Orbán: ha minden jól alakul, még bejelentünk egy 6 milliárd eurós beruházást

Orbán: ha minden jól alakul, még bejelentünk egy 6 milliárd eurós beruházást
 • A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara előtt tartott gazdasági évadnyitót a kormányfő.
 • A statisztikai adatokon túl Orbán Viktor a kormányzat gazdaságfilozófiai alapjait is ismerette több mint egy órás, szabatos előadásában.

Öt gazdasági csapdahelyzet elkerülését tartja szükségesnek a következő tíz évben Orbán Viktor miniszterelnök ahhoz, hogy a magyar gazdaság sikeres legyen.

A kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szombati gazdasági évnyitó rendezvényén hangsúlyozta: a gazdaságpolitikában minden kommunista és szocialista megközelítést elutasítunk, s amennyiben marad a kormány, akkor a magántulajdont fogja támogatni. A kormányfő szerint a helyreállítási alap forrásait meg kellett volna kapnunk, de biztos benne, hogy az év végéig a brüsszeli kifizetések részben, vagy egészben, de meg fognak érkezni.

– A gépház működik, a kassza csörög, mindenkinek van munkája, tehát nem szükséges pályát módosítani – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szombati gazdasági évnyitó rendezvényén. A kormányfő azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy a következő tíz évben öt csapdahelyzet is fenyegeti a magyar gazdaságot, amelyekbe szerinte beleszaladhatunk, ha időben nem hozunk meg döntéseket.

Orbán Viktor az első ilyennek a magas külföldi tulajdon csapdáját nevezte, a másodiknak pedig azt, hogy az exportáló nagyvállalatoknak domináns szerepe van és nincs megfelelő mennyiségű és minőségű kis- és középvállalkozó az exportáló cégek között. A miniszterelnök úgy látja: a harmadik csapda a negatív profitegyenleg csapdája, a negyedik a dualitásé, az ötödik pedig a vidék lemaradása.Utóbbival kapcsolatban kifejtette, hogy Budapest az EU fejlettségének 151 százalékán áll, míg egyes vidéki régiók 40-50 százalékon. Egy erős, a világot lenyűgöző fővárosra szükség van, ezért a fejlesztésik is itt összpontosultak, azonban a terv a továbbiakban a vidékfejlesztés. Ezen belül a vidéki városok szerepe is fontos, emellett örökös kérdés, hogy a falunak van-e jövője, létjogosultsága, vagy az urbanizációé a jövő. A kormányban sokan támogatják a falvak fennmaradását, fenntartását, mégpedig olyan formában, hogy a falu ugyanolyan színvonalú életet nyújthasson, mint a város. Ezt szolgálja a Magyar Falu program, amit továbbra is támogatni kell. 2021–2027 között háromszor annyi pénzt fog a kormány költeni a vidékre, mint előtte.

A magyar faluért harcolni kell – jelentette ki Orbán Viktor.

A gazdasági csapdahelyzetek elkerüléséhez pénzre van szükség, ezért a kormánynak támogatást kell nyújtania hitelek, garanciák, tőkeprogramok és adócsökkentés formájában.

A kormányfő szólt arról is, hogy a helyreállítási alap forrásait meg kellett volna kapnunk, ezt a pénzt a válságkezelésre kaptuk volna.

Közben azonban az Országgyűlés elfogadta a gyermekvédelmi törvényt, ezért nem akarja az EU ezt a pénzt ideadni. A jogállami elvárásokat nem lehet összekötni a pénzügyi kérdésekkel – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a fentiek nem szabnak gátat a fejlesztéseknek, hiszen minden fejlesztési programot elindított saját forrásból a kormány. A kormányfő szerint az év végéig a brüsszeli kifizetések részben, vagy egészben, de meg fognak érkezni.

A kormányfő hangsúlyozta: az elmúlt években minden támogatás munkaalapú volt. A magántulajdon kultúrát is teremt, így támogatják a magántulajdonra épülő gazdaságot, és azt, hogy a polgárok rendelkezzenek saját lakással, adott esetben földdel, kerttel. A másik három visegrádi országban a magántulajdon tőkefelhalmozási képessége magasabb, így a tőkeellátottsági helyzet is jobb, és ehhez fel kellene zárkóznunk. Ehhez olyan partner kell, aki együttműködik és társadalmi hátországa van, és ennek az MKIK teljesen megfelel, ezért az együttműködés továbbra is szoros lesz.

A magyar gazdasággal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy a járvány és az általa okozott válság egyfajta stresszteszt volt, amin a magyar gazdaság jó eredménnyel szerepelt: a visszaesést gyors felpattanás követte, a jegybankelnök kifejezésével élve: "sikerült kanyarban előzni", a válságkezelés sikeres volt. 

A magyar gazdaság nyitott és komplex: az export a GDP 85 százalékát teszi ki, ami világszinten a legmagasabb értékek között van. Ezért az exportorientáció a fejlődés, a jólét záloga, ha csak befelé termelnénk, az ország sokkal szegényebb lenne. A komplexitás azt jelzi, hogy a gazdaság sokrétű, nem egy vagy két szektortól függ, így sokkal ütésállóbb is volt a válságban. Új ágazatként jelenik meg a hadiipar, sőt, a katonai repülőgép gyártás, illetve alkatrészgyártás, ezzel még inkább diverzifikálódik a gazdaság.

Figyelembe kell venni földrajzi helyzetünket: tranzitország vagyunk, ezért a gyorsforgalmi úthálózat kiépítése mellett a vasútfejlesztés is döntő, hisz nagyobb mértékben tudunk részt venni a nemzetközi áruszállításban, és ez közvetlen bevételeket jelent az országnak. 

Az egyik legkomolyabb eredmény, amit a gazdaságban sikerült elérni, az a foglalkoztatottság legmagasabb szintre történő emelkedése 1990 óta. Az infláció ugyanakkor most egy komoly probléma, de körülöttünk is magas az infláció, vagyis a környezet nehezíti a csökkentést. A miniszterelnök rendkívül fontosnak tartja, hogy a GDP arányos államadósság semmiképpen ne emelkedjen 80 százalék fölé.

Orbán Viktor elmondta, hogy az árstop nem esik jól neki, hisz tudja, hogy a központi árszabályozás sosem működik, ezért ellenzik az árhivatalszerű megoldásokat. Rendkívüli helyzetben merül fel és szigorúan átmenetileg az ilyen intézkedés, és remélhetőleg ezeket hamar meg is lehet szüntetni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-15 | 18:02
Ezt se Karácsony építi: Új Közlekedési Múzeumot kap Budapest egy eddig elhanyagolt rozsdaövezetben

Ezt se Karácsony építi: Új Közlekedési Múzeumot kap Budapest egy eddig elhanyagolt rozsdaövezetben

 • Persze biztosan ez ellen is tiltakozik majd, pont ahogyan szokott.
Bel 2021-05-13 | 14:19

Kormányinfó: ötmillió regisztrált, pünkösd után érhetjük el az ötmillió első oltással rendelkező magyart

 • A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten éri el Magyarország az ötmillió első oltást, ezért a kormány a jövő heti ülésén a korlátozó intézkedések további enyhítéséről tárgyal - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
 • Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy a külföldön élő magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, és az oltások számától függetlenül május 28-tól megtarthatók a lakodalmak.
 • Czeglédy Csaba szerepéről a miniszter elmondta, hogy a baloldal vagy teljesen oltásellenes, vagy csak félszívvel támogatja az oltásokat.
 • A kormány tárgyal a bankokkal, a bankszövetséggel a hitelmoratóriumról.
 • A paksi bővítés elmaradása két szempontból is tragikus lenne: a rezsiköltség növekedne, és atomenergia nélkül nem valósítható meg a párizsi klímaegyezményben rögzített cél.
 • Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásról kijelentette: nem tervezik sem a következő évben, sem hosszú távon. Hozzátette: a szervezet vezetője jelenleg egy olyan román jogász, aki több magyarellenes eljárást folytatott le romániai karrierje során.
Bel 2021-07-11 | 12:06
Miközben pártját partvonalra szorítják, Fekete-Győr azt mondja, minden ellenzéki pártelnökkel jó a személyes kapcsolata

Miközben pártját partvonalra szorítják, Fekete-Győr azt mondja, minden ellenzéki pártelnökkel jó a személyes kapcsolata

 • Kérdés, mire megy vele, mikor a napnál is világosabb, hogy a Momentumot, a Párbeszédet és az MSZP-t kiszorítja az ellenzéki összefogásból a Jobbik-DK paktum.
 • Ezt nem a BENNFENTES állítja, hanem sokan mások mellett Nyirati Klára, Baja momentumos polgármestere is.
 • Fekete-Győr a Magyar Narancsnak azt is mondta, "a választók egy olyan közössége támogat, amely valódi rendszerváltást szeretne, amely abban hisz, hogy a 2010 előtti világot sem szabad visszaengedni a politikába".
 • Mindezt úgy adta elő, hogy Gyurcsány-listájára fog felkéredzkedni.
Bel 2022-02-24 | 13:46
Kocsis Máté: Nem támogatjuk azt a baloldali álláspontot, hogy Magyarország küldjön katonákat és fegyvereket Ukrajna területére

Kocsis Máté: Nem támogatjuk azt a baloldali álláspontot, hogy Magyarország küldjön katonákat és fegyvereket Ukrajna területére

 • Hazánk érdeke az, hogy kimaradjunk a fegyveres konfliktusból, ezért súlyos felelőtlenségnek tartjuk, és nem támogatjuk azt a baloldali álláspontot, hogy Magyarország küldjön katonákat és fegyvereket Ukrajna területére - közölte Kocsis Máté a közösségi oldalán.
Bel 2021-11-09 | 09:24
A kórházakban ismét növelték a koronavírusos betegek ellátására kijelölt ágyak számát

A kórházakban ismét növelték a koronavírusos betegek ellátására kijelölt ágyak számát

 • A beoltottak száma 5 977 908 fő, közülük 5 757 501 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 397 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 4588  új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 914 586 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 123, többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 811 266 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 71 799 főre emelkedett.
 • 4522 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 452-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-06-11 | 10:48
Hadházy: a parlamenti pártok úgy alkudoznak, mint a kofák

Hadházy: a parlamenti pártok úgy alkudoznak, mint a kofák

 • Újabb szereplő kritizálja az ellenzéki pártok paktumát az előválasztás előtt.