Diplomabotrány a német kormányban: elvehetik PhD-fokozatát az SPD-s családügyi minisztertől

Diplomabotrány a német kormányban: elvehetik PhD-fokozatát az SPD-s családügyi minisztertől
  • Egy médiajelentés szerint a disszertációjának újbóli vizsgálatával megbízott bizottság a doktori cím visszavonását javasolja Franziska Giffey családügyi minisztertől.

Franziska Giffey (SPD) szövetségi családügyi miniszter egy médiajelentés szerint valószínűleg elveszíti doktori címét. Erről a Business Insider című üzleti magazin számolt be a Berlini Szabadegyetem (FU) köreire hivatkozva. A beszámoló szerint a vizsgabizottság állítólag megszavazta Giffey címének visszavonását. A miniszter az SPD csúcsjelöltjeként indul az őszi berlini képviselőházi választásokon, és a főváros kormányzó polgármestere szeretne lenni.

A vizsgálóbizottság csak május 5-én nyújtotta be jelentését az egyetem elnökségének. A dokumentum tartalmáról semmilyen információt nem lehetett nyilvánosságra hozni. Csak arról tájékoztattak, hogy Giffey négyhetes határidőt kapott a nyilatkozat benyújtására. "A folyamatban lévő felülvizsgálati folyamatról és a vizsgálóbizottság jelentéséről részletesebb információkat csak a végeredmény kihirdetése után teszünk közzé" - közölte a FU.

Emellett a felülvizsgálati testület tagjait nem szabad megnevezni a folyamat végéig, "a testület munkájának védelme és a folyamat függetlenségének biztosítása érdekében" - olvasható az egyetem közleményében. De minden erőfeszítés ellenére úgy tűnik, hogy a felülvizsgálat eredménye már kiszivárgott. Az FU hivatalosan nem erősítheti meg az eredményt, amíg Giffey nem kap lehetőséget arra, hogy nyilatkozzon. Már csak három hete van hátra a neki biztosított határidőből.

Lemondás a visszavonás után?

Giffey eredetileg bejelentette, hogy lemond a szövetségi családügyi miniszteri tisztségéről, amennyiben megfosztják a címtől. A berlini FU 2019 februárjában kezdeményezte a disszertációjára vonatkozó vizsgálati eljárást. Giffey írásának címe: "Európa útja a polgárokhoz - Az Európai Bizottság civil társadalmi részvételi politikája". Az első vizsgabizottság megrovást javasolt Giffey disszertációjáért - erről az egyetem elnöksége 2019. október 30-án döntött. A tudomány gyakorlatában azonosított hiányosságok ellenére nem lehetett alapvetően kétségbe vonni, hogy Giffey önálló tudományos teljesítményt nyújtott - indokolta döntését az FU.

Mivel a berlini felsőoktatási törvény szerinti megrovást különböző jogi véleményekben vagy elfogadhatatlannak nyilvánították, vagy legalábbis az indoklást hibásnak ítélték, a FU tavaly novemberben bejelentette, hogy a doktori értekezést újra megvizsgálják. Az első vizsgabizottsággal ellentétben Giffey doktornője, Tanja Börzel már nem volt tagja az új bizottságnak.

Giffey ekkor kijelentette, hogy a továbbiakban önként nem használja a doktori címet. El akarta hárítani a családja, valamint a politikai munkája és az SPD-re vetülő károkat, és családügyi szövetségi miniszterként folytatná munkáját. Egyértelművé tette azt is, hogy nem fogja a berlini választásokon való indulását az új vizsgálat eredményétől függővé tenni. Igaz, a berlini SPD a közvélemény-kutatásokban egyértelműen a Zöldek mögött áll. Mindazonáltal Giffey, Neukölln korábbi kerületi polgármestere, aki 2020 novembere óta a berlini SPD tartományi elnöke is, esélyesnek számít arra, hogy Michael Müller (SPD) utódjaként kormányzó polgármester legyen.

(FAZ.NET alapján.)

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-13 | 11:00
Elsietett nyitás, akadozó oltásprogram, emelkedő fertőzésszámok, megtelt kórházak Hollandiában

Elsietett nyitás, akadozó oltásprogram, emelkedő fertőzésszámok, megtelt kórházak Hollandiában

  • Hollandia korán nyitott, mert az egészségügyi ellátórendszer még mindig leterhelt a koronavírus-betegekkel.
  • A heti új fertőzöttek száma vasárnap 7584 volt, ami 13 százalékos növekedést mutat az előző héthez képest.
  • A nyitás első lépéseként április 28-ától a kávézók teraszai kinyitottak, a kijárási tilalmat eltörölték, és a nem létszükségletű boltok ismét időpont nélkül fogadták a vásárlókat, a felsőoktatási intézmények mérsékelt számban újra fogadtak diákokat.
  • A közegészségügyi hivatal (RVIM) kritizálta a nyitást és a további nyitási terveket, arra hivatkozva, a fertőzési adatok nem indokolják a további lazítást.
  • Május első hetében a tervezett műtétek 51%-át halasztották el, kilenc kórház pedig jelezte, hogy nem tudják teljesen elvégezni a következő hat hétre tervezett életbevágó műtéteket.
  • A Limburg tartományban található Heerlen és Sittard-Geleen kórházai a hónap elején jelezték, hogy nem tudnak több covidos beteget fogadni, mivel megteltek.
  • Közben még legalább 6 ezer, teljes állásban dolgozó emberre lenne még szükségük az oltási kampányban.
Kül 2021-06-04 | 09:32
Német Zöldek: "Németországnak a Földközi-tengerből kimentettek negyedét be kellene fogadnia"

Német Zöldek: "Németországnak a Földközi-tengerből kimentettek negyedét be kellene fogadnia"

  • Ahogyan növekszik a Földközi-tengeren átcsempészett "csónakos" migránsok száma, úgy indult meg az Európában megszokott ping-pong a migránsokkal.
  • Kiújult a vita Németországban, hogy mely országnak hány migránst kellene befogadnia.
  • A nagykoalíciós szövetségi kormány ellenzi az önkéntes uniós szétosztásban a német részvételt, a Zöldek szerint egyedül Németországnak be kellene fogadnia az újonnan érkezettek negyedét.
  • A WELT által megkérdezett szakértők azt jelzik előre, hogy a nyári melegben nagyszámú migráns fog útra kelni, és a számuk újra leterheli majd Olaszországot.
  • A német nagypolitika pedig a szövetségi választási kampányra figyel, ősszel ugyanis választások lesznek Németországban.
Kül 2021-07-05 | 15:00
FAZ: tovább nő a másodlagos migráció

FAZ: tovább nő a másodlagos migráció

  • A Frankfurter Allgemeine Zeitung részletesen összeszedte, hogy a kontinensen belül is jelentős másodlagos migráció zajlik.
  • A legtöbb migráns továbbra is Németország felé tart.
  • A kérelmezők 58 százaléka nem hivatkozhatott semmilyen üldöztetésre, és általában gazdasági okokból jött át a Földközi-tengeren.
  • A kérelmezők kétharmada férfi, egyharmada nő és tíz százaléka kísérő nélküli kiskorú volt.
Kül 2021-07-30 | 14:25
Karácsony német szövetségese, Annalena Baerbock újabb plágiumgyanúba keveredett

Karácsony német szövetségese, Annalena Baerbock újabb plágiumgyanúba keveredett

  • Korábban a könyve és a végül el nem készült, de a Német Zöldek által finanszírozott PhD-fokozata kapcsán merültek fel különös egyezések.
  • Most egy plágiumvadász Baerbock korábbi cikkeit vette górcső alá, melyek alapján évtizede folytatott plágiummal, azaz lopással vádolja a Zöldek kancellár-jelöltjét.
Kül 2021-07-02 | 14:49
Die Presse: Orbánék lerakták egy új jobboldali európai frakció alapkövét

Die Presse: Orbánék lerakták egy új jobboldali európai frakció alapkövét

  • 16 jobboldali párt által aláírt közös nyilatkozatot értékeli így az osztrák lap.