A Soros-hálózat megbízható újságíró-katonája a dollármédiának panaszkodott: olyan a hangulat idehaza, mint a Rákosi-korban

A Soros-hálózat megbízható újságíró-katonája a dollármédiának panaszkodott: olyan a hangulat idehaza, mint a Rákosi-korban
 • A BBC-tudósítója, Nick Thorpe az évindító Orbán-sajtótájékoztatón azzal vetette észre magát, hogy kissé összefüggéstelenül beszélve arra buzdította a miniszterelnököt, adjon neki interjút.
 • Orbán biztosította a kissé egzaltált Nick Thorpe-ot, hogy ha nem párbajozni kell egymással és minősítő kérdésekre válaszolva harcolni, hanem a megértés vágya hajtja az újságírót, akkor örömmel ad neki interjút.
 • Most a Telex kapta mikrofonvégre a BBC újságíróját, aki szerint Magyarországon a Rákosi-időket idéző hangulat uralkodik.

A Telex készített egy hosszabb interjút Nick Thorpe-pal, a BBC magyarországi tudósítójával politikáról, újságírásról és arról, hogy mit jelent a közszolgálatiság. Csakhogy egy óvatlan elszólás miatt egy ideje tudható: Nick Thorpe az Amnesty International egykori vezetője szerint az az újságíró, akinek csak szólni kellett. "Csak szólni kellett neki, hogy hé, figyelj csak, Nick, van itt valami, ami érdekelhet téged" - mondta róla Jeney Orsolya, az AI korábbi vezetője. Az abszurd rákosizást és lelepleződést Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője azzal kommentálta a Facebookon, hogy "Ennyit a függetlenobjektívekről". Zila János elemző szerint az újságíró hitelességét mélységesen aláássá az a tény, hogy a dollármédia néven ismert ügy egyik főszereplője.

"Az újságíró szerint Orbán Viktor sajtótájékoztatói inkább cirkuszra és színházra hasonlítanak, mégis úgy érzi, a miniszterelnök örül a komoly kérdéseknek. Legutóbb 2008-ban beszéltek hosszabban, akkor Orbán off the record elmondta neki, hogyha nyernek, ki kell rúgni 12 ezer embert az állami hivatalokból" –  olvasható a Telexes videóinterjú leírásában.

Abban a Telexben, amely egyébként szintén a dollármédia-ügy szereplője - mint ismert, több százmilliónyi támogatást kapott a baloldal érdekeit kiszolgáló lap nemrégiben az Egyesült Államokból "képzésre". Vagyis a Soros-univerzum dollárokkal finanszírozott "meghíbzható" újságírója, a dollárokkal szintén kitömött dollármédiának panaszkodott - kör körbeért.

Ez a kirúgás-sorozat egyébként nem történt meg a 2010-es kormányváltás után, másrészt ha már BBC és újságírói, közszolgálati etikai elvek, akkor azt érdemes megjegyezni, hogy az off the record elhangzott mondatokat nem illik idézni senkitől, mert ezek a mondatok nem véletlenül hangzottak el mikrofonon kívül. Ezt egy olyan nagyágyúnak, mint Nick Thorpe, tudnia kellene, és be is kellene tartania.

Nick Thorpe azonban nem csak a BBC-nek megbízható munkatársa, hanem a Soros-hálózatnak is.

Jeney Orsolya, a Soros-féle Amnesty International korábbi igazgatója arról beszélt egy Skype-interjúban, miként próbálják rávenni a külföldi sajtót, hogy a jogvédő szervezetek szája íze szerint írjanak bizonyos témákról.

"Ha a külföldi média képviselői érkeznek Magyarországra, akkor kvázi VIP-személyekként kezeljük őket, különleges bánásmódot kapnak. Alapvető dolog például, hogy elmegyünk velük villásreggelizni, de ha kiadunk egy jelentést, akkor is megetetjük őket. Nagyobb valószínűséggel írják meg ezeket a dolgokat, ha van egy ilyen kommunikációs csomag"  – fogalmazott. 

Az egykori igazgató beszélt Nick Thorpe-pal, a BBC közép-európai tudósítójával folytatott együttműködéséről is.

"Csak szólni kellett neki, hogy hé, figyelj csak, Nick, van itt valami, ami érdekelhet téged" – idézte fel.
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője a Facebook-oldalán osztotta meg Jeney föntebb idézett értékelését Nick Thorpe-ról.

Az elemzőintézet főigazgatója azt írta Jeneyt idézve, "Csak szólni kellett neki, hogy hé, figyelj csak, Nick, van itt valami, ami érdekelhet téged - ezt mondta az Amnesty International, a nyílt társadalom hálózatának egyik vezetője a moralizáló 'sztárfirkászról'. Ennyi a függetlenobjektívekről."
Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője a BENNFENTES-nek úgy fogalmazott, Nick Thorpe hitelességét mélyen aláássa az a tény, hogy a sajtóban csak dollármédia néven emlegetett ügy egyik főszereplője. Az ügy lényege, hogy a magyarországi baloldalt támogató és a nemzeti kormánnyal szemben erősen kritikus sajtó külföldről jut hozzá anyagi forrásainak döntő részéhez, így idegen befolyás alatt áll. Az egyik, nyílt társadalom hálózatához köthető szervezet korábbi vezetője pedig azt mondta el a BBC újságírójáról, hogy mindig igen készségesen állt a rendelkezésükre. Nick Thorpe állítása szerint azért ment el a miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatójára – ahol mindenki igen tág keretek között kérdezhetett a kormányfőtől –, hogy felszólítsa: nyilatkozzon többet az általa függetlennek nevezett, valójában külföldi politikai erőközpontokkal erőteljes függő viszonyban álló médiának is, hiszen így "a hungarofóbiát, ami létezik a világon, esetleg csökkenteni lehetne."

Egészen furcsa, hogy ezt éppen ott és akkor vetette fel, ahol Orbán Viktor mindenkinek nyilatkozott. Ha komolyan elgondolkodunk arról, amit mond, ismét egy jelentős ellenmondást látunk, hiszen mára részletes ismereteink vannak arról, hogy úgy a magyarországi baloldal, mint az azt támogató média, külföldi függésben áll, és amíg ez a helyzet fennáll, a nemzeti önrendelkezést és érdeket előtérbe helyező kormánnyal nem lesz feloldható az "ellenséges" viszony.

Az elemző a Rákosi-korszakkal történő összehasonlítás mellett sem ment el szó nélkül: "A Rákosi-korszakot érintő mondatok sok magyar számára rendkívül felháborítóak, hiszen amellett, hogy egy egész nemzet szenvedett a kommunisták erőszakos elnyomásától, rengeteg családban él azoknak a rokonoknak az emléke, akiket a kommunista erőszakszervezetek (mások mellett az ÁVO) kínoztak, vagy öltek meg, ráadásul sok túlélő még velünk van."
A telexes Nick Thorpe-interjú további érdekessége, hogy készítője az a Fábián Tamás, aki 2023 elején szintén sokadik alkalommal égette le magát Obán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Legutóbb arra volt kíváncsi, hogy meddig tervez még a miniszterelnök, hiszen már 60 éves. Orbán egy ideig mosolyogva válaszolgatott neki, majd jól látható értetlenséggel az arcán állt a pódium mögött.

Fábián Tamás ugyanis mindig arra panaszkodik, hogy nem tehet fel "komoly" kérdéseket a miniszterelnöknek. Amikor pedig lehetősége van rá, akkor bohócot csinál magából és leégeti magát a teljes közvélemény előtt, ahogyan azt tette az újév legelején is és már máskor is, mert már sokadik alkalommal kérdezgette arról a miniszterelnököt, hogy meddig kíván még a politikai élet része maradni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-26 | 18:17
Notórius hazudozók egymás között: Annalena Baerbockhoz látogatott Karácsony Gergely

Notórius hazudozók egymás között: Annalena Baerbockhoz látogatott Karácsony Gergely

 • A Zöldek kancellárjelöltje pont olyan, mint Karácsony: össze-vissza hazudott az utóbbi időkben az önéletrajzában az iskolai végzettségeiről, PhD-fokozatáról, a német sajtó pedig kínosan lebuktatta.
 • Pedig az év elején ő volt az egyértelmű favorit, a Zöldek felmentek 28% fölé, a CDU-CSU pedig 20%-ra esett.
 • Azonban a Zöldek klímapolitikai programja - belföldi repülőjáratok eltörlése, az üzemanyagok CO2-adójának radikális emelése - kijózanította az embereket.
 • Mostanra így megfordult a verseny, és jelenleg úgy tűnik, továbbra is a CDU-CSU adhatja majd Németország vezetőjét.
 • Karácsony továbbra is hazudik a Twitter csatornáján, mert azt írja, hogy tartalmas és mély megbeszéléseket folytatott Berlinben.
 • Ő, aki a magyaron kívül egyetlen hangot se tud se németül, se angolul, se egyéb idegen nyelven.
Bel 2022-03-18 | 12:00
Miközben az ellenzék a Facebookon tombol, Orbán a határnál ellenőrzi a menekültek segítését

Miközben az ellenzék a Facebookon tombol, Orbán a határnál ellenőrzi a menekültek segítését

 • A barabási magyar-ukrán határállomáson tartott ellenőrzést Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.
Bel 2021-09-23 | 10:43
Ferenc pápa: Európát az alapítói biztosan nem "az ideológiai gyarmatosítás divatos ügynökségeként" képzelték el

Ferenc pápa: Európát az alapítói biztosan nem "az ideológiai gyarmatosítás divatos ügynökségeként" képzelték el

 • A Katolikus Egyház első embere azt is mondta magyarországi és szlovákiai látogatásáról, hogy a két országben föllelte azokat az európai gyökereket, amiket Nyugatra csak muzeális értékként őrizgetnek.
 • Továbbá azt mondta a nyugati "demográfiai téllel" szemben e két országban fiatal, gyermekes párokkal találkozott.
Bel 2022-03-16 | 16:16
Két rendőrautónak is nekiment a menekülő embercsempész

Két rendőrautónak is nekiment a menekülő embercsempész

 • A férfi nemcsak a kocsijában szállított illegális migránsokat, hanem a többi közlekedő és a rendőrök életét is veszélyeztette.
Bel 2022-05-04 | 20:18
Brutális számok: 143 határsértő Csongrád-Csanád megyében

Brutális számok: 143 határsértő Csongrád-Csanád megyében

 • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a honvédekkel, valamint a cseh rendőrökkel együttműködve 2022. május 4-én 2 óra 05 perckor, 2 óra 45 perckor, 3 óra 15 perckor, 4 órakor és 5 óra 15 perckor 143 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Röszke és Szeged-Gyálarét külterületén.
 • Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír, marokkói és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-08-26 | 14:34
Még a VIII. kerület polgármestere, Pikó András is értetlenkedik az Atlétikai VB vétóján

Még a VIII. kerület polgármestere, Pikó András is értetlenkedik az Atlétikai VB vétóján

 • Jó oka van erre, a Főváros ugyanis 50 milliárd forintot kapott pluszban egészségügyi fejlesztésekre.
 • Ebből pedig Józsefváros is kapott, így Pikó azért aggódik, ezek a források elvesznek a vétó miatt.
 • Pikó szerint ezért a Főpolgármesternek tárgyalnia kell.
Bel 2021-09-03 | 11:55
A betegség súlyos lefolyása ellen továbbra is a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet

A betegség súlyos lefolyása ellen továbbra is a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet

 • A harmadik oltásra is lehet időpontot foglalni az interneten vagy az a háziorvostól is kérhető.
 • Lezárult a nemzeti konzultáció, amely a járvány utáni élet fontos kérdéseiről szólt. 1 millió 191 ezren küldték vissza a kérdőíveket.