Sztella Kiriakídiszt nem Ómolnár vádolja korrupciós botránnyal, hanem a ciprusi számvevőszék

Sztella Kiriakídiszt nem Ómolnár vádolja korrupciós botránnyal, hanem a ciprusi számvevőszék
  • A napokban a HVG - melyet részben Brüsszelből fizetnek direkt támogatások formájában - kizárólag a Bizottság véleményét ismertetve, védelmébe vette Sztella Kiriakídisz uniós biztost, aki a vakcinabeszerzéseket felelős.
  • Ómolnár Miklós újságíró napok óta azt állítja, a ciprusi származású biztos férjének számláján hirtelen 4 millió euró jelent meg.
  • A HVG és a Bizottság tagadását szemléző 444 a tőlük megszokott módon, kritikátlanul állt a brüsszeli Bizottság mellé.
  • Csakhogy közben a német sajtó is Kiriakídisz férjének nyújtott banki kölcsönügyletről és a biztos korábbi egészségügyi szervezetének nyújtott nagylelkű gyógyszergyártó-adományokról cikkezik.

Korrupcióval gyanúsítják Kyriakides oltóanyagügyi biztos férjét - a Panorama információi szerint Stella Kyriakides egészségügyi biztosra nagy nyomás nehezedik, miután hazájában, Cipruson a Számvevőszék jelentést készített. E jelentés szerint férje, Kyiriakos Kyriakides több milliós kölcsönt kapott egy állami banktól, bár a jelentés szerint nem tudott elegendő biztosítékot nyújtani ezekhez. A ciprusi médiajelentések szerint azzal vádolják, hogy kihasználta a helyzetet. Vajon kapott-e a férj előnyöket a felesége politikai pozíciója révén?

A bankot többször is az adófizetők pénzéből kellett megmenteni

A biztos férjének hitelező intézet Ciprus második legnagyobb bankja, a Ciprusi Szövetkezeti Bank, amelyet története során többször kellett megmenteni az adófizetők pénzéből, és amely ciprusi állam tulajdonában van. Mivel a bank többször is nehézségekbe ütközött, a Számvevőszék megvizsgálta, hogy a "politikailag kitett személyek", az úgynevezett PEP-ek milyen üzleteket kötöttek a bankkal. Stella Kyriakides (mint úgynevezett PEP 8) négy, a férjét érintő ügyletben szerepel a jelentésben. Az ügyletek értéke mintegy négymillió euró.

A Számvevőszék jelentése szerint a férjnek nyújtott kölcsönök nyújtása "nagyon problematikusnak" minősül, mivel állítólag nem volt elegendő fedezet. A hiteleket nem biztosították jövedelemmel vagy más ingatlannal. A jelentés szerint továbbá a hitelhatározat indoklását sem rögzítették.

Odysseas Michaelides ciprusi főszámvevő a következőket mondta a Panorámának: "Azért vagyunk ott, hogy tényeket szolgáltassunk, nem pedig azért, hogy politikailag értékeljünk. Minden állampolgár maga döntheti el, hogy az ilyen ügyletek törvényesek-e vagy sem." Az Európai Parlament előtt tett átláthatósági nyilatkozatában Kyriakides valóban azt állította, hogy férje elfoglalt üzletember. "Pénzügyi érdekeltségi nyilatkozata" szerint kilenc különböző cégnél "igazgatói" vagy "elnöki" tisztséget tölt be, de vagyona nincs.

A Maralo cég, amelyre a férje a vitatott kölcsönt kapta, azonban nem szerepel név szerint a 2021 januárjában tett jelenlegi nyilatkozatában, noha a nyilvántartási kivonat szerint a férje ott is "igazgató". "A jelenlegi események fényében tisztázni kell, hogy miért nem jelenik meg a cég" - követeli Sven Giegold zöldpárti európai parlamenti képviselő. A jelentés azonban egy meg nem nevezett céget is felsorol, amelyben a férjének részvényei vannak, ami valószínűleg a Marolót jelenti.

Giegold most nyitottságot és átláthatóságot vár el az uniós biztostól: "Különösen a Korona-válság nehézségei miatt teljes nyilvánosságot kell biztosítani a dolgoknak, és meg kell mondania, hogy volt-e bármilyen befolyása az üzletekre".

A Panorámának adott írásbeli nyilatkozatában Stella Kyriakides azt állítja, hogy "nem volt személyes érintettsége az ügyben". Férje, Kyiriakos Kyriakidis írásos nyilatkozatában pedig kijelentette, hogy az általa érintett ügyletek mindig a szabályozási irányelveken alapultak.

A ciprusi Számvevőszék a korrupció elleni küzdelem egyik legfontosabb független hatóságának számít. Tavaly jelentős szerepet játszott az úgynevezett "aranyvízumokkal" és útlevéleladásokhoz kapcsolódó korrupció leleplezésében.

A Bizottságnak jelenleg is vakcinákat szállító gyógyszeripari vállalatok támogatták Kyriakides szervezetét egy évtizeden át

Hivatalos önéletrajza szerint Kyriakides 2004 és 2006 között a mellrák elleni európai koalíció, az Europa Donna elnöke volt. Átláthatósági nyilatkozata szerint 2019-ig volt a szervezet elnökségi tagja. A "tiszteletbeli pozícióról kinevezésem esetén lemondok, amint elfoglalom hivatalomat a Bizottságban" - teszi hozzá a nyilatkozatban. Csakhogy problémás - jegyzi meg az Epoch Times -, , hogy ezt a nonprofit szervezetet számos gyógyszeripari vállalat, például a Pfizer, a GlaxoSmithKline, a Janssen és a Novartis - amelyek mindegyike COVID-19 vakcinát fejleszt, vagy már gyárt is - szponzorálja.

Ezt bizonyítják mind az European Donna kimutatásai 2009-től, mind a társaságok pénzügyi nyilvántartásai. Ezek szerint a Pfizer 50.000 euróval támogatta az Europa Donna 2019-es éves tervét, de 2009-ben is biztosított 50-99.000 euró közötti összeget a szervezet számára.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-07-28 | 17:10
Szilvásy György, Gyurcsány "sötét lova" nagyon aggódik a lehallgatások miatt

Szilvásy György, Gyurcsány "sötét lova" nagyon aggódik a lehallgatások miatt

  • Mikor ő volt a titokminiszter, lehallgatták a 2006-os tüntetőket, és a Fidesz vezető politikusait.
  • Az általa irányított NBH beengedte az orosz szolgálatok vezetőit, hogy a teljes állományt poligráfos vizsgálatoknak vessék alá.
  • Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori vezetője egyeztetéseket folytatott Potik Tamás olajmaffiózóval, hogy terhelő adatokat gyűjtsenek jobboldali közéleti szereplőkről.
  • Ugyanez a kör a hazai titkosszolgálatokat egy ÁFA-csalási ügybe is belerángatta az Egy-Másért Alapítványon keresztül.
  • A rendszerváltás követő legsötétebb bűnügyben, a számtalan áldozatot követelő cigánygyilkosságok ügyében továbbra is tisztázatlan az akkori titkosszolgálatok szerepe.
  • Most ennek a korszaknak az egyik korifeusa, Szilvásy az ATV-n kifejtette egy mikrofonállványnak, hogy nagyon aggódik.
Botrány 2021-09-27 | 19:12
Bangóné nem cáfolja teljesen a csomagosztást, de szerinte a választók nem erre kíváncsiak

Bangóné nem cáfolja teljesen a csomagosztást, de szerinte a választók nem erre kíváncsiak

  • Az ország legélesebb eszű politikai elemzője választ adott arra, ami régóta foglalkoztatja a tudós elméket.
  • Mint ismert, a BENNFENTES nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, ahol Bangóné segítője csomagot ad a szavazatért cserébe.
  • A képviselő természetesen nekifutásból tagad és perrel fenyegetőzik.
Botrány 2023-02-02 | 11:07
A Momentum percembere (Gelencsér Ferenc) Kijevig szaladt hazát árulni

A Momentum percembere (Gelencsér Ferenc) Kijevig szaladt hazát árulni

  • Séróból megy ez a lila majomnak azt követően, hogy pár napja kiírta a Facebookjára: hazugság, hogy Kijev erőszakkal kényszersorozza a férfiakat.
  • Abszurd hazugságokkal etette a kijevi ukrán sajtót, köztük azzal, hogy a magyar zászlók ukrán eltávolítása a közintézményekről Oroszország érdeke, miközben azt ukrán hivatalosságok tették.
  • Azt is kifejtette, hogy minden, a szomszédos országokba elszakított magyarnak az az érdeke, hogy a környékbeli többségi nemzetek nyelvét beszéljék.
  • "Mert csak egy hazához lehetsz hűséges" - nagy kérdés, ő miért Ukrajnának tett hűségesküt Kijevben.
  • Később egyszerűen leügynöközte az interjúban Orbán Viktor miniszterelnököt.
  • Majd kárhoztatta a nyugdíjemelést és a 13. havi nyugdíjat.
Botrány 2021-09-15 | 10:56
Aranyélet: százmilliós adótartozások és bedöntött cégek a Cseh-családnál

Aranyélet: százmilliós adótartozások és bedöntött cégek a Cseh-családnál

  • Cseh Katka egész politikai pályafutását az állítólagos fideszes korrupció miatti aggodalmaskodásra fűzte fel.
  • Kár, hogy a családi cégek bűzlenek a trükkösen megszerzett uniós millióktól, és a 100 millió feletti adótartozásoktól.
  • És még mindig nem látszik a botránysorozat vége.
Botrány 2021-11-16 | 20:02
Karácsony suttyomban hajléktalanokat költöztetett Csepelre

Karácsony suttyomban hajléktalanokat költöztetett Csepelre

  • A téma a legutóbbi közgyűlésen is szóba került, de Karácsonyt nem érdekleték a helyiek ellenérzései.
  • Fontosabb dolgokkal van elfoglalva: ki kell árúsítania a budapesti ingatlanvagyont.
Botrány 2022-03-24 | 15:16
Exkluzív: a választásokig mindenképpen eladták volna Karácsonyék a Városházát

Exkluzív: a választásokig mindenképpen eladták volna Karácsonyék a Városházát

  • Erről Csák Imre, a Városháza-gate koronatanúja beszélt egy interjúban.
  • A Csák által hozott amerikai és arab befektetőktől Berki Zsolt, a Városháza jutalékos embere előre elkért kétmilliárd forintot.
  • Ez annyira pofátlan húzás volt, hogy a potenciális vevőjelöltek inkább elálltak az üzlettől.
Botrány 2021-05-24 | 09:40
Karácsony a két hetes nyelvvizsga és nyelvtudás-botránya után benyögte, csak azért nem tud angolul, mert diszlexiás volt, de kinőtte

Karácsony a két hetes nyelvvizsga és nyelvtudás-botránya után benyögte, csak azért nem tud angolul, mert diszlexiás volt, de kinőtte

  • Először azt állította, van középfokú nyelvvizsgája, később kiderült, hogy nincsen
  • Majd az ATV-ben azzal magyarázkodott, neki "hiperpasszív" angol nyelvtudása van.
  • Most ott tartunk, hogy a Telex elnevezésű ellenzéki propagandakiadványnak a Főpolgármester azt a magyarázatot adta, egykori angoltanára szerint diszelxiás volt, ám azóta kinőtte.
  • Kérdés, azóta miért nem tanult meg angolul.