Orbán Viktor: ma Európában a gáz nálunk a legolcsóbb, az áram pedig a második legolcsóbb, ha visszatér a baloldal, akkor visszatérnek a magas energiaárak

Orbán Viktor: ma Európában a gáz nálunk a legolcsóbb, az áram pedig a második legolcsóbb, ha visszatér a baloldal, akkor visszatérnek a magas energiaárak

– Lesznek olyanok, akik az év második felét érintő infláció korrekciójával a nyolcvanezer forint fölött további százezer forintos kiegészítésre is számíthatnak – közölte a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Mint Orbán Viktor kiemelte: amit a baloldal mond, azt jelentené, hogy Magyarországon az olcsó rezsinek vége, és a rezsicsökkentést visszacsinálnák. Emellett a kormányfő beszélt az Ukrajnával kiújuló gázvitáról, a csütörtöki haderőgyakorlatról, amin a kabinet is részt vett, valamint koronavírus-járvány elleni védekezésről is.

– Magyarországon sok nyugdíjas van, ami azt jelenti, hogy élnek a szüleink és nagyszüleink. Mindennek van egy pénzügyi része is, tehát a nyugdíjakat ki kell fizetni. Magyarországon olyan nyugdíjrendszer van, ahol a beszedett adókból fizetik a nyugdíjat
 – rögzítette Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök hozzátette: másol, ahol nem volt kommunizmus, ott a felhalmozott tőkéből fizetik ki a nyugdíjakat. Magyarországot azonban többször és többen kifosztották; először a németek, aztán a kommunisták, ezért nálunk a dolgozó emberek adójából fizetjük a nyugdíjakat. 

– Teljes félreértés azonban az a nézet, hogy mi tartjuk el a nyugdíjasokat, hiszen ők iskoláztattak, neveltek és tettek munkaképessé minket – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor rámutatott: van egy törvény Magyarországon, amely kimondja, hogy amikor a gazdaság egy bizonyos szint fölött teljesít, akkor nyugdíjprémiumot fizetnek a nyugdíjasoknak.

Idén novemberben 80 ezer forintos prémiumot fizetünk a nyugdíjasoknak – jelentette ki a miniszterelnök, ismertetve: lett volna 435 ezer olyan ember, aki a nyugdíjtörvény szerint ennél kevesebbet kapott volna – ők a fogyatékkal élők, a régen nyugdíjba ment tsz-nyugdíjasok –, de a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, hogy mindenkinek ki tudjuk fizetni a 80 ezer forintot, tehát egységesen fogjuk ezt odaadni.

– Lesznek olyanok, akik az év második felét érintő infláció korrekciójával a nyolcvanezer forint fölött további százezer forintos kiegészítésre is számíthatnak – tette hozzá.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a kabinet vállalta a Gyurcsány-kormány bűneinek korrigálását. 

– A magas munkanélküliséget már kijavítottuk, a minimálbéreket pedig szintén emeltük: januártól magasabb lesz a minimálbér, mint a Gyurcsány–Bajnai-kormány idején az átlagbér volt – fogalmazott, majd úgy folytatta: a harmadik tartozásunk a nyugdíjasoktól elvett 13. havi nyugdíj visszaépítése volt, így év elején kétheti nyugdíjat ebből vissza tudunk adni. Orbán Viktor kiemelte: ha a hazai gazdaság olyan szinten teljesít, mint az év eddigi részében, akkor lehetséges, hogy februárban akár egy egész havi nyugdíjat is visszafizethetünk a nyugdíjasoknak.

A miniszterelnök azonban leszögezte: ez még nem száz százalékig biztos, mivel függ a gazdaság teljesítményétől.

– Az 5,5 százalékos gazdasági növekedés mindenképpen meglesz, nagy ramazurinak kellene ahhoz történnie, hogy ezt ne érjük el. A nyugdíprémiumnál is 7,5 százalékkal számolunk – jegyezte meg Orbán Viktor

"Mi úgy láttuk, hogy a koronavírus-járvány az idősek mellett a gyermekeket nevelő családokat viselte meg a legjobban, ezért úgy véltük, hogy ha lesz ilyen nagyobb állami teljesítményből fakadó bevétel, akkor ezt adjuk vissza azoknak, akik adót fizettek és közben gyermeket neveltek, hiszen ők viselték a legnagyobb terhet" – tette hozzá.

A kormányfő tájékoztatása szerint lesz egy felső határ, hogy mekkora összeget lehet kifizetni, amit összesen 1,9 millió gyermeket nevelő ember fog megkapni, a kifizetéseknek pedig a tervek szerint február 15-ig kell megtörténniük.

A gázbotrányra reagálva Orbán Viktor hangsúlyozta: "mondhatná azt is a magyar nyelv tehetsége nyomán, hogy gáz van, mert nincs gáz". 

A miniszterelnök felidézte, hogy 2002–2010 között többszörösére emelték a gáz és az áram árát, pedig 2002-ben ennek az ellenkezőjét ígérte a szocialista-liberális kormány.

– Nagy csata volt a nemzetközi cégekkel és Brüsszellel a rezsicsökkentés miatt. Ma Európában a gáz nálunk a legolcsóbb, az áram pedig a második legolcsóbb. Mi vesszük az energiát, mert nincsenek ilyen forrásaink – mondta a kormányfő.

– A piaci ár alatt tudjuk átadni az embereknek az energiaforrást – fogalmazott az orosz Gazprommal kötött szerződésről Orbán Viktor, hozzátéve: a magyar energetikai szakemberek a világ élvonalában vannak, ami a kereskedelmi tudás szegmensében is megmutatkozik – mutatott rá. 

Az európai helyzetről a miniszterelnök elmondta: Európában gázhiány van, aminek az a következménye, hogy agyonnyomja a családokat az energiaár. Örüljünk annak, hogy ebből mi ki tudtunk maradni; persze nyomás van rajtunk, hogy alkalmazkodjunk a mindenkori árakhoz, de van egy jó gyakorlatunk, amihez ragaszkodunk.

– Az oroszokkal meg kell egyezni, és mi megegyeztünk tizenöt évre, valamivel alacsonyabb áron, mint az előző megállapodás ára volt, miközben az egész világon emelkedik az energia ára – szögezte le az ukránokkal kialakult vita kapcsán Orbán Viktor, aki szerint az energiabiztonság kérdését nem lehet összekeverni a politikával. – Az oroszok is korrekt partnerek voltak a megállapodás során – húzta alá a miniszterelnök.

Az ukránok politikai fenyegetéseire visszatérve Orbán Viktor megjegyezte: a németekkel azért nem legénykedtek, mert velük nehezebb lett volna. – Nekünk kellenek a biztonságos szerződések és az, hogy megérkezzen a gáz, ami Ukrajna felől nem volt biztosítva – fogalmazott. A miniszterelnök rámutatott: egy magyar család egy évben 385 ezer forinttal költene többet energiára, ami havi 32 ezer forint pluszkiadást jelentene, ha a kormány nem tudta volna ezt az energiapolitikát folytatni. A baloldal a parlamentben is rendszeresen hangoztatja, hogy a világpiaci árakat kell követni az energiapolitikában, ami a 2010 előtti időszakot hozná vissza, ami azt jelenti, hogy vége lenne az olcsó rezsinek és visszatérnénk oda, ahol 2010 előtt voltunk – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor, majd azt is megjegyezte: mindig arról kell vitatkoznunk, hogy visszatérjen-e a múlt. 

– Ha visszatér a baloldal, akkor visszatérnek a magas energiaárak – vont párhuzamot a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy Brüsszel milyen összeggel járult hozzá a határvédelemhez, a kormányfő elmondta: "szinte csak azt az összeget kapták meg, amelyet általában a migráció nélküli békeidőben is a határok védelmére kapnak az országok". 

– Azt nyugodtan mondhatjuk, hogy a magyar határra nehezedő nyomás elhárítására szükséges katonai és rendőri erő, valamint a kerítés felépítésének a költségét Brüsszel teljesen figyelmen kívül hagyta – közölte a miniszterelnök.

– Többször is jeleztem feléjük, hogy a kerítés és a katonák nemcsak Magyarországot, hanem őket is védik, de a fülük botját sem mozdították. Ugyanakkor  a hírek szerint más országoknak megígérték, hogy pénzt fognak adni a határvédelemre, de ha mást pénzt kap, akkor a méltányos eljárás azt igényli, hogy mi is megkapjuk azt, ami a határvédelem terhei miatt megillet minket – tette hozzá a kormányfő, hangsúlyozva: a kényelmes és nyugodt európai élet előfeltétele, hogy a magyar katonák és rendőrök jól védjék a határt.

A csütörtöki hadgyakorlattal kapcsolatban a miniszterelnök úgy reagált: az elmúlt harminc évben az a nézet kerekedett felül Magyarországon, hogy ha a NATO tagjai vagyunk, akkor spórolhatunk a saját haderőnkön. – Kiderült, hogy ez a felfogás teljes tévedés. A szomszédaink nagyon komoly haderőfejlesztéseket hajtanak végre, és nekem is meggyőződésem, hogy ha bajba kerülnénk, nem kapnánk kellő segítséget – mutatott rá Orbán Viktor, kiemelve: nem várható el a többi NATO-tagállamtól sem, hogy olyan szövetségesen segítsen, aki nem gondoskodik a saját védelméről megfelelően, hiszen az élet normális rendjéhez tartozik, hogy minden nemzet gondoskodik a saját védelméről. 

– Kell hadsereg, hiszen a veszélyek korát éljük. Migrációban is szükségünk van egy ütőképes, jól működő hadseregre, mivel a határvédelmet ma katonák nélkül nem tudnánk megoldani – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette: ki tudja még, hogy a következő évtized mit hoz a világpolitikában, tehát fel kell készülni.

– Egy hadsereget nem lehet egyik napról a másikra hadrendbe állítani, azt hosszú évek munkájával föl kell építeni. Nem csak az eszközökről beszélek, természetesen az is hatalmas pénz, tehát hosszú, tízéves terv keretében kell a hadsereg technikai hátországát fölépíteni. De a megfelelő szellemiségű katonák kiképzése is hosszadalmas – részletezte a kormányfő, hozzátéve: a katonák hazaszeretete és hogy bármi áron megvédik a hazájukat, nem egy üres lózung. A hadgyakorlatra visszautalva Orbán Viktor elmondta: megtapasztalhatták a haderő színvonalát, és megnyugtatóak voltak a látottak. – A kabinet azért vett részt a hadgyakorlat elején egy kormányülésen, hogy áttekintse a hadiipar építését – mutatott rá a miniszterelnök.

Mint mondta, emellett a kormány áttekintette a haderő technológiai fejlesztésének aspektusát, és megnézte, hogy hol tart a katonák toborzása, kiképzése, felszerelése, valamint döntéseket hoztak a következő év fejlesztési lépéseiről. 

– A Magyar Honvédség történetében ez egy fontos kormányülésként marad majd meg – tette hozzá.

Ezután a koronavírus-járvány és a növekvő fertőzöttségi számok kapcsán Orbán Viktor elmondta: aki már egyszer beoltotta magát, az megtapasztalta, hogy milyen jó dolog védettnek lenni, sőt több mint 600 ezren úgy látják, hogy a harmadik oltás is tovább erősíti a védettséget. A kormányfő emlékeztetett: egész nyáron készültek arra, hogy jön a negyedik hullám, és fölhalmoztak annyi vakcinát, amellyel kétszer, de akár háromszor is be lehet oltani az egész országot. 

A vírus nem megy el, tehát akik nem oltatták be magukat, nem reménykedhetnek abban, hogy ők nem fertőződnek meg, ugyanis kiderült, hogy ez nem igaz. Nincs nyájimmunitás, így a vírus mindenkit meg fog találni, aki nincs beoltva. Nem érdemes kockáztatni, hiszen nem az oltás a kockázat, hanem az oltatlanság. Az oltás működik - tette hozzá a miniszterelnök.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-07-27 | 13:21
Óriási öngól: azért nem lehetett zárt nemzetbiztonsági ülést tartani, mert az ellenzéki elnök feljelentést tett az ügyben

Óriási öngól: azért nem lehetett zárt nemzetbiztonsági ülést tartani, mert az ellenzéki elnök feljelentést tett az ügyben

 • Molnár Zsolt MSZP-s képviselő, aki korábban szintén volt a bizottság elnöke, elsimerte, hogy egy modern államnak rendelkeznie kell hasonló eszközökkel.
 • Így fogalmazott: "A mai informatikai szinten, ha egy állam nem rendelkezik hasonló szoftverrel, az nem képes a saját függetlenségének a látszatát sem fenntartani."
Bel 2021-06-28 | 10:45
Jogellenes határátlépők, ittas vezetők - Ez történt a hétvégén

Jogellenes határátlépők, ittas vezetők - Ez történt a hétvégén

 • Az elmúlt három nap eseményei számokban.
Bel 2021-06-05 | 17:20

A kormánypártiak 86, és az ellenzékiek 59 százaléka is helyesli a Szputnyik V oltóanyag beszerzését

 • Az Alapjogokért Központ arra volt kíváncsi, mi az emberek véleménye az orosz vakcina beszerzéséről.
 • Rákérdeztek arra is, a magyarok elégedettek-e a hazai járványkezeléssel.
 • A teljes felnőtt népességet reprezentáló kutatás szerint a magyarok 54%-a elégedett a járványellenes intézkedésekkel.
Bel 2021-05-16 | 11:27

Újabb hűségeskü Gyurcsánynak: Jakabék Varju Lászlót támogatják Budapest 11-es választókerületében

 • Újabb körzetben sorolt be a Jobbik a Gyurcsány Ferenc elnökölte Demokratikus Koalíció mögé. Ezúttal Budapest 11-es körzetében nem indítanak jelöltet, helyette Varju Lászlót támogatják.
 • Ezzel megint egy körzettel csökkent azon országgyűlési választókörzetek száma, ahol az előválasztásnak bármi értelme lesz.
 • Az ellenzéki pártok az ígéreteikkel szemben előre lemutyizzák egymás között a körzeteket, így az ellenzéki választók helyett a pártok vezetői döntenek egy-egy körzet jelöltjéről.
Bel 2021-09-17 | 21:06
Márki-Zay visszaszólt Jakabnak: a Jobbik-elnök sok kutatást nyert már, de választást még nem

Márki-Zay visszaszólt Jakabnak: a Jobbik-elnök sok kutatást nyert már, de választást még nem

 • Ezzel az Iránytű Intézet kutatására utalt az önjelölt jobboldali miniszterelnökjelölt-jelölt.
 • A jobbikos pénzből működő intézet ugyanis a napokban kihozta, hogy Márki-Zay gyakorlatilag esélytelen Lázár Jánossal szemben Csongrád 4. választókerületében.
 • Márki-Zay ott csípett bele Jakabba, ahol az a legjobban fáj: sem 2014-ben, sem 2018-ban a Jobbik elnökének nem sikerült mandátumot szereznie a Fidesz ellenében Miskolcon.
Bel 2022-03-10 | 12:17
Ismét illegális MigránsTaxit állítottak meg az M5-s autópályán

Ismét illegális MigránsTaxit állítottak meg az M5-s autópályán

 • Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 43 éves román sofőr ellen, aki 8 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.