Orbán: ha minden jól alakul, még bejelentünk egy 6 milliárd eurós beruházást

Orbán: ha minden jól alakul, még bejelentünk egy 6 milliárd eurós beruházást
 • A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara előtt tartott gazdasági évadnyitót a kormányfő.
 • A statisztikai adatokon túl Orbán Viktor a kormányzat gazdaságfilozófiai alapjait is ismerette több mint egy órás, szabatos előadásában.

Öt gazdasági csapdahelyzet elkerülését tartja szükségesnek a következő tíz évben Orbán Viktor miniszterelnök ahhoz, hogy a magyar gazdaság sikeres legyen.

A kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szombati gazdasági évnyitó rendezvényén hangsúlyozta: a gazdaságpolitikában minden kommunista és szocialista megközelítést elutasítunk, s amennyiben marad a kormány, akkor a magántulajdont fogja támogatni. A kormányfő szerint a helyreállítási alap forrásait meg kellett volna kapnunk, de biztos benne, hogy az év végéig a brüsszeli kifizetések részben, vagy egészben, de meg fognak érkezni.

– A gépház működik, a kassza csörög, mindenkinek van munkája, tehát nem szükséges pályát módosítani – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szombati gazdasági évnyitó rendezvényén. A kormányfő azonban felhívta a figyelmet arra is, hogy a következő tíz évben öt csapdahelyzet is fenyegeti a magyar gazdaságot, amelyekbe szerinte beleszaladhatunk, ha időben nem hozunk meg döntéseket.

Orbán Viktor az első ilyennek a magas külföldi tulajdon csapdáját nevezte, a másodiknak pedig azt, hogy az exportáló nagyvállalatoknak domináns szerepe van és nincs megfelelő mennyiségű és minőségű kis- és középvállalkozó az exportáló cégek között. A miniszterelnök úgy látja: a harmadik csapda a negatív profitegyenleg csapdája, a negyedik a dualitásé, az ötödik pedig a vidék lemaradása.Utóbbival kapcsolatban kifejtette, hogy Budapest az EU fejlettségének 151 százalékán áll, míg egyes vidéki régiók 40-50 százalékon. Egy erős, a világot lenyűgöző fővárosra szükség van, ezért a fejlesztésik is itt összpontosultak, azonban a terv a továbbiakban a vidékfejlesztés. Ezen belül a vidéki városok szerepe is fontos, emellett örökös kérdés, hogy a falunak van-e jövője, létjogosultsága, vagy az urbanizációé a jövő. A kormányban sokan támogatják a falvak fennmaradását, fenntartását, mégpedig olyan formában, hogy a falu ugyanolyan színvonalú életet nyújthasson, mint a város. Ezt szolgálja a Magyar Falu program, amit továbbra is támogatni kell. 2021–2027 között háromszor annyi pénzt fog a kormány költeni a vidékre, mint előtte.

A magyar faluért harcolni kell – jelentette ki Orbán Viktor.

A gazdasági csapdahelyzetek elkerüléséhez pénzre van szükség, ezért a kormánynak támogatást kell nyújtania hitelek, garanciák, tőkeprogramok és adócsökkentés formájában.

A kormányfő szólt arról is, hogy a helyreállítási alap forrásait meg kellett volna kapnunk, ezt a pénzt a válságkezelésre kaptuk volna.

Közben azonban az Országgyűlés elfogadta a gyermekvédelmi törvényt, ezért nem akarja az EU ezt a pénzt ideadni. A jogállami elvárásokat nem lehet összekötni a pénzügyi kérdésekkel – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a fentiek nem szabnak gátat a fejlesztéseknek, hiszen minden fejlesztési programot elindított saját forrásból a kormány. A kormányfő szerint az év végéig a brüsszeli kifizetések részben, vagy egészben, de meg fognak érkezni.

A kormányfő hangsúlyozta: az elmúlt években minden támogatás munkaalapú volt. A magántulajdon kultúrát is teremt, így támogatják a magántulajdonra épülő gazdaságot, és azt, hogy a polgárok rendelkezzenek saját lakással, adott esetben földdel, kerttel. A másik három visegrádi országban a magántulajdon tőkefelhalmozási képessége magasabb, így a tőkeellátottsági helyzet is jobb, és ehhez fel kellene zárkóznunk. Ehhez olyan partner kell, aki együttműködik és társadalmi hátországa van, és ennek az MKIK teljesen megfelel, ezért az együttműködés továbbra is szoros lesz.

A magyar gazdasággal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy a járvány és az általa okozott válság egyfajta stresszteszt volt, amin a magyar gazdaság jó eredménnyel szerepelt: a visszaesést gyors felpattanás követte, a jegybankelnök kifejezésével élve: "sikerült kanyarban előzni", a válságkezelés sikeres volt. 

A magyar gazdaság nyitott és komplex: az export a GDP 85 százalékát teszi ki, ami világszinten a legmagasabb értékek között van. Ezért az exportorientáció a fejlődés, a jólét záloga, ha csak befelé termelnénk, az ország sokkal szegényebb lenne. A komplexitás azt jelzi, hogy a gazdaság sokrétű, nem egy vagy két szektortól függ, így sokkal ütésállóbb is volt a válságban. Új ágazatként jelenik meg a hadiipar, sőt, a katonai repülőgép gyártás, illetve alkatrészgyártás, ezzel még inkább diverzifikálódik a gazdaság.

Figyelembe kell venni földrajzi helyzetünket: tranzitország vagyunk, ezért a gyorsforgalmi úthálózat kiépítése mellett a vasútfejlesztés is döntő, hisz nagyobb mértékben tudunk részt venni a nemzetközi áruszállításban, és ez közvetlen bevételeket jelent az országnak. 

Az egyik legkomolyabb eredmény, amit a gazdaságban sikerült elérni, az a foglalkoztatottság legmagasabb szintre történő emelkedése 1990 óta. Az infláció ugyanakkor most egy komoly probléma, de körülöttünk is magas az infláció, vagyis a környezet nehezíti a csökkentést. A miniszterelnök rendkívül fontosnak tartja, hogy a GDP arányos államadósság semmiképpen ne emelkedjen 80 százalék fölé.

Orbán Viktor elmondta, hogy az árstop nem esik jól neki, hisz tudja, hogy a központi árszabályozás sosem működik, ezért ellenzik az árhivatalszerű megoldásokat. Rendkívüli helyzetben merül fel és szigorúan átmenetileg az ilyen intézkedés, és remélhetőleg ezeket hamar meg is lehet szüntetni.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-09-16 | 11:40
Az asztal alatt megy a rugdosódás: a Jobbik-támogatta Márki-Zayról a jobbikos elemzőintézet kihozta, hogy esélytelen Lázárral szemben

Az asztal alatt megy a rugdosódás: a Jobbik-támogatta Márki-Zayról a jobbikos elemzőintézet kihozta, hogy esélytelen Lázárral szemben

 • Csodálatos dolog ez az összefogás, különösen, ha olyan szövetségesekről van szó, akik egymás szavazótáboraiba harapnak bele.
 • A jobbikos Iránytű Intézet felmérése szerint a biztos választók esetében 56-41 arányban vezet Lázár János Márk-Zay Péter előtt.
Bel 2021-08-13 | 18:03
Összeszarják a drogos hajléktalanok Budapestet, Szabó Tímeának erről is a kormány jut eszébe

Összeszarják a drogos hajléktalanok Budapestet, Szabó Tímeának erről is a kormány jut eszébe

 • Nem ám Karácsony Gergely, aki Budapest Főpolgármestere.
Bel 2022-05-19 | 09:28
Rekord: 109 illegális migránst kaptak el egyetlen éjszaka alatt

Rekord: 109 illegális migránst kaptak el egyetlen éjszaka alatt

 • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. május 18-án 23 óra 10 és 2022. április 19-én 5 óra 20 perc között Hercegszántónál 24, Madarasnál 13, Bácsbokodnál 12, Bácsborsódnál pedig újabb 12 külföldit tartóztattak fel.
 • A magukat szír és pakisztáni állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére. 
 • A járőrök polgárőri közreműködéssel 2022. május 18-án 23 óra 15 perckor Bácsszentgyörgynél intézkedés alá vontak egy járművet, amelyet egy belga férfi vezetett.
 • A sofőr próbálta kivonni magát az intézkedés alól, és el akart menekülni, ám a rendőrök elfogták.
 • Kiderült, hogy a kocsi rakterében 48 külföldi bújt el, akik török, iráni, iraki és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • A gyanú szerint a 32 éves belga állampolgár a határsértőknek segítséget akart nyújtani, hogy Nyugat-Európába jussanak.
 • A férfit előállították és őrizetbe vették, majd kihallgatását követően kezdeményezik letartóztatását.
Bel 2021-10-07 | 15:09
A csúfosul leszerepelt Fekete-Győr besasszészézott Márki-Zay mögé

A csúfosul leszerepelt Fekete-Győr besasszészézott Márki-Zay mögé

 • A BENNFENTES információi szerint a Momentum tagága előzetesen nagyon megosztott volt abban a kérdésben, ki mögé álljanak be a második fordulóban.
 • A tagság picivel nagyobbik fele Márki-Zay mögé akart, míg a kicsivel kevesebb, mint a fele Karácsonyt akarta támogatni.
 • Fekete-Győr ma bejelentette, eldöntötték, Márki-Zay mögé állnak.
 • A sajtótájékoztató során végig szorosan mellette állt Orosz Anna, akit a párton belüli, Fekete-Győr elmozdításáért szerveződő csoport vezetőjeként jellemeztek informátoraink.
 • Fekete-Győr valószínűleg taktikai okokból állt be Márki-Zay mögé.
 • Így, hogy a Momentum tagságának kicsivel több mint felének támogatását bíró Márki-Zay mögé állt be, a bizalmi szavazáson nagyobb eséllyel őrizheti meg a pártelnöki székét.
Bel 2021-11-03 | 14:27
Magyar György: "mi, akik a jogállamért ordítunk rendszerszerűen, nem tiporhatjuk a jogállamot"

Magyar György: "mi, akik a jogállamért ordítunk rendszerszerűen, nem tiporhatjuk a jogállamot"

 • Magyar György "politikai dumának" nevezte a feles alkotmányozás ötletét.
Bel 2021-10-29 | 10:09
Az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak

Az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak

 • A beoltottak száma 5 950 259 fő, közülük 5 731 651 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 191 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • 4041 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 863 419 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Elhunyt 37 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 797 910 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 34 780 főre emelkedett.
 • 2130 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 230-an vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2022-05-17 | 08:54
Álprobléma: 3 migránsbanda, összesen 62 határsértő

Álprobléma: 3 migránsbanda, összesen 62 határsértő

 • A Bács-Kiskun megyei egyenruhások 2022. május 16-án 22 óra 20 perc és 17-én 3 óra 5 perc között három nagyobb létszámú migránscsoportot – összesen 62 személyt – tartóztattak fel Dávod, Kelebia és Csikéria térségében.
 • A magukat afgán, török és szír állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.
 • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • Ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-10-06 | 10:30
Pénz beszél: egy politikai tanácsadó szerint aki Karácsony kampányába beletette a százmilliókat, az nem arra adta, hogy visszalépjen

Pénz beszél: egy politikai tanácsadó szerint aki Karácsony kampányába beletette a százmilliókat, az nem arra adta, hogy visszalépjen

 • Ilyen leplezetlenül még senki nem beszélt pénz és hatalom viszonyáról idehaza.
 • Így azt is megkérdezhetnénk, hogy aki a százmilliókat adta Karácsony kampányára, az megvásárolta magának a jelöltet?
 • Vagyis Karácsony nem a maga ura, hanem azok diktálnak neki, akik százmilliókat adtak a kampányára?
 • Persze ez érthetővé válik az alábbiak ismeretében.
 • A Szabad Európának a neve elhallgatását kérő politikai tanácsadó lesújtó véleményt mondott Karácsonyról és a kampányáról.
 • "Karácsonyt a hetente a Facebookra költött tízmilliók szőnyegbombázása tartja életben" - mondta a politikai tanácsadó.
 • További abszurd ötletek is születnek az egyezkedés során, ami végképp bohóckodásba fojtja a baloldali előválasztást.
 • Márki-Zaynak állítólag az az ötlete, hogy 2 év után majd váltják egymást Karácsonnyal a kormányfői székben.
 • Csakhogy ahogyan a Szabad Európa is írja, "az egyszerre összefogó és egymással is vetélkedő Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter nem veszi figyelembe, hogy a DK-é és a Jobbiké lesz várhatóan a két legnagyobb frakció – akár ellenzéki, akár kormánypárti lesz."