Orbán: ha minden jól alakul, még bejelentünk egy 6 milliárd eurós beruházást

Orbán: ha minden jól alakul, még bejelentünk egy 6 milliárd eurós beruházást
 • A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara előtt tartott gazdasági évadnyitót a kormányfő.
 • A statisztikai adatokon túl Orbán Viktor a kormányzat gazdaságfilozófiai alapjait is ismerette több mint egy órás, szabatos előadásában.

Öt gazdasági csapdahelyzet elkerülését tartja szükségesnek a következő tíz évben Orbán Viktor miniszterelnök ahhoz, hogy a magyar gazdaság sikeres legyen.

A kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szombati gazdasági évnyitó rendezvényén hangsúlyozta: a gazdaságpolitikában minden kommunista és szocialista megközelítést elutasítunk, s amennyiben marad a kormány, akkor a magántulajdont fogja támogatni. A kormányfő szerint a helyreállítási alap forrásait meg kellett volna kapnunk, de biztos benne, hogy az év végéig a brüsszeli kifizetések részben, vagy egészben, de meg fognak érkezni.

– A gépház működik, a kassza csörög, mindenkinek van munkája, tehát nem szükséges pályát módosítani – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szombati gazdasági évnyitó rendezvényén. A kormányfő azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy a következő tíz évben öt csapdahelyzet is fenyegeti a magyar gazdaságot, amelyekbe szerinte beleszaladhatunk, ha időben nem hozunk meg döntéseket.

Orbán Viktor az első ilyennek a magas külföldi tulajdon csapdáját nevezte, a másodiknak pedig azt, hogy az exportáló nagyvállalatoknak domináns szerepe van és nincs megfelelő mennyiségű és minőségű kis- és középvállalkozó az exportáló cégek között. A miniszterelnök úgy látja: a harmadik csapda a negatív profitegyenleg csapdája, a negyedik a dualitásé, az ötödik pedig a vidék lemaradása.Utóbbival kapcsolatban kifejtette, hogy Budapest az EU fejlettségének 151 százalékán áll, míg egyes vidéki régiók 40-50 százalékon. Egy erős, a világot lenyűgöző fővárosra szükség van, ezért a fejlesztésik is itt összpontosultak, azonban a terv a továbbiakban a vidékfejlesztés. Ezen belül a vidéki városok szerepe is fontos, emellett örökös kérdés, hogy a falunak van-e jövője, létjogosultsága, vagy az urbanizációé a jövő. A kormányban sokan támogatják a falvak fennmaradását, fenntartását, mégpedig olyan formában, hogy a falu ugyanolyan színvonalú életet nyújthasson, mint a város. Ezt szolgálja a Magyar Falu program, amit továbbra is támogatni kell. 2021–2027 között háromszor annyi pénzt fog a kormány költeni a vidékre, mint előtte.

A magyar faluért harcolni kell – jelentette ki Orbán Viktor.

A gazdasági csapdahelyzetek elkerüléséhez pénzre van szükség, ezért a kormánynak támogatást kell nyújtania hitelek, garanciák, tőkeprogramok és adócsökkentés formájában.

A kormányfő szólt arról is, hogy a helyreállítási alap forrásait meg kellett volna kapnunk, ezt a pénzt a válságkezelésre kaptuk volna.

Közben azonban az Országgyűlés elfogadta a gyermekvédelmi törvényt, ezért nem akarja az EU ezt a pénzt ideadni. A jogállami elvárásokat nem lehet összekötni a pénzügyi kérdésekkel – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a fentiek nem szabnak gátat a fejlesztéseknek, hiszen minden fejlesztési programot elindított saját forrásból a kormány. A kormányfő szerint az év végéig a brüsszeli kifizetések részben, vagy egészben, de meg fognak érkezni.

A kormányfő hangsúlyozta: az elmúlt években minden támogatás munkaalapú volt. A magántulajdon kultúrát is teremt, így támogatják a magántulajdonra épülő gazdaságot, és azt, hogy a polgárok rendelkezzenek saját lakással, adott esetben földdel, kerttel. A másik három visegrádi országban a magántulajdon tőkefelhalmozási képessége magasabb, így a tőkeellátottsági helyzet is jobb, és ehhez fel kellene zárkóznunk. Ehhez olyan partner kell, aki együttműködik és társadalmi hátországa van, és ennek az MKIK teljesen megfelel, ezért az együttműködés továbbra is szoros lesz.

A magyar gazdasággal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy a járvány és az általa okozott válság egyfajta stresszteszt volt, amin a magyar gazdaság jó eredménnyel szerepelt: a visszaesést gyors felpattanás követte, a jegybankelnök kifejezésével élve: "sikerült kanyarban előzni", a válságkezelés sikeres volt. 

A magyar gazdaság nyitott és komplex: az export a GDP 85 százalékát teszi ki, ami világszinten a legmagasabb értékek között van. Ezért az exportorientáció a fejlődés, a jólét záloga, ha csak befelé termelnénk, az ország sokkal szegényebb lenne. A komplexitás azt jelzi, hogy a gazdaság sokrétű, nem egy vagy két szektortól függ, így sokkal ütésállóbb is volt a válságban. Új ágazatként jelenik meg a hadiipar, sőt, a katonai repülőgép gyártás, illetve alkatrészgyártás, ezzel még inkább diverzifikálódik a gazdaság.

Figyelembe kell venni földrajzi helyzetünket: tranzitország vagyunk, ezért a gyorsforgalmi úthálózat kiépítése mellett a vasútfejlesztés is döntő, hisz nagyobb mértékben tudunk részt venni a nemzetközi áruszállításban, és ez közvetlen bevételeket jelent az országnak. 

Az egyik legkomolyabb eredmény, amit a gazdaságban sikerült elérni, az a foglalkoztatottság legmagasabb szintre történő emelkedése 1990 óta. Az infláció ugyanakkor most egy komoly probléma, de körülöttünk is magas az infláció, vagyis a környezet nehezíti a csökkentést. A miniszterelnök rendkívül fontosnak tartja, hogy a GDP arányos államadósság semmiképpen ne emelkedjen 80 százalék fölé.

Orbán Viktor elmondta, hogy az árstop nem esik jól neki, hisz tudja, hogy a központi árszabályozás sosem működik, ezért ellenzik az árhivatalszerű megoldásokat. Rendkívüli helyzetben merül fel és szigorúan átmenetileg az ilyen intézkedés, és remélhetőleg ezeket hamar meg is lehet szüntetni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-11-22 | 15:31
Román embercsempész autójában 27 illegális migránst találtak

Román embercsempész autójában 27 illegális migránst találtak

 • Illegális migránsokat szállított autójában a román férfi.
Bel 2022-02-04 | 08:38
Márki-Zay oktatási "szakértőjének" nincsen pedagógusi diplomája

Márki-Zay oktatási "szakértőjének" nincsen pedagógusi diplomája

 • Lassan tényleg ott tartunk, hogy a baloldali szakértelem kimerül annyiban, hogy szakértő az, aki annak nevezi magát.
Bel 2022-03-08 | 19:13
A magyarok kilenctizede elutasítja Márki-Zay javaslatát a fegyverszállításról

A magyarok kilenctizede elutasítja Márki-Zay javaslatát a fegyverszállításról

 • Márki-Zay előbb fegyverek szállítását és magyar katonák küldését szorgalmazta, majd ahogy szokta, letagadta az egészet és hazudozni kezdett.
Bel 2021-08-03 | 11:40
5 millió 628 ezer a beoltott, 26 az új fertőzött

5 millió 628 ezer a beoltott, 26 az új fertőzött

 • Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét, amelyre az eeszt.gov.hu honlapon már lehet időpontot foglalni. 
 • A delta vírusmutáns terjedése a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább.
 • Az időseknek, krónikus és legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás. 
Bel 2022-06-21 | 15:42
41 fős migránsbandát fogtak el Csongrád-Csanád megyében

41 fős migránsbandát fogtak el Csongrád-Csanád megyében

 • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a honvédekkel együttműködve 2022. június 21-én 09 óra 10 perckor 41 illegális migránst tartóztattak fel Szeged-Gyálarét külterületén.
 • Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-12-14 | 15:37
Ilyen a baloldalon sosem fordul elő: felfüggesztette a Parlament a fideszes Völner Pál mentelmi jogát

Ilyen a baloldalon sosem fordul elő: felfüggesztette a Parlament a fideszes Völner Pál mentelmi jogát

 • A baloldalon továbbra is korrupciógyanúba keveredett kokainisták, a gyanú szerint EU-s forrásokkal visszaélő korrupcióellenes amazonok, vád alatt álló adócsalók és offshore-botrányokban érintettek képviselik az ellenzéki magyarokat.
 • Na meg Karácsony Gergely és üzlettársai, akik a Városháza tervezett eladását is leegyeztették "jutalékos" rendszerben, sok más fővárosi ingatlan értékesítése mellett.
Bel 2022-01-12 | 14:51
Hiába menekült a házak közé az embercsempész, a migránsokkal együtt elfogták

Hiába menekült a házak közé az embercsempész, a migránsokkal együtt elfogták

 • A 35 éves grúz állampolgár öt illegális migránst szállított.
Bel 2021-09-21 | 18:13
Jakab egy Karácsony-támogató baloldali vörösbáró lapjában fenyegette meg az OTP-vezér Csányi Sándort

Jakab egy Karácsony-támogató baloldali vörösbáró lapjában fenyegette meg az OTP-vezér Csányi Sándort

 • Kedélyesen alákérdezős interjút adott Jakab Péter a 24.hu portálnak, ahol a testőreire nem kérdeztek rá.
 • Így Jakab megint eljátszhatta a nép egyszerű gyermekét, pedig sofőr hurcolja mindenhová, és összesen havi hatmilliós keretből gazdálkodik.
 • Az interjúban Jakab azt mondja, a DK-val volt a legegyszerűbb megegyezni, ezért született meg a Jobbik-DK paktum.
 • Majd egyetlen bekezdéssel később azt állítja, ő nem dealelget senkivel, csak az emberekkel.
 • Beszól Karácsonynak, aki szerinte 15 milliót költ hetente a Facebookon, de ő nem ezt az utat választotta, mert nincsen ennyi pénzük, ő inkább járja a vidéket.
 • De nem kíméli Fekete-Győrt sem: őt fiatalosan forrófejűnek tartja, aki rendszeresen előreszealad, és akinek szólni kell, hogy fogja vissza magát.
 • Azt is kifejti, Hadházy főügyészi kinevezésétől a "hideg rázza" és Romániára követendő példaként tekint.
 • Az MSZP is kap Jakab kritikájából, mert Jakab szerint vannak a pártban olyanok, akiknek fideszes barátaik vannak a gyerekkorukból.
 • És porig alázza elődjét, Sneider Tamást is, aki gyakorlatilag megmentette számára a Jobbikot.
 • Ám az interjú legérdekesebb része mégis az, hogy Jakab hadat üzen az ország évtizedek óta legnagyobb hatalmú gazdasági szereplőjének, az OTP-vezér Csányi Sándornak, ügyészi kihallgatással fenyegetve a bankárt.
 • Különös, hogy ezt Varga Zoltán ellenzéki vörösbáró, és a pletykák szerint Karácsony egyik mecénásának lapjában tette meg - ezt egyfajta üzenetnek szánhatta Jakab?