A Soros-hálózat megbízható újságíró-katonája a dollármédiának panaszkodott: olyan a hangulat idehaza, mint a Rákosi-korban

A Soros-hálózat megbízható újságíró-katonája a dollármédiának panaszkodott: olyan a hangulat idehaza, mint a Rákosi-korban
 • A BBC-tudósítója, Nick Thorpe az évindító Orbán-sajtótájékoztatón azzal vetette észre magát, hogy kissé összefüggéstelenül beszélve arra buzdította a miniszterelnököt, adjon neki interjút.
 • Orbán biztosította a kissé egzaltált Nick Thorpe-ot, hogy ha nem párbajozni kell egymással és minősítő kérdésekre válaszolva harcolni, hanem a megértés vágya hajtja az újságírót, akkor örömmel ad neki interjút.
 • Most a Telex kapta mikrofonvégre a BBC újságíróját, aki szerint Magyarországon a Rákosi-időket idéző hangulat uralkodik.

A Telex készített egy hosszabb interjút Nick Thorpe-pal, a BBC magyarországi tudósítójával politikáról, újságírásról és arról, hogy mit jelent a közszolgálatiság. Csakhogy egy óvatlan elszólás miatt egy ideje tudható: Nick Thorpe az Amnesty International egykori vezetője szerint az az újságíró, akinek csak szólni kellett. "Csak szólni kellett neki, hogy hé, figyelj csak, Nick, van itt valami, ami érdekelhet téged" - mondta róla Jeney Orsolya, az AI korábbi vezetője. Az abszurd rákosizást és lelepleződést Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője azzal kommentálta a Facebookon, hogy "Ennyit a függetlenobjektívekről". Zila János elemző szerint az újságíró hitelességét mélységesen aláássá az a tény, hogy a dollármédia néven ismert ügy egyik főszereplője.

"Az újságíró szerint Orbán Viktor sajtótájékoztatói inkább cirkuszra és színházra hasonlítanak, mégis úgy érzi, a miniszterelnök örül a komoly kérdéseknek. Legutóbb 2008-ban beszéltek hosszabban, akkor Orbán off the record elmondta neki, hogyha nyernek, ki kell rúgni 12 ezer embert az állami hivatalokból" –  olvasható a Telexes videóinterjú leírásában.

Abban a Telexben, amely egyébként szintén a dollármédia-ügy szereplője - mint ismert, több százmilliónyi támogatást kapott a baloldal érdekeit kiszolgáló lap nemrégiben az Egyesült Államokból "képzésre". Vagyis a Soros-univerzum dollárokkal finanszírozott "meghíbzható" újságírója, a dollárokkal szintén kitömött dollármédiának panaszkodott - kör körbeért.

Ez a kirúgás-sorozat egyébként nem történt meg a 2010-es kormányváltás után, másrészt ha már BBC és újságírói, közszolgálati etikai elvek, akkor azt érdemes megjegyezni, hogy az off the record elhangzott mondatokat nem illik idézni senkitől, mert ezek a mondatok nem véletlenül hangzottak el mikrofonon kívül. Ezt egy olyan nagyágyúnak, mint Nick Thorpe, tudnia kellene, és be is kellene tartania.

Nick Thorpe azonban nem csak a BBC-nek megbízható munkatársa, hanem a Soros-hálózatnak is.

Jeney Orsolya, a Soros-féle Amnesty International korábbi igazgatója arról beszélt egy Skype-interjúban, miként próbálják rávenni a külföldi sajtót, hogy a jogvédő szervezetek szája íze szerint írjanak bizonyos témákról.

"Ha a külföldi média képviselői érkeznek Magyarországra, akkor kvázi VIP-személyekként kezeljük őket, különleges bánásmódot kapnak. Alapvető dolog például, hogy elmegyünk velük villásreggelizni, de ha kiadunk egy jelentést, akkor is megetetjük őket. Nagyobb valószínűséggel írják meg ezeket a dolgokat, ha van egy ilyen kommunikációs csomag"  – fogalmazott. 

Az egykori igazgató beszélt Nick Thorpe-pal, a BBC közép-európai tudósítójával folytatott együttműködéséről is.

"Csak szólni kellett neki, hogy hé, figyelj csak, Nick, van itt valami, ami érdekelhet téged" – idézte fel.
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője a Facebook-oldalán osztotta meg Jeney föntebb idézett értékelését Nick Thorpe-ról.

Az elemzőintézet főigazgatója azt írta Jeneyt idézve, "Csak szólni kellett neki, hogy hé, figyelj csak, Nick, van itt valami, ami érdekelhet téged - ezt mondta az Amnesty International, a nyílt társadalom hálózatának egyik vezetője a moralizáló 'sztárfirkászról'. Ennyi a függetlenobjektívekről."
Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője a BENNFENTES-nek úgy fogalmazott, Nick Thorpe hitelességét mélyen aláássa az a tény, hogy a sajtóban csak dollármédia néven emlegetett ügy egyik főszereplője. Az ügy lényege, hogy a magyarországi baloldalt támogató és a nemzeti kormánnyal szemben erősen kritikus sajtó külföldről jut hozzá anyagi forrásainak döntő részéhez, így idegen befolyás alatt áll. Az egyik, nyílt társadalom hálózatához köthető szervezet korábbi vezetője pedig azt mondta el a BBC újságírójáról, hogy mindig igen készségesen állt a rendelkezésükre. Nick Thorpe állítása szerint azért ment el a miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatójára – ahol mindenki igen tág keretek között kérdezhetett a kormányfőtől –, hogy felszólítsa: nyilatkozzon többet az általa függetlennek nevezett, valójában külföldi politikai erőközpontokkal erőteljes függő viszonyban álló médiának is, hiszen így "a hungarofóbiát, ami létezik a világon, esetleg csökkenteni lehetne."

Egészen furcsa, hogy ezt éppen ott és akkor vetette fel, ahol Orbán Viktor mindenkinek nyilatkozott. Ha komolyan elgondolkodunk arról, amit mond, ismét egy jelentős ellenmondást látunk, hiszen mára részletes ismereteink vannak arról, hogy úgy a magyarországi baloldal, mint az azt támogató média, külföldi függésben áll, és amíg ez a helyzet fennáll, a nemzeti önrendelkezést és érdeket előtérbe helyező kormánnyal nem lesz feloldható az "ellenséges" viszony.

Az elemző a Rákosi-korszakkal történő összehasonlítás mellett sem ment el szó nélkül: "A Rákosi-korszakot érintő mondatok sok magyar számára rendkívül felháborítóak, hiszen amellett, hogy egy egész nemzet szenvedett a kommunisták erőszakos elnyomásától, rengeteg családban él azoknak a rokonoknak az emléke, akiket a kommunista erőszakszervezetek (mások mellett az ÁVO) kínoztak, vagy öltek meg, ráadásul sok túlélő még velünk van."
A telexes Nick Thorpe-interjú további érdekessége, hogy készítője az a Fábián Tamás, aki 2023 elején szintén sokadik alkalommal égette le magát Obán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Legutóbb arra volt kíváncsi, hogy meddig tervez még a miniszterelnök, hiszen már 60 éves. Orbán egy ideig mosolyogva válaszolgatott neki, majd jól látható értetlenséggel az arcán állt a pódium mögött.

Fábián Tamás ugyanis mindig arra panaszkodik, hogy nem tehet fel "komoly" kérdéseket a miniszterelnöknek. Amikor pedig lehetősége van rá, akkor bohócot csinál magából és leégeti magát a teljes közvélemény előtt, ahogyan azt tette az újév legelején is és már máskor is, mert már sokadik alkalommal kérdezgette arról a miniszterelnököt, hogy meddig kíván még a politikai élet része maradni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-05-11 | 17:50
A rendőrség szerint manipulál és hazudik az ellenzéki média

A rendőrség szerint manipulál és hazudik az ellenzéki média

 • A rendőrség ismételten visszautasítja azokat az időről-időre előrángatott, bizonyíték nélküli, manipulatív állításokat, amelyek most egy külföldi sajtóorgánumban jelentek meg.
Bel 2022-04-26 | 11:54
Migránsbandák: Két csoportban 75 illegális migránst fogtak el

Migránsbandák: Két csoportban 75 illegális migránst fogtak el

 • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei a honvédekkel és a cseh rendőrökkel, valamint a Polgárőrség Határvédelmi Tagozatával együttműködve 2022. április 26-án 8 óra 40 perckor és 9 óra 25 perckor két csoportban újabb 75 határsértőt tartóztattak fel Szeged-Gyálarét és Ásotthalom külterületén.
 • Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír, afgán és palesztin állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2022-03-02 | 15:27
Újabb 16 fős MigránsTaxit állítottak meg a rendőrök

Újabb 16 fős MigránsTaxit állítottak meg a rendőrök

 • Rendőreink az NNI jelzése alapján az M1-es autópálya 60-as kilométerszelvényében tartóztattak fel egy szerb honosságú kisteherautót 2022. március 2-án 00 óra 50 perckor.
 • A járműben egy szerb állampolgárságú embercsempész, valamint 15 férfi utazott, akik nem tudták igazolni az országban való jogszerű tartózkodásukat.
 • Járőrök az embercsempészt elfogták és az illegális migránsokkal együtt a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra előállítják.
 • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • Az embercsempésszel szemben a nyomozók büntetőeljárást indítanak.
Bel 2022-01-20 | 13:34
DK-közeli közvélemény-kutató: erősödik a Fidesz

DK-közeli közvélemény-kutató: erősödik a Fidesz

 • Az IDEA intézet lassú, de a Fidesz irányába mutató átrendeződést mért január első felében.
 • Eszerint a Fidesz 48-44 arányban vezet a választani tudó biztos szavazók előtt a baloldali ellenzékkel szemben.
 • Az összefogás pártjai közül az MSZP, a Párbeszéd és az LMP a saját erejéből be sem jutna az Országgyűlésbe.
Bel 2021-10-07 | 09:07
19 fős illegális MigrásTaxit kapcsoltak le az M9-esen

19 fős illegális MigrásTaxit kapcsoltak le az M9-esen

 • Bogyiszló térségében állítottak meg egy kisteherautót, melyben 18 illegális migránst szállítottak.
Bel 2021-06-07 | 19:34

Az Oktatási Hivatal is vizsgálódik Karácsony nyelvvizsgája, hiperpasszív angoltudása és adjunktusi munkája miatt

 • Nem csitul a Főpolgármester nyelvtudása és a nemlétező nyelvvizsgája miatti botrány.
 • Az Oktatási Hivatal most azt vizsgálja, hogy lehetett adjunktus Karácsony, ha ahhoz két nyelvvizsga is szükséges?
Bel 2022-04-06 | 12:18
Határvédelem: 22 fős migránsbandát fogtak a rendőrök

Határvédelem: 22 fős migránsbandát fogtak a rendőrök

 • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. április 6-án 0 óra 23 perckor 10 külföldit, majd 2 óra 51 perckor 12 határsértőt tartóztattak fel Katymár térségében.
 • Magukat szír állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.
 • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • Ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.