8 millió eurós bevétel pályázat nélkül - Tirolban szeptembertől egy frissen alapított cég végezte a PCR-tesztek felét

8 millió eurós bevétel pályázat nélkül - Tirolban szeptembertől egy frissen alapított cég végezte a PCR-tesztek felét
  • 2020-ban egy bécsi, súlyos testi sértés és csalás miatt vád alatt álló urológus által frissen alapított vállalkozás nyerte el Tirol PCR-tesztjeinek felét, 8 millió eurót kasszírozva ezzel.
  • Sem az osztrák kormány, sem a vizsgálatokkal megbízott vállalat nem közöl részleteket a hamisított PCR-tesztek vizsgálati eredményeiről.
  • Az állítólagos minőségellenőrzésekre való hivatkozások valótlanok és ellenőrizhetetlenek.
  • A botrány hatására Tirol tartományi főnöke kormányátalakításba fogott.

 

Innsbruck - A nyolcmillió eurós megbízást 2020 szeptemberében pályázat nélkül ítélték oda a HG Labtrucknak, a Ralf Herwig bécsi urológus által ugyanakkor alapított cégnek. Korábban a tiroli laboratóriumok megosztották egymás között ezt a munkát. 2020 szeptembere óta azonban a HG Labtruck végezte el Tirolban a 430 000 PCR-vizsgálat több mint felét, és ezzel 8 millió eurót kasszírozott pályáztatás nélkül.

A Fritz Listája elnevezésű tartományi párt egy parlamenti kérdés során vetette fel ezt a kérdést, és most súlyos vádakat fogalmaz meg, ahogy azt Andrea Haslwanter-Schneider, a párt elnöke is kifejtette: "Virológus helyett egy urológust bíztak meg, aki ellen Bécsben súlyos testi sértés és súlyos csalás miatt is büntetőeljárás folyik. Különösen azért veszélyes ez, mert az sem világos, hogy a HG Pharma által elvégzett tesztek egyáltalán érvényesek-e." Sem az állam, sem a vállalat nem akart válaszolni arra, hogy melyik laboratóriumi orvos végzi a vizsgálatokat. A megkeresésekre a vállalat nem válaszol.

Kétségek a vizsgálatok megalapozottságával kapcsolatban

Dorothee van Laer, az Innsbrucki Orvosi Egyetem neves virológusa is megerősítette a STANDARD-nak, hogy heteken át sikertelenül próbálta kideríteni, ki végezte a vizsgálatokat a HG Labtrucknál. Ezért kételkedik a vállalatnál végzett munka minőségében is, így rövid idő után megszakította velük az együttműködést. Általánosságban Dorothee van Laer azt mondja, hogy Ausztriában nagy hiányosságok vannak a laboratóriumok minőségellenőrzése terén: "Bárki végezhet diagnosztikát, függetlenül attól, hogy milyenek a minőségi követelményei". A tanúsítványokat és akkreditációs számokat, amelyekből következtetni lehet az elvégzett munka minőségére, hiába keresik az olyan laboratóriumokban, mint a HG Labtruck. A STANDARD kérésére Tirol tartomány, sem a vállalat nem tudta megmutatni ezeket.

A helyzetet azonban tovább súlyosbította az Egészségügyi Minisztérium tavaly kiadott rendelete. A járványügyi törvényt kibővítették a 28c. paragrafussal, ami azt jelenti, hogy ettől kezdve nemcsak a szakorvosok által vezetett humán egészségügyi intézmények végezhetnek vizsgálatokat - legyen az PCR vagy antigén -, hanem a "természettudományos intézmények" is. Mindazonáltal továbbra is érvényes, hogy a PCR-vizsgálatokat laboratóriumi orvosnak kell elvégeznie. És pontosan ez a HG Labtruck esetében továbbra sem világos.

Magyarázkodásban az osztrák állam

Az ország részéről kedden azzal próbálták indokolni a Herwigs HG Labtruck megbízását, hogy három minőségi vizsgálatot is elvégeztek. Egyszer maga a tartományi egészségügyi igazgatóság a megbízás előtt, egyszer a Med-Uni Innsbruck belgyógyászati tanszéke 2020 novemberében, egyszer pedig az Osztrák Minőségbiztosítási és Szabványosítási Társaság (Öquasta) 2021 februárjában.

A tiroli egészségügyi igazgatóság volt az az intézmény, amely már korábban megállapította, hogy a híres ischgl-i Kitzloch esetében nem áll fenn a koronafertőzés veszélye. A Med-Uni Innsbruck és a tiroli klinikák határozottan tagadják, hogy ilyen ellenőrzést végeztek volna. Valójában a Med-Uni egyik alkalmazottja, aki szabadúszóként engedélyt kapott arra, hogy mellékállásban dolgozzon, szabadidejében magánúton "ellenőrizte" a vállalat laboratóriumi teherautóját. Az Öquasta pedig nem mondhat semmit a tevékenységéről a médiának.

Közben hamis vizsgálati eredményeket is vizsgálnak

Tirol időközben elismerte, hogy Herwig laboratóriumának nehézségei voltak a mutációs minták elemzésével. Eddig legalább 24 hamis elemzésről beszélnek március 8. és április 24. között. Az Ages viszont mintegy 50 hamis pozitív eredményről számolt be ebben az összefüggésben. Az állam utalát arra, e vizsgálatokat tovább folytatják. Tirol az Egészségügyi Minisztériumra is próbál hivatkozni, amely Herwig bécsi HG Pharma cégét a PCR-vizsgálatokat végző laboratóriumok listáján tünteti fel. Ott azonban nagyon könnyű szerepelni, ehhez egy e-mail és egy kérdőív kitöltése elegendő. Kérdésre a minisztérium viszont nem árulhatja el, hogy az urológus Herwig kit nevezett meg orvosszakértőként. 

Jó kapcsolatok Kitzbühelben: haverok, sógorok, komák

Az még mindig nem világos, hogyan jutott a bécsi Herwig a jövedelmező tiroli szerződéshez. Nagyon jó kapcsolata van azonban a Kitzbühel régióban, és 2016 óta aktív ott Stanglwirt fia, Richard Hauser által vezetett Kitzbühel Country Clubban, mint a celluláris energia szakértője és urológus. Hauser tagja a Tiroler Adlerrunde-nak is, amely az ÖVP-vel kapcsolatos befolyásos tiroli vállalkozók szövetsége.

Herwig sógora a kitzbüheli rendezvényszervező Hanspeter Rass. Amikor megkérdezték, tagadta, hogy bármi köze lenne sógora vállalkozásaihoz. Kicsit később azonban bevallotta, hogy a HG Labtruck mobil tesztlaboratóriumaival járja Tirolt. Online üzleti profilján munkakörként "Manager at HG Pharma" szerepel.

Elérte a tartományi kormányt a botrány

Platter kormányzó átalakítja a helyi kormányt, Bernhard Tilg és Patrizia Zoller-Frischauf tartományi tanácsosok már le is mondtak a botrány következtében, és az utódaikat is kinevezték. Az állami sajtószolgálaton keresztül Bernhard Tilg ÖVP-s regionális egészségügyi tanácsos jelentette be lemondását. Az UMIT egyetem professzoraként tér vissza, ahol a politikába történő belépése előtt rektorként dolgozott. A tiroli ÖVP-t ismerők azt feltételezték, hogy Günther Platter kormányzó legkésőbb majd ősszel alakítja át tartományi kormányát. Aztán az események eszkallálták a helyzetet.

Nem sokkal később Patrizia Zoller-Frischauf ÖVP-s gazdasági tartományi tanácsosnő "személyes nyilatkozatban" közölte, hogy a tartományi parlamentbe vált. Platterrel már az ciklus elején megbeszélték, hogy ezt a lépést a félidőben megteszi, de a korona-válság miatt ez késett. Zoller-Frischauf és Tilg évek óta ingatag jelölteknek számítottak a Platter-csapatban, amelyhez a 2008-as kormányzói kinevezése óta tartoztak. A Tilgre nehezedő nyomás azonban különösen nagy lett a tavalyi ischgl-i hotspot-katasztrófát követően.

A veteránok lemondása tehát nem a semmiből jött, az időzítés azonban meglepő. És valószínűleg nem véletlen, hogy ez egy olyan napon történik, amikor Tirol tartomány egyre inkább magyarázatra szorul egy PCR-laboratórium - a HG Labtruck - miatt, amely szeptember óta az összes koronavizsgálat felét elemezte az államban, és ezért pályázat nélkül több mint 8 millió eurót gyűjtött be. A DER STANDARD beszámolója szerint a céget azzal gyanúsítják, hogy a szükséges szakmai alapok hiányában dolgozott. Az ügy kedden tovább eszkalálódott.

A párton belül az emberek láthatóan nem voltak felkészülve az események fordulatára. "Engem is meglepett" - magyarázta a KURIER-nek adott interjúban Christoph Walser, a tiroli kereskedelmi kamara elnöke Zoller-Frischauf lemondását, aki éppen egy Platter által rövid időn belül összehívott találkozóra tartott.

Az elmúlt napokban a tartományi parlament elsősorban a HG Labtruck-ügyével foglalkozott, amelyben Ralf Herwig bécsi urológus érintett. Először is a pályázat nélküli munka miatt. A szabványjelentés azonban felveti azt a kérdést is, hogy a vállalkozás rendelkezett-e egyáltalán a laboratóriumi vizsgálatokhoz szükséges technikai feltételekkel. Ehhez ugyanis szükség lenne egy laboratóriumi orvosra, akit Herwig Augsburgban talált, de aki állítólag soha nem dolgozott a Labtruckkal. "Ez újdonság számomra" - mondta Herwig a KURIER-nek a látszólag nem létező partnerséggel kapcsolatban. Az urológus azt is megkérdőjelezi, hogy "egyáltalán szükség van-e labororvosra". Ezt tisztázni kell - mondja.

"Vannak azonban más, nálunk dolgozó orvosok, akik helyettesíthetnék őt." Herwigot magát az orvosi kamara jelenleg eltiltotta a praxisának gyakorlásától. Pénteken bírósági tárgyaláson kell felelnie, mert állítólag rosszul kezelte a betegeket.

(A DER STANDARD ÉS A KURIER NYOMÁN.)

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-10-01 | 18:22
Eltűnt a minden ősi szakmához közel került, offshore botrányba gabalyodó DK-s exjelölt Facebook-oldala

Eltűnt a minden ősi szakmához közel került, offshore botrányba gabalyodó DK-s exjelölt Facebook-oldala

  • Ráczné Földi Judit nem viselte jól, hogy kiderültek offshoreos ügyletei, és a baloldali előválasztáson is leszavazták az emberek.
Botrány 2022-03-01 | 14:40
A vallomás szerint újabb szocialista tartotta a markát a kenőpénzért

A vallomás szerint újabb szocialista tartotta a markát a kenőpénzért

  • Baja Ferenc, a szocialisták régi embere is tartotta a markát a zsetonért.
Botrány 2021-09-08 | 19:51
Gyurcsány egyik katonája rátámadott a Józsefvárosi Fidesz alelnökére

Gyurcsány egyik katonája rátámadott a Józsefvárosi Fidesz alelnökére

  • Egy baloldali aktivista durván szidalmazta és megtámadta Soós Györgyöt, a Józsefvárosi Fidesz alelnökét hétfőn a budapesti Harminckettesek terén.
Botrány 2021-09-25 | 14:49
Hangfelvétel: ajándékcsomagot osztogatnak az előválasztóknak, ha az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikóra és Karácsony Gergelyre szavaznak

Hangfelvétel: ajándékcsomagot osztogatnak az előválasztóknak, ha az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikóra és Karácsony Gergelyre szavaznak

  • Ez már a sokadik csalásgyanús eset az előválasztáson: egy hangfelvétel szerint csomagokat osztogatnak Püspökladányban az embereknek, hogy Bangónéra, és az MSZP miniszterelnök-jelöltjére, vagyis Karácsony Gergelyre szavazzanak.
  • A képviselőnőről köztudott, hogy közel 20 év fővárosi politizálás után kullogott haza szülőföldjére, miután Csepelen kikapott egyéni jelöltként.
  • Ahogyan az is ismert, nem ez az első botránya: korábban lepatkányozta a fideszes választókat, 2004 decemberében pedig plakátarca volt a határon túli magyarok ellen uszító gyurcsányi kampánynak.
  • A BENNFENTES a héten megírta: Ózdon az MSZP-s gyanú szerint a Jobbik által felbérelt roma nehézfiúk akadályozták, hogy az előválasztók az MSZP-s jelöltre szavazzanak.
  • Jobbikos médiumok szerint viszont 2 000 forintot ígértek az MSZP-sek a romáknak egyetlen szavazatért Ózdon.
  • A narancs.hu értesülései szerint Miskolcon a DK szervezetten, autókkal szállította a szavazókat az előválasztási sátorhoz, ahol Dobrevre kellett volna szavazniuk, szintén 2 000 forintos tarifáért.
  • Pestszentlőrincen pedig 5000 forintos karácsonyi ajándékutalványt ígérgettek az időseknek, ha elmennek szavazni az előválasztásra, és a DK-s önkormányzattól kiküldtek egy Kunhalmi Ágnest lejárató emailt.
  • És ott van még a szerda éjszaka az M3-as autópályán totálkárosra tört fekete luxus kupé BMW esete, melyből előválasztási szavazólapok és nagy mennyiségű készpénz került elő.
Botrány 2021-07-16 | 11:30
Karácsony a dugókkal nem bír leszámolni, ezért toporzékolva hazudozik tovább

Karácsony a dugókkal nem bír leszámolni, ezért toporzékolva hazudozik tovább

  • Miután a miniszterelnök bejelentette, hogy augusztus 1-től elérhető a 3. oltás, Karácsonynak 2 órába telt reagálni kedvenc munkahelyén, a Facebookon.
  • Továbbra is hazudozik a védettségről, és toporzékolva követelőzik.
Botrány 2021-09-08 | 11:24
Lófejjel üzengetés Zuglóban: Hadházy nem felelős

Lófejjel üzengetés Zuglóban: Hadházy nem felelős

  • A zuglói ejtőernyőst támogató Kétfarkú Kutya Párt lófejjel ábrázolta az MSZP-s Tóth Csabát.
  • Elvileg a pártok megegyeztek egy közös etikai nyilatkozatban, hogy egymás jelöltjeit nem támadják személyükben.
  • A baloldali választási bizottság kimondta, Hadházy nem felelős az őt támogató MKKP akciójáért.
Botrány 2021-09-08 | 14:16
Egy utcányi busz a dugóban vesztegel, de Karácsonyék azt tanácsolják, utazzunk tömegközlekedéssel

Egy utcányi busz a dugóban vesztegel, de Karácsonyék azt tanácsolják, utazzunk tömegközlekedéssel

  • Karácsonyék inkompetenciája egyetlen képben.
  • Számoljunk együtt! Vajon mennyi károsanyagot bocsát ki Karácsony miatt ez a rengeteg dugóban veszteglő busz?
  • Közben a Főpolgármester tanácsokat osztogat, azt mondja, válasszuk a tömegközlekedést az autós közelekdés helyett.
  • Minek? Hogy így is, úgy is a dugóban vesztegeljen mindenki?
  • Karácsonyék lassan szénmonoxidba és nitrogén-dioxidba fullasztják Budapestet.