A régió legmodernebb hadserege épül idehaza - újabb fegyverrendszerek beszerzéséről beszélt a kormánybiztos

A régió legmodernebb hadserege épül idehaza - újabb fegyverrendszerek beszerzéséről beszélt a kormánybiztos
 • Erőteljes fegyverkezés indult a térségünkben az utóbbi időkben, de Magyarország csak az elmúlt pár évben kezdte meg haderőfejlesztési programját.
 • Mint ismert, a rendszerváltást követően a magyar honvédséget elhanyagolta a politika, és a NATO kötelezettségek ellenére az egyetlen komolyabb haderőfejlesztést az Orbán-kormány vezényelte le a SAAB Gripen harci gépek beszerzésével.
 • A szocialisták alatt gyakorlatilag szétrohadt a honvédelem, az eszközök tönkrementek, vagy Gyurcsányék elajándékozgatták őket; a NATO keretein belül Gyurcsányék tették akkoriban a legjelentősebb felajánlást. Így került 77 darab, 2,5 millió dollárért felújított T-72-es tank Irakba, majd később egy jelentős részük a megerősödő Iszlám Állam kezére. 
 • A negyedik Orbán-kormány nekilátott a haderőreformnak, ennek jegyében alkotta meg a Zrínyi 2030 programot.
 • Ez a program azonban sokkal több, mint modern fegyverrendszerek összevásárolgatása. A közelmúlt eredményeihez tartozik, hogy a csúcstechnológiát képviselő hadiipart is sikerült Magyarországra vonzani: olyan megállapodásokat kötött a kormány, hogy nem csupán legmodernebb eszközöket veszünk, de a gyártók ide telepítik a gyáraik egy részét is. Ez amellett, hogy jó munkahelyeket teremt, egy nagyon fontos és jövedelmező exportpiacot nyit meg az ország előtt.
 • Ezek közül is kiemelkedik a német Rheinmetall és az Airbus helikopteralkatrész-gyár letelepítése.
 • Maróth Gáspár egy, a HírTV-nek adott interjújában azt mondta, hamarosan dróntechnológiát is vásárol Magyarország a Lynx-harcjárművek, a Leopard-2 harckocsik, a török gyalogsági eszközök, és az izraeli "Vaskupula", azaz a rakétaelhárító eszközökön túl.

Tárgyal a magyar kormány új drónok és aktív védelmi rendszerek beszerzéséről, illetve hamarosan bejelentést tesznek új mobil légvédelmi rendszerek vásárlásáról is – mondta Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos egy, a Hír TV-nek adott interjúban. Megerősítette azt is, hogy Magyarországon új, 8x8-as meghajtású katonai jármű fejlesztése valósul majd meg, amely számos megoldást átemelhet majd a Rheinmetall-KMW Boxerből és arról is beszélt, hogy hazánk egy Tigeren alapuló harci helikopter fejlesztési projektjébe száll be.

2018 óta létezik Magyarországon drónstratégia és 2017 óta nézi a kormány a drónpiacot esetleges vásárlásokat kutatva – mondta el az interjúban Maróth Gáspár.

Több török céget is vizsgálnak, mint potenciális beszállító, a héten utaznak ki szakértők sokadik alkalommal Törökországba tesztelni az eszközöket. Arról, hogy konkrétan mely céggel állapodnak meg, az dönt majd, hogyan lehet a drónokat továbbfejleszteni, illetve hogy lehet a gyártásról megállapodni, mert szeretnék ezeket a képességeket idehozni Magyarországra – mondta el a kormánybiztos.

A török mellett izraeli, dél-afrikai és európai cégek is szóba jöhetnek, mint potenciális drónbeszállítók – tette hozzá.


Maróth Gáspár megerősített egy korábbi értesülést is, mely szerint Magyarország Oerlikon Skyranger légvédelmi rendszerek beszerzéséről tárgyal, ez az információ a Rheinmetall idei befektetői konferencia-beszélgetéséről szivárgott ki. Hozzátette: várhatóan a héten lesz erről hivatalos bejelentés is, amely gyártásról is szól majd.

Maróth Gáspár a HírTV-nek adoott interjújában megerősítette a Portfolói korábbi sepkulációját is, hogy a Kaposváron fejlesztésre kerülő újfajta katonai jármű 8x8-as meghajtású lesz, és egyes megoldásokat felhasználnak majd a Rheinmetall-KMW Boxer harcjárműből is. A szakember beszélt a StrikeShield aktív védelmi rendszer beszerzéséről is, illetve megerősítette, hogy két másik védelmi rendszer beszerzéséről is tárgyalnak. Mint ismertette, az egyik egy "izraeli-német" rendszer, ez valószínűleg a Trophy APS lesz, melyet Leopard 2-es harckocsikon használhat a Honvédség.

Maróth Gáspár arról is beszélt, hogy Magyarország az Eurocopter Tiger harci helikopter fejlesztési projektjébe lépett be az elmúlt hetekben, viszont azt is elmondta, hogy Magyarország egyelőre nem tervez vásárolni az eszközökből. Hozzátette: a projekt prototípusa 2035-2040 körül várható.

A Tiger egyébként egy több évtizede létező helikoptertípus; valószínűleg arról van szó, hogy Magyarország ennek a továbbfejlesztésébe, vagy egy Tigeren alapuló, új harci helikopter fejlesztésébe kapcsolódott be.

2018 óta 220 milliárd forint értékben határoztak védelmi ipari beruházásokról Magyarországon.

(Portfolió)

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-11 | 11:59
A baloldal szerint Magyarország tönkrement, erre Karácsony Miskolcon leígérgette a csillagokat az égről

A baloldal szerint Magyarország tönkrement, erre Karácsony Miskolcon leígérgette a csillagokat az égről

 • Szombaton kimerészkedett Budapestről vidékre a Főpolgármester, és hatalmas lózungok puffogtatásába kezdett.
 • Azt a hibát most nem követte el, mint amikor a progresszív adózást bejelentette, mert azzal nagyon kiverte a biztosítékot saját támogatóinál is.
Bel 2021-08-02 | 10:20
Útdíj vár az autósokra, Karácsony a hétvégi LMP-s rendezvényen aláírta

Útdíj vár az autósokra, Karácsony a hétvégi LMP-s rendezvényen aláírta

 • Az 1 százalékos Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje ellátogatott a 2 százalékos LMP-hez.
 • Ahhoz a párthoz, amelyet 2013-ban ő szakított szét, hogy Bajnaival fogjon később össze. Aztán abból se lett semmi.
 • A másik 2 százalékos pártot, az MSZP-t nem hívták meg a nagy találkozóra.
 • Minek is tették volna: mindhárom párt túlélése Gyurcsány Ferenc jóindulatától függ, ő döntheti el, kit tesz lélegeztető-gépre, azaz kit vesz fel a közös listára.
Bel 2021-06-21 | 10:21

Hónapokig adagolt nyugtatót az idős asszonynak, hogy megszerezze érdi nyaralóját

 • Miután a nő meghalt, azt is elintézte, hogy ne legyen boncolás.
Bel 2021-06-09 | 19:44
A Főváros elvette, a kormány visszaadja

A Főváros elvette, a kormány visszaadja

 • Közel kilencmilliárdot ad a kormány azoknak a fővárosi kerületeknek, amelyektől Karácsony elvette azt.
 • Útépítésre fordíthatják.
Bel 2021-06-14 | 13:52
Szolnok: kicsavarták a jobbikosok a közös Facebook-oldalt az ellenzék kezéből, és átadták azt a DK-s jelöltnek

Szolnok: kicsavarták a jobbikosok a közös Facebook-oldalt az ellenzék kezéből, és átadták azt a DK-s jelöltnek

 • A szolnoki ellenzéknek volt egy közös oldala "Szolnoki többség" néven. Itt szervezték a nyilvánosságukat a Szolnokon érdekelt felek még a 2019-es önkormányzati választások előt.
 • A Jobbik alighogy bejelentette, a DK jelöltje mögé áll, az oldalt "ellopták" az ellenzék elől, és a DK-s jelölt szolgálatába állították az ex-jobbikosok.
 • A botrány mögött a Vona Gáborral keresztszülői kapcsolatban álló Szotyori-Lázár Zoltán ügyvédet sejtik a hoppon maradt ellenzékiek.
Bel 2021-07-28 | 15:00
Lengyel László Karácsonyról: semmilyen eredményt nem tud felmutatni a Főváros élén

Lengyel László Karácsonyról: semmilyen eredményt nem tud felmutatni a Főváros élén

 • Lengyel László baloldali közgazdász szerint Gyurcsány árnyékként lebeg az ellenzéki összefogás fölött.
 • Tamás Gáspár Miklós pedig azt mondta a Politiconak: a rasszizmus, és a szexizmus is jelen van a kétségbeesés szülte ellenzéki összefogásban.