Az Index megszerezte az eltitkolt kutatást, amiről szemrebbenés nélkül hazudott az ellenzék

Az Index megszerezte az eltitkolt kutatást, amiről szemrebbenés nélkül hazudott az ellenzék
  • Múlt héten szerdán a 444 ismertette az ellenzék első, saját kutatását, amely drámai számokat tartalmazott az ellenzékre nézve.
  • Kunhalmi Ágnes azt mondta a kutatásról, nem lett volna szabad nyilvánosságra hozni, igaz, ő nem is látta.
  • Márki-Zay pedig úgy nyilatkozott, ezt kutatásnak se lehet nevezni, és csak nyers adatokat tartalmaz.
  • Vita volt arról is, a kutatásnak van-e ismert a módszertana, és a kutatást sem vette senki a nevére.
  • Minden ellenzéki szereplő hazudott, mert a pártvezetők ismerték ezt a kutatást, és a módszertan is benne van a 69 oldalas dokumentumban.
  • Ahogyan arról is hazudtak, hogy a kutatásnak ne lenne gazdája, mert van.
  • Az Iránytű Intézet volt az adatfelvevő (Jobbik-háttérintézmény), és az adatokból a 21 Kutatócsoport (Momentum-háttérintézmény) készítette az elemzést.

Az Index birtokába került az a közvélemény-kutatás, amely a múlt héten került nyilvánosságra, s amely - a szokásos mérésekhez képest - sokkal nagyobb figyelmet kapott.

Megszerezte az Index annak a nem nyilvánosságnak szánt közvélemény-kutatásnak a részleteit, amelynek főbb eredményeit korábban a 444 szellőztette meg, s amelyből egyebek között az derült ki, hogy jóval kevésbé népszerű az ellenzéki összefogás annál, mint amit előtte mértek: eszerint a teljes lakosság körében

A FIDESZ-KDNP TÁMOGATOTTSÁGA 46 SZÁZALÉKOS, MÍG AZ ELLENZÉKI ÖSSZEFOGÁSÉ CSUPÁN 32.

Az ellenzék számára hidegzuhanyként megjelenő kutatási eredményeket illetően többen hitetlenkedésüknek adtak hangot, egyelőre kérdéses, hogy a friss kutatás tévedett-e, vagy egész előtte nagyjából mindenki más.

Ami bizonyos, hogy az eddig megszokott, és a kiszivárgott, nem nyilvánosságnak szánt – személyesen Márki-Zay Péter részére készített – kutatás módszertana között különbség van, ami szerepet játszhat az eredményekben is.

Az Index úgy tudja, az Iránytű Intézet és a 21 Kutatóközpont által jegyzett mérés (az adatfelvételt az Iránytű végezte 2000 fős minta telefonos megkérdezésével december 6-a és 11-e között) amerikai tanácsadók segítségével, amerikai módszertannal készült.

A mérés hibahatárának plusz-mínusz 2,2 százalékot jelöltek meg, hozzátéve, hogy részsoksaságok esetében akár nagyobb is lehet.

A kutatásban vizsgálták a nem, életkor, iskolai végzettség, településtípus, az internethasználat rendszerességének összefüggéseit, hogy mennyire érdekli a válaszadót a politika, milyen a gazdasági helyzete, mit gondol arról, ha a jövő évi országgyűlési választásokat az ellenzék nyerné, mit vár 2022-re nézve, milyen volt az anyagi helyzete az elmúlt egy évben és mennyire ért egyet bizonyos uniós állításokkal – igaz, a jelentés azt hozzáfűzi, hogy ezen információk nem mindegyike bizonyult szignifikáns tényezőnek.

A pártpreferenciák tekintetében a főbb megállapítások a következők:

  • Ellenzéki közös lista esetén a Fidesz-KDNP listájára 46 százalék szavazna, az ellenzéki pártok közös listájára 32 százalék. A Mi Hazánk 5, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) 4 százalékot kapna, 2 százalék nem menne el szavazni, 10 százalék pedig nem tudott, illetve nem akart válaszolni.

  • Külön lista esetén a Fidesz-KDNP 40 százalékot szerezne. Az ellenzéki pártok közül a Jobbik 11-et, a Demokratikus Koalíció (DK) 10-et, a Momentum 7-et, az MKKP 6-ot, a Mi Hazánk 5-öt, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) 3-at, az MSZP és az LMP 2-2-t, a Párbeszéd 1 százalékot kapna. Erre az esetre 5 százalék válaszolta, hogy egyáltalán nem menne el szavazni, 9 százalék pedig nem tudott, illetve nem akart választ adni.
A közvélemény-kutatás főbb – és ugyancsak elég meglepő – megállapításai közé tartozik, hogy AZ ELLENZÉKI SZAVAZÓK EGY JELENTŐS RÉSZE VALÓJÁBAN NEM AKAR KORMÁNYVÁLTÁST ÉS A KÖZÖS LISTÁN VÁRHATÓAN NEM VOKSOLNÁNAK AZ ELLENZÉKRE.

Ennek egy lehetséges okaként a kutatás azt jelölte meg, hogy sokan úgy érzik, nem járnának anyagilag jól vele.

A bizonytalanok között ugyanakkor az ellenzék tartaléka nagyobb, mint a kormánypártoké, 50 százalékuk ugyanis kormányváltást akar, s csak 30 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem. Márki-Zay Péter valós ismertségét a felmérés 55 százalékra tette, legalábbis ennyien tudták megmondani, hogy a politikus Hódmezővásárhely polgármestere. Legtöbben a megyei jogú városokban, illetve megyeszékhelyeken (65 százalék), valamint Budapesten (64 százalék) feleltek az erre vonatkozó kérdésre helyesen, legkevesebben a falvakban (42 százalék) találták el a választ.

Korosztályos lebontásban a legkevésbé a fiatalok (18-29 évesek) ismerik, nekik 46 százalékuk tudott helyesen válaszolni, míg a legtöbben 65 év felett tudták elhelyezni az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét a hivatalát illetően (64 százalék).

AMI A MINISZTERELNÖK-JELÖLTEK SZEMÉLYES TULAJDONSÁGAIT ILLETI, MÁRKI-ZAY PÉTERT HITELESEBB, TISZTAKEZŰBB POLITIKUSNAK TARTJÁK, AKI KEVÉSBÉ CSAK A KIVÁLTSÁGOSOKAT KÉPVISELI, UGYANAKKOR ORBÁN VIKTORRÓL ÚGY GONDOLJÁK, HOGY SOKAT DOLGOZIK, KOMPETENS, ÉS HOGY "ANYAGILAG JÓL JÁRNAK VELE".

A lakosság anyagi helyzetére vonatkozóan a felmérés arra a megállapításra jutott, hogy a teljes népesség majdnem felét érzékenyen érinti az infláció és a kórházi várólisták. Az érintettek 40 százaléka ennek felelőseként a kormányt jelölte meg, továbbá a lakosság 30 százalékának romlott az anyagi helyzete az elmúlt 12 évben.

ENNEK ELLENÉRE INKÁBB ORBÁN VIKTORRÓL, SEMMINT MÁRKI-ZAY PÉTERTŐL ÉS AZ ELLENZÉKRŐL GONDOLJÁK, HOGY ANYAGILAG JÓL JÁRNÁNAK VELE, a kutatás ezt főleg a kormány választások előtti osztogatásának, valamint az ellenzék elleni sikeres lejáratókampánynak tudja be.

További részletek az Index cikkében.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2022-03-23 | 06:46
A Kapitány becsavarodott: árulók, deviánsok, homokosok, hazugságok

A Kapitány becsavarodott: árulók, deviánsok, homokosok, hazugságok

  • Márki-Zay kiszabadult ápolói karjaiból, és ugyanott folytatta, ahol abbahagyta: sértetten árulózta szövetségeseit, és letagadta a saját, korábbi mondatait.
  • Közben hazugságokkal vádol mindenkit, és jutott ideje kedvenc elfoglaltságára is: ismét könyékig matatott mások gatyájában.
  • A Kapitány a fejében tomboló démontól sem tud szabadulni, a JELEN c. baloldali propagandalap videóinterjújában is csak Orbánra tudott gondolni.
  • De jutott idő az emberek sértegetésére is, "fideszes szavazó szerencsétlenekről" és "agymosottakról" is beszélt megint. 
  • Márki-Zay Péter a kampány végére jól láthatóan a megőrülés jeleit mutatja.
Bel 2022-01-21 | 12:04
Eritreai, szudáni és iraki migránsokat csempészett a szlovák sofőr

Eritreai, szudáni és iraki migránsokat csempészett a szlovák sofőr

  • Az egyenruhások 2022. január 20-án 6 óra 55 perckor igazoltattak egy német hatósági jelzésű személygépkocsit az M9-es autóúton, Bogyiszló térségében.
  • A járművet egy szlovák férfi vezette, aki négy – egy magát eritreai, egy magát szudáni és két magát iraki állampolgárnak valló–  utast szállított.
  • A külföldiek személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták.
  • Az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán a szlovák állampolgárral szemben embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak.
  • Az 53 éves férfit őrizetbe vétele mellett gyanúsítottként hallgatták ki embercsempészés bűntett elkövetése miatt.
  • Nyomozók előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására is.
Bel 2022-06-29 | 13:22
Román férfi próbált 18 illegális migránst csempészni

Román férfi próbált 18 illegális migránst csempészni

  • 2022. június 29-én 9 óra 19 perc körül az M5 autópálya inárcsi pihenőjénél vezettek ki egy román honosságú tehergépkocsit.
  • A járművet egy román férfi vezette, a rakterében 18 külföldi tartózkodott.
  • Magukat szír állampolgárnak valló emberek magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a Pest megyei rendőrök a sofőrrel együtt elfogták és előállították őket.
  • Az illegális migránsokat – kihallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok szerint visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
  • A román sofőr ellen a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya embercsempészés bűntettének gyanúja miatt indít eljárást.
Bel 2021-10-18 | 18:44
Három illegális migránst szállított, az autójából kiugró embercsempész

Három illegális migránst szállított, az autójából kiugró embercsempész

  • A rendőrök – a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztályának jelzése alapján – 2021. október 18-án 13 óra 55 perckor, egy német rendszámú gépkocsit állítottak meg a 84-es számú főút 800. kilométerszelvényében.
  • A gépkocsit vezető szír állampolgár és szintén szír társa ugyanis előzőleg az M85-ös autóút 55. kilométerszelvényénél, Fertőendréd térségében a rendőrök jelzését észlelve megállt, majd miután járművükből három – magukat szír és iraki állampolgárnak valló – külföldi kiugrott a helyszínről tovább hajtott.
  • Az utasok sem személyazonosságukat, sem pedig magyarországi jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni ezért a rendőrök előbb őket, majd a járművezetőt és társát is elfogták, őket a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra előállítják elő.
  • Az illegális migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A szír sofőrrel és társával szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítotanak eljárást.
Bel 2021-10-01 | 15:16
Czeglédy Csaba: Karácsony úgy akarja csűrni-csavarni, hogy a végén ő nyerjen, mert azt hiszi, hogy ez jár neki

Czeglédy Csaba: Karácsony úgy akarja csűrni-csavarni, hogy a végén ő nyerjen, mert azt hiszi, hogy ez jár neki

  • Gyurcsány bizalmi ügyvédje, a budapesti kerületi önkormányzatoktól milliós megbízásokat bezsebelő Czeglédy Csaba korábban "ármánykodással" is megvádolta Karácsony Gergelyt.
  • Szerinte sofőr nélkül Karácsony Szombathelyre se találna el.
Bel 2022-04-05 | 09:15
A tegnapi napon 204 háborús menekült gyermeken segített Magyarország

A tegnapi napon 204 háborús menekült gyermeken segített Magyarország

  • Az ukrajnai háború elől 2022. április 4-én 492 ember, köztük 204 gyermek érkezett Budapestre vonattal.
  • A különvonatokkal Kőbánya-felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.
  • Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 50 ember, köztük 32 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.
  • A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.
Bel 2021-10-19 | 09:33
Karácsonyt megállította a Fidesz, most Márki-Zayon a sor

Karácsonyt megállította a Fidesz, most Márki-Zayon a sor

  • Folytatódik a Fidesz petíciója, amit már több, mint 1,3 millió ember írt alá.
Bel 2021-07-09 | 11:26
Karácsony, aki eddigi életében kizárólag közpénzből élt, adófizetők pénzén való élősködéssel vádolja azokat, akik kritizálják adóemelési terveit

Karácsony, aki eddigi életében kizárólag közpénzből élt, adófizetők pénzén való élősködéssel vádolja azokat, akik kritizálják adóemelési terveit

  • Karácsony is érzi, hogy a bérből élő dolgozók kirablása 2010 után nem egy nyerő politikai program.
  • Ismert, alig egy hete jelentette be, progresszív adókulcsokkal tervez, és feltehetően német mintára klímajárulékokat- és adókat vezetne be.
  • Tervei nem találtak hangos éljenzésre még a saját szavazótáborában sem, így a hiperpasszív angoltudással rendelkező Főpolgármester fenyegetőzésbe kezdett a Facebookján.