A Soros-hálózat megbízható újságíró-katonája a dollármédiának panaszkodott: olyan a hangulat idehaza, mint a Rákosi-korban

A Soros-hálózat megbízható újságíró-katonája a dollármédiának panaszkodott: olyan a hangulat idehaza, mint a Rákosi-korban
 • A BBC-tudósítója, Nick Thorpe az évindító Orbán-sajtótájékoztatón azzal vetette észre magát, hogy kissé összefüggéstelenül beszélve arra buzdította a miniszterelnököt, adjon neki interjút.
 • Orbán biztosította a kissé egzaltált Nick Thorpe-ot, hogy ha nem párbajozni kell egymással és minősítő kérdésekre válaszolva harcolni, hanem a megértés vágya hajtja az újságírót, akkor örömmel ad neki interjút.
 • Most a Telex kapta mikrofonvégre a BBC újságíróját, aki szerint Magyarországon a Rákosi-időket idéző hangulat uralkodik.

A Telex készített egy hosszabb interjút Nick Thorpe-pal, a BBC magyarországi tudósítójával politikáról, újságírásról és arról, hogy mit jelent a közszolgálatiság. Csakhogy egy óvatlan elszólás miatt egy ideje tudható: Nick Thorpe az Amnesty International egykori vezetője szerint az az újságíró, akinek csak szólni kellett. "Csak szólni kellett neki, hogy hé, figyelj csak, Nick, van itt valami, ami érdekelhet téged" - mondta róla Jeney Orsolya, az AI korábbi vezetője. Az abszurd rákosizást és lelepleződést Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője azzal kommentálta a Facebookon, hogy "Ennyit a függetlenobjektívekről". Zila János elemző szerint az újságíró hitelességét mélységesen aláássá az a tény, hogy a dollármédia néven ismert ügy egyik főszereplője.

"Az újságíró szerint Orbán Viktor sajtótájékoztatói inkább cirkuszra és színházra hasonlítanak, mégis úgy érzi, a miniszterelnök örül a komoly kérdéseknek. Legutóbb 2008-ban beszéltek hosszabban, akkor Orbán off the record elmondta neki, hogyha nyernek, ki kell rúgni 12 ezer embert az állami hivatalokból" –  olvasható a Telexes videóinterjú leírásában.

Abban a Telexben, amely egyébként szintén a dollármédia-ügy szereplője - mint ismert, több százmilliónyi támogatást kapott a baloldal érdekeit kiszolgáló lap nemrégiben az Egyesült Államokból "képzésre". Vagyis a Soros-univerzum dollárokkal finanszírozott "meghíbzható" újságírója, a dollárokkal szintén kitömött dollármédiának panaszkodott - kör körbeért.

Ez a kirúgás-sorozat egyébként nem történt meg a 2010-es kormányváltás után, másrészt ha már BBC és újságírói, közszolgálati etikai elvek, akkor azt érdemes megjegyezni, hogy az off the record elhangzott mondatokat nem illik idézni senkitől, mert ezek a mondatok nem véletlenül hangzottak el mikrofonon kívül. Ezt egy olyan nagyágyúnak, mint Nick Thorpe, tudnia kellene, és be is kellene tartania.

Nick Thorpe azonban nem csak a BBC-nek megbízható munkatársa, hanem a Soros-hálózatnak is.

Jeney Orsolya, a Soros-féle Amnesty International korábbi igazgatója arról beszélt egy Skype-interjúban, miként próbálják rávenni a külföldi sajtót, hogy a jogvédő szervezetek szája íze szerint írjanak bizonyos témákról.

"Ha a külföldi média képviselői érkeznek Magyarországra, akkor kvázi VIP-személyekként kezeljük őket, különleges bánásmódot kapnak. Alapvető dolog például, hogy elmegyünk velük villásreggelizni, de ha kiadunk egy jelentést, akkor is megetetjük őket. Nagyobb valószínűséggel írják meg ezeket a dolgokat, ha van egy ilyen kommunikációs csomag"  – fogalmazott. 

Az egykori igazgató beszélt Nick Thorpe-pal, a BBC közép-európai tudósítójával folytatott együttműködéséről is.

"Csak szólni kellett neki, hogy hé, figyelj csak, Nick, van itt valami, ami érdekelhet téged" – idézte fel.
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője a Facebook-oldalán osztotta meg Jeney föntebb idézett értékelését Nick Thorpe-ról.

Az elemzőintézet főigazgatója azt írta Jeneyt idézve, "Csak szólni kellett neki, hogy hé, figyelj csak, Nick, van itt valami, ami érdekelhet téged - ezt mondta az Amnesty International, a nyílt társadalom hálózatának egyik vezetője a moralizáló 'sztárfirkászról'. Ennyi a függetlenobjektívekről."
Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője a BENNFENTES-nek úgy fogalmazott, Nick Thorpe hitelességét mélyen aláássa az a tény, hogy a sajtóban csak dollármédia néven emlegetett ügy egyik főszereplője. Az ügy lényege, hogy a magyarországi baloldalt támogató és a nemzeti kormánnyal szemben erősen kritikus sajtó külföldről jut hozzá anyagi forrásainak döntő részéhez, így idegen befolyás alatt áll. Az egyik, nyílt társadalom hálózatához köthető szervezet korábbi vezetője pedig azt mondta el a BBC újságírójáról, hogy mindig igen készségesen állt a rendelkezésükre. Nick Thorpe állítása szerint azért ment el a miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatójára – ahol mindenki igen tág keretek között kérdezhetett a kormányfőtől –, hogy felszólítsa: nyilatkozzon többet az általa függetlennek nevezett, valójában külföldi politikai erőközpontokkal erőteljes függő viszonyban álló médiának is, hiszen így "a hungarofóbiát, ami létezik a világon, esetleg csökkenteni lehetne."

Egészen furcsa, hogy ezt éppen ott és akkor vetette fel, ahol Orbán Viktor mindenkinek nyilatkozott. Ha komolyan elgondolkodunk arról, amit mond, ismét egy jelentős ellenmondást látunk, hiszen mára részletes ismereteink vannak arról, hogy úgy a magyarországi baloldal, mint az azt támogató média, külföldi függésben áll, és amíg ez a helyzet fennáll, a nemzeti önrendelkezést és érdeket előtérbe helyező kormánnyal nem lesz feloldható az "ellenséges" viszony.

Az elemző a Rákosi-korszakkal történő összehasonlítás mellett sem ment el szó nélkül: "A Rákosi-korszakot érintő mondatok sok magyar számára rendkívül felháborítóak, hiszen amellett, hogy egy egész nemzet szenvedett a kommunisták erőszakos elnyomásától, rengeteg családban él azoknak a rokonoknak az emléke, akiket a kommunista erőszakszervezetek (mások mellett az ÁVO) kínoztak, vagy öltek meg, ráadásul sok túlélő még velünk van."
A telexes Nick Thorpe-interjú további érdekessége, hogy készítője az a Fábián Tamás, aki 2023 elején szintén sokadik alkalommal égette le magát Obán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Legutóbb arra volt kíváncsi, hogy meddig tervez még a miniszterelnök, hiszen már 60 éves. Orbán egy ideig mosolyogva válaszolgatott neki, majd jól látható értetlenséggel az arcán állt a pódium mögött.

Fábián Tamás ugyanis mindig arra panaszkodik, hogy nem tehet fel "komoly" kérdéseket a miniszterelnöknek. Amikor pedig lehetősége van rá, akkor bohócot csinál magából és leégeti magát a teljes közvélemény előtt, ahogyan azt tette az újév legelején is és már máskor is, mert már sokadik alkalommal kérdezgette arról a miniszterelnököt, hogy meddig kíván még a politikai élet része maradni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-02-03 | 07:24
Hajnalban 1 óra alatt 35 illegális határsértőt akadályoztak meg

Hajnalban 1 óra alatt 35 illegális határsértőt akadályoztak meg

 • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. február 3-án 2 óra és 2 óra 35 perc között egy 10 és 11 főből álló határsértő csoportot tartóztattak fel Mátételke és Bátmonostor térségében.
 • 3 óra 25 perckor  további 14 külföldit tartóztattak fel Kiskunmajsa közelében.
 • A magukat afgán és szír állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére, és sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A nagy létszámú csoportok tagjait a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-09-30 | 20:04
Fekete-Győr hitetlenkedik a szavazatarányok láttán, szerinte "botrányos" hogy ez lett a végeredmény és Dobrev ellen szervezkedik

Fekete-Győr hitetlenkedik a szavazatarányok láttán, szerinte "botrányos" hogy ez lett a végeredmény és Dobrev ellen szervezkedik

 • A BENNFENTES egyik olvasója szerint Fekete-Győr András a budapesti Corvin Caféban üldögélt koraeste hat körül a Corvin téren.
 • Két ismeretlen fiatallal osztotta meg felháborodását a baloldali előválasztás eredményeiről.
 • A lilák súlyosan leszerepelt pártelnöke - aki 80 körzet összesítése után már csak 3%-on áll -, szerint "botrányos", hogy ez lett az eredmény.
 • Érthető a felindultsága, mert a Momentumban ismételten összeomlott a tekintélye: először akkor, amikor felsült a hírhedt Partizán-interjúban.
 • Másodszor akkor, amikor kiderült róla, hogy nem tud rendet tartani a pártban, és ott olyan ügyeskedők jutnak magasra, mint Cseh Katka.
 • Legfrissebb leégése pedig a miniszterelnök-jelölti versengésben országosan elért 3 százalék, aminél kevés megalázóbb történhet vele az életben: a baloldali választóközönség beárazta a tehetségét, a budapesti körzetekben a momentumos jelöltekre leadott szavazatok 10%-át kapta meg; politikai elemzők arról találgatnak, meddig húzhatja a Momentum élén.
 • Orosz Anna, aki fölényesen verte el Gyurcsány jelöltjét, Gy. Németh Erzsébetet, meg is üzente a nyilvánosságon keresztül, hogy ennek az eredménynek senki sem örül, nem sikerült elérni a kitűzött célokat, és ki kell elemezni az okokat.
 • Ennek ellenére Fekete-Győr továbbra is "királycsinálóként" tekint magára, mintha egyáltalán számítana, hogy a rá szavazó 3% hova áll a második fordulóban; és szerinte ő "egy magasabb polcra került" az előválasztással, ahogyan azt a Telexnek nyilatkozta.
 • A két fiatalnak a BENNFENTES olvasója szerint Fekete-Győr kifejtette: "botrányos, hogy ilyen eredmények születtek, ezen változtatni kell, Dobrevet valahogy ki kellene kosarazni".
Bel 2022-02-15 | 14:36
Szanyi Márki-Zayról: "Ez a pali az összevissza beszédével egyébként is szétzilál minden esélyt"

Szanyi Márki-Zayról: "Ez a pali az összevissza beszédével egyébként is szétzilál minden esélyt"

 • Szerinte ha a baloldali minsizterelnök-jelölt 40 százaléknyi esélyt lát a győzelmére, akkor az nulla.
Bel 2021-09-30 | 15:49
Nehogy eltűnjön pár szavazat a költözés során - elköltöztetik Újpestről a szavazatszámlálást

Nehogy eltűnjön pár szavazat a költözés során - elköltöztetik Újpestről a szavazatszámlálást

 • Túl rövid időre bérelték ki Újpesten azt a helységet, ahol az előválasztás szavazatait számolják.
 • Közben ugyanezek az emberek elvileg kormányzásra készülnek.
 • Szerverleállás, csomagosztások, szavazatvásárlások, nyílt szavazás és a választás titkosságának megsértése, rengeteg érvénytelen szavazat, és most ez a költözés - botrányok sora kíséri a baloldali előválasztást.
Bel 2021-09-24 | 14:06
A budapesti, megválasztott baloldal nem a városért és a kerületekért dolgozik, hanem kampányol

A budapesti, megválasztott baloldal nem a városért és a kerületekért dolgozik, hanem kampányol

 • Kérdés, meddig tűrik el az emberek, hogy megválasztott vezetőik nem a rájuk bízott várossal és kerületekkel törődnek, hanem csak kampányolnak.
 • Azaz felveszik a megbízatásuk miatt a jó fizetéseiket, és nem a városért dolgoznak, hanem a kormányváltásért.
 • Karácsony Gergely egy hét alatt közel 22 millió forintot költött a Facebookon, Dobrev Klára pedig 13 milliót pár nap alatt.
Bel 2021-06-14 | 17:40
Kész csoda: 111 nappal a kórházba kerülését követően Bányai Gábor köszönetet mondott, hogy túlélte a koronavírus-fertőzést

Kész csoda: 111 nappal a kórházba kerülését követően Bányai Gábor köszönetet mondott, hogy túlélte a koronavírus-fertőzést

 • "Sem magasság sem mélység nem rettent" - posztolta Facebook oldalára Bányai Gábor fideszes képviselő.
Bel 2022-01-31 | 18:46
A rendőrség szerint is hazudozik Hadházy Ákos

A rendőrség szerint is hazudozik Hadházy Ákos

 • A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság visszautasítja Hadházy Ákos nagy nyilvánosság előtt tett állítását, amelynek értelmében a pályáztatás és elbírálás jogszerűtlen lett volna - írja a police.hu.