Újra felpörgött a MigránsTAXI - májusban eddig 400 illegális migránst vett fel a Sea-Eye 4 hajó a Földközi-tengeren

Újra felpörgött a MigránsTAXI - májusban eddig 400 illegális migránst vett fel a Sea-Eye 4 hajó a Földközi-tengeren
  • A Sea-Eye 4 mentőhajó több mint 400 csónakos migránst vett fel ebben a hónapban a Földközi-tengeren.
  • A mentőhajók működését rengeteg kritika éri, mert az embercsempészek tudják, ha a líbiai partoknál elbocsátják a rozzant fahajókat, akkor a partoktól nem messze a Sea-Eye 4 típusú hajók felveszik az utasokat.
  • Az embercsempészet elképesztően nagy üzlet Észak-Afrikában és a mediterrániumban, egyetlen migránst 3 000 és 10 000 euró közötti összegért visznek fel a líbiai partokhoz, hogy ott rossz minőségű faladikokba zsúfolják őket, nem törődve azzal, ha a nyílt tengeren a csónakok elsüllyednek, és hullámsírba temetnek tucatnyi embert.
  • Az illegális embercsempészek tehát cinkos alkuban dolgoznak a mentőhajókkal, és ez sokakban ellenérzéseket szül.
  • A FRONTEX ezért a mentőhajókat megelőzve sokszor szállítja vissza a csónakos migránsokat a Földközi-tengerről a líbiai menekültközpontokba.
  • Ahogy növekszik újra a földközi-tengeri migrációs nyomás, úgy kerül megint viták középpontjába a mentőhajók kétséges szerepe.

Egyre többen indulnak el a Földközi-tengeren át vezető veszélyes útra. A Sea-Eye 4 hajó több mint 400 migránst mentett ki a tengeren májusban - írja a WELT.

A Sea-Eye 4 mentőhajó hat földközi-tengeri bevetés során több mint 400 embert mentett ki a tengerből májusban. Miután szombat óta már 330 menekült volt a fedélzeten öt küldetésből, egy újabb segélyhívás érkezett a legénységhez - közölte hétfőn a hajót üzemeltető Sea-Eye szervezet. Azt mondták, hogy az illetékes máltai mentési koordinációs központ nem reagált, ezért ennek a hatodik hajónak az embereit is kimentették a tengeri vészhelyzetből. "A legénység a teljesítőképességének a határán van" - mondták a Sea-Eye 4 hajóról a WEL-nek.

A Sea-Eye 4 ekkor már 72 órája volt kint a tengeren, mondta Gorden Isler, a Sea-Eye szóvivője. Mivel azonban az európai hatóságok tudtak a tengeri vészhelyzetekről, de nem reagáltak, az eltűnt személyek keresése folytatódott. "Az uniós államok cserbenhagyják a védelmet kereső embereket" - fogalmazott Gordon Isler.

Az ötödik bevetés során a Sea-Eye 4 legénysége 99 migránst vett fel a fedélzetére, többségük Szíriából érkezett. Néhány órával korábban pedig további 50-et. A kimentettek között sok gyermek és nő volt, és néhányuknak orvosi ellátásra is szükségük volt.


A 2015-ben alapított, regensburgi székhelyű szervezet Sea-Eye 4 nevű hajója május elején kezdte meg működését a Földközi-tengeren bajba jutott migránsok mentésére. A missziót a United4Rescue, a civil tengeri mentésért felelős szövetség és a Német Orvosok segélyszervezete támogatja. A tengeri mentési kötelezettség nemzetközi jog - "még akkor is, ha ezt a kötelezettséget jelenleg csak a polgári tengeri mentés látja el, az uniós tagállamok nem" - bírálta a gyakorlatot a United4Rescue elnöke, Thies Gundlach.

Az IOM bírálja a kényszerű visszatelepítést

Közben a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) közölte, hogy hétfő este több mint 680 hajós migráns kényszerült visszatérni Líbiába a Földközi-tengeren. "A líbiai mentőhatóságok támogatásának feltétele, hogy senkit ne tartsanak önkényesen fogva, és senkit ne érjenek emberi jogi visszaélések" - követelte Safa Msehli, az IOM szóvivője. Ilyen garancia nélkül - mondta - a támogatást újra kellene gondolni. A líbiai parti őrséget többek között az EU is finanszírozza.

Pénteken a Sea-Eye 4 legénysége vészjelzést kapott egy fahajóról, amelynek fedélzetén körülbelül 50 ember tartózkodott, de a Sea-Eye szerint üresen találták. A művelet során a legénység kiszúrta az EU határvédelmi ügynökségének, a Frontexnek a repülőgépét. Feltételezhető, hogy a migránsok "egy újabb illegális visszatoloncolás áldozataivá váltak az uniós államok ösztönzésére, és az embereket visszaküldték a líbiai táborokba" - mondta Gorden Isler, a Sea-Eye elnöke.

Olaszország uniós elosztásra törekszik

A Földközi-tenger a világ egyik legveszélyesebb migrációs útvonala. A csónakos migránsok többnyire Líbiából és Tunéziából indulnak el kis csónakokkal Olaszország felé. Sokan közülük életveszélyes helyzetbe kerülnek a rosszul felszerelt hajókon. Az IOM adatai szerint az év eleje óta 1269 ember halt meg, aki így próbált Európába jutni. Az ENSZ becslései szerint több mint 550 ember halt meg, miközben megpróbált átkelni a Földközi-tenger középső részén.

Az utóbbi időben jelentősen megnőtt az Olaszországba érkező migránsok száma. Az olaszországi Lampedusa szigetére nemrégiben egy hétvége alatt több mint 2000 menekült érkezett. Összességében a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba érkező migránsok száma május közepéig több mint háromszorosára nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az olasz kormány ezért arra törekszik, hogy más uniós államok is vállalják a hajós migránsok befogadását. Néhány tagállam - köztük Ausztria - azonban kategorikusan elutasítja ezt. Heiko Maas (SPD) német külügyminiszter viszont a múlt héten jelezte, hogy Németország hajlandó menekülteket befogadni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-07 | 13:04
Folytatódik a német Karácsony vesszőfutása: 40 000 eurót markolt fel Baerbock az el nem készített disszertációjáért

Folytatódik a német Karácsony vesszőfutása: 40 000 eurót markolt fel Baerbock az el nem készített disszertációjáért

  • Nem véletlen, hogy már a legnagyobb, zöld-párti újságok is megüzenték neki: lépjen vissza a német kancellár-jelöltségtől.
Kül 2021-05-13 | 10:19
Tovább játszik a Bitcoinnal Elon Musk, a techipar fenegyereke - 15%-ot veszített értékéből a kriptopénz Musk tweetje után

Tovább játszik a Bitcoinnal Elon Musk, a techipar fenegyereke - 15%-ot veszített értékéből a kriptopénz Musk tweetje után

  • Elon Musk, a Tesla, a Space-X és a Starlink első embere szerdán arról twittelt, az elektromos autókat gyártó Tesla "felfüggesztette a Bitcoin felhasználásával történő járművásárlásokat".
  • A kriptodeviza értéke 15%-kal csökkent a tweet hatására.
  • Emlékezetes Musk ugyanígy rángatta az árfolyamot - csak akkor felfelé -, amikor bejelentette, hogy elfogadják fizetőeszközként, és a Tesla is bevásárol Bitcoinból, mintegy 1,5 milliárd dollár értékben.
  • Olyan, mintha Musk csak játszana és szórakozna a kriptopénzzel és annak árfolyamával.
Kül 2021-08-13 | 11:25
Már a tizedik tartományi székhely is a tálibok kezén

Már a tizedik tartományi székhely is a tálibok kezén

  • Kandahár, Afanisztán 2. legnagyobb városa is a tálibok kezére jutott.
  • Alig 150 kilométerre járnak Kabultól.
  • Kabulból tömegesen menekül a polgári lakosság.
  • Szakértők egy újabb migrációs krízis veszélyeire figyelmeztetnek.
Kül 2022-10-18 | 14:59
3 órás áramszünetekre készítik fel a lakosságot Nagy-Britanniában

3 órás áramszünetekre készítik fel a lakosságot Nagy-Britanniában

  • A National Grid arra figyelmeztetett, hogy a brit háztartások idén télen áramkimaradásokkal szembesülhetnek.
  • Korábban a National Grid mindig azt mondta, hogy ha tervezett áramkimaradások lennének, azok csak a nagyvállalatokat érintenék, a háztartásokat nem.
  • Az áramkimaradások a leghidegebb napokon délután 4 és este 7 óra között következhetnek be.
  • Ha az áramkimaradások valóban megtörténnek, az lesz az első alkalom, hogy az 1970-es évek óta ellenőrzött áramkimaradásokra kerül sor.
Kül 2021-05-29 | 19:51
Bevándorlásellenes tüntetők állították le a forgalmat a doveri kikötőben

Bevándorlásellenes tüntetők állították le a forgalmat a doveri kikötőben

  • A francia és angol hatóságok ezen a városon keresztül taxiztatják az illegális migránsokat az Egyesült Királyságba.
  • A 21 mérföldes vízi szakaszon átkelő migránsok 2021-ben eddig csaknem megduplázódott, és több mint 3100-an érték el az angol partokat.
Kül 2021-07-31 | 11:11
Berlin: négy sérültje van a késelésnek és a lövöldözésnek

Berlin: négy sérültje van a késelésnek és a lövöldözésnek

  • A dpa információi szerint a rendőrség az arab származású klánokkal való kapcsolatot vizsgálja.