Szomorú nap ez a baloldalnak: újabb nagy nemzetközi hitelminősítő dicsérte meg Magyarországot

  • Az elemzők méltatják a magyar vakcinabőséget és a hatékony oltási programot, melyek hozzájárulnak a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához.

A három nagy hitelminősítő közül a Standard&Poor’s (S&P) felülvizsgálta eddigi besorolását, és megerősítette a BBB besorolást, valamint a stabilnak minősített kilátást: a Fitchhez hasonlóan a válság közepette is erősnek ítélte meg a hitelminősítő hazánk teljesítményét, stabilitását és válságkezelési stratégiáját – írta a Pénzügyminisztérium.

A társa emlékeztetett: a tegnap este kiadott értékelésében a S&P elemzői elismerték Magyarország 2021-ben megvalósult lendületes gazdasági fellendülését, melyet gazdasági és költségvetési tényezők, valamint a kedvező külső pozíció is erősít.
Az elemzők méltatják a magyar vakcinabőséget és a hatékony oltási programot, melyek hozzájárulnak a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához. A S&P elemzői rögzítik: felminősítést hozhat, amennyiben a magyar gazdasági növekedés továbbra is nemzetközileg kiemelkedő szinten teljesít.

Mint írják: ehhez mindenképp az EU-s források hatékony felhasználására van szükség, a gazdasági túlhevülés, valamint a külső egyensúlytalanság elkerülése mellett. A fentieken túl az államháztartási kiadások dinamikus konszolidációja is előrelépést hozhat Magyarország hitelminősítői megítélésében. A cég kiemeli, hogy mivel a jelenlegi költségvetési stimulus rövidtávon, az európai uniós források jó ütemű érkezése pedig középtávon járul hozzá a növekedéshez, biztató fejlődési pálya lehetősége előtt áll a magyar gazdaság.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője kommentárjában közölte, leminősítés vagy negatív kilátás a stabil gazdasági helyzet, míg felminősítés vagy pozitív kilátás a magas államháztartási hiány miatt nem volt várható. A hitelminősítő javította a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, így idénre legalább hatszázalékos növekedést vár. Ahhoz, hogy a hitelminősítők javítsák a magyar adósság besorolását, szükség van a költségvetési hiány határozottabb csökkentésére, amire a vártnál gyorsabb gazdasági növekedés lehetőséget is biztosít. Mindez pedig azt is jelenti, hogy meg kell találni az egyensúlyt a növekedés és a hiány között, hogy úgy csökkenjen érdemben a hiány, hogy közben a gazdasági növekedés is megmaradjon – fejtette ki kommentárjában Regős Gábor.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője az MTI-nek elmondta, a Standard & Poor’s döntése nagy meglepetést nem okozott, várható volt, hogy nem módosítanak Magyarország hitelminősítésén.

Közölte, a piaci konszenzusnak felel meg, hogy a Standard & Poor’s az idén 6,1 százalékos, jövőre 5,3 százalékos növekedést vár reálértéken számolva a magyar gazdaságban. Az elemző megjegyezte, a hitelminősítő elemzésében pozitívumként értékelte a magyarországi oltási kampányt, hiszen ezáltal hamarabb tud felpörögni a gazdaság, ez pedig a költségvetés bevételi oldalának is kedvez. Ugyanakkor rámutatott a hitelminősítő által azonosított egyik legfontosabb kockázatra is: a magyar kormány és az Európai Unió közötti viták miatt az Európai Bizottság az uniós helyreállítási és ellenálló-képességi eszköz (RRF) magyarországi folyósításainak késleltetését kezdeményezte.

Az elemző szerint idővel lesz megállapodás, de úgy vélte, ha a kérdésben jövő augusztusig nem történik előrelépés, akkor akár a leminősítés kockázatával is számolni kell. Németh Dávid szerint Magyarország adósbesorolásán a Standard & Poor’s valószínűleg 2022 augusztusáig nem módosít, hiszen jövőre lesznek a választások, és meg akarják várni, milyen kormány alakul, milyen költségvetési politika következik.

Címkék:

Ajánljuk figyelmedbe:

Bel 2021-12-07 | 08:43
8 illegális migránssal a kocsijában, menekülés közben belhajtott egy napelemparkba

8 illegális migránssal a kocsijában, menekülés közben belhajtott egy napelemparkba

  • A Tolna megyei rendőrök az M6-os autópálya Paksi pihenőjében fogták el a férfit, aki egy napelemkollektornak is nekihajtott, miközben menekült a rendőrök elöl.
Bel 2022-01-24 | 08:33
Újabb mélypont: fogyatékos újságírókról és Fidesz-ügynök betelefonálókról delirált Márki-Zay

Újabb mélypont: fogyatékos újságírókról és Fidesz-ügynök betelefonálókról delirált Márki-Zay

  • Úgy tűnik, aki a baloldal miniszterelnök-jelöltje lesz, az elveszti az eszét.
  • Vasárnap este az is kiderült, hogy Márki-Zay hazudozni is ugyanolyan óramű pontossággal hazudik, mint Karácsony.
Bel 2021-06-23 | 09:57

5 431 713 fő a beoltottak száma, közülük 4 619 877 fő már a második oltását is megkapta

  • Összesen 91 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 8 beteg.
  • 241 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-10-22 | 10:44
Kövér László: Gyurcsány Ferenc ittléte a politikában szégyene a teljes magyar ellenzéknek

Kövér László: Gyurcsány Ferenc ittléte a politikában szégyene a teljes magyar ellenzéknek

  • "Ami a tévészékház előtt történt, az része volt az összeesküvésnek. Előre megtervezett provokáció volt, aminek – a forgatókönyv szerint – emberhalállal kellett volna végződnie" - mondta a gyurcsányi machinációkról a Házelnök.
Bel 2022-02-10 | 09:27
12 885 új fertőzött, 3.7 millió harmadszorra oltott

12 885 új fertőzött, 3.7 millió harmadszorra oltott

  • A beoltottak száma 6 376 902 fő, közülük 6 127 609 fő már a második, 3 746 680 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette.
  • 12 885 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 684 432 nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 99 többségében idős, krónikus beteg, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 410 550 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 231 613 fő.
  • 5198 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 198-an vannak lélegeztetőgépen.
Bel 2021-09-15 | 18:57
Ezt se Karácsony építi, hanem a kormány: 36 hektáros közpark épül a Csepel-szigeten

Ezt se Karácsony építi, hanem a kormány: 36 hektáros közpark épül a Csepel-szigeten

  • Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója Facebookon tette közzé, hogy megkötötték a szerződést a s73 Tájépítész Stúdióval, és az ő segítségükkel egy 36 hektáros park jön majd létre az Észak-Csepeli szigetcsúcson, a Soroksári-Duna mellett.
  • A közparkban lesznek gyalogosutak, kerékpárutak, sétányok, közösségi sportpályák, közösségi kertek, játszóterek, és nagyon különleges vizes élőhely is.
Bel 2021-08-09 | 11:18
A beoltottak száma 5 649 125 fő, közülük 5 491 387 már a második oltását is megkapta

A beoltottak száma 5 649 125 fő, közülük 5 491 387 már a második oltását is megkapta

  • A hétvégén összesen 156 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 810 011 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, és elhunyt négy beteg.
  • A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 757 247 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 22 727 főre csökkent.
  • 75 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen.
  • Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltás felvételét, amelyre az eeszt.gov.hu honlapon már lehet időpontot foglalni.
  • Eddig 57 ezren foglaltak időpontot harmadik oltásra és 38 ezren már fel is vették azt.
  • Folyamatosan lehet időpontot foglalni a 12 év feletti gyermekek oltására is. A 12-17 éves korosztályban eddig 189 ezren regisztráltak oltásra és 152 ezren (80%) már fel is vették azt.
Bel 2021-06-02 | 09:42

Az oltás letörte a harmadik hullámot: az elvégzett tesztek 1%-a pozitív, 275 új fertőzöttet azonosítottak - közben 90-re csökkent a lélegeztetőgépen lévők száma

  • A WHO ajánlása szerint 5%-os pozitív tesztarányig lehet kontroll alatt tartani a járványt.
  • 837-re csökkent a kórházban ápolt fertőzöttek száma, 90-en vannak lélegeztetőgépen, október óta nem volt 100 alatt ez a szám.
  • Szerdára 13 új áldozata van a járványnak.