3 órás áramszünetekre készítik fel a lakosságot Nagy-Britanniában

3 órás áramszünetekre készítik fel a lakosságot Nagy-Britanniában
 • A National Grid arra figyelmeztetett, hogy a brit háztartások idén télen áramkimaradásokkal szembesülhetnek.
 • Korábban a National Grid mindig azt mondta, hogy ha tervezett áramkimaradások lennének, azok csak a nagyvállalatokat érintenék, a háztartásokat nem.
 • Az áramkimaradások a leghidegebb napokon délután 4 és este 7 óra között következhetnek be.
 • Ha az áramkimaradások valóban megtörténnek, az lesz az első alkalom, hogy az 1970-es évek óta ellenőrzött áramkimaradásokra kerül sor.

Tervezett idejű áramszünetek sújthatják a háztartásokat ezen a télen, figyelmeztet az energiafőnök - tudósít a Sun.

Ez azután történt, hogy a National Grid korábban elismerte, hogy Nagy-Britanniában nem lesz elég áram az ország működtetéséhez, ha az energiaválság folytatódik. Most pedig a National Grid vezetője, John Pettigrew azt mondta, hogy januárban és februárban áramkimaradások érhetik a brit háztartásokat.

Az áramkimaradások a leghidegebb napokon délután 4 és este 7 óra között következhetnek be. John Pettigrew elmondta, hogy "január és február legsötétebb estéin átmenetileg kikapcsolhatják az áram- és gázellátást".

Pettigrew úr a Financial Times tegnapi Energia Átmeneti Csúcstalálkozóján nyilatkozott.

Ha az áramkimaradások valóban megtörténnek, az lesz az első alkalom, hogy az 1970-es évek óta ellenőrzött áramkimaradásokra kerül sor. Az Egyesült Királyságban 15 áramhálózat van, és a National Grid a fenyegető áramhiány esetén értesíti a háztartásokat, ha ideiglenesen lekapcsolják az áramot.

Bizonyos területeken a háztartások egy-egy csoportjának áramellátását rotációs rendszerben kapcsolhatják le, hogy elkerüljék az egész ország sötétségbe borulását.

Európa a nyár folyamán olyannyira energiahiányos volt, hogy a brit termelők több energiát exportáltak Franciaországba.

A National Grid "keresletrugalmassági szolgáltatást" sürget, amely azt jelentheti, hogy a háztartásoknak fizetni fognak azért, hogy csúcsidőben csökkentsék energiafelhasználásukat.

A rendszer azt jelenti, hogy az emberek pénzt kaphatnak azért, hogy csúcsidőn kívül használják mosógépüket vagy töltsék elektromos autójukat. Az embereket most arra ösztönzik, hogy jelentkezzenek be az áramszolgáltatójuknál egy olyan programba, amely révén pénzt kapnak vissza a számláikból.

A "keresletrugalmassági szolgáltatás" novembertől márciusig tart, és az áramkimaradások megelőzése érdekében vezetik be.

A program 12 alkalommal fog futni, hogy az emberek akkor is részesüljenek jutalomban, ha ezen a télen nem lesz áramkimaradás.

Miért lehetnek áramszünetek ezen a télen? 

Az európai energiapiacokon példátlanul nagy a felfordulás az Oroszország ukrajnai inváziója miatt fellépő gázhiány miatt. Az Egyesült Királyság villamosenergia-ellátásának mintegy 40%-át gázból állítják elő. 

A National Grid szerint "kihívásokkal teli" télre számítunk, és arra készül, hogy mi történne, ha nem tudnánk áramot importálni Európából, ami azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság nem kapna elég gázt. 

Korábban a National Grid mindig azt mondta, hogy ha tervezett áramkimaradások lennének, azok csak a nagyvállalatokat érintenék, a háztartásokat nem.

A Franciaországból, Belgiumból és Hollandiából érkező import kiesésének kezelésére két gigawattnyi széntüzelésű erőmű áll készenlétben, hogy szükség esetén beindulhasson a kereslet kielégítésére.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-14 | 14:50
A müncheni afgán csak röhögött, hogy meghiúsult a terrorcselekmény: "Kár, hogy nem sikerült!

A müncheni afgán csak röhögött, hogy meghiúsult a terrorcselekmény: "Kár, hogy nem sikerült!

 • Bírósági tárgyalása zajlik annak az afgán férfinak, aki 2020 májusában a müncheni Marienplatzon akart gázolásos vérfürdőt rendezni.
 • A bíróság előtt tanúskodó rendőrnő azt mondta, az afgán röhögve csak annyit mondott neki, "kár, hogy nem sikerült!"
 • A Focus riportja rendkívül tanulságos: közel 10 éven át élt az afgán súlyos mentális problémákkal Németországban, és egyetlen hatóság, a rendőrség és a pszichiáterek sem jelezték, hogy baj lehet vele.
Kül 2021-07-15 | 19:38
Hollandiát az a veszély fenyegeti, hogy a kábítószercsempészet mocsarába süllyed

Hollandiát az a veszély fenyegeti, hogy a kábítószercsempészet mocsarába süllyed

 • A Junge Freiheit kommentátora szerint feltehetjük a kérdést, létezik-e még Hollandiában "belső biztonság".
Kül 2022-02-25 | 23:55
Szijjártó a világpolitika színpadára emelte Magyarországot: felajánlotta a harcoló feleknek, tárgyaljanak Budapesten a békéért

Szijjártó a világpolitika színpadára emelte Magyarországot: felajánlotta a harcoló feleknek, tárgyaljanak Budapesten a békéért

 • Nem mindennapit húzott a magyar külügyminiszter.
 • A felek nem zárkóznak el, hogy Budapesten tárgyaljanak a békéről.
Kül 2021-08-20 | 14:08
Csúfos kudarc: a CNN arról ír, a Biden-kormányzatot hibáztatják a saját szakértői

Csúfos kudarc: a CNN arról ír, a Biden-kormányzatot hibáztatják a saját szakértői

 • A demokrata kurzussal kesztyűs kézzel bánó CNN által megszólaltatottak szerint az amerikai csapatkivonás elhibázott.
 • Erre a Biden-adminisztráció katonai és hírszerzési szakértői előre figylmeztették az Elnököt és az embereit.
 • Hónapok óta beszámoltak az amerikai vezetésnek, hogy Afganisztán el fog bukni.
 • Megindult az egymásra mutogatás a csúfos kudarc miatt.