Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"

Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"
 • Ezt az akkori migrációs helyzetre mondta Svédország miniszterelnöke.
 • A svéd evakuálásra nem lehetnek büszkék Svédországban: egyszerűen hátrahagyták a nekik dolgozó afgánokat, nem válaszolnak a telefonhívásaikra, blokkolták az email-címeiket.

Stefan Löfven miniszterelnök a Dagens Nyheter című lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy Svédország nem fog annyi menedékkérőt befogadni Afganisztánból, mint a szíriai háború idején - tudósít a The Local.

"Egy dologban legyünk nagyon világosak: soha nem megyünk vissza 2015-be" - mondta csütörtökön a Dagens Nyheter című lapnak.

2015-ben mintegy 163 ezren kértek menedéket Svédországban, köztük mintegy 51 ezren Szíriából és 42 ezren Afganisztánból. Az Aftonbladet című újság 2019-es jelentése, amely a megpróbált menedékkérelmeket vizsgálta, megállapította, hogy csak mintegy felüknek engedélyezték a tartózkodást, 60 500 embernek adtak állandó tartózkodási engedélyt, 24 000 embernek adtak ideiglenes tartózkodási engedélyt akkoriban, 47 000 embert pedig elutasítottak.

OLVASÓ TÖRTÉNETE: "A lányaim és én biztonságban vagyunk Svédországban, de még mindig Afganisztánra gondolok"

Egyes körök évek óta sürgetik Svédországot, hogy állítsa le az Afganisztánba történő kitoloncolásokat, és a Migrációs Hivatal ezt a múlt hónapban meg is tette. Löfven azonban azt mondta, hogy a kormány nem fog amnesztiát adni azoknak az afgán menedékkérőknek, akik Svédországban tartózkodnak, és jelenleg a kérelmükről szóló döntésre várnak.

A kormányt bírálatok érték amiatt, hogy a tálibok hatalomátvétele óta nem lépett fel gyorsabban az afganisztáni helyi alkalmazottak evakuálása érdekében. A svéd nagykövetségen dolgozó svéd állampolgárok vasárnap kirepültek, de a Svédországnak dolgozó afgánok maradtak az országban.

Löfven elmondta, hogy eredetileg az volt a terv, hogy kedden segítik őket az evakuálásban, de aztán a tálibok vasárnap bevonultak a fővárosba, Kabulba. A közösségi médiában és az újságokban olyan felvételeket osztottak meg, amelyeken több száz ember látható a kabuli repülőtér kifutópályáján, akik kétségbeesetten próbálnak feljutni egy nemzetközi járatra, amely elhagyja az országot.

"Ez nagyon gyorsan történt. Megkönnyíted magadnak a dolgot, ha azt mondod, hogy ügyetlen volt - de ezt senki sem látta előre. Volt egy terv, de nem lehetett végrehajtani, mert minden a feje tetejére állt, a körülmények megváltoztak" - mondta Löfven a Dagens Nyheter című lapnak.

A helyi alkalmazottak egy csoportja hétfőn e-mailben írt az Expressen című újságnak, amelyben arról panaszkodtak, hogy magára hagyták őket svéd volt kollégáik, akik szerintük letiltották az e-mail címeiket, és nem válaszolnak a hívásaikra. 

"Nem tudjuk, hogy mi történik, és otthagytak minket az irodában, miközben dolgoztunk" - állt az e-mailben. "Próbáltuk felvenni velük a kapcsolatot, de nem válaszolnak a hívásainkra, és blokkolták az e-mail címeinket". 

"Kérem, írjanak rólunk, az életünk veszélyben van, és Svédországnak el kellene hagynia a bürokratikus rendszerét, és az életünket kellene előtérbe helyeznie a törvényei előtt" - könyörögtek az egykori alkalmazottak.

A csoport szerint a nagykövetségek alkalmazottainak élete veszélyben van, és a tálibok már "házról-házra járva keresik a külföldi nagykövetségeken dolgozókat és családtagjaikat". 

Svédország közölte, hogy egy Herkules szállító repülőgépet küld Afganisztán közelébe, hogy készen álljon arra, hogy amint lehet, berepüljön és további embereket evakuáljon.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-05-18 | 15:10

Uniós belügyi biztos: aggasztó méreteket öltött a spanyol exklávéba özönlő migránsok száma

 • Az embercsempészek évente legalább 200 millió euró profitra tesznek szert - mondta Ylva Johansson belügyi biztos.
 • A Fidesz EP-képviselője a vita során azt mondta, "a szentimentalizmus nem oldja meg a problémát, inkább egyszer és mindenkorra világossá kell tenni, hogy az EU nem tűri el az illegális bevándorlást, sem a tengeren sem a szárazföldön."
 • Hidvéghi szerint meg kell állítani azokat a civil szervezeteket, amelyek együttműködnek az embercsempészekkel, tevékenységeiket nem szabad bátorítani.
 • És mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az illegális migránsokkal teli hajók ne hagyhassák el Afrika partjait.
Kül 2021-07-07 | 19:33
Sajtószabadság a bezzeg Hollandiában: életveszélyben a fejbe lőtt bűnügyi újságíró

Sajtószabadság a bezzeg Hollandiában: életveszélyben a fejbe lőtt bűnügyi újságíró

 • Az egyik legismertebb holland bűnügyi újságíró, Peter de Vries életéért küzdenek az orvosok, akit kedden este ismeretlenek többször fejbe lőttek egy televízióstúdió előtt Amszterdamban.
 • Három gyanúsítottat már letartóztatott a rendőrség, köztük a lövéseket vélhetően leadó személyt.
 • Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szerint támadás történt Hollandiában a sajtószabadság ellen, és Mark Rutte kormányfőnek a saját hazájával kellene foglalkoznia ahelyett, hogy "térdre kényszerítené Magyarországot".
Kül 2021-05-11 | 11:17
Legalább tizenegy halott egy kazanyi iskolában - egy elkövetőt lelőttek, egyet elfogtak az orosz hatóságok

Legalább tizenegy halott egy kazanyi iskolában - egy elkövetőt lelőttek, egyet elfogtak az orosz hatóságok

 • Legalább tizenegy ember meghalt az oroszországi Kazan város egyik iskolájában elkövetett lövöldözésben. Erről több orosz hírügynökség is beszámolt.
 • A jelentés szerint a halottak között több diák és egy tanár is van.
 • A tatárföldi régió elnöke, Rusztam Minnicsanov (64) szerint a halott diákok többsége nyolcadikos volt.
 • Ezen kívül tizenkét diák és négy felnőtt került kórházba sérülésekkel - mondta Minnicsanov.
Kül 2021-07-14 | 15:03
Kezdődik: az afgán helyzet összeomlása miatt több ezer migráns akar Németországba indulni

Kezdődik: az afgán helyzet összeomlása miatt több ezer migráns akar Németországba indulni

 • A NATO és az Egyesült Államok, ahogyan a német hadsereg is, 2021 szeptember 11-el kivonja csapatait Afganisztánból.
 • Már most arról szólnak a hírek, hogy a Talibán visszaveszi az ország irányítását, a napokban egy, a tálibok által készített videót lehetett látni, ahogyan a tálibok lemészárolják a központi kormány kommandósait.
 • Az országban becslések szerint 3 millió, úgynevezett belső menekült él, a szomszédos Pakisztánban 1,5 millió, Iránban közel 800 ezer, Törökországban pedig 130 ezer.
Kül 2021-06-01 | 06:59
Ausztria: a fenyegetések miatt rendőri védelmet kapott az osztrák muszlim-szervezeteket térképen publikáló szakértő

Ausztria: a fenyegetések miatt rendőri védelmet kapott az osztrák muszlim-szervezeteket térképen publikáló szakértő

 • A napokban mutatták be az átláthatóság érdekében az Islamland-karte térképes programot, amely az osztrák muszlim szervezeteket jeleníti meg egy térképes alkalmazásban.
 • Az alkotók mellett az ÖVP integrációs miniszterét is fenyegetik a muszlimok, a terrorelhárítási hivatal nyomozást indított.