3 órás áramszünetekre készítik fel a lakosságot Nagy-Britanniában

3 órás áramszünetekre készítik fel a lakosságot Nagy-Britanniában
  • A National Grid arra figyelmeztetett, hogy a brit háztartások idén télen áramkimaradásokkal szembesülhetnek.
  • Korábban a National Grid mindig azt mondta, hogy ha tervezett áramkimaradások lennének, azok csak a nagyvállalatokat érintenék, a háztartásokat nem.
  • Az áramkimaradások a leghidegebb napokon délután 4 és este 7 óra között következhetnek be.
  • Ha az áramkimaradások valóban megtörténnek, az lesz az első alkalom, hogy az 1970-es évek óta ellenőrzött áramkimaradásokra kerül sor.

Tervezett idejű áramszünetek sújthatják a háztartásokat ezen a télen, figyelmeztet az energiafőnök - tudósít a Sun.

Ez azután történt, hogy a National Grid korábban elismerte, hogy Nagy-Britanniában nem lesz elég áram az ország működtetéséhez, ha az energiaválság folytatódik. Most pedig a National Grid vezetője, John Pettigrew azt mondta, hogy januárban és februárban áramkimaradások érhetik a brit háztartásokat.

Az áramkimaradások a leghidegebb napokon délután 4 és este 7 óra között következhetnek be. John Pettigrew elmondta, hogy "január és február legsötétebb estéin átmenetileg kikapcsolhatják az áram- és gázellátást".

Pettigrew úr a Financial Times tegnapi Energia Átmeneti Csúcstalálkozóján nyilatkozott.

Ha az áramkimaradások valóban megtörténnek, az lesz az első alkalom, hogy az 1970-es évek óta ellenőrzött áramkimaradásokra kerül sor. Az Egyesült Királyságban 15 áramhálózat van, és a National Grid a fenyegető áramhiány esetén értesíti a háztartásokat, ha ideiglenesen lekapcsolják az áramot.

Bizonyos területeken a háztartások egy-egy csoportjának áramellátását rotációs rendszerben kapcsolhatják le, hogy elkerüljék az egész ország sötétségbe borulását.

Európa a nyár folyamán olyannyira energiahiányos volt, hogy a brit termelők több energiát exportáltak Franciaországba.

A National Grid "keresletrugalmassági szolgáltatást" sürget, amely azt jelentheti, hogy a háztartásoknak fizetni fognak azért, hogy csúcsidőben csökkentsék energiafelhasználásukat.

A rendszer azt jelenti, hogy az emberek pénzt kaphatnak azért, hogy csúcsidőn kívül használják mosógépüket vagy töltsék elektromos autójukat. Az embereket most arra ösztönzik, hogy jelentkezzenek be az áramszolgáltatójuknál egy olyan programba, amely révén pénzt kapnak vissza a számláikból.

A "keresletrugalmassági szolgáltatás" novembertől márciusig tart, és az áramkimaradások megelőzése érdekében vezetik be.

A program 12 alkalommal fog futni, hogy az emberek akkor is részesüljenek jutalomban, ha ezen a télen nem lesz áramkimaradás.

Miért lehetnek áramszünetek ezen a télen? 

Az európai energiapiacokon példátlanul nagy a felfordulás az Oroszország ukrajnai inváziója miatt fellépő gázhiány miatt. Az Egyesült Királyság villamosenergia-ellátásának mintegy 40%-át gázból állítják elő. 

A National Grid szerint "kihívásokkal teli" télre számítunk, és arra készül, hogy mi történne, ha nem tudnánk áramot importálni Európából, ami azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság nem kapna elég gázt. 

Korábban a National Grid mindig azt mondta, hogy ha tervezett áramkimaradások lennének, azok csak a nagyvállalatokat érintenék, a háztartásokat nem.

A Franciaországból, Belgiumból és Hollandiából érkező import kiesésének kezelésére két gigawattnyi széntüzelésű erőmű áll készenlétben, hogy szükség esetén beindulhasson a kereslet kielégítésére.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-26 | 14:37
A tálibok visszafoglalják Afganisztán nagy részét - most újabb menekülthullám indul Európa felé?

A tálibok visszafoglalják Afganisztán nagy részét - most újabb menekülthullám indul Európa felé?

  • Teszi fel a kérdést az osztrák EXXPRESS portál.
  • Az afgán központi kormány csak Kabult és környékét tartja ellenőrzése alatt.
  • Az ország többi részét a tálibok: egész körzetek adták meg magukat harc nélkül a táliboknak.
  • Már 2,2 millió ember él a tálibok uralma alatt, és ez a szám napról-napra nő.
  • Mindez egy hatalmas népvándorlás elindulását eredményezheti ismét.
Kül 2021-05-19 | 17:35
Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős tagja: a migráció és a mobilitás hozzátartoznak az európai életmódhoz

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős tagja: a migráció és a mobilitás hozzátartoznak az európai életmódhoz

  • Ha valaki azt gondolta volna, az Európai Unió letett róla, hogy ösztönözze és támogassa a kontinesnre irányuló migrációt, az tévedett.
  • Az Európai Parlament mai vitáján Margarítisz Szkínász, a Bizottság egyik tagja elmondta, "az európai polgárok elődei bevándorlók voltak, az uniós intézményekben dolgozók mind migránsok", ezért üdvözölte, hogy az úgynevezett saját kezdeményezésű EP-jelentés célja az unión kívüli országokból érkezők munkavállalási lehetőségeinek megkönnyítése.
  • Hozzátette: a munkaerőpiacok változása és a társadalom elöregedése, továbbá bizonyos ágazatokban a szakképzett munkaerő hiánya szükségessé teszi a migrációt.
  • "Le kell számolni azzal a mítosszal, hogy a demográfiai kihívásokra vagy a munkaerőpiaci problémákra a tömeges migráció jelenti a választ" - reflektált a fideszes Hidvéghi Balázs EP-képviselő.
Kül 2022-03-24 | 16:06
Orbán: a NATO-csúcson sikerült megvédeni a nemzeti érdekeket

Orbán: a NATO-csúcson sikerült megvédeni a nemzeti érdekeket

  • A szövetség eldöntötte, nem lesz NATO-felügyelte légtérzár Ukrajna felett, mert az háborús konfliktussal járna.
  • Magyarország NATO-partnerei megértették, hogy Magyarország se magyar katonát, se fegyvert nem küld Ukrajnába, hiába követeli ezt a baloldal.
  • A szövetség döntött arról is, hogy a NATO keleti szárnyát megerősíti.
Kül 2021-05-11 | 16:16

Hatezer kilométer bicikliút épül a Vajdaságban

  • A turizmus ezen ágának fellendítése érdekében, több mint hatezer kilométernyi bicikliút kiépítését tervezik - mondta Nenad Ivanišević a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program Ecobikenet nevet viselő konferenciáján Újvidéken.
  • A tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár kiemelte, a határokon átnyúló kerékpárutak hálózatának közös fejlesztése a turizmus más ágait is felvirágoztathatja.
Kül 2021-11-07 | 14:33
Az EU a magyar határkerítésre nem ad pénzt, de brüsszeli bürokraták EU-s pénzt adnának a lengyeleknek és a görögöknek is

Az EU a magyar határkerítésre nem ad pénzt, de brüsszeli bürokraták EU-s pénzt adnának a lengyeleknek és a görögöknek is

  • A magyar határkerítésre több soron kért pénzt a magyar miniszterelnök és más kormánytagok is.
  • A brüsszeli bürokraták mindig elutasító választ adtak.