8 millió eurós bevétel pályázat nélkül - Tirolban szeptembertől egy frissen alapított cég végezte a PCR-tesztek felét

8 millió eurós bevétel pályázat nélkül - Tirolban szeptembertől egy frissen alapított cég végezte a PCR-tesztek felét
 • 2020-ban egy bécsi, súlyos testi sértés és csalás miatt vád alatt álló urológus által frissen alapított vállalkozás nyerte el Tirol PCR-tesztjeinek felét, 8 millió eurót kasszírozva ezzel.
 • Sem az osztrák kormány, sem a vizsgálatokkal megbízott vállalat nem közöl részleteket a hamisított PCR-tesztek vizsgálati eredményeiről.
 • Az állítólagos minőségellenőrzésekre való hivatkozások valótlanok és ellenőrizhetetlenek.
 • A botrány hatására Tirol tartományi főnöke kormányátalakításba fogott.

 

Innsbruck - A nyolcmillió eurós megbízást 2020 szeptemberében pályázat nélkül ítélték oda a HG Labtrucknak, a Ralf Herwig bécsi urológus által ugyanakkor alapított cégnek. Korábban a tiroli laboratóriumok megosztották egymás között ezt a munkát. 2020 szeptembere óta azonban a HG Labtruck végezte el Tirolban a 430 000 PCR-vizsgálat több mint felét, és ezzel 8 millió eurót kasszírozott pályáztatás nélkül.

A Fritz Listája elnevezésű tartományi párt egy parlamenti kérdés során vetette fel ezt a kérdést, és most súlyos vádakat fogalmaz meg, ahogy azt Andrea Haslwanter-Schneider, a párt elnöke is kifejtette: "Virológus helyett egy urológust bíztak meg, aki ellen Bécsben súlyos testi sértés és súlyos csalás miatt is büntetőeljárás folyik. Különösen azért veszélyes ez, mert az sem világos, hogy a HG Pharma által elvégzett tesztek egyáltalán érvényesek-e." Sem az állam, sem a vállalat nem akart válaszolni arra, hogy melyik laboratóriumi orvos végzi a vizsgálatokat. A megkeresésekre a vállalat nem válaszol.

Kétségek a vizsgálatok megalapozottságával kapcsolatban

Dorothee van Laer, az Innsbrucki Orvosi Egyetem neves virológusa is megerősítette a STANDARD-nak, hogy heteken át sikertelenül próbálta kideríteni, ki végezte a vizsgálatokat a HG Labtrucknál. Ezért kételkedik a vállalatnál végzett munka minőségében is, így rövid idő után megszakította velük az együttműködést. Általánosságban Dorothee van Laer azt mondja, hogy Ausztriában nagy hiányosságok vannak a laboratóriumok minőségellenőrzése terén: "Bárki végezhet diagnosztikát, függetlenül attól, hogy milyenek a minőségi követelményei". A tanúsítványokat és akkreditációs számokat, amelyekből következtetni lehet az elvégzett munka minőségére, hiába keresik az olyan laboratóriumokban, mint a HG Labtruck. A STANDARD kérésére Tirol tartomány, sem a vállalat nem tudta megmutatni ezeket.

A helyzetet azonban tovább súlyosbította az Egészségügyi Minisztérium tavaly kiadott rendelete. A járványügyi törvényt kibővítették a 28c. paragrafussal, ami azt jelenti, hogy ettől kezdve nemcsak a szakorvosok által vezetett humán egészségügyi intézmények végezhetnek vizsgálatokat - legyen az PCR vagy antigén -, hanem a "természettudományos intézmények" is. Mindazonáltal továbbra is érvényes, hogy a PCR-vizsgálatokat laboratóriumi orvosnak kell elvégeznie. És pontosan ez a HG Labtruck esetében továbbra sem világos.

Magyarázkodásban az osztrák állam

Az ország részéről kedden azzal próbálták indokolni a Herwigs HG Labtruck megbízását, hogy három minőségi vizsgálatot is elvégeztek. Egyszer maga a tartományi egészségügyi igazgatóság a megbízás előtt, egyszer a Med-Uni Innsbruck belgyógyászati tanszéke 2020 novemberében, egyszer pedig az Osztrák Minőségbiztosítási és Szabványosítási Társaság (Öquasta) 2021 februárjában.

A tiroli egészségügyi igazgatóság volt az az intézmény, amely már korábban megállapította, hogy a híres ischgl-i Kitzloch esetében nem áll fenn a koronafertőzés veszélye. A Med-Uni Innsbruck és a tiroli klinikák határozottan tagadják, hogy ilyen ellenőrzést végeztek volna. Valójában a Med-Uni egyik alkalmazottja, aki szabadúszóként engedélyt kapott arra, hogy mellékállásban dolgozzon, szabadidejében magánúton "ellenőrizte" a vállalat laboratóriumi teherautóját. Az Öquasta pedig nem mondhat semmit a tevékenységéről a médiának.

Közben hamis vizsgálati eredményeket is vizsgálnak

Tirol időközben elismerte, hogy Herwig laboratóriumának nehézségei voltak a mutációs minták elemzésével. Eddig legalább 24 hamis elemzésről beszélnek március 8. és április 24. között. Az Ages viszont mintegy 50 hamis pozitív eredményről számolt be ebben az összefüggésben. Az állam utalát arra, e vizsgálatokat tovább folytatják. Tirol az Egészségügyi Minisztériumra is próbál hivatkozni, amely Herwig bécsi HG Pharma cégét a PCR-vizsgálatokat végző laboratóriumok listáján tünteti fel. Ott azonban nagyon könnyű szerepelni, ehhez egy e-mail és egy kérdőív kitöltése elegendő. Kérdésre a minisztérium viszont nem árulhatja el, hogy az urológus Herwig kit nevezett meg orvosszakértőként. 

Jó kapcsolatok Kitzbühelben: haverok, sógorok, komák

Az még mindig nem világos, hogyan jutott a bécsi Herwig a jövedelmező tiroli szerződéshez. Nagyon jó kapcsolata van azonban a Kitzbühel régióban, és 2016 óta aktív ott Stanglwirt fia, Richard Hauser által vezetett Kitzbühel Country Clubban, mint a celluláris energia szakértője és urológus. Hauser tagja a Tiroler Adlerrunde-nak is, amely az ÖVP-vel kapcsolatos befolyásos tiroli vállalkozók szövetsége.

Herwig sógora a kitzbüheli rendezvényszervező Hanspeter Rass. Amikor megkérdezték, tagadta, hogy bármi köze lenne sógora vállalkozásaihoz. Kicsit később azonban bevallotta, hogy a HG Labtruck mobil tesztlaboratóriumaival járja Tirolt. Online üzleti profilján munkakörként "Manager at HG Pharma" szerepel.

Elérte a tartományi kormányt a botrány

Platter kormányzó átalakítja a helyi kormányt, Bernhard Tilg és Patrizia Zoller-Frischauf tartományi tanácsosok már le is mondtak a botrány következtében, és az utódaikat is kinevezték. Az állami sajtószolgálaton keresztül Bernhard Tilg ÖVP-s regionális egészségügyi tanácsos jelentette be lemondását. Az UMIT egyetem professzoraként tér vissza, ahol a politikába történő belépése előtt rektorként dolgozott. A tiroli ÖVP-t ismerők azt feltételezték, hogy Günther Platter kormányzó legkésőbb majd ősszel alakítja át tartományi kormányát. Aztán az események eszkallálták a helyzetet.

Nem sokkal később Patrizia Zoller-Frischauf ÖVP-s gazdasági tartományi tanácsosnő "személyes nyilatkozatban" közölte, hogy a tartományi parlamentbe vált. Platterrel már az ciklus elején megbeszélték, hogy ezt a lépést a félidőben megteszi, de a korona-válság miatt ez késett. Zoller-Frischauf és Tilg évek óta ingatag jelölteknek számítottak a Platter-csapatban, amelyhez a 2008-as kormányzói kinevezése óta tartoztak. A Tilgre nehezedő nyomás azonban különösen nagy lett a tavalyi ischgl-i hotspot-katasztrófát követően.

A veteránok lemondása tehát nem a semmiből jött, az időzítés azonban meglepő. És valószínűleg nem véletlen, hogy ez egy olyan napon történik, amikor Tirol tartomány egyre inkább magyarázatra szorul egy PCR-laboratórium - a HG Labtruck - miatt, amely szeptember óta az összes koronavizsgálat felét elemezte az államban, és ezért pályázat nélkül több mint 8 millió eurót gyűjtött be. A DER STANDARD beszámolója szerint a céget azzal gyanúsítják, hogy a szükséges szakmai alapok hiányában dolgozott. Az ügy kedden tovább eszkalálódott.

A párton belül az emberek láthatóan nem voltak felkészülve az események fordulatára. "Engem is meglepett" - magyarázta a KURIER-nek adott interjúban Christoph Walser, a tiroli kereskedelmi kamara elnöke Zoller-Frischauf lemondását, aki éppen egy Platter által rövid időn belül összehívott találkozóra tartott.

Az elmúlt napokban a tartományi parlament elsősorban a HG Labtruck-ügyével foglalkozott, amelyben Ralf Herwig bécsi urológus érintett. Először is a pályázat nélküli munka miatt. A szabványjelentés azonban felveti azt a kérdést is, hogy a vállalkozás rendelkezett-e egyáltalán a laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges technikai feltételekkel. Ehhez ugyanis szükség lenne egy laboratóriumi orvosra, akit Herwig Augsburgban talált, de aki állítólag soha nem dolgozott a Labtruckkal. "Ez újdonság számomra" - mondta Herwig a KURIER-nek a látszólag nem létező partnerséggel kapcsolatban. Az urológus azt is megkérdőjelezi, hogy "egyáltalán szükség van-e labororvosra". Ezt tisztázni kell - mondja.

"Vannak azonban más, nálunk dolgozó orvosok, akik helyettesíthetnék őt." Herwigot magát az orvosi kamara jelenleg eltiltotta a praxisának gyakorlásától. Pénteken bírósági tárgyaláson kell felelnie, mert állítólag rosszul kezelte a betegeket.

(A DER STANDARD ÉS A KURIER NYOMÁN.)

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-08-03 | 20:10
Pár nappal ezelőtt öngyilkosságot kísérelt meg a pedofil képek miatt letartóztatott jobbikos?

Pár nappal ezelőtt öngyilkosságot kísérelt meg a pedofil képek miatt letartóztatott jobbikos?

 • A BENNFENTES úgy értesült, pár nappal ezelőtt öngyilkosságot kísérelt meg a pedofil pornográf felvételek miatt letartóztatott jobbikos Horváth László.
Botrány 2021-08-04 | 15:06
Habzsidőzsi: egy magyar átlagfizetésébe került Tüttő tengeri lovaglása egy alkalommal

Habzsidőzsi: egy magyar átlagfizetésébe került Tüttő tengeri lovaglása egy alkalommal

 • Közben főnöke, Karácsony Gergely azzal kampányol, ő majd a kiváltságos 1 százalék helyett a többséget, a 99 százalékot képviseli.
 • Ehhez minden jel szerint megfelelő munkatársakat választott.
 • A budapesti vagyonkezelésért felelős főpolgármester-helyettes - ha csak egyetlen alkalommal lovagolt a habokban - 216 000 forintot költött a görög tengernél a lovaglós hobbyjára.
Botrány 2021-06-26 | 19:59
A bécsi "Aréna": eddig légvár, de csak a személyzet már 1 860 000 euróba került

A bécsi "Aréna": eddig légvár, de csak a személyzet már 1 860 000 euróba került

 • Három ügyvezető három asszisztenssel visz egy olyan projektet Bécsben, amely jelenleg is csak "értékelési fázisban" van.
 • Közel kétmillió eurót azonban már eltapsoltak bér- és egyéb költségekre.
 • A tervezett építési költségek is folyamatosan emelkednek: az eredetileg tervezett 250 millió euró helyett már 740 millióról szólnak a hírek.
 • A vörös Bécs az utóbbi években is produkált egy ilyen építkezést, akkor a KH Nord [északi kórház] költségei emelkedtek meg 480 millió euróról 1,3 milliárd euróra.
Botrány 2021-08-10 | 20:20
A 24.hu május 21-én osztotta meg februári cikkét egy perről, amelyben Márki-Zay Péterék is érintettek - az írás szerint a felelősségre vont szülők Márki-Zay feleségét hibáztatták gyermekük elvesztése miatt

A 24.hu május 21-én osztotta meg februári cikkét egy perről, amelyben Márki-Zay Péterék is érintettek - az írás szerint a felelősségre vont szülők Márki-Zay feleségét hibáztatták gyermekük elvesztése miatt

 • A szövevényes és bonyolult történet messzire nyúlik vissza: az otthonszüléssel foglalkozó Te Szülésed kft. ügyvezetője és tulajdonosa 2011-től Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester volt, a felesége pedig szülésznőként dolgozott a családi vállalkozásban.
 • 2015-ben 8 hetesen elhunyt egy baba, mert agyvérzést kapott annak következtében, hogy születését követően nem kapta meg az ilyenkor előírt K-vitamint. A K-vitamin első adagját közvetlenül a születéskor, a másodikat az első vizsgálat alkalmával kell beadni.
Botrány 2021-10-01 | 19:53
Újraszámlálás: az épphogy vesztes DK-s jelöltek furcsának tartják az utolsó perces momentumos győzelmeket

Újraszámlálás: az épphogy vesztes DK-s jelöltek furcsának tartják az utolsó perces momentumos győzelmeket

 • Budafokon és Baján is újraszámlálást kértek az alig vesztes jelöltek.
 • Mindkét körzetben a Momentum jelöltje nyerte a baloldali előválasztást az online szavazatok segítségével.
Botrány 2021-07-25 | 10:14
Hatszázmilliós éves árbevétel - a Cseh-családnak bejött a nyomda-biznisz

Hatszázmilliós éves árbevétel - a Cseh-családnak bejött a nyomda-biznisz

 • Családi cégháló markolt fel több mint 4,7 milliárd forintnyi uniós támogatást Cseh Katalin esetében.
 • A momentumos politikus már el is ismerte, hogy ő is nyújtott be EU-s pályázatot a családi céget vezetve.
 • Bohár Dániel legújabb Facebook-videója bemutatja: évi 600 millió forint árbevétellel operált a Cseh-család cége.
 • Az is kiderült, nem ez az első botrány a Pannónia Nyomda Kft. körül.
Botrány 2021-05-31 | 15:25
Soros pénzét kaszálták a járványon, II. rész - ismeretlen, konferenciaszervezéssel, arculattervezéssel, marketinggel foglalkozó vállalkozás 247 milliót szakított a Főváros 2020-as maszkbeszerzésén

Soros pénzét kaszálták a járványon, II. rész - ismeretlen, konferenciaszervezéssel, arculattervezéssel, marketinggel foglalkozó vállalkozás 247 milliót szakított a Főváros 2020-as maszkbeszerzésén

 • A BENNFENTES utánajárt, kik szállítottak maszkokat és teszteket a koronavírus-járvány alatt a Fővárosnak.
 • Többek között ismeretlen, konferenciaszervezéssel, arculattervezéssel, marketinggel foglalkozó cégre bukkantunk, amely hatalmas megrendelést kapott a Karácsony vezette Budapesttől.
 • 2020. március 30-án a Fővárosi Önkormányzat a Business Rally Hungary Kft.-vel kötött adásvételi szerződést 1,5 millió sebészeti maszk beszerzésére.
 • Az 1,5 millió sebészeti maszkot 247 500 000 Ft + ÁFA áron szállította le a Business Rally Kft.
 • A gáláns pénzszórást Soros György 3,5 millió dolláros adománya, és a Fővárosi Önkormányzat 500 millió forintos önrésze fedezte.
 • A fővárosi maszk- és tesztmutyit ismertető cikkorozat II. része.
Botrány 2021-11-23 | 11:52
Bajnai Gordon tájékoztatta üzletfeleit a fővárosi jutalékos rendszerről

Bajnai Gordon tájékoztatta üzletfeleit a fővárosi jutalékos rendszerről

 • Karácsony Gergely bizalmasa, Magyarország egykori kormányfője arról beszél egy friss hangfelvételen, hogy a hatpárti koalíció egy menedzsment-probléma.
 • Mégpedig azért, mert ha valaki kiszagol egy üzletet vagy egy dealt közülük, akkor be akar ékelődni a folyamatba, hogy a maga jutalékát megszerezze.
 • Bajnai ehhez hozzáteszi, hogy sok cápa kering a tóban.
 • Beszélgetőpartnere leszögezi: nem akar hatfelé "beszélgetni", ez egy óvatos jelzés lehet arra, hogy nem akar hatfelé fizetni a Városháza körül formálódó ügyletben.
 • Majd megállapodnak abban, hogy ezt Tordai Csabának, Karácsony jogi bizalmasának kellene intéznie, hogy ne így legyen.