DK-közeli közvélemény-kutató: erősödik a Fidesz

DK-közeli közvélemény-kutató: erősödik a Fidesz
  • Az IDEA intézet lassú, de a Fidesz irányába mutató átrendeződést mért január első felében.
  • Eszerint a Fidesz 48-44 arányban vezet a választani tudó biztos szavazók előtt a baloldali ellenzékkel szemben.
  • Az összefogás pártjai közül az MSZP, a Párbeszéd és az LMP a saját erejéből be sem jutna az Országgyűlésbe.

Az IDEA Intézet 2022. január 4. és január 14. között készített reprezentatív adatfelvétele megerősíti, hogy a Fidesz hónapról hónapra, igaz nem látványosan, de szisztematikusan erősíti támogatottságát. Ennek eredménye, hogy a kampány kezdetekor a kormányzópárt minden vizsgált választói csoportban előnyre, de nem behozhatatlan előnyre tett szert az egységesen induló ellenzék előtt.

A teljes népesség vonatkozásában a Fidesz-KDNP listája 2, míg a biztos szavazó pártot választók körében 4 százalékponttal vezet az egységes ellenzéki listával szemben.

Az ellenzék még nem talált vissza az előválasztás során mutatott cselekvőképes arcához

Az IDEA Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint 2022. január első időszakában a Fidesz-KDNP listája két százalékponttal vezet a hat együttműködő ellenzéki párt közös listájával szemben. Nincsenek nagy, áttörést mutató választói mozgások, hanem 1–2 százalékpontos lassú, de a Fidesznek kedvező átrendeződések.

Az ellenzék támogatottsága ugyanis decemberhez képest 1 százalékponttal csökkent, míg a kormánypárt 1 százalékponttal növekedett. Az előválasztás, tehát 2021. októberéhez képest a Fidesz esetében mindössze 1 százalékpontos emelkedésről, az ellenzék vonatkozásában viszont 2–3 százalékpontos, azaz hibahatáron lévő csökkenésről beszélhetünk. A változások úgy következtek be, hogy emellett a Mi Hazánk támogatottsága 1 százalékponttal csökkent, viszont a pillanatnyilag bizonytalanoké ugyanennyivel nőtt. A listás szavazatukat titkolók aránya továbbra is 8 százalékon áll, a választásszociológiában ismert "hallgatási spirál" beindulására egyelőre nincs kézzel fogható empirikus bizonyíték.

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében a fentinél nagyobb, de szintén hibahatáron belüli mozgások zajlottak.

Míg az előző mérés esetében a Fidesz-KDNP mindössze 1 százalékponttal vezetett az ellenzék előtt, az olló január elején újra nyitottabbá vált, mert a kormánypárt előnye immár 4 százalékpont. Ez a változás úgy következett be, hogy a Fidesz-KDNP-lista támogatottsága 1 százalékponttal növekedett, miközben az ellenzéki listáé 2 százalékponttal csökkent.

Ebben az esetben is kicsi, de egyirányba mutató mozgásokat látunk. A Fidesz-KNDP ismét átvette a napirendformálás irányítását, és számos jelentősebb szavazói réteg számára ígért, illetve adott valamilyen jóléti intézkedést.

Kis lépésekben növekvő Fidesz

A Fidesz-KDNP választottsága az előző hónaphoz képest 2 százalékponttal növekedett, így jelenleg 37 százalékos. Ez a legmagasabb arány a 2020-as koronavírus-járvány kitörése óta.

Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció és az Momentum Mozgalom támogatottsága 11%, illetve 6%, az MSZP-jé 1 százalékponttal növekedett (4%), míg a többi párté változatlan. A Jobbik 8, a Párbeszéd 2, míg az LMP 1 százalékon áll.

Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 32 százalék a teljes választókorú népesség szegmensében, vagyis 5 százalékponttal kevesebb, mint a Fidesz-KDNP támogatottsága.

A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3–3 százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 25 százalék, ami a legalacsonyabb érték a koronavírus-járvány kitörése óta.

A biztos szavazó pártot választók esetében a Fidesz-KDNP támogatottsága hibahatáron belül, 1 százalékponttal növekedett (48%).

Az ellenzéki oldalon szintén elhanyagolható, 1–1 százalékpontos változások történtek.

A parlamenten kívüli pártok támogatottsága szintén nem változott, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3%-on, míg a Mi Hazánk 4%-on áll.

Összességében a 2021 kora őszi előválasztást követően a Fidesz-KDNP fokozatosan magára talált, és hónapról hónapra növelni tudta választói támogatottságát. Nem nagy, áttörést mutató változásokról, hanem apró, de a 2022-es választások végkimenetele szempontjából fontos mozgásokról beszélhetünk. Arra is utalnak az adatok, hogy ellenzék még nem talált vissza a 2021. októberi önmagához, amikor az előválasztást követően erősnek, határozottnak és cselekvőnek tűnt a választók szemében.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-11-03 | 14:45
A kormány 57 kilométeren megtisztítja a Ráckevei-Dunát, hogy a budapesti szakaszán is lehessen fürdeni

A kormány 57 kilométeren megtisztítja a Ráckevei-Dunát, hogy a budapesti szakaszán is lehessen fürdeni

  • Karácsony Gergely eközben ölbe tett kézzel Facebookozik.
  • Mióta kiszavazták az előválasztási komédiából, a délelőtti élő, videós bejelentkezéssekkel is alábbhagyott.
  • Korábban ezekben játszotta el, hogy éppen dolgozik.
  • Biztos erre is ráunt, mint a miniszterelnök-jelölti kampányára.
Bel 2022-01-13 | 19:50
Az aranytartalékot eladó Surányi lesz Márki-Zay gazdasági jobbkeze

Az aranytartalékot eladó Surányi lesz Márki-Zay gazdasági jobbkeze

  • Baljós árnyak.
  • Surányi másik gazdasági csodatette a rekordinfláció volt.
  • Gyurcsány azt mondta Surányiról, hogy sok jó ötlete van, egészen addig, amíg nem kell számolni.
Bel 2022-08-24 | 07:38
37 bangladesi migránst csempészett az osztrák sofőr

37 bangladesi migránst csempészett az osztrák sofőr

  • Szarvas lakott területén 2022. augusztus 23-án 20 óra 59 órakor a magyar rendőrök ellenőrizni akartak egy 40 éves litván állampolgárságú férfit, aki egy osztrák honosságú teherautót vezetett.
  • A gépkocsiban 37 fő, magukat bangladesi állampolgárnak valló férfi személy tartózkodott.
  • Az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni
  • Ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való vissza kíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.
Bel 2022-01-27 | 14:35
ATV: kigolyózták a pártok Márki-Zay MMM-es jelöltjeit

ATV: kigolyózták a pártok Márki-Zay MMM-es jelöltjeit

  • Ezzel Márki-Zay azon terve is elbukott, hogy az Új Világ Néppárt jelöltjeinek elutasítása után a saját mozgalmának jelöltjeit vigye be az Országgyűlésbe.
Bel 2021-06-25 | 18:24
Megint kiderült a tisztakezű mometumosokról, hogy örömmel bemocskolják a mancsaikat, ha arról van szó

Megint kiderült a tisztakezű mometumosokról, hogy örömmel bemocskolják a mancsaikat, ha arról van szó

  • Zuglóban Horváth Csaba polgármester egyszemélyben úgy döntött, Kisné Szivcsovics Nikolett momentumos önkormányzati képviselőnek kiutal egy önkormányzati lakást - szociális alapon.
  • A Momentum színeiben politizáló hölgy 540 000 forintos tiszteletdíjért tanácsoskodik Zuglóban, és a neve szerint házas, tehát nem csak annyi a betevő, amit ő hazavisz.
  • Horváth a veszélyhelyzeti többletjogosítványait kihasználva, egyszemélyi döntéssel határozott arról, hogy Kisné Szivcsovics Nikolett szociális lakást kapjon.
  • Zuglóban - szintén a veszélyhelyzet ideje alatt - mindenki másnak nehezebbé vált a lakhatás, Horváth ugyanis 30 százalékkal megemelte az önkormányzati tulajdonú lakások bérleti díját.
Bel 2021-07-03 | 11:50
Visszatért az egészségügybe 3 000 dolgozó

Visszatért az egészségügybe 3 000 dolgozó

  • Március 1-éig a 110 ezer állami egészségügyi dolgozó 95 százaléka írta alá az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést.
  • Az akkor távozó 5500 egészségügyi dolgozóból így július 1-éig több mint 3000-en tértek vissza az állami egészségügybe.
  • Viszatérő orvos, szakorvos: 1 016 fő.
  • Visszatérő egészségügyi szakdolgozók: 1 434 fő.
  • Visszatérő egészségügyben dolgozók: 640 fő.
Bel 2021-09-19 | 10:44
Halottak is szerepelnek a miniszterelnök-jelölti íveken - állítja riválisairól Márki-Zay Péter

Halottak is szerepelnek a miniszterelnök-jelölti íveken - állítja riválisairól Márki-Zay Péter

  • "Amikor a Villányi úton leellenőrizték az aláírásokat, hogy, hogy nem, a mieink között nem voltak halottak" – mondta Márki-Zay Péter a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában.
  • Márki-Zay rá akarja venni Karácsonyt, hogy lépjen vissza a javára, mert ő "konszenzusosabb jelölt" a Főpolgármesternél.