Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"

Stefan Löfven svéd miniszterelnök: "Soha nem térünk vissza 2015-be"
 • Ezt az akkori migrációs helyzetre mondta Svédország miniszterelnöke.
 • A svéd evakuálásra nem lehetnek büszkék Svédországban: egyszerűen hátrahagyták a nekik dolgozó afgánokat, nem válaszolnak a telefonhívásaikra, blokkolták az email-címeiket.

Stefan Löfven miniszterelnök a Dagens Nyheter című lapnak nyilatkozva kijelentette, hogy Svédország nem fog annyi menedékkérőt befogadni Afganisztánból, mint a szíriai háború idején - tudósít a The Local.

"Egy dologban legyünk nagyon világosak: soha nem megyünk vissza 2015-be" - mondta csütörtökön a Dagens Nyheter című lapnak.

2015-ben mintegy 163 ezren kértek menedéket Svédországban, köztük mintegy 51 ezren Szíriából és 42 ezren Afganisztánból. Az Aftonbladet című újság 2019-es jelentése, amely a megpróbált menedékkérelmeket vizsgálta, megállapította, hogy csak mintegy felüknek engedélyezték a tartózkodást, 60 500 embernek adtak állandó tartózkodási engedélyt, 24 000 embernek adtak ideiglenes tartózkodási engedélyt akkoriban, 47 000 embert pedig elutasítottak.

OLVASÓ TÖRTÉNETE: "A lányaim és én biztonságban vagyunk Svédországban, de még mindig Afganisztánra gondolok"

Egyes körök évek óta sürgetik Svédországot, hogy állítsa le az Afganisztánba történő kitoloncolásokat, és a Migrációs Hivatal ezt a múlt hónapban meg is tette. Löfven azonban azt mondta, hogy a kormány nem fog amnesztiát adni azoknak az afgán menedékkérőknek, akik Svédországban tartózkodnak, és jelenleg a kérelmükről szóló döntésre várnak.

A kormányt bírálatok érték amiatt, hogy a tálibok hatalomátvétele óta nem lépett fel gyorsabban az afganisztáni helyi alkalmazottak evakuálása érdekében. A svéd nagykövetségen dolgozó svéd állampolgárok vasárnap kirepültek, de a Svédországnak dolgozó afgánok maradtak az országban.

Löfven elmondta, hogy eredetileg az volt a terv, hogy kedden segítik őket az evakuálásban, de aztán a tálibok vasárnap bevonultak a fővárosba, Kabulba. A közösségi médiában és az újságokban olyan felvételeket osztottak meg, amelyeken több száz ember látható a kabuli repülőtér kifutópályáján, akik kétségbeesetten próbálnak feljutni egy nemzetközi járatra, amely elhagyja az országot.

"Ez nagyon gyorsan történt. Megkönnyíted magadnak a dolgot, ha azt mondod, hogy ügyetlen volt - de ezt senki sem látta előre. Volt egy terv, de nem lehetett végrehajtani, mert minden a feje tetejére állt, a körülmények megváltoztak" - mondta Löfven a Dagens Nyheter című lapnak.

A helyi alkalmazottak egy csoportja hétfőn e-mailben írt az Expressen című újságnak, amelyben arról panaszkodtak, hogy magára hagyták őket svéd volt kollégáik, akik szerintük letiltották az e-mail címeiket, és nem válaszolnak a hívásaikra. 

"Nem tudjuk, hogy mi történik, és otthagytak minket az irodában, miközben dolgoztunk" - állt az e-mailben. "Próbáltuk felvenni velük a kapcsolatot, de nem válaszolnak a hívásainkra, és blokkolták az e-mail címeinket". 

"Kérem, írjanak rólunk, az életünk veszélyben van, és Svédországnak el kellene hagynia a bürokratikus rendszerét, és az életünket kellene előtérbe helyeznie a törvényei előtt" - könyörögtek az egykori alkalmazottak.

A csoport szerint a nagykövetségek alkalmazottainak élete veszélyben van, és a tálibok már "házról-házra járva keresik a külföldi nagykövetségeken dolgozókat és családtagjaikat". 

Svédország közölte, hogy egy Herkules szállító repülőgépet küld Afganisztán közelébe, hogy készen álljon arra, hogy amint lehet, berepüljön és további embereket evakuáljon.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Kül 2021-06-08 | 20:54
A német zöldek kancellár-jelöltje bocsánatot kért a pontatlan jövedelem-igazolásai és a hibás önéletrajza miatt

A német zöldek kancellár-jelöltje bocsánatot kért a pontatlan jövedelem-igazolásai és a hibás önéletrajza miatt

 • A német sajtó hetek óta Annalena Baerbock diploma-, jövedelmi- és önéletrajzi botrányai miatt hangos.
 • Ma a német Zöldek társelnöke bocsánatot kért a mulasztásaiért.
 • Karácsony Gergely idehaza továbbra is lubickol a hazugságokban, és eszébe sem jut bocsánatot kérni.
Kül 2021-06-10 | 09:08
Biden feloldja a TikTok ellenében Trump-által hozott szankciókat

Biden feloldja a TikTok ellenében Trump-által hozott szankciókat

 • Az Egyesült Államokban ádáz vita volt arról a kampányban, mely politikai csoportosulás az igazán Kína- és Oroszország-ellenes, ki akadályozza meg a két keleti nagyhatalom térszerzését.
 • Trump szerint ő, és számtalan intézkedést hozott az Egyesült Államok érdekeinek védelmében Oroszország és Kína ellen is.
 • Eközben a demokraták azt olvasták a fejére - bizonyítékok nélkül -, hogy az oroszok zsebében van, vagy a kínaiakkal üzletel.
 • Ehhez képest a napokban Biden feloldotta az orosz-német Északi Áramlat II. gázvezeték-építés miatt Trump-által hozott szankciókat.
 • Most Biden a kínai TikTok és WeChat applikációk tilalmát oldotta fel.
Kül 2021-06-05 | 18:05
Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat

Föllángolt a német maszk-botrány: az egészségügyi miniszter százmilliós tételben ajándékozta volna fogyatékosoknak és hajléktalanoknak a hasznavehetetlen maszkokat

 • A német szövetségi kormány 2020 márciusában 1,5 milliárd euróért halmozott fel FFP2 maszkokat.
 • Később kiderült, hogy a maszkok gyatra minőségűek voltak.
 • Ennek ellenére százmilliónál is többet szállítottak ki idősotthonokba és idősápolóknak.
 • Most egy belső iratból az derült ki, az egészségügi miniszter úgy szabadult volna meg a rossz maszkoktól, hogy hajléktalanoknak és fogyatékkal élőknek adja azokat.
Kül 2021-07-28 | 14:24
"Déli megjelenésű" férfiak vertek és szurkáltak össze egy férfit a hamburgi főpályaudvaron

"Déli megjelenésű" férfiak vertek és szurkáltak össze egy férfit a hamburgi főpályaudvaron

 • A "déli megjelenés" az egyik "politikailag korrekt" terminus, ahogyan a migránsokat megnevezik a német sajtóban.
 • A másik PC-elnevezés a "fiatalok bűnözése", a "fiatal bűnbandák".
Kül 2021-05-13 | 10:19
Tovább játszik a Bitcoinnal Elon Musk, a techipar fenegyereke - 15%-ot veszített értékéből a kriptopénz Musk tweetje után

Tovább játszik a Bitcoinnal Elon Musk, a techipar fenegyereke - 15%-ot veszített értékéből a kriptopénz Musk tweetje után

 • Elon Musk, a Tesla, a Space-X és a Starlink első embere szerdán arról twittelt, az elektromos autókat gyártó Tesla "felfüggesztette a Bitcoin felhasználásával történő járművásárlásokat".
 • A kriptodeviza értéke 15%-kal csökkent a tweet hatására.
 • Emlékezetes Musk ugyanígy rángatta az árfolyamot - csak akkor felfelé -, amikor bejelentette, hogy elfogadják fizetőeszközként, és a Tesla is bevásárol Bitcoinból, mintegy 1,5 milliárd dollár értékben.
 • Olyan, mintha Musk csak játszana és szórakozna a kriptopénzzel és annak árfolyamával.