A Soros-hálózat megbízható újságíró-katonája a dollármédiának panaszkodott: olyan a hangulat idehaza, mint a Rákosi-korban

A Soros-hálózat megbízható újságíró-katonája a dollármédiának panaszkodott: olyan a hangulat idehaza, mint a Rákosi-korban
  • A BBC-tudósítója, Nick Thorpe az évindító Orbán-sajtótájékoztatón azzal vetette észre magát, hogy kissé összefüggéstelenül beszélve arra buzdította a miniszterelnököt, adjon neki interjút.
  • Orbán biztosította a kissé egzaltált Nick Thorpe-ot, hogy ha nem párbajozni kell egymással és minősítő kérdésekre válaszolva harcolni, hanem a megértés vágya hajtja az újságírót, akkor örömmel ad neki interjút.
  • Most a Telex kapta mikrofonvégre a BBC újságíróját, aki szerint Magyarországon a Rákosi-időket idéző hangulat uralkodik.

A Telex készített egy hosszabb interjút Nick Thorpe-pal, a BBC magyarországi tudósítójával politikáról, újságírásról és arról, hogy mit jelent a közszolgálatiság. Csakhogy egy óvatlan elszólás miatt egy ideje tudható: Nick Thorpe az Amnesty International egykori vezetője szerint az az újságíró, akinek csak szólni kellett. "Csak szólni kellett neki, hogy hé, figyelj csak, Nick, van itt valami, ami érdekelhet téged" - mondta róla Jeney Orsolya, az AI korábbi vezetője. Az abszurd rákosizást és lelepleződést Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője azzal kommentálta a Facebookon, hogy "Ennyit a függetlenobjektívekről". Zila János elemző szerint az újságíró hitelességét mélységesen aláássá az a tény, hogy a dollármédia néven ismert ügy egyik főszereplője.

"Az újságíró szerint Orbán Viktor sajtótájékoztatói inkább cirkuszra és színházra hasonlítanak, mégis úgy érzi, a miniszterelnök örül a komoly kérdéseknek. Legutóbb 2008-ban beszéltek hosszabban, akkor Orbán off the record elmondta neki, hogyha nyernek, ki kell rúgni 12 ezer embert az állami hivatalokból" –  olvasható a Telexes videóinterjú leírásában.

Abban a Telexben, amely egyébként szintén a dollármédia-ügy szereplője - mint ismert, több százmilliónyi támogatást kapott a baloldal érdekeit kiszolgáló lap nemrégiben az Egyesült Államokból "képzésre". Vagyis a Soros-univerzum dollárokkal finanszírozott "meghíbzható" újságírója, a dollárokkal szintén kitömött dollármédiának panaszkodott - kör körbeért.

Ez a kirúgás-sorozat egyébként nem történt meg a 2010-es kormányváltás után, másrészt ha már BBC és újságírói, közszolgálati etikai elvek, akkor azt érdemes megjegyezni, hogy az off the record elhangzott mondatokat nem illik idézni senkitől, mert ezek a mondatok nem véletlenül hangzottak el mikrofonon kívül. Ezt egy olyan nagyágyúnak, mint Nick Thorpe, tudnia kellene, és be is kellene tartania.

Nick Thorpe azonban nem csak a BBC-nek megbízható munkatársa, hanem a Soros-hálózatnak is.

Jeney Orsolya, a Soros-féle Amnesty International korábbi igazgatója arról beszélt egy Skype-interjúban, miként próbálják rávenni a külföldi sajtót, hogy a jogvédő szervezetek szája íze szerint írjanak bizonyos témákról.

"Ha a külföldi média képviselői érkeznek Magyarországra, akkor kvázi VIP-személyekként kezeljük őket, különleges bánásmódot kapnak. Alapvető dolog például, hogy elmegyünk velük villásreggelizni, de ha kiadunk egy jelentést, akkor is megetetjük őket. Nagyobb valószínűséggel írják meg ezeket a dolgokat, ha van egy ilyen kommunikációs csomag"  – fogalmazott. 

Az egykori igazgató beszélt Nick Thorpe-pal, a BBC közép-európai tudósítójával folytatott együttműködéséről is.

"Csak szólni kellett neki, hogy hé, figyelj csak, Nick, van itt valami, ami érdekelhet téged" – idézte fel.
Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője a Facebook-oldalán osztotta meg Jeney föntebb idézett értékelését Nick Thorpe-ról.

Az elemzőintézet főigazgatója azt írta Jeneyt idézve, "Csak szólni kellett neki, hogy hé, figyelj csak, Nick, van itt valami, ami érdekelhet téged - ezt mondta az Amnesty International, a nyílt társadalom hálózatának egyik vezetője a moralizáló 'sztárfirkászról'. Ennyi a függetlenobjektívekről."
Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője a BENNFENTES-nek úgy fogalmazott, Nick Thorpe hitelességét mélyen aláássa az a tény, hogy a sajtóban csak dollármédia néven emlegetett ügy egyik főszereplője. Az ügy lényege, hogy a magyarországi baloldalt támogató és a nemzeti kormánnyal szemben erősen kritikus sajtó külföldről jut hozzá anyagi forrásainak döntő részéhez, így idegen befolyás alatt áll. Az egyik, nyílt társadalom hálózatához köthető szervezet korábbi vezetője pedig azt mondta el a BBC újságírójáról, hogy mindig igen készségesen állt a rendelkezésükre. Nick Thorpe állítása szerint azért ment el a miniszterelnök évzáró nemzetközi sajtótájékoztatójára – ahol mindenki igen tág keretek között kérdezhetett a kormányfőtől –, hogy felszólítsa: nyilatkozzon többet az általa függetlennek nevezett, valójában külföldi politikai erőközpontokkal erőteljes függő viszonyban álló médiának is, hiszen így "a hungarofóbiát, ami létezik a világon, esetleg csökkenteni lehetne."

Egészen furcsa, hogy ezt éppen ott és akkor vetette fel, ahol Orbán Viktor mindenkinek nyilatkozott. Ha komolyan elgondolkodunk arról, amit mond, ismét egy jelentős ellenmondást látunk, hiszen mára részletes ismereteink vannak arról, hogy úgy a magyarországi baloldal, mint az azt támogató média, külföldi függésben áll, és amíg ez a helyzet fennáll, a nemzeti önrendelkezést és érdeket előtérbe helyező kormánnyal nem lesz feloldható az "ellenséges" viszony.

Az elemző a Rákosi-korszakkal történő összehasonlítás mellett sem ment el szó nélkül: "A Rákosi-korszakot érintő mondatok sok magyar számára rendkívül felháborítóak, hiszen amellett, hogy egy egész nemzet szenvedett a kommunisták erőszakos elnyomásától, rengeteg családban él azoknak a rokonoknak az emléke, akiket a kommunista erőszakszervezetek (mások mellett az ÁVO) kínoztak, vagy öltek meg, ráadásul sok túlélő még velünk van."
A telexes Nick Thorpe-interjú további érdekessége, hogy készítője az a Fábián Tamás, aki 2023 elején szintén sokadik alkalommal égette le magát Obán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján.

Legutóbb arra volt kíváncsi, hogy meddig tervez még a miniszterelnök, hiszen már 60 éves. Orbán egy ideig mosolyogva válaszolgatott neki, majd jól látható értetlenséggel az arcán állt a pódium mögött.

Fábián Tamás ugyanis mindig arra panaszkodik, hogy nem tehet fel "komoly" kérdéseket a miniszterelnöknek. Amikor pedig lehetősége van rá, akkor bohócot csinál magából és leégeti magát a teljes közvélemény előtt, ahogyan azt tette az újév legelején is és már máskor is, mert már sokadik alkalommal kérdezgette arról a miniszterelnököt, hogy meddig kíván még a politikai élet része maradni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-03-17 | 10:54
A magyarok 61 százaléka Orbánt, 26 százaléka Márki-Zayt akarja miniszterelnöknek

A magyarok 61 százaléka Orbánt, 26 százaléka Márki-Zayt akarja miniszterelnöknek

  • Ez az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásából derült ki.
Bel 2021-05-31 | 11:11
Álprobléma: pénteken 138, szombaton 140, vasárnap 154 migránst pateroltak ki az országból a rendőrök és a katonák

Álprobléma: pénteken 138, szombaton 140, vasárnap 154 migránst pateroltak ki az országból a rendőrök és a katonák

  • Az osztrák valamint a német belügyminisztérium és katonaság is a migráció erősödését jelzi előre.
  • Az olaszokhoz, a spanyolokhoz és a britekhez pedig folyamatosan érkeznek a migránsok.
  • Franciaország 71%-a szerint elég volt a migránsokból, az ország megtelt.
  • Közben pedig csak a balkáni útvonalon közel 1 000 illegális migránst fognak el hetente a magyar rendvédelem tagjai.
Bel 2021-06-11 | 14:09
Ingyenes stockfotóval, egy indiai anyukával illusztrálja az ellenzék a programvázlatát

Ingyenes stockfotóval, egy indiai anyukával illusztrálja az ellenzék a programvázlatát

  • A kozosalap.hu oldalra felkerült az ellenzék lózungyűjteménye.
  • A programpontokat azzal lehet összefoglalni, "legyen minden sokkal jobb!"
  • Ami azonban különös, hogy a "Közös haza" romaprogramját egy indiai hölgy stocfotójával illusztrálták.
Bel 2022-01-10 | 12:29
A Telex az ellenzék és Márki-Zay közötti egyeztetésekről: "Tűzszünet, nem békeszerződés"

A Telex az ellenzék és Márki-Zay közötti egyeztetésekről: "Tűzszünet, nem békeszerződés"

  • Nagy, összegző anyagban járta végig a Telex a baloldali ellenzék aktuális helyzetét.
  • Múlt héten hétfőn és kedden hatpárti, legmagasabb szintű pártelnöki egyeztetést tartott a közös listán szereplő hat párt elnöke.
  • Márki-Zay tudott erről a megbeszélésről, de csak szerdán csatlakozott a hatos fogathoz.
  • Itt dőlt el, hogy hetedik frakció egyelőre nem lesz, de ha győz az ellenzék a választásokon, akkor újra kinyitják ezt a kérdést.
  • A tárgyalások egyes résztvevői szerint az a kérdés is az asztalon volt, hogy Márki-Zay Péterrel menjenek-e tovább.
  • Más szereplők tagadták ezt, és azt nyilatkozták az ellenzék ügyeiben jártas propagandalapnak, hogy föl sem merült Márki-Zay lecserélése.
  • Vagyis biztosak lehetünk abban, hogy látva a kiábrándító számokat, fölmerült a súlyos hibákat vétő jelölt menesztése.
  • A mélyben zajló folyamatokból kiolvasható: elképesztő feszültség van a hivatalos miniszterelnök-jelölt, és a pártok vezetése között.
  • Márki-Zay tapasztalatlanságáról ír a Telex is.
Bel 2022-08-03 | 10:17
Új praktikákkal próbálkoznak az embercsempészek

Új praktikákkal próbálkoznak az embercsempészek

  • A megalapozott gyanú szerint a 28 és 26 éves pakisztáni állampolgárok az Álmosdnál elfogott határsértőnek akartak segítséget nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jusson.
  • A két férfit a hajdú-bihari nyomozók kihallgatták, majd bűnügyi őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására, amit a Debreceni Járásbíróság elrendelt.
  • Az eljárás során mindketten beismerő vallomást tettek.
  • A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya a két pakisztáni állampolgárral szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást.
  • A nyomozók a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az ügy iratait bíróság elé állítási javaslattal megküldték az illetékes ügyészségnek
Bel 2022-04-05 | 16:24
Egy szerb sofőr 20 illegális migránst akart átcsempészni az országon

Egy szerb sofőr 20 illegális migránst akart átcsempészni az országon

  • A rendőrök 2022. április 4-én 13 órakor egy magyar honosságú gépkocsit állítottak meg Fertőd belterületén.
  • Az autóból a járművezető, valamint négy migráns a megállást követően kiugrott, és elmenekült.
  • A rendőrök a 30 éves szerb sofőrt rövid időn belül elfogták.
  • A jármű utasterében az egyenruhások további tizenhat  – magukat szír és szomáliai állampolgároknak valló – külföldit találtak, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
  • A gépjárműből kiugrott külföldiek felkutatása jelenleg folyamatban van.
  • A járőrök az embercsempészt elfogták és az illegális migránsokkal együtt a Soproni Rendőrkapitányságra előállítják.
  • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2022-01-17 | 15:27
Áll a bál Egerben: feloszlatta magát a városi Jobbik-szervezet

Áll a bál Egerben: feloszlatta magát a városi Jobbik-szervezet

  • Berecz Mátyás, az eredetileg a DK által indított képviselőjelölt miatt pattant ki a konfliktus.
Bel 2021-10-05 | 11:24
A baloldal választási bizottsága nem engedi Karácsonynak és Márki-Zaynak, hogy együtt induljanak

A baloldal választási bizottsága nem engedi Karácsonynak és Márki-Zaynak, hogy együtt induljanak

  • Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke nyilatkozta ezt az ATV-nek, majd a HVG-nek.
  • Magyar György ügyvéd a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, "nincs tandem - játék közben a szabályokon nem változtatunk, erről szól a demokrácia, döntsék el, kinek a neve szerepeljen a szavazólapon."