Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"

Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"
 • Ezt az akkori migrációs helyzetre mondta Svédország miniszterelnöke.
 • A svéd evakuálásra nem lehetnek büszkék Svédországban: egyszerűen hátrahagyták a nekik dolgozó afgánokat, nem válaszolnak a telefonhívásaikra, blokkolták az email-címeiket.

Stefan Löfven miniszterelnök a Dagens Nyheter című lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy Svédország nem fog annyi menedékkérőt befogadni Afganisztánból, mint a szíriai háború idején - tudósít a The Local.

"Egy dologban legyünk nagyon világosak: soha nem megyünk vissza 2015-be" - mondta csütörtökön a Dagens Nyheter című lapnak.

2015-ben mintegy 163 ezren kértek menedéket Svédországban, köztük mintegy 51 ezren Szíriából és 42 ezren Afganisztánból. Az Aftonbladet című újság 2019-es jelentése, amely a megpróbált menedékkérelmeket vizsgálta, megállapította, hogy csak mintegy felüknek engedélyezték a tartózkodást, 60 500 embernek adtak állandó tartózkodási engedélyt, 24 000 embernek adtak ideiglenes tartózkodási engedélyt akkoriban, 47 000 embert pedig elutasítottak.

OLVASÓ TÖRTÉNETE: "A lányaim és én biztonságban vagyunk Svédországban, de még mindig Afganisztánra gondolok"

Egyes körök évek óta sürgetik Svédországot, hogy állítsa le az Afganisztánba történő kitoloncolásokat, és a Migrációs Hivatal ezt a múlt hónapban meg is tette. Löfven azonban azt mondta, hogy a kormány nem fog amnesztiát adni azoknak az afgán menedékkérőknek, akik Svédországban tartózkodnak, és jelenleg a kérelmükről szóló döntésre várnak.

A kormányt bírálatok érték amiatt, hogy a tálibok hatalomátvétele óta nem lépett fel gyorsabban az afganisztáni helyi alkalmazottak evakuálása érdekében. A svéd nagykövetségen dolgozó svéd állampolgárok vasárnap kirepültek, de a Svédországnak dolgozó afgánok maradtak az országban.

Löfven elmondta, hogy eredetileg az volt a terv, hogy kedden segítik őket az evakuálásban, de aztán a tálibok vasárnap bevonultak a fővárosba, Kabulba. A közösségi médiában és az újságokban olyan felvételeket osztottak meg, amelyeken több száz ember látható a kabuli repülőtér kifutópályáján, akik kétségbeesetten próbálnak feljutni egy nemzetközi járatra, amely elhagyja az országot.

"Ez nagyon gyorsan történt. Megkönnyíted magadnak a dolgot, ha azt mondod, hogy ügyetlen volt - de ezt senki sem látta előre. Volt egy terv, de nem lehetett végrehajtani, mert minden a feje tetejére állt, a körülmények megváltoztak" - mondta Löfven a Dagens Nyheter című lapnak.

A helyi alkalmazottak egy csoportja hétfőn e-mailben írt az Expressen című újságnak, amelyben arról panaszkodtak, hogy magára hagyták őket svéd volt kollégáik, akik szerintük letiltották az e-mail címeiket, és nem válaszolnak a hívásaikra. 

"Nem tudjuk, hogy mi történik, és otthagytak minket az irodában, miközben dolgoztunk" - állt az e-mailben. "Próbáltuk felvenni velük a kapcsolatot, de nem válaszolnak a hívásainkra, és blokkolták az e-mail címeinket". 

"Kérem, írjanak rólunk, az életünk veszélyben van, és Svédországnak el kellene hagynia a bürokratikus rendszerét, és az életünket kellene előtérbe helyeznie a törvényei előtt" - könyörögtek az egykori alkalmazottak.

A csoport szerint a nagykövetségek alkalmazottainak élete veszélyben van, és a tálibok már "házról-házra járva keresik a külföldi nagykövetségeken dolgozókat és családtagjaikat". 

Svédország közölte, hogy egy Herkules szállító repülőgépet küld Afganisztán közelébe, hogy készen álljon arra, hogy amint lehet, berepüljön és további embereket evakuáljon.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-06 | 12:40
Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át

Közös interjút adott a WELT-nek a német hírszerzés és az alkotmányvédelem feje: iszlamizmusra, jobboldai szélsőségekre és egyre brutálisabb baloldali extrémizmusra figyelmeztetnek, amely terrorizmusba csaphat át

 • Ritka alkalom: páros interjút adott a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) és az Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) elnöke.
 • "Mint a hidegháború idején" - számoltak be az ügynökségeiknél tapasztalt kihívásokról.
 • A közös interjúban jobboldali szélsőségekről, iszlamizmusról és az egyre brutálisabb baloldali szélsőségekről beszéltek.
 • Még mindig nagyon nagy az iszlamista potenciál, és elég ember van, "aki bármikor támadást hajthat végre" - fogalmazott az Alkotmányvédelem feje.
Kül 2021-06-08 | 12:21
Kurz az osztrák vagyonkezelő elnökének: "Úgyis mindent megkapsz, amit akarsz" - kedden reggel a vagyonkezelő elnöke lemondott tisztségéről

Kurz az osztrák vagyonkezelő elnökének: "Úgyis mindent megkapsz, amit akarsz" - kedden reggel a vagyonkezelő elnöke lemondott tisztségéről

 • Az Ibiza-gate, és a szerencsejáték-ipari mogul kaszinókoncessziója újfent rámutattak az osztrák politika korrupt működésmódjára.
 • Legújabban az borzolja a kedélyeket, hogy Kurz és bizalmasainak mobilis csevegései kiszivárogtak.
 • A két bizalmas egyike az állami vagyonkezelő holding ma lemondott elnöke, a másikuk az osztrák pénzügyminiszter.
 • Kurzot opportunista hatalomgyakorlása miatt Mini-Metternichnek becézi a német és az osztrák sajtó.
Kül 2021-06-28 | 17:00
Karácsony megint le van maradva egy körrel: Kínától és Oroszországtól retteg Berlinben, miközben Merkel és potenciális utódja normalizálni akarja a kapcsolatokat

Karácsony megint le van maradva egy körrel: Kínától és Oroszországtól retteg Berlinben, miközben Merkel és potenciális utódja normalizálni akarja a kapcsolatokat

 • A Főpolgármester nem igazán tudja felvenni a ritmust.
 • Berlinbe látogatott a hétvégén egy PR-körútra, és ott találkozott a német politika pár vezetőjével, köztük a Zöldek kancellárjelöltjével.
 • Igaz, az továbbra sem derült ki, milyen nyelven tárgyalt, hiszen a magyaron kívül nem tud egy mukkot sem külföldi nyelven.
 • A BILD-nek pedig - feltehetően tolmács segítségével - előadta a kínai- és az orosz veszedelmet.
 • Teljes ütemcsúszásban van: Merkel, és a CDU/CSU jelöltje, Armin Laschet is kijelentette a közelmúltban, a keleti hatalmakkal a kapcsolatokat normalizálni kell a jövőben.
 • Ugyanerről beszélt Emmanuell Macron francia elnök is.
 • Mi több, Németország, Franciaország és Ausztria a legutóbbi Európai Tanács ülésén felvetették, a következőre hívják meg Putyin elnököt is.
 • Ez végül a többi tagország ellenállásán bukott el.
Kül 2021-05-11 | 11:17
Legalább tizenegy halott egy kazanyi iskolában - egy elkövetőt lelőttek, egyet elfogtak az orosz hatóságok

Legalább tizenegy halott egy kazanyi iskolában - egy elkövetőt lelőttek, egyet elfogtak az orosz hatóságok

 • Legalább tizenegy ember meghalt az oroszországi Kazan város egyik iskolájában elkövetett lövöldözésben. Erről több orosz hírügynökség is beszámolt.
 • A jelentés szerint a halottak között több diák és egy tanár is van.
 • A tatárföldi régió elnöke, Rusztam Minnicsanov (64) szerint a halott diákok többsége nyolcadikos volt.
 • Ezen kívül tizenkét diák és négy felnőtt került kórházba sérülésekkel - mondta Minnicsanov.