Érdemes felvenni az oltást: 1000 beoltott emberből 2 fertőződik újra

Érdemes felvenni az oltást: 1000 beoltott emberből 2 fertőződik újra
 • Aki felveszi az oltást, nagy eséllyel elkerüli a 4. hullámot.

Csak a vakcina véd meg a koronavírussal szemben, mivel a vakcina révén mindenképpen elkerülhető, hogy valaki súlyosan megbetegedjen.

A legújabb kutatások szerint 500 beoltott emberből csupán egy betegedett meg, de az ő esetükben is csak enyhe lefolyású fertőzésről lehet beszélni.

Magyarországon még nagyjából 2,5 millió fő nem oltatta be magát, pedig több mint 8 millió adag vakcina van raktáron, tehát bőven jut mindenkinek oltás. Időközben Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt azoknak, akik már beoltatták magukat. A levélben többek között az szerepel, hogy csak az oltás ment életet, és csak az oltás védheti meg Magyarországot és a magyar embereket egy újabb, negyedik járványhullámtól.

Mindössze 0,2 százalékos (500-ból egy ember) újrafertőződési arányt mutattak ki azoknál, akik a koronavírus ellen Magyarországon használt vakcinák szükséges dózisát megkapták - mondta Müller Cecília.

Az országos tisztifőorvos közölte, öt és fél millióan már megkapták a különböző oltóanyagok szükséges dózisait, így ők már védettnek számítanak.

Mindez azt mutatja, hogy újrafertőződés előfordulhat, de rendkívül ritkán, és akkor is jellemzően enyhe lefolyású a betegség, nincs szükség kórházi kezelésre, gépi lélegeztetésre - összegezte.

Müller Cecília közölte: a koronavírus-fertőzés megelőzésére a védőoltás felvétele az egyetlen hatásos védelem. Aki felvette a védőoltás minden dózisát, annak nagy valószínűséggel már nem kell tartania a negyedik hullámtól, akik viszont még nem, azok védtelenek. Ne ringassuk magunkat abba, hogy kialakul a nyájimmunitás! Akkor fog csökkenni a fertőzések száma, ha egyenként, egyénenként válunk védetté a védőoltás révén - tette hozzá a tisztifőorvos.

Ők vannak a legnagyobb veszélyben

A még be nem oltott két és fél millió fő oltakozási hajlandóságán múlik, hogy milyen súlyos lesz a koronavírus-járvány negyedik hulláma – minderről már Rusvai Miklós virológus beszélt a Mediaworks Hírcentrumának. Szavai szerint ha az őszi oltási kampány során még legalább 500 ezren felvennék a vakcinát, azzal jelentősen csökkenthető lenne a súlyos megbetegedések és halálozások száma.

Mint mondta, A JELENLEGI ÁTOLTOTTSÁGI ARÁNY – TÖBB MINT ÖT ÉS FÉL MILLIÓ EMBER KAPTA MEG EDDIG A VAKCINÁT – MÁR ÖNMAGÁBAN BORÍTÉKOLJA, HOGY MIND A NAPI ÚJ FERTŐZÉSEK SZÁMA, MIND PEDIG A MORTALITÁSI RÁTA JOBB LESZ, MINT A HARMADIK, SŐT A TAVALY ŐSZI, MÁSODIK JÁRVÁNYHULLÁMBAN.

Ám a két és fél millió oltatlan fő továbbra is veszélyben van, számukra jelentősen nagyobb kockázatot jelentenek az új, rendkívül virulens mutánsok – fogalmazott Rusvai.

Nyolcmillió vakcina van

Közel nyolcmillió vakcina áll rendelkezésre, azaz mindenkit be tudnak oltani harmadszorra is, sőt akár negyedszerre is – minderről Gulyás Gergely beszélt még a szombati Kormányinfón. A készletek gyakorlatilag korlátlanok. A legfontosabb az első két adag vakcina felvétele – mondta a Miniszterelnökség vezetője.

Továbbra is az idősek a legveszélyeztetettebbek, ezért a hatóságok mindenkit igyekeznek majd felkeresni, aki 65 év felett van és még nem jelentkezett az oltásra. A fiatalok immunizálásával kapcsolatban pedig a tárcavezető közölte, hogy az iskolákban augusztus végén és szeptember elején oltják majd négy napon keresztül a 12 és 18 év közötti korosztályt. 

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-15 | 17:40
Karácsony szava semmit nem ér: a Párbeszéd is csak Márki-Zay zöldpolitikai törekvéseit támogatja

Karácsony szava semmit nem ér: a Párbeszéd is csak Márki-Zay zöldpolitikai törekvéseit támogatja

 • A Főpolgármester korábban arra kérte pártját, hogy támogassák Márki-Zay jelöltségét.
 • Hiába társelnök a Párbeszédnek, ennek nem engedelmeskedett a mikronméretű sztálinista szekta, sőt, több vezető politikusuk is Dobrev Klárára szavazott.
Bel 2021-09-26 | 14:05
Tóth Csaba leszedése után Karácsony zsaroló ultimátumot intézett a DK-hoz és a Jobbikhoz

Tóth Csaba leszedése után Karácsony zsaroló ultimátumot intézett a DK-hoz és a Jobbikhoz

 • Mint ismert, Karácsony Gergely pénteken kifarolt az egyébként általa és az MSZP által jelölt zuglói Tóth Csaba mögül.
 • Azért különös, hogy csak most - és miért jelölték az előválasztásra egyáltalán -, mert Karácsony 2014 és 2019 között Zugló polgármestere volt, Tóth Csaba pedig akkor is megválasztott zuglói szocialista képviselőként dolgozott.
 • Tehát Karácsony sokkal korábban is ismerte Tóth most kifogásolt cselekedeteit, nem véletlenül utalt arra korábban Karácsony egy kiszivárgott hangfelvételen, hogy Tóth őt személyesen és a családját is fenyegeti.
 • Később azonban a Főpolgármester letagadta az egészet, és azt hazudta, Tóth ügyét a múlt részének tekinti.
 • Ám úgy tűnik, most, hogy kényszerűen végül mégis elengedte Tóth kezét, benyújtja a számlát.
 • Egy ózdi és egy székesfehérvári közös DK-Jobbik leléptetését követeli a Demokratikus Koalíciótól és a Jobbiktól.
 • A DK úgy reagált, nekik nem tetszik a "házmestertempó", és felszólították Karácsonyt, kérjen bocsánatot a székesfehérvári, offshore botrányba keveredett képviselőjelölttől.
Bel 2021-09-09 | 22:38
Orbán: nagy szellemekre van szükség

Orbán: nagy szellemekre van szükség

 • A tehetséggondozás a magyar nemzet legnagyobb kihívása és erőforrása egyben – mondta Orbán Viktor.
Bel 2021-10-13 | 10:00
Szerdán pirkadat után azonnal folytatódott Márki-Zay ámokfutása

Szerdán pirkadat után azonnal folytatódott Márki-Zay ámokfutása

 • Továbbra is DK-s zsarolásokat emleget, de bizonyítékokat, neveket nem említ.
 • Azt is állítja, Gyurcsány vétózta meg, hogy ott lehessen a hatpárti egyeztetéseken.
 • Cserébe Gyurcsány jegyzőkönyveket lobogtat, melyekben nem szerepel, hogy Márki-Zay ott akarna ülni az asztalnál.
Bel 2022-01-17 | 15:34
Márki-Zay újabb követelésére mondtak nemet a pártok

Márki-Zay újabb követelésére mondtak nemet a pártok

 • Ismát Márki-Zay mögött egyeztettek a pártok vezetői a hétvégén az ATV információi szerint.
 • Se 7. frakciója nem lesz a miniszterelnök-jelöltnek, se a roma politikusokat nem tudja benyomni a listára.
Bel 2021-06-09 | 09:29
Hadházy Ákos: "A visszalépések és a civil jelöltek távoltartása miatt sok helyen nem várható igazi verseny az előválasztáson"

Hadházy Ákos: "A visszalépések és a civil jelöltek távoltartása miatt sok helyen nem várható igazi verseny az előválasztáson"

 • A baloldal csodafegyveréről újabb ellenzéki politikus állítja, az bizony besült.
 • Természetesen az előválasztási színjáték főszereplői a mutyizásról továbbra is azt hazudják az embereknek, nincs itt semmi látnivaló.