Újra felpörgött a MigránsTAXI - májusban eddig 400 illegális migránst vett fel a Sea-Eye 4 hajó a Földközi-tengeren

Újra felpörgött a MigránsTAXI - májusban eddig 400 illegális migránst vett fel a Sea-Eye 4 hajó a Földközi-tengeren
 • A Sea-Eye 4 mentőhajó több mint 400 csónakos migránst vett fel ebben a hónapban a Földközi-tengeren.
 • A mentőhajók működését rengeteg kritika éri, mert az embercsempészek tudják, ha a líbiai partoknál elbocsátják a rozzant fahajókat, akkor a partoktól nem messze a Sea-Eye 4 típusú hajók felveszik az utasokat.
 • Az embercsempészet elképesztően nagy üzlet Észak-Afrikában és a mediterrániumban, egyetlen migránst 3 000 és 10 000 euró közötti összegért visznek fel a líbiai partokhoz, hogy ott rossz minőségű faladikokba zsúfolják őket, nem törődve azzal, ha a nyílt tengeren a csónakok elsüllyednek, és hullámsírba temetnek tucatnyi embert.
 • Az illegális embercsempészek tehát cinkos alkuban dolgoznak a mentőhajókkal, és ez sokakban ellenérzéseket szül.
 • A FRONTEX ezért a mentőhajókat megelőzve sokszor szállítja vissza a csónakos migránsokat a Földközi-tengerről a líbiai menekültközpontokba.
 • Ahogy növekszik újra a földközi-tengeri migrációs nyomás, úgy kerül megint viták középpontjába a mentőhajók kétséges szerepe.

Egyre többen indulnak el a Földközi-tengeren át vezető veszélyes útra. A Sea-Eye 4 hajó több mint 400 migránst mentett ki a tengeren májusban - írja a WELT.

A Sea-Eye 4 mentőhajó hat földközi-tengeri bevetés során több mint 400 embert mentett ki a tengerből májusban. Miután szombat óta már 330 menekült volt a fedélzeten öt küldetésből, egy újabb segélyhívás érkezett a legénységhez - közölte hétfőn a hajót üzemeltető Sea-Eye szervezet. Azt mondták, hogy az illetékes máltai mentési koordinációs központ nem reagált, ezért ennek a hatodik hajónak az embereit is kimentették a tengeri vészhelyzetből. "A legénység a teljesítőképességének a határán van" - mondták a Sea-Eye 4 hajóról a WEL-nek.

A Sea-Eye 4 ekkor már 72 órája volt kint a tengeren, mondta Gorden Isler, a Sea-Eye szóvivője. Mivel azonban az európai hatóságok tudtak a tengeri vészhelyzetekről, de nem reagáltak, az eltűnt személyek keresése folytatódott. "Az uniós államok cserbenhagyják a védelmet kereső embereket" - fogalmazott Gordon Isler.

Az ötödik bevetés során a Sea-Eye 4 legénysége 99 migránst vett fel a fedélzetére, többségük Szíriából érkezett. Néhány órával korábban pedig további 50-et. A kimentettek között sok gyermek és nő volt, és néhányuknak orvosi ellátásra is szükségük volt.


A 2015-ben alapított, regensburgi székhelyű szervezet Sea-Eye 4 nevű hajója május elején kezdte meg működését a Földközi-tengeren bajba jutott migránsok mentésére. A missziót a United4Rescue, a civil tengeri mentésért felelős szövetség és a Német Orvosok segélyszervezete támogatja. A tengeri mentési kötelezettség nemzetközi jog - "még akkor is, ha ezt a kötelezettséget jelenleg csak a polgári tengeri mentés látja el, az uniós tagállamok nem" - bírálta a gyakorlatot a United4Rescue elnöke, Thies Gundlach.

Az IOM bírálja a kényszerű visszatelepítést

Közben a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közölte, hogy hétfő este több mint 680 hajós migráns kényszerült visszatérni Líbiába a Földközi-tengeren. "A líbiai mentőhatóságok támogatásának feltétele, hogy senkit ne tartsanak önkényesen fogva, és senkit ne érjenek emberi jogi visszaélések" - követelte Safa Msehli, az IOM szóvivője. Ilyen garancia nélkül - mondta - a támogatást újra kellene gondolni. A líbiai parti őrséget többek között az EU is finanszírozza.

Pénteken a Sea-Eye 4 legénysége vészjelzést kapott egy fahajóról, amelynek fedélzetén körülbelül 50 ember tartózkodott, de a Sea-Eye szerint üresen találták. A művelet során a legénység kiszúrta az EU határvédelmi ügynökségének, a Frontexnek a repülőgépét. Feltételezhető, hogy a migránsok "egy újabb illegális visszatoloncolás áldozataivá váltak az uniós államok ösztönzésére, és az embereket visszaküldték a líbiai táborokba" - mondta Gorden Isler, a Sea-Eye elnöke.

Olaszország uniós elosztásra törekszik

A Földközi-tenger a világ egyik legveszélyesebb migrációs útvonala. A csónakos migránsok többnyire Líbiából és Tunéziából indulnak el kis csónakokkal Olaszország felé. Sokan közülük életveszélyes helyzetbe kerülnek a rosszul felszerelt hajókon. Az IOM adatai szerint az év eleje óta 1269 ember halt meg, aki így próbált Európába jutni. Az ENSZ becslései szerint több mint 550 ember halt meg, miközben megpróbált átkelni a Földközi-tenger középső részén.

Az utóbbi időben jelentősen megnőtt az Olaszországba érkező migránsok száma. Az olaszországi Lampedusa szigetére nemrégiben egy hétvége alatt több mint 2000 menekült érkezett. Összességében a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba érkező migránsok száma május közepéig több mint háromszorosára nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az olasz kormány ezért arra törekszik, hogy más uniós államok is vállalják a hajós migránsok befogadását. Néhány tagállam - köztük Ausztria - azonban kategorikusan elutasítja ezt. Heiko Maas (SPD) német külügyminiszter viszont a múlt héten jelezte, hogy Németország hajlandó menekülteket befogadni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-19 | 17:16
Black Lives Matter a gyakorlatban - Lori Lightfoot chicagói polgármester szóvivője állítólag bejelentette, csak "fekete vagy barna" újságíróknak ad interjút a polgármester

Black Lives Matter a gyakorlatban - Lori Lightfoot chicagói polgármester szóvivője állítólag bejelentette, csak "fekete vagy barna" újságíróknak ad interjút a polgármester

 • Az apropó, hogy ciklusának feléhez ért.
 • De csak 1 az 1 ellen interjúkat vállal.
 • És azt is csak akkor, ha az újságíró fekete vagy barnabőrű.
 • Nem véletlenül tartják sokan a BLM-et egy fekete rasszista mozgalomnak az Egyesült Államokban.
Kül 2021-05-29 | 08:49
Késsel hadonászott, és „Allahu akbar” kiáltásokat rikácsolt Hamburgban a migráns, a kiérkező rendőrök agyonlőtték

Késsel hadonászott, és „Allahu akbar” kiáltásokat rikácsolt Hamburgban a migráns, a kiérkező rendőrök agyonlőtték

 • Rendőröket riasztottak egy férfihoz Hamburgban, aki késsel hadonászott, több autót megrongált és motorosokat is fenyegetett – írja a Deutsche Welle.
Kül 2021-06-13 | 18:19
"Eurómilliárdok szivárogtak a mocsárba"

"Eurómilliárdok szivárogtak a mocsárba"

 • A BENNFENTES többször cikkezett már a 1,5 milliárd eurós német maszbeszerzésről, melynek során silány minőségű FFP2-maszkokat vásárolt a szövetségi kormány.
 • Arról is írtunk, a kiszervezett koronateszt-központoknál ipari mértékű csalások történtek. Ezeket a központokat sokszor alvilági figurák üzemeltették, a napokban rajtaütések is voltak a botrány után.
 • Volt, hogy 200 napi teszteltre 2000 számlát nyújtottak be a szövetségi egészségügyi minisztériumnak, az állam pedig fizetett.
 • Most egy szakértő megszólalt az intenzíves ágyakat érintő csalás-sorozatról: szerinte "eurómilliárdok szivárogtak a mocsárba".
Kül 2021-06-25 | 20:25
A würzburgi rendőrség megerősítette, hogy a késes támadásnak 3 halottja van

A würzburgi rendőrség megerősítette, hogy a késes támadásnak 3 halottja van

 • Christian Schuchardt Főpolgármester és Joachim Hermann bajor belügyminiszter megérkeztek a helyszínre.
Kül 2021-06-12 | 13:31
Nem csak idehaza: az építőanyag kevés és drága - sok német építkezésen is hiány van fából, fémből és műanyagból

Nem csak idehaza: az építőanyag kevés és drága - sok német építkezésen is hiány van fából, fémből és műanyagból

 • Németországban is csúsznak a családi házak építései.
 • A koronavírus-járvány miatt ugyanis megszakadtak a korábbi ellátási láncok.
 • Amellett, hogy hiány van szinte az összes építőanyagból, jelentősen drágultak is az árak.
 • Szakemberhiány is van Németországban, a szakmák elnöke ezért bírálta a német kormányt, hogy az egyetemi képzéseket sokkal több pénzzel támogatják a szakképzések rovására.
Kül 2021-05-12 | 12:27
Észak-koszovói bűnözők is elirigyelték az erzsébetvárosi DK-s képviselő gyakorlatát: ha tehetik, az alvilági körök is "ingyenárammal" bányásszák a maffia kedvelt kriptopénzét

Észak-koszovói bűnözők is elirigyelték az erzsébetvárosi DK-s képviselő gyakorlatát: ha tehetik, az alvilági körök is "ingyenárammal" bányásszák a maffia kedvelt kriptopénzét

 • Észak-Koszovóban az "ingyenáram" felhasználásával ipari mértékben folyik a kriptobányászat.
 • Ez kísértetisen emlékeztet arra, ahogyan a lebukott erzsébetvárosi DK-s képviselő az önkormányzat hivatalában bányászta a kriptovalutát, vagyis lopta az áramot.
 • Észak-Koszovóban helyi bűnözői körök ingatlanok padlástereit, pincéit bérlik ki, hogy ott Bitcoint, a nemzetközi alvilág kedvelt fizetőeszközét bányászhassák.
 • Az államháztartását ez jelentősen megterheli, az utóbbi három évben 15 milliárd forint áram díját az állami költségvetés állta.
 • A feketebiznisz persze hatalmas: egy egységnyi elköltött áram díjának háromszorosa a nyereség.
 • Mindezek miatt nem lehet véletlen, hogy mindenki fogadkozik, ezt a tarthatatlan helyzetet felszámolja, de az ügyészek és a hatóságok emberei jól láthatóan szemet hunynak a jelenség fölött.
Kül 2021-06-29 | 18:14
Egy, a 11 éves lányát védelmező anya a szomália dzsihadista másik áldozata

Egy, a 11 éves lányát védelmező anya a szomália dzsihadista másik áldozata

 • Szintén meghalt a brazil állampolgárságú Christiane H., aki 11 éves lánya védelmére kelt, amikor Abdirahman az áruházban randalírozott.
 • Ezután a szomáliai megölte a 82 éves Johanna H.-t, aki megpróbálta megakadályozni a kislány elleni támadást.
 • A 73 éves Ingridet L.-t 13 késszúrás érte, alig centikre az ütőerétől.
Kül 2021-05-24 | 11:38

Újabb német baloldali politikus felejtette el mellékjövelemeit bejelenteni a Bundestagnak

 • Miután a Zöldek kancellárjelöltje és korábbi elnöke is botrányba keveredett emiatt, a párt most szigorúbb szabályozást követel.