Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"

Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"
  • Ezt az akkori migrációs helyzetre mondta Svédország miniszterelnöke.
  • A svéd evakuálásra nem lehetnek büszkék Svédországban: egyszerűen hátrahagyták a nekik dolgozó afgánokat, nem válaszolnak a telefonhívásaikra, blokkolták az email-címeiket.

Stefan Löfven miniszterelnök a Dagens Nyheter című lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy Svédország nem fog annyi menedékkérőt befogadni Afganisztánból, mint a szíriai háború idején - tudósít a The Local.

"Egy dologban legyünk nagyon világosak: soha nem megyünk vissza 2015-be" - mondta csütörtökön a Dagens Nyheter című lapnak.

2015-ben mintegy 163 ezren kértek menedéket Svédországban, köztük mintegy 51 ezren Szíriából és 42 ezren Afganisztánból. Az Aftonbladet című újság 2019-es jelentése, amely a megpróbált menedékkérelmeket vizsgálta, megállapította, hogy csak mintegy felüknek engedélyezték a tartózkodást, 60 500 embernek adtak állandó tartózkodási engedélyt, 24 000 embernek adtak ideiglenes tartózkodási engedélyt akkoriban, 47 000 embert pedig elutasítottak.

OLVASÓ TÖRTÉNETE: "A lányaim és én biztonságban vagyunk Svédországban, de még mindig Afganisztánra gondolok"

Egyes körök évek óta sürgetik Svédországot, hogy állítsa le az Afganisztánba történő kitoloncolásokat, és a Migrációs Hivatal ezt a múlt hónapban meg is tette. Löfven azonban azt mondta, hogy a kormány nem fog amnesztiát adni azoknak az afgán menedékkérőknek, akik Svédországban tartózkodnak, és jelenleg a kérelmükről szóló döntésre várnak.

A kormányt bírálatok érték amiatt, hogy a tálibok hatalomátvétele óta nem lépett fel gyorsabban az afganisztáni helyi alkalmazottak evakuálása érdekében. A svéd nagykövetségen dolgozó svéd állampolgárok vasárnap kirepültek, de a Svédországnak dolgozó afgánok maradtak az országban.

Löfven elmondta, hogy eredetileg az volt a terv, hogy kedden segítik őket az evakuálásban, de aztán a tálibok vasárnap bevonultak a fővárosba, Kabulba. A közösségi médiában és az újságokban olyan felvételeket osztottak meg, amelyeken több száz ember látható a kabuli repülőtér kifutópályáján, akik kétségbeesetten próbálnak feljutni egy nemzetközi járatra, amely elhagyja az országot.

"Ez nagyon gyorsan történt. Megkönnyíted magadnak a dolgot, ha azt mondod, hogy ügyetlen volt - de ezt senki sem látta előre. Volt egy terv, de nem lehetett végrehajtani, mert minden a feje tetejére állt, a körülmények megváltoztak" - mondta Löfven a Dagens Nyheter című lapnak.

A helyi alkalmazottak egy csoportja hétfőn e-mailben írt az Expressen című újságnak, amelyben arról panaszkodtak, hogy magára hagyták őket svéd volt kollégáik, akik szerintük letiltották az e-mail címeiket, és nem válaszolnak a hívásaikra. 

"Nem tudjuk, hogy mi történik, és otthagytak minket az irodában, miközben dolgoztunk" - állt az e-mailben. "Próbáltuk felvenni velük a kapcsolatot, de nem válaszolnak a hívásainkra, és blokkolták az e-mail címeinket". 

"Kérem, írjanak rólunk, az életünk veszélyben van, és Svédországnak el kellene hagynia a bürokratikus rendszerét, és az életünket kellene előtérbe helyeznie a törvényei előtt" - könyörögtek az egykori alkalmazottak.

A csoport szerint a nagykövetségek alkalmazottainak élete veszélyben van, és a tálibok már "házról-házra járva keresik a külföldi nagykövetségeken dolgozókat és családtagjaikat". 

Svédország közölte, hogy egy Herkules szállító repülőgépet küld Afganisztán közelébe, hogy készen álljon arra, hogy amint lehet, berepüljön és további embereket evakuáljon.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-05 | 14:10
Micsoda meglepetés: Soros fizette újságírószervezet listázta a magyar miniszterelnököt

Micsoda meglepetés: Soros fizette újságírószervezet listázta a magyar miniszterelnököt

  • A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet 37 olyan állam- vagy kormányfőt mutatott be, akik erőteljesen fellépnek a sajtószabadság ellen.
  • A "sajtószabadság ragadozóinak" feketelistájára egyetlen uniós vezető került fel: Orbán Viktor magyar miniszterelnök.
  • A magyar kormányfő Jair Bolsonaro brazil elnökkel egyetemben új belépő a listán.
  • A szervezet Soros György egyik háttérszervezete a sok közül.
  • A hírről a teljes "elnyomott", "leigázott", "tönkretetett" ellenzéki média szabadon beszámolt idehaza.
Kül 2022-09-30 | 14:27
Lekapcsolják a mozgólépcsőket a német áruházakban

Lekapcsolják a mozgólépcsőket a német áruházakban

  • Így spórolnak az árammal.
  • Korábban erre a sorsra jutottak a kirakatok és a díszvilágítások is.
  • Nemrégiben egy környezetvédelmi szervezet azt kérte a német állampolgároktól, hogy mellőzzék a karácsonyi díszkivilágítást.
Kül 2021-06-21 | 12:13
Németországban minden héten több késes gyilkosság is történik

Németországban minden héten több késes gyilkosság is történik

  • A bz-berlin.de, a Bild.de, az epochtimes.de és sok más regionális kis portál is rendszeresen tudósít késes gyilkoságokról.
  • Ez a jellegzetes bűnelkövetési forma tipikusan arab, muszlim elkövetők által használt támadási mód.
Kül 2021-08-07 | 12:09
Fekete-Győr bezzegországában nem engedélyezték a PRIDE-ot

Fekete-Győr bezzegországában nem engedélyezték a PRIDE-ot

  • Bukarestben, Románia fővárosában a polgármesteri hivatal nem hagyta jóvá a felvonulás útvonalát.
  • Erre 15 éve nem volt példa a román fővárosban.