára a Jobbik lett" – írta a képviselő, aki szerint "a DK–Jobbik-paktum nem a Fidesz, hanem saját ellenzéki szövetségesei ellen irányul".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-11 | 11:14
Orosz Anna az ügyvezetői elnökségig katapultált a Momentum élén

Orosz Anna az ügyvezetői elnökségig katapultált a Momentum élén

 • A kétharmaddal megbukott Fekete-Győrt váltja Újbuda alpolgármestere a Momentum élén.
 • A BENNFENTES egy hete írta meg, a Fekete-Győr ellen szövetkezők jelöltje Orosz Anna.
Bel 2021-09-09 | 13:19
Embercsempész Apostagnál, határsértők Homorúdnál

Embercsempész Apostagnál, határsértők Homorúdnál

 • Az illegális migránsokat a nyomozók visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, míg az embercsempészt őrizetbe veszik.
Bel 2021-06-13 | 12:07
Menekülnek az ellenzék képviselői a sajtó kérdései elől

Menekülnek az ellenzék képviselői a sajtó kérdései elől

 • Az ellenzék képviselői nem válaszolnak, ha kényelmetlen kérdéseket kapnak.
 • Dobrev, Szabó Tímea és Karácsony Gergely is elmenekül a kamerák elől, ha számukra nem tetsző kérdésekre kellene válaszolniuk.
Bel 2021-08-18 | 11:54
Terepjáróval próbált 14 illegális migránst csempészni a román sofőr

Terepjáróval próbált 14 illegális migránst csempészni a román sofőr

 • Békés megyében, Magyarbánhegyes külterületén állítottak le a rendőrök egy autót, amelyet egy román férfi vezetett. 
Bel 2021-08-31 | 16:53
A zuglói Fidesz elnöke: a "mindig bátor" Hadházy amiatt függesztette fel a zugló antikorrupciós vizsgálódást, mert a szocialista Tóth megüzente, hogy "mindenki múltjában lehetnek sötét foltok"

A zuglói Fidesz elnöke: a "mindig bátor" Hadházy amiatt függesztette fel a zugló antikorrupciós vizsgálódást, mert a szocialista Tóth megüzente, hogy "mindenki múltjában lehetnek sötét foltok"

 • Borbély Ádám adott interjút a Mandinernek.
 • A helyi csoportelnök azt mondta a lapnak, Hadházyt elásni vitték a baloldal pártjai Zuglóba.
 • Borbély Ádám utalt arra, hogy Hadházy gyorsan elcsendesedett, amikor Tóth Csaba a múltjában található sötét foltokkal fenyegette meg.
 • A Zuglói Fidesz elnöke azt is elmondta, a helyi Fidesz nem támogatott egy telekértékesítést, míg Hadházy zuglói momentumos szövetségesei igen.
Bel 2021-07-17 | 14:32

Ez a különbség: ahogy gyanúba keveredett, a Fidelitas vásárhelyi alelnöke azonnal kilépett a szervezetből

 • A hódmezővásárhelyi fiatalt - állítólag - 350 tő kannabisz termesztésével gyanúsítják. Amint kipattant az ügye, egyetlen nappal később már ki is lépett a Fidelitasból.
 • Ugyanígy tett Borkai Zsolt és Szájer József is korábban - a jobboldalon van következménye az elkövetett hibáknak.
 • A baloldalon az a Gyurcsány Ferenc írja a kottát, aki egyszer már tönkretette Magyarországot. Hű apródja, Karácsony Gergely egyetlen mondatot nem bír elmondani hazudozás nélkül.
 • Lackner Csaba, és a kispesti korrupciós ügyekbe keveredett szocik is mind a helyükön vannak, hivatalban vagy a vagyonkezelőnél.
 • A milliárdos adócsalással vád alatt lévő, és korábban adóügyek miatt már jogerősen elítélt Czeglédy Csaba a baloldal köztiszteletnek örvendő szereplője.
Bel 2021-09-20 | 15:57
Budapesti önkormányzati főtanácsadó: nulla százalék esélyt adok arra, hogy Kínából vagy a Karmelitából avatkoztak volna be

Budapesti önkormányzati főtanácsadó: nulla százalék esélyt adok arra, hogy Kínából vagy a Karmelitából avatkoztak volna be

 • Az IDEA Intézet vezetője, budapesti önkormányzati főtanácsadó, Böcskei Balázs mondta ezt.
Bel 2021-06-28 | 11:28
Orbán: csak az 'egység a sokféleségben' megközelítéssel tartható egyben az Európai Unió

Orbán: csak az 'egység a sokféleségben' megközelítéssel tartható egyben az Európai Unió

 • Új írással jelentkezett a miniszterelnök a weboldalán, Szamizdat 11. címmel.
 • Hangsúlyozta: a migráció nem emberi jog, és a gyermek szexuális nevelésének mikéntje sem a gyermek emberi joga. Ilyen emberi jog nincs. Van helyette az Alapvető Jogok Chartájának 14. cikke a szülők jogáról a gyermek számára megfelelő neveltetés biztosításához - tájékoztatott
 • Azon az állássponton van, hogy a nem liberális demokraták szerint a gyermek szexuális nevelése a szülő joga, és ebben az ő beleegyezése nélkül se az állam, se a pártok, se az NGO-k, se a szivárványos aktivisták nem játszhatnak szerepet.