Gyámság alá helyezték Márki-Zayt: többé nem engedik egyedül beszélni

Gyámság alá helyezték Márki-Zayt: többé nem engedik egyedül beszélni
 • 2022-ben olyan ellenzéki miniszterelnök-jelöltje van Magyarországnak, akit a többiek nem hagynak egyedül beszélni.
 • Nagy kérdés, hogyan lenne képes így kormányozni, ahol nem csupán jó döntéseket kell hozni, de folyamatosan meg kell nyilvánulni a nyilvánosság előtt.
 • Márki-Zayjal szemben Orbán Viktor akár 4 órán át is állja a kérdéseket, és szabatosan válaszol mindenre, kapjon bármilyen kérdéseket is.

Vasárnap este ismét képernyő elé ült Márki-Zay, ám ezúttal a baloldali kampánystáb már nem engedte egyedül beszélni, melléültették az évtizedes kommunikációs múlttal rendelkező Simon Andrást, írja a Mandiner.
 
Márki-Zay Péter már kedden, az ATV műsorában is nyilvánvalóvá tette, hogy a sorozatos botrányos kijelentések – a covid-halálozás és a választási esélyek közötti összefüggés, elmélkedés a fideszes zsidókról – ellenére sem áll le a szokásos vasárnap esti Facebook-videós élő beszédei megtartásával.

Márki-Zay eztán nem egyedül fog beszélni vasárnaponként

Ez most az elmúlt 7 nap megkoronázásaként is értékelhető, hiszen az a héten több terjedelmes interjút adott az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Emlékezetes – mi sajtótörténeti pillanatként értékeltük – az ötperces vitája Rónai Egonnal az antiszemitizmus témaköréről, de a HVG-nek és a Spirit FM-nek is közel egy órára állt a rendelkezésére Márk-Zay, aki a mai bejelentkezését Simon András társaságában kezdte. Márki-Zay azt is elmondta, a választásokig ebben a formátumban fog bejelentkezni, hogy kissé "színesebbé tegye" ezeket az alkalmakat.

A volt ATV-s kérdésére Márki-Zay elmondta, hogy szerinte "a világ 193 országából 192 jobban kezelte a járványt, mint Magyarország". Ha ő lett volna kormányon – mondta – akkor többet teszteltetett volna, ezzel szerinte megelőzhető lett volna a halálesetek egy része.

A baloldal jelöltje nekiment a csirke far-hát hatósági árának is

A második téma a választások voltak. Márki-Zay szerint Orbán érdeke, hogy minél hamarabb, április 3-án legyen a választás. Egy mondattal később hozzátette: "láthatólag Orbán Viktor arra is felkészült, hogy ha a járványhelyzet miatt nem lesz, vagy nem akkor lesz a választás". Ezt követően a baloldal miniszterelnök-jelöltje szánalmasnak és "ostoba intézkedésnek" nevezte a hatósági árak szerdai bevezetését. Szerinte ez olyan, mondta Bod Péter Ákos szavait idézve, "mintha tollseprűvel akarnánk árvizet megállítani".
"Ez akkora ostobaság, akkora felelőtlenség és szakmaiatlanság. Egy szimbolikus alkalmatlansági beismerés, hogy már a csirkefarhát árát kellett befagyasztani ahhoz, hogy a legszerencsétlenebb emberek azt lássák, hogy mintha a kormány törődne a problémájukkal" – jelentette ki Márki-Zay.

Decemberben kezdték, de "az aláírásgyűjtés az elmúlt napokban indult be"

Szóba került az ellenzék népszavazási kezdeményezése is. Szerinte jól állnak az aláírásgyűjtéssel, pár nap múlva összegyűlhet a szükséges 200 000 aláírás. "Az aláírásgyűjtés az elmúlt napokban indult be" – tette hozzá.

Leszögezte: nagy eredmény, hogy egy hét alatt 50 000 aláírást tudtak gyűjteni, ez szerinte mutatja az ellenzék erejét. Más kérdés, hogy Karácsony Gergely még decemberben arról beszélt, az év végéig összegyűjtik az aláírásokat. Ezután

Márki-Zay felszólította Orbán Viktort és Gulyás Gergelyt, hogy haladéktalanul számolják meg az aláírásokat, hogy "ne csak az ő abberált gondolataikat tükröző kérdésekről lehessen népszavazni április 3-án". "Az a kormány, amelyik egy éjszaka árt tud írni egy törvényt, 230 000 aláírást is meg tud számolni" – erősített rá Simon András, azt a téves képzetet keltve a nézőkben, hogy ez a kormányon múlik. Ezzel szemben ez a választási szervek feladata, ez minimum 30 napot igénybe vesz. Ahogy azt Szánthó Miklós egyszer már elmagyarázta, az ellenzék végzetesen kifutott az időből, az álláskeresési járadékról és a Fudanról legfeljebb májusban lehet szavazni.

Munkatársa szerint Márki-Zay tévedett

Simon ezután szóba hozta a hódmezővásárhelyi ügyeket, ahol Márki-Zay elismerte: tévedett egy számban.

Egy miniszterelnök-jelölt elismerte, hogy tévedett" – emelte ki a nézőknek kicsit sem átlátszóan Simon,
aki ezután Orbán Viktort hozta fel, mint aki ezt nem tette meg, amikor szerinte a kormányfő tévedett. Márki-Zay egyből meg is ragadta az alkalmat, hogy nyílt vitára hívja ki Orbánt. "Egy magabiztos miniszterelnök biztos meg tudja védeni az álláspontját" – kontrázott rá Simon, aki ezután még egy kérdést tett fel: tervez-e az ellenzék köztársaságielnök-jelöltet állítani? Márki-Zay úgy válaszolt, hogy igen. Elmondta: már folynak a háttérben a tárgyalások arról, hogy ki vállalná ezt a "megtisztelő" feladatot.

A beszélgetést egész végig a kérdéseivel irányító Simon ezután kiemelte, "ez nem egy interjú volt, hanem két azonos célért dolgozó ember" társalgása. Miután az egykori újságíró további programokra hivatkozva berekesztette az adást, Márki-Zay még több percig beszélt a közönséghez, hosszú körmondatokkal ecsetelve, hogy mennyire jó ez az új formátum.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-01-19 | 09:47
Márki-Zay az ellenzékről: Nincs főnök, nincs beosztott sem

Márki-Zay az ellenzékről: Nincs főnök, nincs beosztott sem

 • Merész dolog ezt kijelenteni annak ismeretében, hogy a Demokratikus Koalíciónak, azaz Gyurcsány Ferencnek lesz a legnagyobb frakciója a Paralemntben.
 • Márpedig egy esetleges baloldali koalíciós kormányban a legnagyobb frakciót adó párt elnöke lesz a főnök, neki lesz a legnagyobb súlya, a legtöbb embere.
 • Ez pedig jelen állás szerint a DK és Gyurcsány Ferenc.
Bel 2021-06-09 | 09:01
A sikeres budapesti városvezetés új szimbóluma: a zöld lámpánál dugóban veszteglő kocsisor

A sikeres budapesti városvezetés új szimbóluma: a zöld lámpánál dugóban veszteglő kocsisor

 • A szavaknál erősebbek a képek.
 • Harmadik napja moccanni nem lehet Budapesten a körúti biciklisávok, a rakpartzár és az elhibázott felújítások miatt.
 • Egy város üzeni: köszönjük, Geri!
Bel 2021-09-09 | 11:06
A vírus ellen az oltás a megoldás

A vírus ellen az oltás a megoldás

 • A delta vírusmutáns több európai országban és már hazánkban is terjed.
 • A beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben.
 • Aki még nem oltatta be magát, az jelentkezzen háziorvosánál vagy regisztráljon és foglaljon időpontot az interneten.
 • Ugyancsak az oltás felvételére kérjük a még beoltatlan egyetemi hallgatókat és oktatókat.
Bel 2021-06-23 | 12:29
"Szégyen" - mondta a pedofil-ellenes törvényről Ursula von der Leyen

"Szégyen" - mondta a pedofil-ellenes törvényről Ursula von der Leyen

 • Újabb nyugat-európai vezető, aki nem olvasta el a magyar törvényt.
Bel 2021-05-28 | 16:40
Karácsony másfél éves mérlege Budapesten: a többség szerint rossz irányba mennek a dolgok

Karácsony másfél éves mérlege Budapesten: a többség szerint rossz irányba mennek a dolgok

 • 53% szerint rossz, 37% szerint jó irányba mennek a dolgok Budapesten, áll a Századvég 1000 fős, reprezentatív budapesti felmérése.
 • Karácsony személye már nem ennyire megosztó a városban: 47% kedvező, 48% kedvezőtlen véleménnyel van a Főpolgármesterről.
 • Az ellenzékre 49%, a Fideszre 41% voksolna most vasárnap a válaszadók közül.
 • 50% új embert szeretne a Főváros élén látni, és 38% szerint Karácsonynak kellene a Főpolgármesternek maradnia.
 • A budapestiek háromnegyede szerint azonban Karácsonynak nem kellene indulnia a minsizterelnök-jelöltségért.
 • Másfél évvel megválasztása után Tarlós Istvánról a budapestiek 50%-a azt gondolja, vezetése alatt jobban mentek a város dolgai.
 • Karácsonyról csak a válaszadók 37%-a gondolja ezt.
Bel 2021-08-31 | 16:41
Budapest a dugóban rostokol, de a Városháza megmagyarázza, hogy ez nem az ő hibájuk

Budapest a dugóban rostokol, de a Városháza megmagyarázza, hogy ez nem az ő hibájuk

 • Karácsonyék a kampányolás mellett nem érnek rá olyan piszlicsáré dolgokkal foglalkozni, mint a forgalomszervezés.
 • Ezért kedvenc üzenőfüzetének súgott a Főváros, a Telex pedig szolgaian leírta, amit le kellett.
 • A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szerint a tapasztalatlanság ötvőződik a túlzott magabiztossággal.
Bel 2021-10-15 | 17:23
Hiába ugrott ki az autópályán és menekült az embercsempész

Hiába ugrott ki az autópályán és menekült az embercsempész

 • Kilenc perc alatt elfogták a rendőrök azt a 36 éves szerb férfit, aki migránsokkal teli autóját hátra hagyva, az autópálya sávjain keresztül, futva próbált elmenekülni.