Sneider Tamás: a Jobbik-DK alku "üzletszerű politika"

Sneider Tamás: a Jobbik-DK alku "üzletszerű politika"
  • Egykori jobbikosok fejezték ki véleményüket a Jobbik és a DK összeborulásáról.
  • Volner szerint a nyilvánosság előtt végzik ki a Momentumot, Varga-Damm pedig arról beszélt, a DK megtalálta a becsvágyóbb, de szerényebb képességű partnerét.
  • Az egykori elnök Sneider azt mondta, a helyi alapszervezetekkel nem beszélik meg, ki lesz a jelölt, ők is csak a közösségi médiában látják, hogy a DK-s jelöltet kell támogatniuk.

A Jobbik–DK-tengely kettéosztja a baloldali összefogást annak érdekében, hogy minél több parlamenti helyet zsebeljenek be – nyilatkozták lapunknak volt jobbikos képviselők. Varga-Damm Andrea úgy látja, a Jobbikban a DK megtalálta a nála becsvágyóbb, de annál szerényebb képességű szövetségesét. Volner János szerint a Momentummal, míg Vona Gábor úgy látja, Karácsony Gergellyel szemben jött létre az abszurd paktum - tudósít a Magyar Nemzet.

Gyurcsány Ferenc most darálja le az egyik szövetségesét, a Momentumot a nyilvánosság előtt – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Volner János független képviselő a Jobbik–DK-szövetség kapcsán.

Az egykori jobbikos politikus elmondta: ez a megállapodás már azelőtt létrehozza a baloldali tömbön belüli összefogást, mielőtt az előválasztás megkezdődne. – Gyurcsány Ferenc hathatós sajtótámogatást kiélvezve vesztes helyzetbe hozza a Momentumot, hiszen a baloldali szavazók által oly nagyon vágyott összefogás már azelőtt megvalósul, mielőtt egyáltalán Fekete-Győr András pártja rajtvonalhoz áll – közölte a képviselő, aki szerint ez azért is érdekes, mert a Momentumnak szinte kizárólag csak Budapesten és néhány nagyvárosban van esélye arra, hogy megnyerje az előválasztást.

Sneider Tamás, a Polgári Válasz nevű párt politikusa üzletszerű politikának nevezte lapunknak Jakab és Gyurcsány alkuját.

– Ez kizárólag azért jött létre, hogy minél több parlamenti helyet szerezzen a két párt magának – jelezte az egykori jobbikos elnök, aki erkölcsileg felháborítónak tartja az abszurd egyezséget. – A Jobbik nem azért jött létre, hogy a DK legnagyobb támogatója és szövetségese legyen még egy ilyen tömörülésen belül is, de ennek meglesz a következménye – mondta Sneider Tamás, majd hozzátette: volt pártjának vezetősége sok esetben nem beszéli meg belső működését az alapszervezetekkel, így azok tagjai csak a közösségi oldalakon tudnak arról, hogy kit kell támogatni az egyes választókörzetekben.

– Először azt ígérték, hogy mind a 106 körzetben lesznek jobbikos jelöltek, ehelyett azt látjuk, hogy szépen lépnek vissza a DK-s jelöltek javára. Ezzel sikerült átverniük a szavazóikat – közölte a volt pártelnök.

A DK arra használja fel az összefogást, hogy a teljes ellenzéki erőteret maga alá gyűrje – reagált kérdésünkre Varga-Damm Andrea egykori jobbikos képviselő, az általa alapított Reformerek vezetője. Szerinte a Jobbik képében a DK megtalálta a nála becsvágyóbb, de annál szerényebb képességű szövetségesét. – Jakab Péterék célja, hogy a Jobbikot most vezető szűk körnek a tagjai még négy évig biztosan képviselők legyenek, illetve az állami támogatásokból a környezetük jól megéljen – mutatott rá.

Hozzátette: a Jobbik azt gondolja, ha a DK vezérével összefog, akkor szövetségesével uralni tudja az ellenzéki erőteret. – Csakhogy Gyurcsány egyeduralkodó szerepre vágyik, de elhiteti a Jobbikkal, hogy ők fontosak – jelezte, megjegyezve: "az öncélú cselekedetek miatt az összefogás törékennyé vált, így ennek csak kudarc lehet a vége".

Bana Tibor, a Mindenki Magyarországa Mozgalom körmendi jelöltje reméli, Vas megyei körzetében nem lesz ilyen egyezség. – Nem mutat jó irányba, ha a demokratikus előválasztás helyett ilyen jellegű háttéralkuk születnek, ezzel ugyanis kevésbé jelenik meg a választópolgárok véleménye – kommentálta röviden a Jobbik–DK-szövetséget az egykori jobbikos politikus.

Korábban Vona Gábor közösségi oldalán azt írta: "van logika" a Jobbik és a DK paktumában, így nem tartja meglepőnek, hogy a baloldali előválasztás során "nem a választók, hanem a pártok háttéralkui lesznek a meghatározóak".

– Ha senki sem egyezik meg, akkor az adott erőviszonyok és a véletlenek döntenek majd, de ha kettőnek sikerül megállapodnia, akkor ők nyertek és a harmadik hoppon marad – mutatott rá. Az egykori pártelnök szerint a szokatlan megállapodás nem a Momentummal, hanem Karácsony Gergely mozgalmával szemben jött létre.

– A jelenleg teljesen strukturálatlan, túlságosan is heterogén és politikai amatőrökkel teletűzdelt 99 Mozgalom súlytalanná válhat a szervezettebb Jobbik–DK-szövetséggel szemben. Ezzel azt érhetik el, hogy amennyiben az ellenzék nyer és Karácsony Gergely miniszterelnök lesz, nem ő, hanem Jakab és Gyurcsány fognak diktálni – vélekedett Vona Gábor.

Bencsik János, a Polgári Válasz alapítója bejegyzésében úgy reagált: Jakab Péterék "a legerősebb ellenzéki pártként választják a megújulás esélye helyett a múlt posványát". "Soha nem hittem volna, hogy valaha le fogom írni az alábbi szavakat, de sajnos igaz: a magyar politikai élet megújulásának legnagyobb gátja mára a Jobbik lett" – írta a képviselő, aki szerint "a DK–Jobbik-paktum nem a Fidesz, hanem saját ellenzéki szövetségesei ellen irányul".

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-26 | 18:17
Notórius hazudozók egymás között: Annalena Baerbockhoz látogatott Karácsony Gergely

Notórius hazudozók egymás között: Annalena Baerbockhoz látogatott Karácsony Gergely

  • A Zöldek kancellárjelöltje pont olyan, mint Karácsony: össze-vissza hazudott az utóbbi időkben az önéletrajzában az iskolai végzettségeiről, PhD-fokozatáról, a német sajtó pedig kínosan lebuktatta.
  • Pedig az év elején ő volt az egyértelmű favorit, a Zöldek felmentek 28% fölé, a CDU-CSU pedig 20%-ra esett.
  • Azonban a Zöldek klímapolitikai programja - belföldi repülőjáratok eltörlése, az üzemanyagok CO2-adójának radikális emelése - kijózanította az embereket.
  • Mostanra így megfordult a verseny, és jelenleg úgy tűnik, továbbra is a CDU-CSU adhatja majd Németország vezetőjét.
  • Karácsony továbbra is hazudik a Twitter csatornáján, mert azt írja, hogy tartalmas és mély megbeszéléseket folytatott Berlinben.
  • Ő, aki a magyaron kívül egyetlen hangot se tud se németül, se angolul, se egyéb idegen nyelven.
Bel 2022-03-30 | 17:47
Budai Gyula odacsapott: 3 ügyben is büntetőfeljelentést tett

Budai Gyula odacsapott: 3 ügyben is büntetőfeljelentést tett

  • Jogosulatlan adatkezelés, tiltott kampányfinanszírozás és költségvetési csalás bűncselekményének gyanúja miatt kezdeményezett eljárásokat az ellenzéki összefogással szemben Budai Gyula.
Bel 2021-05-22 | 17:57
Orbán elbúcsúztatta a maszkot, megvan az 5 millió beoltott

Orbán elbúcsúztatta a maszkot, megvan az 5 millió beoltott

  • "Az operatív törzs úgy döntött, hogy nem kell maszkot viselni, búcsút inthetünk neki, itt a vége, fuss el véle, kedves maszk, viszontlátásra" – jelentette be szombat délután a kormányfő.
     
Bel 2022-02-19 | 14:21
Orbán: ha minden jól alakul, még bejelentünk egy 6 milliárd eurós beruházást

Orbán: ha minden jól alakul, még bejelentünk egy 6 milliárd eurós beruházást

  • A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara előtt tartott gazdasági évadnyitót a kormányfő.
  • A statisztikai adatokon túl Orbán Viktor a kormányzat gazdaságfilozófiai alapjait is ismerette több mint egy órás, szabatos előadásában.
Bel 2022-06-17 | 06:00
Rekord: 30 illegális migránst szállított a román sofőr

Rekord: 30 illegális migránst szállított a román sofőr

  • Az M1-es autópályán, Tatabánya térségében állítottak meg egy román honosságú kisbuszt 2022. június 16-án 20 óra 45 perckor.
  • A járműben a sofőrön kívül 30 - magát szír állampolgárnak valló személy - utazott, aki nem tudta igazolni az országban való jogszerű tartózkodását.
  • A járőrök őket a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra előállították.
  • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A román állampolgárságú 31 éves járművezetővel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2021-10-12 | 10:18
Célegyenesben a 6 millió első és második beadott oltás

Célegyenesben a 6 millió első és második beadott oltás

  • A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a  www.eeszt.gov.hu honlapon.
  • Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni első, elmaradt második és harmadik oltásra is. 
Bel 2021-09-06 | 14:35
Elérte az afgán migránshullám a déli határt

Elérte az afgán migránshullám a déli határt

  • Múlt héten rekordmennyiségű migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok.
  • Karácsony 2018 előtt "nyamvadt kerítésnek" nevezte a déli határzárat.
Bel 2021-09-17 | 21:14
Kölcsönös vádaskodás mellett zajlott a zuglói vita

Kölcsönös vádaskodás mellett zajlott a zuglói vita

  • Hadházy Ákos és a szocialista Tóth Csaba csaptak össze, de az utóbbi politikus higgadtabbnak tűnt a vita során.