Gyámság alá helyezték Márki-Zayt: többé nem engedik egyedül beszélni

Gyámság alá helyezték Márki-Zayt: többé nem engedik egyedül beszélni
  • 2022-ben olyan ellenzéki miniszterelnök-jelöltje van Magyarországnak, akit a többiek nem hagynak egyedül beszélni.
  • Nagy kérdés, hogyan lenne képes így kormányozni, ahol nem csupán jó döntéseket kell hozni, de folyamatosan meg kell nyilvánulni a nyilvánosság előtt.
  • Márki-Zayjal szemben Orbán Viktor akár 4 órán át is állja a kérdéseket, és szabatosan válaszol mindenre, kapjon bármilyen kérdéseket is.

Vasárnap este ismét képernyő elé ült Márki-Zay, ám ezúttal a baloldali kampánystáb már nem engedte egyedül beszélni, melléültették az évtizedes kommunikációs múlttal rendelkező Simon Andrást, írja a Mandiner.
 
Márki-Zay Péter már kedden, az ATV műsorában is nyilvánvalóvá tette, hogy a sorozatos botrányos kijelentések – a covid-halálozás és a választási esélyek közötti összefüggés, elmélkedés a fideszes zsidókról – ellenére sem áll le a szokásos vasárnap esti Facebook-videós élő beszédei megtartásával.

Márki-Zay eztán nem egyedül fog beszélni vasárnaponként

Ez most az elmúlt 7 nap megkoronázásaként is értékelhető, hiszen az a héten több terjedelmes interjút adott az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Emlékezetes – mi sajtótörténeti pillanatként értékeltük – az ötperces vitája Rónai Egonnal az antiszemitizmus témaköréről, de a HVG-nek és a Spirit FM-nek is közel egy órára állt a rendelkezésére Márk-Zay, aki a mai bejelentkezését Simon András társaságában kezdte. Márki-Zay azt is elmondta, a választásokig ebben a formátumban fog bejelentkezni, hogy kissé "színesebbé tegye" ezeket az alkalmakat.

A volt ATV-s kérdésére Márki-Zay elmondta, hogy szerinte "a világ 193 országából 192 jobban kezelte a járványt, mint Magyarország". Ha ő lett volna kormányon – mondta – akkor többet teszteltetett volna, ezzel szerinte megelőzhető lett volna a halálesetek egy része.

A baloldal jelöltje nekiment a csirke far-hát hatósági árának is

A második téma a választások voltak. Márki-Zay szerint Orbán érdeke, hogy minél hamarabb, április 3-án legyen a választás. Egy mondattal később hozzátette: "láthatólag Orbán Viktor arra is felkészült, hogy ha a járványhelyzet miatt nem lesz, vagy nem akkor lesz a választás". Ezt követően a baloldal miniszterelnök-jelöltje szánalmasnak és "ostoba intézkedésnek" nevezte a hatósági árak szerdai bevezetését. Szerinte ez olyan, mondta Bod Péter Ákos szavait idézve, "mintha tollseprűvel akarnánk árvizet megállítani".
"Ez akkora ostobaság, akkora felelőtlenség és szakmaiatlanság. Egy szimbolikus alkalmatlansági beismerés, hogy már a csirkefarhát árát kellett befagyasztani ahhoz, hogy a legszerencsétlenebb emberek azt lássák, hogy mintha a kormány törődne a problémájukkal" – jelentette ki Márki-Zay.

Decemberben kezdték, de "az aláírásgyűjtés az elmúlt napokban indult be"

Szóba került az ellenzék népszavazási kezdeményezése is. Szerinte jól állnak az aláírásgyűjtéssel, pár nap múlva összegyűlhet a szükséges 200 000 aláírás. "Az aláírásgyűjtés az elmúlt napokban indult be" – tette hozzá.

Leszögezte: nagy eredmény, hogy egy hét alatt 50 000 aláírást tudtak gyűjteni, ez szerinte mutatja az ellenzék erejét. Más kérdés, hogy Karácsony Gergely még decemberben arról beszélt, az év végéig összegyűjtik az aláírásokat. Ezután

Márki-Zay felszólította Orbán Viktort és Gulyás Gergelyt, hogy haladéktalanul számolják meg az aláírásokat, hogy "ne csak az ő abberált gondolataikat tükröző kérdésekről lehessen népszavazni április 3-án". "Az a kormány, amelyik egy éjszaka árt tud írni egy törvényt, 230 000 aláírást is meg tud számolni" – erősített rá Simon András, azt a téves képzetet keltve a nézőkben, hogy ez a kormányon múlik. Ezzel szemben ez a választási szervek feladata, ez minimum 30 napot igénybe vesz. Ahogy azt Szánthó Miklós egyszer már elmagyarázta, az ellenzék végzetesen kifutott az időből, az álláskeresési járadékról és a Fudanról legfeljebb májusban lehet szavazni.

Munkatársa szerint Márki-Zay tévedett

Simon ezután szóba hozta a hódmezővásárhelyi ügyeket, ahol Márki-Zay elismerte: tévedett egy számban.

Egy miniszterelnök-jelölt elismerte, hogy tévedett" – emelte ki a nézőknek kicsit sem átlátszóan Simon,
aki ezután Orbán Viktort hozta fel, mint aki ezt nem tette meg, amikor szerinte a kormányfő tévedett. Márki-Zay egyből meg is ragadta az alkalmat, hogy nyílt vitára hívja ki Orbánt. "Egy magabiztos miniszterelnök biztos meg tudja védeni az álláspontját" – kontrázott rá Simon, aki ezután még egy kérdést tett fel: tervez-e az ellenzék köztársaságielnök-jelöltet állítani? Márki-Zay úgy válaszolt, hogy igen. Elmondta: már folynak a háttérben a tárgyalások arról, hogy ki vállalná ezt a "megtisztelő" feladatot.

A beszélgetést egész végig a kérdéseivel irányító Simon ezután kiemelte, "ez nem egy interjú volt, hanem két azonos célért dolgozó ember" társalgása. Miután az egykori újságíró további programokra hivatkozva berekesztette az adást, Márki-Zay még több percig beszélt a közönséghez, hosszú körmondatokkal ecsetelve, hogy mennyire jó ez az új formátum.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-01-12 | 07:27
Az éj leple alatt: 109 migránst fogtak el a katonák és a rendőrök

Az éj leple alatt: 109 migránst fogtak el a katonák és a rendőrök

  • A Szeged Határrendészeti Kirendeltség, Vas Megyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség járőrei a honvédekkel együttműködve 2022. január 11-én 22 óra és január 12-én 6 óra között nagyobb csoportokban 109 határsértőt tartóztattak fel Szeged-Gyálarét és Ásotthalom külterületén.
  • Ellenőrzésük során a csoportok tagjai török, tunéziai, afgán és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
  • A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.
Bel 2021-10-07 | 07:40
Nahát: az MSZP bérelemzője szerint Karácsony a favorit

Nahát: az MSZP bérelemzője szerint Karácsony a favorit

  • A Medián és a Závecz szerint csúnyán le van maradva a hiperpasszív főpolgármester, a pártközeli kutatóintézetek szerint viszont nem.
  • Az MSZP-közeli Publicus szerint Karácsonyé lenne az aranyérem.
  • Ahány kutatás, annyi eredmény.
Bel 2021-07-12 | 14:50
IDEA: az MSZP bekukucskált az 5% alá, a Momentum épphogy eléri az 5%-ot

IDEA: az MSZP bekukucskált az 5% alá, a Momentum épphogy eléri az 5%-ot

  • A kicsik a létükért futnak versenyt az idővel, a DK és a Jobbik uralja az ellenzéki térfelet.
  • Az MSZP 5% alatt, a Momentum épphogy 5%-on.
  • Így csak a DK-n és a Jobbikon múlik, kit tesznek lélegeztető-gépre a következő parlamenti ciklusban.
  • Hogy a Momentum 5%-on vegetál, arra nemrég azt mondta Fekete-Győr, őt nem érdeklik a pártok által manipulált közvélemény-kutatások.
  • Csakhogy hónapok óta ez a lassú momentumos sorvadás a tendencia az összes kutatóintézetnél.
  • Fekete-Győr pártjának lejtmenete nem választható el attól, hogy személye már inkább gyengíti a Mometumot, mint erősíti.
  • Kínos és buta elszólásai, valamint a Partizánban megmutatott öntudatlan öngyilkossága maradék tekintélyét is lerombolta a Momentumon belül és azon kívül is.
Bel 2022-02-08 | 09:23
A harmadik oltással ismét 80-90%-ra emelhető a védettség

A harmadik oltással ismét 80-90%-ra emelhető a védettség

  • A beoltottak száma 6 375 020 fő, közülük 6 123 154 fő már a második, 3 738 393 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
  • 7053 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 657 615 nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 94 többségében idős, krónikus beteg,, agyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 384 170 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 231 376 fő.
  • 5167 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 176-an vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-05-26 | 08:49

A beoltottak száma 5 040 222 fő, közülük 3 196 604 fő már a második oltását is megkapta

  • 213 az új fertőzöttek száma, elhunyt 41, többségében idős és krónikus beteg.
  • 1373 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 148-an vannak lélegeztetőgépen.
  • Jelenleg Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik és AstraZeneca oltás foglalható.