Karácsony kampányát a politikai szorongás vezeti, véli a 24 főszerkesztője

Karácsony kampányát a politikai szorongás vezeti, véli a 24 főszerkesztője
 • A hirhedt baloldali propagandalap kendőzetlenül mutat rá: Karácsony esetlen bénázása egyfajta "politikai szorongás".
 • A szerző szerint ilyen vesszőfutást, mint Karácsony, utoljára Botka László mutatott be a szocialisták jelöltjeként.
 • A cikk egy érdekes üzenet, ugyanis a 24 tulajdonosa, Varga Zoltán a pesti pletykák szerint Karácsony egyik mecénása, támogatója.
 • Ez az üzenet lehet, hogy azt jelenti, ez az üzleti kör leírta a Főpolgármestert és ejti Karácsonyt a bénázásai miatt, mert esélytelenné vált.
 • Kérdés, a nagy korifeus-dramaturg Gyurcsány Ferenc milyen szerepet szán a csetlő-botló Karácsonynak a továbbiakban.

Mit tesz ilyenkor a politikai szorongás? - teszi fel a kérdést a 24 főszerkesztője.

Ehhez képest Karácsony Gergely már múlt csütörtökön közölte, hogy Márki-Zay az ő kormányában "bármi lehet", mondjuk miniszterelnök-helyettes.

És mire ő ennek a hatására sem lépett vissza, a főpolgármester elutazott Hódmezővásárhelyre, hogy tárgyaljon vele, majd kiállt vele sajtótájékoztatót tartani, és ünnepélyesen bejelentette, hogy maga mellé, azonos pozícióba emeli a harmadik helyezettet, és ezzel maga tüntette el az eredményük közötti differenciát.

Ha ez nem lenne elég, a bejelentés tartalma világosan jelzi, hogy a politikai szorongás diktálja a lépéseket.

Bemondanak egy politikai abszurdot, hogy tudniillik együtt szeretnének szerepelni a rubrikában, ami az előválasztás lényegének tagadása. Persze nyilván tök hülyék voltak az amerikai demokraták, hiszen Joe Bident és Bernie Sanderst is beírhatták volna egy kockába, és akkor nem kell bíbelődni politikai karakterekkel, világnézetekkel, politikákkal, majd később eldöntik, ki hívja ki Donald Trumpot.

Ha még ez sem lenne elég, még azért pozíciókat is elkezd osztogatni a jelölt, ami legalább azt üzeni: a hatalomtechnikai machináláson kívül nem kell most másra gondolni, úgyhogy Hadházy Ákos elszámoltat, Márki-Zay alkotmányozik, Dobrev külügyeskedik az ő kormányában.

Ha még ez sem lenne elég, akkor legyen világos, hogy a valóság sem akadály, ha a jelöltségről van szó. Elvégre bemondjuk, hogy közösen hozunk döntéseket, ami szívderítő lehet a magát baloldali zöldként azonosító Karácsony szavazóinak, elvégre a tőle világnézetileg talán legtávolabb álló, konzervatív vetélytársával kíván mindenben egyetérteni.
Ezt úgy, hogy az egyikőjüknek nincs frakciója (Márki-Zay a Párbeszéd képviselői közé ül be jobb híján), a másikuké pedig minden valószínűség szerint a szövetséges MSZP-vel együtt is csak a harmadik legnagyobb tömörülés lehet az ellenzékben.
Tehát hitessük el a választópolgárokkal, hogy nem elsősorban az alighanem a legnagyobb frakciókat vezető Gyurcsány Ferencnek és Jakab Péternek lenne egyetértési joga, hanem a két hódmezővásárhelyi beszélgetőtársnak.
Ha az a kérdés, hogy ezek után lehetséges-e elméletileg tovább  fokozni a politikai önkínzást, akkor az a megnyugtató válasz érkezik egy szürke szerdán, hogy igen. Karácsony ad ugyanis egy rendkívüli sajtónyilatkozatot, amely hosszú percekig tart, ám idézhető mondatot nem tartalmaz, azon kívül, hogy nem visszalép, hanem előre. De ezt már korábban is mondta, jelezve, csak akkor száll ki a versenyből, ha elüti a villamos.

Azt ne kérdezzék, hogy ha tudja a jelölt, hogy ő semmiképpen nem lép vissza, vajon mi vezeti a harmadik helyezetthez, hogy tárgyaljon arról, egyikük majd visszalép. De ha már odavezeti útja, mi juttatja el odáig, hogy politikai abszurdokat mondjon be a közös indulásról, hogy aztán visszatérjen oda, hogy ő másodikként biztosan nem lép vissza a harmadik helyezett javára.

Mindeközben Márki-Zay Péter egészen eltérő pályán fut, a trendek ellentétesek, néhány nap alatt képes volt embereket mozgatni, gyűlést tartani, és szerda délutáni nyugalma, magabiztosságga és beszédében hangoztatott felelősségteljessége világosan és láthatóan jobb politikai teljesítmény volt, mint Karácsonyé. Annak ellenére is, hogy vasárnap azt mondta, ha Karácsony hiúsági kérdést csinál a jelöltségből, az utolsó pillanatban ő félrerántja a kormányt, és visszalép – és ez a pillanat még láthatóan nem jött el, sőt az ő előretörését mutató felmérések alapján már arról beszél, hogy nem neki kell visszalépnie.

(...)

Márki-Zay is magabiztos: nemcsak megérezte a vérszagot, de profin használta ki Karácsony bénázását, és nem csupán az általa hangsúlyozott számok, de az érzet alapján is előrébb van jelenleg a főpolgármesternél. Hogy mire jutnak végül, ki indul, ki fut be, hamarosan kiderül.

Ám addig annyi biztos, hogy – végleges eredménytől függetlenül – ilyen politikai összecsuklást legutóbb az ugyancsak miniszterelnök-jelöltségre készülő, a DK kiszorításával próbálkozó Botka Lászlótól láthattunk. Az ő helyére akkor Karácsony Gergely lépett.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-02-22 | 09:08
Az 5-11 éves korosztályban 89 ezer gyermek felvette az oltást

Az 5-11 éves korosztályban 89 ezer gyermek felvette az oltást

 • A beoltottak száma 6 389 711 fő, közülük 6 158 184 fő a második, 3 792 988 fő már harmadik oltását is felvette.
 • 3193 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 762 878 nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 131 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 535 456 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 183 992 főre csökkent.
 • 4740 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 177-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-10-26 | 12:51
Friss felmérés: minden második budapesti megszabadulna már Karácsonytól

Friss felmérés: minden második budapesti megszabadulna már Karácsonytól

 • A budapesti ellenzékiek 30 százaléka a Gyurcsány Ferenc vezette DK táborát erősíti, 2020 év elején még ez az arány 21 százalék volt.
 • Elvesztette támogatóinak harmadát a Momentum, mely 2020 februári, 34 százaléka után jelenleg csak az ellenzéki választók 22 százalékának támogatását bírja.
 • Karácsony kampánya után a támogatottsága is összeomlott: 54-44 arányban vannak azok, akik kedvezőlen véleménnyel vannak a Főpolgármesterről.
 • A fővárosiak közel kétharmada úgy gondolja, Karácsony csalódást okozott az embereknek, 52 százalék pedig valaki mást akar Karácsony helyett.
 • Két évvel megválasztása után a Karácsonyt övező optimizmus jelentősen alábbhagyott.
 • A választók fele úgy gondolja, Tarlós alatt jobban mentek a Főváros dolgai, és csak 40 százalék azok aránya, akik szerint Karácsony "munkáját" eredményesebbnek ítélik Tarlósénál.
Bel 2022-02-07 | 12:59
Karácsony és Dobrev után Donáth Anna is a biztosat választja: nem kíván szerepet vállalni Márki-Zay kormányában

Karácsony és Dobrev után Donáth Anna is a biztosat választja: nem kíván szerepet vállalni Márki-Zay kormányában

 • Karácsony és Dobrev ott lesznek a lista elején, amit Márki-Zay vezet, de bejelentették, maradnak eddigi politikai posztjaikon.
 • Vasárnap este Donáth Anna is azt sem tudta megmondani, a Momentum elnökeként rajta lesz-e a listán.
 • Elmondása szerint sem az Országgyűlésben, sem Márki-Zay kormányában nem kíván szerepet vállalni.
 • Ezzel ő a 3. ellenzéki vezető, aki kikosarazta a Messiást.
 • Az interjúból az is kiderült, az ellenzéknek sorra mondanak nemet a fölkért köztársasági elnök-jelöltek.
Bel 2021-10-06 | 10:30
Pénz beszél: egy politikai tanácsadó szerint aki Karácsony kampányába beletette a százmilliókat, az nem arra adta, hogy visszalépjen

Pénz beszél: egy politikai tanácsadó szerint aki Karácsony kampányába beletette a százmilliókat, az nem arra adta, hogy visszalépjen

 • Ilyen leplezetlenül még senki nem beszélt pénz és hatalom viszonyáról idehaza.
 • Így azt is megkérdezhetnénk, hogy aki a százmilliókat adta Karácsony kampányára, az megvásárolta magának a jelöltet?
 • Vagyis Karácsony nem a maga ura, hanem azok diktálnak neki, akik százmilliókat adtak a kampányára?
 • Persze ez érthetővé válik az alábbiak ismeretében.
 • A Szabad Európának a neve elhallgatását kérő politikai tanácsadó lesújtó véleményt mondott Karácsonyról és a kampányáról.
 • "Karácsonyt a hetente a Facebookra költött tízmilliók szőnyegbombázása tartja életben" - mondta a politikai tanácsadó.
 • További abszurd ötletek is születnek az egyezkedés során, ami végképp bohóckodásba fojtja a baloldali előválasztást.
 • Márki-Zaynak állítólag az az ötlete, hogy 2 év után majd váltják egymást Karácsonnyal a kormányfői székben.
 • Csakhogy ahogyan a Szabad Európa is írja, "az egyszerre összefogó és egymással is vetélkedő Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter nem veszi figyelembe, hogy a DK-é és a Jobbiké lesz várhatóan a két legnagyobb frakció – akár ellenzéki, akár kormánypárti lesz."
Bel 2021-11-30 | 11:45
Elfogtak egy észak-macedón embercsempészt, aki hat migránsnak nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében

Elfogtak egy észak-macedón embercsempészt, aki hat migránsnak nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében

 • A járőrök egy szabadságát töltő kollégájuk észlelése és jelzése alapján 2021. november 30-án 8 óra 45 perckor Domaszék külterületén ellenőriztek egy német honosságú Opel Zafira típusú személyautót és annak észak-macedón sofőrét. 
 • A gépjármű ellenőrzése során az egyenruhások az utastárben 6 férfit találtak, akik magukat török, szír és afgán állampolgárnak vallották, azonban sem személyazonosságukat sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. 
 • A rendőrök a 39 éves férfit előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indul ellene eljárás. 
 • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el.
Bel 2022-03-26 | 13:25
Orbán: ma nem az a kérdés, mi lesz a klímával, hanem az, mi lesz a családjainkkal

Orbán: ma nem az a kérdés, mi lesz a klímával, hanem az, mi lesz a családjainkkal

 • Az orosz-ukrán háborúban Magyarország Magyarország oldalán áll - hangzott el az interjúban.
Bel 2022-02-16 | 13:40
Ölik egymást a listás helyekért: a Párbeszéd mandátumait vágnák most vissza

Ölik egymást a listás helyekért: a Párbeszéd mandátumait vágnák most vissza

 • A Telex elrejtette a mandátum-sorsolásos cikkében, de öli egymást az ellenzék a befutó listás helyekért.
 • A DK-Jobbik-LMP alkuhoz a Momentum is csatlakozott, ezzel nyomnák vissza a Párbeszéd követeléseit.
 • A pártok törekvése érthető, hiszen a Párbeszédnek gyakorlatilag nincsenek saját választói, évek óta 1-2%-on vergődik.
 • Az ellenzék nagyobb pártjai is tudják, hogy a Párbeszéd egy belterjes baráti társaság, tele megélhetési politikusokkal.
 • Karácsonyék önmagukon kívül senkit sem képviselnek.
Bel 2021-12-15 | 09:07
Ma országszerte megkezdődött az 5-11 éves gyermekek oltása

Ma országszerte megkezdődött az 5-11 éves gyermekek oltása

 • A beoltottak száma 6 194 221 fő, közülük 5 906 701 fő már a második oltását is megkapta, 3 028 149 pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 5506 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 208 020 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 153 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 005 586 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 165 202 főre csökkent.
 • 6337 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 540-en vannak lélegeztetőgépen.