Orbán: ha minden jól alakul, még bejelentünk egy 6 milliárd eurós beruházást

Orbán: ha minden jól alakul, még bejelentünk egy 6 milliárd eurós beruházást
  • A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara előtt tartott gazdasági évadnyitót a kormányfő.
  • A statisztikai adatokon túl Orbán Viktor a kormányzat gazdaságfilozófiai alapjait is ismerette több mint egy órás, szabatos előadásában.

Öt gazdasági csapdahelyzet elkerülését tartja szükségesnek a következő tíz évben Orbán Viktor miniszterelnök ahhoz, hogy a magyar gazdaság sikeres legyen.

A kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szombati gazdasági évnyitó rendezvényén hangsúlyozta: a gazdaságpolitikában minden kommunista és szocialista megközelítést elutasítunk, s amennyiben marad a kormány, akkor a magántulajdont fogja támogatni. A kormányfő szerint a helyreállítási alap forrásait meg kellett volna kapnunk, de biztos benne, hogy az év végéig a brüsszeli kifizetések részben, vagy egészben, de meg fognak érkezni.

– A gépház működik, a kassza csörög, mindenkinek van munkája, tehát nem szükséges pályát módosítani – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szombati gazdasági évnyitó rendezvényén. A kormányfő azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy a következő tíz évben öt csapdahelyzet is fenyegeti a magyar gazdaságot, amelyekbe szerinte beleszaladhatunk, ha időben nem hozunk meg döntéseket.

Orbán Viktor az első ilyennek a magas külföldi tulajdon csapdáját nevezte, a másodiknak pedig azt, hogy az exportáló nagyvállalatoknak domináns szerepe van és nincs megfelelő mennyiségű és minőségű kis- és középvállalkozó az exportáló cégek között. A miniszterelnök úgy látja: a harmadik csapda a negatív profitegyenleg csapdája, a negyedik a dualitásé, az ötödik pedig a vidék lemaradása.



Utóbbival kapcsolatban kifejtette, hogy Budapest az EU fejlettségének 151 százalékán áll, míg egyes vidéki régiók 40-50 százalékon. Egy erős, a világot lenyűgöző fővárosra szükség van, ezért a fejlesztésik is itt összpontosultak, azonban a terv a továbbiakban a vidékfejlesztés. Ezen belül a vidéki városok szerepe is fontos, emellett örökös kérdés, hogy a falunak van-e jövője, létjogosultsága, vagy az urbanizációé a jövő. A kormányban sokan támogatják a falvak fennmaradását, fenntartását, mégpedig olyan formában, hogy a falu ugyanolyan színvonalú életet nyújthasson, mint a város. Ezt szolgálja a Magyar Falu program, amit továbbra is támogatni kell. 2021–2027 között háromszor annyi pénzt fog a kormány költeni a vidékre, mint előtte.

A magyar faluért harcolni kell – jelentette ki Orbán Viktor.

A gazdasági csapdahelyzetek elkerüléséhez pénzre van szükség, ezért a kormánynak támogatást kell nyújtania hitelek, garanciák, tőkeprogramok és adócsökkentés formájában.

A kormányfő szólt arról is, hogy a helyreállítási alap forrásait meg kellett volna kapnunk, ezt a pénzt a válságkezelésre kaptuk volna.

Közben azonban az Országgyűlés elfogadta a gyermekvédelmi törvényt, ezért nem akarja az EU ezt a pénzt ideadni. A jogállami elvárásokat nem lehet összekötni a pénzügyi kérdésekkel – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a fentiek nem szabnak gátat a fejlesztéseknek, hiszen minden fejlesztési programot elindított saját forrásból a kormány. A kormányfő szerint az év végéig a brüsszeli kifizetések részben, vagy egészben, de meg fognak érkezni.

A kormányfő hangsúlyozta: az elmúlt években minden támogatás munkaalapú volt. A magántulajdon kultúrát is teremt, így támogatják a magántulajdonra épülő gazdaságot, és azt, hogy a polgárok rendelkezzenek saját lakással, adott esetben földdel, kerttel. A másik három visegrádi országban a magántulajdon tőkefelhalmozási képessége magasabb, így a tőkeellátottsági helyzet is jobb, és ehhez fel kellene zárkóznunk. Ehhez olyan partner kell, aki együttműködik és társadalmi hátországa van, és ennek az MKIK teljesen megfelel, ezért az együttműködés továbbra is szoros lesz.

A magyar gazdasággal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy a járvány és az általa okozott válság egyfajta stresszteszt volt, amin a magyar gazdaság jó eredménnyel szerepelt: a visszaesést gyors felpattanás követte, a jegybankelnök kifejezésével élve: "sikerült kanyarban előzni", a válságkezelés sikeres volt. 

A magyar gazdaság nyitott és komplex: az export a GDP 85 százalékát teszi ki, ami világszinten a legmagasabb értékek között van. Ezért az exportorientáció a fejlődés, a jólét záloga, ha csak befelé termelnénk, az ország sokkal szegényebb lenne. A komplexitás azt jelzi, hogy a gazdaság sokrétű, nem egy vagy két szektortól függ, így sokkal ütésállóbb is volt a válságban. Új ágazatként jelenik meg a hadiipar, sőt, a katonai repülőgép gyártás, illetve alkatrészgyártás, ezzel még inkább diverzifikálódik a gazdaság.

Figyelembe kell venni földrajzi helyzetünket: tranzitország vagyunk, ezért a gyorsforgalmi úthálózat kiépítése mellett a vasútfejlesztés is döntő, hisz nagyobb mértékben tudunk részt venni a nemzetközi áruszállításban, és ez közvetlen bevételeket jelent az országnak. 

Az egyik legkomolyabb eredmény, amit a gazdaságban sikerült elérni, az a foglalkoztatottság legmagasabb szintre történő emelkedése 1990 óta. Az infláció ugyanakkor most egy komoly probléma, de körülöttünk is magas az infláció, vagyis a környezet nehezíti a csökkentést. A miniszterelnök rendkívül fontosnak tartja, hogy a GDP arányos államadósság semmiképpen ne emelkedjen 80 százalék fölé.

Orbán Viktor elmondta, hogy az árstop nem esik jól neki, hisz tudja, hogy a központi árszabályozás sosem működik, ezért ellenzik az árhivatalszerű megoldásokat. Rendkívüli helyzetben merül fel és szigorúan átmenetileg az ilyen intézkedés, és remélhetőleg ezeket hamar meg is lehet szüntetni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-05-12 | 09:10
Az Európa-bajnok magyar oltási programnak köszönhetően utoljára októberben volt annyi covidos a kórházakban, mint kedden

Az Európa-bajnok magyar oltási programnak köszönhetően utoljára októberben volt annyi covidos a kórházakban, mint kedden

  • Orbánnak lett igaza: nem szabad ideológiai, vagy geopolitikai kérdést csinálni az oltásokból, onnan kell vakcinát venni, ahonnan csak lehet, mert csak oltással lehet letörni a járványt.
  • Ha kínait, akkor kínait, ha oroszt, akkor oroszt - mindegy, hogy a vakcina honnan származik, a lényeg, hogy biztonságos és hatékony legyen.
  • A Politico.eu összehasonlítása szerint Magyarország dobogós az Európai Unióban a vakcináció terén: a magyarok 26,9%-a kapta meg a 2. vakcinát, a 100 főre beadott oltások száma pedig 72,4.
  • Magyarországnál csak Málta és az Egyesült Királyság áll jobban, de Málta össznépessége alig 450 ezer fő, a britek pedig alig előznek meg bennünket, és már kívül is vannak az Európai Unión.
  • Németországban a 2. adag vakcinát megkapottak aránya 9,6%, Ausztriában 11,1%, Dániában 15,6 és Olaszországban 12,8.
  • A baloldal oltásellenessége ellenére a széleskörű vakcinációnak köszönhetően a járvány számai minden tekintetben meredeken esnek.
Bel 2022-04-22 | 15:02
MigránsTaxi: 19 illegális migránst csempészett

MigránsTaxi: 19 illegális migránst csempészett

  • 2022. április 22-én 12 óra 5 perckor egy cseh honosságú gépkocsit állítottak meg Tét belterületén.
  • A járműben az 54 éves cseh sofőrön kívül tizenkilenc – magukat szír állampolgárnak valló – külföldi utazott, akik sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.
  • A járőrök az embercsempészt elfogták és az illegális migránsokkal együtt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállítják.
  • A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A sofőrrel szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2021-09-06 | 14:35
Elérte az afgán migránshullám a déli határt

Elérte az afgán migránshullám a déli határt

  • Múlt héten rekordmennyiségű migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok.
  • Karácsony 2018 előtt "nyamvadt kerítésnek" nevezte a déli határzárat.
Bel 2021-09-24 | 09:53
Orbán Viktor: Az oltatlanok egy súlyos betegség kockázatának vannak kitéve

Orbán Viktor: Az oltatlanok egy súlyos betegség kockázatának vannak kitéve

  • A kormány tárgyal a minimálbér 200 ezer forintra emeléséről és készül a 13. havi nyugdíj visszaépítésének folytatására.
  • A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt.
Bel 2021-07-29 | 16:14
Már 43% a hibridautók aránya az újautók között, elképesztő a mélyszegénység

Már 43% a hibridautók aránya az újautók között, elképesztő a mélyszegénység

  • Egyre környezettudatosabban választanak autót a magyarok, megugrott a hibridek eladási aránya.
  • Ezek a modellek általában drágábbak is a robbanómotoros kiviteleknél.
  • Nagy kár, hogy az Európai Bizottság a hibrideket is száműzné 2035-re, és maradnának a tisztán elektromos autók.
  • Pedig ha valami értelmezhető az individuális, motoros közlekedésben, az pont a hibrid: városokban elmegy a villanymotorral, városokon kívül pedig a robbanómotor húzza.
  • A brüsszeli zöld őrület ennek a logikának azonban keresztbe tesz.
Bel 2022-01-21 | 11:39
Csak a drámát játszotta el az MSZP-s Kunhalmi a kórházas képpel?

Csak a drámát játszotta el az MSZP-s Kunhalmi a kórházas képpel?

  • Kunhalmi Ágnes állítólag koronavírus-fetőzéssel került kórházba.
  • Egy szakértőnek föltűnt, hogy Kunhalmi monitorán 36,2 fokos testhőmérséklet és 100%-os oxigénszaturáció szerepel.
  • Ezek az értékek a Kunhalmi által megosztott fotón jól kivehetők.
  • Márpedig ezekkel az értékekkel nem szokás kórházba vonulni.
  • Ha feleslegesen drámázott a szocialista képviselőnő, akkor így más, súlyosabb betegek elől foglalhatja a helyet és az egészségügyi kapacitásokat.
Bel 2021-10-28 | 11:04
Orbán Viktor Facebook-oldalán kimondták az igazságot

Orbán Viktor Facebook-oldalán kimondták az igazságot

  • A miniszterelnök közösségi csatornáján megosztott egy videót, ahol egy állampolgárral beszélget.
  • A hölgy Gyurcsány Ferencről és az Elkxurtukról mesélt Orbán Viktornak.
  • A videóból azt is megtudni, a kormányfő még nem látta a filmet.
Bel 2021-10-21 | 09:03
A háziorvosoknak most még több lehetőségük lesz arra, hogy kiszűrjék koronavírus-gyanús betegeket

A háziorvosoknak most még több lehetőségük lesz arra, hogy kiszűrjék koronavírus-gyanús betegeket

  • Az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak.
  • A beoltottak száma 5 932 239 fő, közülük 5 710 977 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 56 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
  • Összesen 2361 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 841 277 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 20 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 793 288 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 17 521 főre emelkedett.
  • 1 105 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 155-en vannak lélegeztetőgépen.