3 órás áramszünetekre készítik fel a lakosságot Nagy-Britanniában

3 órás áramszünetekre készítik fel a lakosságot Nagy-Britanniában
  • A National Grid arra figyelmeztetett, hogy a brit háztartások idén télen áramkimaradásokkal szembesülhetnek.
  • Korábban a National Grid mindig azt mondta, hogy ha tervezett áramkimaradások lennének, azok csak a nagyvállalatokat érintenék, a háztartásokat nem.
  • Az áramkimaradások a leghidegebb napokon délután 4 és este 7 óra között következhetnek be.
  • Ha az áramkimaradások valóban megtörténnek, az lesz az első alkalom, hogy az 1970-es évek óta ellenőrzött áramkimaradásokra kerül sor.

Tervezett idejű áramszünetek sújthatják a háztartásokat ezen a télen, figyelmeztet az energiafőnök - tudósít a Sun.

Ez azután történt, hogy a National Grid korábban elismerte, hogy Nagy-Britanniában nem lesz elég áram az ország működtetéséhez, ha az energiaválság folytatódik. Most pedig a National Grid vezetője, John Pettigrew azt mondta, hogy januárban és februárban áramkimaradások érhetik a brit háztartásokat.

Az áramkimaradások a leghidegebb napokon délután 4 és este 7 óra között következhetnek be. John Pettigrew elmondta, hogy "január és február legsötétebb estéin átmenetileg kikapcsolhatják az áram- és gázellátást".

Pettigrew úr a Financial Times tegnapi Energia Átmeneti Csúcstalálkozóján nyilatkozott.

Ha az áramkimaradások valóban megtörténnek, az lesz az első alkalom, hogy az 1970-es évek óta ellenőrzött áramkimaradásokra kerül sor. Az Egyesült Királyságban 15 áramhálózat van, és a National Grid a fenyegető áramhiány esetén értesíti a háztartásokat, ha ideiglenesen lekapcsolják az áramot.

Bizonyos területeken a háztartások egy-egy csoportjának áramellátását rotációs rendszerben kapcsolhatják le, hogy elkerüljék az egész ország sötétségbe borulását.

Európa a nyár folyamán olyannyira energiahiányos volt, hogy a brit termelők több energiát exportáltak Franciaországba.

A National Grid "keresletrugalmassági szolgáltatást" sürget, amely azt jelentheti, hogy a háztartásoknak fizetni fognak azért, hogy csúcsidőben csökkentsék energiafelhasználásukat.

A rendszer azt jelenti, hogy az emberek pénzt kaphatnak azért, hogy csúcsidőn kívül használják mosógépüket vagy töltsék elektromos autójukat. Az embereket most arra ösztönzik, hogy jelentkezzenek be az áramszolgáltatójuknál egy olyan programba, amely révén pénzt kapnak vissza a számláikból.

A "keresletrugalmassági szolgáltatás" novembertől márciusig tart, és az áramkimaradások megelőzése érdekében vezetik be.

A program 12 alkalommal fog futni, hogy az emberek akkor is részesüljenek jutalomban, ha ezen a télen nem lesz áramkimaradás.

Miért lehetnek áramszünetek ezen a télen? 

Az európai energiapiacokon példátlanul nagy a felfordulás az Oroszország ukrajnai inváziója miatt fellépő gázhiány miatt. Az Egyesült Királyság villamosenergia-ellátásának mintegy 40%-át gázból állítják elő. 

A National Grid szerint "kihívásokkal teli" télre számítunk, és arra készül, hogy mi történne, ha nem tudnánk áramot importálni Európából, ami azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság nem kapna elég gázt. 

Korábban a National Grid mindig azt mondta, hogy ha tervezett áramkimaradások lennének, azok csak a nagyvállalatokat érintenék, a háztartásokat nem.

A Franciaországból, Belgiumból és Hollandiából érkező import kiesésének kezelésére két gigawattnyi széntüzelésű erőmű áll készenlétben, hogy szükség esetén beindulhasson a kereslet kielégítésére.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-28 | 19:21
Újabb botrányban vergődik a magyargyűlölő Mark Rutte, Fekete-Győr holland szövetségese

Újabb botrányban vergődik a magyargyűlölő Mark Rutte, Fekete-Győr holland szövetségese

  • Rutte visszatartotta a parlamenti képviselők elől a lényeges információkat, például azt, hogy az Északi Áramlat 2 gázvezetékről és a szankciókról is szó esett az informális egyeztetéseken az orosz diplomatákkal.
Kül 2021-05-13 | 11:00
Elsietett nyitás, akadozó oltásprogram, emelkedő fertőzésszámok, megtelt kórházak Hollandiában

Elsietett nyitás, akadozó oltásprogram, emelkedő fertőzésszámok, megtelt kórházak Hollandiában

  • Hollandia korán nyitott, mert az egészségügyi ellátórendszer még mindig leterhelt a koronavírus-betegekkel.
  • A heti új fertőzöttek száma vasárnap 7584 volt, ami 13 százalékos növekedést mutat az előző héthez képest.
  • A nyitás első lépéseként április 28-ától a kávézók teraszai kinyitottak, a kijárási tilalmat eltörölték, és a nem létszükségletű boltok ismét időpont nélkül fogadták a vásárlókat, a felsőoktatási intézmények mérsékelt számban újra fogadtak diákokat.
  • A közegészségügyi hivatal (RVIM) kritizálta a nyitást és a további nyitási terveket, arra hivatkozva, a fertőzési adatok nem indokolják a további lazítást.
  • Május első hetében a tervezett műtétek 51%-át halasztották el, kilenc kórház pedig jelezte, hogy nem tudják teljesen elvégezni a következő hat hétre tervezett életbevágó műtéteket.
  • A Limburg tartományban található Heerlen és Sittard-Geleen kórházai a hónap elején jelezték, hogy nem tudnak több covidos beteget fogadni, mivel megteltek.
  • Közben még legalább 6 ezer, teljes állásban dolgozó emberre lenne még szükségük az oltási kampányban.
Kül 2021-06-30 | 12:59
BILD: takargatja a német kormány az iszlamizmus problémáját

BILD: takargatja a német kormány az iszlamizmus problémáját

  • A würzburgi iszlamista ámokfutás élénk vitát váltott ki a német sajtó egy részében.
  • A 3 bestiálisan meggyilkolt nő és a további súlyos sérültek mellett a média egy része már nem akar csak úgy elmenni.
  • A politikusok azonban maszatolnak és továbbra is csak hárítanak.
  • Közben egy migrációkutató egyetemi tanár azt mondja, "Különösen a súlyos erőszakos és szexuális bűncselekményekben nagyon magas a bevándorlók [főként 2015-ben érkezett] csoportjának felülreprezentáltsága".
  • Tény: a rendőrségi statisztikák szerint 2020-ban az erőszakos bűncselekmények 168 237 gyanúsítottjának 38 százaléka "nem német" volt, 13 százalékuk bevándorló.
  • 290 000 bevándorlónak kötelessége lenne elhagyni Németországot, ám nem teszik ezt meg - a kitoloncolásukhoz nincs meg az akarat.
Kül 2021-06-29 | 18:14
Egy, a 11 éves lányát védelmező anya a szomália dzsihadista másik áldozata

Egy, a 11 éves lányát védelmező anya a szomália dzsihadista másik áldozata

  • Szintén meghalt a brazil állampolgárságú Christiane H., aki 11 éves lánya védelmére kelt, amikor Abdirahman az áruházban randalírozott.
  • Ezután a szomáliai megölte a 82 éves Johanna H.-t, aki megpróbálta megakadályozni a kislány elleni támadást.
  • A 73 éves Ingridet L.-t 13 késszúrás érte, alig centikre az ütőerétől.
Kül 2021-07-31 | 11:11
Berlin: négy sérültje van a késelésnek és a lövöldözésnek

Berlin: négy sérültje van a késelésnek és a lövöldözésnek

  • A dpa információi szerint a rendőrség az arab származású klánokkal való kapcsolatot vizsgálja.