Orbán Viktor: ma Európában a gáz nálunk a legolcsóbb, az áram pedig a második legolcsóbb, ha visszatér a baloldal, akkor visszatérnek a magas energiaárak

Orbán Viktor: ma Európában a gáz nálunk a legolcsóbb, az áram pedig a második legolcsóbb, ha visszatér a baloldal, akkor visszatérnek a magas energiaárak

– Lesznek olyanok, akik az év második felét érintő infláció korrekciójával a nyolcvanezer forint fölött további százezer forintos kiegészítésre is számíthatnak – közölte a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Mint Orbán Viktor kiemelte: amit a baloldal mond, azt jelentené, hogy Magyarországon az olcsó rezsinek vége, és a rezsicsökkentést visszacsinálnák. Emellett a kormányfő beszélt az Ukrajnával kiújuló gázvitáról, a csütörtöki haderőgyakorlatról, amin a kabinet is részt vett, valamint koronavírus-járvány elleni védekezésről is.

– Magyarországon sok nyugdíjas van, ami azt jelenti, hogy élnek a szüleink és nagyszüleink. Mindennek van egy pénzügyi része is, tehát a nyugdíjakat ki kell fizetni. Magyarországon olyan nyugdíjrendszer van, ahol a beszedett adókból fizetik a nyugdíjat
 – rögzítette Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: másol, ahol nem volt kommunizmus, ott a felhalmozott tőkéből fizetik ki a nyugdíjakat. Magyarországot azonban többször és többen kifosztották; először a németek, aztán a kommunisták, ezért nálunk a dolgozó emberek adójából fizetjük a nyugdíjakat. 

– Teljes félreértés azonban az a nézet, hogy mi tartjuk el a nyugdíjasokat, hiszen ők iskoláztattak, neveltek és tettek munkaképessé minket – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor rámutatott: van egy törvény Magyarországon, amely kimondja, hogy amikor a gazdaság egy bizonyos szint fölött teljesít, akkor nyugdíjprémiumot fizetnek a nyugdíjasoknak.

Idén novemberben 80 ezer forintos prémiumot fizetünk a nyugdíjasoknak – jelentette ki a miniszterelnök, ismertetve: lett volna 435 ezer olyan ember, aki a nyugdíjtörvény szerint ennél kevesebbet kapott volna – ők a fogyatékkal élők, a régen nyugdíjba ment tsz-nyugdíjasok –, de a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, hogy mindenkinek ki tudjuk fizetni a 80 ezer forintot, tehát egységesen fogjuk ezt odaadni.

– Lesznek olyanok, akik az év második felét érintő infláció korrekciójával a nyolcvanezer forint fölött további százezer forintos kiegészítésre is számíthatnak – tette hozzá.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a kabinet vállalta a Gyurcsány-kormány bűneinek korrigálását. 

– A magas munkanélküliséget már kijavítottuk, a minimálbéreket pedig szintén emeltük: januártól magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején az átlagbér volt – fogalmazott, majd úgy folytatta: a harmadik tartozásunk a nyugdíjasoktól elvett 13. havi nyugdíj visszaépítése volt, így év elején kétheti nyugdíjat ebből vissza tudunk adni. Orbán Viktor kiemelte: ha a hazai gazdaság olyan szinten teljesít, mint az év eddigi részében, akkor lehetséges, hogy februárban akár egy egész havi nyugdíjat is visszafizethetünk a nyugdíjasoknak.

A miniszterelnök azonban leszögezte: ez még nem száz százalékig biztos, mivel függ a gazdaság teljesítményétől.

– Az 5,5 százalékos gazdasági növekedés mindenképpen meglesz, nagy ramazurinak kellene ahhoz történnie, hogy ezt ne érjük el. A nyugdíprémiumnál is 7,5 százalékkal számolunk – jegyezte meg Orbán Viktor

"Mi úgy láttuk, hogy a koronavírus-járvány az idősek mellett a gyermekeket nevelő családokat viselte meg a legjobban, ezért úgy véltük, hogy ha lesz ilyen nagyobb állami teljesítményből fakadó bevétel, akkor ezt adjuk vissza azoknak, akik adót fizettek és közben gyermeket neveltek, hiszen ők viselték a legnagyobb terhet" – tette hozzá.

A kormányfő tájékoztatása szerint lesz egy felső határ, hogy mekkora összeget lehet kifizetni, amit összesen 1,9 millió gyermeket nevelő ember fog megkapni, a kifizetéseknek pedig a tervek szerint február 15-ig kell megtörténniük.

A gázbotrányra reagálva Orbán Viktor hangsúlyozta: "mondhatná azt is a magyar nyelv tehetsége nyomán, hogy gáz van, mert nincs gáz". 

A miniszterelnök felidézte, hogy 2002–2010 között többszörösére emelték a gáz és az áram árát, pedig 2002-ben ennek az ellenkezőjét ígérte a szocialista-liberális kormány.

– Nagy csata volt a nemzetközi cégekkel és Brüsszellel a rezsicsökkentés miatt. Ma Európában a gáz nálunk a legolcsóbb, az áram pedig a második legolcsóbb. Mi vesszük az energiát, mert nincsenek ilyen forrásaink – mondta a kormányfő.

– A piaci ár alatt tudjuk átadni az embereknek az energiaforrást – fogalmazott az orosz Gazprommal kötött szerződésről Orbán Viktor, hozzátéve: a magyar energetikai szakemberek a világ élvonalában vannak, ami a kereskedelmi tudás szegmensében is megmutatkozik – mutatott rá. 

Az európai helyzetről a miniszterelnök elmondta: Európában gázhiány van, aminek az a következménye, hogy agyonnyomja a családokat az energiaár. Örüljünk annak, hogy ebből mi ki tudtunk maradni; persze nyomás van rajtunk, hogy alkalmazkodjunk a mindenkori árakhoz, de van egy jó gyakorlatunk, amihez ragaszkodunk.

– Az oroszokkal meg kell egyezni, és mi megegyeztünk tizenöt évre, valamivel alacsonyabb áron, mint az előző megállapodás ára volt, miközben az egész világon emelkedik az energia ára – szögezte le az ukránokkal kialakult vita kapcsán Orbán Viktor, aki szerint az energiabiztonság kérdését nem lehet összekeverni a politikával. – Az oroszok is korrekt partnerek voltak a megállapodás során – húzta alá a miniszterelnök.

Az ukránok politikai fenyegetéseire visszatérve Orbán Viktor megjegyezte: a németekkel azért nem legénykedtek, mert velük nehezebb lett volna. – Nekünk kellenek a biztonságos szerződések és az, hogy megérkezzen a gáz, ami Ukrajna felől nem volt biztosítva – fogalmazott. A miniszterelnök rámutatott: egy magyar család egy évben 385 ezer forinttal költene többet energiára, ami havi 32 ezer forint pluszkiadást jelentene, ha a kormány nem tudta volna ezt az energiapolitikát folytatni. A baloldal a parlamentben is rendszeresen hangoztatja, hogy a világpiaci árakat kell követni az energiapolitikában, ami a 2010 előtti időszakot hozná vissza, ami azt jelenti, hogy vége lenne az olcsó rezsinek és visszatérnénk oda, ahol 2010 előtt voltunk – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor, majd azt is megjegyezte: mindig arról kell vitatkoznunk, hogy visszatérjen-e a múlt. 

– Ha visszatér a baloldal, akkor visszatérnek a magas energiaárak – vont párhuzamot a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy Brüsszel milyen összeggel járult hozzá a határvédelemhez, a kormányfő elmondta: "szinte csak azt az összeget kapták meg, amelyet általában a migráció nélküli békeidőben is a határok védelmére kapnak az országok". 

– Azt nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar határra nehezedő nyomás elhárítására szükséges katonai és rendőri erő, valamint a kerítés felépítésének a költségét Brüsszel teljesen figyelmen kívül hagyta – közölte a miniszterelnök.

– Többször is jeleztem feléjük, hogy a kerítés és a katonák nemcsak Magyarországot, hanem őket is védik, de a fülük botját sem mozdították. Ugyanakkor  a hírek szerint más országoknak megígérték, hogy pénzt fognak adni a határvédelemre, de ha mást pénzt kap, akkor a méltányos eljárás azt igényli, hogy mi is megkapjuk azt, ami a határvédelem terhei miatt megillet minket – tette hozzá a kormányfő, hangsúlyozva: a kényelmes és nyugodt európai élet előfeltétele, hogy a magyar katonák és rendőrök jól védjék a határt.

A csütörtöki hadgyakorlattal kapcsolatban a miniszterelnök úgy reagált: az elmúlt harminc évben az a nézet kerekedett felül Magyarországon, hogy ha a NATO tagjai vagyunk, akkor spórolhatunk a saját haderőnkön. – Kiderült, hogy ez a felfogás teljes tévedés. A szomszédaink nagyon komoly haderőfejlesztéseket hajtanak végre, és nekem is meggyőződésem, hogy ha bajba kerülnénk, nem kapnánk kellő segítséget – mutatott rá Orbán Viktor, kiemelve: nem várható el a többi NATO-tagállamtól sem, hogy olyan szövetségesen segítsen, aki nem gondoskodik a saját védelméről megfelelően, hiszen az élet normális rendjéhez tartozik, hogy minden nemzet gondoskodik a saját védelméről. 

– Kell hadsereg, hiszen a veszélyek korát éljük. Migrációban is szükségünk van egy ütőképes, jól működő hadseregre, mivel a határvédelmet ma katonák nélkül nem tudnánk megoldani – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette: ki tudja még, hogy a következő évtized mit hoz a világpolitikában, tehát fel kell készülni.

– Egy hadsereget nem lehet egyik napról a másikra hadrendbe állítani, azt hosszú évek munkájával föl kell építeni. Nem csak az eszközökről beszélek, természetesen az is hatalmas pénz, tehát hosszú, tízéves terv keretében kell a hadsereg technikai hátországát fölépíteni. De a megfelelő szellemiségű katonák kiképzése is hosszadalmas – részletezte a kormányfő, hozzátéve: a katonák hazaszeretete és hogy bármi áron megvédik a hazájukat, nem egy üres lózung. A hadgyakorlatra visszautalva Orbán Viktor elmondta: megtapasztalhatták a haderő színvonalát, és megnyugtatóak voltak a látottak. – A kabinet azért vett részt a hadgyakorlat elején egy kormányülésen, hogy áttekintse a hadiipar építését – mutatott rá a miniszterelnök.

Mint mondta, emellett a kormány áttekintette a haderő technológiai fejlesztésének aspektusát, és megnézte, hogy hol tart a katonák toborzása, kiképzése, felszerelése, valamint döntéseket hoztak a következő év fejlesztési lépéseiről. 

– A Magyar Honvédség történetében ez egy fontos kormányülésként marad majd meg – tette hozzá.

Ezután a koronavírus-járvány és a növekvő fertőzöttségi számok kapcsán Orbán Viktor elmondta: aki már egyszer beoltotta magát, az megtapasztalta, hogy milyen jó dolog védettnek lenni, sőt több mint 600 ezren úgy látják, hogy a harmadik oltás is tovább erősíti a védettséget. A kormányfő emlékeztetett: egész nyáron készültek arra, hogy jön a negyedik hullám, és fölhalmoztak annyi vakcinát, amellyel kétszer, de akár háromszor is be lehet oltani az egész országot. 

A vírus nem megy el, tehát akik nem oltatták be magukat, nem reménykedhetnek abban, hogy ők nem fertőződnek meg, ugyanis kiderült, hogy ez nem igaz. Nincs nyájimmunitás, így a vírus mindenkit meg fog találni, aki nincs beoltva. Nem érdemes kockáztatni, hiszen nem az oltás a kockázat, hanem az oltatlanság. Az oltás működik - tette hozzá a miniszterelnök.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-06-07 | 19:34

Az Oktatási Hivatal is vizsgálódik Karácsony nyelvvizsgája, hiperpasszív angoltudása és adjunktusi munkája miatt

 • Nem csitul a Főpolgármester nyelvtudása és a nemlétező nyelvvizsgája miatti botrány.
 • Az Oktatási Hivatal most azt vizsgálja, hogy lehetett adjunktus Karácsony, ha ahhoz két nyelvvizsga is szükséges?
Bel 2021-07-16 | 11:41
Gyakorlatilag legyilkosozta a gépkezelőt Jakab pártja

Gyakorlatilag legyilkosozta a gépkezelőt Jakab pártja

 • A férfinek egyetlen bűne, hogy egy építési területen a munkáját végezte, mikor Jakabék propaganda-videót forgattak a területen.
Bel 2021-08-26 | 09:37
5 millió 715 ezer a beoltott, 180 az új fertőzött

5 millió 715 ezer a beoltott, 180 az új fertőzött

 • Elhunyt egy beteg.
 • 93 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen.
 • A delta vírusmutáns terjedése a még be nem oltottakat veszélyezteti a leginkább. 
 • Már 240 ezren a harmadik oltást is felvették.
Bel 2021-09-29 | 12:44
Októbertől 42 millió támogatást és 73 millió hitelt is lehet igényelni a családtámogatási rendszerben

Októbertől 42 millió támogatást és 73 millió hitelt is lehet igényelni a családtámogatási rendszerben

 • 1990 óta soha nem volt még ilyen bőkezű a családtámogatási rendszer.
Bel 2021-06-03 | 13:18
Épül az ország: forgalomba helyezték az M80-as első, 6,6 kilométeres szakaszát

Épül az ország: forgalomba helyezték az M80-as első, 6,6 kilométeres szakaszát

 • Az útépítés során kétsávos autóutat alakítanak Körmend és az osztrák határnál fekvő Rábafüzes között.
 • A 28,85 kilométeres útszakasz 6,6 kilométeres szakaszát adták át csütörötökön.
 • A Körmend és Vasszentmihály közötti 20,6 kilométeres szakasz várhatóan 2021 októberében kerül átadásra a forgalom számára - derül ki a NIF sajtóanyagából.
Bel 2021-10-07 | 12:57
Keményebb hangvételben folyik az üzengetés - Márki-Zay: Karácsony 500 milliót költött a kampányára

Keményebb hangvételben folyik az üzengetés - Márki-Zay: Karácsony 500 milliót költött a kampányára

 • Így már érthető, miért mondta a Szabad Európának szerdán egy neve elhallgatását kérő baloldali elemző, hogy aki Karácsonynak százmilliókat adott kampányra, nem azért tette, hogy ő visszalépjen.
 • Márki-Zay nem csak a kampánypénzeket firtatja, de szerinte "Karácsony Tóth Csabával együtt vezette Zuglót".
 • Kiderült, hogy Karácsony pár perces megállapodáskat is örömmel felrúg, gyakorlatilag semmit sem szabad a szavára adni.
 • Eredetileg abban állapodtak meg Márki-Zay Péter elmondása szerint, hogy szerda este hatkor tárgyalnak, ott hoznak közösen döntést, alszanak rá egyet, majd csütörtök délelőtt bejelentik, miben maradtak.
 • Mint ismert, Karácsony az egyeztetés után szerda este gyorsan a klaviatúráért nyúlt, és a Facebookon bejelentette, külön folytatják.
 • Márki-Zay azt is mondta, Karácsony bele akarta zsarolni a visszalépésbe.
 • Szerinte Dobrev buborékban él.
Bel 2021-07-09 | 11:26
Karácsony, aki eddigi életében kizárólag közpénzből élt, adófizetők pénzén való élősködéssel vádolja azokat, akik kritizálják adóemelési terveit

Karácsony, aki eddigi életében kizárólag közpénzből élt, adófizetők pénzén való élősködéssel vádolja azokat, akik kritizálják adóemelési terveit

 • Karácsony is érzi, hogy a bérből élő dolgozók kirablása 2010 után nem egy nyerő politikai program.
 • Ismert, alig egy hete jelentette be, progresszív adókulcsokkal tervez, és feltehetően német mintára klímajárulékokat- és adókat vezetne be.
 • Tervei nem találtak hangos éljenzésre még a saját szavazótáborában sem, így a hiperpasszív angoltudással rendelkező Főpolgármester fenyegetőzésbe kezdett a Facebookján.
Bel 2021-10-07 | 07:25
Véget ért a szappanopera, szakított a nagy páros és külön utakon folytatják

Véget ért a szappanopera, szakított a nagy páros és külön utakon folytatják

 • Egy ország nézte feszülten, hogy a két férfi fordulatokban gazdag és lobbanékony érzelmekkel teli történetéből mi kerekedik ki végül.
 • Szakítás lett a vége, külön utakon folytatják tovább.