3 órás áramszünetekre készítik fel a lakosságot Nagy-Britanniában

3 órás áramszünetekre készítik fel a lakosságot Nagy-Britanniában
 • A National Grid arra figyelmeztetett, hogy a brit háztartások idén télen áramkimaradásokkal szembesülhetnek.
 • Korábban a National Grid mindig azt mondta, hogy ha tervezett áramkimaradások lennének, azok csak a nagyvállalatokat érintenék, a háztartásokat nem.
 • Az áramkimaradások a leghidegebb napokon délután 4 és este 7 óra között következhetnek be.
 • Ha az áramkimaradások valóban megtörténnek, az lesz az első alkalom, hogy az 1970-es évek óta ellenőrzött áramkimaradásokra kerül sor.

Tervezett idejű áramszünetek sújthatják a háztartásokat ezen a télen, figyelmeztet az energiafőnök - tudósít a Sun.

Ez azután történt, hogy a National Grid korábban elismerte, hogy Nagy-Britanniában nem lesz elég áram az ország működtetéséhez, ha az energiaválság folytatódik. Most pedig a National Grid vezetője, John Pettigrew azt mondta, hogy januárban és februárban áramkimaradások érhetik a brit háztartásokat.

Az áramkimaradások a leghidegebb napokon délután 4 és este 7 óra között következhetnek be. John Pettigrew elmondta, hogy "január és február legsötétebb estéin átmenetileg kikapcsolhatják az áram- és gázellátást".

Pettigrew úr a Financial Times tegnapi Energia Átmeneti Csúcstalálkozóján nyilatkozott.

Ha az áramkimaradások valóban megtörténnek, az lesz az első alkalom, hogy az 1970-es évek óta ellenőrzött áramkimaradásokra kerül sor. Az Egyesült Királyságban 15 áramhálózat van, és a National Grid a fenyegető áramhiány esetén értesíti a háztartásokat, ha ideiglenesen lekapcsolják az áramot.

Bizonyos területeken a háztartások egy-egy csoportjának áramellátását rotációs rendszerben kapcsolhatják le, hogy elkerüljék az egész ország sötétségbe borulását.

Európa a nyár folyamán olyannyira energiahiányos volt, hogy a brit termelők több energiát exportáltak Franciaországba.

A National Grid "keresletrugalmassági szolgáltatást" sürget, amely azt jelentheti, hogy a háztartásoknak fizetni fognak azért, hogy csúcsidőben csökkentsék energiafelhasználásukat.

A rendszer azt jelenti, hogy az emberek pénzt kaphatnak azért, hogy csúcsidőn kívül használják mosógépüket vagy töltsék elektromos autójukat. Az embereket most arra ösztönzik, hogy jelentkezzenek be az áramszolgáltatójuknál egy olyan programba, amely révén pénzt kapnak vissza a számláikból.

A "keresletrugalmassági szolgáltatás" novembertől márciusig tart, és az áramkimaradások megelőzése érdekében vezetik be.

A program 12 alkalommal fog futni, hogy az emberek akkor is részesüljenek jutalomban, ha ezen a télen nem lesz áramkimaradás.

Miért lehetnek áramszünetek ezen a télen? 

Az európai energiapiacokon példátlanul nagy a felfordulás az Oroszország ukrajnai inváziója miatt fellépő gázhiány miatt. Az Egyesült Királyság villamosenergia-ellátásának mintegy 40%-át gázból állítják elő. 

A National Grid szerint "kihívásokkal teli" télre számítunk, és arra készül, hogy mi történne, ha nem tudnánk áramot importálni Európából, ami azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság nem kapna elég gázt. 

Korábban a National Grid mindig azt mondta, hogy ha tervezett áramkimaradások lennének, azok csak a nagyvállalatokat érintenék, a háztartásokat nem.

A Franciaországból, Belgiumból és Hollandiából érkező import kiesésének kezelésére két gigawattnyi széntüzelésű erőmű áll készenlétben, hogy szükség esetén beindulhasson a kereslet kielégítésére.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2022-09-28 | 11:47
Német mintademokrácia: rajtaütés az AfD-nél

Német mintademokrácia: rajtaütés az AfD-nél

 • Különös: pont akkor van rendőrségi házkutatás az AfD-nél, amikor a párt sikeres demonstrációkat szervez az energiaárak emelkedése ellen.
Kül 2021-06-06 | 13:27
Annalena Baerbock, a zöldek kancellár-jelöltje a német Karácsony: magyarázkodott, majd péntek estére törölte önéletrajzából a hazugságokat

Annalena Baerbock, a zöldek kancellár-jelöltje a német Karácsony: magyarázkodott, majd péntek estére törölte önéletrajzából a hazugságokat

 • Folytonos vesszőfutás Annalena Baerbock, a német zöldek kancellár-jelöltjének élete is.
 • Ő is PhD-t hazudott magának az önéletrajzában, de kiderült, hogy az alapszakot sem végezte el Németországban.
 • Most kiderült, hogy bár villogott vele, de nem tagja a German Marshall Fundnak, nem tagja az UNHCR-nek, és nem szerepel a Heinrich Böll Alapítvány transzatlanti tanácsadó testületében sem.
 • Ezeket mind szerepeltette az önéletrajzában, de a német média kiderítette, hogy hazudott.
 • Pár hete a Bundestagnak adott jövedelem-bevallásából felejtett ki egy 20 000 eurós tételt a különjövedelmére vonatkozóan.
Kül 2021-05-26 | 12:40
A legtöbb szexuális bűncselekmény az Alexanderplatzon történik Berlinben

A legtöbb szexuális bűncselekmény az Alexanderplatzon történik Berlinben

 • Soha ennyi ember nem vált szexuális bűncselekmény áldozatává Berlinben, mint az elmúlt évben.
 • A bűnügyi statisztikák szerint tavaly Berlinben 4468 ember vált szexuális bűncselekmény áldozatává.
 • Ez enyhe növekedés 2019-hez képest (4438 áldozat) és jelentős növekedés 2018-hoz képest (4040 áldozat).
 • 2020-ban a rendőrség három olyan helyet regisztrált a fővárosban, ahol különösen gyakoriak voltak a támadások.