Gyámság alá helyezték Márki-Zayt: többé nem engedik egyedül beszélni

Gyámság alá helyezték Márki-Zayt: többé nem engedik egyedül beszélni
  • 2022-ben olyan ellenzéki miniszterelnök-jelöltje van Magyarországnak, akit a többiek nem hagynak egyedül beszélni.
  • Nagy kérdés, hogyan lenne képes így kormányozni, ahol nem csupán jó döntéseket kell hozni, de folyamatosan meg kell nyilvánulni a nyilvánosság előtt.
  • Márki-Zayjal szemben Orbán Viktor akár 4 órán át is állja a kérdéseket, és szabatosan válaszol mindenre, kapjon bármilyen kérdéseket is.

Vasárnap este ismét képernyő elé ült Márki-Zay, ám ezúttal a baloldali kampánystáb már nem engedte egyedül beszélni, melléültették az évtizedes kommunikációs múlttal rendelkező Simon Andrást, írja a Mandiner.
 
Márki-Zay Péter már kedden, az ATV műsorában is nyilvánvalóvá tette, hogy a sorozatos botrányos kijelentések – a covid-halálozás és a választási esélyek közötti összefüggés, elmélkedés a fideszes zsidókról – ellenére sem áll le a szokásos vasárnap esti Facebook-videós élő beszédei megtartásával.

Márki-Zay eztán nem egyedül fog beszélni vasárnaponként

Ez most az elmúlt 7 nap megkoronázásaként is értékelhető, hiszen az a héten több terjedelmes interjút adott az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Emlékezetes – mi sajtótörténeti pillanatként értékeltük – az ötperces vitája Rónai Egonnal az antiszemitizmus témaköréről, de a HVG-nek és a Spirit FM-nek is közel egy órára állt a rendelkezésére Márk-Zay, aki a mai bejelentkezését Simon András társaságában kezdte. Márki-Zay azt is elmondta, a választásokig ebben a formátumban fog bejelentkezni, hogy kissé "színesebbé tegye" ezeket az alkalmakat.

A volt ATV-s kérdésére Márki-Zay elmondta, hogy szerinte "a világ 193 országából 192 jobban kezelte a járványt, mint Magyarország". Ha ő lett volna kormányon – mondta – akkor többet teszteltetett volna, ezzel szerinte megelőzhető lett volna a halálesetek egy része.

A baloldal jelöltje nekiment a csirke far-hát hatósági árának is

A második téma a választások voltak. Márki-Zay szerint Orbán érdeke, hogy minél hamarabb, április 3-án legyen a választás. Egy mondattal később hozzátette: "láthatólag Orbán Viktor arra is felkészült, hogy ha a járványhelyzet miatt nem lesz, vagy nem akkor lesz a választás". Ezt követően a baloldal miniszterelnök-jelöltje szánalmasnak és "ostoba intézkedésnek" nevezte a hatósági árak szerdai bevezetését. Szerinte ez olyan, mondta Bod Péter Ákos szavait idézve, "mintha tollseprűvel akarnánk árvizet megállítani".
"Ez akkora ostobaság, akkora felelőtlenség és szakmaiatlanság. Egy szimbolikus alkalmatlansági beismerés, hogy már a csirkefarhát árát kellett befagyasztani ahhoz, hogy a legszerencsétlenebb emberek azt lássák, hogy mintha a kormány törődne a problémájukkal" – jelentette ki Márki-Zay.

Decemberben kezdték, de "az aláírásgyűjtés az elmúlt napokban indult be"

Szóba került az ellenzék népszavazási kezdeményezése is. Szerinte jól állnak az aláírásgyűjtéssel, pár nap múlva összegyűlhet a szükséges 200 000 aláírás. "Az aláírásgyűjtés az elmúlt napokban indult be" – tette hozzá.

Leszögezte: nagy eredmény, hogy egy hét alatt 50 000 aláírást tudtak gyűjteni, ez szerinte mutatja az ellenzék erejét. Más kérdés, hogy Karácsony Gergely még decemberben arról beszélt, az év végéig összegyűjtik az aláírásokat. Ezután

Márki-Zay felszólította Orbán Viktort és Gulyás Gergelyt, hogy haladéktalanul számolják meg az aláírásokat, hogy "ne csak az ő abberált gondolataikat tükröző kérdésekről lehessen népszavazni április 3-án". "Az a kormány, amelyik egy éjszaka árt tud írni egy törvényt, 230 000 aláírást is meg tud számolni" – erősített rá Simon András, azt a téves képzetet keltve a nézőkben, hogy ez a kormányon múlik. Ezzel szemben ez a választási szervek feladata, ez minimum 30 napot igénybe vesz. Ahogy azt Szánthó Miklós egyszer már elmagyarázta, az ellenzék végzetesen kifutott az időből, az álláskeresési járadékról és a Fudanról legfeljebb májusban lehet szavazni.

Munkatársa szerint Márki-Zay tévedett

Simon ezután szóba hozta a hódmezővásárhelyi ügyeket, ahol Márki-Zay elismerte: tévedett egy számban.

Egy miniszterelnök-jelölt elismerte, hogy tévedett" – emelte ki a nézőknek kicsit sem átlátszóan Simon,
aki ezután Orbán Viktort hozta fel, mint aki ezt nem tette meg, amikor szerinte a kormányfő tévedett. Márki-Zay egyből meg is ragadta az alkalmat, hogy nyílt vitára hívja ki Orbánt. "Egy magabiztos miniszterelnök biztos meg tudja védeni az álláspontját" – kontrázott rá Simon, aki ezután még egy kérdést tett fel: tervez-e az ellenzék köztársaságielnök-jelöltet állítani? Márki-Zay úgy válaszolt, hogy igen. Elmondta: már folynak a háttérben a tárgyalások arról, hogy ki vállalná ezt a "megtisztelő" feladatot.

A beszélgetést egész végig a kérdéseivel irányító Simon ezután kiemelte, "ez nem egy interjú volt, hanem két azonos célért dolgozó ember" társalgása. Miután az egykori újságíró további programokra hivatkozva berekesztette az adást, Márki-Zay még több percig beszélt a közönséghez, hosszú körmondatokkal ecsetelve, hogy mennyire jó ez az új formátum.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-22 | 13:12
Nagy akarásnak nyögés a vége: Karácsonyék kőkemény levelet ígértek Kínának, ehelyett az egész fellágyult

Nagy akarásnak nyögés a vége: Karácsonyék kőkemény levelet ígértek Kínának, ehelyett az egész fellágyult

  • Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeinek a Kínának küldött közös levelet is több mint két hétbe került összehozni.
  • Ha ilyen hatékonysággal dolgoznak, Magyarország a jövőben belefullad a dugókba.
  • A levél jelentős visszakozás a korábbi harcos retorikához képest, és a korábbi keménykedés ellenére minden elemében fel is lágyult.
  • Olyan szemforgató mondatok szereplenek benne, hogy "A közelmúlt eseményei ugyanakkor sajnálatosan árnyékot vetettek a Kínai Népköztársaság és Magyarország sok szálon futó kapcsolatainak fejlődésére."
  • Ha valami árnyékot vetett a kapcsolatok fejlődésére, az Karácsonyék bohóckodó utcanév-átváltoztatása volt a IX. kerületben, amit a kínaiak barátságtalan gesztusként értékeltek.
Bel 2021-08-06 | 10:12
Elfogták az utánfutós migránsTaxit Makó közelében

Elfogták az utánfutós migránsTaxit Makó közelében

  • A rendőrök tizenhét személyt fogtak el a 8-as számú főúton, Márkó külterületén.
Bel 2022-05-04 | 14:08
MigránsTaxi: 21 határsértőt próbáltak csempészni

MigránsTaxi: 21 határsértőt próbáltak csempészni

  • Az M1-es autópálya 73-as kilométerszelvényében állítottak meg egy szlovák honosságú járművet 2022. május 4-én 11 óra 40 perc körül.
  • A járművet egy 34 éves szlovák nő vezette, mellette egy 44 éves szintén szlovák férfi volt.
  • A két embercsempészen kívül 17 fő magát pakisztáni, 3 fő indiai, 1 fő pedig magát afgán állampolgárnak valló férfi utazott, akik nem tudták igazolni az országban való jogszerű tartózkodásukat.
  • A járőrök az embercsempészeket elfogták és az illegális migránsokkal együtt a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságra előállítják.
  • A szlovák állampolgárokkal szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítanak.
Bel 2021-07-19 | 17:13
Szijjártó utasította az IH vezetőjét, tekintse át, milyen titkosszolgálati művelet lehet a "lehallgatási botrány"

Szijjártó utasította az IH vezetőjét, tekintse át, milyen titkosszolgálati művelet lehet a "lehallgatási botrány"

  • A külügyminiszter megkérdezte az Információs Hivatal főigazgatóját, aki azt mondta, ebben az ügyben semmifajta együttműködés nem volt az izraeli vagy más titkosszolgálatokkal.
Bel 2021-06-08 | 20:16
Bauer Tamás: "hogy a Momentummal vagy a Párbeszéddel szemben is a Jobbikkal kell összefogni, ez nekem nem fér a fejembe"

Bauer Tamás: "hogy a Momentummal vagy a Párbeszéddel szemben is a Jobbikkal kell összefogni, ez nekem nem fér a fejembe"

  • Újabb baloldali véleményvezér kritizálja a DK-Jobbik összefogást az előválasztás előtt.
  • Bauer Tamás sokáig az SZDSZ meghatározó politikusa volt.
  • 1994 és 2002 között országgyűlési képviselő, 2011-től 2014-ig a Demokratikus Koalíció alelnöke volt.
Bel 2021-06-09 | 10:57
Karácsony cselédmédiája gyorsan finomított cikkének címén, nehogy bántsa Gergőt

Karácsony cselédmédiája gyorsan finomított cikkének címén, nehogy bántsa Gergőt

  • Leaszfaltozták a Lánchíd körforgalmánál lévő virágágyást.
  • A Telex először azzal a címmel adott hírt erről, hogy "Karácsony leaszfaltozta Budapest legszebb virágágyását".
  • Gyorsan szólhattak a Telexnek a Városházáról a Karácsonynak kellemetlen cím miatt, ezért a Telex kivette Karácsonyt a címből.
  • Így működik az ellenzék cselédmédiája: a kis kedvencekről semmi rosszat, a Fidesszel és a kormánnyal szemben pedig bármilyen szemétség megengedett.
Bel 2021-06-12 | 09:53
Jelöltet rabolt a DK az MSZP-től: az MSZP egykori elnöke a DK színeiben indul

Jelöltet rabolt a DK az MSZP-től: az MSZP egykori elnöke a DK színeiben indul

  • Ha megnyeri a körzetét, Molnár Gyula a Demokratikus Koalíció frakciójának tagja lesz.
Bel 2021-09-07 | 19:49
Zuhanórepülés: Karácsony számai úgy esnek, mintha csak szabadesésben lenne a Főpolgármester

Zuhanórepülés: Karácsony számai úgy esnek, mintha csak szabadesésben lenne a Főpolgármester

  • A hiperpasszív munkatempó megtette a hatását.
  • Karácsony pár hónap alatt azok között is rengeteget veszített, akik nem szeretik Orbán Viktort, és kifejezetten kormányellenesek.
  • Lehet, hogy korábban kellene ébrednie a Főpolgármesternek. Vagy többet dolgoznia a budapestiekért. De egyik szcenárióban sem érdemes bízni.
  • Ez már a sokadik közvélemény-kutatás, amely azt mutatja, hogy Karácsony lejtmenetben van.
  • A Pulzus, a Publicus, a Medián, a Nézőpont, a Századvég, a Závecz, az IDEA is azt mérte mostanában, hogy Karácsony folyamatosan veszít.
  • Vagyis jobbról és balról is ugyanezt a vesszőfutást mérik hónapok óta, és mind a HVG-nek, mind a BENNFENTES-nek ugyanezek az értesülései.
  • Karácsonynak nagyon gyengék a városvezetői képességei, és ma már ezt a választópolgárok is így látják.
  • A napokban egy baloldali hetilapnak Márki-Zay azt nyilatkozta, Karácsony "lusta és elkényelmesedett".