Ausztria: 950 000 eurót fizetett az egészségbiztosító egy 21 másodperces reklámfilmért, amely az oltást népszerűsíti

Ausztria: 950 000 eurót fizetett az egészségbiztosító egy 21 másodperces reklámfilmért, amely az oltást népszerűsíti
  • Az ár és az üzenet miatt is áll a botrány.

Az egészségbiztosító Youtube-videója nagy port kavart a neten. A reklámfilm, amely 950 000 eurót emésztett fel az adófizetők pénzéből, manipulatív volt, és azt sugallta, hogy az ember csak a védőoltással nyerheti vissza szabadságát - állítják a felháborodott osztrák felhasználók - írja az Exxpress.

Május közepén az Osztrák Egészségbiztosítási Pénztár (ÖGK) egy 25 másodperces promóciós videót tett közzé a Youtube videoplatformon "Legyünk újra boldogok - #lassunsimpfen" címmel. Ez nagy port kavart az interneten, és mára már több mint 470 000 kattintásnál tart. Boldog embereket lehet látni, akik táncra perdülnek. A videó végén egy nevető fiatal nő karján egy sebtapasz látható, amelyre a #lassunsimpfen felirat van ragasztva. Egy táncoló gyermek is látható. A videót zeneileg az oltási dal kíséri, amelynek szövegét sok felhasználó felháborodással fogadta.

A nézők 98,3 százaléka negatívan értékelte a videót

Az ÖGK a honlapján azt írta, hogy a videó célja az volt, hogy "pozitív hozzáállást és széleskörű elfogadottságot érjenek el a védőoltás témájában. Ennek érdekében DJ Möwe újrakeverte a 'Baby lass uns impfen' (Baba oltassunk be) című saját dalát, amely az életörömöt hivatott közvetíteni, és így az oltásokkal szemben szkeptikus embereket is eléri".  A nézők azonban túlnyomórészt negatívan értékelték a dalt - a felhasználók mindössze 1,7%-a mutatta felfelé a hüvelykujját, a fennmaradó 98,3% negatívan értékelte a videót.

Ha hinni lehet a közösségi médiában a dühös felhasználók számos hozzászólásának, akkor különösen nem tetszenek azok a szövegek, amelyek azt sugallják, hogy az ember oltással nyeri vissza szabadságát. Különösen a dalszöveg: "Baby, oltassunk be, én és te, mi ketten. Tűnjünk el innen, végre szabadok vagyunk" - ez sokak ellenállásába ütközött, akik szerint a dalszöveg manipulatív és propagandának tűnik. Egy felhasználó például azt írta a Twitteren: "A 'Baby oltassunk be' tévékampány körülbelül a leghülyébb dolog, ami eddig megjelent ebben a kényes témában!". Egy másik felhasználó azt kérdezte: "Adópazarlás vagy politikai kroteszk?".

Az ÖGK letiltotta a hozzászólásokat

Belső források szerint az ÖGK-nál a telefonokon azóta zúgnak a panaszok, amióta a videó felkerült a netre. Az, hogy az egészségbiztosító kritizálható-e, továbbra is kérdéses, mivel eddig nem nyilatkozott a sikertelen reklámról. Ez közel egymillió eurónyi adópénzt emésztett fel a produkcióra. A videó alatti kommentelési funkciót az ÖGK elővigyázatosságból szintén kikapcsolta.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-19 | 08:36

Letartóztatták az afgán bevándorlót, aki pénteken egy 12 éves kislányt akart a tehervonat elé cibálni - az AfD a bevándorlási szabályok szigorítását követeli

  • Már így is van elég bűnözés az országban, nem kell továbbiakat importálnunk - mondta Maclenburg-Elő-Pomeránia tartományi vezetője.
Kül 2021-05-13 | 11:09
Biden 'mentális és fizikai állapota nem hagyható figyelmen kívül' - írja nyílt levélben 120 nyugalmazott amerikai tábornok és admirális

Biden 'mentális és fizikai állapota nem hagyható figyelmen kívül' - írja nyílt levélben 120 nyugalmazott amerikai tábornok és admirális

  • Joe Biden amerikai elnök mentális egészségét megkérdőjelező, és választási csalással kapcsolatos állításokról szóló nyílt levelet írt alá több mint 120 nyugalmazott tábornok és admirális az Egyesült Államokban.
  • "A főparancsnok mentális és fizikai állapotát nem lehet figyelmen kívül hagyni. Képesnek kell lennie arra, hogy bárhol, éjjel vagy nappal, gyorsan és pontosan meghozza az életet és testi épséget érintő nemzetbiztonsági döntéseket" - írják.
  • "A demokrata vezetésének a nukleáris kódeljárásokról szóló közelmúltbeli vizsgálatai veszélyes nemzetbiztonsági jelzést küldenek a nukleáris fegyverekkel rendelkező ellenfeleknek, és felvetik a kérdést, hogy ki a főnök. Mindig megkérdőjelezhetetlen parancsnoki láncra van szükségünk" - áll a nyílt levélben.
  • A Flag Officers 4 America nevű csoport "olyan nyugalmazott katonai vezetőknek csoportjának nevezi magát, akik megfogadták, hogy támogatják és megvédik az Egyesült Államok alkotmányát minden ellenséggel szemben, legyen az külföldi vagy belföldi". 
Kül 2021-10-20 | 09:39
Fekete hullazsákokban, a kórházi folyosókon fekszenek a halottak Romániában

Fekete hullazsákokban, a kórházi folyosókon fekszenek a halottak Romániában

  • Megdöbbentő képeket hoztak nyilvánosságra keleti szomszádunknál.
  • A vírus annyi ember életét követeli, hogy már a hullazsák is hiánycikk.
Kül 2021-06-25 | 20:25
A würzburgi rendőrség megerősítette, hogy a késes támadásnak 3 halottja van

A würzburgi rendőrség megerősítette, hogy a késes támadásnak 3 halottja van

  • Christian Schuchardt Főpolgármester és Joachim Hermann bajor belügyminiszter megérkeztek a helyszínre.
Kül 2021-06-08 | 20:54
A német zöldek kancellár-jelöltje bocsánatot kért a pontatlan jövedelem-igazolásai és a hibás önéletrajza miatt

A német zöldek kancellár-jelöltje bocsánatot kért a pontatlan jövedelem-igazolásai és a hibás önéletrajza miatt

  • A német sajtó hetek óta Annalena Baerbock diploma-, jövedelmi- és önéletrajzi botrányai miatt hangos.
  • Ma a német Zöldek társelnöke bocsánatot kért a mulasztásaiért.
  • Karácsony Gergely idehaza továbbra is lubickol a hazugságokban, és eszébe sem jut bocsánatot kérni.
Kül 2021-07-30 | 15:18
Migránsválság: Erdogan nem akar több afgánt az országban látni

Migránsválság: Erdogan nem akar több afgánt az országban látni

  • Hetek óta érkeznek a hírek arról, hogy az afganisztáni kivonulás miatt robbanásközeli helyzet van Afganisztánban, mert százerek terveznek Európa felé indulni.
  • Jelenleg több száz afgán menekült áramlik illegálisan Törökországba Iránon keresztül minden egyes nap.
  • Hogy pontosan hányan vannak, nem tudni, 1,5 millióan már ott lehetnek.
Kül 2022-03-21 | 20:34
Orbán Viktor: Veszélyes javaslatok vannak a NATO-csúcs asztalán

Orbán Viktor: Veszélyes javaslatok vannak a NATO-csúcs asztalán

  • Egyes tagállamok Ukrajna feletti NATO-légtérzárat követelnek, mely sokak álláspontja szerint azonnali fegyveres háború kirobbanásával fenyeget a NATO és Oroszország között.
  • Stoltenberg, a NATO főtitkára korábban azt mondta, ez a lépés a III. világháborút jelentené.
  • Ezért sem támogatja sem Orbán, sem Szijjártó Péter.