Gyámság alá helyezték Márki-Zayt: többé nem engedik egyedül beszélni

Gyámság alá helyezték Márki-Zayt: többé nem engedik egyedül beszélni
 • 2022-ben olyan ellenzéki miniszterelnök-jelöltje van Magyarországnak, akit a többiek nem hagynak egyedül beszélni.
 • Nagy kérdés, hogyan lenne képes így kormányozni, ahol nem csupán jó döntéseket kell hozni, de folyamatosan meg kell nyilvánulni a nyilvánosság előtt.
 • Márki-Zayjal szemben Orbán Viktor akár 4 órán át is állja a kérdéseket, és szabatosan válaszol mindenre, kapjon bármilyen kérdéseket is.

Vasárnap este ismét képernyő elé ült Márki-Zay, ám ezúttal a baloldali kampánystáb már nem engedte egyedül beszélni, melléültették az évtizedes kommunikációs múlttal rendelkező Simon Andrást, írja a Mandiner.
 
Márki-Zay Péter már kedden, az ATV műsorában is nyilvánvalóvá tette, hogy a sorozatos botrányos kijelentések – a covid-halálozás és a választási esélyek közötti összefüggés, elmélkedés a fideszes zsidókról – ellenére sem áll le a szokásos vasárnap esti Facebook-videós élő beszédei megtartásával.

Márki-Zay eztán nem egyedül fog beszélni vasárnaponként

Ez most az elmúlt 7 nap megkoronázásaként is értékelhető, hiszen az a héten több terjedelmes interjút adott az ellenzéki miniszterelnök-jelölt. Emlékezetes – mi sajtótörténeti pillanatként értékeltük – az ötperces vitája Rónai Egonnal az antiszemitizmus témaköréről, de a HVG-nek és a Spirit FM-nek is közel egy órára állt a rendelkezésére Márk-Zay, aki a mai bejelentkezését Simon András társaságában kezdte. Márki-Zay azt is elmondta, a választásokig ebben a formátumban fog bejelentkezni, hogy kissé "színesebbé tegye" ezeket az alkalmakat.

A volt ATV-s kérdésére Márki-Zay elmondta, hogy szerinte "a világ 193 országából 192 jobban kezelte a járványt, mint Magyarország". Ha ő lett volna kormányon – mondta – akkor többet teszteltetett volna, ezzel szerinte megelőzhető lett volna a halálesetek egy része.

A baloldal jelöltje nekiment a csirke far-hát hatósági árának is

A második téma a választások voltak. Márki-Zay szerint Orbán érdeke, hogy minél hamarabb, április 3-án legyen a választás. Egy mondattal később hozzátette: "láthatólag Orbán Viktor arra is felkészült, hogy ha a járványhelyzet miatt nem lesz, vagy nem akkor lesz a választás". Ezt követően a baloldal miniszterelnök-jelöltje szánalmasnak és "ostoba intézkedésnek" nevezte a hatósági árak szerdai bevezetését. Szerinte ez olyan, mondta Bod Péter Ákos szavait idézve, "mintha tollseprűvel akarnánk árvizet megállítani".
"Ez akkora ostobaság, akkora felelőtlenség és szakmaiatlanság. Egy szimbolikus alkalmatlansági beismerés, hogy már a csirkefarhát árát kellett befagyasztani ahhoz, hogy a legszerencsétlenebb emberek azt lássák, hogy mintha a kormány törődne a problémájukkal" – jelentette ki Márki-Zay.

Decemberben kezdték, de "az aláírásgyűjtés az elmúlt napokban indult be"

Szóba került az ellenzék népszavazási kezdeményezése is. Szerinte jól állnak az aláírásgyűjtéssel, pár nap múlva összegyűlhet a szükséges 200 000 aláírás. "Az aláírásgyűjtés az elmúlt napokban indult be" – tette hozzá.

Leszögezte: nagy eredmény, hogy egy hét alatt 50 000 aláírást tudtak gyűjteni, ez szerinte mutatja az ellenzék erejét. Más kérdés, hogy Karácsony Gergely még decemberben arról beszélt, az év végéig összegyűjtik az aláírásokat. Ezután

Márki-Zay felszólította Orbán Viktort és Gulyás Gergelyt, hogy haladéktalanul számolják meg az aláírásokat, hogy "ne csak az ő abberált gondolataikat tükröző kérdésekről lehessen népszavazni április 3-án". "Az a kormány, amelyik egy éjszaka árt tud írni egy törvényt, 230 000 aláírást is meg tud számolni" – erősített rá Simon András, azt a téves képzetet keltve a nézőkben, hogy ez a kormányon múlik. Ezzel szemben ez a választási szervek feladata, ez minimum 30 napot igénybe vesz. Ahogy azt Szánthó Miklós egyszer már elmagyarázta, az ellenzék végzetesen kifutott az időből, az álláskeresési járadékról és a Fudanról legfeljebb májusban lehet szavazni.

Munkatársa szerint Márki-Zay tévedett

Simon ezután szóba hozta a hódmezővásárhelyi ügyeket, ahol Márki-Zay elismerte: tévedett egy számban.

Egy miniszterelnök-jelölt elismerte, hogy tévedett" – emelte ki a nézőknek kicsit sem átlátszóan Simon,
aki ezután Orbán Viktort hozta fel, mint aki ezt nem tette meg, amikor szerinte a kormányfő tévedett. Márki-Zay egyből meg is ragadta az alkalmat, hogy nyílt vitára hívja ki Orbánt. "Egy magabiztos miniszterelnök biztos meg tudja védeni az álláspontját" – kontrázott rá Simon, aki ezután még egy kérdést tett fel: tervez-e az ellenzék köztársaságielnök-jelöltet állítani? Márki-Zay úgy válaszolt, hogy igen. Elmondta: már folynak a háttérben a tárgyalások arról, hogy ki vállalná ezt a "megtisztelő" feladatot.

A beszélgetést egész végig a kérdéseivel irányító Simon ezután kiemelte, "ez nem egy interjú volt, hanem két azonos célért dolgozó ember" társalgása. Miután az egykori újságíró további programokra hivatkozva berekesztette az adást, Márki-Zay még több percig beszélt a közönséghez, hosszú körmondatokkal ecsetelve, hogy mennyire jó ez az új formátum.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-12-20 | 14:26
Jakab visszaszólt Márki-Zaynak: "Aki ezek után a Jobbikot támadja, az Orbán hatalmon maradását segíti"

Jakab visszaszólt Márki-Zaynak: "Aki ezek után a Jobbikot támadja, az Orbán hatalmon maradását segíti"

 • Folytatódik az adok-kapok az egyesült ellenzéken belül.
 • Mint ismert, múlt héten a Szabad Európának nyilatkozva Márki-Zay azt állította, a Jobbik a 2,7 milliárd forintjából semmit se ad neki kampányra.
 • Ebben az interjúban mondta el azt is, hogy az ellenzék tele van árulókkal, és őt is lecserélhetik, mint miniszterelnök-jelöltet.
 • Most Jakab visszaüzent, hogy eddig ők adták a legtöbbett.
 • A nagy együttműködésben tehát már egymást vádolják Orbán hatalomban tartásával, azaz árulással.
Bel 2022-01-26 | 13:10
Az emberek többsége inkább azt gondolja, hogy az ismerősei kormánypárti szavazók

Az emberek többsége inkább azt gondolja, hogy az ismerősei kormánypárti szavazók

 • A Real-PR 93 azt mérte fel, az emberek mit gondolnak a barátaik szavazatairól.
 • A megkérdezettek 43 százaléka azt gondolja, ismerősei a kormánypártokra szavaznak majd, és csak 33 százalék azok aránya, akik szerint az ellenzéki összefogásra.
Bel 2021-10-28 | 12:43
Román MigránsTaxi, 20 illegális migránssal

Román MigránsTaxi, 20 illegális migránssal

 • Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen az 51 éves román sofőr ellen, aki 20 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.
Bel 2021-12-13 | 09:04
Sikeres volt az Oltási Akció, 1 millió 436 ezer fő az új beoltott

Sikeres volt az Oltási Akció, 1 millió 436 ezer fő az új beoltott

 • A beoltottak száma 6 190 822 fő, közülük 5 893 531 fő már a második oltását is megkapta, 3 005 109 fő pedig már a harmadik oltást is felvették.
 • Az elmúlt három nap alatt 16 017 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 198 939 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
 • Az elmúlt három nap elhunyt 455 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 991 639 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 170 416 főre csökkent.
 • 6531 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 565-en vannak lélegeztetőgépen.
 • Oltási akció vasárnap este lezárult, összesen 1 millió 436 ezren vettek fel oltást, közülük 1 millió 171 ezer fő már a megerősítő oltást vette fel, és 166 ezer fő eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását
Bel 2022-03-04 | 09:20
Kettős elfogás: Embercsempészek Szombathelynél

Kettős elfogás: Embercsempészek Szombathelynél

 • Két szerb állampolgárságú férfival szemben is intézkedtek.
Bel 2021-12-15 | 12:02
Szellemóriások a Fővárosban: Kerpel-Fronius "elfelejtette", hogy ő volt a Városháza hasznosításának előterjesztője

Szellemóriások a Fővárosban: Kerpel-Fronius "elfelejtette", hogy ő volt a Városháza hasznosításának előterjesztője

 • Fekete-Győr szellemi horizontján robbant az újabb "nem tudom" bomba.
 • A szürkeállomány momentuma tombol a Fővárosban is.
Bel 2021-08-05 | 16:10
Óriásplakát-kampányt is indított Karácsony

Óriásplakát-kampányt is indított Karácsony

 • A BENNFENTES két napja írta meg, hogy Google Display-hirdetések árasztották el a magyar webet, ezeken Karácsony népszavazási üzenetei láthatók.
 • A kampány annyira intenzív, hogy vannak felületek és weboldalak, ahol csak Karácsony jön szembe.
 • A hang.hu szerint Karácsonyék most óriás- és citylight kampányba is belekezdtek.
 • Ennek finanszírozója a Kilencvenkilenc Mozgalom Egyesület, és állításuk szerint 25 millió forintba kerül a plakátkampány.
 • A BENNFENTES tegnap írta meg: a Karácsonyék által indított, intenzív Google Display-hirdetések is 20-25 millió forintba kerülhetnek egy hónapban.
 • Különös, hogy egy június legvégén, frissen bejegyzett egyesületben másfél hónap után 50 millió forintnyi pénz áll rendelkezésre csak hirdetésekre.
 • Ha Karácsony megrogyott népszerűségi mutatóit nézzük, szüksége lehet egy kis kampányolásra - tettekről vagy sikerekről a Főpolgármester ugyanis nem tud beszámolni az embereknek.
Bel 2022-02-03 | 09:40
Márki-Zay szerint neki szól az ének a templomban

Márki-Zay szerint neki szól az ének a templomban

 • A baloldal miniszterelnök-jelöltje továbbra is Messiásként tekint magára, és ezt nem fél megosztani hallgatóságával.
 • Szent meggyőződése, hogy neki üzen a Jóisten.
 • Legutóbbi videójából is kiderül, milyen az, amikor egy ember annyira önmaga hatása alá kerül, hogy megkönnyezi saját magát.
 • Nemrégiben munkatársai kampányához történő csatlakozását ahhoz hasonlította, mint amikor az Apostolok "csatlakoztak" a Mesterhez.