Mint az M4-es metrónál: egyre csak kúszik fel az M3 felújításának ára

Mint az M4-es metrónál: egyre csak kúszik fel az M3 felújításának ára
 • Az ITM nem járult hozzá az újabb, összességében 9,5 milliárdos költség-emelkedés elszámolásához.
 • A minisztérium csak a költségek kétharmadának elszámolását látja indokoltnak.
 • Ez azt jelenti, hogy a BKV-nak kell előteremtenie 2,6 milliárd forintot és 5%-nyi plusz költségkeretet.
 • A Swietelsky tavaly nyáron is megfogalmazott egy 18 milliád forintos pluszköveteléssel.
 • Végül a cég beérte 9,5 milliárddal is.

A Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alatt működő IH június első napjaiban azt közölte a fővárosi céggel: a kivitelezői pluszkövetelés csaknem harmada megalapozatlan.

Mint írták: a hatályos jogszabályok alapján lefolytatott "elszámoltathatósági" vizsgálat során arra jutottak, hogy a műszaki és gazdasági szempontokra tekintettel nem támasztható alá az alagúti rekonstrukció szerződésmódosításában szereplő 9,5 milliárdos áremelés csaknem harmada.

A határozat értelmében az uniós források terhére ebből csak nettó 6,2 milliárd forint és az ehhez tartozó 5 százalékos tartalékkeret számolható el.

A fennmaradó nettó 2,6 milliárdot a hozzá tartozó 5 százalékos tartalékkal a fővárosi cégnek kell állnia. Ha a kivitelező Swietelsky nem fogadja el a csökkent értékű szerződésmódosítást, akkor az a felújítás leállásához vezethetett volna. Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója pár napja abban bízott, hogy a Swietelsky befejezi a felújítást az ITM által engedélyezett összegért, a hiányzó milliárdokért legfeljebb a munka végeztével indít pert.

Mint a Népszavának akkor elmondta: a négyes metró felújításához is számos per kapcsolódik, többet még mindig nem sikerült lezárni. Vélhetőleg a Swietelsky is így fog eljárni, ha most bele is mennek a kisebb összegű módosításba. Bolla jóslata beigazolódott: a Swietelsky valóban nem állt le a munkával és belement a vállalkozói szerződés ITM által engedélyezett összegű módosításába.

A kontraktus záradékában azonban rögzíteni kívánják, hogy nem mondanak le a teljes igényük érvényesítésről, ami egy több milliárdos pert vetít előre.

A BKV tehát sikeresen elhárította a projekt összeomlását, de a problémát magát nem oldotta meg véglegesen, csak áttolta az átadás utáni időkre. A budapestiek számára ez mégis jó hír, hiszen ha egy teljesen új kivitelezői tendert kellett volna indítani, akkor az tovább csúsztatta volna felújított vonal átadását. Márpedig az így is csak 2023 első harmadára várható.

A cég menedzsmentjének, illetve a városvezetésnek közben főhet a feje az esetleges per miatt. Bolla egyébként nem tagadta a Népszavának, hogy a cégnek nincs miből hozzátennie a hiányzó összeget. A szerződésmódosítást eleve úgy írták alá a Swietelsky-vel még decemberben, hogy abba belefoglalták: a teljesítéshez az IH jóváhagyására van szükség.

Nem ez az első alkalom, hogy a Swietelsky többletforrásokat követelt a felújításért

A Swietelsky Vasúttechnika tavaly márciusban 18 milliárdos többletköveteléssel rukkolt elő az északi és a déli szakaszon előállt sorozatos csúszásra és extra feladatokra hivatkozva. A BKV lázas alkudozásba kezdett és plusz 8 milliárdot ajánlott a cégnek, mondván a szakértők is ennyit tartottak alátámaszthatónak a követelésből.

Végül 9,5 milliárdban állapodtak meg.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-10-01 | 09:57
784 ezren már a harmadik oltást is felvették

784 ezren már a harmadik oltást is felvették

 • Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli nyilatkozatában a járvánnyal kapcsolatban kifejtette, hogy az oltás működik, az oltatlanság pedig kockázat, ezért arra kért mindenkit, hogy vegye fel az oltást.
 • A gyermekes szülők adóvisszatérítését mindkét dolgozó szülő megkapja februárban és a vállalkozók is jogosultak lesznek rá, az intézkedés 1,9 millió szülő számára mintegy 600 milliárd forintos támogatást jelent.
Bel 2021-08-26 | 10:38
Holland embercsempész-fogás az M1-es autópályán

Holland embercsempész-fogás az M1-es autópályán

 • A holland sofőr, valamint szintén holland társa négy illegális migránst akart Ausztriába juttatni.
Bel 2021-10-01 | 11:15
"Földrengés", "keserves csalódás", "hideg zuhany", "totális kudarc" - így értékelik a Jobbik vezetőségében Jakab szereplését

"Földrengés", "keserves csalódás", "hideg zuhany", "totális kudarc" - így értékelik a Jobbik vezetőségében Jakab szereplését

 • Rendkívüli próbatétel lehet feldolgozni ezt Jakabnak, hiszen ő egyenesen a csúcsra tört, s pár napja még Orbán Viktor leendő kihívójaként, sőt, majdani legyőzőjeként nyilatkozott magabiztosan.
 • Bennfentes forrásokból úgy értesültünk, Jakabot teljesen lesújtotta az eredmény, elbújt a világ elől, kerüli kollégái tekintetét, és a pártban is letargiába süllyedt mindenki.
 • A máskor igen beszédes munkatársak most nem vették fel a telefonokat. Jakab sem reagált a BLIKK-nek a kudarc okait firtató kérdéseikre.