Orbán Viktor: ma Európában a gáz nálunk a legolcsóbb, az áram pedig a második legolcsóbb, ha visszatér a baloldal, akkor visszatérnek a magas energiaárak

Orbán Viktor: ma Európában a gáz nálunk a legolcsóbb, az áram pedig a második legolcsóbb, ha visszatér a baloldal, akkor visszatérnek a magas energiaárak

– Lesznek olyanok, akik az év második felét érintő infláció korrekciójával a nyolcvanezer forint fölött további százezer forintos kiegészítésre is számíthatnak – közölte a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Mint Orbán Viktor kiemelte: amit a baloldal mond, azt jelentené, hogy Magyarországon az olcsó rezsinek vége, és a rezsicsökkentést visszacsinálnák. Emellett a kormányfő beszélt az Ukrajnával kiújuló gázvitáról, a csütörtöki haderőgyakorlatról, amin a kabinet is részt vett, valamint koronavírus-járvány elleni védekezésről is.

– Magyarországon sok nyugdíjas van, ami azt jelenti, hogy élnek a szüleink és nagyszüleink. Mindennek van egy pénzügyi része is, tehát a nyugdíjakat ki kell fizetni. Magyarországon olyan nyugdíjrendszer van, ahol a beszedett adókból fizetik a nyugdíjat
 – rögzítette Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: másol, ahol nem volt kommunizmus, ott a felhalmozott tőkéből fizetik ki a nyugdíjakat. Magyarországot azonban többször és többen kifosztották; először a németek, aztán a kommunisták, ezért nálunk a dolgozó emberek adójából fizetjük a nyugdíjakat. 

– Teljes félreértés azonban az a nézet, hogy mi tartjuk el a nyugdíjasokat, hiszen ők iskoláztattak, neveltek és tettek munkaképessé minket – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor rámutatott: van egy törvény Magyarországon, amely kimondja, hogy amikor a gazdaság egy bizonyos szint fölött teljesít, akkor nyugdíjprémiumot fizetnek a nyugdíjasoknak.

Idén novemberben 80 ezer forintos prémiumot fizetünk a nyugdíjasoknak – jelentette ki a miniszterelnök, ismertetve: lett volna 435 ezer olyan ember, aki a nyugdíjtörvény szerint ennél kevesebbet kapott volna – ők a fogyatékkal élők, a régen nyugdíjba ment tsz-nyugdíjasok –, de a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, hogy mindenkinek ki tudjuk fizetni a 80 ezer forintot, tehát egységesen fogjuk ezt odaadni.

– Lesznek olyanok, akik az év második felét érintő infláció korrekciójával a nyolcvanezer forint fölött további százezer forintos kiegészítésre is számíthatnak – tette hozzá.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a kabinet vállalta a Gyurcsány-kormány bűneinek korrigálását. 

– A magas munkanélküliséget már kijavítottuk, a minimálbéreket pedig szintén emeltük: januártól magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején az átlagbér volt – fogalmazott, majd úgy folytatta: a harmadik tartozásunk a nyugdíjasoktól elvett 13. havi nyugdíj visszaépítése volt, így év elején kétheti nyugdíjat ebből vissza tudunk adni. Orbán Viktor kiemelte: ha a hazai gazdaság olyan szinten teljesít, mint az év eddigi részében, akkor lehetséges, hogy februárban akár egy egész havi nyugdíjat is visszafizethetünk a nyugdíjasoknak.

A miniszterelnök azonban leszögezte: ez még nem száz százalékig biztos, mivel függ a gazdaság teljesítményétől.

– Az 5,5 százalékos gazdasági növekedés mindenképpen meglesz, nagy ramazurinak kellene ahhoz történnie, hogy ezt ne érjük el. A nyugdíprémiumnál is 7,5 százalékkal számolunk – jegyezte meg Orbán Viktor

"Mi úgy láttuk, hogy a koronavírus-járvány az idősek mellett a gyermekeket nevelő családokat viselte meg a legjobban, ezért úgy véltük, hogy ha lesz ilyen nagyobb állami teljesítményből fakadó bevétel, akkor ezt adjuk vissza azoknak, akik adót fizettek és közben gyermeket neveltek, hiszen ők viselték a legnagyobb terhet" – tette hozzá.

A kormányfő tájékoztatása szerint lesz egy felső határ, hogy mekkora összeget lehet kifizetni, amit összesen 1,9 millió gyermeket nevelő ember fog megkapni, a kifizetéseknek pedig a tervek szerint február 15-ig kell megtörténniük.

A gázbotrányra reagálva Orbán Viktor hangsúlyozta: "mondhatná azt is a magyar nyelv tehetsége nyomán, hogy gáz van, mert nincs gáz". 

A miniszterelnök felidézte, hogy 2002–2010 között többszörösére emelték a gáz és az áram árát, pedig 2002-ben ennek az ellenkezőjét ígérte a szocialista-liberális kormány.

– Nagy csata volt a nemzetközi cégekkel és Brüsszellel a rezsicsökkentés miatt. Ma Európában a gáz nálunk a legolcsóbb, az áram pedig a második legolcsóbb. Mi vesszük az energiát, mert nincsenek ilyen forrásaink – mondta a kormányfő.

– A piaci ár alatt tudjuk átadni az embereknek az energiaforrást – fogalmazott az orosz Gazprommal kötött szerződésről Orbán Viktor, hozzátéve: a magyar energetikai szakemberek a világ élvonalában vannak, ami a kereskedelmi tudás szegmensében is megmutatkozik – mutatott rá. 

Az európai helyzetről a miniszterelnök elmondta: Európában gázhiány van, aminek az a következménye, hogy agyonnyomja a családokat az energiaár. Örüljünk annak, hogy ebből mi ki tudtunk maradni; persze nyomás van rajtunk, hogy alkalmazkodjunk a mindenkori árakhoz, de van egy jó gyakorlatunk, amihez ragaszkodunk.

– Az oroszokkal meg kell egyezni, és mi megegyeztünk tizenöt évre, valamivel alacsonyabb áron, mint az előző megállapodás ára volt, miközben az egész világon emelkedik az energia ára – szögezte le az ukránokkal kialakult vita kapcsán Orbán Viktor, aki szerint az energiabiztonság kérdését nem lehet összekeverni a politikával. – Az oroszok is korrekt partnerek voltak a megállapodás során – húzta alá a miniszterelnök.

Az ukránok politikai fenyegetéseire visszatérve Orbán Viktor megjegyezte: a németekkel azért nem legénykedtek, mert velük nehezebb lett volna. – Nekünk kellenek a biztonságos szerződések és az, hogy megérkezzen a gáz, ami Ukrajna felől nem volt biztosítva – fogalmazott. A miniszterelnök rámutatott: egy magyar család egy évben 385 ezer forinttal költene többet energiára, ami havi 32 ezer forint pluszkiadást jelentene, ha a kormány nem tudta volna ezt az energiapolitikát folytatni. A baloldal a parlamentben is rendszeresen hangoztatja, hogy a világpiaci árakat kell követni az energiapolitikában, ami a 2010 előtti időszakot hozná vissza, ami azt jelenti, hogy vége lenne az olcsó rezsinek és visszatérnénk oda, ahol 2010 előtt voltunk – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor, majd azt is megjegyezte: mindig arról kell vitatkoznunk, hogy visszatérjen-e a múlt. 

– Ha visszatér a baloldal, akkor visszatérnek a magas energiaárak – vont párhuzamot a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy Brüsszel milyen összeggel járult hozzá a határvédelemhez, a kormányfő elmondta: "szinte csak azt az összeget kapták meg, amelyet általában a migráció nélküli békeidőben is a határok védelmére kapnak az országok". 

– Azt nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar határra nehezedő nyomás elhárítására szükséges katonai és rendőri erő, valamint a kerítés felépítésének a költségét Brüsszel teljesen figyelmen kívül hagyta – közölte a miniszterelnök.

– Többször is jeleztem feléjük, hogy a kerítés és a katonák nemcsak Magyarországot, hanem őket is védik, de a fülük botját sem mozdították. Ugyanakkor  a hírek szerint más országoknak megígérték, hogy pénzt fognak adni a határvédelemre, de ha mást pénzt kap, akkor a méltányos eljárás azt igényli, hogy mi is megkapjuk azt, ami a határvédelem terhei miatt megillet minket – tette hozzá a kormányfő, hangsúlyozva: a kényelmes és nyugodt európai élet előfeltétele, hogy a magyar katonák és rendőrök jól védjék a határt.

A csütörtöki hadgyakorlattal kapcsolatban a miniszterelnök úgy reagált: az elmúlt harminc évben az a nézet kerekedett felül Magyarországon, hogy ha a NATO tagjai vagyunk, akkor spórolhatunk a saját haderőnkön. – Kiderült, hogy ez a felfogás teljes tévedés. A szomszédaink nagyon komoly haderőfejlesztéseket hajtanak végre, és nekem is meggyőződésem, hogy ha bajba kerülnénk, nem kapnánk kellő segítséget – mutatott rá Orbán Viktor, kiemelve: nem várható el a többi NATO-tagállamtól sem, hogy olyan szövetségesen segítsen, aki nem gondoskodik a saját védelméről megfelelően, hiszen az élet normális rendjéhez tartozik, hogy minden nemzet gondoskodik a saját védelméről. 

– Kell hadsereg, hiszen a veszélyek korát éljük. Migrációban is szükségünk van egy ütőképes, jól működő hadseregre, mivel a határvédelmet ma katonák nélkül nem tudnánk megoldani – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette: ki tudja még, hogy a következő évtized mit hoz a világpolitikában, tehát fel kell készülni.

– Egy hadsereget nem lehet egyik napról a másikra hadrendbe állítani, azt hosszú évek munkájával föl kell építeni. Nem csak az eszközökről beszélek, természetesen az is hatalmas pénz, tehát hosszú, tízéves terv keretében kell a hadsereg technikai hátországát fölépíteni. De a megfelelő szellemiségű katonák kiképzése is hosszadalmas – részletezte a kormányfő, hozzátéve: a katonák hazaszeretete és hogy bármi áron megvédik a hazájukat, nem egy üres lózung. A hadgyakorlatra visszautalva Orbán Viktor elmondta: megtapasztalhatták a haderő színvonalát, és megnyugtatóak voltak a látottak. – A kabinet azért vett részt a hadgyakorlat elején egy kormányülésen, hogy áttekintse a hadiipar építését – mutatott rá a miniszterelnök.

Mint mondta, emellett a kormány áttekintette a haderő technológiai fejlesztésének aspektusát, és megnézte, hogy hol tart a katonák toborzása, kiképzése, felszerelése, valamint döntéseket hoztak a következő év fejlesztési lépéseiről. 

– A Magyar Honvédség történetében ez egy fontos kormányülésként marad majd meg – tette hozzá.

Ezután a koronavírus-járvány és a növekvő fertőzöttségi számok kapcsán Orbán Viktor elmondta: aki már egyszer beoltotta magát, az megtapasztalta, hogy milyen jó dolog védettnek lenni, sőt több mint 600 ezren úgy látják, hogy a harmadik oltás is tovább erősíti a védettséget. A kormányfő emlékeztetett: egész nyáron készültek arra, hogy jön a negyedik hullám, és fölhalmoztak annyi vakcinát, amellyel kétszer, de akár háromszor is be lehet oltani az egész országot. 

A vírus nem megy el, tehát akik nem oltatták be magukat, nem reménykedhetnek abban, hogy ők nem fertőződnek meg, ugyanis kiderült, hogy ez nem igaz. Nincs nyájimmunitás, így a vírus mindenkit meg fog találni, aki nincs beoltva. Nem érdemes kockáztatni, hiszen nem az oltás a kockázat, hanem az oltatlanság. Az oltás működik - tette hozzá a miniszterelnök.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-05-26 | 08:49

A beoltottak száma 5 040 222 fő, közülük 3 196 604 fő már a második oltását is megkapta

 • 213 az új fertőzöttek száma, elhunyt 41, többségében idős és krónikus beteg.
 • 1373 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 148-an vannak lélegeztetőgépen.
 • Jelenleg Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik és AstraZeneca oltás foglalható.
Bel 2022-04-21 | 11:51
Brutális számok: 108 illegális migráns fogtak el Ásotthalomnál éjszaka

Brutális számok: 108 illegális migráns fogtak el Ásotthalomnál éjszaka

 • Jogellenesen próbált meg bejutni az országba az éjszaka folyamán hét csoportban 108 határsértő Csongrád-Csanád megyében. 
Bel 2022-07-26 | 14:26
Újabb 17 fős migránsbanda elfogva

Újabb 17 fős migránsbanda elfogva

 • A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2022. július 26-án 11 óra 40 perckor Kelebia közigazgatási területén 17 külföldit tartóztattak fel.
 • Az illegális migránsok afgán, indiai és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, és jogellenesen jutottak be az ország területére.
 • A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
 • Ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
Bel 2021-10-29 | 17:19
Egyre forróbb Gyurcsány bohócának talpa alatt a talaj?

Egyre forróbb Gyurcsány bohócának talpa alatt a talaj?

 • A Kontra forrása szerint elkezdődött a szervezkedés Jakab ellen.
 • A portál információi szerint a Jobbikban Jakab előválasztási leégése mellett az csapta ki a biztosítékot, hogy a kormánnyal szavakban kérlelhetlen Jakab felrántotta a CSOK-ot és minden jel szerint az otthonfelújítási támogatást is.
Bel 2021-09-29 | 16:34
A BENNFENTES igazat írt kedden este: Dobrev, Karácsony, Márki-Zay a sorrend

A BENNFENTES igazat írt kedden este: Dobrev, Karácsony, Márki-Zay a sorrend

 • Pontos eredmények ugyan még nincsenek, de a BENNFENTES igazat írt kedd este, amikor lehoztuk: a baloldali ellenzéki összefogás szélsőjobboldali vezetője kihullott az előválasztásból.
 • Késő délutánra az ellenzéki propagandamédia is lehozta: Dobrev nagyon vezet, jelentősen leszakadva Karácsony a második, és tőle alig marad el Márki-Zay.
 • Jakab a negyedik helyezett, ezzel pedig búcsúzik az előválasztástól.
 • Fekete-Győr András pedig megalázóan kevés szavazattal végzett az 5. helyen.
 • Ez az eredmény Karácsonynak is nagyon kínos.
 • Ha nem lenne ennyire leszakadva Dobrev Klárától, elégedett lehetne, de Dobrev majdnem annyira megverte a Főpolgármestert, hogy egyedül 50%-ot érjen el, azaz ne legyen szükség 2. fordulóra.
 • Ismét leszerepelt a liberális propagandamédia is: végig ellenőrizetlen adatokat közöltek az előválasztásról, és ma is az állítólagos részvétel nagyságát ünneplik.
 • 11 éve, hogy az Orbán-kormány nemzeti Konzultációkat tart.
 • A Nemzeti Konzultációkon a részvétel az előválasztás állítólagos részvételének minimum kétszerese, háromoszorosa.
 • Ennek ellenére az ellenzéki propagandamédia a Nemzeti Konzultáción csak gúnyolódik minden évben, most pedig a töredék akkora részvételt ünnepli.
Bel 2021-08-31 | 11:32
Karácsonynak munkaidőben kellett Pécsre utaznia, hogy elsimítson egy konfliktust az előválasztás előtt

Karácsonynak munkaidőben kellett Pécsre utaznia, hogy elsimítson egy konfliktust az előválasztás előtt

 • Itt lépett vissza a visszalépéstől a párbeszédes Mellár.
 • A Főpolgármester közbeavatkozása kellett ahhoz, hogy a mérhetetlen dimenzióban mozgó Párbeszéd 10 jelöltje közül ne essen ki az egyik.
 • A konfliktus régre nyúlik vissza, és a pécsiek egy Mellár-Péterffy szembenállást látnak a történtek mögött.
 • Az egyik oldal önfejűséggel vádolja Mellárt, Mellár körei pedig Péterffy napi döntéseiből hiányolják a demokratikus elkötelezettséget.
 • A szembenállás tél végétől, tavasztól eszkalálódott, Mellár kizárta volna a 2019-es győzelmet hozó helyi egyesületből Péterffyt, aki ezt megtudva maga hozott létre egy városházi frakciószövetséget.