Márki-Zay újabb követelésére mondtak nemet a pártok

Márki-Zay újabb követelésére mondtak nemet a pártok
 • Ismát Márki-Zay mögött egyeztettek a pártok vezetői a hétvégén az ATV információi szerint.
 • Se 7. frakciója nem lesz a miniszterelnök-jelöltnek, se a roma politikusokat nem tudja benyomni a listára.

A hétvégén újra találkozott a hat ellenzéki párt vezetője – mégpedig Márki-Zay Péter nélkül, de a közös miniszterelnökjelölt tudtával. A találkozón a listaállítás volt a fő kérdés, és konszenzus látszik kialakulni abban, hogy az ellenzéki lista első 45 helyére nem kerülhetnek be azok a roma politikusok, akiknek mandátumhoz juttatását Márki-Zay Péter azt követően kérte a pártoktól, hogy lemondott a hetedik frakcióra vonatkozó kéréséről – értesült az atv.hu.

Az atv.hu úgy értesült: az ellenzéki pártok alapvetően 45 listás képviselői hellyel számolnak, és erre a forgatókönyvre készítik a közös listát is. (2018-ban az ellenzék 53 listás helyet szerzett meg, de akkor a Fidesz nagyot nyert egyéni választókerületekben.)

A pártelnökök abban állapodtak meg, hogy a listaállítás során három szempontot vesznek figyelembe:

1. az előválasztás eredményét,

2.  a 2018-as és 2019-es választási eredményeket,

3.  az elmúlt időszak kutatásait.

Ennyi listás mandátumra számíthatnak a pártok

A fenti számítás alapján így áll most az egyes pártok várható listás helyeinek száma (az első 45 helyen:

- DK 13-16 (úgy tudjuk, a DK minimum 14-15-öt szeretne elérni)

-  Jobbik 9-12

-  Momentum 7-8

-  MSZP 6-7 (az MSZP annyit szeretne, amennyit a Momentum kap)

-  LMP 3-4 (az LMP az a párt, ahol a frakció léte vagy nem léte múlhat a listás helyek számán, hiszen egyéniben 1 választókerületben tekinthető biztosnak és további 1-ben komolyan esélyesnek LMP-s jelölt győzelme).

-  Párbeszéd 2-3 (a Párbeszéd az előválasztás előtti jó taktikázása miatt az LMP-nél több egyéni győzelemre számíthat, ezért érdemi listás jelenlét nélkül is biztosnak tűnik a frakcióalakításuk; a többi párt kevésbé tűnik nagyvonalúnak listás helyeikkel kapcsolatban).

Az ATV portálja úgy tudja, a pártok a legutóbbi tárgyaláson kölcsönösen mérsékelték követeléseiket, és a 45 biztos befutónak tűnő listás helyre a korábbi 53 helyett már csak 47-48 igényük van összesen, így kijelenthető, hogy célegyenesben van a megállapodás.

Az eldőlni látszik, hogy

- a DK-é a legtöbb listás mandátum

-  a Jobbik a második

- és a pártok biztosítani fogják, hogy az LMP-nek is legyen frakciója.

Egyértelmű "nem" Márki-Zay újabb kérésére

Mint arról beszámoltunk, az ellenzéki pártok egységesen nemet mondtak Márki-Zay Péter hetedik frakcióra vonatkozó tervére. Erről a közös miniszterelnökjelölt végül le is tett, de továbbra is listás helyeket kér a pártoktól. Márki-Zay Péter a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában elmondta: legalább három roma politikusnak kér listás helyet, és ha ezt nem kapja meg, a lehető leghangosabban fogja nyilvánosan elítélni az ezt akadályozó pártvezetőket.

Nos úgy tűnik, Márki-Zaynak ezt a követelését sem teljesítik a pártok. Az atv.hu információi szerint a miniszterelnökjelölt által támogatott három roma jelölt a 46-50. helyek közé kerülhet fel a listára. Ezt látszik alátámasztani az is, hogy az eddig (rész) listát állító négy párt listáján nincs befutó helyen roma politikus, és úgy tudjuk, a listájáról még nem nyilatkozó Jobbik és DK esetében hasonló lesz a helyzet. Úgyhogy a Márki-Zay által támogatott roma politikusok vagy nagyarányú ellenzéki, vagy nagyarányú fideszes győzelem esetén kerülhetnek befutó helyre; 5-6 százalék körüli különbség esetén aligha.

Hova számít be a miniszterelnök-jelölt?

Szintén kérdés, hogy a Párbeszéd 2-3 helyének terhére kerülhet-e be az Országgyűlésbe Márki-Zay Péter, ha nem sikerülne megnyernie egyéni választókerületét. Miután a miniszterelnök-jelöltnek végül nem lesz frakciója, ha bekerül az Országgyűlésbe, akkor a Párbeszéd-frakcióba fog beülni. Egyelőre vita tárgya, hogy ha Márki-Zay nem tud egyéni mandátumot szerezni, akkor a párbeszédes kvóta „fölött”, vagy annak részeként tud beülni az Országgyűlésbe (nyilván az is kérdés, hogy ha nem szerezne egyéni mandátumot és nem lenne miniszterelnök április után, akkor beülne-e a parlamentbe listás ellenzéki képviselőként (erre az a mai legvalószínűbb válasz, hogy nem, de Márki-Zay és az ellenzék nyilván győzelemre készül áprilisban mind Hódmezővásárhelyen, mind országosan).

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-11-01 | 10:15
Márki-Zay megzakkant - szerinte Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc embere

Márki-Zay megzakkant - szerinte Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc embere

 • A Kárpátok Cicerója újabb élő videóval örvendeztette meg a nagyérdeműt vasárnap este.
 • Szerint a "szegény, sötétségben tartott emberek" azok, akik elhiszik, hogy a Fidesz bevándorlás-ellenes.
 • "Ha van még olyan ostoba ember, aki elhiszi, hogy a Fidesz bevándorlás-ellenes, akkor azokat tessék felvilágosítani!" - mondta az ellenzék miniszterelnök-jelöltje.
 • Majd kijelentette, kampányolni fog azért, hogy az eemberek ne szavazzanak a Kétfarkú Kutyapártra.
Bel 2022-01-28 | 12:52
Mennyire lehet beteg az, aki Jézushoz hasonlítja magát?

Mennyire lehet beteg az, aki Jézushoz hasonlítja magát?

 • Márki-Zay ezt tette Londonban, mikor azt mondta, munkatársai akár csak az apostolok, eldobtak mindent, hogy csatlakozzanak a Mesterhez.
Bel 2021-05-29 | 09:00
Puzsér Karácsonyról: "Nem az történik, hogy hazudik valamit, ha nagyon muszáj, hanem folyamatosan hazudik, keresi az alkalmat, hogy hazudhasson"

Puzsér Karácsonyról: "Nem az történik, hogy hazudik valamit, ha nagyon muszáj, hanem folyamatosan hazudik, keresi az alkalmat, hogy hazudhasson"

 • Az ismert kritikus és publicista az ATV ÖT c. műsorában azt mondta Karácsonyról, az "lubickol a hazugságokban".
 • Indirekten arra is rámutatott, hogy a baloldali előválasztás egy színjáték, mert a liberális elit gyakorlatilag "kimondta Karácsony Gergelyt győztesnek".
Bel 2022-03-28 | 12:04
Szerb 15 fős MigránsTaxit fogtak el a rendőrök

Szerb 15 fős MigránsTaxit fogtak el a rendőrök

 • az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 108-as kilométerszelvényél a paksi pihenőben a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Paksi Autópálya Alosztály járőrei ellenőriztek egy külföldi rendszámú Mercedes Vito típusú gépjárművet.
 • Az autót egy 34 éves szerb férfi vezette. A raktérben 15 fő - 11 férfi és 4 nő - utazott, akik török állampolgárnak vallották magukat.
 • Személyazonosságukat, valamint Magyarország területén való jogszerű tartózkodásukat hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • Az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszaszállították az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • A szerb férfi ellen embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indítottak, őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki. 
Bel 2021-11-09 | 17:57
A magyarok Európa legalacsonyabb rezsidíjait fizetik

A magyarok Európa legalacsonyabb rezsidíjait fizetik

 • Márki-Zay pedig folyamatosan azzal kampányol, emelni kell a lakosság terheit.
Bel 2021-10-12 | 13:03
MSZP-sek Karácsonyról: "Ezek után azért Karácsony Gergely ne mondja már meg, hogy kire szavazzunk"

MSZP-sek Karácsonyról: "Ezek után azért Karácsony Gergely ne mondja már meg, hogy kire szavazzunk"

 • Csalódottak a Főpolgármester miatt az őt jelölő MSZP-ben.
Bel 2021-07-20 | 19:26
Gulyás Gergely: a titkos információgyűjtésnek világos szabályai vannak, ezek a szabályok évtizedek óta rögzítettek, ezeket kell betartani

Gulyás Gergely: a titkos információgyűjtésnek világos szabályai vannak, ezek a szabályok évtizedek óta rögzítettek, ezeket kell betartani

 • A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint minden szabályt betartottak a titkos információgyűjtéseknél, de a konkrét szoftverről nem beszélt.
 • Gulyás szerint nincs jelentősége annak, mi a technikai eszköz, minden államnak van alkotmányvédelmi és hírszerző tevékenysége.