Botkáék ismét a vádlottak a padján - most a Mars téri piac jogtalan eldózerolása miatt

Botkáék ismét a vádlottak a padján - most a Mars téri piac jogtalan eldózerolása miatt

Szabó Bálint kedden maratoni élőzésbe kezdett a Mindenki Szegedért Mozgalom Facebook-felületén, melynek keretében a Gyulai Járásbíróságot közelítette meg - írja a SzegedMa.

A bejelentkezéseiben azt állította, hogy Nagy Sándor alpolgármester és Botka László polgármester ülnek éppen a vádlottak padján és többek között ezért nem jelentek meg a pénteki közgyűlést felvezető bizottsági ülések egyikén. A SzegedMa megkeresésére egy másik képviselő is megerősítette, hogy a városvezetés egy része valóban tárgyaláson járt.

A képviselő elmondása szerint Botkával tartott Szilágyi János ügyvéd, aki a Szeviép tulajdonosainak is a védelmét képviseli.

Szabó mindezt azzal igazolta az első bejelentkezéseiben, hogy bemutatta a Bíróság környékén parkoló autókat, melyek között az említett ügyvéd és hivatali autók is beazonosíthatók – állította a független képviselő.

KÉSŐBB VALÓBAN SIKERÜLT LENCSEVÉGRE KAPNIA NAGY SÁNDORT ÉS BOTKA LÁSZLÓT IS.

Ezzel viszont Szabó Bálint nem elégedett meg. ,"Feltámadt?" – mondta a polgármester Szabó Bálintnak Először Botka lépett ki a Járásbíróság ajtaján, aki egyből azt a kérdést intézte a képviselőhöz: feltámadt? Érdemi párbeszéd a képviselők között nem alakult ki addig sem, amíg a polgármester beszállt az autójába.

 

Később a jelenlegi és a volt alpolgármester hagyta el az épületet. Szabó tőlük is megkérdezte, milyen ügyben vannak a gyulai járásbíróságon. Nagy Sándor annyit válaszolt, hogy a Gyulai Fürdőbe jöttek, majd beszállt autójába.

Lopással vádolják a városvezetést

A SzegedMa megtudta, hogy Botka Lászlót és közvetlen kollégáit egy pótmagánvádló közbenjárásával lopással vádolják, és konkrét büntetőeljárás folyik az ügyben.

A lap megkereste ennek kapcsán a Gyulai és a Békési Járásbíróságot is, hogy megerősítsék információinkat, azonban nem válaszoltak.

Válaszolt azonban az ügy egyik károsultja, aki neve elhallgatását kérte. A SZEGEDMÁNAK ÚGY NYILATKOZOTT, HOGY BOTKA LÁSZLÓ, NAGY SÁNDOR ÉS SZENTGYÖRGYI PÁL KORÁBBI ALPOLGÁRMESTER – AKI JELENLEG A POLGÁRMESTER TANÁCSADÓJA LEHET – JOGILAG VÁDLOTTÁ VÁLT.

2009. november 29-én ugyanis a Mars téri uniós beruházást megelőzőleg Botkaáék megrendelésére a Merkbau Zrt. egyetlen éjszaka alatt 36 millió forint közpénzből ledózerolta többek között azoknak a kereskedőknek az ingatlanát, akik építménnyel rendelkeztek a piacon. Vagyis nem bódéval vagy pavilonnal.

Az esetnek nagyjából 20 károsultja volt, ebből 4 kereskedő rendelkezett ingatlannal. A 12 év alatt több büntetőügy is folyamatban volt nyilatkozónk szerint, ám az ügy máig nem került nyugvópontra. Az Ügyészség ugyanis minden alkalommal úgy határozott, hogy azok a vádlottak, akiket a kereskedők eddig megjelöltek, az uniós beruházás céljával végezték a dolgukat. A büntethetőségüket pedig nem állapították meg.

Ebből következik, hogy ha a kabinet nem tett volna erre irányuló megrendelést, akkor ez nem következik be – magyarázza az ügy egyik károsultja.

Mindezek miatt a Mars téri kereskedők magánvádindítvánnyal álltak elő ezúttal, miszerint Botka László, Nagy Sándor és Szentgyörgyi Pál utasítása nélkül a károkozás sem következett volna be.

AZ ÜGY A GYULAI TÖRVÉNYSZÉKRE KERÜLT, AHOL A MAI NAPPAL ÖSSZESEN 8-AN VÁLTAK VÁDLOTTÁ, KÖZTÜK A POLGÁRMESTER, A VOLT ALPOLGÁRMESTER, VALAMINT A JELENLEGI ALPOLGÁRMESTER.

A károsult azt is elárulta, hogy a tárgyalások január végén folytatódnak majd, tanúmeghallgatásokkal. A vádlottak padján ekkor a képviselőknek is ott kell lenniük.

Ez már a sokadik büntetőügy, amiben a szegedi városvezetés érintett: a VIP parkolási botrány esetében többek között az SZKT korábbi ügyvezetője és az egykori címzetes jegyző is pénzbírságot kapott a Gyulai Törvényszék jogerős ítéletének értelmében.

A vádirat szerint az önkormányzatnál évente rendelkezésre állt egy válogatott lista azokról, akik ingyenes parkolási bérletet kaptak a várostól. Az SZKT ezzel több millió forintos kárt okozott Szegednek. Az ítélet értelmében pedig kártalanítaniuk kell.

A városvezetés azonban júniusban a közgyűléssel megszavaztatta, hogy kvázi lemond a kártérítésről, ami ellen a helyi ellenzék igencsak hevesen tiltakozott is.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Botrány 2021-11-15 | 10:28
A Kárpátok Wish-ről rendelt Cicerójánál egyre távolabb gurul a gyógyszer

A Kárpátok Wish-ről rendelt Cicerójánál egyre távolabb gurul a gyógyszer

  • Most azt mondta Márki-Zay, Orbán olyan dolgokat tesz, mint Ceaușescu.
Botrány 2021-08-13 | 12:07
Joe Biden fia egy videóban arról vallott, 18 napon keresztül bulizott oroszokkal Las Vegasban, a külföldről pénzelt hazai médiában erről se lehet olvasni

Joe Biden fia egy videóban arról vallott, 18 napon keresztül bulizott oroszokkal Las Vegasban, a külföldről pénzelt hazai médiában erről se lehet olvasni

  • Joe bácsi kicsi fiának zűrös ügyeiről a hazai, külföldről finanszírozott cselédmédia be se számol.
  • Helyette még mindig lehet rettegni Trumptól.
  • Hunter Biden egy újabb kiszivárgott videóban bevallotta, 2018 nyarán 18 napon át bulizott Las Vegasban orosz drogkereskedőkkel, esténként 10 000 dollárt elverve.
  • Penthouse lakosztályokból járt bordélyokba, és annyira kiütötte magát a rengeteg elfogyasztott alkoholtól és drogtól, hogy végül elájult a jakuzziban.
Botrány 2021-10-19 | 09:11
Szabó Tímea száguld a szánalomvonaton: az ördögöt is jó szívvel ajánlaná Orbán helyett

Szabó Tímea száguld a szánalomvonaton: az ördögöt is jó szívvel ajánlaná Orbán helyett

  • A Fidesz nem tud mit kezdeni Márki-Zay Péter jelöltségével, félnek – mondta Szabó Tímea hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.
  • Korábban Karácsonyról állította a képviselőnő, hogy tőle retteg a Fidesz.
Botrány 2022-02-11 | 11:55
Botka László bizalmasa 271 milliót csalt el a vád szerint

Botka László bizalmasa 271 milliót csalt el a vád szerint

  • Joób Márton egykori MSZP-s, majd Összefogás Szegedért színeiben induló önkormányzati képviselő és városi tanácsnok egy olyan céghálót üzemeltetett, amelynek egyes részei teljesen fiktív vállalkozások voltak.
  • Az egykori MSZP-s képviselő Botka László szegedi polgármester bizalmasa volt.
Botrány 2022-03-21 | 14:10
Baloldali álhírgyárat leplezett le Kocsis Máté

Baloldali álhírgyárat leplezett le Kocsis Máté

  • A kormánypárt frakcióvezetője az ellenzék sajtótájékoztatóján vett részt, hogy leleplezhesse a hazugságaikat.
Botrány 2021-09-08 | 14:16
Egy utcányi busz a dugóban vesztegel, de Karácsonyék azt tanácsolják, utazzunk tömegközlekedéssel

Egy utcányi busz a dugóban vesztegel, de Karácsonyék azt tanácsolják, utazzunk tömegközlekedéssel

  • Karácsonyék inkompetenciája egyetlen képben.
  • Számoljunk együtt! Vajon mennyi károsanyagot bocsát ki Karácsony miatt ez a rengeteg dugóban veszteglő busz?
  • Közben a Főpolgármester tanácsokat osztogat, azt mondja, válasszuk a tömegközlekedést az autós közelekdés helyett.
  • Minek? Hogy így is, úgy is a dugóban vesztegeljen mindenki?
  • Karácsonyék lassan szénmonoxidba és nitrogén-dioxidba fullasztják Budapestet.