Az Európa Tanács felszólította Görögországot, hogy állítsa le a migránsok visszatoloncolását

Az Európa Tanács felszólította Görögországot, hogy állítsa le a migránsok visszatoloncolását

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerdán felszólította Görögországot, hogy "vessen véget" a migránsok visszafordításának a Törökországgal közös szárazföldi és tengeri határainál; ezt a gyakorlatot a görög hatóságok ismét tagadták.

A biztos szerdán három görög miniszternek - Michalis Chrysochoidis, az állampolgárok védelméért felelős miniszter, Notis Mitarachi, a migrációs és menekültügyi miniszter, valamint Giannis Plakiotakis, a kereskedelmi haditengerészetért felelős miniszter számára - küldött levelében felszólította Görögországot, hogy biztosítsa "a független és hatékony vizsgálatok lefolytatását a (migránsok) visszatoloncolásával és a biztonsági erők tagjai általi rossz bánásmód miatti valamennyi állítással kapcsolatban.".

A három megkérdezett miniszter ismét tagadta, hogy Görögország állítólag visszatoloncolná a migránsokat, annak ellenére, hogy a média és a nem kormányzati szervezetek már számos dokumentált visszejelzést tettek közzé. Ehelyett ragaszkodtak a görög hatóságok "rendíthetetlen humanitárius elkötelezettségéhez, amely 2015 óta több ezer migráns életét mentette meg". "Ez egy olyan tény, amelyet nem lehet sem megvitatni, sem figyelmen kívül hagyni" - hangsúlyozták a miniszterek a biztosnak adott közös válaszukban.

Dunja Mijatovic azonban azt mondta, hogy "mélységesen aggódik" a "gyorsított visszaküldésekre vonatkozó hiteles állítások száma miatt". "Ezek a gyakorlatok, amelyekről már évek óta széles körben beszámoltak és dokumentáltak, megakadályozzák, hogy a határra visszaküldött, egyéni azonosító nélkül [migránsok] (...) védelmet kérjenek" - mondta. "Ráadásul az a mód, ahogyan ezeket a műveleteket a jelentések szerint végrehajtják, egyértelműen összeegyeztethetetlen Görögország emberi jogi kötelezettségeivel" - teszi hozzá. "Ilyen esetekben a tagállamok nem tudják ellenőrizni", hogy a migránsokat nem küldik-e vissza Törökországba, "megsértve ezzel például az emberi jogok európai egyezményének 3. cikkét és az ENSZ menekültügyi egyezményét, amely tiltja a visszaküldéseket".

Az Európa Tanács szerint biztosítani kell a migránsok szabad mozgását a táborokban

A három görög miniszter szerint "a görög hatóságok által a tengeri határainkon hozott intézkedések teljes mértékben megfelelnek az ország nemzetközi kötelezettségeinek". Több médium és nem kormányzati szervezet szerint a görög területen vagy görög vizeken tartózkodó migránsokat arra kényszerítették, hogy visszatérjenek a szomszédos Törökországba, mielőtt Görögországban menedékkérelmet nyújthattak volna be. Az Európai Határőrizeti Ügynökséget, a Frontexet is megvádolták azzal, hogy részt vesz ezekben a gyakorlatokban, de annak főnöke márciusban megvédte szervezetét az európai parlamenti képviselők előtt, mondván, hogy nincs "bizonyíték" az ilyen jellegű részvételre.

A biztos arra is sürgette Görögországot, hogy "vizsgálja felül a területén a jövőbeni migránstáborok zárt jellegét", és biztosítsa "a táborok lakóinak szabad mozgását", mert a fogva tartás "nagyon káros a (migránsok) mentális egészségére, különösen a gyermekekére". Válaszukban Chrysochoidis úr, Mitarachi úr és Plakiotakis úr kijelentik, hogy "a lakosok szabad mozgása" a táboron belül és kívül "megmarad", a tábor egyetlen "korlátozás alá eső" területe szerintük a Törökországba visszatoloncolt migránsok fogadóterülete lesz.

"A görög kormány nem alkalmazza a menekültekre vonatkozó, őket a szabad mozgásban akadályozó politikát az égei-tengeri szigeteken. A menedékkérők szabad mozgásának egyetlen korlátozása a szigeteken zajló eljárások során a 2016-os EU-török nyilatkozat végrehajtásához kapcsolódik" - írják, hangsúlyozva azonban, hogy "az égei-tengeri szigetek nem szolgálhatnak többé túlzsúfolt pufferzónaként".

(Le Figaro nyomán.)

 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-16 | 18:00
Manfred Weber megint háttal ül a moziban: az AfD-t és Marine Le Pent vádolja antiszemitizmussal, miközben migráns fiatalok szidják a zsidókat a német utcákon és Londonban

Manfred Weber megint háttal ül a moziban: az AfD-t és Marine Le Pent vádolja antiszemitizmussal, miközben migráns fiatalok szidják a zsidókat a német utcákon és Londonban

  • Fölszította az antiszemitizmust Izrael önvédelme Nyugat-Európában.
  • A kommersz és mainstream lapok ugyanúgy gyűlölik Izraelt, ahogyan a migráns fiatalok is megvetik a zsidó államot és a zsidókat.
  • Németországban és Londonban több antiszemita incidens is történt a palesztinpárti tüntetéseken.
  • A németeknél azt ordibálta a migránstömeg, hogy "szar zsidók", több helyszínen is elégették Izrael zászlaját, és kövekkel dobáltak zsinagógákat.
  • Londonban hangosbeszélőkbe ordították a zsidók lakta környéken, hogy "erőszakoljátok meg a lányaikat", és "basszák meg a zsidók".
  • Egy egyiptomi-német politológus a WELT-nek azt nyilatkozta, a politkusok nem látták be, hogy a "migránsokkal antiszemitizmus is importálnak".
  • Horst Seefoffer német belügyminiszter fogadkozik, a törvény ereje sujt le az izraeli zászlót égetőkre.
  • Most Manfred Weber megszólalása borzolja a kedélyeket, aki az AfD-t és Marine Le Pent teszi felelőssé az antiszemitizmusért, miközben fiatal migráns férfiak ordítoznak az utcákon.
  • Az AfD elnöke visszautasítja Weber szavait, mert az utcai antiszemitizmust szerinte a tömeges illegális bevándorlás okozza.
Kül 2021-07-01 | 21:22
Bécsi szomszédok a 13 éves kislányt megölő afgánról: csak a baj volt vele

Bécsi szomszédok a 13 éves kislányt megölő afgánról: csak a baj volt vele

  • A Heute kérdezte körbe a 18 éves afgán szomszédait.
  • Sok jót nem mondtak a gyilkosról.
  • Buli, drogok, zaj, szemét.
  • Bécsi önkormányzati lakásban élt az egyik gyilkos, és 2015 óta 20 millió forintnyi segélyt markolt fel.
Kül 2021-05-26 | 19:00
Újabb ország zárja kapuit: alacsonyan képzett migránsok helyett gazdag befektetőket akar Új-Zéland

Újabb ország zárja kapuit: alacsonyan képzett migránsok helyett gazdag befektetőket akar Új-Zéland

  • Szigorodnak a bevándorlási szabályok az országban: a gazdag befektetőket helyezi előtérbe az alacsonyan képzett bevándorlók helyett, mert ők hoznak valódi értéket, írja a Mandiner.
Kül 2021-07-15 | 15:12
Brüsszel legfontosabb dolga: kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt

Brüsszel legfontosabb dolga: kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen a gyermekvédelmi törvény miatt

  • Lehet itt koronavírus-járvány, elbaltázott vakcinabeszerzés, meredeken emelkedő migrációs számok, súlyos gazdasági visszaesés és brutális eladósodás.
  • Mindez nem számít Brüsszelnek.
  • Hogy Magyarországgal packázzanak a pedofilellenes gyermekvédelmi törvény miatt, az nagyon is számít.
Kül 2021-05-19 | 12:56

A német zöldek kancellár-jelöltje "véletlenül" elfelejtette bevallani 25 220 eurónyi jövedelmét 2018 és 2020 között - korábban élesen bírálta azokat a képviselőket, akik ugyanígy lebuktak

  • Annalena Baerbock hol teljes felkészületlenségével, hol azzal lepi meg a német sajtót, hogy "nemzetközi jogászként" hivatkozik saját magára, de alapdiplomát nem szerzett.
  • A képzettségéről és a felkészületlenségéről szóló polémia kísértetisesen hasonlít az egykor Gyurcsánynak tanácsokat adó, később LMP-s, majd Párbeszédes, most pedig 99Mozgalmat alapító Karácsony Gergelyhez.
  • A német zöldek kancellárjelöltjéről szerdán azt derítette ki a német média, hogy elfelejett bevallani 54 500 eurónyi jövedelmet - írja a BILD.
  • Baerbock érvelése is karácsonyi: "véletlenül elfelejtette" szerepeltetni ezeket a jövedelmeket a Bundestagnak benyújtott nyilatkozatában.
Kül 2021-06-28 | 11:48
Ismét késelés Németországban: két sérült

Ismét késelés Németországban: két sérült

  • A támadó elmenekült, nagy erőkkel keresik.
Kül 2021-07-04 | 19:53
Meredek emelkedés a brit fertőzési adatokban, de az oltások működnek

Meredek emelkedés a brit fertőzési adatokban, de az oltások működnek

  • Az Egyesült Királyság újabb 24 248 koronavírusos megbetegedést és 15 további halálesetet jelentett - derül ki a legfrissebb napi adatokból.