Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"

Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"
  • Ezt az akkori migrációs helyzetre mondta Svédország miniszterelnöke.
  • A svéd evakuálásra nem lehetnek büszkék Svédországban: egyszerűen hátrahagyták a nekik dolgozó afgánokat, nem válaszolnak a telefonhívásaikra, blokkolták az email-címeiket.

Stefan Löfven miniszterelnök a Dagens Nyheter című lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy Svédország nem fog annyi menedékkérőt befogadni Afganisztánból, mint a szíriai háború idején - tudósít a The Local.

"Egy dologban legyünk nagyon világosak: soha nem megyünk vissza 2015-be" - mondta csütörtökön a Dagens Nyheter című lapnak.

2015-ben mintegy 163 ezren kértek menedéket Svédországban, köztük mintegy 51 ezren Szíriából és 42 ezren Afganisztánból. Az Aftonbladet című újság 2019-es jelentése, amely a megpróbált menedékkérelmeket vizsgálta, megállapította, hogy csak mintegy felüknek engedélyezték a tartózkodást, 60 500 embernek adtak állandó tartózkodási engedélyt, 24 000 embernek adtak ideiglenes tartózkodási engedélyt akkoriban, 47 000 embert pedig elutasítottak.

OLVASÓ TÖRTÉNETE: "A lányaim és én biztonságban vagyunk Svédországban, de még mindig Afganisztánra gondolok"

Egyes körök évek óta sürgetik Svédországot, hogy állítsa le az Afganisztánba történő kitoloncolásokat, és a Migrációs Hivatal ezt a múlt hónapban meg is tette. Löfven azonban azt mondta, hogy a kormány nem fog amnesztiát adni azoknak az afgán menedékkérőknek, akik Svédországban tartózkodnak, és jelenleg a kérelmükről szóló döntésre várnak.

A kormányt bírálatok érték amiatt, hogy a tálibok hatalomátvétele óta nem lépett fel gyorsabban az afganisztáni helyi alkalmazottak evakuálása érdekében. A svéd nagykövetségen dolgozó svéd állampolgárok vasárnap kirepültek, de a Svédországnak dolgozó afgánok maradtak az országban.

Löfven elmondta, hogy eredetileg az volt a terv, hogy kedden segítik őket az evakuálásban, de aztán a tálibok vasárnap bevonultak a fővárosba, Kabulba. A közösségi médiában és az újságokban olyan felvételeket osztottak meg, amelyeken több száz ember látható a kabuli repülőtér kifutópályáján, akik kétségbeesetten próbálnak feljutni egy nemzetközi járatra, amely elhagyja az országot.

"Ez nagyon gyorsan történt. Megkönnyíted magadnak a dolgot, ha azt mondod, hogy ügyetlen volt - de ezt senki sem látta előre. Volt egy terv, de nem lehetett végrehajtani, mert minden a feje tetejére állt, a körülmények megváltoztak" - mondta Löfven a Dagens Nyheter című lapnak.

A helyi alkalmazottak egy csoportja hétfőn e-mailben írt az Expressen című újságnak, amelyben arról panaszkodtak, hogy magára hagyták őket svéd volt kollégáik, akik szerintük letiltották az e-mail címeiket, és nem válaszolnak a hívásaikra. 

"Nem tudjuk, hogy mi történik, és otthagytak minket az irodában, miközben dolgoztunk" - állt az e-mailben. "Próbáltuk felvenni velük a kapcsolatot, de nem válaszolnak a hívásainkra, és blokkolták az e-mail címeinket". 

"Kérem, írjanak rólunk, az életünk veszélyben van, és Svédországnak el kellene hagynia a bürokratikus rendszerét, és az életünket kellene előtérbe helyeznie a törvényei előtt" - könyörögtek az egykori alkalmazottak.

A csoport szerint a nagykövetségek alkalmazottainak élete veszélyben van, és a tálibok már "házról-házra járva keresik a külföldi nagykövetségeken dolgozókat és családtagjaikat". 

Svédország közölte, hogy egy Herkules szállító repülőgépet küld Afganisztán közelébe, hogy készen álljon arra, hogy amint lehet, berepüljön és további embereket evakuáljon.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-07-05 | 15:16
Allahu akbart kiáltozva ölte meg migránstársát egy 25 éves afgán egy menekültszálláson

Allahu akbart kiáltozva ölte meg migránstársát egy 25 éves afgán egy menekültszálláson

  • Grevenben történt az eset, egy ember meghalt, egy másik súlyosan megsérült.
  • A feltételezett elkövető 2015-ben érkezett Németországba, és 2018 januárja óta élt a létesítményben - közölte az ügyészség.
  • Lehetséges, hogy a férfi a bűncselekmény elkövetésekor "alkohol és kábítószer hatása alatt" állt.
Kül 2021-05-16 | 19:46
A Kanári-szigetek lehet az új Leszbosz, az új migrációs gócpont - 2019-ben 2.700 migráns érkezett a szigetekre, 2020-ban pedig már 23.000

A Kanári-szigetek lehet az új Leszbosz, az új migrációs gócpont - 2019-ben 2.700 migráns érkezett a szigetekre, 2020-ban pedig már 23.000

  • Ezrek indulnak havonta Marokkóból, Maliból és Szenegálból a Kanári-szigetek felé az Atlanti-óceánon rozoga facsónakokban. A próbálkozók száma egyre csak nő, ahogy a gazdasági helyzet romlik Észak-Afrikában.
  • Szakértők szerint a legveszélyesebb tengeri migráns-útvonal az atlanti-óceáni.
  • A spanyol kormány nem igazán akarja a migránsokat a szárazföldre beengedni, inkább megvárják a menekültügyi eljárás lezárását, hogy visszatoloncolhassák a migránsokat. Addig az EU által fizetett táborokban tartják őket. Sok migráns inkább kiszökik a táborokból, így már százak élnek az utcán.
  • Eközben Spanyolország európai segítséget kért a migránsok elosztása érdekében, de süket fülekre talál.
  • Mi több, a migránsok ide-oda passzolgatása tovább folyik a kontinensen: csak Franciaország szűk fél év alatt 16.000 migránst toloncolt vissza Spanyolországba.
  • A veszélyes migrációs útvonalon dokumentáltan 850 ember halt meg csak tavaly. A valós szám ennél magasabb lehet.
  • Vannak olyan tűlélők, akik elmondásuk szerint 22 napot töltöttek a nyílt tengeren.
Kül 2021-07-09 | 11:06
Késelésig fajult a vita a migránsok között, de az elkövetőt elengedték

Késelésig fajult a vita a migránsok között, de az elkövetőt elengedték

  • Nem áll fent a szökés gyanúja, indokolták a szabadon bocsátást.
Kül 2021-08-13 | 13:35
Fokozzák az őrületet: Skóciában 4 éves kortól, szülői beleegyezés nélkül lehet nemet váltani

Fokozzák az őrületet: Skóciában 4 éves kortól, szülői beleegyezés nélkül lehet nemet váltani

  • A tanároknak azt is tanácsolják a skótok, hogy a diákok új neveit és személyes névmásaikat használják majd az iskolában, miután a gyermekek eldöntötték melyik nemhez tartoznak.
Kül 2021-06-28 | 11:48
Ismét késelés Németországban: két sérült

Ismét késelés Németországban: két sérült

  • A támadó elmenekült, nagy erőkkel keresik.
Kül 2021-06-29 | 18:45
A nemzetközi helyzet fokozódik: Spanyolországban 14 éves kortól elérhetővé válik a szabad nemválasztás

A nemzetközi helyzet fokozódik: Spanyolországban 14 éves kortól elérhetővé válik a szabad nemválasztás

  • A feminista mozgalom nem ért egyet a nemek közötti átjárhatósággal, mert attól tartanak, így a nők jogai és a női egyenlőség harca csorbul.
  • A Minisztertanács elé kerülő törvénytervezetbe "a transzneműek hormonális és sebészeti kezelései bekerültek a Nemzeti Egészségügyi Rendszer közös szolgáltatásainak portfóliójába és egyes autonóm közösségek kiegészítő szolgáltatásainak portfóliójába".
Kül 2022-03-25 | 13:40
Orbán: Az EU-csúcson végül felülkerekedett a józan ész

Orbán: Az EU-csúcson végül felülkerekedett a józan ész

  • Erről beszélt videójában a minsizterelnök.
  • Ismét fölmerült a totális szankció, hogy Európa egyáltalán ne vásároljon energiahordozókat Oroszországtól.
  • Orbán azt mondta, megfontolták a javaslatot, de elvetették, mert a földgáz 85%-a Oroszországból érkezik Magyarországra, a felhasznált olajnak pedig több, mint 60%-a.